2023-04-25 363 浏览
上星期選了厚切豬扒撈丁配葱油汁,加配青檸梳打,厚切豬扒好大塊,好juicy,好滿足。今星期同母親大人到訪,選了無骨海南雞拼豬手配油飯,海南雞唔洗講,全場之冠,豬手入哂味夠軟滑,配埋咸酸菜更上一層樓,油飯夠熱又好味,不油膩;沙姜手撕雞有雞味,有口感,賣相好靚,加埋祕制極濃甜豉油,不得不把整碗飯吃清光,老人家邊食邊說好好味,食得好開心。兩個餐埋單都唔洗100蚊,仲有贈品送,真係very good.
  • 海南雞飯
食物可以,但千萬不要一個人光顧這餐廳,人多時會把你踢來踢去,甚至趕你去廁所旁邊食飯,也會在你未食完就拿走你的碗,也試過話1pm前吃完有甜品送,但收銀員故意走開拖延時間令你冇甜品食😡
2023-04-07 283 浏览
最近成日都要去紅磡見客,寫多左好多有關紅磡區內餐廳既食評,今日返工前嚟到紅磡崇潔美食街,入去【唐人坊咖啡餐廳,清仔冰室】,8點左右已經坐滿咗8成人,叫咗個花椒味丁麵早餐,只係承惠$36蚊,真係好抵食,呢間係出前一丁嘅主題餐廳,所以好多款市面冇得賣嘅味道佢都有,今日就見到橙色包裝嘅北海道味噌,餐廳亦擺放咗好多清仔造型嘅物件,花椒味麻辣,有黑椒粒粒嚼下,麵爽口帶滑又夠香,牛肉唔似其他店好腍有咬口,好鍾意,煎蛋雖然唔多靚仔但漏汁,奶茶少奶好唔錯。
2023-03-22 266 浏览
今早來到清仔冰室,人不算多,選了沙爹牛肉黑蒜味一丁餐,沙爹牛肉軟滑,味道適中,一丁麵正常操作,多士即叫即做,不過火,外脆內軟,整體滿意,環境清靜,清仔擺設吸晴,$37配埋多士及即磨咖啡,好睇、好食又扺食,會再幫襯。
沙爹牛肉一丁餐
2023-03-22
$37 (早餐)
沙爹牛肉一丁餐
2023-03-10 228 浏览
本人幫襯過唐人坊/清仔冰室數次,無論店舖裝修擺設和食物品質賣相,都感受到店主用心經營製作,店員也付出不少努力,眼見一些無理惡意批評中傷,實在看不過眼,希望店主不要受影响,繼續用心經營,不斷進步,公道自在人心。本人極少公開作出評論,今次實在忍受不了,一定要為無理的指控平反!
把鬼!應該近年食過最差!原味出前一丁上枱冇俾包麻油你已經怪,第一啖食⋯⋯咁乸啖嘅?!唔通未撈勻?撈下先,再食⋯⋯我頂,都係冇味!?佢似一包粉落落四包麵嘅份量先可以咁啖⋯⋯最後難為咗我仔,佢錫我就話今日想食淡啲🥰,再嚟多士,我仔食咗兩啖就話唔食,我問佢點解?佢話塊包乾到爆,又薄又得一邊有少少牛油🧈,仲有個所謂奄列,味道係ok嘅,只不過上下兩塊蛋皮薄到透光啫,到杯野飲,我杯+$1即磨咖啡☕️正常,但+$1唔值,我仔杯阿華田走甜少冰,杯野又係半透明,完全冇味,似一杯清水唔覺意到咗少少阿華田粉落去,呀仔話飲佢自己支水好過⋯⋯個早餐雖然唔係好貴,但使唔使咁孤寒呀,總括嚟講「垃圾」到一個點!仲未講到佢個所謂沙嗲牛肉,得三片薄牛肉,又冇沙嗲味,似水烚牛肉⋯⋯

2023-02-07 284 浏览
本身平時都好鍾意食一丁,所以見到呢間餐廳係一丁主題餐廳,門面都有好多清仔裝飾,就比佢吸引左注意力,不過除左一丁,仲有一般茶記的午餐,我見都幾多人食豬扒撈丁,不過我今日晏左食lunch已經賣晒了,所以叫左個泰式四寶飯,樣樣都有啲,試下幾樣野。泰式四寶飯泰式四寶飯有海南雞,豬頸肉,墨魚餅同蝦餅,另配油飯,墨魚餅同蝦餅係炸的,但唔熱,感覺好油,豬頸肉味道ok,唔會甜到似叉燒,但都係唔熱比較油,海南雞仲有少少見紅,但肉質有點鞋,油飯味道都可以,但都係唔熱。咖啡味道好淡,比較水但果日食午餐埋單時餐廳有送一包即食麵,冬蔭公味一丁,平時比較少見,未食過,煮左黎食,味道不錯。

泰式四寶飯

咖啡
味道好淡,比較水

2023-01-29 301 浏览
很久無來幫襯,才發現搬了舖,還加上多一個名稱“清仔冰室”,貫徹全店滿佈清仔飾物擺設。。。正今天星期日,十二點前來到,仍有位選擇,但坐落食食下,已是全店滿座老公點了沙薑手撕雞餐,我就點了網球拍雞脾一丁湯麵麻油味。沙薑手撕雞一般口味,不過不失。我的網球拍雞脾呢。。。就等了至少十分鐘才上桌,但絕對值得。。。果然係一塊熱辣辣網球拍,外皮超香脆,內裡肉質好juicy,應該是生炸球拍,邪惡與好味之間,好味戰勝一切。下次再來一定會encore這個球拍

老公點了沙薑手撕雞餐,我就點了網球拍雞脾一丁湯麵麻油味。

下次再來一定會encore這個球拍

2023-01-29
  • 網球拍雞脾
2023-01-12 353 浏览
阿仔喺紅磡學完琴,未夠鐘上話劇,就搵吓嘢食滿足下個肚先☺️☺️☺️紅磡真係好多嘢食,如果有選擇困難,嚟到紅磡真係會好頭痛😵‍💫😵‍💫😵‍💫行行吓,比阿仔望到清仔!自從上個月買出前一叮個通粉送咗個清仔匙扣,阿仔就迷上咗呢個公仔😂😂😂所以阿仔堅持食呢間😂😂😂入到去,都好多人,佢地係一張長枱,放咗8張櫈,我地要坐最入,所以出面啲人一定要企出嚟比我地行入去,但坐低後空間都大,都唔會坐到好迫😌🍉👩🏻:撈丁系列B - 脆皮雞扒,碳燒蜜味豬頸肉-蔥油汁 $49🍉👦🏻:招牌雞類O - 無骨雙拼飯 - 豬頸肉,豬手 $47🍉👨🏻:泰國類E3 - 蝦餅拼墨魚餅蔥油豬頸肉飯 - $47首先飲品嚟到 ,可能我哋坐最入,佢拎過嚟果陣倒瀉咗,不過我唔太介意,係飲嘅時候拎起有少少污糟!之後食物嚟到,阿仔果個最好味👍🏻我果個可能揀咗蔥油汁,所以無乜味,下次撈麵揀燒汁可能好啲😌😌😌至於爸爸果份,無影到相😂不過爸爸都話阿仔果份最好味😌其實味道唔算好差,而家價錢都好合理,所以如果下次諗唔到食咩,都可以再嚟食!

2023-01-08
午餐