2019-08-23 628 浏览
今日,到葵芳逛街,经过这间呦呦鹿鸣布丁烧,看见人群聚集,原来布丁烧刚出炉,十分吸引,於是买了两个试试。布丁有冷热之分,热布丁今天有四款口味:云呢拿,咖啡,清甜豆腐和baileys。冷布丁则有: 茉莉花茶,云呢拿,抹茶,椰子,朱古力和提拉米苏。我们选了冷热各一,试试分别。冷布丁,我们选了招牌椰爷口味,店员帮我们把布丁反转倒出来,最上面为焦糖,叫下面是布丁,底层是轻芝士蛋糕,布丁吃落很滑,甜度刚好,与软绵绵的轻芝士蛋糕很夹,椰爷口味更加入粒粒椰子肉,增加口感,十分美味。热布丁,我们选的是豆腐味,因为刚出炉,所以非常烫口,而且未成形,所以不能倒出来,所以与冷布丁相反,最上面是芝士蛋糕,芝士蛋糕上印上呦呦鹿鸣的招牌,十分漂亮,看着都不舍得吃,热布丁比冷布丁更滑溜,像在吃炖蛋,豆腐味较清淡,有点像吃豆腐花的感觉。我觉得冷热各有特色,都值得一试。虽然价格不便宜,但吃过真的想再吃,和超级市场买的不一样,就是更新鲜更美味。看见别人都是半打半打包装好,买回家和家人朋友分享亦可,散水饼又一选择。

布丁有冷热之分,热布丁今天有四款口味:
云呢拿,咖啡,清甜豆腐和baileys。
冷布丁则有:
茉莉花茶,云呢拿,抹茶,椰子,朱古力和提拉米苏。
我们选了冷热各一,试试分别

冷布丁,我们选了
招牌椰爷口味,店员帮我们把布丁反转倒出来,
最上面
为焦糖,叫下面是
布丁,底层

热布丁,我们选的是
豆腐味,因为刚出炉,所以非常烫口

2019-08-04
2019-07-11 696 浏览
平时上网都见有唔少人post过呢到既布丁烧,评价都唔错,所以都心思思想试左好耐!!呢日出开黎搵朋友,就决定先黎回一回呢只鹿仔先呢度既布丁烧全部都系均一价,HKd$38一份本身想试呢度既皇牌之一:“椰爷布丁烧”,可惜我黎到既时侯已经沽清所以我就转移目标,要左个期间限定既“Bailey布丁烧”,呢个都系净返最後一个炸店员好贴心,专登俾我打完卡先再将我个布丁脱模再打多两张卡个布丁烧做得好出色,焦糖既香甜,加上Bailey既奶香同酒香,与底层既cheesecake base好夹,质感细滑,香而不腻!!!本身只系谂住食一件,但食完都系唔够喉,即刻追加一份“铁观音布丁烧”先得!!!铁观音既茶味突出,绝无过甜,布丁质感依旧顺滑,估唔唔到铁观音既清香同布丁烧既蛋香同焦糖味系可以咁夹-下次要同埋朋友一齐黎,试多几款口味先得!!!!!

呢日出开黎搵朋友,就决定先黎回一回呢只鹿仔先

呢度既布丁烧全部都系均一价,HKd$38一份

店员好贴心,专登俾我打完卡先再将我个布丁脱模再打多两张卡

下次要同埋朋友一齐黎,试多几款口味先得!!!!!

• Bailey布丁烧
2019-05-17 1561 浏览
最近在葵涌广场,品嚐了一款布丁,味道相当不错,所以想同大家分享下。这间甜品店位於葵涌广场3楼,主打的甜品得一种,就是布丁烧。布丁相信大家都品嚐过,那麽大家喜欢吗?我个人就一般,但品嚐完後,亦不得不赞这个布丁。这个布丁烧,有多种不同味道,有热食的,也有冻食。每个布丁烧有三层,焦糖、布丁及轻芝士蛋糕,每个38元。先买一个招牌味道,椰爷,故名思义是椰子味。由雪柜拿出来後,摇匀,倒转,再倒出,食得。先闻一闻,很椰青的香味,第一口品嚐到是上层的焦糖及布丁,口感很滑,布丁中亦有一粒粒椰子肉,味道清甜,再食一口,今次是将布丁及轻芝士蛋糕一起,蛋糕质感很轻,有点意犹未尽的感觉。再买一个,今次选了一个热食的布丁,味道是朱古力酒,这次不用倒出,由轻芝士蛋糕食起,香味很浓,比椰爷更浓,入口亦更有口感,与椰爷的层次截然不同,但同样的美味。以38元来说,有这种味道,一点也不贵,值得下次再来品嚐其他味道。布丁的魅力的确诱人。呦呦鹿鸣布丁烧 (葵芳)人均消费38元抵玩指数2.5/3葵芳葵富路7号葵涌广场3楼TOP世界3069-T5-T6号舖简单的饮食随笔,有兴趣请follow~缘食魔宫。抵玩指数最高为三星,所有不用

呦呦鹿鸣布丁烧 (葵芳)
人均消费38元
抵玩指数2.5/3

简单的饮食随笔,有兴趣请follow~缘食魔宫。
抵玩指数最高为三星,所有不用自掏钱包者, 将不给予任何指数。

2019-05-10
好食!又香又滑既台式布甸,靓女店员亲切有礼😍,个个都问佢同一条问题,佢都好有礼貌,好专业又有耐性咁介绍返热食同冻食既分别。一定会帮佢试晒咁多只味,今次食住个咖啡味先(冻),其实个质感有d似棉花糖
好食!

2019-10-01 32 浏览
一直好锺意去葵广扫街女友推荐呢一间既布丁烧一食果然好味道睇呢到已经好吸引呢到既布丁烧原来分左三层分别系焦糖,布丁同埋轻芝士蛋糕仲要系用100%北海道既忌廉芝士每一个布丁烧都有佢地既唛头我地分别点左忘忧唂布丁烧同Tiramisu可以见到每一件都层次分明,而且真系会动L动L而且食落口好creamy芝士蛋糕味浓,不愧系用北海道CREAM忘忧唂即系朱古力味,佢既朱古力味好香浓而且佢唔会好甜,有少少朱古力特有既苦涩香味,但又唔会话苦到冇左食甜品既乐趣,味道刚好Tiramisu味会见到上面有一层厚厚既朱古力粉令你真系好似食紧Tiramisu咁但系口感会比Tiramisu更加幼滑
一直好锺意去葵广扫街
女友推荐呢一间既布丁烧
一食果然好味道
睇呢到已经好吸引
呢到既布丁烧原来分左三层
分别系焦糖,布丁同埋轻芝士蛋糕
仲要系用100%北海道既忌廉芝士
每一个布丁烧都有佢地既唛头

我地分别点左忘忧唂布丁烧同Tiramisu

可以见到每一件都层次分明,而且真系会动L动L
而且食落口好creamy
芝士蛋糕味浓,不愧系用北海道CREAM

忘忧唂即系朱古力味,佢既朱古力味好香浓

Tiramisu味会见到上面有一层厚厚既朱古力粉
令你真系好似食紧Tiramisu咁
但系口感会比Tiramisu更加幼滑
2019-09-21 59 浏览
I was attracted by its cute deer logo and decided to try one for dessert. The staff are quite efficient so remember to tell them to wait a bit to take a photo if you need to.This store has more flavors than another store in Yuen Long. This is the Bailey Flavor where they add the Bailey wine on top of it when they serve it to you. It wasn't too sweet and the consistency of the pudding and cake was a great mixture. However, the Yuen Long store does have a smoother consistency. However, this was st

This store has more flavors than another store in Yuen Long. This is the Bailey Flavor where they add the Bailey wine on top of it when they serve it to you. It wasn't too sweet and the consistency of the pudding and cake was a great mixture. However, the Yuen Long store does have a smoother consistency. However, this was still an overall great dessert and I would definitely come for their other flavors.
2019-09-19
2019-09-20 67 浏览
今日去左葵芳同朋友睇戏,睇完戏之後我哋行咗阵街,原来呢个商场几多嘢行,又多衫买,又多野食。行到上3/F,比我地发现左依间布到烧,小店经营毕竟不容易小店用上日本🇯🇵直接来的原材料,奶香味浓郁,可选冷/热的布丁烧🍮 $38布丁烧🍮上印有鹿仔的图案🦌非常有心思😉布丁烧带着绵滑的口感,有三层不同嘅口感(芝士蛋糕、布甸、焦糖)店舖格离有一幅壁画😆引人相机食先📸忘忧谷布丁烧 🍮 $38布丁烧烧得涨卜卜,朱古力口味十分浓郁,而且带点苦涩,蛋糕非常湿润,口感极佳。#椰爷布丁烧🍮 $38我选择了热食,食落好似炖蛋的口感,中间更有椰子肉🥥增加了口感,真材实料,比起朱古力味道多了一份清香感。

布丁烧🍮上印有鹿仔的图案🦌非常有心思😉

店舖格离有一幅壁画😆引人相机食先📸

忘忧谷布丁烧 🍮 $38

#椰爷布丁烧🍮 $38
2019-09-16 63 浏览
平时最中意到葵涌广场3楼扫街,价钱够平之外,又唔洗大热天时出去同人迫啦😆见到有一间卖布丁烧,本身都中意食甜品,所以趁机会试下😛见到门面有d鹿公仔,岩晒我打卡啦!原来布丁烧有分冻食、热食两种,所以我各自点左一款。冻食布丁烧的食法是将整个布丁摇一摇,掉转成个布丁,焦糖向上就ok。首先试左个冻食的伯爵茶布丁烧,本身布丁烧由焦糖、鸡蛋布丁,和芝士蛋糕三层组成,面头淋上焦糖酱好满足,伯爵茶的味道同布丁烧好match,而且好香添,但茶味可以浓d,可能我口味中意重口味d😆所以比较中意茶味浓厚的甜品。之後食左个热食的招牌款式椰爷布丁烧,热食就唔洗掉转怕会塌,直接食就得啦。系老板推荐的,本身都中意食椰子口味的食物。一入口有淡淡椰子味,而且鸡鸡布丁口感入口即溶,又滑咁几特别🤣蛋糕质感绵密,布丁够细滑,而第三层焦糖有少少苦涩味,可以中和返甜味的口感。总结,我中意冻食的口感多d有咁甜,而味道中意椰子味,未食过布丁烧的人可以去试下。

2019-09-16 51 浏览
<葵广篇>呦呦鹿鸣布丁烧 #葵芳之前曾经有一段时间好兴元朗嘅嗰间布丁烧,今次喺葵广都见到另一间买布丁烧嘅店舖,味道款式好似仲多过元朗嗰间。Tiramisu 布丁烧 $38布丁烧嘅特别之处就系上面首先有一层焦糖酱,然後一层布甸,最底系蛋糕,所以一食落去会有两种唔同嘅口感。今次拣咗tiramisu,所以个蛋糕系芝士蛋糕!店员小心咁帮我地将个布甸烧倒咗出嚟之後再沈咗一啲可可粉喺面,所以食落去都几似tiramisu,但就系布甸嘅口感。佢个布甸非常之滑,唔会过甜,芝士蛋糕又绵,整体来讲都几好味,只系个份量有啲细件,少贵。味道: 3.7/5性价比: 3/5
<葵广篇>
呦呦鹿鸣布丁烧 #葵芳

Tiramisu 布丁烧 $38

味道: 3.7/5
性价比: 3/5
Tiramisu  布甸烧
Tiramisu  布甸烧
2019-09-15 35 浏览
位於葵涌广场的小店每次行话见到都心郁郁都试今日终於忍唔住啦虽然价钱略贵但偶然奖励下自己都唔过份呀系玻璃柜见到有好多唔同味真系想试晒佢 最後拣左两款招牌既椰爷布丁烧同伯爵茶布丁烧店员介绍可以冻食或者热食咁就一热一冻 原来热食就蛋糕面系上面倒食就会倒转佢椰爷布丁烧-热食 蛋糕面印既鹿仔好得意佢有三层 第一层系蛋糕第二层系布丁最後一层就系焦糖热食有啲似炖蛋 好滑口啖啖椰子🥥味涌出黎仲有粒粒椰肉系有啲小惊喜 伯爵茶布丁- 冻食倒转出黎 层次都系倒返转入口浓厚的茶香味甜度比椰爷味高小小但焦糖有小小苦
位於葵涌广场的小店

入口浓厚的茶香味
甜度比椰爷味高小小
但焦糖有小小苦

2019-09-13 40 浏览
难得放工得闲有兴致,记得朋友推荐过就这间布丁烧好有心思,她又好想食,就千里迢迢由港岛冲过去葵广扫街 葵广上几层电梯向人多的方向行,转过弯就会找到这间布丁店!到了我就选择左招牌椰子味布丁烧和HOT PICK的回魂咖啡布丁烧,之前不知道什麽是布丁烧,现在就终於知道了,看卖相就已经觉得好惊喜!!有只鹿仔和店名印在上面,好得意 正打算下手去用匙羹挖来吃时,店长示意原来它的吃法不是这样!原来是要倒过来吃,真的好似日本布丁的吃法,好有趣 店长/店员哥哥帮手倒布丁出来上面有甜而不腻的焦糖浆,下面是滑溜的布丁和蛋糕底,口感超出我想像的棒 咖啡味适合不吃那麽甜的人,而椰子布丁烧有好浓郁的椰子味,原来里面有椰子 一言以蔽之,很适合打卡又适合送人(or自己)吃,下次我会再回来买给家人吃

葵广上几层电梯向人多的方向行,转过弯就会找到这间布丁店!

店长/店员哥哥帮手倒布丁出来

2019-09-12
3 分钟 (外卖自取)
  • 回魂布丁烧
2019-09-12 33 浏览
#葵坊美食 #街头小食葵坊tg放题後记~!以前呢...我以为布丁烧呢个名系热食嫁haha之前食过椰爷味好中意好清新好香*(椰子控表示正正)今次我就食清甜豆腐和baileys清甜豆腐真系好清...啖啖豆腐香 *(野兽表示喜欢 猎狗表示椰爷味好d)猎狗比较重口味呢....baileys真系好岩我心水真系不得了!本为个布丁又滑又香带有少少咖啡味点知店长仲会系布丁个面再加少少baileys香!浓!滑!集结於一身妈咪呀~正呀!呦呦鹿鸣布丁烧地址:新界葵涌广场3楼Top世界3069号T5-T6舖#tg放题 #葵坊广场 #小店推介 #支持小店 #缺一不可 #baileys
#葵坊美食 #街头小食
葵坊tg放题後记~!
以前呢...我以为布丁烧呢个名系热食嫁haha
之前食过椰爷味好中意好清新好香*(椰子控表示正正)
今次我就食清甜豆腐和baileys

地址:新界葵涌广场3楼Top世界3069号T5-T6舖

Baileys
清甜豆腐
2019-09-12 28 浏览
布丁🍮布丁🍮今次第二次来食啦!当然要试同上次唔同既味啦!其中一个贴住「招牌」既 椰爷布丁烧(椰青)🍮 $38真心正👍🏻仲好惊喜有椰肉🥥,真系估佢唔到!仲听讲系得呢款味既布丁先咁特别!招牌嘢果然系招牌嘢🤩另外仲试埋 忘忧谷布丁烧(浓郁朱古力)🍮 $38浓郁朱古力加上底既焦糖又唔会太甜,值得一赞👍🏻D布丁唔同平时食果D,点解叫布丁烧系因为佢系焗过,而且由焦糖、鸡蛋布丁,和芝士蛋糕三层组成,可以热食又可以冻食!😋有布丁又有蛋糕既口感!👍🏻👍🏻
布丁🍮布丁🍮

今次第二次来食啦!当然要试同上次唔同既味啦!

其中一个贴住「招牌」既 椰爷布丁烧(椰青)🍮 $38

另外仲试埋 忘忧谷布丁烧(浓郁朱古力)🍮 $38
浓郁朱古力加上底既焦糖又唔会太甜,值得一赞👍🏻

椰爷布丁烧(椰青)
忘忧谷布丁烧(浓郁朱古力)
椰爷布丁烧(椰青)
忘忧谷布丁烧(浓郁朱古力)
2019-09-12 31 浏览
葵广多嘢食就系人都知架啦 正餐甜品饮品中西美食样样有齐😻 今日就去葵广扫街先 其中呢间布丁烧系我觉得超好食嘅😼一开始其实系俾佢幅画吸引住 画得超立体超靓😻😻 墙上面介绍佢系自家制零防腐剂 100%北海道芝士 仲有好多只味道😹 云呢拿焙茶 铁观音 椰爷 回魂啡😹 望见都好有趣 睇到流哂口水🤤一共买咗两个口味来食 原味有个招牌鹿仔logo系面头 好靓😻😻一层日式芝士蛋糕 一层系布丁🍮 再加埋焦糖酱系底 一次过食到三种层次😽 好软滑 好香 唔会好似出边买嗰啲芝士蛋糕咁雪到实一实😽另外仲试埋个低糖绿茶口味 系采用日本小山园抹茶🍵 抹茶嘅味道超突出 完全系抹茶控嘅至爱阿😻😻 绿茶布丁嘅比例比较多 食落比原味更加幼滑😽 唔怪之得呢间都比较多人帮衬啦 真系唔错😼

• 抹茶布丁烧
2019-09-11 29 浏览
今日经过呦呦鹿鸣,又叫👦🏻陪我食🍮佢隔一段时间就会出下新口味,基本上系要食好多次先会试得晒🤣所以今次我地决定一口气试两款口味,叫左铁观音同baileys味🤩🤩店员有问我影唔影相,虽然唔系第一次食,但当然要影🤣佢个景咁靓,每次都要打个卡先安乐同布丁群们都黎合个照💙🔸Baileys 布丁烧最吸引既系原来佢系俾布丁客人之前会再加baileys系面头!!店员仲问我地饮唔饮酒,我话饮啊可以滴多啲🤣🙊除左一如既往既布丁滑捋捋之外,佢系一入口就好香好香baileys味,除左滴系面既baileys外,布丁本身都带有甜酒味,👦🏻表示好喜欢🤣🔸铁观音布丁烧其实就咁睇除左深色啲浅色啲系唔会识分咩味🤣🤣不过食落就会知😂铁观音味同baileys味唔同,佢系慢慢渗啲茶味出黎,之後就会成个口入面都系茶香🍵而且铁观音系低糖版,无咁甜,茶味相对人更出。个人就钟意依只味多啲😛呦呦鹿鸣既布丁烧果然食唔厌,第时等佢再出新味又食过🤣🤣🤣
今日经过呦呦鹿鸣,又叫👦🏻陪我食🍮

同布丁群们都黎合个照💙

🔸Baileys 布丁烧

🔸铁观音布丁烧

呦呦鹿鸣既布丁烧果然食唔厌,第时等佢再出新味又食过🤣🤣🤣
  • Baileys布丁烧