2010-03-09 17 浏览
一向都不太好印度菜,所以多年來都從未幫襯此一食肆,近來我有計劃想比較一下整個APM food court的食物,因此趁今次一個人食就姑且一試。企在櫃檯前揀了良久,但都沒有哪一個餐特別吸引,最後職員遞上一張宣傳單張,上面隨便選了一個較平的香檸雞飯餐,當中包括一碗雞飯、一碟沙律、一碗炸薯條、一盤咖哩汁同一杯印度拉茶,驟眼看好像幾豐富,不過吃下去卻不太理想。首先整碗飯只得聊聊四件雞,飯內摻入了一些怪味的印度香料,味道實在不太合胃口。沙律的菜略嫌太酸,而薯條則炸得太硬,拉茶已是最能下嚥的一樣東西,但也有一種近似肉桂的異味,始終不能和港式奶茶相題並論。或許我真得不太適合食印度菜,但此店很明顯不是我杯茶。
2010-03-08
2010-02-26 19 浏览
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^雙喜臨門 = 咖哩雜菜 + 咖哩羊 + 千層餅 + 汽水 咖哩汁 小辣 , 咖哩味十分淡不夠濃郁 , 好比中下游茶餐廳的咖哩一樣 , 羊肉不似羊肉 , 又嚡又有點韌 作為以咖哩為主的一間食肆 , 咖哩的味道不濟簡直是令人费解 !不用40元 , 有不少茶餐廳和快餐店的咖哩已經比它好多了叫雙喜臨門 ( double happiness ) 的套餐 , 改叫double happy-less 比較貼近現實罷 ! ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

雙喜臨門 = 咖哩雜菜 + 咖哩羊 + 千層餅 + 汽水

咖哩汁 小辣 , 咖哩味十分淡不夠濃郁
, 好比中下游茶餐廳的咖哩一樣 ,
羊肉不似羊肉 , 又嚡又有點韌

不用40元 , 有不少茶餐廳和快餐店的咖哩已經比它好多了

改叫double happy-less 比較貼近現實罷 !

雙喜臨門套餐 $45
千層餅, 咖哩羊, 咖哩雜菜, 汽水
2010-02-22
雙喜臨門套餐 $45
叫左個雙喜臨門即係咖哩雜菜 + 咖哩雞 + 千層餅 + 汽水一杯千層餅拉得幾薄, 不過好油膩, 無計, 要香要薄就要多油咖哩汁唔得, 稀寥寡水咁, 又唔夠濃味, 好似無味咁食咖哩如果個汁唔得就成碟都唔得實在影衰左印度咖哩
叫左個雙喜臨門
即係咖哩雜菜 + 咖哩雞 + 千層餅 + 汽水一杯
千層餅拉得幾薄, 不過好油膩, 無計, 要香要薄就要多油
咖哩汁唔得, 稀寥寡水咁, 又唔夠濃味, 好似無味咁
食咖哩如果個汁唔得就成碟都唔得

實在影衰左印度咖哩
2009-12-20
2009-11-01 3 浏览
個印度pizza一個人食份量好足.的料雞肉無味...的汁酸..又唔香....我可能唔適合食..食完病左,汽水又好細杯...唔難食.但無下一次
個印度pizza一個人食份量好足.
的料雞肉無味...
的汁酸..又唔香....
我可能唔適合食..食完病左,
汽水又好細杯...唔難食.但無下一次
2009-08-30 8 浏览
有個低能仔,原來之前抽中了 OR 的零零狗戲飛,但信就一直放在枱頭沒有拆,前幾日才發現,好在不是落了畫才發現已經算是好運了。有得上的戲院已經不多了,近近地在 APM 看。本來想吃元氣,已經醒目拎定飛仔才去逛街,但逛完都未有位……而其他地方都好多人,但已經好肚餓啦,就在 food court 吃好了。好好彩在 food court 不是等了很久就有位,於是就去看看有什麼好吃的。咖喱鄉里一直都是哥哥仔在各大 food court 的至愛,今日見到有個未試過的瑪哈漢堡套餐,好似幾吸引喎! 而近來時刻慳妹上身的我見價錢都好吸引,只需 $28 還包飲品,就決定幫哥哥仔慳住荷包,食這個餐做晚餐啦!漢堡可選羊肉、雞肉或素菜,我就選了羊肉,包裡面好足料,除了羊肉外,還有青瓜和青豆,辣辣地又幾惹味,還有點不夠喉呢。不過一路咬一路跌,食得好輪盡好狼狽。而鮮橙色的薯條一睇都幾嚇親人,但原來是即整的,熱辣辣,好脆好好味啊! 而還送一個茄汁一個芥末汁點薯條,我覺得好味過 m 記薯條好多呀!$28 的一餐,好好味又夠特色,下次可以翻炒個雞肉味啊!

$28 的一餐,好好味又夠特色,下次可以翻炒個雞肉味啊!
瑪哈漢堡套餐
2009-08-28
瑪哈漢堡套餐
2009-05-04 9 浏览
妹妹又與綿羊1起開餐~~~叫了2個餐share來吃~雙喜臨門餐~ ($45)原來不少食家都有吃這個餐呢~整個餐, 3格都是現成貨, 橙橙紅紅的咖哩就是即刻"畢", 千層煎餅就是即刻夾上碟,所以這個餐好快完成... 咖哩微辣, 雞肉不太鮮味, 而且煮得有點老 =[妹妹比較喜歡雜菜那1格~ 有大大塊薯仔, 還有紅蘿蔔和豆~另外1個餐是下午茶餐來的(好像宵夜都會有), 因為是即整就要等待比較耐,是薯仔餡的薄餅 (忘了exactly 的名字> <),咖哩薯仔餡, 還暗藏紅辣椒!! 所以吃到某1口就會特別辣 @^@白色醬酸酸的像乳酪, 又有點像芝士味, 配起薄餅吃得很開胃呢~還有1格沙律, 妹妹最愛~飲品選了熱檸檬水, 打開蓋子1看,檸檬是星形的 @0@!已經去皮了~ 那就免掉檸檬皮浸得苦澀的問題, 很貼心呢~而且檸檬很新鮮, 酸酸的可以消滯消滯~~妹妹覺得這個實在是food court中比較有特別的選擇~~價錢合理~ 如果選食物要即製的餐就更讚了v=

妹妹又與綿羊1起開餐~~~
叫了2個餐share來吃~

雙喜臨門餐~ ($45)
原來不少食家都有吃這個餐呢~
所以這個餐好快完成...
咖哩微辣, 雞肉不太鮮味, 而且煮得有點老 =[
妹妹比較喜歡雜菜那1格~ 有大大塊薯仔, 還有紅蘿蔔和豆~

是薯仔餡的薄餅 (忘了exactly 的名字> <),
還有1格沙律, 妹妹最愛~

飲品選了熱檸檬水, 打開蓋子1看,
檸檬是星形的 @0@!
已經去皮了~ 那就免掉檸檬皮浸得苦澀的問題, 很貼心呢~
而且檸檬很新鮮, 酸酸的可以消滯消滯~~

價錢合理~ 如果選食物要即製的餐就更讚了v=
2009-05-03
$36.5 (下午茶)
2009-05-02 13 浏览
晚上去food court 閒逛, 見到一個$45"雙喜臨門"餐, 有咖喱羊肉或雞肉 (任揀一款) + 兩塊千層煎餅 + 咖喱雜菜 + 一杯飲品, 而且假日晚市亦可加 $10換兩件雞, 所以兩個人食一個餐剛剛好雙喜臨門 其實食過咁多年, 都知不夠正宗, 太過港式, 勝在價錢比好多印度食店便宜 鍾意食麵粉餐的人一定鍾意千層煎餅, 始終比旺角街頭的印度餅優勝, 唔會太油 選了羊肉, 橙紅的咖喱汁完全唔香, 羊肉雖稔但好碎 反而咖喱雜菜 (椰菜/ 甘荀/ 青豆等) 的咖喱汁會較香 雞就咁多年都無變, 紅色染料令外層帶出少少味, 但內層就又淡又鞋又乾, 好標準的雪藏雞, 故要一邊食一邊點咖喱汁朋友仔同慣d印度fd食正宗印度餐, 亦去過印度, 故會挑剔這兒如何不夠正宗不夠辣, 但對於少食印度菜的香港人來講, 則唔會有咁多比較. 朋友仔話若係香港較正宗的印度餐館食此份量, 閒閒地要二百元呢p.s. 要講抵食的, 係咖喱鄉里的tea set -- 千層煎餅 + 熱印度拉茶, 假日都有做, 拉茶的印度香料真係會喝上癮的, 介紹過俾媽媽喝, 媽媽就常常懷念著拉茶的味道與香氣
雙喜臨門
選了羊肉, 橙紅的咖喱汁完全唔香, 羊肉雖稔但好碎
反而咖喱雜菜 (椰菜/ 甘荀/ 青豆等) 的咖喱汁會較香

雙喜臨門有兩塊千層煎餅, 最啱兩個人食
雙喜臨門 + $10有兩件雞
咖喱雜菜反而好食過咖喱羊肉
雞外層有少少味, 但內層就淡而無味
2009-04-10 3 浏览
出差到觀塘, 與同事們人人都想吃不同的東西, 去 food court 食就最好了, 各取所需。巡了一圈, 想吃點辣, 就拜訪咖哩鄉里。偏偏這天我又不想吃咖哩喎, 不過見到有這個瑪哈漢堡套餐 ($28), 便來個「非典型」的午餐。瑪哈漢堡可選免治羊肉、雞肉或素菜, 有羊肉嘛自然走不掉, 另配香辣薯條、餐湯或汽水; 有薯條理所當然地也配了可樂。漢堡和薯條放在一個盒子裡, 漢堡內的免治羊肉雖然香濃惹味, 可能份量卻比宣傳海報少很多啊, 有點不夠喉。漢堡包有點乾身, 趕緊喝兩口汽水。香辣薯條的鮮艷橙色看來有點嚇人, 過了這個心理關口, 就會知道是很好吃的。格格薯條炸的香脆, 微辣, 雖然怕肥都吃光了! 價位貴老麥少少, 不過都算抵食。

羊肉瑪哈漢堡套餐
羊肉瑪哈漢堡套餐
2009-01-06 6 浏览
諗住d 薄餅同出面個d 冇咩分別 .. 其實唔係囉 // 個咖哩已經唔好味啦 .. 仲左雞 .. 都唔好味既 ... 同埋個餐都唔算平 .. $4x 2件薄餅 +小小咖哩so下次都唔會食了 去重慶大廈好過啦 !!
諗住d 薄餅同出面個d 冇咩分別 ..

其實唔係囉 //

個咖哩已經唔好味啦 ..
仲左雞 .. 都唔好味既 ...

同埋個餐都唔算平 ..
$4x 2件薄餅 +小小咖哩
so下次都唔會食了

去重慶大廈好過啦 !!
2008-12-20 5 浏览
我很喜歡食薄餅, 但唔係意大利pizza, 我對無乜味的薄餅情有獨鍾。行APM 真好, 因為食野都有好多選擇, 今次想食indian food, 但只想食薄餅, 所以要了一客薄餅, 這個餐包括一杯湯, 估唔到這杯湯好好味, 應該是薯仔湯吧, 辣辣地, 濃度十足,good! 薄餅當然是我的至愛, 淡淡的, 但我就是喜歡這淡淡的味道, 如果大家喜歡, 可以加醬料。20元也不用, 我覺得幾抵食呀!

20元也不用, 我覺得幾抵食呀!
薄餅
薄餅
2008-11-25 3 浏览
星期五收工後,好肚餓,所以吃過晚餐才回家。因星期三才到了元八接麵,所以今次便到了 Curry-in-a-Hurry,貪其有宵夜套餐。要了千層煎餅配咖喱汁和兩件炸雞的套餐,千層煎餅凍冰冰,咖喱汁就依然惹味,香辣得宜;炸雞一點也不乾身,雞肉尚算嫩滑,只是油過多。
$30 (宵夜)
2008-11-11 10 浏览
咖喱鄉里嘅薯條及炸雞,在下都試過,但係冇咩意見,因為實在都幾惡啃。惟一呢SET宵夜餐B香蕉薄餅,只售HK$25.00包飲品,係我個人響APM至愛的甜品之一。香蕉煎熟之後軟稔稔,同個薄餅好夾。飲品我會配Masala Tea,果朕涼涼地嘅奶茶味好過癮。未出毒奶事件之前,宵夜餐A係煉奶薄餅,個人覺得仲好食過香蕉薄餅,可惜宜家轉左用砂糖代替煉奶。

香蕉薄餅
$25 (宵夜)
香蕉薄餅
2008-10-15 7 浏览
Went to have lunch at this foodcourt at apm today and chose this restaurant to eat. I ordered a chicken indian pancake to eat. The chicken indian pancake is quite ok la, its not much taste by itself but when having it with the sauce on the side it taste quite good. The sauce is a bit hot n inside theres some bean and ingrediance mixed in it, it taste quite good ga. The pancake is very chewy and in the middle its full of carrot and minced chicken cooked with some curry sauce powder and egg, when having it, i cant tell if its chicken or not, and its not much taste at all.... lucky the sauce saved it from the
sign.
2008-10-12 4 浏览
呢間野度度有, 但APM呢間先叫好味!食左個 "APM咖喱餐"1雞+ 1咖喱(是次要雞) +1煎餅 + 可樂 ($42)雞錐夠滑, 一咬, 幾乎成塊肉出黎咁滑 實在超驚喜咖喱個汁的濃度啱啱好, 有點辣, 有點甜又夠香, 有3-4舊雞塊係入面, 用煎餅一小塊點點下好塊就食晒
呢間野度度有, 但APM呢間先叫好味!

食左個 "APM咖喱餐"
1雞+ 1咖喱(是次要雞) +1煎餅 + 可樂 ($42)

雞錐夠滑, 一咬, 幾乎成塊肉出黎咁滑
實在超驚喜

咖喱個汁的濃度啱啱好, 有點辣, 有點甜又夠香,
有3-4舊雞塊係入面, 用煎餅一小塊點點下好塊就食晒

• 雞塊
  • 煎餅
  • 咖喱雞
2008-09-30 12 浏览
又惹味又平~其實真係唔錯的~只係...我食唔到咁辣...個咖喱包...只係咬了兩日~我已食不下了....但我愛吃辣的男友話好好味~~而set內的薯條好好味wo~~~~~~另外嗰個湯呢....好重胡椒味~好重香料味...唔係人人受到感覺似食左好濃的胡椒豬肺湯咁...如果愛胡椒豬肺湯的~都會愛這個湯~
又惹味又平~其實真係唔錯的~
只係...我食唔到咁辣...
個咖喱包...只係咬了兩日~我已食不下了....
但我愛吃辣的男友話好好味~~
而set內的薯條好好味wo~~~~~~
感覺似食左好濃的胡椒豬肺湯咁...
如果愛胡椒豬肺湯的~都會愛這個湯~
對我來說~太辣了~但係個薯條出奇地好味
印度餐湯唔係人人識欣賞,好重的胡椒味