2023-04-25
吃得開既前身係喜迎館。喜迎館既食評,好壞參半,食過佢既外賣,都中上水平,平日客人亦算多,換咗做吃得開,就少食啦!係呢頭返工,因為「就腳」(其實係因為落緊雨),今日就試試呢間啦!今日order 一個最穩陣既茶記常餐(叉燒湯通粉常餐,$52),同款茶餐,附近茶餐廳係 OpenRice 外賣menu 標價$50,心諗,常餐要整得難食,比整得好食難幾倍吧!一打開個叉燒通粉,嘩,乜料呀?成個隔夜湯飯咁既?!叉燒呢大佬?!撈左一陣,終於搵到啦!可能汲取左有食評投訴佢啲叉燒孤寒啦,呢碗叉燒多過4舊既,但 … 我知你哋啲廚師好刀功,但唔洗表演俾我知啦!塊塊叉燒切到日本叉燒咁薄,人哋日本叉燒一塊cover 到一個碗,我拎晒所有叉燒只係勉強夠冚個外賣兜囉 🥹 成個叉燒通賣相係我近排見過最差嘅。到火腿同炒蛋啦。人哋茶餐廳通常係一塊火腿,但你有2塊,火腿 …… 絲,well,梗係近排火腿加價定啦!炒蛋係creamy 好味既,但 … 你哋係炒蛋,還是炸蛋呢?啲油多到呢 😰唯二值得讚既,係你哋既厚多士整得唔錯(而且有2塊),同杯奶茶都算有啲茶記水準。吃得開個位置,由於位處北角最少人行既死位,除非間舖有名氣或者好好
吃得開個位置,由於位處北角最少人行既死位,除非間舖有名氣或者好好食,否則比較少人特登黎幫襯。
但就憑呢個茶餐既水平,我諗除非真係天氣問題啦,否則我就無意再幫襯啦。
叉燒通粉
叉燒通