2020-12-18 100 浏览
無得去台灣之下 唯有係香港自己食下台灣野!手搖飲品絕對係台灣一大特色 見到吃茶三千開左過嚟 仲要係好有藝術色彩嘅上海街活化地方度開 果然成個裝修都好文青感! 木系加純白設計 室外仲有張木枱可以坐低打卡 可惜當日有人 佢唔好意思影人 不過坐唔到都唔緊要 仲有啲木bar枱可以打下卡飲品餐牌畫得好靚 好難揀最後朋友揀左水仙桂花蜜 我就揀左寶島經典水果茶 等左陣 店員俾飲品我時 覺得個麻繩設計勁靚丫有別於其他手搖店!兩杯都唔會太甜! 水果茶都幾豐富
無得去台灣之下 唯有係香港自己食下台灣野!

果然成個裝修都好文青感! 木系加純白設計
室外仲有張木枱可以坐低打卡 可惜當日有人

飲品餐牌畫得好靚 好難揀

有別於其他手搖店!
兩杯都唔會太甜! 水果茶都幾豐富
2020-12-18 80 浏览
先介紹一下點餐方法先! 吃茶三千主打鮮萃研磨茶,先選茶底、調味、配料,最後選擇甜度同冰量,簡單五個步驟就可以調配出專屬既飲品啦。茶底係台灣高山茶,調味方面有蜂蜜、果汁同奶類。想有口感可以加入珍珠、仙草凍或纖玉菓子。選擇困難症既朋友🙋🏻‍♀️例如我🙄就揀左menu上既熱銷爆款。另外我幾中意飲品既造型,繫上麻繩好有文青風,打卡一流🤳。👑凍頂鳥龍鮮奶茶,熱,半糖烏龍茶底濃郁,加入鮮奶,清醇甘香。半糖既甜度剛剛好,更突出茶既香純。水仙桂花蜜,纖玉果子,半糖水仙桂花清香、百花香蜜清甜,呢個配搭非常之夾。可以飲用到茶香既原味,清新淡雅,仲好滋潤。另外,加左纖玉果子。口感有啲似蒟蒻,感覺健康,冇咁月巴。

👑凍頂鳥龍鮮奶茶,熱,半糖

水仙桂花蜜,纖玉果子,半糖

• 凍頂鳥龍鮮奶茶
2020-12-15 317 浏览
今日來開旺角經過上海街「618」商場,商場環境好懷舊,行下行下就見到有台式飲品店「吃茶三千」咁啱口渴㗎買來試吓⋯^_^店舖環境好有日式茶館free,而有別一般台式飲品好格局,,內裏有啲好似沖咖啡☕️嘅機器,我最初重以為係賣咖啡☕️😅😅熔岩黑糖波霸鮮奶 $33鮮奶好滑,黑糖同鮮奶嘅比例啱啱好唔會太甜,最鍾意入邊係勁多珍珠,波霸珍珠勁彈牙寶島經典水果茶$30內有鳳尾紅茶☕️、水果百匯,呢個水果茶勁多水果在內(有檸檬、蘋果、百香果),茶味好香

熔岩黑糖波霸鮮奶 $33
熔岩黑糖波霸鮮奶

寶島經典水果茶$30
寶島經典水果茶
熔岩黑糖波霸鮮奶
寶島經典水果茶
2020-12-15 108 浏览
旺角 · 《 吃茶三千 》 🐸 1️⃣決明烏龍茶奶蓋 ($27):烏龍茶奶蓋就飲得多,烏龍茶加決明子都係第一次試。一貫飲茶不加糖,因為我鐘意最原始的茶感。加咗決明子嘅烏龍茶同就咁飲烏龍茶嘅分明係決明子烏龍茶比較甘甜,飲落會有微微草香味。茶味清雅,品後口感怡人,甘滑甜爽、青澀口感。奶蓋冇咩特別,味道偏甜。順帶一提,決明子有清肝明目、降低膽固醇等作用,促進新陳代謝,係養身之人朋友😂.2️⃣國王珍珠奶茶($30):依款奶茶茶底係鳳眉紅茶,配厚奶,加珍珠炮製而成。今次走糖,但紅茶味道濃烈醇香,沒有被厚奶徹底蓋住。甜味適中。略嫌珍珠不夠煙韌,偏硬身。.總括而言,鐘意飲茶嘅朋友可以試下。上網一搵就發現《吃茶三千》係台灣好出名。經過不妨試下
旺角 · 《 吃茶三千 》 🐸

1️⃣決明烏龍茶奶蓋 ($27):
2️⃣國王珍珠奶茶($30):
2020-12-06 317 浏览
睇完一大輪裝修野,一定要去搵野飲🙈 所以嚟咗吃茶三千~ 見好多人飲!等我哋都唔執輸,即刻買杯飲下😝吃茶三千個模式有啲似comebuytea,都係揀茶底、調味同埋外加嘅配料!有6種茶種,可以配以8種唔同嘅調味調製自己想整嘅飲品~ 但我哋對自己mix and match唔太有信心,所以決定揀佢嘅hot items😝1️⃣ 決明烏龍奶蓋,加國王珍珠我揀咗呢杯奶蓋嘅😍 少冰,而甜度係輕盈~ 據店員所講,輕盈即係大概其他台飲店嘅3分糖左右!首先想講個奶蓋好香呀!🥰 佢香得嚟飲入口係唔膩架👍🏻 真係感覺輕盈😎 罪惡感大大減低😝 撈勻咗再飲奶蓋嘅味道依然突出!而茶底決明子紅烏龍亦都幾清新,加埋國王珍珠甜甜地又可以咬下,正😗2️⃣ 凍頂烏龍鮮奶茶,加國王珍珠屋企人就揀咗凍頂烏龍配香醇鮮奶,同樣加咗國王珍珠、少冰輕盈~ 呢杯個烏龍茶味好出好濃,非常之順喉。輕盈甜度非常適中,雖然話係50%糖度,但感覺甜度再輕啲,令到成個奶茶味更加突出😉而加嘅珍珠份量同樣好多,fill咗多過三分之一隻杯,有咬口,而且軟硬適中,𡁻落有淡淡嘅甜味~ 唔錯~

1️⃣ 決明烏龍奶蓋,加國王珍珠

2️⃣ 凍頂烏龍鮮奶茶,加國王珍珠

2020-12-04 118 浏览
係朗豪坊附近行逛,見到依座618 幾特別就入黎行個圈依間吃茶三千裝修設計都係偏日式風格用既係類似咖啡機既黎整茶底個人偏好依種做法,通常茶底整出黎都香d 而且唔會有苦瀝味,多種回甘我地一人叫左一杯,叫法都係茶底+調味+配料佢地都有幾款熱賣推介,我地叫左國王珍珠奶茶 同一個自選國王珍珠奶茶,拎上手仲好熱珍珠好Q, 有𡁻頭,通常熱飲既珍珠都係熱到溶溶地,但依間完全無,茶底好出!!!茶底個味出到有少少偏港式奶茶,好有驚喜但無左港式奶茶既苦澀味,反而多左種茶香奶味唔算淡,同茶既比例係岩岩好好鐘意依款偏港式既珍珠奶茶第二杯自選水仙桂花,百香果,纖玉果子桂花好香,同百香果好夾,茶底偏淡但甘先襯托到桂花同百香果纖玉果子係比較實淨同有咬口既蒟蒻三者配合得岩岩好依間絕對encore!!!!! 兩款茶都好好飲!!!

係朗豪坊附近行逛,見到依座618 幾特別就入黎行個圈

依間吃茶三千裝修設計都係偏日式風格

用既係類似咖啡機既黎整茶底

我地一人叫左一杯,叫法都係茶底+調味+配料

佢地都有幾款熱賣推介,我地叫左國王珍珠奶茶 同一個自選

熱國王珍珠

國王珍珠奶茶,拎上手仲好熱

茶底個味出到有少少偏港式奶茶,好有驚喜

但無左港式奶茶既苦澀味,反而多左種茶香
奶味唔算淡,同茶既比例係岩岩好

好鐘意依款偏港式既珍珠奶茶

水仙桂花,百香鮮果,纖玉果子

第二杯自選水仙桂花,百香果,纖玉果子

桂花好香,同百香果好夾,茶底偏淡但甘先襯托到桂花同百香果

纖玉果子係比較實淨同有咬口既蒟蒻

三者配合得岩岩好

依間絕對encore!!!!! 兩款茶都好好飲!!!
2020-12-03
熱國王珍珠
水仙桂花,百香鮮果,纖玉果子
2020-12-02 2141 浏览
今日同朋友行開旺角,朋友帶左我去「上海六一八」。本身唔知咩係「上海六一八」,去到見到好多年輕人,又有手作市集又有文藝小店,先知原來「上海六一八」係個咁特別嘅地方。行行下見口渴,見到有間茶飲店。名叫「吃茶三千」,售賣台式飲品。我好鍾意飲茶,又見個名幾得意就一於試下!原來有個「出杯處」係喺店出面嘅位置,有一張小小嘅長櫈比客人坐底飲。不過座位有限,要坐都要碰碰運氣啦。朋友同我相反唔鍾意飲茶,正擔心緊唔知有冇野飲啱佢嘅時候,店員就細心咁推介朋友飲「熔岩黑糖波霸鮮奶」。店員話呢杯野飲似珍珠奶茶但冇加到茶,啱曬我朋友!飲落似食緊雲尼拿雪糕,加上煙韌彈牙嘅珍珠,又有得飲又有野咬下幾過癮~本身諗住各飲一半然後交換黎飲,點知朋友竟然唔捨得比我飲,話只準我飲一啖😩!可想而知呢杯「波霸鮮奶」有幾好飲啦~我鍾意飲茶就嗌左杯「寶島經典水果茶」。點左熱飲。職員比兩種甜度我選擇:完美甜或走甜。職員解釋完美甜即是七成甜度。我就試下「完美甜」睇下點完美法啦!因為熱嘅關係,一打開蓋香氣就隨住d水蒸氣飄出黎,聞到好香嘅果味。入面有兩片蘋果、兩片檸檬、百香果粒同埋大量菠蘿粒,飲到尾就見到杯底有好多菠蘿粒同埋百香果粒,多到可以

我鍾意飲茶就嗌左杯「寶島經典水果茶」。點左熱飲。職員比兩種甜度我選擇:完美甜或走甜。職員解釋完美甜即是七成甜度。我就試下「完美甜」睇下點完美法啦!因為熱嘅關係,一打開蓋香氣就隨住d水蒸氣飄出黎,聞到好香嘅果味。入面有兩片蘋果、兩片檸檬、百香果粒同埋大量菠蘿粒,飲到尾就見到杯底有好多菠蘿粒同埋百香果粒,多到可以潷起嚟食!唔怪得咁香啦!茶底有d似檸檬茶,入口果香同茶香充斥整個口腔,感覺清新醒神。「完美甜」嘅甜度都適中,唔會甜得滯蓋過茶嘅味道。
2020-11-15
店鋪:吃茶三千 (旺角)地址:旺角上海街618號地下G04D號舖相信香港人都係超鍾意飲台式茶飲🥤,吃茶三千致力用熱愛茶嘅方式🍵,為茶葉度身打造萃茶機,有六款台灣高山茶都得到iTi國際風味評鑑風味絕佳二至三星認證🌟。亦從台灣開到國際,實現「台灣茶,世界化」嘅理念,將呢杯認真泡製嘅茶送到我嘅手上🤲🏻旺角呢間位於上海街618號嘅吃茶三千都算幾大,仲有唔少打卡位📸,而且佢地支持少糖減糖同走飲管嘅計劃,提倡飲好茶嘅同時都要飲得健康,多為環保出一分力♻️國王珍珠奶茶(半糖) $30用咗鳳眉紅茶、皇家厚奶同國王珍珠去調製,鳳眉紅茶屬於重烘焙茶種🌱,口感醇厚,飲落口較為甘甜,茶味道亦係口中比較拎久,鍾意飲珍珠奶茶🥤,同時喜歡品茶嘅你就要試試喇😎熔岩黑糖波霸鮮奶 $33以香醇鮮奶、古法黑糖同國王珍珠製成,唔鍾意飲茶嘅人就可以試吓呢款黑糖珍珠鮮奶。入口香滑,奶味濃醇,攪勻黑糖就形成甜度適中嘅黑糖鮮奶😋,啲珍珠煙韌度仲啱啱好,唔會太韌,亦唔會好粉,唔知你鍾意鮮奶定奶茶呢🤭
店鋪:吃茶三千 (旺角)
地址:旺角上海街618號地下G04D號舖

相信香港人都係超鍾意飲台式茶飲🥤,

旺角呢間位於上海街618號嘅吃茶三千都算幾大,
仲有唔少打卡位📸,

國王珍珠奶茶(半糖) $30

熔岩黑糖波霸鮮奶 $33
2020-11-17
5 分钟 (外卖自取)
  • 國王珍珠奶茶
2020-11-13 226 浏览
近依兩日疫情有啲好轉,條街都開始多番人。同朋友去完朗豪坊shopping,見到對面上海街開咗間新商場,雖然面積唔大,但又幾有特色,公共地方仲有唔少地方比大家歇腳。見到商場入面,有條人龍排隊,原來入面有間台式飲品店!吃茶三千!個名又幾特別喎,同朋友一人買咗一杯,我要咗國王珍珠奶茶,而我朋友就要左熔岩黑糖波霸鮮奶。不得不提佢哋嘅製作過程,每一杯茶佢哋都係即場萃取,選取茶葉份量方面,店員們都十分認真,睇得出係有用心去炮製。賣相方面,佢哋外賣嘅包裝亦非常有心思,如果想外賣拎返公司或者屋企飲,都唔會整濕手指同出面啲珍珠奶茶店唔同,佢哋唔會用甜味蓋過一切,依度都可以飲到淡淡的茶香味。珍珠亦十分煙韌。值得推介!

外卖自取
2020-11-12 331 浏览
想念台灣環島遊的日子,於是買了一杯奶茶,回味旅遊的時光。這間店舖位於一幢經活化的唐樓內,內有不同香港出產的手作展品😯恍如置身於台北的西門紅樓市集😃🔶國王珍珠奶茶點了一杯珍珠奶茶,台式飲品非珍珠奶茶莫屬!這裡的奶茶可自選熱飲或凍飲,我選擇了熱飲,天氣轉涼,熱飲比較暖身😁而甜度亦可自由選擇,我選擇了輕盈50%🤣不知道喝後會否變得輕盈一點🤪這裡的飲品都是即時製作的,而且整個過程透明度非常高!保證材料新鮮,而且安全衛生💕製作時間不長,飲品很快就到手了~外帶的包裝很簡約,只用了一少塊紙皮,加上幼麻繩作手挽,便可把飲品輕易帶走😯沒有塑膠成分!貫徹了台灣所推崇的環保文化👍🏾用心又有意思的設計☺️這杯是鳳眉紅茶,茶的苦澀味道不太濃烈,細味之下反而有種微甘的感覺🤩是香醇的感覺🥰而且奶茶的甜味剛剛好,不會過甜,茶的味道沒有被遮蓋🙌🏾珍珠的份量蠻多的,喝到底也剩下不少啊😆 珍珠好大粒,少許煙靭質感,但也容易咬開,咀嚼的時候不會太困難👍🏾咀嚼的時候有少許茶味😋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️國王珍珠奶茶$30鳳眉紅茶+皇家厚奶+國王珍珠📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍吃茶三千 (旺角)旺角上海街618號地下G04D號舖
想念台灣環島遊的日子,於是買了一杯奶茶,回味旅遊的時光。

🔶國王珍珠奶茶

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
國王珍珠奶茶$30
鳳眉紅茶+皇家厚奶+國王珍珠
📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍
吃茶三千 (旺角)
旺角上海街618號地下G04D號舖
外卖自取
2020-11-09 140 浏览
這是一家位於活化唐樓裡的台式飲品店。餐廳環境及擺設很用心,而且店員有禮貌,亦非常有耐性。根據我等飲品時間的觀察,店員會詢問每位客人喜好及習慣,真的非常貼心。這家台式飲品店是自選茶,然後加配配料的。但由於我沒有主意,所以便品嚐了店家的熱燒爆款-國皇珍珠奶茶。我選的客製甜度是輕盈,店員說大概是三至四分糖。我覺得這個甜度挺適合我,甜而不膩,美味且無負擔。另外,這裡珍珠味道亦很好,不會咀嚼幾下便淡而無味,質感亦很煙靭。整體來說,這個珍珠奶茶是我喜歡的類型!
這是一家位於活化唐樓裡的台式飲品店。
上海街原來重新活化了!新的大廈好有藝術感,周圍都是壁畫,主打舊香港風格。因為有市集,所以周朋友專程來看看,又挺多小店同復古店行呢!整個商場只有一家飲品店,原來這家是台灣過江龍,決定買來試試看~飲品款式不算多,但挺有驚喜的。他們的茶是即沖的,而不是那種一早沖了一整壺,飲時直接倒入杯內,所以感覺是很新鮮,因為即叫即沖!這杯是水果茶,建議茶底點無糖,因為茶會另外加果汁糖漿,甜味已經好夠喔~這杯飲下口是有清新果香,不錯。另外這杯是必點的凍頂烏龍鮮奶茶,茶味很香濃,加上奶茶有啖啖的奶香,是非常平衡的味道,喜歡!

2020-11-07 111 浏览
這間「吃茶三千」給我一個全新買台式飲品嘅體驗😆好鐘意呢個手抽既設計,可以拎住條繩fing下fing下😆哈哈~~買之前有3個step 完全是給你無限的自由去選擇,茶底有6款選擇✅各有不同特色同風味我有選擇困難都好快簡到,因為店員好有善,佢地會問一問你今日大概想飲既口味,而且也會講介下個茶🌿🔸水仙佳花+百香鮮果+纖玉菓子$30我想飲清新既口味,所以就叫左水仙佳花😌 百香鮮果酸酸甜甜,飲落令成杯既感覺更fresh🌱 纖玉菓子好有口咬,咬落去脆卜卜

這間「吃茶三千」給我一個全新買台式飲品嘅體驗😆

🔸水仙佳花+百香鮮果+纖玉菓子$30
纖玉菓子好有口咬,咬落去脆卜卜
2020-11-06 47 浏览
在旺角店買了一杯國王奶茶,可惜當日已無國王珍珠,奶茶味道還是不錯的,但是建議不要全糖,有點甜膩,包裝太好看了,是麻繩和紙殼製作的,拎著也很好看,珍珠沒有換了一個類似的,
2020-11-02 84 浏览
上海街活化項目開放後都一直未參觀過,女友放假嚷著要去。剛巧遇著有地攤展覽,一於邊喝茶邊逛,女友選凍頂烏龍奶蓋國王珍珠,奶蓋打得滑及幼細,入口口感順滑,未知是否凍飲關係,雖然已經小冰茶味未算太濃,但整體跟奶蓋味道配合得平均。國王珍珠咬口煙韌,整體都算不錯。L選的是較暖和的寶島經典水果茶,紅茶裏面有檸檬、蘋果及百香果等,甜酸度合適,入口順喉。女友說假如將來有機會都想到台中老屋的店打卡,隱藏於大英街隱密巷弄裡,三層樓的老屋建築以現代庭園風格打造。香港吋金尺土當然未能直接比較,但裝潢都有其獨特風格。 值得一讚是這種很方便手挽的外賣的設計。

值得一讚是這種很方便手挽的外賣的設計。

2020-10-24