2023-05-05 44 浏览
放工去完深水埗買東西後,即興與朋友吃個飯。經過這間串燒店,想著吃個串燒飲杯啤酒應該不錯,就直接進去了。招牌花甲粉 ($56) 總共有8隻花甲,花甲肉質鮮嫩多汁,粉絲完全吸收了花甲的鮮味,令人回味無窮。雞泡魚乾 ($42)甘香味美,加上蜜糖燒至乾身,甜甜地非常有咬口,送酒必點!燒茄子 ($34) 將原條茄子搭配濃濃的孜然粉與蒜蓉,多汁軟嫩。串燒方面,我們點了三款: 牛舌 ($30) 很厚,而且燒得恰到好處,外層略帶焦香,內裡肉質鮮嫩多汁,超彈口不會乾靭 。雞軟骨($15)亦燒得剛剛好,外酥內軟,咬下去帶有彈性,不錯。豬仔嘅肉 ($12)原來即是烤豬肉片,烤得外焦內嫩,脆卜卜,送酒一流!串燒當然要配啤酒,生啤 Asahi ($68)搭配串燒美食簡直是絕配!而且店裡多款啤酒有買二送一優惠,相當划算。這裡環境舒適,伴隨著懷舊金曲,跟朋暢談了一個晚上,非常滿足!

2023-05-04
2023-05-04 18 浏览
又到一星期中間,約好朋友食下串燒~ 之後再食甜品😁本來都好少飲酒了,但係總係要配返少少啤酒先夠feel 😆 Asahi $30支,合理之選~順帶一提,員工好有禮貌同笑容👍🏻 7點前到,比較鬆動。2人坐4人枱~ 同好姊妹排排坐梳化,唔使打對面咁陌生。幾舒服。後來開始多人,但唔會太迫或太嘈。叫咗以下嘅食物:首先,特別推介♥️1. 羊架,$38價錢合理,味道、生熟度都掌握得好👍🏻2. 花甲粉鮮味,宜小辣,不貴,非常足料3. 安格斯牛串- 有牛味,不韌其他食物都唔錯~鰻魚 - 不太濃味,幾juicy~茄子 - 個人略嫌醬heavy,但都可以的~翠肉瓜 - 如果孜然粉可以自己自行落嘅話會更好~蔬菜類別會建議叫前下圖的錫紙蒜蓉焗娃娃菜 - 不會濃味,比想像中light,無負擔。bbq必備。食完所有野之後,覺得仲有少少食甜品嘅空間,但係亦可以唔食。算係飽肚的。2人共$237~ 合理價錢。地點鄰近地鐵站,好方便的~
又到一星期中間,約好朋友食下串燒~ 之後再食甜品😁
順帶一提,員工好有禮貌同笑容👍🏻
後來開始多人,但唔會太迫或太嘈。
叫咗以下嘅食物:
首先,特別推介♥️
1. 羊架,$38價錢合理,味道、生熟度都掌握得好👍🏻

2. 花甲粉鮮味,宜小辣,不貴,非常足料

3. 安格斯牛串- 有牛味,不韌

其他食物都唔錯~

鰻魚 - 不太濃味,幾juicy~

茄子 - 個人略嫌醬heavy,但都可以的~
翠肉瓜 - 如果孜然粉可以自己自行落嘅話會更好~

地點鄰近地鐵站,好方便的~
2023-05-03
  • 羊架
2023-04-28 17 浏览
深夜總是餓食完晚餐都係鬼火咁餓於是即刻約左友人食個邪惡既宵夜😗宵夜首選絕絕係串燒唔怕叫得多左 叫幾多食幾多✨招牌花甲粉$56辣度可簡同有蔥及芫荽可走的黎到成個係用錫紙包住 熱熱的打開後入面有大概8-10隻既花甲每粒肉都係大大粒又鮮甜粉絲都算幾多 加埋啲湯好入味每台都必叫🥰✨燒茄子$32勁大條又惹味平時食串燒店既茄子好少可連皮食由於連埋啲蒜蓉同醬汁燒好正成碟清晒🙈✨雞泡魚乾$38大碟加上燒得燶燶地邊咁先正食到唔停得口 同沙律醬簡直係絕配✨韭菜絕對唔會燒得過火大大札相當有口感👍🏾✨翠玉瓜$13有四大粒 $13黎講抵食呢間小店既味道整得夠晒惹味✨墨魚丸$18 同樣有四粒加左啲孜然粉再加上蜜糖甜甜地寧捨開胃✨豬頸肉$16好得意 切成細細粒四方咁又好厚肉 好似食緊有口感既餐肉咁🤣不過係彈牙既🤭✨牛舌$30牛舌又係我必叫既野食勁厚切 呢個真心好好食好好咬🥹想無限encore了✨椰樹牌椰汁$10我諗基本上冇咩人冇飲過係好有椰味既一罐野飲✨if 椰子水$16食左咁多野 當然要返支椰子水解下濟先💕
深夜總是餓

係好有椰味既一罐野飲

✨if 椰子水$16
食左咁多野 當然要返支椰子水解下濟先💕
2023-04-25 13 浏览
喺深水埗行街經過見到呢間門口幾有特色咁😍之後就上網睇吓餐牌,見到價錢唔貴喎🥰又有花甲粉食😙梗係入去try try la 😆🧊花甲粉 $58呢個係必叫❤️‍🔥大大碗!又足料喎😼入邊嘅份量超級多,兩個人share食先食得晒😅可以選擇要幾多份量嘅蔥,同埋要唔要芫荽,由於我哋兩個小編都係唔食芫荽嘅,所以就冇叫到啦🤣入邊有超香嘅蒜味🥰花甲大大隻!超級新鮮,又冇沙😍🧊燒茄子🍆 $35 每次食串燒,茄子係必食嘅嘢😼今次嚟到一啲都唔失望🥰又係原條超大條嘅!上面仲鋪咗超級超級多嘅蒜蓉😙燒得啱啱好🤤🧊燒豆卜$13平時燒嘢食最鍾意燒豆卜🤩燒到脆卜卜脆點蜜糖真係超級正!😍今次又試吓叫燒豆卜先😆唔算太脆身,上面加啲辣粉幾惹味❤️‍🔥🧊燒菠蘿🍍$18唔知有冇人都鍾意食燒菠蘿嘅呢 😙覺得燒菠蘿酸酸甜甜,食完會忍唔住係咁食係咁食🤣平時燒嘢食同埋放題都好鍾意叫!最鍾意燒到啱啱好,唔算太乾🧊燒薯小紫 $15一份有四粒,燒到燶燶哋幾好食👻食完都覺得有啲飽肚🤣🧊燒豬頸肉$16 一串串燒有四粒,調味都幾重,有少少鹹😆不過飲少少水就OK啦🤩🫶🏻整體來講估唔到呢間串燒咁抵食!唔止裝修特別,嘢食仲要又多選擇又平🤩最啱夜晚過嚟同朋友吹下水

🧊花甲粉 $58

🧊燒茄子🍆 $35

🧊燒豆卜$13

🧊燒菠蘿🍍$18

🧊燒薯小紫 $15
一份有四粒,燒到燶燶哋幾好食👻食完都覺得有啲飽肚🤣

🧊燒豬頸肉$16

整體來講估唔到呢間串燒咁抵食!唔止裝修特別,嘢食仲要又多選擇又平🤩最啱夜晚過嚟同朋友吹下水食下野🖖🏻

人均消費💵: $90-$100
性格比: 9/10
好食程度😋:8/10
回頭指數💓:8/10

📍回憶客棧 (富臨門大廈) (深水埗)
深水埗青山道9-15號富臨門大廈地舖

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #Fodiehk #hongkongig #hkdaily #hkfoodies #hkig #852food #hkinstagram #香港 #香港美食 #吃貨日常 #食好西#深水埗#深水埗美食#深水埗好去處#串燒

1K
2023-04-24 23 浏览
朋友和我今天想聊聊心事,到了這店子,回憶當初的美好,棒燒烤串燒香味吸引,多款串燒,幾抵吃,一於去試試呢!花甲鮮蝦粉絲湯底是中式芫茜清湯,靠粉絲內的花甲及鮮蝦出味,很新鮮喔,好好吃花甲鮮甜肥美份量很多花甲粉絲鮮味花甲,有辣, 今天這花甲粉絲,鮮嫩之花甲,加上新鮮感覺,以及被湯汁浸潤的粉絲爽滑,湯汁鮮甜,再搭配蒜蓉,蔥末和紅辣椒,滿滿一大碗,味道也非常吸引,花甲肉肥美,沒沙,錫紙下金菇也很多,蒜蓉金針菇入面有娃娃菜,金針菇索哂蒜蓉味香,蒜蓉味不會很單調,自己再加辣椒粉,不錯,加埋娃娃菜之清甜味,棒燒雞扒外皮烤到非常香脆,依然保持到內裏之嫩滑,燒得非常脆身!香濃,彈牙滿滿肉汁,不錯喔!燒至脆香,表面灑上孜然粉,朋友最愛的口味之餘,也是非常大大,好棒~店子的感覺感到舒服的,一大班朋友邊吃邊聊
朋友和我今天想聊聊心事,到了這店子,回憶當初的美好,棒

燒烤串燒香味吸引,多款串燒,幾抵吃,一於去試試呢!

花甲鮮蝦粉絲
花甲鮮甜肥美份量很多

花甲粉絲

燒雞扒

店子的感覺感到舒服的,一大班朋友邊吃邊聊
2023-04-23 85 浏览
大胃好鍾意流連舊區,呢啲地方唔知幾時會完全唔同晒深水埗有一間串燒店,裝修有啲時代感同親民,聚首一堂想堂年都唔錯呢間嘅花甲粉,份量都幾大兜大胃鍾意嗌唔辣,更專注食到花甲嘅鮮味滲晒入粉絲當中,當然辣味應該會又另一番體會嚟串燒店預咗會飲吓嘢,大胃之母飲椰汁而大胃呢啲酒鬼,當然至少會嗌啤酒啦要送酒,藤椒魚皮都好爽,一份幾多,夠晒冰涼,中辣夠刺激,質感爽彈如果呢餐點都要食吓蔬菜,大胃通常會嗌燒茄子,超大份,大胃之母以為係魚𠻹!醬料成堆,茄肉軟熟鰻魚唔使廿蚊就有一串,雖然唔算好大條,但相當抵食,同樣燒得外脆內嫩大胃之母唔食牛,就改食鴨舌,燒得好惹味,富有彈性
大胃好鍾意流連舊區,呢啲地方唔知幾時會完全唔同晒

呢間嘅花甲粉,份量都幾大兜

大胃鍾意嗌唔辣,更專注食到花甲嘅鮮味

招牌花甲粉

滲晒入粉絲當中,當然辣味應該會又另一番體會

椰樹牌椰汁

嚟串燒店預咗會飲吓嘢,大胃之母飲椰汁

Asahi

而大胃呢啲酒鬼,當然至少會嗌啤酒啦

藤椒魚皮

啜您鴨舌

大胃之母唔食牛,就改食鴨舌,燒得好惹味,富有彈性
2023-04-23
藤椒魚皮
啜您鴨舌
2023-04-21 1086 浏览
呢間小店鋪頭裝修得好懷舊有啲古典風味同時又有bar枱🍻店員同我地講啤酒買二送一🍻🍺不過我地飲唔到咁多只係叫左一支播住舊廣東歌同朋友聚會好適合🥳.🌟招牌花甲粉 $56可以揀辣度🌶有8隻花甲幾大隻 冇沙👍👍有鮮味🎉加左$8加娃娃菜粉絲份量好多仲有啲金針菇😍索晒湯底有蔥同辣味更惹味💕.呢到所有串燒都可以辣度🌶可以揀番啱自己口味嘅🥳🌟大大塊雞扒 $32雞扒好厚好大塊🤣成塊連雞皮燒到剛好皮脆 肉質嫩 仲包住肉汁🤩外層搽左少少蜜糖燒🍯甜甜地更惹味😋.🌟安格斯牛肉粒 $32牛肉鋪滿孜然粉好香.🌟羊肉 $28呢串都係滿滿孜然粉再有羊羶味👍鐘意羊嘅朋友唔好錯過🥰.🌟鰻魚 $18鰻魚好重魚油香鰻魚汁都好多👍.🌟豬仔嘅肉 $12好奇呢個係咩所以叫左🤣原來係煙肉😂油脂滿滿好邪惡🙈.🌟Asahi $30.📍 回憶客棧 (富臨門大廈) (深水埗)深水埗青山道9-15號富臨門大廈地舖
呢間小店鋪頭裝修得好懷舊

好奇呢個係咩所以叫左🤣
原來係煙肉😂
油脂滿滿好邪惡🙈
🌟Asahi $30
📍 回憶客棧 (富臨門大廈) (深水埗)
2023-04-19 57 浏览
回憶客棧🍢花甲鮮魷粉 $79花甲幾大隻,一碗入面有八隻,食花甲最好嘅地方就係花甲冇沙🤪魷魚就比較爽口彈牙,一碗大約有六七舊左右~我哋叫咗小辣結果出嚟就真係唔係太辣🥹如果食得落少少嘅朋友建議中辣以上,應該會惹味一啲!冇咁辣嘅話,就會更加食得出花甲嘅鮮甜味!😋😋我哋怕唔夠食,就決定加底同埋娃娃菜,所以份量非常之多😆😆大大塊雞扒$32佢話大大塊真係唔係呃你😝😝尼一塊雞扒非常厚肉,外皮香脆,入面嘅雞肉就非常嫩滑,調味亦都啱啱好!💓💓👍🏻大家記住去到都要試試佢~鰻魚串串 $18師傅燒烤嘅功力真係唔錯,鰻魚燒到外脆內軟,配埋鰻魚嘅醬汁👍🏻👍🏻下次再嚟一定會再叫呢一個!💓💓大推!雞泡魚乾 🐡$38雞泡魚乾仍然都係咁好食,應該將雞泡魚乾納入冇得輸系列😆😆不過呢度嘅雞泡魚乾真係抵食,平時通常都$50至$80不等,呢度30幾蚊就叫到!仲要水準唔失色💓💓👍🏻推介!燒茄子🍆 $32茄子非常之厚肉,蒜蓉同埋其他調味料都非常多,勁正!💓
回憶客棧🍢
花甲鮮魷粉 $79
大大塊雞扒$32
鰻魚串串 $18
雞泡魚乾 🐡$38
燒茄子🍆 $32
茄子非常之厚肉,蒜蓉同埋其他調味料都非常多,勁正!💓
雞泡魚乾
花甲鮮魷粉
大大塊雞扒
雞泡魚乾
花甲鮮魷粉
大大塊雞扒
2023-03-26 801 浏览
是日朋友從遠方回來, 上一邊食一邊傾偈, 咁我就話不如去我家附近的串燒 , 一邊飲下嘢入邊食下串燒個下口癮.  身為深水埗的街坊, 這個位置很方便的不過一般人就少啲行呢頭 這裏有一個大大的吧檯, 等大家一邊飲啤酒或其他酒類, 一邊同朋友談天說地, 當然如果你唔飲酒都得, 就好似我朋友的酒不沾, 所以就飲非酒精飲品 😛 見到門口出面推介花甲, 咁我哋就叫咗個招牌花甲粉. 其中可配搭不同的食材, 份量及味道, 由客人自選. 我哋就叫咗一個小辣嘅花甲粉, 加啲生菜同墨魚丸, 另外也可以選擇你要走芫茜蔥, 定或是要大量的芫茜和蔥也可以 上桌時新鮮滾熱辣, 所以食嘅時候都要小心燙口, 而且我哋叫了個正常份量的花甲粉, 都有大約七至八隻肥美的花甲, 非常新鮮冇沙; 加上粉絲及其他自選配料, 可以當湯粉來吃, 非常惹味飽肚! 當然同朋友Chit-Chat 就要叫的串燒小吃嚟慢慢食啦, 叫了這個雞泡魚乾, 眼看以為非常乾, 但食落原來冇想像中那麼乾身, 依然帶點雞泡魚乾的煙韌及厚實的質感, 非常惹味, 送酒一流! 另外就叫了不同的串燒, 例如安格斯牛肉粒, 雞中翼, 豬頸肉, 同埋雞軟骨, 其實串燒最

身為深水埗的街坊, 這個位置很方便的不過一般人就少啲行呢頭

另外就叫了不同的串燒, 例如安格斯牛肉粒, 雞中翼, 豬頸肉, 同埋雞軟骨, 其實串燒最緊要食材新鮮, 所以只需加點調味料如孜然粉及鹽調味, 已經非常野味, 我就最喜歡食安格斯牛肉粒, 剛剛燒熟的外層非常香口, 但裏面的肉汁被鎖在中間, 所以一咬肉汁就喺口腔度 ‘必’ 出嚟, 非常好味~

一邊食一邊和朋友談天說地, 就已經不經不覺Chill 一個晚上啦~

2023-03-12
  • 雞泡魚乾
2023-03-26 40 浏览
Happy Friday如果想同朋友輕鬆飲下野放鬆下呢間可以飲下野又食下串燒入到黎環境都幾放鬆 座位都有梳化位揀 串燒都有唔少option 價錢都唔貴分左海鮮類 肉類 同蔬菜類今晚嗌左少少串燒送下酒可揀大中小辣🌶️🍢燒韭菜 $13一碟上 份量算多 抵食🍢燒牛舌 $30牛舌片好大塊 一串有三大塊 牛舌有咬口 抵食🍢鰻魚串串 $18呢個比想像中好食 燒完肉質唔乾仲好彈牙🍢安格斯牛肉粒$32味道正常 唔太特別仲有試左招牌嘅花甲粉 $56花甲算大隻又肉份量正常夠二人分享個湯好夠味 粉絲索左湯之後好入味用嚟送酒都好岩飲野就如果多人黎都抵 因為佢有全場啤酒買一送一嘅優惠 🍻🍻優惠由星期日至四 第一次下單時適用最少兩個人各揀一杯/枝裝啤酒就可以享用呢個優惠所以一班朋友黎就可以開心飲 慢慢飲枝裝啤酒大概$30枝到呢個優惠幾岩鍾意啤啤佢嘅朋友仔😆整體黎講 呢度係一間性價比都高嘅酒吧飲野幾抵食物質素都唔錯 酒吧環境熱鬧但座位寬敞 幾岩一班人黎放鬆下🙌🏻
Happy Friday如果想同朋友輕鬆飲下野放鬆下

枝裝啤酒大概$30枝到
呢個優惠幾岩鍾意啤啤佢嘅朋友仔😆

整體黎講 呢度係一間性價比都高嘅酒吧
2023-03-23
$100 (宵夜)
這家花甲粉我都不知道吃了多少次了,只能說好吃好吃好吃,所以我一直來這打卡了好幾次。喝點啤酒,吃完花甲粉再吃點串串,這種感覺十分之好。花甲粉真的很大,份量很足,我一個女生吃完一份花甲粉,我已經飽飽的。燒烤外加點了燒烤必備的蒜蓉茄子,還有每一次必點的燒烤,就是雞脆骨,還有一份點了雞肉塊。青菜肯定要來個韭菜,好便宜,這一頓下來人均才90。性價比可以說是超級高了,如果你喜歡喝啤酒的話,不妨來杯啤酒,感覺更到位。回憶客棧 (富臨門大廈) (深水埗)深水埗青山道9-15號富臨門大廈地舖

回憶客棧 (富臨門大廈) (深水埗)
深水埗青山道9-15號富臨門大廈地舖
最近迷上左居酒屋的氛圍,今次就同朋友黎左深水埗一間以回憶做主題既一間小店。店內外都以深木色做格調,環境舒服企理,用上攝影師Sam Zz拍攝香港的相片📸做裝飾,加埋店內keep住播放經典既港台歌曲🎵,回憶感滿滿! ⦁招牌花甲粉 $59要食梗係食佢地招牌花甲粉啦!除左原味之外,仲有花蟹、鮮蝦、鮮魷等,花甲粒粒都好飽滿,份量都好多,不過我地都系多加$9加底。 ⦁雞泡魚乾 $38 /份⦁翠玉瓜 $13 /份⦁菠蘿 $18 /份⦁燒茄子 $32 /份⦁安格斯牛肉粒 $32 /串⦁牛舌 $30 /串⦁雞皮 $12 /串⦁羊肉 $28 /串⦁豬頸肉 $16 /串黎到尼度點少得串燒呀!我地都揀左幾多,必點軟硬適中的雞泡魚乾🐟、蒜香十足的燒茄子🍆、爆晒汁的翠玉瓜同菠蘿🍍、一d都唔羶的羊肉👍🏻、肉汁勁多的牛舌、非常香脆的雞皮。有好幾款都嗌多左輪。 ⦁可樂 $12/罐✨順帶一提,餐廳仲推出【人人有酒飲】既優惠,全場啤酒買一送一,優惠只適用於星期日至四。

⦁招牌花甲粉 $59

2023-03-19
  • 燒茄子
  • 雞泡魚乾
2023-03-21 62 浏览
招牌花蟹粉🦀 💰70 ❤️‍🔥4/10分無乜蟹味,極少量膏同肉🤌🏻招牌花甲粉🍜 💰56 ❤️‍🔥6.5/10分花甲大隻,OK鮮甜,湯底好飲但會好頸渴💦燒生蠔🦪 半打💰120 ❤️‍🔥6/10分蠔唔係好鮮甜,炸蒜更搶咗蠔嘅味,感覺係食佢嘅口感同調味🫡羊架🐏 💰38 ❤️‍🔥4/10分得少少羊味,孜然味同其他調味好重😵‍💫燒田螺🐚 💰58 ❤️‍🔥5.5/10分奶油味重,無螺味🫣其他都普普通通,無特別,唔想特登花筆墨去形容,坐得幾舒服嘅,地點都算就腳,不過唔會特登/再試🤣
招牌花蟹粉🦀 💰70 ❤️‍🔥4/10分
無乜蟹味,極少量膏同肉🤌🏻

招牌花甲粉🍜 💰56 ❤️‍🔥6.5/10分
花甲大隻,OK鮮甜,湯底好飲但會好頸渴💦

燒生蠔🦪 半打💰120 ❤️‍🔥6/10分
蠔唔係好鮮甜,炸蒜更搶咗蠔嘅味,感覺係食佢嘅口感同調味🫡

羊架🐏 💰38 ❤️‍🔥4/10分
得少少羊味,孜然味同其他調味好重😵‍💫

燒田螺🐚 💰58 ❤️‍🔥5.5/10分
奶油味重,無螺味🫣

🎀無可挑剔既花甲粉🍜別具特色復古裝潢🎀🕯️店名* #回憶客棧🕯️🔮地址*深水埗青山道9-15號富臨門大廈地舖 🔮🗾分店地區🗾 長沙灣, 深水埗💰價錢$298 已加一(2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_深水埗剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_港式#pickyme_花甲粉➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵餐廳門口已經超搶眼 超靚既霓虹燈招牌 仲有木紋牆身 酒桶 勁特別🤗超岩打卡📷入到去見到擺放好多唔同種類既酒🍻牆上有掛住舊時代舊照片🎑餐廳亦有播放住懷舊歌曲 首首歌都好有回憶 一路食住都忍唔住想跟住唱😎🍽️食物質素🍽️食物整體評分好高😍超好味🙈🙈而且價錢又唔貴!好適合一大班friend一齊聚會 食下花甲粉 串燒 飲酒!餐廳下午5點先開 唔好摸門釘啊!開到夜晚2點~想食宵夜都唔怕😈😈而家2,3月開始仲做緊限時優惠全日啤酒買一送一, 包括生啤🍻以及支裝啤酒🥂 鍾意飲酒聚會嘅請勿錯過🚩🚩(留意優惠適用於星期日至四)👀評分💖💖💖💖💖🪄 招牌花甲粉( 走芫茜,走蔥,不辣)➕ 芝士腸&牛丸 $73上菜時用錫紙包住 一打開有熱煙噴出💨勁香噴噴😍因為
🎀無可挑剔既花甲粉🍜別具特色復古裝潢🎀

🕯️店名* #回憶客棧🕯️
🔮地址*深水埗青山道9-15號富臨門大廈地舖 🔮
🗾分店地區🗾 長沙灣, 深水埗
💰價錢$298 已加一(2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

入到去見到擺放好多唔同種類既酒🍻
牆上有掛住舊時代舊照片🎑

🍽️食物質素🍽️

👀評分💖💖💖💖💖
🪄 招牌花甲粉( 走芫茜,走蔥,不辣)
➕ 芝士腸&牛丸 $73
上菜時用錫紙包住 一打開有熱煙噴出💨勁香噴噴😍
因為食唔到啦所以就揀咗唔辣 但係都冇影響到佢嘅味道😋 粉絲同埋蜆嘅份量都十分足夠 佢既蜆係勁大粒 肉質超厚實 鮮甜多汁 仲要係冇沙 十分難得! 因為之前係出面食過嘅都係好多沙😪 花甲粉嘅湯汁好充足 飲落去冇味精 湯汁清澈 飲完之後完全唔會口渴😍 問過原來係用原隻鮮雞 熬製 唔怪得咁鮮甜呀☺️粉絲嘅份量啱啱好 佢索曬啲湯汁真係勁正呀 另外加咗芝士腸同埋牛丸 軟硬程度都係啱啱好 唔會整到太淋~

👀評分💖💖💖💖💖
🪄 花甲花蟹粉(小辣)
➕ 粉絲加底 $91
估唔到佢呢個價錢嘅海鮮份量都多 花蟹肉幾唔錯! 我都試咗少少呢個小辣 我估佢應該係畀咗啲辣椒油落去 比我想像中好食 因為平時我係唔食得辣😂 粉絲同上一個一樣都系索曬啲汁 唯一唔同嘅係 佢嘅花蟹令到 成個花甲粉升級咗 陣間可以睇下相其實佢個賣相都係超吸睛👀 未食過嘅都可以試下㗎

🪄 串燒 金菇肥牛&牛舌(各2串)$112
見平時係香港食串燒都勁貴 估唔到呢度嘅串燒性價比都幾高 而且試咗呢兩款都唔錯! 首先金菇肥牛 一串有三嚿 食落去十分之滿足😋 金菇好多汁 而且肥牛唔會燒得太乾😽 另外 牛舌都係有三大片 厚度中等 咬落去好軟 超多油脂分泌 邪惡之選⚠️ 兩款串燒表面都有孜然粉 增加香味🤗

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️

• 花甲花蟹粉
  • 金菇肥牛
  • 牛舌
  • 招牌花甲粉
喺深水埗嘅 #回憶客棧 坐得真係好舒服 聽住以前流行嘅廣東歌 真係好想懷緬下 喺度距離地鐵站 幾近都算方便 放工喺度飲下酒放鬆一下真係人生樂事 支裝酒買一送一我就揀咗Asahi日本 啤酒喇係我嘅至愛 串燒豬頸肉一粒一粒好彈牙甜甜地 外面少少燶 好好餸酒 #招牌花甲粉裏面有好多 蒜頭 芫茜 蔥 好新鮮成個湯都好鮮味仲有好多粉絲 可以當正常一餐食 呢度裝修環境唔錯幾有氣氛 多人嘅放工時間 可能要預約 呢度上菜速度快 嘢好好食而且服務一流 真係可以放工得閒過嚟

串燒豬頸肉
一粒一粒好彈牙甜甜地 外面少少燶 好好餸酒