✧咖啡呀唔該✧本身都有聽開商台,前幾年聽 《早!Junior》時就開始留意阿正,知道佢鍾意咖啡,有開網店買掛耳包,到知道佢開埋實體店,一定要去支持吓! 一場嚟到,梗係要試下兩杯sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ啦!😆鋪頭以橙色為主,都有唔少打卡位呢~ᴛʜᴇ sᴀʟᴛʏ ᴀɴᴅ ᴡᴇᴛ $𝟻𝟻不得不承認,見到「鹹濕」呢個名,係會對杯飲品好有興趣🤣ᴇsᴘʀᴇssᴏ, ᴛᴏɴɪᴄ加埋鹹柑桔,成件事又幾正😆夏天熱辣辣飲係幾爽,有少少似飲緊鹹檸七咁嘅感覺,好ғʀᴇsʜ! ᴅɪʀᴛʏ ɢᴏɴᴇ ɴᴜᴛs $𝟻𝟻煉奶、椰奶加埋花生醬,有驚喜😍好特別,比ᴅɪʀᴛʏ一般甜少少,有細細嘅花生粒,椰奶味同花生醬味好夾🤤曾經聽/睇過阿正講,佢嘅想法係想帶港式口味去咖啡度,試完佢兩杯sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ後,發現原來兩樣嘢都可以咁ᴍᴀᴛᴄʜ👍🏻而家有埋甜點供應,要再去幫襯下先~❤️
✧咖啡呀唔該✧

ᴛʜᴇ sᴀʟᴛʏ ᴀɴᴅ ᴡᴇᴛ $𝟻𝟻
ᴛʜᴇ sᴀʟᴛʏ ᴀɴᴅ ᴡᴇᴛ $𝟻𝟻

ᴅɪʀᴛʏ ɢᴏɴᴇ ɴᴜᴛs $𝟻𝟻
ᴅɪʀᴛʏ ɢᴏɴᴇ ɴᴜᴛs $𝟻𝟻

而家有埋甜點供應,要再去幫襯下先~❤️

2023-10-31 106 浏览
我一直有聽森美小儀電台節目,細細個就好鍾意佢地。後來佢地加入左一啲新人一齊做節目,有講到阿正本身係咖啡愛好者,亦都係入行之前有做過咖啡師。依家到佢真係開自己嘅咖啡店,感覺上真係恭喜佢,所以一定要幫襯下。 🍺Latte 做得好順滑,放得耐都冇起泡,拉花pattern公整,唔花巧但分佈平均。冇多餘苦澀味,入口舒服。 🍺Dirty and wet, Expresso Tonic 加咸甘桔。記住要篤多幾下甘桔,出到多d味,令味道更加豐富。 🍖 甘桔蛋卷,味道清新唔會太甜,海綿蛋糕柔軟香甜,而且食得出質地新鮮,應該係即日製造。 ✨️全個店舖以橙色為主,簡約舒服,牆上公仔雖然表情誇張,但係整齊排列。仍然俾人有清爽明亮嘅感覺。 以咖啡主打配合輕食。咁樣嘅咖啡店,先可以俾到人有chill既感覺。

2023-10-30 257 浏览
阿正開嘅coffee shop🧡橙色主調十分搶眼,加埋店舖裡面充滿喜感嘅插畫,成個vibe都好歡樂🤣除咗咖啡及甜品,仲有賣咖啡掛耳包及咖啡沖調工具~-🍊The Salty and Wet $55 呢杯就係”鹹濕”!係其中一款signature drink!Espresso tonic 加上鹹柑桔及海鹽,簡單嚟講有啲似鹹檸七味咖啡🌞同時用上鹹柑桔、海鹽呢兩款鹹嘅材料,所以鹹得好有層次!清爽中帶酸鹹,加上咖啡豆嘅花香,飲落好refreshing好解暑(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)絕對係男女老幼都會鐘意嘅咖啡☕️-一直都好欣賞阿正💓人前大癲大肺玩得極放,背後係一個好聰明能幹,同時努力為夢想而打拼嘅人💪🏻無論係佢嘅節目定cafe都好值得大家支持✨-咖啡呀唔該 📍西環西營盤第二街1號東祥大廈地下B號舖推介指數:9/10-🍽: 31/7/2023-#sik6faan6laa3咖啡店
阿正開嘅coffee shop🧡
除咗咖啡及甜品,仲有賣咖啡掛耳包及咖啡沖調工具~

🍊The Salty and Wet $55
咖啡呀唔該
📍西環西營盤第二街1號東祥大廈地下B號舖

推介指數:9/10
🍽: 31/7/2023
#sik6faan6laa3咖啡店
2023-07-31
2023-10-27 72 浏览
🧡咖啡呀唔該 (西環)西環西營盤第二街1號東祥大廈地下B號舖西廳打卡咖啡店,呀正新開咖啡店,全店都用了橙色,橙色外牆和裝修,環境舒適,有好多款咖啡可選擇🤍Dirty Gone Nuts$55呢一杯係signature,只可以喺店入邊飲,不設外賣滿滿鹹香花生味,奶味香濃,飲到最後咖啡味好香
🧡咖啡呀唔該 (西環)
西環西營盤第二街1號東祥大廈地下B號舖

🤍Dirty Gone Nuts$55

呢一杯係signature,只可以喺店入邊飲,不設外賣

滿滿鹹香花生味,奶味香濃,飲到最後咖啡味好香

2023-10-10 98 浏览
在中環工作早完了,去了西營盤找朋友,順便試下在高街的人氣咖啡小店。呢間咖啡小店的老闆娘是藝人阿正,一開張的時候人氣爆滿。為了避開人潮,待小店開張了幾個月,再來試一試。Ice Black $35齋啡可以飲到咖啡的苦味同水果的酸味及甜味,咖啡濃度夠,朋友十分鍾意。Ice Latte $40我就選擇了Ice Latte,咖啡帶有果仁香,順滑回甘,是不錯的選擇。小店以橙色為主調,顏色十分鮮明,加上牆身玩味滿分的畫,好岩打卡,飲杯咖啡,休息下。小店更提供獨立的咖啡包及咖啡杯套裝予客人選購。小店咖啡不錯,價錢親民,好適合同朋友傾計,飲下咖啡,值得一試。

Ice Black $35

Ice Latte $40

小店更提供獨立的咖啡包及咖啡杯套裝予客人選購。

2023-09-26
2023-10-02 109 浏览
☕️咁啱經過附近幫襯試吓 橙紅色外牆+裝修 隔住條街都睇得到 雖然店舖細細地入到去地方都係唔大 顏色都係要橙為主 環境舒適 咖啡選擇都幾多 今次飲開平時成日飲嘅齋啡 因為覺得齋啡最試到水準呢隻齋啡第一啖感覺好酸 苦到正常 但飲咗一陣發現果味好香 的咖啡味同果味會留喺個口度 呢度有啲驚喜 但酸味真係多咗啲 濃度好足夠 都幾啱咖啡迷飲 特別欣賞佢嘅水果香味 出邊好少齋啡做到水果🥭香 下次有機會嘗試吓手沖咖啡 見佢都有好多選擇 但係齋啡就冇得揀~ 天時比較熱都係想飲凍啡多啲 冇計🤣

2023-10-01 103 浏览
悶熱的天氣正在醞釀烈風,咖啡的香氣在空氣中發酵,八百種芳香化合物,有果香、花香、煙熏等。伴隨著陣陣飄香,一杯有質感的咖啡,令人進入味譜的漩渦,繾綣而沉沒。(1) Expresso Tonic — Tonic water with double shots選擇是心之所向,更能辨識自己的心情—熱。Expresso Tonic 在精品咖啡之中,可算是玩味又隨性。一些店舖會加入橙皮、百里香或香草等,令味道上有更多層次。Expression Tonic 味道乾淨,Expresso的濃郁與Tonic Water的甜味互相平衡,帶來清爽的餘韻。Expresso 與 Tonic Water 的分層形成一個瑰麗的魅惑,氣泡逐漸向上升,非常治癒及解壓。雖短暫如清晨,但此刻跟雲朵一樣自由、平靜。

Expresso  Tonic

選擇是心之所向,更能辨識自己的心情—熱。

Expresso  Tonic

雖短暫如清晨,但此刻跟雲朵一樣自由、平靜。
2023-09-30
5 分钟 (堂食)
$50 (其他)
Expresso  Tonic
中秋特意支持阿正,頗多人唯有坐最近門口的枱,店門口面對大街等車輛長泊無熄匙,門是打開,死氣及高溫均影響了享受咖啡的味道。請求女員工可否暫時關門,卻換來黑面態度十分不滿意關門。細看之下原來保持門常開只是方便她把咖啡送出門口坐店外的顧客之用。點了一杯熱及一杯冰的latte 試試,咖啡味道尚可。裝修用色feature wall 枱凳等硬件亦感覺到阿正是有心思去做好生意,但耐何是請錯負責招呼客人的員工,功虧一簣🥲可惜。

2023-09-29
等候时间
10 分钟 (堂食)
【如何飲 Dirty Gone Nuts 而不失霸氣】今早 8:30 在小店附近有點事辦。在西營盤站 B出口第二街出,經過一大棟豪宅,忽然間有間橙 BB的小店,就到。可能因為今早好大雨,得兩檯人。(其實都唔係好多位。)Signature drinks 有兩款。由於 Dirty Gone Nuts 講明不做 take away,就今天趁唔多人試一試。(以下有劇透)杯沿有好多粉,明顯是花生等 nuts 的粉末。起初我以為 manage 到一邊食左啲粉一邊飲咖啡,所以無刻意理。點知,成身都係粉!咖啡近 flat white,因為係凍所以唔會好香。中等甜度。不算很大驚喜。要留意開店時間 8am - 6pm,唔好摸門釘。
【如何飲 Dirty Gone Nuts 而不失霸氣】

(以下有劇透)

點知,成身都係粉!

要留意開店時間 8am - 6pm,唔好摸門釘。
2023-09-29
$55 (早餐)
  • Dirty  Gone  Nuts
对新店兴趣不浓了,关注也没有之前密切了,但这家是一眼相中的,因为风格确实独树一帜,也是为数不多基本只有咖啡、不做Brunch的咖啡店。·而且开在全城人气最高的芝士蛋糕店Hemma对面,无疑又多了一波流量。周末来人满为患,幸运捡漏最后一张桌子,不然差点“罚站”。·意式用的是一支埃塞拼洪都拉斯,少见的1+1 Combo这里也有。不过天太热只想喝杯解渴的,【Bubble Black】柑橘般的酸度在冰美式中显得柔顺而不突兀,不过杯量没啥诚意,少冰只有那么几口。·还有两款特调,朋友那杯加了椰奶炼奶无糖花生酱的Dirty,端上来已经完全融合。一刷的时候试了下【咸湿】还不错,感觉是以凉果为创意的特调,像在喝一杯液体版的甘草柠檬。·汤力美式融合腌制的咸金桔和海盐,喝起来有点陈皮和话梅的风味,不明觉厉地嚼了一颗金桔……超级咸。·橙色明亮雀跃,vi很有辨识度,空间也设计感满满,总之算得上好拍。还有挂耳和咖啡豆售卖,建议工作日来,人不多慢慢喝慢慢看。
2023-09-03
2023-09-04 118 浏览
餐廳嘅設計主要係阿正大頭設計為主,主要係因為見到Jeremy 去搵阿正飲呢杯鹹濕好得意!我同閨蜜試咗佢哋嘅蛋糕同埋咖啡!蛋糕好似一朵雲咁柔軟!係一個唔錯打卡同閨蜜星期天一起渡過美好嘅時光嘅地方!
2023-09-03
庆祝纪念
生日
  • Dirty  Gone  Nuts
˙˚ 咖啡呀唔該 ˚˙ 🚨𝗡𝗘𝗪 𝗖𝗔𝗙𝗘 𝗔𝗟𝗘𝗥𝗧🫧阿正新開張的咖啡店以橙色為主調,位於最多人氣𝗰𝗮𝗳𝗲的第二街,附近有𝗛𝗲𝗺𝗺𝗮、小滿定律等,平日去都坐滿晒~由「一位呀唔該」開始留意阿正,即使人前痴女形象、玩得好癲,但內裡卻非常努力、認真地為自己夢想而打拼,好值得支持💖希望承阿正所想,呢度將來唔止係「明星店」,而係一間大家會因為愛上呢到的咖啡而來的店☕️ ࿐ 🍊𝐓𝐡𝐞 𝐒𝐚𝐥𝐭𝐲 𝐚𝐧𝐝 𝐖𝐞𝐭 $𝟱𝟱💫 傳說中的「鹹濕」🤫𝗘𝘀𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗼 𝗧𝗼𝗻𝗶𝗰加上鹹柑桔、海鹽,鹹味會愈飲愈突出,調和咖啡自帶的果酸、苦味,有少少似飲鹹檸𝟳,配埋𝗧𝗼𝗻𝗶𝗰自身甜味好特別✨ ☕️𝐄𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨 𝐓𝐨𝐧𝐢𝐜 $𝟱𝟬💫 去除了花巧部分的𝗘𝘀𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗼 𝗧𝗼𝗻𝗶𝗰,又係另一番風味~𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲 𝗕𝗹𝗲𝗻𝗱 “𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗠𝗲 𝗨𝗽”帶柑橘酸,白花香,係略偏𝗳𝗿𝘂𝗶𝘁𝘆的方向,遲啲會有更多咖啡豆選擇,期待🫶🏻 🥖杏仁條 $𝟭𝟱💫 食物暫時只有杏仁條同𝟴月頭新增的蛋糕,杏仁條來自本地品牌馮爺餅家,表皮香脆,非常鬆化,咬開已經見到好多層次,牛油香好重,推介大家去 @fungyehbakery 買😆
˙˚ 咖啡呀唔該 ˚˙

࿐
🍊𝐓𝐡𝐞 𝐒𝐚𝐥𝐭𝐲 𝐚𝐧𝐝 𝐖𝐞𝐭 $𝟱𝟱💫

☕️𝐄𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨 𝐓𝐨𝐧𝐢𝐜 $𝟱𝟬💫
🥖杏仁條 $𝟭𝟱💫
杏仁條

2023-08-09
杏仁條
<咖啡呀唔該> 📍西營盤🔸唔係完全明星效應,真心不錯嘅咖啡🔸鹹濕濕,好盞鬼 🤤眾所週知,啊正係西營盤第二街開左間Coffee shop,成日都嚷著要去試下,終於星期六的起心肝,Action!🎬The Salty and Wet($55) — 難得一場黎到,直接轟頂!叫佢嘅Signature item,飲落有小小鹹檸七嘅感覺 🌞 夏日炎炎幾Refreshing,飲落絕無偏酸味嘅After taste。唔錯,推薦大家一試!👍🏼咖啡店裝修以橙、白色為主調,用色大膽,十分Eye catching 🌞 陽光開朗 🌞 去到二街唔洗擔心搵唔到。飲完杯啡,感覺C服晒~ Happy happy 又一day~ ✌🏼😁
<咖啡呀唔該> 📍西營盤
🔸唔係完全明星效應,真心不錯嘅咖啡
🔸鹹濕濕,好盞鬼 🤤

The  salty  and  wet

The  salty  and  wet
2023-08-13 93 浏览
本身諗住要排隊, 可能因為時間尚早, 所以只係有兩枱係入面, 成間舖用左亮眼既橙色超搶眼🤩 冷氣超夠, 加上天氣唔算熱, 所以可以獨霸室外座位😎 現階段只有各式咖啡, 杏仁條, 下午時段先有既卷蛋供應😋The Salty and Wet🥃($55)呢杯鹹濕用左黎自洪都拉斯同埃賽俄比亞咖啡豆整既Expresso, 加入Tonic Water同鹹柑桔去調製, 配搭幾新穎😎 咖啡豆會有花香同柑橘既味道, 後調會飲到淡淡既伯爵茶味幾特別😌呢度唔多人都幾好chill, 因為唔係係大街人流比較少, 室外既位又夠大, 飲完鐘意仲可以買掛耳包($20)返屋企沖添😉

The Salty and Wet🥃($55)

2023-08-12
$50 (早餐)
  • salty  and  wet
2023-08-12 70 浏览
以為係靠人氣啫,估唔到阿正真係一個好嘅咖啡師。雖然唔係佢沖,但無論奶啡定手沖都好飲!我先叫左杯cappuccino,拉花好靚,泡打得好好,啡底同樣出色。試完好鐘意,決定試埋手沖。手沖好出色!!!👍🏻👍🏻👍🏻係我喜歡嘅耶加雪芙,一到枱就聞到好香嘅花香味,飲落有淡淡果酸味,好乾淨。而家好多咖啡店嘅手沖又貴又唔好飲,成百蚊杯都唔等如品質保證,呢間係我飲過留到印象嘅一間。呢個價錢,好公道。利申,我唔係佢粉絲,都唔係膠粉,純粹鐘意飲啡。
利申,我唔係佢粉絲,都唔係膠粉,純粹鐘意飲啡。