香港原味道🇭🇰高質小店💛傳統港式粥粉麵飯🍜🍚🥢 #sdm銅鑼灣 #sdm天后 #sdm小店 #sdm中菜 #sdm港式 💎 柱候牛筋腩飯 $78 (全日套餐包油菜及飲品)必食💯💯(😋: 9/10)👍🏻:套餐包咗油菜,可以揀芥蘭/菜心/生菜🥬呢個柱侯牛筋腩飯係每次嚟呢間餐廳都必食嘅❤️‍🔥❤️‍🔥超好食!無論牛筋定牛腩都炆得勁腍,超級入味👅👎🏿:。💎韭皇蝦腸 $37可以一試✅(😋:7.6/10)👍🏻:同平時酒樓一樣🫖一份三條🍽️每條都有兩隻蝦🦐🦐喺入邊👎🏿:腸粉皮比較厚,唔夠滑身💎 麻辣豬軟骨 $42必食💯(😋: 8.5/10)👍🏻:食得辣嘅話🌶️(大概係譚仔小辣多dd)超級推薦你哋食呢個豬軟骨🍖好大份,有好多嚿肉🍖🍖而且炆得非常腍,又非常入味👅送飯一流😍😍又係可以食兩碗飯嘅餸👎🏿:。💎 炸鯪魚球 $42必食💯(😋:8.3/10)👍🏻:好少食到炸鯪魚球,多數都係蒸(?)🤣所以呢個幾特別😍炸到個皮外脆內軟🤩幾好食🤤鯪魚球本身味道都已經調得好適中,其實唔需要再點任何醬汁都OK👎🏿:。💎 紅油三寶 $35可以一試✅(😋:7/10)👍🏻:三寶係水餃🥟菜肉雲吞🥬魚片頭🍢呢個味道就正正常常,又唔算太辣🌶️又唔
香港原味道🇭🇰高質小店💛傳統港式粥粉麵飯🍜🍚🥢

💎 柱候牛筋腩飯 $78 (全日套餐包油菜及飲品)
必食💯💯(😋: 9/10)

💎韭皇蝦腸 $37
可以一試✅(😋:7.6/10)
👍🏻:同平時酒樓一樣🫖一份三條🍽️每條都有兩隻蝦🦐🦐喺入邊
👎🏿:腸粉皮比較厚,唔夠滑身

💎 麻辣豬軟骨 $42
必食💯(😋: 8.5/10)

💎 炸鯪魚球 $42
必食💯(😋:8.3/10)

💎 紅油三寶 $35
可以一試✅(😋:7/10)
👍🏻:三寶係水餃🥟菜肉雲吞🥬魚片頭🍢呢個味道就正正常常,又唔算太辣🌶️又唔算太酸

💎豆漿
值得一試‼️(😋:8/10)
👍🏻:有豆漿香味嘅🤍冇溝水,凍熱都各有所好啦,睇自己個人喜歡💕

環境:8/10
服務:8/10 (冇加一)
價錢:人均約 $100-150
性價比:8/10

📍味滿 (天后)
天后電氣道64號地舖

可以 follow @sikdmeh_foodie 支持下我哋😙 每星期都會更新唔同餐廳🍽 帶大家喺香港周圍食💛
#銅鑼灣 #香港美食 #香港 #香港小店#銅鑼灣好去處 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣黃店 #香港cafe #hkcafe #銅鑼灣食咩好 #味滿 #天后 #天后好去處 #天后美食 #天后黃店 #天后食咩好
  • 淨蘿蔔牛筋腩
2024-07-11 60 浏览
平日放工想輕鬆快食d comfort food,味滿就係好選擇👍🏻呢間係喺天后嘅舒服粥粉麵店,平日都好多街坊去,人流不斷,基本上諗到嘅粥粉麵都可以選擇。今日過泥想食啲暖笠笠嘅澱粉質,點咗牛肉粥($47)、炸兩($37)同埋芥蘭($23)☺️牛肉粥煮到好軟綿綿,牛肉都好新鮮又有牛肉味。炸兩中間油炸鬼炸到好香脆加埋一碟油菜就攝取晒所有嘅營養👌🏻小店入邊都光線十足,坐落去都好舒服,下次可以試吓其他麵類😍

小店入邊都光線十足,坐落去都好舒服,下次可以試吓其他麵類😍
2024-07-11 175 浏览
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗天后調查呢間粥麵店,小店走白色純樸風,環境舒適,食物份量多,價錢親民,店員態度友善,CP值好高,味美滿足👍🏻🍜柱侯牛筋腩撈麵 $52🙋🏻‍♂️表示撈粗麵配上牛筋腩,份量好多,牛筋口感軟腍,牛腩香濃有咬口,白蘿蔔鮮甜入味,粗麵爽口彈牙,撈埋個柱侯汁一齊食,味道更惹味🥟上湯淨雲吞 $40🙋🏻‍♂️表示個淨雲吞一碗有8粒,食落蝦肉鮮甜,口感爽彈,上湯入面放咗韭黃,飲落清新又充滿鮮味🦑艇仔粥 $45🙋🏻‍♂️表示個艇仔粥有瘦肉,水魷,豬皮,生菜等配料,個粥口感軟綿,加上鹹香嘅瘦肉,有咬口嘅水魷,爽彈嘅豬皮等多款配料,令個粥食落層次好豐富🥩香荽牛肉腸粉 $31🙋🏻‍♂️表示個腸粉口感軟滑,食落香荽味濃,牛肉充滿鮮味🐟爽脆灼鯇魚皮 $52🙋🏻‍♂️表示個灼鯇魚皮配上薑蔥絲,辣椒,花生粒等,魚皮食落爽脆有咬口,味道鮮甜🐟酥炸鯪魚球 $36🙋🏻‍♂️表示個鯪魚球炸到金黃色,每粒都好大粒,配上蜆蚧醬,食落香脆,口感彈牙,加入香蔥,陳皮等配料,味道香口又有鮮味,點埋個蜆蚧醬,惹味得嚟又帶鹹香📈吃貨指數😋好味度 8.5/10🔙返啅度 8.5/10
柱侯牛筋腩撈麵
🍜柱侯牛筋腩撈麵 $52
上湯淨雲吞
🥟上湯淨雲吞 $40
艇仔粥
🦑艇仔粥 $45
香荽牛肉腸粉
🥩香荽牛肉腸粉 $31
🙋🏻‍♂️表示個腸粉口感軟滑,食落香荽味濃,牛肉充滿鮮味
爽脆灼鯇魚皮

艇仔粥
香荽牛肉腸粉
爽脆灼鯇魚皮
酥炸鯪魚球
平時去粥品店都比較舊式,而今次去食既依間,反而係好新淨,但唔好以為咁樣味道就差蝦籽撈麵 $50推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟依家蝦籽撈麵約你越少見🧐見到就忍唔住一定要叫嚟食,食落蝦籽鮮味十足,冇咩鹼水味,而且配上旁邊的湯一齊食就不會覺得太乾牛丸湯麵 $70推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟牛丸大大粒,彈牙爽口,而且粗麵食落比幼麵更加有蛋香味,而且彈牙因為係一個套餐,有一個油菜和飲品,油菜份量多,而且食落都新鮮,唔係求其同埋叫咗杯熱奶茶,飲落都唔錯,唔會有茶嘅苦澀味,同埋奶香啱啱好 脆脆炸兩 $37推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟平時都好鍾意食炸兩腸,所以已經有兩個主食,都忍唔住叫咗,個腸粉皮唔會太厚,而中間嘅炸兩仲保持到脆身,不過就真係要快啲食,如果唔係個炸兩就會淋蘿蔔豬軟骨 $85推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟個豬軟骨同蘿蔔都勁入味,而且豬軟骨食落好軟淋,而軟骨位食落脆脆地,而蘿蔔冇根,大大啖食都得,好正!✨整體來講,坐得舒服,而且食物質素都唔錯,款式都幾多

蝦籽撈麵 $50

牛丸湯麵 $70

脆脆炸兩 $37

蘿蔔豬軟骨 $85
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

✨整體來講,坐得舒服,而且食物質素都唔錯,款式都幾多

2024-07-06 37 浏览
天后呢間叫做味滿嘅小店真係好值得推薦!呢度有飯、有麵、有粥,選擇非常多。我哋晚巿試咗幾款菜,真係好滿意,套餐有嘢飲又有菜,非常健康抵食。南乳豬手飯南乳豬手飯係其中一個招牌菜,豬手煮得好入味,南乳嘅香味濃郁,豬手嘅皮同肉都煮得好淋,入口即化,配埋白飯真係一流。香茅豬扒飯香茅豬扒飯嘅豬扒煎得香口,香茅味道突出但唔會過重,豬扒肉質嫩滑肥瘦適中,每一啖都充滿香茅嘅清香味,再配埋飯,好味又飽肚。麻辣牛腩小食呢個麻辣牛腩小食真係唔錯,大大舊牛腩仲有勁入味嘅蘿蔔,加上麻辣風味,味道更加昇華。飲品飲品方面,除咗一半嘅咖啡奶茶,仲有薏米水同柑桔蜜可以揀。我哋試咗薏米水,清甜解渴,特別適合夏天飲。

南乳豬手飯

香茅豬扒飯

麻辣牛腩小食

飲品
2024-07-05 39 浏览
近排天氣熱到不得了,唔係咁有胃口嘅時候,會搵下啲comfort food食下。朋友知我鍾意食撈麵同豬膶粥,專登帶我嚟呢間位於天后嘅粥粉麵小店試吓。豬潤粥 ($77)- 套餐已經包咗腩汁蘿蔔、豬潤粥、油炸鬼。首先要讚下個豬潤粥,粥底好綿密,豬潤分量多,入口滑嫩爽口,味道好好,鍾意食豬潤粥嘅朋友一定要試吓。油炸鬼炸得香脆美味,質感非常好。蘿蔔煮得好淋,大少少腩汁味道。炸鯪魚球($38)- 鯪魚球炸得非常香脆,肉質彈牙、配埋蜆蚧醬食,入口非常惹味。紫薑溏心皮蛋($33)- 溏心皮蛋呈流心狀態,紫薑切得好薄,配搭皮蛋一齊食,味道非常之夾。雲吞撈麵($80)- 套餐除咗雲吞撈麵之外仲包埋菜心及飲品。雲吞大大隻,入邊嘅蝦好彈牙爽口,呢個撈麵我都俾好高分。飲品點咗杯熱豆漿($8)同凍薏米水(餐+$2),豆漿非常香豆味,入口好滑。薏米水味道清新,夠晒消暑,啱晒夏天飲。

油炸鬼炸得香脆美味,質感非常好。

蘿蔔煮得好淋,大少少腩汁味道。

2024-07-02 27 浏览
傳統粥店、雲吞麵店真係通街都係,裝修都會比較簡陋一啲,今日係天后見到呢間鮮明裝修嘅粥麵店,吸引左我入去食lunch座位亦相當闊落,位與位之間唔會好迫「麻辣牛筋麵」目測睇已經知好入味,夾起身軟軟的,入口好有膠質,有種入口即化嘅感覺辣味唔會好嗆,反而更突出花椒嘅麻味,令味覺唔會太刺激,可以輕鬆地品種佢嘅好味❤️而且份量係勁多,好抵食麵質係非常之爽彈,睇落雖然好似乾啲,但入口係有驚喜的仲叫左個即叫即炸炸雲吞,雲吞皮炸得好鬆脆,個餡係爽彈嘅蝦隻,現場見到叔叔包雲吞,呢個手工雲吞真係好好食
傳統粥店、雲吞麵店真係通街都係,
裝修都會比較簡陋一啲,

座位亦相當闊落,位與位之間唔會好迫

「麻辣牛筋麵」
目測睇已經知好入味,夾起身軟軟的,
入口好有膠質,有種入口即化嘅感覺

辣味唔會好嗆,反而更突出花椒嘅麻味,
令味覺唔會太刺激,可以輕鬆地品種佢嘅好味❤️
而且份量係勁多,好抵食

麵質係非常之爽彈,睇落雖然好似乾啲,
但入口係有驚喜的

仲叫左個即叫即炸炸雲吞,
雲吞皮炸得好鬆脆,個餡係爽彈嘅蝦隻,
現場見到叔叔包雲吞,呢個手工雲吞真係好好食
2024-06-28
午餐
2024-06-28 39 浏览
我最鐘意嘅粥麵小店!呢間食過好多次,staff親切,地方光猛闊落,最緊要係食物好食,仲要好多款都好食冇失手!🥢韭黃鮮蝦腸粉$44超鐘意‼️蝦大粒爽口又新鮮,腸粉皮又薄又滑,唔會成口粉,一定要多豉油‼️🥢酥炸鯪魚球$42香口惹味,鯪魚球外脆,入面除咗鯪魚肉,仲有蔥、蝦米,好有口感,沾上蜆芥醬汁味道起夾🥢上湯淨水餃$40一碗有六粒,爽口多餡,皮超薄!🥢蠔油芥蘭$23🤍薏米水$20清新淡然🚩味滿 (天后)📍天后電氣道64號地舖

🥢韭黃鮮蝦腸粉$44

🥢酥炸鯪魚球$42

🥢上湯淨水餃$40
一碗有六粒,爽口多餡,皮超薄!

🥢蠔油芥蘭$23

🤍薏米水$20
清新淡然

🚩味滿 (天后)
📍天后電氣道64號地舖
  • 薏米水
  • 炸鯪魚球
今天和朋友到天后,朋友想吃清一點,我們就去吃粥。店舖在地鐵站附近,非常方便,店舖面積不大,裝修簡單,座位舒適。我們點了:牛肉粥套餐粥底綿密柔滑,牛肉鮮嫩多汁,入口即化。配搭外酥內軟,充滿鹹香的油炸鬼,還有腩汁蘿白。蘿白清脆爽口,腩肉軟嫩多汁又香。套餐價錢非常便宜,十分抵食。生菜南瓜粥粥質滑嫩,南瓜香甜綿密,生菜脆爽清新。蝦子菜心很多蝦子!滿滿的鋪在菜心上!菜心嫩滑爽口,兩者搭配恰到好處,交織出清新柔和的味道。炸鯪魚球我最喜歡吃鯪魚球!外酥內嫩,金黃色酥皮很吸引,配上蜆介,入口即爆發出香鮮多汁的鯪魚肉味。叉燒腸肥而不膩,肉質扎實,腸粉皮也很綿滑柔軟。薏米水:薏米清香爽口,解膩提神,口感醇厚滑順。蜂蜜菊花露清新淡雅而回甘不膩,爽口順喉。這間小小的店舖,傳統的粥品和創新的生菜南瓜粥、蝦子菜心等各有特色,而且份量十足,非常抵食。

牛肉粥套餐

生菜南瓜粥
粥質滑嫩,南瓜香甜綿密,生菜脆爽清新。

蝦子菜心

炸鯪魚球

叉燒腸
肥而不膩,肉質扎實,腸粉皮也很綿滑柔軟。

薏米水:薏米清香爽口,解膩提神,口感醇厚滑順。

蜂蜜菊花露
清新淡雅而回甘不膩,爽口順喉。

• 腩汁蘿蔔
  • 薏米水
  • 蝦籽芥蘭
2024-06-24 65 浏览
味滿.好好食的粥品店去天后,一般都係同長輩食飯主打茶樓同酒店今次自己同朋友去發現一間寶藏的粥品店好光猛乾淨好食主打一個高質素一人份的粥餐同麵餐都好豐富心大心細,不如叫3個餐令到成台都係,好滿足豆漿必須讚一個是鮮製真豆,唔係沖粉香甜豆味濃非常好飲豬潤粥生滾,即製,綿香可口的粥豬潤更是大大件口感新鮮滑爽加上蔥花薑絲主打一個鮮美好食脆油條,香熱脆無論是沾麻醬甜醬還是沾粥,都是非常配的腩汁蘿蔔入味多汁鮮甜是吃粥吃麵的好朋友蠔油生菜 + 蠔油芹蘭鮮嫩多汁好吃條條都翠翠綠綠沒有渣,香甜可口雲吞麵 (幼)雲吞蝦子夠彈牙麵質非常爽口餡料新鮮而且皮薄湯底好飲是港式經典炸醬麵知唔知有幾多連鎖店唔再肯做呢款麵?只有去專做麵的店家先有正宗味道撈住食,撈喜撈喜,醬麵一入口就是好香甜辣惹味味滿天后電氣道64號地舖
味滿.好好食的粥品店

去天后,一般都係同長輩食飯
主打茶樓同酒店
今次自己同朋友去
發現一間寶藏的粥品店
好光猛乾淨好食
主打一個高質素

一人份的粥餐同麵餐都好豐富
心大心細,不如叫3個餐
令到成台都係,好滿足

豆漿必須讚一個
是鮮製真豆,唔係沖粉
香甜豆味濃
非常好飲

豬潤粥
生滾,即製,綿香可口的粥
豬潤更是大大件
口感新鮮滑爽
加上蔥花薑絲
主打一個鮮美好食

脆油條,香熱脆
無論是沾麻醬甜醬
還是沾粥,都是非常配的

腩汁蘿蔔

餡料新鮮而且皮薄
湯底好飲
是港式經典

炸醬麵
知唔知有幾多連鎖店唔再肯做呢款麵?
只有去專做麵的店家先有正宗味道
撈住食,撈喜撈喜,醬麵一入口就是好香
甜辣惹味

味滿
天后電氣道64號地舖
2024-06-23 46 浏览
唔好以為街小店食物就會普通,喺天后呢間粥麵店,我真係會特登嚟食,雖然都係街坊小店,不過質素每次來都保持到,而且我鍾意小店老闆娘招呼好熱情,周圍同食客傾偈,感覺特別溫暖。有全日套餐亦可以單點,每次嚟一定會食豬膶米,因為豬潤真係唔係每一間食店都做得好味,但呢度首先佢會切得比較厚身,而且大大件,有豬膶嘅鮮甜味,而且有口感,好味。牛筋麵亦都係每次都會點嘅食物,因為牛筋腩做得好出色,好淋身好香,而且牛筋每一啖都食到骨膠原,好鍾意食入口有少少痴牙嘅感覺,油菜仲可以揀芥蘭, 好大條夠新鮮。今次試咗紅油三寶,第一次試雖然覺得紅油唔算好辣,但可以一次過食晒兩款唔同嘅餃子同埋魚片頭,仲要每粒餃子真係食到原粒鮮蝦喺入邊,三十零蚊覺得都幾抵食。

同姐姐一人叫左一個餐+兩個小食就飽到上心口😂鮮蝦雲吞湯麵+菜心+凍奶茶 $72有5粒雲吞,外皮好清,個餡勁足料,粒粒都食到蝦肉🦐麵底都好彈牙,唔會一餅野咁實的的柱侯牛筋腩飯+生菜+ 凍奶茶 $80啲牛腩好入味好林,牛筋都好彈好好咬口,蘿蔔吸哂啲汁好鮮甜又唔會老到起哂絲追加炸鯪魚球$36炸鯪魚球炸到脆,咬落入面好林又無骨,同個蜆汁好夾炸兩$31薄薄既腸粉皮包住脆卜卜既油炸鬼,內脆外軟,仲有三色醬(豉油、甜醬、花生醬)比你自己點
同姐姐一人叫左一個餐+兩個小食就飽到上心口😂

鮮蝦雲吞湯麵+菜心+凍奶茶 $72

柱侯牛筋腩飯+生菜+ 凍奶茶 $80

追加炸鯪魚球$36
炸鯪魚球炸到脆,咬落入面好林又無骨,同個蜆汁好夾

炸兩$31
2024-06-18 75 浏览
今晚同朋友路經炮台山,朋友提議去食粥粉麵清吓腸胃,最後去返我經常去的粥品店,裝修光猛,滿室充滿溫馨小店的感覺。我們選了兩個套餐,主菜另外可以加小食同飲品,相當實惠。腩汁蘿蔔蘿蔔炆得好入味,柱侯醬好香濃,蘿蔔沒有渣,清甜爽口生滾魚片粥這裹粥品非常出名,每日新鮮熬製,即叫即淥,米花好滑,魚片好鮮甜嫩滑,材料好足,熱辣辣好暖胃配合油條增添美味,就算放涼咗,仍然好香脆薑蔥豬膶粗撈份量好多,麵條爽滑有鴨蛋香,豬膶大塊厚實,咬落爽口,鮮甜嫩滑,薑蔥鋪滿面,令味道昇華不少配蠔油生菜,好抵食酥炸鯪魚球鯪魚球炸得金黃香脆,鯪魚新鮮手打,加入陳皮薑,口感更突出,點一點蜆蚧醬更是精華所在,配粥最佳拍擋酥炸雞翼咬落非常香脆,雞肉仍然嫩滑juicy

我們選了兩個套餐,主菜另外可以加小食同飲品,相當實惠。

腩汁蘿蔔
蘿蔔炆得好入味,柱侯醬好香濃,
蘿蔔沒有渣,清甜爽口

生滾魚片粥
配合油條增添美味,就算放涼咗,仍然好香脆

薑蔥豬膶粗撈
配蠔油生菜,好抵食

酥炸鯪魚球
鯪魚球炸得金黃香脆,鯪魚新鮮手打,加入陳皮薑,口感更突
出,點一點蜆蚧醬更是精華所在,配粥最佳拍擋

炸雞
咬落非常香脆,雞肉仍然嫩滑juicy

2024-06-17 29 浏览
天后高質小店餐牌上主打港式粥粉麵種類配搭多又好味而且店內環境光猛乾淨坐得舒服👍🏻🌟炸醬撈粗味道酸甜混合肉絲既港式炸醬配上無鹼水味且蛋味香濃麵質爽口彈牙 撈勻食更開胃💯🌟淨雲吞雲吞每粒都好足料皮薄而餡料多 蝦肉好彈牙 🌟牛筋腩墨丸河墨丸魚香鮮味濃郁 食落帶粒粒墨魚肉口感 口感爽彈牛筋腩肥瘦適中 炆得夠腍又入味 柱候香味濃郁搭配河粉又係好味😋🌟腩汁蘿蔔蘿蔔清甜無渣🌟香茅雞翼炸得酥脆香茅味濃👍🏻
天后高質小店

蘿蔔清甜無渣

🌟香茅雞翼
炸得酥脆香茅味濃👍🏻

2024-06-17 23 浏览
星期六傍晚,陪母親大人行完維園展覽,近近地到天后地鐵站附近醫肚,這間就在電氣道64號的「味滿」啱晒我們的口味。以吃粥粉麵為主這類型的餐廳,這裏環境十分企理,座位寬敞,今晚坐滿人也不算太迫。我們叫了兩個套餐,還可以優惠價加配小食。》艇仔粥+油條+腩汁蘿蔔艇仔粥用料用心,有新鮮鯇魚片在內,油條是即叫即炸,上枱還是熱辣辣,二腩汁蘿蔔亦非常鮮甜。》麻辣牛筋湯麵+蠔油菜心+豆漿牛筋炆得好腍,份量好多,菜心靚,豆漿甜。小食叫了蠔油炆冬菇、紅油三寶(水餃、菜肉雲吞、片頭)及韭黃鮮蝦腸粉,完全是水準之上,今天的晚餐母親大人非常滿意!

我們叫了兩個套餐,還可以優惠價加配小食。
》艇仔粥+油條+腩汁蘿蔔

》麻辣牛筋湯麵+蠔油菜心+豆漿

牛筋炆得好腍,份量好多,菜心靚,豆漿甜。