鄰近時代廣場與灣仔之間,新派粵菜,食物精緻具有創意,海鮮🦞新鮮為主,有米之蓮之風味!Fushion 菜又岩喜歡打卡朋友手機食先美味當前,決定試吓佢嘅新派中菜有幾架勢。
Fushion 菜又岩喜歡打卡朋友手機食先

美味當前,決定試吓
佢嘅新派中菜有幾架勢。
2023-09-07
庆祝纪念
生日
2023-09-11 88 浏览
今日同朋友係灣仔既酒樓,一齊食個四人套餐,粵品二小碟,其中包括五香牛𦟌和金沙鮮淮山。牛𦟌經過五香調味,帶有香氣四溢的五香味道。金沙鮮淮山則是一道創意菜品,淮山炸至外酥內軟,香氣十足,口感鮮嫩多汁。猴頭菇雞腳豬展燉湯,這道湯以猴頭菇、雞腳和豬展為主要材料,經過燉煮後湯汁濃郁。猴頭菇的鮮美和雞腳、豬展的軟嫩口感相互融合,湯品帶來了豐富的風味和滋味。三蔥爆海參豚肉,這道菜品結合了海參和豚肉的鮮美。海參經過爆炒後,口感鮮嫩而彈牙,豚肉則帶有豬肉的香氣和豐富的肉汁。三蔥的加入為這道菜品增添了一絲清新的香氣,整體上帶來了濃郁的美味。碧綠雜蔚炒圍蝦,以新鮮的圍蝦炒製,蝦肉鮮嫩多汁,搭配著各種蔬菜和青椒,色彩鮮豔,口感豐富。給人一種清爽的感覺蠔皇鮑魚伴生菜,原隻鮑魚伴生菜上,蠔油汁的加入為整道菜品帶來了豐富的鮮味和口感。歧江燒乳鴿,乳鴿被燒烤至外皮金黃酥脆,內部肉質鮮嫩多汁。
今日同朋友係灣仔既酒樓,一齊食個四人套餐,

歧江燒乳鴿,乳鴿被燒烤至外皮金黃酥脆,內部肉質鮮嫩多汁。
2023-09-11 40 浏览
可以悠閒用餐的時候,我和朋友都喜歡去飲茶,這好像是香港才享受到的時光。去銅鑼灣逛街,我們就試試在摩里臣山道的粵菜餐廳。在樓上一樓,可以走樓梯,也有電梯乘坐,和老人家也可以方便到達。茶葉種類基本,我們就點了鐵觀音。茶壺底下以蠟燭保持溫度,旁邊亦有一小茶壺自行沏茶,十分方便。首先,蝦餃和蟹肉餃都非常美味。蝦餃外皮薄而帶脆感,餡料豐富多汁。蟹肉餃則比較少見。我們也了一道奶皇飽,它的內餡奶香十足,外表是可愛的小雞。而蟲草花時蔬新鮮綠潤,蟲草花的香氣混合其中。椒鹽豆腐炸功不俗,豆腐外酥內軟。值得一提的是,這家餐廳的環境非常舒適宜人,座位亦非常寬敞。落地大玻璃可以看到外面的景色,雖然只是銅鑼灣的街景,但偶爾用另一個角度去看城市亦是舒適 ,讓人感到寧靜和放鬆。

2023-09-11 41 浏览
這間酒樓位於灣仔及銅鑼灣之間,交通相當便利,主打色香味俱全的中式料理和精緻點心,大玻璃窗設計能欣賞到銅鑼灣市景,亦能透入自然光,感覺舒適悠閒。午市時段的茶芥為每位$15,熱茶以燭火保持溫度。金邊品粵蝦餃 - $42晶瑩剔透的蝦餃包裹著飽滿的鮮蝦肉餡,爽滑彈牙又多汁。XO醬花菇燒賣 - $42超大粒燒賣包裹著紮實肥美的鮮蝦膠,爽滑的花菇添菌香,更有惹味的XO醬。咖喱魷魚 - $42一片片煙韌彈牙的魷魚片及魷魚鬚,吸飽濃郁的咖喱汁,底部更有綿密的薯仔。蜜棧豚肉叉燒腸粉 - $58薄透且煙韌的腸粉皮毫不膩口,包裹著一粒粒香甜鬆軟的叉燒蓉。鮮蝦腐皮卷 - $38香酥的腐皮卷富豆香,咬開粒粒鮮蝦肉爽滑鮮味,更有少許蔬菜粒。蜜梨鹹水角 - $28金黃酥脆的鹹水角毫不油膩,煙煙韌韌,咬開鹹香的肉餡。
金邊品粵蝦餃

金邊品粵蝦餃 - $42
晶瑩剔透的蝦餃包裹著飽滿的鮮蝦肉餡,爽滑彈牙又多汁。
XO醬花菇燒賣

XO醬花菇燒賣 - $42
咖喱魷魚

咖喱魷魚 - $42
蜜棧豚肉叉燒腸粉

蜜棧豚肉叉燒腸粉 - $58
薄透且煙韌的腸粉皮毫不膩口,包裹著一粒粒香甜鬆軟的叉燒蓉。
鮮蝦腐皮卷

鮮蝦腐皮卷 - $38

蜜梨鹹水角 - $28
金黃酥脆的鹹水角毫不油膩,煙煙韌韌,咬開鹹香的肉餡。
2023-09-11
午餐
2023-09-11 34 浏览
放工同朋友去咗灣仔品粵居酒樓食晚飯,食左幾款菜式令我印象深刻,食到好滿足!👭✔️ 金沙鮮淮山餐廳用鹹蛋黃炮製嘅金沙,搭配鮮淮山,味道香濃,口感豐富。一咬入口,鹹蛋黃嘅鮮香加上淮山嘅軟糯口感,好邪惡但令人回味無窮😇。✔️ 椒鹽金磗滑豆腐👅豆腐外皮炸至金黃酥脆,內裡滑嫩多汁出。配上香辣椒鹽調味,味道鮮美。✔️ 鮮菠蘿咕嚕肉🍍鮮菠蘿咕嚕肉係另一道必試的菜式。菠蘿的酸甜和咕嚕肉的鮮嫩相互襯托,口感豐富且平衡。酸酸甜甜的味道讓人胃口大開。 ✔️ 手打馬蹄煎蓮藕肉餅🐷蓮藕肉餅外層煎得金黃酥脆,蓮藕的香甜和肉餅的鮮嫩,咬落好肉餅仲好Juicy,好好食😋總括而言,灣仔品粵居酒樓的這幾款菜式給我留下了深刻的印象,每一道菜都展現了廣東美食的精髓。值得推薦給喜愛廣東菜的朋友們一試!

✔️ 金沙鮮淮山

✔️ 椒鹽金磗滑豆腐👅

✔️ 鮮菠蘿咕嚕肉🍍

✔️ 手打馬蹄煎蓮藕肉餅🐷

2023-09-07 80 浏览
這次我到了銅鑼灣附近的一間樓上中餐廳用餐,點了他們的招牌菜文昌雞+大蝦伊麵套餐以及魚香茄子煲。茶位每位15元。這道套餐絕對是一個超值的選擇!文昌雞傳統的中國菜,鮮嫩多汁的雞肉搭配著香氣四溢的薑蔥醬汁,好有家鄉的味道。大蝦伊麵則是一道經典的中式麵食,麵條煮得剛好彈牙,搭配新鮮的大蝦和豐富的配料,口感豐富多樣。接下來是魚香茄子煲。這道菜以茄子為主要食材,搭配魚香醬汁燒製而成。茄子經過燒煮後,保持了爽滑的口感,與醬汁的結合更是絕妙。醬汁的味道鹹香微辣,使整道菜增添了層次感和風味。除了食物本身的品質外,我也要提到餐廳的茶位價格。每位15元的茶位價格非常合理,餐廳提供的茶品種類繁多,而且茶的品質也很好。

2023-09-04 918 浏览
小菜在廣東菜有一個重要地位.特別晚市同朋友在銅鑼灣行街搵食好緊要朋友帶我行過灣仔街市.找到一間粵菜館環境簡潔面向大馬路. 闊落, 沒有壓迫感.加上 外出燈光. 令室內更光猛.餐 牌上的美食.都是舊式粵菜叫左幾個小菜惹味泡椒魚皮私房雞從小炒皇椒鹽豆腐手打馬蹄 煎蓮藕肉餅惹味泡椒魚皮懂得做的師父少之有少魚皮脆.師父用港式味道. 令一些比較少吃辛辣的客人容易接受.私房雞從小炒皇自己同朋友愛吃小炒因為多配料又有香脆腰果配上魷魚,蝦乾,雞肉及最愛青紅黃椒色香味全椒鹽豆腐細細粒外脆內嫩手打馬蹄 煎蓮藕肉餅古法手打豬肉.肉質會嫩中有彈牙加上爽脆馬蹄粒再以蓮藕的本身澱粉質感.將肉餅及其他配料混合後煎令口感多了不少層次配香口白飯.絕配.最後, 就是女生最愛甜品.晚市送杞子柚子貴花榚不甜微帶貴花香.杞子柚子數量不少啖啖肉.小菜都不錯. 連甜品 都不錯大家忍不住.叫了楊枝金露同薑汁千層榚楊枝金露, 椰奶多了少許薑汁千層榚必食. 因為薑汁味夠,咬下不”痴牙” 榚的質感夠彈. 糯米粉同粘米比例剛好.估不到, 小菜同甜品都不錯.價錢都不高下次同朋友來, 帶定支紅酒。
小菜在廣東菜有一個重要地位.

特別晚市
同朋友在銅鑼灣行街
搵食好緊要
朋友帶我行過灣仔街市.
找到一間粵菜館

環境簡潔
面向大馬路.
闊落, 沒有壓迫感.
加上 外出燈光. 令室內更光猛.

餐 牌上的美食.

都是舊式粵菜

手打馬蹄 煎蓮藕肉餅

惹味泡椒魚皮
懂得做的師父少之有少
魚皮脆.
師父用港式味道.

令一些比較少吃辛辣的客人

容易接受.

私房雞從小炒皇
自己同朋友愛吃小炒

因為多配料
又有香脆腰果
配上魷魚,蝦乾,雞肉
及最愛青紅黃椒

混合後煎

令口感多了不少層次

配香口白飯.

絕配.

最後, 就是女生最愛
甜品.
啖啖肉.
小菜都不錯. 連甜品 都不錯
大家忍不住.

叫了楊枝金露同薑汁千層榚
楊枝金露, 椰奶多了少許
薑汁千層榚
必食. 因為薑汁味夠,咬下不”痴牙”
榚的質感夠彈. 糯米粉同粘米比例剛好.
估不到, 小菜同甜品都不錯.
價錢都不高

下次同朋友來, 帶定支紅酒。
2023-08-30
2023-09-04 87 浏览
最近大愛💓嘅灣仔新開粵菜店🥰 餐廳位於銅鑼灣,鵝頸橋街市後面,要上一層。 環境整潔開陽,大窗面向電車路,不時有電車經過,好有特色🤩午市有好多點心小菜揀,有懷舊點心,亦有創意菜式,都想食哂🤣響鈴鮮蝦腸粉打邊爐叫響鈴就多,放入蝦腸粉內,倒是第一次食,外層軟滑,裡面酥脆彈牙,加上腸粉做成紅色,賣相突出😋原只鮑魚燒賣燒賣大大隻,飽滿多肉,原只鮑魚煮得入味又爽甜蜜梨鹹水角以蜜梨造型出場,外層香脆煙韌,餡料豐富惹味金沙鮮淮山驚喜之選~一碟有三大份,切成細條方便入口,蛋黃外皮脆而香口,淮山爽身清甜,一啲都唔覺膩! 榛子朱古力牛仔包甜品包點必選這可愛牛仔包,以可愛的牛牛外型登出,熱騰騰的🔥,撕開包,榛子朱古力隨即流出😋 麵包鬆軟朱客力香濃,不禁大叫好味🤤點心咁出色,我諗住趁節日帶屋企人去食埋個晚市小菜先🥰

最近大愛💓嘅灣仔新開粵菜店🥰

午市有好多點心小菜揀,有懷舊點心,亦有創意菜式,都想食哂🤣

響鈴鮮蝦腸粉

原只鮑魚燒賣
燒賣大大隻,飽滿多肉,原只鮑魚煮得入味又爽甜

蜜梨鹹水角
以蜜梨造型出場,外層香脆煙韌,餡料豐富惹味

金沙鮮淮山

榛子朱古力牛仔包

點心咁出色,我諗住趁節日帶屋企人去食埋個晚市小菜先🥰
  • 榛子朱古力牛仔包
  • 金沙鮮淮山
  • 響鈴鮮蝦腸粉
  • 原只鮑魚燒賣
  • 蜜梨鹹水角
2023-09-01 99 浏览
捉緊暑假尾巴,同朋友聚一聚。大家今次想食中菜,於是找了銅鑼灣的粵菜餐館嘗一嘗,地點十分方便,並易於尋找,地鐵或巴士下車後行數分鐘就到。星期一的晚上不算太多人,餐廳內餐台間隔寬敞,不怕被其他台的食客聽到或影響,可以與朋友們暢所欲言放心交談。店舖新開張,但菜式種類亦算多。我們點了一個孖寶套餐,內包含有雞及大蝦伊麵,再加一碟小菜,菜式份量充足,我們食得很飽足,仍有餘需要打包。海南文昌雞,此菜令我有驚喜,雞肉多汁有鮮甜味。文昌雞皮薄少油脂,不肥肥膩,同時肉亦滑,不像普通的雞皮厚肥脂多,不知不覺食多了好幾塊。上湯大蝦伊麵,上湯味濃,材料充足,伊麵偏軟身,對我來是剛剛好。原本以為孖寶應該不會好大碟,但原來份量都很充足,我們都吃不完。鮮百合蜜豆炒淮山,有我喜歡的淮山。原本都擔心朋友不喜歡淮山滑滑濕濕的感覺,但朋友都表示不介意,所考慮了一下決定叫此菜。菜式比想像好,先拖油的淮山沒有滑滑濕濕的狀態,變得有點爽口脆滑,蜜豆及鮮百合亦十分鮮甜可口,下次想值得再叫!店員服務十分殷勤,店員會不時留意客人需要,勤快熱收起已用得碟,又會不時為我們換骨碟及加茶水。

2023-08-30 75 浏览
餐廳位於灣仔同銅鑼灣交界,鬧市內比較靜嘅環境。一入到去餐廳都幾大同舒服,有啲位仲落地大玻璃望到風景。自己認為係好適合家庭聚會嘅地方。喺Menu見到有個大澳蝦醬海珊骨,覺得好特別,所以叫嚟試吓。個皮好薄好脆,然後肉質好Juicy,蝦醬味唔會話好濃烈,味道恰到好處。鮮菌安格斯牛柳粒係我全晚最欣賞,真係有牛味,而鮮菌亦都煮得好香!西蘭花好爽口,唔會好似一般餐廳煮到好林。呢度嘅小炒王同出邊嘅好唔一樣,材料好多樣化,有蝦乾同魷魚,加咗雜菇,成件事好似健康好多,而且佢唔會好鹹。最後係我最愛嘅壽桃包,麵包軟熟,蓮蓉唔會太甜,大滿足嘅一晚。
餐廳位於灣仔同銅鑼灣交界,鬧市內比較靜嘅環境。

一入到去餐廳都幾大同舒服,有啲位仲落地大玻璃望到風景。

自己認為係好適合家庭聚會嘅地方。

早排約左屋企人一齊食飯,見倒呢間中菜餐廳好似幾吸引所以黎左試下,菜式選擇都好多,今次叫左幾款味道唔錯有驚喜岐江燒乳鴿 $68/隻味道鹹鮮,皮脆肉嫩,可以沾埋醬汁/鹽一齊食好惹味椒鹽魷魚鬚 $68魷魚鬚外脆炸炒不算厚,魷魚鬚有咬口,落左椒鹽味道香口惹味椒鹽金磚滑豆腐 $58即叫即炸豆腐滑溜溜,外皮脆卜卜令人一口接一口,加入椒鹽同樣滋味魚香茄子煲 $98上枱熱辣辣! 茄子切成長條狀,加入絞肉、薑末、豆瓣醬、辣椒末等,送飯一流糖心宮爆蝦球 $128皮蛋糖心夠靚,薄薄的炸衣包住蝦球拎去炸爽口彈牙,中間仲有酸蘿蔔有助解膩最後仲有楊枝甘露同桂花糕做甜品

岐江燒乳鴿 $68/隻
味道鹹鮮,皮脆肉嫩,可以沾埋醬汁/鹽一齊食好惹味

椒鹽魷魚鬚 $68
魷魚鬚外脆炸炒不算厚,魷魚鬚有咬口,落左椒鹽味道香口惹味

椒鹽金磚滑豆腐 $58

魚香茄子煲 $98

糖心宮爆蝦球 $128

最後仲有楊枝甘露同桂花糕做甜品
2023-08-28 550 浏览
點心越來越多店舖都將啲食物整到好靚好適合打卡,令到大人細路都愛飲茶🫖今次同朋友喺佢屋企隔離飲茶,呢間又係開中我可以打卡嘅點心,諗都唔諗即刻叫晒可以打卡既點心牛油果鮮蝦雪茄最近真係好多餐廳都有呢個雪茄,次次去到邊度都想叫呢個雪茄打卡朱古力味嘅春卷皮外皮香脆,入面嘅鮮蝦都多,呢個仲混合左我最愛嘅牛油果🥑真係頗有特色金邊品粵蝦餃飲茶必食蝦餃,普通嘅蝦餃加埋金邊成件事好高貴蝦餃皮厚薄適中,蝦嘅份量都算多,幾好流沙奶黃BB雞上次飲茶食過朱古力牛,今次食BB雞外型得意,而且真係流沙嘅奶黃餡,味道唔錯好睇又好食奶黃兔仔餃嚟到嘅時候我忍唔住叫咗聲好得意,然後比朋友歧視我我覺得好啱嚟緊嘅中秋節,滿滿既奶黃餡,就好似得意特色冰皮月餅蜜梨鹹水角真係好似梨,食落去外皮香脆,實質同鹹水角又真係一樣響鈴鮮蝦腸粉最愛嘅腸粉,朋友識野,同我一樣鍾意食呢個腸粉除咗賣相唔差,食落去除咗係普通嘅蝦腸粉,最緊要嘅係佢脆口,加唔加豉油都好好食XO醬花菇燒賣燒賣又係飲茶必食,第一次食XO醬嘅燒賣,雖然XO醬唔係好濃郁,但係佢花菇味好香雖然佢舖頭唔係地下,估唔到都好多人知道佢嘅存在坐得滿滿的

牛油果鮮蝦雪茄

金邊品粵蝦餃
飲茶必食蝦餃,普通嘅蝦餃加埋金邊成件事好高貴
蝦餃皮厚薄適中,蝦嘅份量都算多,幾好

流沙奶黃BB雞
上次飲茶食過朱古力牛,今次食BB雞
外型得意,而且真係流沙嘅奶黃餡,味道唔錯好睇又好食

奶黃兔仔餃
嚟到嘅時候我忍唔住叫咗聲好得意,然後比朋友歧視我

蜜梨鹹水角
真係好似梨,食落去外皮香脆,實質同鹹水角又真係一樣

響鈴鮮蝦腸粉
最愛嘅腸粉,朋友識野,同我一樣鍾意食呢個腸粉

XO醬花菇燒賣

雖然佢舖頭唔係地下,估唔到都好多人知道佢嘅存在坐得滿滿的
  • 響鈴鮮蝦腸粉
最近會展多搞作,所以我都多咗出灣仔搵食,今次試咗一間茶樓,有齊傳統同新派點心,賣相仲好精緻好呃like👍🏻👍🏻最驚喜係響鈴鮮蝦腸粉,冇諗過賣相咁似花之戀壽司🤣紫色腸粉包住脆卜卜嘅響鈴碎同蝦,仲有少少蟹籽點綴,入口外軟內脆又彈牙,係天花板級炸兩,好好食!而西湖蟹肉餃賣相都好精緻,似腐皮壽司🤣餡料除咗有蟹肉,仲有紅蘿蔔、芹菜,入口清新,都係茶樓比較少見嘅點心款式!另一個呃like之選係啤梨形咸水角,連個蒂都係用芋頭做,成舊都食得!味道同傳統咸水角一樣咁香口蝦餃表面睇雖然好傳統,但細心睇條邊係用金箔做成嘅金邊,相當奢華!入口皮薄餡靚,蝦肉都好足料。店員仲推介我地要食叉燒包,賣相雖然傳統平實,但入口鬆軟充滿叉燒香味,果然冇推介錯!最後甜品要吃兔兔🐰內裡有超飽滿嘅奶皇餡,味道偏甜,個人認為個皮厚啲、少啲餡會更好食~座位坐得幾舒服,當日坐喺窗邊位,望住個城市街景都幾寫意,服務員態度都幾好,大家如果去開灣仔都可以同親朋戚友去試下!

2023-08-05 478 浏览
又同家人食,一早打定電話訂海鲜,真的好,在灣仔市區內有間半私房菜可自訂食物,洒樓隔離就是頸橋街市,店長話想食什麼請講又或者等佢發揮又得😃..品粤居亦又有傳統飲茶提供,又有經濟實惠晚飯小菜,又有包房生日會,更有包全場喜宴,簡直好地方😃環境乾淨又光猛,落地窗超美。今次叫左扇貝聖子超新鮮,文昌雞好入味,大魚頭超好味,連魚汁都撈哂,其他小菜好好味。店長還請了我們食甜品,要提一提,洗手間都好乾淨,值得讚😄
蒸鱼頭,文昌雞,聖子,扇貝
蒸鱼頭,文昌雞,聖子,扇貝
2023-07-26 488 浏览
朋友介紹新開飲茶好去處,位處天樂里附近商廈1樓,地下有獨立入口,不用排隊等電梯。環境夠清淨,靠窗座位好舒服。侍應同部長都好好招呼,會推介食物同建議份量,給顧客感覺相當不錯。食物相當出色,精緻而且真材實料,特別推薦魚湯烏冬,魚味鮮甜,而味精敏感喝完沒事,真心值得一讚知道左有個咁嘅好去處 以後中午約work lunch 就方便好多啦!聽講晚市食物水準都唔錯,如果keep到午市水準就真係值得再試,等有機會請客或者大節日安排下。

環境夠清淨,靠窗座位好舒服。侍應部長都好好招呼,會推介食物同建議份量,給顧客感覺相當不錯。

魚湯烏冬

蝦餃