2017-11-23 1540 浏览
朋友介紹的半隱世風味拉麵店因網上食評好壞參半,本著吃貨勇者無懼的精神,還是決定一試究竟必點簡單說,蟹黃跟飯比例約1:3定必可確保啖啖飯都滿口鮮味蟹黃咸香但意料之外的不過膩亦沒有中式蟹黃經常出現,那種咸蛋味過重的問題橫切面看看厚厚一層的蟹黄注意一下,時間晚的話,擺碟會欠了蟹蓋,就像上圖的模樣因為網上食評,熱湯拉麵好像評價稍遜所以我們另外點了兩個沾麵沾麵汁夠稠濃,足夠掛上麵條,汁內有蔥、木耳、粗豚肉絲,口感尚算不錯麵質不糊有咬口原味豚骨吃下去較咸像煙肉味,如二選一,黑蒜味因更多了一重油脂以外的微酸,感覺更有層次等主食時隨便點的小食,想不到甜甜酸酸頗清爽茄子肉厚而入味,很不錯另外一道小食芝士年糕,不過不失的一般芝士年糕店面較細座位較貼,如想吹水則不太適合晚飯時間前去要有等的準備另外,因主食偏重口味,一人完成一道主食可能會感到滯口如可以幾個人,分享幾道主食,滋味會倍增
朋友介紹的半隱世風味拉麵店

因網上食評好壞參半,
本著吃貨勇者無懼的精神,
還是決定一試究竟

極上蟹黃丼

必點

簡單說,
蟹黃跟飯比例約1:3
定必可確保啖啖飯都滿口鮮味

蟹黃咸香但意料之外的不過膩

亦沒有中式蟹黃經常出現,
那種咸蛋味過重的問題

熱湯拉麵好像評價稍遜

所以我們另外點了兩個沾麵

沾麵汁夠稠濃,
足夠掛上麵條,
汁內有蔥、木耳、粗豚肉絲,
口感尚算不錯

麵質不糊有咬口

原味豚骨吃下去較咸像煙肉味,
如二選一,
黑蒜味因更多了一重油脂以外的微酸,
感覺更有層次

涼拌茄子

等主食時隨便點的小食,
想不到甜甜酸酸頗清爽

茄子肉厚而入味,
很不錯

芝士年糕

另外一道小食芝士年糕,
不過不失的一般芝士年糕

店面較細座位較貼,
如想吹水則不太適合

晚飯時間前去要有等的準備

另外,因主食偏重口味,
一人完成一道主食可能會感到滯口

如可以幾個人,分享幾道主食,
滋味會倍增

2017-11-22
等候时间
30 分钟 (堂食)
極上蟹黃丼
黑蒜醬油豚骨沾麵
涼拌茄子
2017-10-29 998 浏览
蟹黃拉麵-值得一試小店來說他質素唔錯,店內佈置都幾日式,唔錯,但位就唔多,如果係人多時侯可能要等下位。佢個流心蛋就真係不得了,蛋黃好流心,近來食到嘅都無依間咁好味。我覺得一個拉麵成功與否,它的蛋好重要。之於麵個方面,佢都幾好,雖然份量比預期中少,但煮得唔錯,麵硬度適中。佢個蟹腳就幾大條,燒得就唔差啦,可以好啲嘅。佢個湯就不得了,好香,好重蟹黃味。上碟時仲有一大舊黃,侍應推薦搞伴食,真係好正。如果佢地岀蟹黃撈麵,我相信一定大賣。除子拉麵外,仲有其他其間限定。 鰻魚都好吸引,我係旁邊聞到都香。聽侍應講鰻魚都係推薦之一,大家下次去大圍可以一試。我係場邊睇到生燒鰻魚飯,望落都幾豐富,我相信唔錯。不過餐牌就好似舊左啲,如果整理好啲會好啲。
蟹黃拉麵-值得一試

不過餐牌就好似舊左啲,如果整理好啲會好啲。

2017-10-28
  • 元祖豚骨拉麵
  • 蟹黃拉麵
2017-10-27 565 浏览
上次同朋友入去大圍食野嗰時行過見到博多拉麵,約好左今次要食呢間! 大約7點左右入座,唔洗等位。服務員服務態度好好,喺我地討論緊食咩好嗰時向我地說明推介唔同食物,解釋番食物既特點,好專業!最印象深刻係,聽到隔離枱落單時,兩位客人分別點左拉麵同飯,服務員解釋:「飯既製作時間會快過拉麵,請問需唔需要一齊上菜? 我地可以因應番個料理次序」,考慮埋平時同枱會等埋食物先一齊開始食,但又唔想因為要客人等待而錯過左食物最好既狀態,好專業!最後我點左份<風>豚雞骨魚介拉麵,見佢喺咁多拉麵之中係最清淡,而點拉麵既時候亦可以選擇麵條軟硬,湯底味道濃淡,加蔥與否。我今次選擇左普通麵質,淡味,唔加蔥,試下清淡既拉麵。飲左啖湯底,佢清淡得黎有一種魚香,好易入口,又唔會好似出面飲味精湯咁會口渴。拉麵個感覺還可以,可能由於個湯比較出色,所以覺得個拉麵無乜特別。兩塊豚肉食落唔太咸,吊到味,油份亦十分適中,入口唔會覺得油膩。如果唔鐘意食太濃味既朋友,呢個拉麵好適合你。朋友亦都叫左個脆炸海老餃子一齊分享。34蚊4件,都還算ok。不過比起拉麵就感覺普通左少少,同平時食到既炸餃子分別不大。不過佢比左芝麻醬我地點
<風>豚雞骨魚介拉麵

朋友亦都叫左個脆炸海老餃子一齊分享。34蚊4件,都還算ok。不過比起拉麵就感覺普通左少少,同平時食到既炸餃子分別不大。不過佢比左芝麻醬我地點黎食,個醬係唔錯,同炸餃子一齊食都幾夾,所以加番少少分比佢。
脆炸海老餃子

另外兩位朋友點左<林>竹炭黑蒜油拉麵 同埋 <火>辛口肉味噌拉麵,試左一啖竹炭黑蒜油拉麵既湯底,有好強烈既蒜香味,可能係因為我本身份拉麵係淡味,所以個感覺更強烈。個湯底飲落係好香,幾岩鐘意蒜香同濃味既朋友仔。

最後要提下佢既水,水質對一間拉麵店既湯底好重要,的確佢比客人既飲用水係寫住用左「備長炭淨化」,一開始飲無乜味,比起平時喺屋企飲自己煲既水更加無味。或者可能係平時我地都市人飲既水無咁純,所以唔係太習慣
水(備長炭過濾)
题外话/补充资料: 呢間係一間好有誠意既日本拉麵店!
2017-10-26
<風>豚雞骨魚介拉麵
脆炸海老餃子
2017-09-10 639 浏览
常常經過大圍的積富街,都見到有一間日式拉麵店在街道中樓梯位置附近。今天終於可以一試神秘的拉麵店,店舖的位置及店內整體感覺都有日本的氛圍。中午來到就點了午餐,叫了元祖豚骨拉麵配脆炸海老餃子(46元)。這裡的拉麵湯底是豬骨湯底,但豬骨味不算濃但不感覺到味精味。麵條較幼身,我選了普通口感的麵條,但口感仍較硬(但可選偏硬,偏軟,普通)。麵中只有一片偏肥的叉燒,而且切的很簿,廚師刀工頗好......還有一些配料如洋蔥等,整體來說,合格吧。餃子以炸的形式來完成,在香港比較小見,滿特別。而這裡炸得剛好,不太油膩又有脆口感覺。餃子內裡有蝦,肉,菜,口感豐富而具層次感,值得一試最後,再點了一份小食-大阪風魚餅(22元一客)。炸了的魚餅再配上小丸子醬汁及沙律醬,又甜又咸,味道上不太合適。整體而言,以日式拉麵來說是一般水準,不過餃子令我眼前一亮,而店舖雖有日本感覺,惟店內較窄,對於講求舒適度的食家而言就太窄,不過我就覺得還好。

2017-09-06
  • 脆炸海老餃子
2017-09-06 576 浏览
店鋪很小而且位置並不是很顯眼,比馬路低幾級樓梯,位置主要食肆橫行的對面,平常很少留意到。店裡位置不多大約十多個左右,亦都比較狹窄。每張檯面上都有一張點餐的紙,有午市套餐也有普通拉麵沾麵小吃。午市套餐可3選2包括飯、麵和小食。($46)午市套餐⋯元祖豚骨拉麵,可以選擇麵質和湯底濃度。碗很少相比普通拉麵店的碗,拉麵是幼身的拉麵,有木耳和蔥絲、紫菜和一片薄薄的豚肉,由於是較小的碗感覺湯很少,豚肉沒有香口感覺。配小食⋯脆炸海老餃子,現炸的所以要時間等,餃子做得不錯👍內有豬肉、菜和蝦。咬上去時非常燙口,餃子內的料亦很飽滿,只不過吃了大半才見到蝦的出現。($87)黑蒜醬油豚肉沾麵,感覺不像沾麵純粹湯底另上⋯不過黑蒜味很香但不夠濃,而拉麵我選擇了硬麵亦吃到跟分別,湯底裡的料十分多但不太相襯。($22)大阪風魚餅,份量比想像中小,魚餅很乾,不像魚餅般彈牙。($20)柚子特飲,正常,唯一欣賞都算是大杯跟食品份量相比。說不出是難吃,但也不是好吃。可能相近價錢吃到的質素和環境都更好,所以有點失望。

2017-09-06
2017-08-11 372 浏览
呢間野食物味道係正常,態度正常,但份量係真係適合小朋友份量。今日佢係想食個雞絲飯或者撈麵佢有兩樣都冇晒,所以就選擇左食鰻魚飯,個碗係極之細小...見到都好嚇一驚。嗰啲嘢嘅賣相好似兒童餐樣樣都細細碟細細碗但係中午都要$58+10%!?有乜嘢態度呢系要自己倒水自己寫紙入單。入邊嘅環境竟然是有對住兩個洗手間門旁邊吃飯見到佢啲餐具樣樣都咁細件,真係好唔大方!最飽嘅食物就係兩大舊飯團其實個價錢係非常離地,請裝修裏便嘅間隔,坐正喺廁所門口出邊進食,真係十分之重口味

入邊嘅環境竟然是有對住兩個洗手間門旁邊吃飯

見到佢啲餐具樣樣都咁細件,真係好唔大方!
最飽嘅食物就係兩大舊飯團

2017-08-11
係大圍收工相約媽媽食大圍呢間拉麵店地方都有d難搵 但睇到門面感覺好似唔錯即管一試.外面掛住好日式嘅燈籠即使係接近9點鐘黎到仍然要等大約15分鐘先安排入座😌所以我地都係出面睇定嗌咩.裡面冷氣怪怪的 坐得唔太舒服.媽媽嗌左輕燒和牛拉麵 ($164)話係和牛姐 但164蚊你真係唔好去搶😂😂😂因為媽咪係一個牛控 所以佢完全按捺不住非嗌呢個不可和牛係燒得幾香 用左黑胡椒去簡單調味但湯底係奇差😂😂見佢隻色已經唔係人地平時豬骨湯個種 真正飲一啖 只係味精味精同味精完全不值164蚊😖.而我叫嘅東京醬油鰻魚拉麵 ($118)咩配料都無夠膽賣到118😂鰻魚超級唔肥美 係好瘦嘅個種醬油湯底比媽媽豬骨湯底好 但都係飲到味精味🙄個拉麵感覺似即食麵多d總括真係唔明點解可以定價咁離地而且味道仲要咁差一定一定唔會再食😫
係大圍收工相約媽媽食大圍呢間拉麵店
地方都有d難搵 但睇到門面感覺好似唔錯
即管一試
外面掛住好日式嘅燈籠

即使係接近9點鐘黎到仍然要等大約15分鐘先安排入座😌
所以我地都係出面睇定嗌咩

裡面冷氣怪怪的 坐得唔太舒服

媽媽嗌左
輕燒和牛拉麵 ($164)
話係和牛姐 但164蚊你真係唔好去搶😂😂😂
因為媽咪係一個牛控 所以佢完全按捺不住非嗌呢個不可
和牛係燒得幾香 用左黑胡椒去簡單調味
完全不值164蚊😖
輕燒和牛拉麵

而我叫嘅
東京醬油鰻魚拉麵 ($118)
咩配料都無夠膽賣到118😂

總括真係唔明點解可以定價咁離地
而且味道仲要咁差
一定一定唔會再食😫
2017-06-12 317 浏览
如果唔係朋友介紹, 真係唔知道大圍呢度有間咁隱蔽既拉麵店~店鋪細細只有幾多台同埋吧台位置!!!佢地既拉麵款式都唔少, 仲有埋沾麵可以揀~~呢個係【林】竹炭胡麻黑蒜油拉麵佢地係用上日本高知縣既特級竹炭磨成既幼細竹炭粉, 加埋黑胡麻醬!!!黑忟忟既湯底充滿蒜香味, 配上薄薄的叉燒片;麵質爽口彈牙, 但略嫌湯底有點油膩, 食完會有點口渴~~這個炸日本甘栗紫心薯餅就有驚喜~~一塊都幾大件下, 入面有好多細細粒既甘栗, 配上紫薯蓉;微甜得黎又有咬口, 而且炸完出黎又唔油膩!!!個人建議就咁食好味話蘸沙律醬呢"*整體黎講, 個人覺得小食好食過拉麵~~下次試埋佢既定食先!!
如果唔係朋友介紹, 真係唔知道大圍呢度有間咁隱蔽既拉麵店~
店鋪細細只有幾多台同埋吧台位置!!!

佢地既拉麵款式都唔少,
仲有埋沾麵可以揀~~

竹炭胡麻黑蒜油拉麵

呢個係【林】竹炭胡麻黑蒜油拉麵

黑忟忟既湯底充滿蒜香味, 配上薄薄的叉燒片;
麵質爽口彈牙, 但略嫌湯底有點油膩, 食完會有點口渴~~

日本甘栗紫心薯餅

這個炸日本甘栗紫心薯餅就有驚喜~~
一塊都幾大件下, 入面有好多細細粒既甘栗, 配上紫薯蓉;
微甜得黎又有咬口, 而且炸完出黎又唔油膩!!!
個人建議就咁食好味話蘸沙律醬呢"*

整體黎講, 個人覺得小食好食過拉麵~~
下次試埋佢既定食先!!
2017-06-03
竹炭胡麻黑蒜油拉麵
日本甘栗紫心薯餅
2017-06-03 301 浏览
兩三年冇食過咁難食。叫了兩個湯底拉面,兩個都有苦味,豚肉係全肥仲勁過五花腩。紫菜淋,湯冇味到似翻用咁。場身有黑毛菌,比佢外形呃左。個一口和牛好冇牛味得個油字。梅子酒正常小小。二百幾加一就咁跌左吾好入去,聽日可能肚子疼holy mama holy mama holly crap can be found in all the bowls, kitchen and wall is dirty as f when have no idea what they r cooking, a package noodle from 759 is ten times better. they should feel ashame and close up in short term. it's the worst ramen I have had so far in these three to four years. due to the funny location it has, it caught my eyesight but I felt so guilty afterward. Its
吾好入去,聽日可能肚子疼
holy mama holy mama holly crap can be found in all the bowls, kitchen and wall is dirty as f when have no idea what they r cooking, a package noodle from 759 is ten times better. they should feel ashame and close up in short term. it's the worst ramen I have had so far in these three to four years. due to the funny location it has, it caught my eyesight but I felt so guilty afterward. Its just as bad as pain in the ass or feel like having ten hours OT. becareful guys, ramen soup is tasteless and bitter , ramen has no texture , rice are soggy as I saw next table. good luck for not getting stomache on the next day.
2017-05-31 191 浏览
住開呢頭 經過都見到呢間「隱世」拉麵因為都幾隱蔽下 同埋好似開左幾耐咁終於得閒 走去試下😋本來諗住食沾麵 但睇相好似好稀咁諗住食拉麵 見到間舖啲人食定食😂😂但係泥拉麵店 咁就一定要試下拉麵啦💁🏻豚雞骨魚介拉麵 $81一開到個賣相 已經覺得好普通😕兩塊叉燒 雖然有燒過感覺 但食落都好普通仲有柚子醬 如果撈埋一齊食 其實就唔會食到柚子味配料方面 有好多蔥同木耳 冇溏心蛋81蚊食呢碗拉麵 我覺得又貴又唔抵食🙁!比我既感覺係 我用木耳同湯 填飽我個肚😅元祖豚骨拉麵 $77叉燒 配料方面 同魚介拉麵係冇分別湯底方面 就豚骨味濃啲 但係都唔值77蚊呢個價錢😕醬油豚骨沾麵 $85湯底方面 因為朋友嗌左濃 所以食落去就真係好好好咸😕同埋好稀 感覺落左好多水我覺得有啲中伏既感覺 應該唔會再泥食🙁我諗呢間店啲飯可能真係好食過拉麵😂
住開呢頭 經過都見到呢間「隱世」拉麵

一開到個賣相 已經覺得好普通😕
兩塊叉燒 雖然有燒過感覺 但食落都好普通
仲有柚子醬 如果撈埋一齊食 其實就唔會食到柚子味
配料方面 有好多蔥同木耳 冇溏心蛋
81蚊食呢碗拉麵 我覺得又貴又唔抵食🙁!
比我既感覺係 我用木耳同湯 填飽我個肚😅

我覺得有啲中伏既感覺 應該唔會再泥食🙁
我諗呢間店啲飯可能真係好食過拉麵😂
用餐时段
2017-05-20 225 浏览
黎呢度食不下十次,今次應該係最後一次...仲記得第一次真係好好食。叫左黑蒜差燒沾面,要硬面質,中等濃度。上到黎d 面林既而且凍,散唔開...濃度我點過三種唔同濃度,食出黎都係一樣...加上個湯有d 確喉,今次加完湯都無飲晒。個塊紫菜都係林,未點湯都已經林左...係個蛋仍然保持水準,係溏心。店面迫都唔緊要,係佢特色,但我見到有隻小東西經過...... 係咪都係特色? 味道比以前遜色,服務亦係,叫加湯但好似聽唔到咁,叫左好多次先有人應,但價錢就加加加,一個面都成90 蚊,不了...

叫左黑蒜差燒沾面,要硬面質,中等濃度。

2017-03-27 630 浏览
因為住大圍的呀妹介紹,講話開張時排晒大隊當日探完佢,就去試吓位置幾難找的當日星期六約2:00pm去到一個客人也沒有之後吃緊時,都有5,6個客人拉麵很快上來了店員推介想唔油膩可以吃雞豚骨魚介拉麵因為佢話係一半豬骨湯一半雞湯但一上桌睇見個湯好似咁傑咁唔多啱我不過吃落又OK啦可能冇乜餸所以吃完剛剛好東京醬油豚肉拉麵個湯底點了濃但望落就好清咁不過男仔吃就唔多夠飽肚了至於黑醋炸雞個汁酸酸地好開胃成件炸雞浸落去當堂唔覺膩但炸粉上得唔平均有啲位置成舊粉 =___=店內冷氣好大可能要吹走油煙但吹到客人不太舒適服務很好店員會介紹食物
因為住大圍的呀妹介紹,講話開張時排晒大隊
當日探完佢,就去試吓
位置幾難找的

服務很好

店員會介紹食物
2017-03-25
黑醋炸雞
小女子大大話話住左大圍十幾廿年…但好慚愧至今仲未食勻大圍嘅餐廳”😅😅今次呢間就係其中之一喇~😂其實上上年(2015年)秋冬之時已經想黎食佢個大閘蟹同蟹膏拉麵,但係次次去到都話售罄☹️…最尾由2015等到2016,仲過埋食蟹時節😫😫…於是又放棄咗黎呢度試食嘅念頭-----------------------1.林 竹炭黑蒜油拉麵🍜($87)B:因為lunch食得太飽🤐,menu又標榜有濃郁的黑蒜油味道,同埋空運自日本的竹炭成份,所以以防太滯落order時都只係揀左”普通”濃度。😗可能就係呢個原因,湯底飲落其實又唔係好覺有黑蒜油陣味"😶不過整體唔至於難食既⋯⋯可能揀番”濃味”會更好🤔?2. 山 元祖豚骨拉麵🍜($77)W:雖然麵條點左最硬,但食落口感完全唔覺得硬😐😐…可以算係淋嘅境界….叉燒係薄切,明顯有火炙過,油脂部分唔算多,可以避免油膩感…亦可見師傅真係”好好手藝同刀功”🙊🙊湯底豚骨味濃,但湯不算杰,整體尚可接受好味指數😋:6/10 翻啅指數🙆🏻:5/10(如果無蟹蟹🦀🦀應該唔會再食)人均消費💰:$10-99
-----------------------
1.林 竹炭黑蒜油拉麵🍜($87)
2. 山 元祖豚骨拉麵🍜($77)

好味指數😋:6/10
翻啅指數🙆🏻:5/10(如果無蟹蟹🦀🦀應該唔會再食)
人均消費💰:$10-99
2017-02-08 736 浏览
一向鍾意食拉麵嘅我,發現現今好多拉麵店已經開始有轉變,包括我喜愛嘅一風堂,不過呢個轉變我覺得對本人來講係好,就好似龍亭咁樣,大約一年前我開始佢哋加多左飯,平時我只係會覺得拉麵店突然加飯上去,應該都係啲好行嘅飯,但係今日試咗呢個和牛漢堡之後令我改觀,我帶咗呢個set有蛋有湯,都係百幾蚊,而且個和牛漢堡燒得好好食,佢哋唔會燒到過晒火,食落口仲係好"林",仲有肉汁,仲有連隻蛋都整得靚過人,其實未食落口之前淨係見到個賣相都已經俾佢吸引左,另外聽店員介紹佢哋仲有個鰻魚飯聽講都好值得一試,下次我一定會再幫襯,呢間野真係值得推介!
和牛漢堡飯
和牛漢堡飯
2017-01-31 544 浏览
黑蒜叉燒拉麵湯底好濃好味。炸雞香脆不油膩。紫薯餅沒有過份添加糖,好喜愛。可惜叉燒薄得殘忍。($87)今日無葱失色咗。漏單,兩個小食都漏咗。(個人接受)如果會飲湯,強烈推介拉麵。如果不飲,會嫌性價比不高。小小建議,bar枱底可加掛鉤供女仕放袋。
可惜叉燒薄得殘忍。($87)
今日無葱失色咗。
漏單,兩個小食都漏咗。(個人接受)
如果會飲湯,強烈推介拉麵。
如果不飲,會嫌性價比不高。
小小建議,bar枱底可加掛鉤供女仕放袋。

• 竹炭胡麻黑蒜油拉麵