2020-04-09 2026 浏览
一直想试这家布丁烧今次表妹特意外卖来做晚饭後甜品本身想试抹茶味,但是日没有这款口味表妹就买了另外的口味,包括:伯爵茶﹑椰子﹑咖啡及朱古力每款口味的结构都是一样,面层是焦糖﹑中间是布丁﹑底层为轻芝士蛋糕据餐牌显示,是用上100%北海道cream cheese每款布丁都浇上大量焦糖酱,香甜而不腻布丁口感幼细滑溜,蛋糕软绵湿润,芝士味不会过重的喧宾夺主~先试试个人认为味道会较清淡的伯爵茶 Earl Grey嚐一口,渗出淡淡的茶香味,微微的茶甘香中和了布丁的甜度!椰爷布丁烧,椰青味不重,轻淡点缀的味道~布丁的蛋香味及芝士蛋糕味相对突出特别在於中间混入椰青肉,令咬口丰富整体都几清新!回魂布丁烧,咖啡味浓郁,味道温和而不苦涩甜度恰好~~~咖啡的余香在齿颊徘徊~忘忧唂布丁烧,朱古力味浓醇而不甜,带微微的苦涩味即使配上焦糖酱,整体都不会太过漏~~相比起咖啡味就会甜一点!4款口味各有特色个人偏好伯爵茶的味道,清香之余,甜度又恰好!有布丁又有蛋糕的口感,尽享3重滋味
一直想试这家布丁烧
今次表妹特意外卖来做晚饭後甜品

本身想试抹茶味,但是日没有这款口味
表妹就买了另外的口味,包括:伯爵茶﹑椰子﹑咖啡及朱古力

据餐牌显示,是用上100%北海道cream cheese
每款布丁都浇上大量焦糖酱,香甜而不腻
布丁口感幼细滑溜,蛋糕软绵湿润,芝士味不会过重的喧宾夺主~
伯爵茶 Earl Grey
先试试个人认为味道会较清淡的伯爵茶 Earl Grey
嚐一口,渗出淡淡的茶香味,微微的茶甘香
中和了布丁的甜度!
椰爷布丁烧
椰爷布丁烧,椰青味不重,轻淡点缀的味道~
布丁的蛋香味及芝士蛋糕味相对突出
特别在於中间混入椰青肉,令咬口丰富
整体都几清新!
回魂布丁烧
回魂布丁烧,咖啡味浓郁,味道温和而不苦涩
甜度恰好~~~
咖啡的余香在齿颊徘徊~
忘忧唂布丁烧
忘忧唂布丁烧,朱古力味浓醇而不甜,带微微的苦涩味
即使配上焦糖酱,整体都不会太过漏~~
相比起咖啡味就会甜一点!

4款口味各有特色
个人偏好伯爵茶的味道,清香之余,甜度又恰好!
有布丁又有蛋糕的口感,尽享3重滋味
2020-03-24
伯爵茶 Earl Grey
回魂布丁烧
2020-08-02 33 浏览
eatwhat.hk·绿茶布丁烧🍮💛扫街当然要用甜品作为总结~系葵广就有呢间特别嘅舖头卖布丁烧结构上其实就系焦糖+布丁+轻芝士蛋糕.绿茶味超级浓,带苦同回甘嘅味道🍵另外见连登仔推荐earl grey,如果有人试过都可以话我知好冇味🤣(之前都试过bailey味,不过绿茶比较正😙)虽然价钱比较贵,但系真系值得食嫁(・ω・)ノ.抹茶布丁烧 $38———不专业评分💯食物指数🍴: 💛💛💛💛💛环境指数⛱: 💛💛🤍🤍🤍抵食指数🤑: 💛💛💛💛🤍推荐指数👾: 💛💛💛💛🤍———📍呦呦鹿鸣布丁烧 (葵芳)葵芳葵富路7号葵涌广场3楼TOP世界3069-T5-T6号舖———#ewhk葵芳 #ewhk扫街 #ewhk甜品 #ewhk黄店 #黄色经济圈
eatwhat.hk

绿茶布丁烧🍮💛
扫街当然要用甜品作为总结~
系葵广就有呢间特别嘅舖头卖布丁烧
结构上其实就系焦糖+布丁+轻芝士蛋糕
绿茶味超级浓,带苦同回甘嘅味道🍵
(之前都试过bailey味,不过绿茶比较正😙)
虽然价钱比较贵,但系真系值得食嫁(・ω・)ノ
抹茶布丁烧 $38
不专业评分💯
食物指数🍴: 💛💛💛💛💛
环境指数⛱: 💛💛🤍🤍🤍
抵食指数🤑: 💛💛💛💛🤍
推荐指数👾: 💛💛💛💛🤍
———
📍呦呦鹿鸣布丁烧 (葵芳)
2020-07-12 144 浏览
题外话:布甸烧我吃过元朗的小确幸做得非常出色,这间葵涌广场的店也做得好出色!这间店在葵涌广场3楼top世界入少少,3楼都好多小食饮品,这间我见OpenRice 之前有人写食评, 收藏了今天终於去试!这间味道都几特别的,其实都有好多口味,例如有tiramisu, 榴槤,豆腐,朱古力等......其实好多款都想试!最後点了特别限定茉莉花味,这个值得推介👍🏻👍🏻好香的茉莉花味,食第一下就好似饮茉莉花茶一样,清新的气味在口内回味,中间嗰层系蛋糕,吃出层次感,出乎意料之外好食!抹茶味🍵,这个也好好食,我是抹茶控😍但两个相比之下,我会喜欢茉莉花,下次会再试其他口味😍😍
2020-07-12
  • 茉莉花布丁烧
2020-07-08 125 浏览
睇网评讲到唔错,即管试下,葵广三楼在为食街,都算易揾。一次过试五款口味,系Tiramisu味只有堂食不能外卖。堂食系立食不过有纸碟有匙羹俾埋你,招呼周到。点解要纸碟?因为布丁烧要倒出来倒转食,咁焦糖先可以流去中层既布丁同低层既芝士蛋糕。买左八杯送粉红冰袋加冰种,个袋都几靓仔。榴槤味系用新鲜榴槤做,唔过得夜,其他可以雪两日。伯爵茶系最唔甜,啱我口味。咖啡味都好咖啡,系蛋糕部份细左些少。还有朱古力同温呢嗱味都好正,朱古力味较甜啱小朋友。无试到招牌椰青味,个人唔好呢个味道,$38一杯都值回票价,支持下小店。
2020-07-07
2020-07-05 123 浏览
曾几何时我自己都试过整布丁烧,好深刻体会到有几难整,葵芳3楼呢一间布丁烧我去亲葵芳扫街都会帮衬,一有新口味我就试,味道从来冇失望过今次出左新口味即刻买黎食,仲要写住低糖😎食完都冇咁大罪恶感焦糖苦苦地甘甘地既味索晒落个蛋糕度,有少少似咖啡,加埋上面个布丁有三个层次既口感最近好多野令人好唔开心,好大无力感,但当食返d好野既时候心情会好返d,希望呢间铺头保持初心,坚持继续整好味既布丁烧比大家💪🏻💪🏻💪🏻我会经常帮衬🙏🏻

今次出左新口味即刻买黎食,仲要写住低糖😎食完都冇咁大罪恶感

茉莉花茶(低糖)布丁烧

茉莉花茶(低糖)布丁烧
2020-06-27 163 浏览
眼利嘅一见到只鹿 就一定知我食边间🦌未正式开之前 就见到佢地自己画画 design间铺 真系好靓🎨呢到嘅布丁烧有好多只味可以拣 仲要系低糖添‼️有啲味系独创架✨周不时都会有其间限定款🤤同埋布丁烧每日都会新鲜整 够晒诚意✨.抹茶布丁烧(低糖)🍵 $38第一次食布丁烧 估唔到系咁 好 食‼️真系有好幸福嘅感觉💓抺茶款比较特别😎其他款都系用原味轻芝士蛋糕 不过啲款就用咗抹茶味😋加埋抺茶味嘅布甸 食落茶味真系超香浓😍呢到仲要用左100%日本小山园抺茶粉🥰抺茶控一定钟意🤤最钟意就系布丁嗰层 真系好似食紧炖蛋咁滑溜😚但系佢真系太细旧 每一啖都好唔舍得食😫.唯一败笔就系焦糖酱落得太多😳少糖款都搞到变左偏甜😭虽然店员帮我哋反转佢嘅时候 已经倒走左啲 但系最底层嘅芝士蛋糕都索到淋晒🥺cover左啲抺茶味 仲要影响左个口感 好湿☹️
呦呦鹿鸣布丁烧

抹茶布丁烧(低糖)🍵 $38
抹茶布丁烧

呦呦鹿鸣布丁烧
抹茶布丁烧
2020-06-25 148 浏览
假期, 还是有工作在身, 不过, 就早些会合文迪及晴晴吃晚餐. 吃完咸, 当然要吃甜, 就来到葵广的呦呦鹿鸣布丁烧.布丁烧, 这些年来, 吃过的也有不少, 呦呦鹿鸣布丁烧的款式就算是相当多, 是挺有特色的.椰爷布丁烧 $38: 8.5分, 招牌作是椰爷布丁烧, 椰爷, 即是椰青水及椰青肉, 用椰青去作布丁烧, 想不到效果是很不俗.刚刚碰到有新鲜出炉的, 当然要热食. 焦糖面带点脆身, 鸡蛋布丁质感细滑, 椰青香味突出, 而芝士蛋糕就挺绵密, 芝士味道香浓.伯爵茶布丁烧 $38: 8分, 至於伯爵茶布丁烧, 没有了刚出炉的, 唯有冻食, 食味真的是欠了点, 始终, 此品还是要吃热的. 当然, 层次感依然不俗, 也带伯爵茶的茶香.新鲜出炉的椰爷布丁烧, 赞! 椰青香味突出, 焦糖, 鸡蛋布丁, 以及芝士蛋糕层次感做得好, 呦呦鹿鸣布丁烧这小店, 加油.
2020-06-23 107 浏览
个日特意约左2个friend ,陪佢哋去葵芳广场 shopping😸😸,咁我就未食野😹😹,就即刻上网 search 下有咩美食啦,我上网见到好多人都介绍布丁烧,而且布丁烧啲相影得好靓好吸引,所以我同啲friend 讲,第一时间嚟呢度食个布丁烧甜品先,睇嚟睇去,我哋最後都系拣左个 earl grey味嘅布丁烧试下,一入口就有一阵阵 earl grey 味道,口感都几有层次,下次真系要再试下其他味嘅布丁烧先得喇😽😽
2020-06-09
2020-06-15 191 浏览
每次嚟到葵涌广场都会心思思想食布丁烧。虽然小店只系卖布丁烧,但正所谓贵精不贵多,见到不停有人帮衬就知道有几咁受欢迎!仲有好多唔同口味嘅布丁烧选择!椰爷布丁烧 ($35)层次分明,顶层系香浓嘅焦糖浆,中间系滑溜嘅布丁,底层系用咗北海道芝士整嘅芝士蛋糕。布丁幼滑,芝士蛋糕入面有新鲜椰肉,椰肉软腍,入口食到清香嘅椰青味,蛋糕带芝士香,焦糖浆渗入咗底层嘅芝士蛋糕,口湿润幼滑,入口即溶,味道层次丰富,一食爱上!

仲有好多唔同口味嘅布丁烧选择!

椰爷布丁烧 ($35)

2020-06-14 130 浏览
终於黎到葵广黄地朝圣1. baileys 布丁烧($38)好滑呀!同埋食到有baileys 既味道,虽然唔算超级浓烈,不过我觉得好好味🙊🙊 我食果时仲系暖架,但我冇倒出黎就咁食,焦糖就会沉底,所以几岩我呢d少甜友,第一次热食,感觉都好得意
终於黎到葵广黄地朝圣

1. baileys 布丁烧($38)
2020-06-10 113 浏览
It’s coconut flavour! You can taste the coconut cream in it 🤣🤣 the pudding itself is like smooth creamy custard pairing with a slightly bitter caramel sauceThe cake on the top layer is fluffy Silky texture Better than I thought and it costs thirty something Worth it! Not expensive at allNomnom:4/5

Silky texture

Nomnom:4/5
2020-05-29 229 浏览
呢间布丁烧都几有名气,但都唔会排长龙因为系现货,店员喺雪柜拎出嚟一反转个布丁烧就俾你😙/🍮 云呢拿布丁烧 (原味) $38面层系焦糖酱,中间系布丁而底层系轻芝士蛋糕🧀 布丁就滑溜溜,而蛋糕质地湿润,再配埋焦糖酱,每一啖都有多重味觉感受😚 舖头用100%北海道cream cheese,但芝士味又唔会过浓,啱啱好~我估大部分女仔都会好锺意😌 佢仲有好多唔同口味,伯爵茶等等~ 每款都好想试😻😻😻😻😻
🍮 云呢拿布丁烧 (原味) $38
之前去北海道旅行,食过好好味嘅布丁烧,一直好怀念😭 家阵唔知几时再有得旅行......好彩葵芳原来有间专卖烧布丁嘅黄店!!!一放假就立即去帮衬~!😝​ 布丁烧唔同一般布丁,主要由焦糖、鸡蛋布丁,同芝士蛋糕三层组成,令人可一次过食均唔同嘅甜品质感,味蕾大满足! 除咗招牌嘅5款烧布丁,店家仲会推期间限定口味~选择多多~ 呢度嘅布丁烧有好多口味,今次我就order咗招牌嘅椰爷布丁烧、限定嘅焙茶布丁烧~❤️ 我觉得两只烧布丁,椰子味会较清香,食时有少少椰丝,爽爽地嘅口感好得意~而焙茶味就较浓郁,茶味好出,微微带苦,茶控应该会好锺意~真系各有各正 😋​ 不过,不得不赞,佢哋嘅烧布丁质感超正,拍得住日本食到嘅质素! 芝士蛋糕好绵密,布丁则好细滑,加埋浓浓嘅焦糖,每一层嘅质感及味道都唔同,但食上口就完美融和~处理得好好! 😋​ 不过,佢哋嘅烧布丁一个大约40蚊个,第一下睇到个价钱,都会觉得唔平,但原来佢哋会用北海道Cream Cheese整芝士蛋糕,椰子又会采用新鲜嘅泰国椰青,焙茶或抹茶粉又日本直送...等等,加上繁复嘅制作功序,一分钱,一分货,食物质素绝对对得住价钱。 锺意烧布丁嘅朋友,一定
左:椰爷布丁烧、右:限定嘅焙茶布丁烧
之前去北海道旅行,食过好好味嘅布丁烧,一直好怀念😭
除咗招牌嘅5款烧布丁,店家仲会推期间限定口味~选择多多~
锺意烧布丁嘅朋友,一定唔可以错过!
包装外卖袋好可爱~
2020-04-01
左:椰爷布丁烧、右:限定嘅焙茶布丁烧
  • 焙茶布丁烧
  • 椰爷布丁烧
每次经过都比佢嘅外观吸引住,鹿仔🦌真系好ᴄᴜᴛᴇ☺️,店舖唔大,但有好多味道选择😍,平时唔太好布丁🍮,但非常喜欢cheese cake😆,而今次系我第一次食布丁烧😆·焙茶布丁烧🍵 $38店家使用100%北海道忌廉芝士,布丁🍮口感好香滑😋,轻芝士蛋糕体较紥实,焦糖带焦香,可惜只带微微嘅茶味,未够香浓🙁,呢回有少许失望,整体唔算好甜··推荐指数:★ ★ ★ ☆ ☆
焙茶布丁烧🍵 $38
推荐指数:
★ ★ ★ ☆ ☆
培茶布丁烧
2020-05-25 131 浏览
葵涌广场人气店,帮衬第三次,店面简约,充满设计感,黑板画有小鹿的图案,呼应店舖名,清新小店感觉,好适合打卡呃like。布丁烧最上层香浓的焦糖,中间是滑溜的布丁,最底层是轻芝士蛋糕,喜欢一啖食到三个层次。第一次食椰爷布丁烧,清甜的椰青味,里面更有椰肉喺里面,食落好清爽,一阵阵焦糖香味,味道唔会太甜,入口又香又滑,令我一试难忘。第二次食伯爵茶布丁烧,使用茶味去制作甜品,中和了甜味,突显出淡淡的伯爵茶香味,唔会太腻 ,可以食多几啖。第三次食焙茶布丁烧,今次真系太失望啦。完全食唔到香浓焙茶味,入口好苦,同我上两次食,感觉差太远了。