2016-06-21 357 浏览
琴日同朋友唔知夜晚食咩好,行下行下經過南洋酒店見到佢地promote 10 安士的肉眼扒都只系$198,仲要有其它野食都幾吸引,又有生蠔,刺身,串燒等於是就決定入去食。入到去先知原来佢地琴日開始有新menu新菜式之後order左生蠔($26/隻)鮮蠔青口濃湯($68),三文魚刺身($48)都好新鮮好鮮甜仲有肉眼扒,雞肉($54)同帶子串燒($88)。最surprise係10安士肉眼扒,肉質岩岩好之餘仲好juicy,再加埋燒汁黑淑汁,真係無得頂,重點就係咁大塊扒都只係$198,好抵食
入到去先知原来佢地琴日開始有新menu新菜式

之後order左生蠔($26/隻)
生蠔
鮮蠔青口濃湯($68),
鮮蠔青口濃湯
三文魚刺身($48)都好新鮮好鮮甜
仲有肉眼扒,雞肉($54)同帶子串燒($88)。
三文魚刺身
帶子串燒
印式雞肉串燒
石燒肉眼扒
2016-06-20
  • 石燒新西蘭肉眼牛扒
2016-06-20 590 浏览
早在兩三年前, 我們時常會到這餐廳晚餐, 記得那時候是做stone grill, 是頗得意的體驗。奇怪是為甚麼君好餐廳在Openrice裏會定為"New", 而且食評是完全歸零, 單是這一點已很值得去探索一下。海報上有報導過凡惠顧精選午餐並當場讚好餐廳的FB專頁便可以享有逢星期一至五的「六送一」或星期六、日、公眾假期的「四送一」優惠。餐前奉送 果汁, 橙汁是果汁先生的那種味道。從餐牌上得知 3-Course 午餐的款式及價格, 價錢是由$68至$108, 既優惠又多選擇,  (有素菜供應)。前菜可選湯或沙律, 只是額外加$20便可以兩款皆有。  今餐是 青口湯, 每啖皆喝出青口的肉嫩, 另外還有松子仁的鬆化口感, 這種的味道配搭是很新鮮得宜。新西蘭西冷牛扒  $108點了三成熟, 結果成品是五成熟, 幸好肉質仍是腍滑不韌, 咀嚼時只是覺得肉身肥瘦均一, 略嫌牛脂及牛肉味不濃, 需靠紅酒燒汁來補充一下味道;配菜中的南瓜蓉及燒烤過的新鮮蔬菜也做出是清爽可口, 能吃到每種蔬菜的鮮味。奉送的 甜品, 不過倒期待要吃一下餐廳自家出品的「安妮曲奇」,凍咖啡 的味道是不酸也不苦, 冰涼的口感, 配搭
餐前奉送 果汁, 橙汁是果汁先生的那種味道。
新西蘭西冷牛扒  $108
凍咖啡 的味道是不酸也不苦, 冰涼的口感, 配搭兩塊「安妮曲奇」, 曲奇 鬆化也帶有一點牛油香, 味道亦很真實,
喜歡的話是可以在餐廳裏把曲奇買走, 5件裝售$20, 10件裝售$40, 味道款式有五款: 玫瑰、開心果、紫薯、竹炭芝麻、紅莓杞子。
题外话/补充资料: 味道 4 環境 3.5 服務 3 衛生 4 抵食 4
2016-06-18 579 浏览
友人近排心情靚到爆,經常與好友結伴外出,吃喝玩樂,早前才剛去咗間餐廳酒吧消遣,這天又邀約了我和一眾好友飯聚,而地點就選了位於南洋酒店內的《君好餐廳》。原來據友人稱,餐廳近日推出咗全新精選午餐,非常經濟抵食,價錢只是由 $68 起,而且凡星期六日及公眾假期惠顧精選午餐,並即場讚好餐廳專頁,更可享四送一優惠,絕對超值。嘩!既然友人講到咁吸引,我當然樂意奉陪!雖然筆者之前曾經喺灣仔區住過,但印象中,從沒到訪過這間 Café。餐廳位於酒店二樓,甫踏進店,即見內裡環境非常寬敞闊落,用餐區呈弧形,帶旋轉餐廳 feel,雖然沒可觀的靚景,但樓底夠高,配上以棕紅色作主調的布置和柱位上的小擺設,讓一室洋溢著優雅的氣息。安座後先細閱午市餐牌,主菜選擇雖然唔算豐富,只得 5 款,不過以灣仔區的西餐廳來說,這裡的定價很合理,只是由 $68- $108 不等,而前菜就可以揀青口湯或雜菜沙律,如果想同時享用餐湯及沙律的話,亦只須多加 $20,另外餐廳更會免費奉送果汁及是日甜品。前菜選了青口湯,而主菜就揀咗香煎鱸魚。服務員先為我們送上一籃餐前麵包,麵包拿上手時雖然只是微溫,而且沒附上橄欖油及黑醋汁,但咬下質感煙韌,
前菜選了青口湯,而主菜就揀咗香煎鱸魚。服務員先為我們送上一籃餐前麵包,麵包拿上手時雖然只是微溫,而且沒附上橄欖油及黑醋汁,但咬下質感煙韌,而且內層比法包軟熟,塗上牛油吃,味道亦不俗。
接著送上的是青口湯,講真,白酒煮青口就食得多,但以青口肉切碎來熬湯,則比較少嘗。先用匙羹輕撥一看,碗湯非常足料,除了有大量青口肉外,廚師還加入了不少松子仁,所以啖湯喝起來會多咗份嚼勁,加上內裡的青口肉,質挺又夠鮮甜,為這道湯添上不少鮮味。
主菜香煎鱸魚 ($98) 端上來時,一看,竟然有兩大件,分量絕不欺場,而且擺盤非常精美,惹人垂涎。先研究一吓賣相,原來外皮金黃的香煎鱸魚,面層配有一抹深綠色的羅勒醬;而墊底色澤鵝黃的南瓜蓉,上面就放有一撮略炒過的本菇,加上圍邊的三顆爆汁車厘茄和翠綠青嫩的露筍,為整道菜增色不少。切開鱸魚一試,油脂雖然唔算豐厚,但肉質細緻幼嫩,而且外皮又脆又香,配埋底下甜味溫和的南瓜蓉一起吃,的確滋味無窮。
是日甜品是小巧的忌廉卷蛋,蛋糕質感雖然唔算好鬆軟,不過吃起來甜而不膩,亦算不俗。至於飲品方面,除了可以點跟餐的咖啡或茶之外,客人更可於自助區域免費任飲橙汁或蘋果汁。
另外隨餐還會附送餐廳自家手工製作的安妮曲奇,而這天的口味就分別有芝麻、竹炭、開心果、杞子和紫芋。筆者選了較特別的竹炭和紫芋,其實兩款水準都唔錯,吃起來不但口感鬆化、而且甜而不膩,令人吃得愜意。友人果然無介紹錯,沒想到原來酒店也有這樣經濟抵食的午餐,下次要拉埋老公來試試。
2016-06-18
2016-06-01 836 浏览
以往去過港島區某石燒餐廳,有得玩有得食,可以自己控制生熟程度及調味,一試愛上。聽朋友介紹原來石燒並唔係個間餐廳獨有,南洋酒店都有得食,適逢媽媽生日,就一家四口嚟試試。可能係平日既關係,所以客人唔算太多,好快就安排入座。店員隨即向我地遞上餐牌,介紹石燒套餐及生蠔。媽媽生日食豪d,就點左塔斯曼尼亞蠔及美國藍點蠔各半打試試~呢間石燒套餐算半自助形式,有個石燒既主菜,有海鮮同牛柳可以揀,亦有自助沙律吧。好快大家各自揀好心頭好之後就出去睇下沙律吧有咩食,原來都相當豐富,生果、沙律唔少得,仲有凍肉拼盤、湯、麵包同甜品等等。夾完沙律同頭盤返去,生蠔亦已經係我地面前~美國藍點蠔非常肥美,入口啖啖肉;澳洲塔斯曼尼亞蠔海水味豐富,鮮味十足。小弟早年有幸親身去過塔斯曼尼亞品嚐當地生蠔,今日完全食返一樣既鮮味,GOOD!仲有個黑松露醬蒜蓉包,個黑松露醬好香,鍾意黑松露既朋友一定唔可以錯過!主菜嚟喇,超高溫嘅火山石放到我地面前,將石頭上面嘅牛柳同海鮮煎到滋滋聲,店員細心地解釋要點處理d食材,要幾多分鐘先好味,同埋叫我地小心唔好掂到舊石頭。貼心服務,讚!免翁牛柳拼鮑魚免翁牛柳拼大蝦最後到甜品時間,我食左d麵包布甸

美國藍點蠔
澳洲塔斯曼尼亞蠔
黑松露醬蒜蓉包
免翁牛柳拼大蝦

最後到甜品時間,我食左d麵包布甸同芝士蛋糕。芝士蛋糕唔錯(食左唔記得影),只係麵包布甸略嫌乾左少少,有點硬。
麵包布甸
整體都唔錯,價錢ok啦,見到媽媽覺得新奇又有趣,佢食得開心,我地都開心。

2016-05-31
庆祝纪念