2016-12-28 617 浏览
是日係boxing day,已經連續幾日係咁食野,今日唔想再食咁多野,但係正正因為係聖誕佳節,又唔甘心去茶餐廳食個頹飯,所以就決定黎咖啡弄食野,呢到light得黎又幾特別,又飽肚。上一次去咖啡弄都差唔多一年前啦,果次係去尖沙咀分店,今次因為去完會展冬季購物節,所以就黎左銅鑼灣分店。咖啡弄雖然開業已有一段時間,但係依然要排大長龍,同以往一樣,每人都一定要叫一杯飲品,話知你食物叫左幾多樣都好啦,呢個感覺真係麻麻,因為餐飲呢家野,除非真係個餐包埋,否則要另外叫,真係覺得好唔抵,仲要飲完野又食唔到咁多野。雖然係好無益,不過不得不讚呢到既鹽酥雞真係整得好好味呀。BBQ 豬排三文治都算幾大份,豬排仲要係厚切,食落好有口感,配埋蛋沙律,真係幾開胃。雖然「咖啡弄」呢間餐廳規矩係要令人叫一杯飲品,但係正正因為咁我先有機會品嚐呢杯有好多棉花糖既熱朱古力,真係好有童年回憶,飲完真係好鬼飽。同行朋友叫左特調手工咖啡,混合曼特寧與巴西咖啡豆,搭配特製鮮奶油,味道相當香濃,可惜配咖啡既曲奇餅牛油味過重,換D牛油味輕少少既會更加好。

雖然係好無益,不過不得不讚呢到既鹽酥雞真係整得好好味呀。
鹽酥雞
BBQ  豬排三文治
熱朱古力
特調手工咖啡
庆祝纪念
圣诞节
2016-12-28 494 浏览
今日同朋友去完銅鑼灣工展會,行到攰就搵個地方坐吓傾吓計,突然間諗起銅鑼灣有一間排隊排到傻嘅台灣餐廳,就同個朋友去試吓啦,因為當時係五點幾六點,應該唔會有人排隊,好!一於撞下運氣啦,又真係冇咁多人排隊喎,大概等左20分鐘就有位啦,之前聽啲朋友講平時要成個幾鐘至入到去,入到去侍應生同我地講用餐時間係個半鐘頭,都OK呀!見到個餐牌好多嘢都想食,我地揀咗每人一杯咖啡,兩個甜品,一齊分享,咖啡香醇,甜品都好好味!
限量拿破崙
士多啤梨鬆餅
黑糖咖啡
榛子咖啡
2016-12-16 773 浏览
今日晚上8點多坐低,叫左個可頌同新款咖哩尾蝦飯,另外叫左一杯可可亞同一杯蜜桃香茶。可頌無影到相,但味道算唔錯,個包幾好食,上面嘅芝士醬都幾香。但之後等左個咖哩飯好耐,可頌都食完晒,9點半叫待應問下,但佢地三五成群傾計,笑到好大聲,揚左手好耐都無人應,五分鐘後終於有人見到,我地問佢個飯等未,佢話啲飯六點幾已經賣晒!然後就走左去。我地好無言,等左個飯咁耐,一句無就算,唔好意思都唔講句,服務態度實在好差。佢地大笑住問其他待應邊個落錯,之後行返黎講佢地嘅飯無晒(再重複多次頭先講嘅野),同佢地無落單睇唔到(你地無落單咁點解廚房知道要整個可頌同野飲出黎呢?)佢地都只係推塘話睇唔到單同埋啲飯一早賣晒個仲問我地要唔要再叫野食,雖然仲好肚餓,但我地都唔想再叫喇。兩分鍾後我地叫埋單,又叫左五分鐘先有人應,因為佢地又傾緊計,唔得閒招呼客人。今次嘅用餐體驗真係好差,野食唔算難食,但唔尊重客人,份野食無左又唔講仲推塘,態度差已經係死症,永遠唔會再黎食。

2016-12-16
2016-12-12 714 浏览
每一次嚟到咖啡弄,都會忍唔住諗起台灣嘅偶像劇😂完咗slide the City就同朋友去到銅鑼灣嘅咖啡弄,排左15分鐘左就到我地啦!比起之前已經快咗好多。我哋每人叫咗一樣野一杯野飲,叫兩個包兩個signature窩夫!包方面,個咖喱真係好香好好食!而窩夫方面,點都係覺得Strawberry好食過朱古力!每次黎都必點!可以改善嘅地方係,次次啲嘢飲都上得勁慢🤔
每一次嚟到咖啡弄,都會忍唔住諗起台灣嘅偶像劇😂

可以改善嘅地方係,次次啲嘢飲都上得勁慢🤔
2016-12-11 630 浏览
兩位每天在 Whatsapp chat group 内聊個樂不亦乎的好友突然說想要約一下拋開老公、男人好好享受女生專屬的午茶時光由於我們三個都喜歡吃台式鬆餅所以決定去銅鑼灣咖啡弄原來呢~現在咖啡弄可以預約訂位!?說起來...對上一次 Dayz 去咖啡弄,已經是兩年多前的事了...不過當天客人很多就算預約了,還是要多等 15 分鐘呢~已經在香港開業了三年...咖啡弄的人氣依然爆燈(笑)台式 Cafe 的最低消費為每人一杯飲料我們分別點了招牌的水果茶(冰、熱各一杯)及牛奶冰棒可可亞Cafe 若有水果茶,基本上都會是 Dayz 的首選Dayz 很喜歡載有滿滿新鮮水果的水果茶喔!不但味道濃郁、香氣吸引而且感覺很健康(好多好多 Vitamin C) ~嘿!而朋友的牛奶冰棒可可亞十分別緻先把牛奶製成冰條再把熱可可亞倒進杯子一起享用兩者溶在一起味道濃郁香醇~更附贈一片巧克力喔(笑)起司火腿牛角包酥脆的牛角包包裹着的除了有大量半融的 Cheddar Cheese 之外還有德國 Cooked Ham再加上粟米粒及炸煙肉還有蕃茄及沙律菜味道層次非常豐富超美味的!!賣相極度夢幻的草莓鬆餅絕對是咖啡弄必點的甜

突然說想要約一下

拋開老公、男人

好好享受女生專屬的午茶時光

由於我們三個都喜歡吃台式鬆餅

所以決定去銅鑼灣咖啡弄

原來呢~現在咖啡弄可以預約訂位!?

不過當天客人很多

就算預約了,還是要多等 15 分鐘呢~

已經在香港開業了三年...咖啡弄的人氣依然爆燈(笑)
台式 Cafe 的最低消費為每人一杯飲料

我們分別點了招牌的水果茶(冰、熱各一杯)及牛奶冰棒可可亞
Cafe 若有水果茶,基本上都會是 Dayz 的首選

Dayz 很喜歡載有滿滿新鮮水果的水果茶喔!

不但味道濃郁、香氣吸引

而且感覺很健康(好多好多 Vitamin C) ~嘿!

而朋友的牛奶冰棒可可亞十分別緻
先把牛奶製成冰條

再把熱可可亞倒進杯子一起享用

兩者溶在一起

味道濃郁香醇~

更附贈一片巧克力喔(笑)

起司火腿牛角包

超美味的!!

賣相極度夢幻的草莓鬆餅

絕對是咖啡弄必點的甜品
鮮豔的紅色草莓果醬跟大大粒的新鮮草莓

配上金黃色、非常厚實的鬆餅

旁邊搭有草莓冰淇淋跟焦糖 Custard

不斷發放甜膩的香氣

才剛放桌上已經香味四溢呢!

我們快速地拍了照片~已經等不及要開動了!!

鬆餅的外皮帶著微微酥脆的口感

但鬆餅本身卻維持了鬆軟的質感

乾濕適中

難以用文字去形容的美味!

老實說

如果不用排隊等位的話

Dayz 一定會常常來的呀~
2016-12-03
  • 草莓鬆餅
  • 起司火腿牛角包
  • 水果茶
2016-12-06 728 浏览
是日下午茶終於一嘗開業已久的過江龍咖啡弄,咖啡弄依然人氣鼎盛,坐無虛席。餐牌內的食品及飲品選擇眾多,對於第一次光顧而又有選擇困難症的我,實在難以決擇😂最後食品點選了人氣的草莓冰淇淋鬆餅,餐飲則選了海鹽焦糖拿鐵。海鹽焦糖拿鐵首先登場,店員建議喝一口咖啡再配以一口忌廉吃,切將忌廉加入咖啡內,以免影響海鹽焦糖的味道。說真的,原以為整杯咖啡都是海鹽焦糖的味道,現在咖啡跟海鹽焦糖忌廉是獨立個體,互不相識。忌廉很滑,但咖啡有點水汪汪,非常失望。草莓冰淇淋鬆餅很大份,剛上桌時微溫,鬆餅口感很結實,配以吉士醬、草莓醬及草莓冰淇淋吃感覺很滿足!而且草莓超級大顆且鮮甜,足足有四大顆,無論賣相及份量都相當吸引!請注意:每人最低消費一杯飲品!觀看周邊食客的美食相當大份,食物建議點一份兩個人分享吃。

海鹽焦糖拿鐵
草莓冰淇淋鬆餅
2016-12-04
草莓冰淇淋鬆餅
2016-12-05 586 浏览
由於一早book 左枱所以準時去到唔駛等環境幾靚 侍應好nice 會講解菜色 不過有時係台灣人講國語一時間轉唔切channel XD叫左三樣餸 不過菜色名唔記得左XD 類似係 有pizza 有個似蝦堡 同芝士潛艇堡咁啦全部都好好味 蝦有蝦味 芝士有芝士味 甜品- 芝麻夾餅 都perfect!食物好食又有特色 又唔太貴 係約會既好地方 過左一個愉快既晚上
由於一早book 左枱所以準時去到唔駛等

全部都好好味 蝦有蝦味 芝士有芝士味
甜品- 芝麻夾餅 都perfect!

2016-12-02
2016-12-04 436 浏览
第一次黎呢度食,係佢開呢間舖冇耐,排隊排左個半鐘先食到,真係食得好辛苦架。 今次星期日黎到,夜晚七點幾,竟然唔駛等位,即時有位。 可惜被迫同其餘兩PAIR人同枱,六人一張圓枱,有點迫。每人規定最少要ORDER一杯飲品,就算你食左幾多野都一定要點飲品,OK!水果茶,我自己就每次都係點呢個,酸酸甜甜,水果新鮮,好好飲。而家係冬天,所以點熱水果茶。最重要係有百香果籽,個人好鍾意佢既口感,咬咬咬! 香港好少飲到有百香果籽既百香果汁架。 好多大型台式飲品店都冇百香果籽的。而百香果既果味又特別香甜,大愛。珍珠抹茶,甜味適中,但味道普通。咖喱牛腩佐法國麵包,法包熱,夠香脆,好軟身,易入口。咖喱較辣,但好好食,牛腩夠軟腍,份量足。香蕉巧克力冰淇淋鬆餅,揀左朱古力雪糕,配上香蕉、朱古力醬、香蕉片,好夾~ 我覺得最好味係個吉士,真係好香滑美味! 個鬆餅好大件,有蛋香味,可惜欠缺一點脆口,可能太厚吧! 香港既雞蛋仔係更出色不得不提,呢度既侍應都係後生仔女,個個都好有禮貎,空碟收得好快。 食完咸點就即刻收碟換過個新碟你食甜點。我一企起身,就拎定toilet key問我係咪去toilet,主動提我toilet

今次星期日黎到,夜晚七點幾,竟然唔駛等位

珍珠抹茶,甜味適中,但味道普通。
不得不提,呢度既侍應都係後生仔女,個個都好有禮貎,空碟收得好快。 食完咸點就即刻收碟換過個新碟你食甜點。我一企起身,就拎定toilet key問我係咪去toilet,主動提我toilet o係邊。 今次服務真係大讚!

如果唔駛等位,又有卡位,呢度真係唔錯架。
2016-11-20
2016-11-28 640 浏览
咖啡弄登陸香港已經是三四年前的事,始終香港餐廳聚多,有時總會忘了它的存在。跟同事說起,人人都有一段時間沒有去過咖啡弄,但仍然想起它的招牌鬆餅,決定要再去一嚐其味道。冰水果茶是必叫的,味道不變。茶中仍然有不少水果粒,橙、菠蘿及蘋果粒是不可或缺的,保持水準乃餐廳必要做的事,人人都飲得津津樂道。總匯三文治一盤三件,剛好我們三人每人一件。入面有雞扒、火腿、蛋等等材料,不過不失。反而,我每次都喜愛吃佢伴碟的蛋沙律,味道很好。當然不能少的香蕉巧克力冰淇淋鬆餅,一盤四件。朱古力醬與鬆餅味道很配合,再加少少朱古力雪糕及吉士,味道再有多點享受。另外,店家亦加上少許香蕉乾作伴碟,色彩繽紛。食物及飲品味道不變,變的是一同上來用餐的。或者,人會變;餐廳情懷並不變。只能說,桃花依舊,人面全非。
凍水果茶
總匯三文治
香蕉巧克力冰淇淋鬆餅

2016-11-16 424 浏览
跟朋友見未試過香港的咖啡弄, 所以唸住平日晚上應該唔會等好耐吧. 直接上去, 等了30分鍾, 當時可能太晚? 已經差不多8點半左右, 想吃的東西都賣完了, 有些沒有配菜,有些直接賣完。我們只好叫了一個甜品分著吃, WAFFLE 好硬...好硬...台北的總店好吃好多。反正排隊時間是一樣的, 在台北的時候才吃吧。
跟朋友見未試過香港的咖啡弄,

所以唸住平日晚上應該唔會等好耐吧.

直接上去,

等了30分鍾,

當時可能太晚?

已經差不多8點半左右,

想吃的東西都賣完了,

有些沒有配菜,有些直接賣完。

台北的總店好吃好多。

反正排隊時間是一樣的, 在台北的時候才吃吧。
2016-10-26
2016-10-22 7381 浏览
以為熱潮已過唔洗等位。2個人12:30pm上到黎,等左20分鐘先有位總匯三文治好豐富,呢度出名食物賣相靚,無疑見到都開胃啲呀!面頭灑左好多芝士味薯片,下面就係三文治,另外伴碟嘅仲有一球碎蛋沙律同菜!個碎蛋沙律好好味幫個公司三文治黎個close up等大家睇清楚啲,餡料有豬扒、蛋、火腿、生菜、番茄、青瓜、沙律醬而麵包係烤過,格外香口。Brown Sugar Cappaccino$42之前係台灣飲過佢出名嘅水果茶同咖啡,記得佢啲咖啡都好出色,於是叫返杯黎回味一下 今次試黑糖味,睇下有咩特別。完來杯Cappaccino個面頭會結左一層黑糖!入口嘅時候香滑咖啡流入口,而甜甜嘅黑糖未就黏係嘴唇,好味又有趣Orea沙冰朋友叫左呢杯,試左啖,orea味唔係好重,真係超冰凍,要等冰溶要慢慢飲,唔適合我呢啲咁無耐性嘅人甜品環節!!海鹽味焦糖waffleWaffle上台熱烘烘好香蛋味!超厚呀,二話不說就每人夾一件落細碟,加焦糖醬,加牛油,加cream,加nuts,加海鹽雪糕好味道~但原來眼闊肚窄,食一件已經好頂肚,結果食唔晒好飽好飽食左$243,每人$122左右,是開心的
以為熱潮已過唔洗等位。
2個人12:30pm上到黎,等左20分鐘先有位

總匯三文治
好豐富,呢度出名食物賣相靚,無疑見到都開胃啲呀!
個碎蛋沙律好好味
而麵包係烤過,格外香口。

Brown Sugar Cappaccino

Orea沙冰

甜品環節!!

海鹽味焦糖waffle
Waffle上台熱烘烘好香蛋味!
好味道~但原來眼闊肚窄,食一件已經好頂肚,結果食唔晒
好飽好飽食左$243,每人$122左右,是開心的
2016-10-19 540 浏览
咖啡弄係我好鍾意既餐廳! 由佢試業以黎,間唔中就會番黎食~而家有得拎飛,可以係CWB行陣先上黎食~唔似以前咁要係後樓梯等位,真係好!一入門,就會有店員用台灣腔講"歡迎光臨"來歡迎你~坐下來,menu好像一份食物雜誌! 好靚!最喜歡佢地既waffle! 係好結實好似鬆餅質地的!不太甜~好飽肚! 鬆軟!還有水果茶! 份量好大~ 有小杯給我們share!水果新鮮~ 清涼~好解渴值得推介!
咖啡弄係我好鍾意既餐廳! 由佢試業以黎,間唔中就會番黎食~

而家有得拎飛,可以係CWB行陣先上黎食~

唔似以前咁要係後樓梯等位,真係好!

一入門,就會有店員用台灣腔講"歡迎光臨"來歡迎你~

坐下來,menu好像一份食物雜誌! 好靚!

最喜歡佢地既waffle! 係好結實好似鬆餅質地的!

不太甜~好飽肚! 鬆軟!

還有水果茶! 份量好大~ 有小杯給我們share!

水果新鮮~ 清涼~好解渴

值得推介!
2016-10-16 516 浏览
終於俾我等到喇!黎食咖啡弄唔洗排隊😃諗起之前排成個鐘都要食到就覺得唔洗等好幸福...龍蝦堡薯角點醬好好味!唔好以為沙律只係伴碟佢d菜好新鮮 加埋酸酸甜甜既醋真係清新又好味到主角龍蝦堡大大粒龍蝦肉配上特製醬汁同麵包真係 perfect match!!!每食一啖都有種升仙既感覺一諗起已經洗口水喇🙈雞肉 pizza 蛋沙律又係好好味雞肉pizza焗到外脆內軟配埋薄薄既麵包同芝士多重口感呀!又一完美之作每次都必點!鳳梨沙冰超足料沙冰啖啖都係菠蘿粒飲到尾都仲係好有菠蘿味岩晒我呢d菠蘿控另外朋友點左呢個星空草原沙冰店員好貼問有冇月經來因為話蝶豆花唔岩果陣黎飲個顏色超靚話係芭樂味但我同朋友都一致認為似奇異果味不過都幾好飲既真係覺得咖啡弄好用心食左有成十次喇水準依然冇變!總係覺得主食比甜品出色同埋個d醬既味獨一無二其他舖頭食唔到真係好想去台灣試一試
終於俾我等到喇!
黎食咖啡弄唔洗排隊😃
諗起之前排成個鐘都要食到
就覺得唔洗等好幸福...
龍蝦堡
薯角點醬好好味!
唔好以為沙律只係伴碟
佢d菜好新鮮 加埋酸酸甜甜既醋
真係清新又好味
到主角龍蝦堡
大大粒龍蝦肉
配上特製醬汁同麵包
真係 perfect match!!!
每食一啖都有種升仙既感覺

2016-10-03
  • 墨爾本龍蝦堡
  • 現烤燻雞吐司披薩
  • 鳳梨沙冰
I was really looking forward to experience this place but was rather disappointed. Positive first: Well designed, cool menu and great coffee creations. Negative: Bad unattentive service (I had to ask to order after bring ignored for 15 minutes even though they had more staff then busy tables) & a "1 drink per person policy".
2016-10-08 445 浏览
 說真的咖啡弄還是我最想食的香港餐廳頭幾名😌除了食物貌相吸引又大份 質素又吾錯 又有我愛的厚身窩夫和奧理奧沙冰👏首次吃是5年前的18歳生日❤我兩位好表姐陪同我食第二次食是幾年前😁和朋友仔食的Lobster Roll $152 LobsterRoll 大約是我最愛的面包類菜式之一以焗過的牛油排包抹上牛油 放上大量的龍蝦 實在吸引可惜旁邊的薯片換上薯仔粒 非粟米片😣 排包牛油香不太重其實質素不錯 但還是覺得第一次最好吃題外話: 服務姐姐條褲真的太短😳😳我也害羞了😂

說真的咖啡弄還是我最想食的香港餐廳頭幾名😌

首次吃是5年前的18歳生日❤我兩位好表姐陪同我食