2019-07-04 112 浏览
呢度係食西餐廳嘅所以價錢同一般西餐廳一樣唔會話太貴又唔會話太平 叫咗個西班牙海鮮燴飯但係感覺麻麻哋因為竟然有濃烈嘅咖喱味道飯粒都幾好咬唔會太硬 已巴拿馬火腿都覺得唔夠鹹食物有進步空間
2019-07-03 121 浏览
購買了某團購網站的優惠券,今天來了這裏食晚餐。在店門就看到一隻大白色天鵝裝飾(店名swan的由來)。室內環境佈置尚可,美中不足的是桌子之間的距離頗近,容易聽到鄰桌的對話。今次叫了5樣東西,分別是:1. 熱帶水果茶2. 炸魚薯條🍟3. 軟殻蟹卡邦尼蛋汁意粉4. 瑞士朱古力熱飲5. 香蕉朱古力窩夫1. 水果茶不錯,杯內的水果可以小嘗,如少一點甜度整體會更好2. 炸魚十分鬆脆,來貨源不錯,可相比英國本地的炸魚3. 軟殻蟹大小適中,蛋汁份量剛剛好4. 呢個拉花可以用黎打卡,而味道就喺淡朱古力一樣,沒有特別5. 一般水平

今次叫了5樣東西,分別是:

炸魚薯條
瑞士朱古力熱飲
香蕉朱古力窩夫
2019-07-03
$168.5 (晚餐)
用餐优惠
團購
熱帶水果茶
軟殻蟹卡邦尼蛋汁意粉
炸魚薯條
  • 深海炸魚薯條
2019-06-29 99 浏览
琴晚九點鬆啲左右4個人去食,叫左竹炭熔岩芝士雞、墨汁帶子意粉、卡邦尼意粉、櫻花蝦明太子意粉,全部好食中上85.53421分。Oreo窩夫普通65.68914分。Pan Cake 麻麻地 有啲硬50.10259分。野飲正常算係咁70.80142分,賣相算靚絕對可以相機食先呃下like。(特別係啲Lego display個位)整體環境算靚,好多位都可以影相🤩特別係啲職員服務好好,有禮貌,有笑容,我地有疑問佢哋都好有耐心慢慢同我地解釋👍🏻正當我地係度讚緊呢間野話以後都會黎食既時候🤔大概十點鬆啲😲突然覺得開始有小小熱🤒隔離枱有三個人入左黎坐底左都話太熱頂吾順起身走左😪一問之下先知原來10點之後千色店關門會影響到佢地個中央冷氣都無左🥴成間鋪愈食愈熱好似焗桑拿咁😩職員都幫我地開多左一個冷氣仲慢慢解釋比我地知個情況安撫我地🥺一邊食甜品一邊爆哂汗咁最後真係熱到頂吾順埋單走人🥵🥵埋單八舊水左右四個人飽到捧住個肚走算係咁😈呢間鋪所有野都吾差,唯一美中不足真係10點後變左桑拿食店🤢強烈建議店主改善呢個問題

整體環境算靚,好多位都可以影相🤩

👍🏻
🥴成間鋪愈食愈熱好似焗桑拿咁
2019-06-21
$200 (宵夜)
庆祝纪念
  • 墨汁帶子意粉
  • 櫻花蝦明太子意粉
  • 卡邦尼意粉
2019-06-28 147 浏览
放假朋友仔約我去商場行街濕平,未濕平前梗係去醫下肚仔先啦!這間餐廳有幾間分店,其中一間坐落荃灣區,中午時間陸陸續續有好多食客入坐,排了一陣隊可以入坐。門口有隻識轉既天鵝做點綴!餐牌上款式幾多種類,有 All Day Breakfast、漢堡包、義大利粉、小食等。飲品又有花茶、咖啡、特飲等,太多選擇搞到我們都有選擇困難症呀!軟殼蟹黑松露忌廉義大利麵,軟殼蟹是原隻上睇頭十足。熱辣辣新鮮即炸夠香脆肉嫰。大蝦蕃茄醬義大利麵 ,超多蕃茄醬汁好惹味,大蝦爽脆彈牙。甜品類有很多窩夫款式,下次可以試埋甜品呀!
放假朋友仔約我去商場行街濕平,未濕平前梗係去醫下肚仔先啦!

門口有隻識轉既天鵝做點綴!

大蝦蕃茄醬義大利麵 ,超多蕃茄醬汁好惹味,大蝦爽脆彈牙。

甜品類有很多窩夫款式,下次可以試埋甜品呀!

午餐
  • 軟殼蟹黑松露忌廉意大利麵
2019-06-28 96 浏览
做完運動同友人聚餐😆近近地都係黎返咖啡灣,畢竟都係品質保證又有我最鍾意食嘅窩夫💪🏻🤤平時唔多飲嘢嘅我叫左杯菠蘿藍蝶,唔講唔知其實今次係我第一次試藍蝶花嘅飲品,味道比我想像中淡不過有一股好清新嘅感覺唔會太甜,加上藍蝶花健康元素都強烈推介大家可以一試!"卡邦尼蛋汁意大利粉"呢個意粉看似好普通,不過溫馨提示大家一定要多汁😎因為意粉會不斷吸收入邊嘅忌廉,好似我咁食完全程都唔會dry!意粉正"玫桂山雞翼"一次過試晒甜香辣三個口味,開胃小食!"紅豆綠茶雪糕窩夫"呢個先係佢哋嘅重頭戲😍即叫即整每一次都脆卜卜熱辣辣🤤內層鬆軟,配合左勁多紅豆加上綠茶雪糕,口感一流!

"玫桂山雞翼"一次過試晒甜香辣三個口味,開胃小食!

2019-06-27 83 浏览
又係平日dayoff既日子🧡可以同朋友出去行街食飯。今日係荃灣千完行完街,經過見到咖啡灣既三眼仔飲品,即刻比佢吸引左入去食lunch!餐牌上去lunch set都幾抵,可以加$34要6隻雞翼!😍😍😍我點左魯肉飯拼雞扒,配左綠茶鮮奶(即係三眼仔樣既飲品)😍😍😍而我朋友就點左巴馬火腿溫泉蛋忌廉意粉!我杯野飲一到,即刻心心眼!好靚,又唔捨得飲。打哂卡影哂相就試飲lu!唔止樣得,味道都好不錯!綠茶並不苦!好想飲多杯🤤🤤🤤之後試左雞翼,佢有三款味道!我最鐘意玫瑰味😍好香好fresh😍份量好好,有三款味,每款兩隻,兩個人share試下就好夠😍然後到魯肉飯,雖然整得個味唔似台灣風,但有佢獨特既魯肉味道,好好食!而且雞扒煎得好香口,同個醬汁係分開。我好怕d醬汁同肉一齊黎,有時會太重味,佢呢個係分開上好好,可以比你自己點幾多醬汁都得😍滿足既一個lunch由三眼仔綠茶鮮奶開始🧡

滿足既一個lunch由三眼仔綠茶鮮奶開始🧡
  • 綠茶鮮奶
2019-06-27 73 浏览
今日上網找找荃灣有甚麼cafe好去處,然後發現這家cafe,看到他們的環境店內裝潢就立即決定去吃晚飯。我們一行兩人點了一個蟹肉南瓜忌廉意粉及黑包芝士炸雞,南瓜忌廉意粉有香濃的蟹肉及南瓜味,味道雖好但分量真的好少,我們每人只吃了2-3口就把它吃光光了。此外,炸雞也只有數件,價錢又不是特別便宜,CP值真的不高啊。
2019-06-27
2019-06-27 375 浏览
#荃灣友 #有福了又發現咗一個打卡餐廳裝修夢幻嘅咖啡灣✨🧚‍♀️✨除咗影相打卡呃like食物同甜品都有好多選擇🔸海膽黑松露蟹蓋飯海膽新鮮鮮甜黑松露味道濃郁而且燴飯忌廉濃厚蟹蓋下面收埋好多拉絲芝士每一啖嘅口感同味道非常豐富🔸煙三文魚黑松露野菌忌廉意大利粉煙三文魚份量多而且加咗飛魚子增加口感🔸岩鹽焦糖鮮奶咖啡未試過可以自己加岩鹽分量感覺新奇餐廳入面仲有好多打卡位等你發掘得閒路過荃灣想打卡唔好錯過✨
#荃灣友 #有福了
2019-06-23
煙三文魚黑松露野菌忌廉意大利粉
海膽黑松露蟹蓋飯
2019-06-27 43 浏览
第一次去呢間餐廳係俾佢嘅裝修吸引,因為好夢幻、好少女同埋有少少田園風,而且佢嘅咖啡、朱古力拉花都好靚,最啱打卡。帆立貝墨魚汁意粉雖然墨魚汁唔夠黑,不過都好夠味。帆立貝好大粒,加埋洋蔥一齊炒,再加上彈牙嘅鮮蟹子,口感非常豐富。蟹頭油大蝦意粉意粉好惹味,除咗大蝦仲有蜆肉、蘑菇,食得出淡淡嘅蟹味,鮮蝦亦非常彈牙。牛油香草焗雜菌好香牛油香草味,上菜既時候錫紙包住,打開後係燒到冒煙的。瑞士朱古力簡直係藝術品,上面有隻好得意嘅龍貓,而且朱古力非常香濃,絕對睇得又飲得。玫瑰蘋果茶十分精緻,用玻璃壺和蠟燭熱住,任何時候飲都係溫熱。而且花茶非常清甜可口。另外佢哋嘅餐牌都有提到孕婦不宜飲花茶,服務非常貼心周到。

帆立貝墨魚汁意粉

蟹頭油大蝦意粉

牛油香草焗雜菌
好香牛油香草味,上菜既時候錫紙包住,打開後係燒到冒煙的。

瑞士朱古力

玫瑰蘋果茶
2019-06-25
2019-06-25 76 浏览
星期六下午,難得有空,同小朋友來食個午餐,她要試蟹子沙律,帶子墨汁意粉同埋至愛飲品-洛神花荔枝輕氣泡。我見餐牌推介軟殼蟹意粉,也叫了一份,另加$18有一件鐵板雞扒,但最後不是鐵板上。味道和環境都不錯,見鄰座有人叫了果茶,一壺上自斟自飲很特別。
星期六下午,難得有空,同小朋友來食個午餐
🔎咖啡灣 (荃灣)📍荃灣眾安街68號荃灣千色匯II期地下G30-G33號舖-咖啡灣最近出左新餐牌 吸引到我再去打卡~🔹夏威夷果汁醬燒豬肋骨 $138豬肋骨有6條,肉都唔會太少,醬汁都幾夠幾惹味,唔夠仲可以點多d,配有燒焦糖菠蘿同埋炸薯條菠蘿好甜!上面有層燒脆左嘅焦糖 好好味🔸黑魔王窩夫(半)+$40呢個餐最好嘅係可以加半份窩夫 又可以食甜品又唔怕食太多窩夫口感幾厚實 加埋雪糕一齊食 揀左曲奇雪糕 仲有D迷你曲奇🔸菠蘿藍蝶花 +$21有兩粒菠蘿 菠蘿味幾出 好岩夏天飲 好清爽嘅感覺🔹軟殼蟹黑松露忌廉義大利麵 $98 🔝軟殻蟹都算大隻 黑松露味特出得黎唔會好油意粉軟硬度適中 亦唔會好乾 推薦!!#90sfoodieshare_荃灣 #食在荃灣
🔎咖啡灣 (荃灣)
📍荃灣眾安街68號荃灣千色匯II期地下G30-G33號舖
咖啡灣最近出左新餐牌 吸引到我再去打卡~

🔹夏威夷果汁醬燒豬肋骨 $138

🔸菠蘿藍蝶花 +$21
有兩粒菠蘿 菠蘿味幾出 好岩夏天飲 好清爽嘅感覺

🔹軟殼蟹黑松露忌廉義大利麵 $98 🔝
軟殻蟹都算大隻 黑松露味特出得黎唔會好油
意粉軟硬度適中 亦唔會好乾 推薦!!

#90sfoodieshare_荃灣 #食在荃灣
  • 軟殼蟹黑松露忌廉意大利麵
荃灣多美食,加上跟屋企只有幾個港鐵站距離,所以經常到那邊醫肚。早日就同老公到千色匯II期地下咖啡灣開餐。餐廳童話味濃,以天鵝作主題,門口有一隻好可愛的天鵝在團團轉;走進餐廳又會見到城堡、摩天輪等裝飾;近窗的櫈全是粉紅色咖啡杯造型,令人走進後都會重燃少女心!當晚8點到餐廳,門口有近10人在排隊,不過等了不久就有位了。這裡有多款賣相吸引的食物以供選擇,我們就叫了雞翼、沙律及意粉兩份食。玫桂山雞翼 (HKD68 / 6隻)一次過可嚐到甜、香、辣三種口味雞翼:微甜的玫瑰、清香的桂花、少辣的山賊,雞翼外層微微焦身、沾滿醬汁,夠香口。但略嫌雞翼有點細隻,未夠多肉肥美。由於8點後不想食太多澱粉質,所以今次選了一個沙律作晚餐。原隻軟殼蟹沙律 – 芝麻醬 (HKD88)沙律賣相吸引,大大隻軟殼蟹放在蔬菜上,配上芝麻醬汁,味道清新,食完都好飽肚。鐵板雞扒蕃茄醬汁燴義大利麵 (HKD72)雞扒大塊、外層帶脆、肉質能保持肉嫩多汁,義大利麵沾滿蕃茄醬,酸酸甜甜,醒胃美味。這裡的飲品及甜品賣相同樣靚得像童話般,今次我們叫了兩杯藍蝶花特飲。(左) 菠蘿藍蝶 (HKD39)身為紫色控,見到這杯紫色飲品已心心眼。味道有
荃灣多美食,加上跟屋企只有幾個港鐵站距離,
所以經常到那邊醫肚。

早日就同老公到千色匯II期地下咖啡灣開餐。
餐廳童話味濃,以天鵝作主題,門口有一隻
好可愛的天鵝在團團轉;走進餐廳又會見到
城堡、摩天輪等裝飾;近窗的櫈全是粉紅色
咖啡杯造型,令人走進後都會重燃少女心!

當晚8點到餐廳,門口有近10人在排隊,
不過等了不久就有位了。

這裡有多款賣相吸引的食物以供選擇,
我們就叫了雞翼、沙律及意粉兩份食。

玫桂山雞翼 (HKD68 / 6隻)
一次過可嚐到甜、香、辣三種口味雞翼:
微甜的玫瑰、清香的桂花、少辣的山賊,
雞翼外層微微焦身、沾滿醬汁,夠香口。
但略嫌雞翼有點細隻,未夠多肉肥美。
玫桂山雞翼

玫桂山雞翼

由於8點後不想食太多澱粉質,
所以今次選了一個沙律作晚餐。

原隻軟殼蟹沙律 – 芝麻醬 (HKD88)
沙律賣相吸引,大大隻軟殼蟹放在蔬菜上,
配上芝麻醬汁,味道清新,食完都好飽肚。

原隻軟殼蟹沙律
鐵板雞扒蕃茄醬汁燴義大利麵 (HKD72)
雞扒大塊、外層帶脆、肉質能保持肉嫩多汁,
義大利麵沾滿蕃茄醬,酸酸甜甜,醒胃美味。

鐵板雞扒蕃茄醬汁燴義大利麵

這裡的飲品及甜品賣相同樣靚得像童話般,
今次我們叫了兩杯藍蝶花特飲。

(左) 菠蘿藍蝶 (HKD39)
身為紫色控,見到這杯紫色飲品已心心眼。
味道有點似菠蘿有汽果汁,混合著微酸的
菠蘿味及甘甜的藍蝶味,不錯!

(右) 櫻花藍蝶 (HKD39)
賣相超靚,給我夏日陽光與海灘的感覺,
層次分明,攪勻後味道夾雜著甜酸甘香,
十分豐富,睇得又飲得!

(左) 菠蘿藍蝶

(右) 櫻花藍蝶
2019-06-21
原隻軟殼蟹沙律
鐵板雞扒蕃茄醬汁燴義大利麵
(左) 菠蘿藍蝶
(右) 櫻花藍蝶
2019-06-22 44 浏览
今日同友人一齊共進晚餐🤣粉紅色+天鵝🦢裝修令人少女心爆發❤️1️⃣黑松露忌廉湯$35 我朋友一打開個Menu就話一定要飲呢個湯,佢話佢次次黎食都會飲,果然冇推介錯!😚黑松露味都幾重,勁多菇菌,夠creamy,最重要係唔膩!😝😝2️⃣超重量級蟹肉南瓜忌廉意粉$88 蟹肉沾滿每一條意粉,真材實料😝醬汁都幾濃郁,南瓜味可以再重d😉3️⃣黑洞芝士麵包金雞$128 擺盤超級靚啊,真係打卡專用🤩最值得讚係佢個包真係幾好食,夠鬆軟!點埋個芝士汁,正!呢個芝士汁都唔膩,淡淡地嘅味中和左濃味嘅炸雞🍗唔錯因為揀咗兩個summer special 系列主食,甜品同埋嘢飲都係可以用優惠價享用🤤🤤🤩4️⃣優惠價加$40就可以食到玫瑰花🌹草莓窩夫(半份) 粉紅色😍😍😍窩夫幾香,配埋忌廉同埋雪糕食,上面仲點綴左金色星星糖添❤️5️⃣而嘢飲就可以減$18,我地揀左藍薑椰子雲呢拿(原價$38) 同玫瑰鮮奶咖啡(原價$36 )前者味道好獨特,多啦A夢拉花超級有心思呀❤️
1️⃣黑松露忌廉湯$35

2️⃣超重量級蟹肉南瓜忌廉意粉$88

3️⃣黑洞芝士麵包金雞$128

4️⃣優惠價加$40就可以食到玫瑰花🌹草莓窩夫(半份)

前者味道好獨特,多啦A夢拉花超級有心思呀❤️
2019-06-19
2019-06-19 108 浏览
呢間咖啡灣開正喺千色隔離,裝修得好靚,之前行過都想試,今次終於去咗食啦! 食西餐點可以少得磨菇湯,蘑菇湯一嚟到已經非常之香 飲落,野菌味非常濃郁亦夠creamy。 墨魚帶子意大利麵加咗芝士,表面上見唔到一塊一塊芝士,其實佢係加咗入去變咗拉絲。 小食拼盤勁豐富,炸雞夠脆又juicy,係比較似日式炸雞嗰種。仲有我鍾意嘅粗薯條,仲有3隻醬加茄汁可點。 點可以少得食甜品,黑魔王曲奇雪糕窩夫,個窩夫調味可以再重手少少,如果可以多啲朱古力醬就好啦!

位於荃灣千色匯的咖啡灣外面有可愛的天鵝還有咖啡杯造型座椅☕整個童話少女心就來了!裡面還有摩天輪轉啊轉裡面環境都很童話感特別選了坐在咖啡杯的位子!黑洞奶黃芝士麵包脆雞一看到餐牌就被照片和菜名吸引了, 竹炭農夫包裝著滿滿芝士炸雞炸得金黃色很脆很酥沾上熔岩奶黃芝士, 增加了一點點咸香, 真的很邪惡但又有滿滿的幸福感!玫桂山雞翼 (9隻)玫桂山就是玫瑰、桂花、山賊, 分別代表甜、香、辣三種口味! 三種口味各有特色, 輪著吃好過癮, 我覺得點9隻才夠吃呀!石板街香蕉窩夫(半份)這裡的窩夫也很出名,當然不能錯過, 窩夫烤得剛好,又鬆又脆邊, 配上朱古力醬和石板街雪糕, 還有一些小糖果和綿花糖邪惡紫薯迷你兵單看賣相就很可愛, 原來是一杯紫薯牛奶再加上朱古力醬, 啖啖都喝到紫薯的甜, 還帶有一點點朱古力味 而且好可愛呀!燒焦糖燉蛋咖啡我很喜歡吃焦糖燉蛋, 但加在咖啡上是第一次, 所以一看到就點了。 不用加糖已經夠甜, 加上淡淡的蛋香,是很特別的咖啡。

位於荃灣千色匯的咖啡灣
外面有可愛的天鵝
還有咖啡杯造型座椅☕
整個童話少女心就來了!

裡面還有摩天輪轉啊轉
裡面環境都很童話感
特別選了坐在咖啡杯的位子!
黑洞奶黃芝士麵包脆雞
一看到餐牌就被照片和菜名吸引了,
竹炭農夫包裝著滿滿芝士
炸雞炸得金黃色很脆很酥
沾上熔岩奶黃芝士,
增加了一點點咸香,
真的很邪惡但又有滿滿的幸福感!

玫桂山雞翼 (9隻)
玫桂山就是玫瑰、桂花、山賊,
分別代表甜、香、辣三種口味!
三種口味各有特色,
輪著吃好過癮,
我覺得點9隻才夠吃呀!

石板街香蕉窩夫(半份)
這裡的窩夫也很出名,當然不能錯過,
窩夫烤得剛好,又鬆又脆邊,
配上朱古力醬和石板街雪糕,
還有一些小糖果和綿花糖

邪惡紫薯迷你兵
單看賣相就很可愛,
原來是一杯紫薯牛奶再加上朱古力醬,
啖啖都喝到紫薯的甜,
還帶有一點點朱古力味
而且好可愛呀!

燒焦糖燉蛋咖啡
我很喜歡吃焦糖燉蛋,
但加在咖啡上是第一次,
所以一看到就點了。
不用加糖已經夠甜,
加上淡淡的蛋香,

是很特別的咖啡。