2012-01-31 71 浏览
去旺角買完雜誌, 隨意在附近打圈搵0野食 見到有點心點就超開心吟衝咗入去 ...鮮紅餐枱紙, 加上潔白食俱看來還算不錯半開放式廚房入面幾個廚師都係廿零靚仔 ...scan 完張點心紙就知出事了新春點心當然唔想食其他也無乜吸引 都係個d 义燒包.燒賣.蝦餃加少少京式點心 (狗不理,担担麵) ...所以我還是選了蝦鮮腸粉 $18 鵝肝煎餃 $ 18 (好 grand 吟喎 )well, 唔知點解d 蝦腸真係無咩鮮味係sauce 問題, 還是蝦問題 i don't know !!!好了, 等佢地慢慢煎鵝肝餃 ...actually, 即係平日食開煎煱貼吟只不過多了好似蟹籽吟大粒鵝肝碎係入面都係無味吟 !!算了吟0既價錢不能有太多期望 ...出咗問口行咗2步發現原來有另一問點心店爆滿人囉 ...唯有下次嚟呢間試
去旺角買完雜誌, 隨意在附近打圈搵0野食

見到有點心點就超開心吟衝咗入去 ...

鮮紅餐枱紙, 加上潔白食俱
看來還算不錯
半開放式廚房
入面幾個廚師都係廿零靚仔 ...

scan 完張點心紙就知出事了
新春點心當然唔想食
其他也無乜吸引

都係個d 义燒包.燒賣.蝦餃
加少少京式點心 (狗不理,担担麵) ...

所以

我還是選了

蝦鮮腸粉 $18

鵝肝煎餃 $ 18 (好 grand 吟喎 )

well, 唔知點解
d 蝦腸真係無咩鮮味
係sauce 問題, 還是蝦問題
i don't know !!!

好了, 等佢地慢慢煎鵝肝餃 ...
actually, 即係平日食開煎煱貼吟
只不過多了好似蟹籽吟大粒鵝肝碎係入面
都係無味吟 !!

算了
吟0既價錢

不能有太多期望 ...

出咗問口行咗2步
發現原來有另一問點心店爆滿人囉 ...

唯有下次嚟呢間試

2012-01-27
2012-01-25 12 浏览
朋友推介,所以一試。我地一行三人,叫左六個點心,全部味道好一般,個XO醬蘿蔔糕仲凍冰冰的,全完唔掂。叫左個鳳爪排骨飯,飯糕乾淨淨。真係可一不可再
2011-12-21
2012-01-07 14 浏览
甘岩行這又想食點心,就入左黎茶:唔似其他點心店,無得選擇飲咩茶,而味道又好古怪環境:坐多陣,聞到一陣‘up'味XO醬炒蘿蔔糕:明明炒既,無啦啦變左炸.. 仲要無xo醬雞扎、春卷、鳳爪:正常金錢肚:好似有陣酸味?!我估多數係壞左..總結,無下次!
2012-01-07
2012-01-04 4 浏览
因為公司就在附近,所以食過幾次,今次是同同事一去食晏因為我已經食過數次,所以不明白其他食家對其之評如此差勁!今次食咗两個反,(牛和鳳爪骨反)加上例叫點心(燒賣同蝦餃),我鐘意佢啲燒賣,因為王是傳統的燒賣好肥一大舊豬肉!呢好ARM我,因為好特別,又無咁肥, 係雞肉同紫菜!飯同腸粉,合理,價錢就更合理,觀察當中,很多男士也只叫一個反,只$20加$2茶,好抵食!!我會話話你比$同食物質素係成正比!!
因為公司就在附近,所以食過幾次,今次是同同事一去食晏

因為我已經食過數次,所以不明白其他食家對其之評如此差勁!

我會話話你比$同食物質素係成正比!!
题外话/补充资料: 不要再坐一會, 因為真的好迫,不過總同區米芝連的名店濶,同勝在不用等!!
2011-12-30
用餐优惠
其他
  • 燒賣
2011-12-28 12 浏览
9點幾係旺角周圍都係人到到都仲要等位,行下行下見到呢間『囍點』,裡面小貓三四隻,唔洗等位,試下都好!入到去裝潢唔算太靚,不過不失啦,係D位迫左小小。本人都幾喜歡食點心,見張點心紙都有不小選擇,滿懷歡喜2人同行點了5個點心黃沙豬潤腸粉(個味怪怪地,個腸粉皮好似Lasagna咁厚)上湯鮮竹卷(還好,正常)雞扎(裡面個芋頭未熟)鳳爪(有驚喜,唔會蒸到又林又爛,仲好入味)紫菜燒米(我點個時無留意“紫菜2個字”,食落去似街邊既魚肉燒米同霉左既雞肉REMIX版)結果 86 蚊埋單,好平,但係由於食物上不太好,同等左成25分鐘以上先有得食,都要扣 D 分。下次諗諗先再去會~
9點幾係旺角周圍都係人到到都仲要等位,
入到去裝潢唔算太靚,不過不失啦,係D位迫左小小。
本人都幾喜歡食點心,見張點心紙都有不小選擇,滿懷歡喜

2人同行點了5個點心
黃沙豬潤腸粉
(個味怪怪地,個腸粉皮好似Lasagna咁厚)
上湯鮮竹卷
(還好,正常)
雞扎
(裡面個芋頭未熟)
鳳爪
(有驚喜,唔會蒸到又林又爛,仲好入味)
紫菜燒米

結果 86 蚊埋單,好平,
下次諗諗先再去會~
2011-12-27
2011-11-29
好耐未試過行到咁夜.望一望錶,嘩!成12:00幾啦.都好肚餓,拿拿"林'搵咩食先!見到呢到,咦,呢間好似未試過WOO.就佢啦!一坐低就上茶,唔錯!由於太肚餓,望一望點心紙,就叫左4個點心小籠包4分:同一般上海館有得揮,肉汁同湯汁好多!爭d淥親再嚟蛋煎糯米雞 2.5分,呢個就一般,好似煎完隻蛋就咁放晌面. 有d求其左!紫菜燒賣2.5分:佢包到好厚,食落一舊舊咁!素菜餃3分:筍絲同翠玉瓜都有幾好!服務都幾好,d waiter都有幫我地加水.不過.如果佢想出綽頭但又唔係咁得既時候.有時忠於原著,或者返璞歸真都唔係差!
好耐未試過行到咁夜.
望一望錶,嘩!成12:00幾啦.
都好肚餓,
拿拿"林'搵咩食先!
見到呢到,咦,呢間好似未試過WOO.
就佢啦!
一坐低就上茶,唔錯!
都幾大杯,D阿姐唔駛成日加水
由於太肚餓,望一望點心紙,
就叫左4個點心小籠包
好多湯汁,,好味
4分:同一般上海館有得揮,肉汁同湯汁好多!爭d淥親

再嚟蛋煎糯米雞
2.5分,呢個就一般,好似煎完隻蛋就咁放晌面.
有d求其左!
紫菜燒賣
2.5分:佢包到好厚,食落一舊舊咁!
素菜餃
3分:筍絲同翠玉瓜都有幾好!

服務都幾好,d waiter都有幫我地加水.
不過.如果佢想出綽頭但又唔係咁得既時候.
有時忠於原著,或者返璞歸真都唔係差!
2011-11-18
  • 小籠包
2011-11-17 4 浏览
尋晚經過,見到好似幾好食,就同女朋友入去試下入去叫野唔多,叫左個狗不理包子、煎餃子同耶皇官燕等左好耐下,入面唔係好多人,可能即叫即整掛第一樣野來係狗不理包子,味道一般,同普通豬肉包冇咩野分別之後係煎餃子,我記得餐牌入面寫係有鵝肝,我問我女朋友,你食得到嗎?不過佢反問返我,鵝肝係咩野味,又係喎,可能有呢,不過敗北地方係我地倆個都覺得餃子皮有點厚。最後的耶皇官燕,等得最耐,差唔多要一個小時,不過都有驚喜,幾好味,不過好熱,但我自己食多幾啖就覺得好甜,但女朋友就唔覺,入面耶皇肉都可以食,都算唔錯埋單連茶61元
尋晚經過,見到好似幾好食,就同女朋友入去試下
入去叫野唔多,叫左個狗不理包子、煎餃子同耶皇官燕
等左好耐下,入面唔係好多人,可能即叫即整掛
第一樣野來係狗不理包子,味道一般,同普通豬肉包冇咩野分別
埋單連茶61元
2011-11-16
$30 (其他)
(非会员)
2011-11-08 17 浏览
The buns are greatSteamed Barbeque pork bun (cha siew pau) is juicy inside, taste is just nice The creamy egg yoke steam bun (lau sa pau) is fantastic, the best I have ever tasted Also recommended is their chicken and prawn shao mai with seaweed wrap'.We went at 12 am and dont need to wait at all.Environment is ok and service is not bad.
The buns are great

2011-11-06
  • Steamed Barbeque pork bun (cha siew pau)
  • Creamy egg yoke steam bun (lau sa pau)
2011-10-07 12 浏览
今日下午一個人出旺角入貨 , 之後打算隨隨便便食個lunch之後返公司,四圍都瀑晒 , 之後見 囍點 有位就入左去,有個阿叔比左杯茶 , 一飲"幣" , 有陣陣清潔劑味 , 之後飲番自己支汽水.order 2 樣食物 :鬼馬牛肉賜($15) : 見個名咁鬼馬 就試一試 , 原來都幾鬼馬 , 和普通牛腸分別係皮厚肉多.. xo醬炒蔔白糕($14) : 金黃色蔔白糕一上台就發現唔係炒, 係炸. 都冇所謂 , 一試都幾油下多,蔔白糕真係全蔔白,沒有餡料..其實應該叫蔔白天婦羅.之後有段小插曲 , 隔離台個客同d 伙計講d 腸粉有d怪味 , 但我食個時又冇留意 , 之後個阿叔就話同個師傅研究一下 , 之後就沒有下聞了)埋單= $15 + $14 + $2(茶)
四圍都瀑晒 , 之後見 囍點 有位就入左去,
order 2 樣食物 :
, 和普通牛腸分別係皮厚肉多..

埋單= $15 + $14 + $2(茶)

2011-10-07
  • 沒有
2011-05-27 14 浏览
因某2間出名的點心店.令到坊間出現了不了點心店.都係食家之福,至少揾食的選擇多.點心店雜費又少些.我去到呢間店時.內裏一個人都無.後來先陸續有人客.而呢間店主力係外賣.呢點都係問題...當日2名女店員忙於送外賣.有五分鍾樓面係真空無人...而老闆服務都較冷淡.閒時只顧在門口义電.哈哈!!不過呢間店食物.價錢經濟..最貴的食物.都只是18元.......排骨飯:18元完全無水準.只是碗熱.飯同材料都是冷冰冰的.而飯粒更濕身..雖則排骨不至於無味...味道也只是調味得來.不是本身肉質鮮味.而且味道亦過鹹.翡翠蝦餃皇:只是皮有一半綠色.同普通蝦餃的味道分別不大,皮也較厚....幸好蝦肉仍算爽口........冬瓜湯16元;等了40分鍾..我仍然好好聲氣問店員.做咩咁耐.?幸好我唔趕時間....上枱時發現係冬瓜湯.好熱...同清甜...瘦肉也鮮甜....若我下次路過.只是飲湯也值得.......旺角點心店眾多.人生要由起點到終點.途中一定經歷挫折..萬事起頭難.加油

外熱內冷
同普通蝦餃根本相同
消暑唔錯.不過三吹4請先出現

2011-05-23 16 浏览
在旺角食飯,跟這個地膽朋友一定無錯,他知道很多新開的餐廳食肆,對於最怕/甚少出旺角搵食的我是一盞明燈。這次他就帶我去新開業的點心鋪開餐。上網找找,在飲食網站仍未有這新店的資料呢!店子地方不大,格局跟市面上的大部份點心居無異,自從某一兩間點心店子被米芝蓮賞識後,香港真的愈來愈多類似的小店。下午開會時試了菜,仍未算太餓,兩人只點了六款點心,也是夠食有餘。最早送到的竟然是香滑鳳梨糕,賣相幾似桂花糕,其實也真是有桂花在內的,只是另外再放入鳳梨粒,及把糕的顏色弄成偏黃,就變了這款甜品。有了鳳梨粒有裡頭,口感是好一點,之不過味道是太甜的了。自從克服了對蝦的敏感後,差不多每次食點心都會有蝦餃,似是補償我過往的損失。這兒的蝦餃,刻意添上了菜汁,使蝦餃皮帶一點綠色,外表更為美觀。然而,外皮是有少許韌,還好是沒有黏牙的感覺,蝦肉則仍可以,爽口也不是乾巴巴的,合格。同樣是蒸點,小籠包就相對遜色。一是皮又厚又乾,餡料的肉未見鮮香,肉汁亦欠奉,唯一好處是熱辣辣上桌。看見點心紙有一款鬼馬牛肉腸,也即管試吓有幾鬼馬。原來,餡料是平時吃點心的山竹牛肉來的,混入了馬蹄,總算是有特色,口感亦可以,要挑剔的是腸粉皮大厚也不

看見點心紙有一款鬼馬牛肉腸,也即管試吓有幾鬼馬。原來,餡料是平時吃點心的山竹牛肉來的,混入了馬蹄,總算是有特色,口感亦可以,要挑剔的是腸粉皮大厚也不滑。

再來有名字很吸引的鵝肝咸水角,咬落是熱得燙口,餡料跟普通的咸水角有少許差異,有蟹柳,和一丁點的鵝肝醬而已。坦白說,完全只是名字吸引,我寧願吃回傳統的出品。但其實也是意料之中,十幾蚊的出品總不會預期有甘香法國鵝肝來。

最後,是朋友點的百花魚肚,也是令人失望的一款。蝦膠並沒有彈牙口感,魚肚其實亦只是炸肚,口感自然很一般。

埋單一百有找,經濟實惠。