夕陽下灑廢半天,最近工作繁重,下午茶時間即興同朋友飲「涼茶」消暑。先講總結︰食物大致上性價比高;可惜餐廳清潔問題相對嚴重,題外話框中有說明。下午茶時段雖然經OpenRice 訂座有85折,但只有90分鐘用餐時間,適合小聚暢談,而且男店員對客態度真係好差。食物方面 - 吃吧招牌拼盤︰仙氣六宮格,木製擺盤充滿煙燻香。女店員細心查問確認,打開盒蓋前都會提示客人預備影相/拍片。六款小食不過不失,甜芒大蝦梳打餅最唔夾,其他黑松露蛋、兩味芝士(車打及藍芝士選件不錯)、巴瑪臣火腿哈蜜瓜(清甜)、溫室荳苗煙三文魚脆皮鐽(酥脆)及枝豆(無調味),味道算ok。慢煮甜酒燴和牛面頰︰(推介)牛面頰有兩大件,炆到好似牛腩咁鬆軟嫰滑,完全無筋而且脂肉比例均勻。配菜荳苗新鮮爽脆,香濃草青味更加減低牛油膩感。底層幼滑薯蓉,入口即溶,再吸收晒所有牛肉醬汁更加惹味。墨西哥粟米片(牛肉)︰蕃茄肉醬配牛油果蓉墨西哥脆片,舖上辣椒粉微辣開胃,蕃茄酸度平均,配清淡奶香酸忍廉平衡重口味。因為醬太多太厚身,底層墨西哥脆片好快就浸到淋晒,建議醬汁另上會好好多!手工啤酒︰偏甜,小麥味濃,經微酒精,適合女生。

先講總結︰

食物方面 - 吃吧招牌拼盤︰

吃吧招牌拼盤
慢煮甜酒燴和牛面頰︰(推介)

配菜荳苗新鮮爽脆,香濃草青味更加減低牛油膩感。
底層幼滑薯蓉,入口即溶,再吸收晒所有牛肉醬汁更加惹味。
慢煮甜酒燴和牛面頰
墨西哥粟米片(牛肉)︰

墨西哥粟米片(牛肉)
手工啤酒︰
偏甜,小麥味濃,經微酒精,適合女生。
手工啤
柚子味手工啤
题外话/补充资料: 餐枱太污漕,我用消毒濕紙巾微微抹一次,已經成張都係黑色,餐廳應該要注意基本清潔要求吧! 男店員對客態度真係好差,女店員再Nice 都不敵被大減分數。
用餐优惠
優惠券
慢煮甜酒燴和牛面頰
2023-07-12 28 浏览
旺角有很多樓上小店不為人知,環境寬敞、食物質素不錯,重要的是可以慢吞吞地享受,不用趕著吃完離座,很適合假日舒適慢吞吞地享受一下。剛過去的週末,《吃吧》就給了我這種享受😎。香港7月的炎熱不能說笑,又焗又濕,地鐵一出戶外沒冷氣的地方,不出幾步路必然滿身是汗。坐下看到《吃吧》的飲品menu,有很多不常見的啤酒🍻,「手工蘋果酒」、「德國🇩🇪西柚啤酒」很吸引我注意⚠️。揀選了後者,喝一口,就是透心涼,而且一如期望,淡淡的酸甜味,為炎熱得沒胃口的情況開一開胃。同伴也一樣需要先降降溫,來一客「曲奇朱古力奶昔」,有點像吃雪糕🍦或沙冰🍧,在溶化前一匙一口地吃,甜甜的,熱溶的身心頓時變得開朗,也重新開啟了食慾的按鈕。小食點了客「墨西哥烤雞餅」,表面塗上芝士醬、蕃茄醬,甜甜酸酸增加食慾。雖說是小食,但有肉有餅,其實頗有飽肚感。所以,接下來看到「西班牙海鮮飯」那麼有份量,下意識已經覺得吃不完,幸好又是開胃的蕃茄味👍🏾。未完,還有「慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇」。驚喜的是不單主角牛柳肉質外香內嫩,連伴碟的大啡菇、薯蓉都吸收了肉汁很好吃,甚至連蒜頭🧄也吃光!美食當前,飽,不足掛齒。

美食當前,飽,不足掛齒。
午餐
  • 曲奇朱古力奶昔
  • 西班牙海鮮飯
2023-07-11 238 浏览
吃吧地址: 旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室今日Dinner揾嘢食😆,估唔到又俾我發掘到一間係旺角環境坐得好舒服嘅餐廳先🥰~慢煮甜酒燴和牛面頰🐮$188和牛面頰肉質果然十分軟腍嫩滑入味😝,再加上底部綿滑嘅薯蓉,不錯。👍🏽慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇🥩$188牛柳大份好足料,啖啖肉食得好滿足,而且煎得都幾岩岩好🤩,肉質口感都唔會太硬幾鬆軟,不錯😏。墨西哥粟米片(牛肉)🥙$88墨西哥粟米片好脆身香口😏,再加上好彈牙嘅牛肉同佢嘅秘製醬😋,真係啖啖都酸酸甜甜,而且又好有口感好有層次,好開胃呀🥰~班蘭朱古力🍫🍹$56濃濃朱古力加上少少班蘭味,好特別呀😚。曲奇朱古力奶昔🍫🍹$68杯子盛住濃濃朱古力同曲奇味嘅奶昔😎,唔單止好透心涼,飲起嚟仲有少少咬口添,加上頂層幼滑Cream又够企身,啖啖都好有口感🥳。#nicefoodie旺角—--------------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie
吃吧
地址: 旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室

慢煮甜酒燴和牛面頰🐮$188
慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇🥩$188
墨西哥粟米片(牛肉)🥙$88

班蘭朱古力🍫🍹$56
濃濃朱古力加上少少班蘭味,好特別呀😚。

曲奇朱古力奶昔🍫🍹$68

#nicefoodie旺角

—--------------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #breadfast #dinner #lunch #restaurant #eat #phtooftheday #yummy #chef #hk  #香港 #香港美食 #美食 #旺角美食 #打卡  #旺角 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處 #西菜 #西餐
介紹返💁🏻‍♀️。。🇭🇰 樓上餐廳 在旺角 🇭🇰。吃吧 Chiba。僑建大廈2樓2室。吃吧招牌拼盤 Chiba's Signature Platter煙三文魚珍珠洋蔥。蝦芒果莎莎。松露毛豆。松露芝士。煙燻芝士。火腿蜜瓜。黑魚籽糖心蛋。HKD138 + 10%西班牙海鮮飯 Spanish Seafood Paella。HKD178 + 10%慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇Slow Cooked Beef with Portobello Mushroom。HKD188 + 10%蜜桃熱情果梳打 Peach & Passion Fruit Soda。HKD48 + 10%香橙白桃氣泡茶 Orange and Peach Sparking Tea。HKD56 + 10%🤫 尋日約咗Jen出旺角食Lunch諗住俾手信佢順便出旺角買送俾飯腳仔’s Daddy嘅生日禮物..點知出到嚟先發現原來手信仲喺屋企個枱面😅雖然手信唔記得帶但飯總係要食🤪而且阿Jen大人有大量完全冇當一回事..咁我哋就繼續出發去我哋嘅目的地開餐~🤫 今次食嘅係Chiba..其實喺佢哋開業初期我幫襯過一次㗎~仲記得當時朋友仔帶我嚟食龍
介紹返💁🏻‍♀️

🇭🇰 樓上餐廳 在旺角 🇭🇰
。吃吧 Chiba
。僑建大廈2樓2室

煙三文魚珍珠洋蔥。蝦芒果莎莎。
松露毛豆。松露芝士。煙燻芝士。
火腿蜜瓜。黑魚籽糖心蛋
。HKD138 + 10%

。HKD48 + 10%

香橙白桃氣泡茶
Orange and Peach Sparking Tea
。HKD56 + 10%

🤫 今次食嘅係Chiba..其實喺佢哋開業初期我幫襯過一次㗎~仲記得當時朋友仔帶我嚟食龍蝦Pizza..好厲害佢哋可以喺旺角屹立咁多年..證明有啲料到😮
🤫 我哋兩條友仔人哋一開門就到..可以坐窗邊落地玻璃位..陽光好好相都影得靚啲..哩度地方雖然唔算大不過坐位都算唔迫夾..好似仲有間有大枱嘅Private Room
🤫 我哋兩個空肚食午餐..叫咗兩個Main一個Signature Platter同一人一杯嘢飲..嘢食都好快到..第一個item上枱嘅當然係個Platter啦
🤫 Platte以木盒Present..揭開嘅嗰剎那煙霧離漫營造有趣效果..我緊係要拍片留念啦~咁哩個Chiba's Signature Platter六宮格分別有..煙三文魚珍珠洋蔥嘅迷你酥皮撻..哩個撻酥皮底好脆口配埋入面嘅煙三文魚口感相當唔錯..而嗰粒珍珠洋蔥味道有啲似蕎頭..都幾酸但又同煙三文魚底下類似青椒味嘅調味幾襯..成件事好特別但又幾夾..然後松露芝士同煙燻芝士一人各一配梳打餅食..味道好香好濃..我同阿Jen都勁鍾意..直頭想問佢哋邊度入貨咁滯🤪之後蝦芒果莎莎酸酸咪咪夠開胃..火腿蜜瓜同黑魚籽糖心蛋正常口味冇話好特別..而松露毛豆相對淡口
🤫 然後Main Course先係主角🤩 先係西班牙海鮮飯~海鮮配料雖然屬於中細Size但係份量堅多..青口四五隻..帆立貝四粒..爽口大蝦都有四五隻再加無數細蜆仔..不過哩啲都唔重要..重點係佢個西班牙Sauce真係好好味加上車厘茄仔仔好甜..酸甜味調得好好..就連平時唔鍾意紅汁嘅我都讚真係唔講得笑
🤫 至於個慢煮牛柳又係好得..唔好睇佢咁厚然後切開又好似八九成熟咁..其實佢肉質好軟熟而且牛味都OK..而估唔到嘅係原來一啖過放Portobello同牛柳入口個味同口感係好夾過喎😮真係大鄉里發現新大陸咁叫咗出嚟😂又學到嘢啦~
🤫飲品..因為天氣實在太熱..我哋兩個都揀返啲有氣又冰涼嘅嘢飲爽爽佢~我嗰杯Peach & Passion Fruit 梳打熱情果味比較重..酸甜味都得宜..開胃解渴..而Jen嘅氣泡茶應該係鮮打嘅..勁多橙肉..開頭未攪勻仲諗點解冇乜氣泡..原來啲氣喺曬個底😆
🤫 整體吃吧嘢食嘢飲質素唔錯..地點就腳..環境舒適而且一路聽佢哋主要播啲九十年代輕快嘅好歌..聽住歌三五知己邊食邊傾一流
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)

💮已翻兜次數:2次💮
。。
午餐
  • 西班牙海鮮飯
2023-07-09 35 浏览
呢間樓上小cafe主打多款fusion美食同精釀啤酒,菜式精緻,適合打卡,環境闊落,座位舒適,而且價錢都幾大眾化,會推介大家同閨蜜過嚟chill吓食個靚tea!前菜小食有招牌拼盤,六小碟,賣相可愛迷人,米通蝦芒果莎莎、松露毛豆、松露芝士、煙爆芝士同黑魚籽糖心蛋~ 個人最鍾意煙三文魚珍珠洋蔥同火腿蜜瓜,前者鹹香,後者鹹甜,出色💕主食有慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇,店員話一定要趁熱吃,牛柳超級厚身,啖啖肉,入口滑溜,唔乾,仲幾juicy添!大啡菇好入味,黑松露香濃,下面有軟綿綿嘅薯蓉,旁邊仲有成粒爆香咗嘅蒜頭😃另外有烤西班牙豬肋骨,有四大條,豬肋骨煮到好腍,肉骨分離,以特製燒烤醬汁調味,甜甜地好開胃,配埋滿滿嘅炸薯條,食肉獸表示滿足!飲品有啤酒花龍眼蜜蜂蜜酒,飲落甘香,層次感豐富、蜜月沖繩都唔錯,混合檸檬、苦瓜同蜂蜜酒;酸酸甜甜苦苦咁,幾得意🙈

2023-07-07 28 浏览
一段時間前都同👩🏻食過吃吧,今次喺附近行街前就揀再食佢!質素一如往常地好,以食物質素,打卡值嚟講,回頭指數甚高↗️!🌟慢煮甜酒薈和牛面頰呢到嘅和牛面頰絕對有驚豔到👧🏻👩🏻!平時出面食和牛面頰可能會一味燴到好淋,連筋位都炆到溶曬,但係呢到嘅和牛面頰嘅筋位就幾有咬口,肉質鬆軟。甜酒揮發過後只剩微微酒香,為牛面頰輕輕襯托,冇搶到牛肉味嘅光環😇。另外值得一提呢到嘅薯蓉實淨得嚟夠Creamy同綿軟,富有牛油香,輕鬆KO!🌟烤西班牙豬肋骨豬肋骨可以揀正常/大份,Regular Size就岩曬兩個人Share!一份有大概5枝骨,豬肉質感柔軟,可以輕鬆拆肉。醬汁就用左BBQ醬,味道都有啲Smoky+甜!至於配菜就有薯條🍟,呢到嘅薯條用上粗薯條,外脆內綿軟,👧🏻同👩🏻覺得呢到嘅薯條係香到唔只用普通植物油嚟炸,真係忍唔住係咁食🥹!🌟吃吧招牌拼盤黑魚籽糖心蛋糖心蛋上放上少量嘅黑色魚籽+沙律醬,令本身清淡嘅蛋增添咸鮮味。煙三文魚珍珠洋蔥以迷你嘅酥皮撻殻盛載著煙三文魚。番茄莎莎🍅、珍珠洋蔥🧅嘅酸味令呢個撻唔會太膩。煙燻/松露芝士兩款芝士配Crackers食不錯,個人認為煙燻芝士更勝一籌。蝦芒果莎莎Cracker以

🌟慢煮甜酒薈和牛面頰

🌟烤西班牙豬肋骨

🌟吃吧招牌拼盤
黑魚籽糖心蛋

煙三文魚珍珠洋蔥

煙燻/松露芝士

蝦芒果莎莎Cracker
以芒果沙沙🥭配大蝦🍤同梳打餅,口感豐富。

毛豆//火腿蜜瓜
兩款小食都係發揮正常!

🌟青檸青蘋果梳打
👩🏻叫嘅青檸青蘋果梳打,有提供一個針筒,自行選擇甜水份量,夠曬Gimmick🤣!梳打青蘋果🍏較突出!

🌟熱情果接骨木花茶
至於👧🏻叫嘅熱情果接骨木花茶,就用上花樽盛載飲品,仲有插上假花,打卡一流!飲品熱情果味較明顯,容易入口。
2023-07-06 14 浏览
吃吧 (僑建大廈) (旺角).好耐之前食過晚餐,覺得唔錯。今次食晏就。.幾有個人特色嘅樓上西餐廳。.吃吧招牌拼盤$138一盒長方形盒子,店員拎過黎打開前問要唔要拍片先知內有乾坤,一打開煙就散出嚟,幾有驚喜。.食物精緻,非一般嘅配搭,幾有新鮮感。米通蝦芒果莎莎、🐟煙三文魚珍珠洋蔥、毛豆、芝士🧀️配梳打餅、火腿蜜瓜、黑魚籽糖心蛋。.慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇$188牛柳非常厚身用慢煮方式烹調比較保留到肉嘅鮮味,🍖肉味重但會韌啲。配軟滑嘅薯蓉同埋香甜大啡菇,午餐食呢個非常開心。.軟殼蟹肉醬千層麵$148有大大隻軟殼蟹炸得酥脆,千層麵有三層,每層都充滿微酸嘅蕃茄肉醬,口感豐富,好醒胃,好快食完。.飲品洛神花茶同斑蘭朱古力🍫洛神花茶花香味幾重,可以舒壓消滯。斑蘭朱古力好甜嘅味道,比軟啱冬天飲。

吃吧 (僑建大廈) (旺角)

好耐之前食過晚餐,覺得唔錯。今次食晏就。
幾有個人特色嘅樓上西餐廳。

吃吧招牌拼盤$138

食物精緻,非一般嘅配搭,幾有新鮮感。

慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇$188

軟殼蟹肉醬千層麵$148

飲品洛神花茶同斑蘭朱古力🍫
洛神花茶花香味幾重,可以舒壓消滯。
斑蘭朱古力好甜嘅味道,比軟啱冬天飲。
2023-07-06 23 浏览
有驚喜西餐廳🌟 位於人來人往的彌敦道,餐廳環境氣氛熱鬧,坐得舒適☺️ 燈光昏暗望住街景好寫意🌃 食物創新有特色,質素高,價格合理,人流多 好受歡迎,店員親切友善🥰 好適合約會或朋友聚會🥂 💖💖💖食評💖💖💖我們二人點了兩個套餐,一個小食,兩杯飲品💰總共$704連加一慢煮香草牛柳 配松露泡沫大啡菇 ($188)✨大大件牛柳,份量十足 非常厚身!肉質軟嫩煙靭,切開裡面呈粉紅色,牛味濃郁,加上薯蓉及醬汁更好味😋👍🏻 大啡菇亦有驚喜,鮮嫩多汁😋西班牙海鮮飯 ($178)✨熱辣辣 新鮮出爐~醬汁香濃惹味,飯粒軟硬適中。好有水準🤤 配上豐富海鮮,有蝦、蜆肉、青口及元貝,好飽肚好滿足👍🏻 還有大量蕃茄仔 好開胃😋吃吧招牌拼盤 ($138)✨(煙三文魚珍珠洋蔥,米通蝦芒果莎莎,松露毛豆,松露芝士,煙燻芝士,火腿密瓜,黑魚籽糖心蛋)賣相吸引,木盒擺盤好精緻🥰 一打開蓋就散出煙霧,打卡一流~ 芝士鹹香味十足,配餅食一流😋 特別推薦糖心蛋😍𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌曲奇朱古力奶昔 ($68)✨ 焦糖蜂蜜奶昔 ($68)✨必點😍 賣相超吸引的奶昔,香甜細滑,還有大量焦糖爆谷,好有驚喜😋

💖💖💖食評💖💖💖

我們二人點了兩個套餐,一個小食,兩杯飲品
💰總共$704連加一

慢煮香草牛柳 配松露泡沫大啡菇 ($188)✨

西班牙海鮮飯 ($178)✨

吃吧招牌拼盤 ($138)✨

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
曲奇朱古力奶昔 ($68)✨
焦糖蜂蜜奶昔 ($68)✨
2023-07-06 18 浏览
終於有機會試吓呢間餐廳坐得好舒服 不過燈光較暗 較難影靚相多人嘅話 仲可以坐入房一齊用餐🍏蘋果木煙燻西班牙豬扒 $188一打開有煙燻嘅效果 打卡一流豬扒份量足夠 如果有較多醬汁更好薯蓉打得好軟滑 亦充滿牛油香味~🦀軟殼蟹肉醬千層麵 $148蕃茄醬酸甜開胃 肉醬易切開 充滿芝士嘅香味🤤🇲🇽墨西哥烤雞餅$88內有雞肉、芝士、蕃茄醬、酸忌廉味道唔錯 適宜熱食 (自己掛住影相凍晒)🍺蜜月 $78甜甜地易入口 成大杯都好夠!🥤曲奇朱古力奶昔$68賣相已經💯 有海量嘅爆谷 仲有oreo碎朱古力好香濃 亦打成沙冰夏天飲十分冰涼爽快❣️整體食物質素高 又有特式 價錢亦合理🥰
終於有機會試吓呢間餐廳
坐得好舒服 不過燈光較暗 較難影靚相
多人嘅話 仲可以坐入房一齊用餐

🍏蘋果木煙燻西班牙豬扒 $188
一打開有煙燻嘅效果 打卡一流
豬扒份量足夠 如果有較多醬汁更好
薯蓉打得好軟滑 亦充滿牛油香味~

🦀軟殼蟹肉醬千層麵 $148
蕃茄醬酸甜開胃
肉醬易切開 充滿芝士嘅香味🤤

🇲🇽墨西哥烤雞餅$88
內有雞肉、芝士、蕃茄醬、酸忌廉
味道唔錯 適宜熱食 (自己掛住影相凍晒)

🍺蜜月 $78
甜甜地易入口 成大杯都好夠!

🥤曲奇朱古力奶昔$68
賣相已經💯 有海量嘅爆谷 仲有oreo碎
朱古力好香濃 亦打成沙冰
夏天飲十分冰涼爽快❣️

整體食物質素高 又有特式 價錢亦合理
🥰

2023-07-05 14 浏览
<油麻地樓上高質Cafe>🤩別以為樓上Cafe既食物質素只會係普通😏 去過呢間<吃吧>後, 一定令你有意外驚喜, 因為食物質素可以跟高級西餐廳一樣呢.地點相當方便, 位於油麻地出口行2 分鐘便到🤭 頭盤order <招牌拼盤> {$138}😋 ~ 用木盒裝著, 一打開便有煙燻效果🤩 有煙三文魚, 芒果蝦莎莎, 蜜瓜火腿, 黑魚籽溏心蛋等, 整個配搭都好正又好味.<慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇> {$188}😋 牛柳juicy 鎖住肉汁., so yummy. 再配埋大啡菇& 薯蓉, 正. <西班牙海鮮飯> {$178}😋 有青口, 蝦, 蜆肉, 帆立貝等, 十分足料份量多, 仲有好香蕃茄香, yummy! 飲品方面選擇多, 而且適合打卡靚靚又好飲😍 整體Cafe 食物高質, 價錢合理, 環境旺中帶靜, 絕對值得回頭再食👍🥘餐廳 : 吃吧🍄地址 : 油麻地彌敦道566號僑建大廈2樓
<油麻地樓上高質Cafe>🤩

🥘餐廳 : 吃吧
🍄地址 : 油麻地彌敦道566號僑建大廈2樓
2023-07-04
  • 曲奇朱古力奶昔
2023-07-02 26 浏览
之前去貓Cafe嘅時候,就留意到隔離有一間小店,今次特登去試吓,估唔到超級有驚喜,嘢食造型用心,而且味道唔錯✏️首先前菜叫咗一個吃吧招牌拼盤 ($138),佢係一個盒嘅造型,一打開總會有煙霧離漫嘅效果,裏面食物亦都非常豐富有唔同嘅鹹點,包括煙三文魚珍珠洋蔥,米通蝦芒果莎莎,松露毛豆,芝士,火腿蜜瓜,黑墨魚籽糖心蛋,好食之餘令人好驚喜✏️主食叫左軟殼蟹肉醬千層麵 同慢煮香草牛柳配松露大啡菇 ($188),佢牛柳煮得頗為出色,再配埋底下牛油味較重嘅薯蓉同惹味嘅大啡菇,令人食得好開心✏️飲品方面,都落足心思,牛奶朱古力 ($56.00)上邊會有燒香左嘅棉花糖,青蘋果洛神花氣泡茶汁,會用造型有趣嘅杯

2023-07-02 74 浏览
之前喺 IG 見有朋友嚟過呢間樓上 Café,覺得環境唔錯,食物又有特色,所以趁假日,專登嚟試下。餐廳裝修時尚,走工業風路線,內在環境優美,以木系與紅白磚牆為主調,座位寬敞,檯同檯之間空間足夠,私隱度高,感覺舒適。店舖主打 fusion 美食,一場嚟到,當然要試下。先嚟一客最多人推介嘅吃吧招牌拼盤 ($138)  呢個 Signature Platter 造型好精美,以六宮格木盒呈上,一打開蓋即時煙霧瀰漫,仙氣飄飄,視覺效果一流!盒內有 6 款餐前小食,當中包括有煙三文魚珍珠洋蔥、米通蝦芒果莎莎、松露毛豆、松露芝士、煙燻芝士,火腿蜜瓜及黑魚籽糖心蛋。煙三文魚鹹香油潤,同鬆脆嘅撻底好夾。火腿柔軟甘香,加上微甜嘅哈蜜瓜,非常適合夏天享用。糖心蛋蛋香濃郁,配上鹹鮮嘅黑魚籽,食味一流。慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇 ($188)  牛柳超級厚身,經慢煮後肉質柔軟入味,每一口都鮮嫩多汁,用料上乘。面頭嘅大啡菇有手掌心咁大,食落菇味頗濃鮮,啖啖 Juicy。連墊底嘅薯蓉都好有水準,入口有好香松露味,幼滑 Creamy。蘋果木煙燻西班牙豬扒 ($188)  豬扒燒得啱啱好,肉質鬆化嫩滑,油脂含量亦啱啱
店舖主打 fusion 美食,一場嚟到,當然要試下。
蘋果木煙燻西班牙豬扒 ($188)  豬扒燒得啱啱好,肉質鬆化嫩滑,油脂含量亦啱啱好,帶迷人煙燻香,配搭面頭嘅芒果莎莎吃,醒神開胃。
香橙白桃氣泡茶 ($56)、蜜桃熱情果梳打 ($48),兩杯飲品都好 fresh 好清新,以夏日熱帶水果為主,味道酸酸甜甜,各具特色,用嚟消暑解渴一流!
2023-06-30 27 浏览
👧🏻😋👅🍽✨樓上cafe好啱傾計-吃吧 Chiba🇭🇰 旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室 🇭🇰-😇OpenRice訂座有全單九折👍🏻 我地兩位入座本身安排左窗邊位, 但店員見我地拎住好多野, 俾左張四人枱我地超nice❣️-🐮 慢煮甜酒薈和牛面頰 $188💯三大塊和牛面頰全部都勁腍, 仲有啲筋位有啲口感唔係得個腍字💯配上軟滑薯蓉撈左牛汁食好正-🦀 軟殼蟹肉醬千層麵 $148✨原隻軟殼蟹炸粉薄身夠酥脆, 蟹肉juicy✨芝士超重手, 番茄醬同芝士完美融合係千層麵皮-🌯墨西哥烤雞餅 $88💯勁鐘意墨西哥野但又食唔到辣, 呢個似fusion菜用左青椒打個醬所以夠香又唔辣💯加埋番茄同酸忌廉食落超開胃, 雞肉夾係烤餅入面爆晒汁-🍺 Elderflower Craft Cider $70✨Hand made in Scotland, drink menu有好詳細介紹每隻味道, 佢入口清新, aftertaste有果香同花香味-🍫 斑蘭朱古力 $56💯斑蘭香, 但朱古力更濃; 隻朱古力味甜得黎唔假, 面頭仲有燒左既棉花糖同sprinkles好夢幻😃
👧🏻😋👅🍽✨

💯配上軟滑薯蓉撈左牛汁食好正
慢煮甜酒薈和牛面頰

🦀
軟殼蟹肉醬千層麵 $148
✨原隻軟殼蟹炸粉薄身夠酥脆, 蟹肉juicy
✨芝士超重手, 番茄醬同芝士完美融合係千層麵皮

🌯
墨西哥烤雞餅 $88
💯加埋番茄同酸忌廉食落超開胃, 雞肉夾係烤餅入面爆晒汁

🍺
Elderflower Craft Cider $70

🍫
斑蘭朱古力 $56

慢煮甜酒薈和牛面頰
呢間餐廳一直都有bookmark ,今次終於去咗試吓❗️.吃吧招牌拼盤有六款小食,用木盒上菜,一揭蓋有煙燻效果,賣相好精緻,有巴馬火腿配蜜瓜、支豆、黑松露糖心蛋、煙三文魚酥等等,當中最鍾意煙三文魚酥嘅酥皮非常鬆脆,成個配搭都好Fresh .蘋果木煙燻西班牙豬扒一揭蓋有煙燻效果,即刻拎起手機拍照,豬扒有淡淡的煙燻香味,肉質唔會韌.慢煮香草牛柳配大啡菇牛柳同大啡菇都好冧,薯蓉好滑溜有牛油香,仲有少少黑松露醬汁.「焦糖蜂蜜奶昔」、「朱古力奶昔」賣相好ig able,加入爆谷🍿囗感更豐富,「朱古力奶昔」朱古力味濃郁,好似食緊朱古力雪糕咁🥰.📍吃吧 (僑建大廈) (旺角)旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室
呢間餐廳一直都有bookmark ,今次終於去咗試吓❗️
吃吧招牌拼盤
蘋果木煙燻西班牙豬扒
慢煮香草牛柳配大啡菇
牛柳同大啡菇都好冧,薯蓉好滑溜有牛油香,仲有少少黑松露醬汁
「焦糖蜂蜜奶昔」、「朱古力奶昔」
📍吃吧 (僑建大廈) (旺角)
旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室
1K
餐廳位於旺角與油麻地之間,係一間樓上Cafe,樓下亦好似無招牌,唔係靠OpenRice搜尋餐廳,我都應該唔會遇得到。本以為咁隱蔽會無咩人,但其實都有唔少顧客,大部分都係年輕人。焦糖蜂蜜奶昔 ($68): 賣相非常唔錯嘅一杯特飲,奶昔加上焦糖漿,最頂加一層超厚忌廉及十幾粒焦糖爆谷,雖說係奶昔,但更似厚鮮奶加焦糖漿,幾甜幾好飲。墨西哥粟米片-牛肉 ($88): 配有基本嘅三色醬,分別係牛油果醬、蕃茄莎莎醬及酸忌廉醬,三款醬料各有特色,牛油果醬奶滑清甜;蕃茄莎莎醬酸甜美味;酸忌廉醬奶香幼滑,與粟米片同樣搭配。蘋果木煙燻西班牙豬扒 ($188): 豬扒經蘋果木煙燻,上菜時打開有一陣白煙芳香撲鼻,豬扒具煙燻香味,肉質嫩滑,亦夠Juciy多汁。慢煮香草牛柳配松露泡沫大啡菇 ($188): 牛柳以慢煮方式煮製,不能選熟度,牛柳肉質夠軟腍,牛味適中,但唔算Juicy,但配松露汁都幾夾。另外,伴碟仲有燒原隻蒜頭,幾香口。

2023-06-21