2018-05-22 254 浏览
今日假期~想食waffle~所以諗起咖啡弄黎到個陣下午1點左右,無乜人排隊~(曾經哩到要排到上去其他樓梯)我同男友等jor大概20分鐘就有位坐~我地嗌jor份club sandwich同埋香蕉朱古力waffle本身唔打算嗌野飲(因為貴加唔係特別好飲)點知見到menu寫話:餐點唔當最低消費計算唯有再嗌兩杯飲品味道其實係唔錯既,但係價錢真係好貴除jor因為個名之外,我諗就係尖沙嘴地段聽朋友講,台灣當地咖啡弄便好多如果唔係我想食waffle,都唔會挨貴餐
今日假期~想食waffle~所以諗起咖啡弄
黎到個陣下午1點左右,無乜人排隊~
(曾經哩到要排到上去其他樓梯)

我同男友等jor大概20分鐘就有位坐~
本身唔打算嗌野飲(因為貴加唔係特別好飲)
點知見到menu寫話:餐點唔當最低消費計算
唯有再嗌兩杯飲品

味道其實係唔錯既,但係價錢真係好貴
除jor因為個名之外,我諗就係尖沙嘴地段

聽朋友講,台灣當地咖啡弄便好多
如果唔係我想食waffle,都唔會挨貴餐
珍珠奶茶
鮮榨西柚汁
總匯三明治
香蕉朱古力窩夫
2018-05-22
午餐
鮮榨西柚汁
2018-05-20 207 浏览
咖啡弄食過幾次了,有時間寫食評。地點位於尖沙咀,位置不難找;聽說十分多人要排長龍,而我只是排了15分鐘,可以接受。排隊時職員提供餐牌比我們先點餐。我們兩個女生點了水果茶,三文治和士多啤梨waffle。座位不算窄,坐得很舒服,很岩想搵地方傾計的人食。因為排隊已點餐的關係,所以一坐低不久就上菜了。水果茶 (本生水果有適當甜味,不會過甜好味)三文治 (份量超級多!材料好多,蕃茄雞肉生茶火腿,一啖咬唔哂,食唔哂)Stw waffle (waffle 是外脆內軟整得非常好,而草莓的酸味夾甜甜雪糕剛剛好中和,很好食!)總結:份量十分多,而烹調很好!
咖啡弄食過幾次了,有時間寫食評。

座位不算窄,坐得很舒服,很岩想搵地方傾計的人食。

因為排隊已點餐的關係,所以一坐低不久就上菜了。

水果茶 (本生水果有適當甜味,不會過甜好味)
綜合水果茶

三文治

stw  waffle

總結:

份量十分多,而烹調很好!
綜合水果茶
三文治
stw  waffle
2018-05-20 102 浏览
平時都唔會寫咩食評 但呢間真係差到唔寫唔得叫左個咖哩牛腩飯,加一杯雪糕紅茶先講個咖哩牛腩飯 叫左走辣油唔記得 都算換果個上面睇落冇辣油但食落去 先發現入面都係有辣油.....都算但食落去 成個咖哩汁係冇咖哩味,得個辣同強烈既香草味 重衰過用熱水煮出黎既快速咖哩。D牛腩ok既,但個咖哩咁難食 浪費曬d牛腩。杯雪糕紅茶完全係災難,本來諗住好似雪糕可樂咁夾 但完全唔係呢回事。D雪糕mix左紅茶之後 飲一淡試試好似泥膠既味,立即攞番半個未溶既雪糕出黎但已經太遲好懷疑間店有冇親身試過呢杯野。完全唔值呢個價,我樓下間茶記食個咖哩午餐都有咖哩味過佢 跟餐餐飲都好味過杯咁既野。重有呢間餐廳既最低消費係一杯野飲,就算你食個主菜再叫小食再叫多個甜品,都係唔計,你幾唔想飲佢d野都好,對唔住 你點都要叫一杯野飲。真係非常唔顧客friendly既政策。
平時都唔會寫咩食評 但呢間真係差到唔寫唔得

叫左個咖哩牛腩飯,加一杯雪糕紅茶

先講個咖哩牛腩飯
叫左走辣油唔記得 都算
換果個上面睇落冇辣油
但食落去 先發現入面都係有辣油.....

都算
但食落去
D牛腩ok既,但個咖哩咁難食 浪費曬d牛腩。

D雪糕mix左紅茶之後 飲一淡試試
好似泥膠既味,
立即攞番半個未溶既雪糕出黎但已經太遲
好懷疑間店有冇親身試過呢杯野。

重有呢間餐廳既最低消費係一杯野飲,
就算你食個主菜再叫小食再叫多個甜品
都係唔計,你幾唔想飲佢d野都好,
對唔住 你點都要叫一杯野飲。
真係非常唔顧客friendly既政策。

2018-05-20
2018-05-04 379 浏览
weekday 在尖沙咀早了放工~~探訪了咖啡弄在尖沙咀的分店~(之前都是去它銅鑼灣的分店~)熟悉的招牌~2個女生好像點了太多~星空草原芭樂沙冰 - 賣相一流~酸酸甜甜的~挺開胃~總匯三文治 - 麵包入面有很雞肉、生菜及蕃茄~感覺蠻清新~芝士蒜蓉蝦多士~~芝士多到滿瀉~ 配合蒜香及煙肉碎層次蠻豐富呢~鹽味焦糖冰淇淋鬆餅 - 鬆餅外脆內軟~cream空氣感很重~吃多一點都不怕~ 還有vanilla ice cream, caramel sauce 同杏仁碎!!
熟悉的招牌~
2個女生好像點了太多~

星空草原芭樂沙冰 - 賣相一流~酸酸甜甜的~挺開胃~
總匯三文治 - 麵包入面有很雞肉、生菜及蕃茄~感覺蠻清新~
芝士蒜蓉蝦多士~~芝士多到滿瀉~
 配合蒜香及煙肉碎層次蠻豐富呢~
2018-04-28 384 浏览
It's a Happy Friday Night. We wanted to come this restaurant for long but didn't get a chance. Finally we came here to try. Give you a tip, you can make a reservation for a table and save for more than a hour waiting time. Before we came to the restaurant, we didn't know the reservation phone line. Please book a table by following phone number:Here's the most popular dessert/dish is Waffle with Fresh Strawberry & Strawberry Ice Cream. So I ordered this for my dinner. When it comes, the portion i

Here's the most popular dessert/dish is Waffle with Fresh Strawberry & Strawberry Ice Cream. So I ordered this for my dinner. When it comes, the portion is overwhelming and I guess two can finish this, lol. I love the Strawberry Ice Cream, so rich, sweet and delicious.
The waffle is just normal with thick texture. Really feeling  full after eating three pieces of waffle. Just more than enough, they totally got four pieces. But it'd be good if you're sharing.

My Dinner

For drink, there're just too many choices and it's hard for me to choose one. Finally I got Iced Wienner Coffee, and it tastes so bitter with bubble cream. It looks pretty. I found a special way to drink this lovely drink. After taking photos, you can just simply mix up the coffee and cream. After mixing it together, the tastes becomes much better, and you feel less overwhelming of those creams. Good way to try, haaaaa

Iced Wienner Coffee
Iced Wienner Coffee after mixing cream
My friends ordered Chicken or Bacon Sandwiches, it's also tasting good. Strawberry Smoothies is good too.

Chicken or Bacon Sandwiches & Strawberry Smoothies

Menu:

Good Food Nice Environment. Can come to try. And Remember to book a table first, haa
2018-04-27
My Dinner
好耐好耐冇食過咖啡弄,我諗都有2,3年,一直都係食銅鑼灣果間,印象仲停留係拎飛階段,一直都知尖沙咀有開分店,但回想起尖沙咀,一次都食過,因為新開果陣排到落地下!又冇得拎籌,於是就一直冇食,隔左幾年,熱潮真正過去啦!特登下午三點先到,岩岩仲有一張枱!當然點佢既招牌啦,草莓冰淇淋鬆餅 $60同之前食既味道一樣,窩夫厚身兼脆邊!士多啤梨好大粒,都幾甜,雪糕質感軟綿,一如既往好評!仲有每次必點既 Oreo碎片冰沙 $56好似每次黎,一係點水果茶,一係點Oreo碎片冰沙,冇變過,都係咁大杯,都係咁多朱古力碎同oreo碎,其實飲哂呢杯已經好飽!以前試過同朋友兩個人點三份食物,今日四個人點兩份都好飽,戰鬥力下降

當然點佢既招牌啦,草莓冰淇淋鬆餅 $60

仲有每次必點既 Oreo碎片冰沙 $56

2018-04-22
下午茶
  • 草莓冰淇淋鬆餅
  • OREO沙冰
2018-04-23 151 浏览
每次唻,呢度都有好一部份嘅餐桌係坐著一大班二十出頭嘅女生,並且點了一大堆甜點,如鬆餅咁。個人雖然不好甜品,但鍾愛三文治。所以連點兩款三文治, 一個咸牛肉,一個豬扒。味道同食物配搭其實都好普通,水果茶沒有茶味,除了外型討好外,全無賣點。相信可以吸引到咁多年輕少女唻嘅原因,係食物價格,賣相及款式。放眼望去,有女士坐嘅枱都至少有一碟色彩繽紛,外表精緻嘅甜品,再加上一壺色彩奪目的水果茶,簡真係呃like 首選,少女味極濃,係我呢啲少婦不解嘅東東。

tea
2018-04-23 162 浏览
生活係需要休息同悠閒下,放假同朋友行街行到攰,當然想搵個地方飲杯野,休息下,既然大家咁啱都想飲啲fruity野,喺尖沙咀就當然會揀呢間啦。今早早餐食得飽飽既我地,都係一致決定唔食野,只飲杯野。只係每人揀左杯飲品。我揀左蜜桃水果茶,除左一杯果茶外,仲有一小碗冰凍鮮水果,包括青蘋果、橙肉、水蜜桃、藍莓同有隻紅色的小果子,應該係放入果茶內,我亦忍唔住就咁食左少許水果。水果放左入去,味道無咩太大分別。朋友叫左杯士多啤梨歐蕾,樣子漂亮,士多啤梨味都幾重幾香濃,配上奶味,好難唔好飲

。水果放左入去,味道無咩太大分別。

2018-04-20 180 浏览
自從喺台灣試過1次呢度既鴨胸沙律之後就停唔到!返到黎久唔久想食就會上黎呢度食🤤呢個沙律唔係普通既沙律size,而係3-4人份既size!呢份沙律加埋杯由oreo雪糕整成既oreo沙冰就夠晒

2018-04-20
2018-04-19 179 浏览
佢哋剛剛開嘅時候,排隊排到癲,前晚食完飯,行行吓行到嚟,兩個人又走咗上去食甜品。發覺已經冇以前咁人山人海!當然,現在已不流行又厚又實的鬆餅,取而代之是又鬆又厚的日式pancake! 其實品質冇變,如果鐘意食有質感嘅waffles 真係唔錯,咖啡亦一樣有層次,有選擇!只不過環境真係舊咗,而且D木開始有D霉味!歲月無情,呢個城市所有嘢都只係一個風氣,政治,娛樂,甚至食物也一樣!留得低的是真正實力,希望呢種waffle繼續努力下去!

2018-04-17
$80 (其他)
2018-04-13 287 浏览
相當年咖啡弄岩岩黎香港果時,排隊排到癲曬,排到落街。幾年後,而家風潮過左,唔洗再等幾個鐘,但夜晚都要響門口等十分鐘先入到。兩個人入到去坐中間大枱要搭枱。 佢地最每人一定要叫一杯野飲,其實就唔係好想飲野,係想食佢d野,不過冇計啦,是旦嗌左一杯水果茶,一d都唔好飲,取消左呢個規則最好。叫左兩樣野,香蕉朱古力冰淇淋鬆餅同鴨胸沙律。兩樣野食份量都超大,好足料。以前d人都係慕名黎食鬆餅,但我反而覺得鴨胸沙律更加出色!鴨胸沙律d鴨胸食極都有,厚切而且好好味,唔太鹹,沙律個味開胃。香蕉朱古力鬆餅反而有d失望,四大舊麵粉團,望到好飽,就算有d雪糕響隔離,都覺得好干。

2017-01-19
2018-04-06 432 浏览
好耐冇來咖啡弄,估唔到現在都晤洗排隊了,冷清左好多,原本的排隊位不存在了。上到樓,都有三三兩兩的人在等位。餐牌依舊系以前的那份,有冇加價?唔記得了,真系好多年冇來了。一切如故,我們被安排到之前最常坐的大長枱,同好多人一齊搭枱。每人限定最低消費系至少點一杯野飲,我地點左玫瑰歐雷,即系玫瑰奶茶。另一杯系冰鮮果茶。玫瑰奶茶好滑,有玫瑰的香味,舒緩緊張的情緒。很贊冰鮮果茶好fresh,有粒檸檬冰塊,令到冰果茶口感再好d總匯三文治:有薯片食哦份量都幾多,夠兩個人share.面包烘焙得幾香囗,口感好豐富。沙津蛋都好好味。

上到樓,都有三三兩兩的人在等位。

玫瑰奶茶好滑,有玫瑰的香味,舒緩緊張的情緒。很贊

玫瑰歐雷

冰鮮果茶好fresh,有粒檸檬冰塊,令到冰果茶口感再好d

冰鮮果茶

總匯三文治:有薯片食哦
份量都幾多,夠兩個人share.

總匯三文治

面包烘焙得幾香囗,口感好豐富。沙津蛋都好好味。

2018-03-31
玫瑰歐雷
冰鮮果茶
總匯三文治
  • 水果茶
  • 玫瑰歐蕾
2018-04-05 544 浏览
對上一次去的時候係2年前和朋友去台北旅行去的,品嚐左佢招牌菜式「墨爾本龍蝦包🥙」、水果鬆餅同埋特式水果茶🍹,賣相好用心而且味道好味🤤,食完一生難忘。而今次,很有幸地可以重返依間餐廳,不過係尖沙咀開的「咖啡弄」😂因為我朋友早前話想食,就趁放假可以一齊品嘗美味的下午餐😛 Walk in竟然唔駛等位,因為之前聽聞銅鑼灣果間要排一個鐘😅,訂位唔係咁易訂到位,可能今次下午時間無夜晚咁多人,不過枱就限時一個半鐘,最低消費每人至少一杯野飲。餐廳環境同台北店的差唔多,侍應安排我地坐卡位,又可以坐得舒服d😘但傾計唔係太傾到,因為有點嘈,可能空間唔大。朋友一坐底好興奮話要點果份''🍓草莓冰淇淋鬆餅'',佢話一定要試,由於時間有限,而且我地目標清晰想食咩,就好快order完下午茶:蒜蓉蝦芝士烤吐司(忘了係咪依個名)、咖哩牛腩飯🥘、草莓冰淇淋鬆餅、一杯冰鮮水果茶🍹、一杯冰可可亞🥛🍫首先個烤吐司黎到前,侍應將新鮮滾熱辣的「濃厚芝士」係蒜蓉蝦上面淋落去,再加返d煙肉碎增加佢味道。賣相好睇,食落去個包邊好脆、咬落去蝦肉加汁好juicy、煙肉又香口,側邊仲有沙律好fresh又健康☺️加汁好味,食落都幾好又有新鮮感。另外

蒜蓉蝦芝士吐司

另外,「咖哩牛腩飯🥘」之前食過一次今次再嗌返因爲太肚餓驚唔夠飽😝佢係印度咖哩味道,有點辣,不過我接受到,醬汁香濃順口,牛肉份量都夠,肉質厚實帶有筋 的Q感,裡面有大塊而且好入味的薯仔,白飯煮得軟硬適中👍🏻我地2個人食都岩岩夠食😚
咖哩牛腩飯

而「草莓冰淇淋鬆餅」基於係甜品關係無咁快到,侍應貼心等我地食完所有主菜最後先幫我地送上。賣相好靚.....d草莓加鬆餅太犯規😍,依份鬆餅強烈建議2人一齊食,超級有料,草莓至少大概有6-7粒,都幾大粒,伴有草莓果醬,卡士達醬,仲有草莓味雪糕,鬆餅4塊。
鬆餅好厚實,外酥內軟,焗得岩岩好,而且香氣十足,放係枱上已經香味四溢,鬆餅ge 熱度令雪糕一下就融化,一啖咬落去可以明顯感受到嘴裡面冷熱交替的奇妙滋味。不過食一件已經好飽,所以建議2人一起order😝
另外草莓方面帶有點酸,可能遇唔到草莓ge當造季節,無咁甜,但配埋卡士達醬、奶油就會好d。
草莓冰淇淋鬆餅

「冰鮮水果茶」都係依度ge人氣推介,好大一壺,另外附上一杯裝有青檸的杯子,可以分開裝黎飲。依杯水果茶份量好多,2人份量,入面又有好多五顏六色的鮮果,包括有:鮮橙、菠蘿、火龍果、百香果等等......賣相ok而且味道酸酸甜甜,好醒胃,可以一路飲一路食水果,好清新又健康☺️ 如果夏天黎飲會好消暑!如果濃度方面可以再淡多少少就好d, so far 整體都唔錯!
冰鮮水果茶

而最後我地因爲好奇叫左一杯「牛奶冰棒可可亞」依個設計真係好特別又好有心思!
佢係將熱可可加入特製牛奶冰棒之中等佢融化,佢仲有兩塊特濃朱古力片比埋你,um...不過飲落去同平時飲的朱古力奶差唔多,試一次就可以!
牛奶冰棒可可亞
2018-03-26
咖哩牛腩飯
草莓冰淇淋鬆餅
冰鮮水果茶
  • 冰鮮果茶
2018-03-26 299 浏览
入到去等到有位,無人帶位,無表情,以為自助,坐低有兩杯水,早己放係枱,一杯目測4分3,一杯4分1,且有漬,正常心態可能有人飲過/上手唔記得收,同waitress 講,對眼反白,以為撞邪,好,我算,叫咗總匯三明治,凍果茶,我張係4人枱,乜都未到,佢杯茶放係格離枱,杯墊攞過黎唔係放凍飲,純粹係放旁邊,有無化寶盤?然後埋單,攞張單黎就走番去吹水,我已經即克攞錢,無多謝,我自己仲要行去俾,加一服務費?我服務埋佢?幾張大枱空無人坐,出面企到落樓梯?為咗保持番呢個服務質素?因為再多人落去,我已經唔夠膽想像,感覺去左紅磡世界果頭,差未放低一蚊,完

2018-03-26
2018-03-25 317 浏览
約朋友仔去咖啡弄談天說地。一人一個甜品御茶之水棉花糖冰淇淋淨係賣相已經好吸睛,第一時間唔係拎餐具🍴,而係手機食先🤣大灰雲☁️上仲有朱古力閃電⚡️⚡️上面是一大舊棉花糖,下層是抹茶雪糕、果仁。另外有一小杯濃濃的熱抹茶🍵將濃濃的抹茶往棉花糖慢慢淋落去。棉花糖受熱慢慢融⋯化⋯融化咗嘅棉花糖黏在雪糕球上,食落好似焦糖。值得一讚的是個熱抹茶🍵真係超濃郁。抹茶控必食。真係想拎個湯匙出嚟飲晒佢🤣另外叫咗個蘋果茶洋甘菊茶做底。旁邊有一小碟鮮果,可以自由選擇加水果。仲可以加一小匙蘋果醬,飲起來的味會更香。
約朋友仔去咖啡弄談天說地。一人一個甜品

御茶之水棉花糖冰淇淋
御茶之水棉花糖冰淇淋

淨係賣相已經好吸睛,第一時間唔係拎餐具🍴,而係手機食先🤣
大灰雲☁️上仲有朱古力閃電⚡️⚡️

上面是一大舊棉花糖,下層是抹茶雪糕、果仁。
另外有一小杯濃濃的熱抹茶🍵
將濃濃的抹茶往棉花糖慢慢淋落去。
棉花糖受熱慢慢融⋯化⋯
融化咗嘅棉花糖黏在雪糕球上,食落好似焦糖。
值得一讚的是個熱抹茶🍵真係超濃郁。
抹茶控必食。真係想拎個湯匙出嚟飲晒佢🤣

另外叫咗個蘋果茶
洋甘菊茶做底。
旁邊有一小碟鮮果,可以自由選擇加水果。
仲可以加一小匙蘋果醬,飲起來的味會更香。
宵夜