( ͡° ͜ʖ ͡°) 南대門 ——韓國嘢——❝ 韓國人主理 正宗韓式燒肉 ❞✿ 𝙱𝚎𝚎𝚏 𝙱𝙱𝚀 𝚂𝚎𝚝 (𝙱) $630叫咗個特級牛肉拼盤兩個人食包括醬醃特級牛肋骨/特級牛肋骨/醬醃板腱肉/牛肋骨肉絕對係牛魔王食肉獸必選!拼盤非常富豐 咩都有得試 份量夠兩人share牛肉質素平均 醬醃亦都夠入味 燒肉好香口另配有生菜 加埋生蒜頭夾肉一啖食落口~冇得輸!另外再跟個大醬湯或泡菜湯 我哋揀咗泡菜湯 內有好多泡菜同豆腐上枱煲滾熱辣辣 熱鍋可以keep住湯嘅溫度冬天飲完真係成個人暖哂!✿ 白飯 $20另外加個白飯送肉同泡菜湯 咁就夠哂飽肚啦~╰☆* 推介指數:🌕🌕🌕🌕🌑
( ͡° ͜ʖ ͡°) 南대門
——韓國嘢——

❝ 韓國人主理
正宗韓式燒肉 ❞

✿ 𝙱𝚎𝚎𝚏 𝙱𝙱𝚀 𝚂𝚎𝚝 (𝙱) $630
叫咗個特級牛肉拼盤兩個人食
包括醬醃特級牛肋骨/特級牛肋骨/醬醃板腱肉/牛肋骨肉
絕對係牛魔王食肉獸必選!
拼盤非常富豐 咩都有得試 份量夠兩人share
牛肉質素平均 醬醃亦都夠入味 燒肉好香口
另配有生菜 加埋生蒜頭夾肉一啖食落口~冇得輸!

另外再跟個大醬湯或泡菜湯
我哋揀咗泡菜湯 內有好多泡菜同豆腐
上枱煲滾熱辣辣 熱鍋可以keep住湯嘅溫度
冬天飲完真係成個人暖哂!

✿ 白飯 $20
另外加個白飯送肉同泡菜湯 咁就夠哂飽肚啦~

╰☆* 推介指數:🌕🌕🌕🌕🌑
2022-12-25 40 浏览
韓國菜當然要有前菜,今次係蘿蔔絲、泡菜、油麥菜🥬蜜糖牛油蒜蓉炸雞 half/$130炸雞下邊有薯條🍟即叫即炸,熱辣辣上枱🔥炸雞外皮香脆,牛油味香濃🐔肉質嫩滑,蒜蓉慢慢滲出,好惹味❗️豬肉拼盤 $430拼盤有齊醬烤豬肉/傳統辣醬醃五花肉/梅花肉/薄切五花腩👏🏻啱晒想試多款口味嘅朋友👻五花肉脂肪較多,辣醬醃得入味❗️油脂香氣最口腔內慢慢溶化🥰梅花肉為前胸上半部份位置,口感較軟腍,口感鬆化‼️醬烤豬肉調味料味道唔會死鹹,沾少少鹽一齊食已經好滋味🐷薄切五花腩輕輕一烤已經食得🧛🏿大少鍾意將烤肉配泡菜同吃,配埋生啤簡直一流🧛🏻‍♀️二小姐就鍾意配生菜 🥬蒜🧄同吃,可以中和油膩感👍🏻拼盤仲有湯🍲 大醬湯、泡菜湯2選一✨大醬湯配料豐富,有豆腐、蔬菜、海鮮🦐暖笠笠,味道濃郁~韓燒配大醬湯成件事好有風味🇰🇷
韓國菜當然要有前菜,今次係蘿蔔絲、泡菜、油麥菜🥬

蜜糖牛油蒜蓉炸雞 half/$130

炸雞下邊有薯條🍟即叫即炸,熱辣辣上枱🔥

豬肉拼盤 $430

醬烤豬肉調味料味道唔會死鹹,沾少少鹽一齊食已經好滋味🐷

薄切五花腩輕輕一烤已經食得

拼盤仲有湯🍲 大醬湯、泡菜湯2選一✨

大醬湯配料豐富,有豆腐、蔬菜、海鮮🦐

暖笠笠,味道濃郁~韓燒配大醬湯成件事好有風味🇰🇷
2022-12-07
2022-12-22 198 浏览
呢幾日真係幾凍🥶, 咁凍嘅天氣一係打邊爐🤔一係食燒烤, 今晚就揀了吃韓燒😋,食韓國料理我第一時間就會想到金巴利道的韓國餐廳, 價錢相宜,食物又有質素, 最重要夠正宗,完全好像置身於韓國一樣。南대門,位於尖沙咀金巴利道75號東南大樓地舖, 店內環境舒適, 服務員招呼周到。 兩個人點了牛肉拼盤$530、 水冷麵$90、汽水$15。 🔸韓國拌菜🥗 ~ 點菜之後見店員為我們送上四款韓國拌菜, 食完可以隨時添加。 🔸牛肉拼盤🥩 ~ 有牛肉眼、 牛肋骨肉、 肩胛肉和板腱肉, 四款肉類質素都好平均, 而我就最喜歡牛肉眼, 粉嫩大理石脂肪紋多,分佈均勻, 口感肉質鮮嫩。 另外可以選擇泡菜湯或大醬湯, 我就揀了大醬湯, 熱辣辣味道香濃,裏面有翠玉瓜、豆腐,加上蜆肉,更添鮮味。🔸水冷麵🍜 ~ 燒肉之後, 都想食番個清涼爽滑的水冷麵, 水冷面極有嚼勁,加入黃芥末和醋, 食落更加醒胃解膩。 🔸汽水 ~ 食燒肉配汽水簡直是最爽搭配,解油又清爽。 南대門的燒肉都不錯, 價錢又唔貴,份量又多。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

牛肉拼盤$530、 水冷麵$90、 汽水$15

生菜

🔸牛肉拼盤🥩

大醬湯

牛肉拼盤

, 食落更加醒胃解膩。
水冷麵

🔸汽水 ~ 食燒肉配汽水簡直是最爽搭配
,解油又清爽。
汽水

南대門的燒肉都不錯, 價錢又唔貴,份量又多。

2022-12-15
牛肉拼盤$530、 水冷麵$90、 汽水$15
生菜
大醬湯
水冷麵
汽水
  • 牛肉拼盤$530、水冷麵$90、汽水$15
1K
朋友幾鍾意edan,所以前排同佢去下呢間edan mv取景嘅韓國燒烤餐廳,原來係由韓國人主理,店內基本上都係韓國人!先說肉類,本身無特別調到好濃味,但材料有水準,所以烤過後已經好好食!😋🐷護心肉- 一路烤已經聞到好香,烤過後外層好香,入面肉質juicy有嚼勁,原汁原味食到豬肉本身香甜味道。🐷梅花肉-比我想像中大塊,水準幾高。梅花肉係厚切,入面甜香豬肉味,烤過後都唔會好乾身,啖啖肉好滿足!🦐蒜蓉大蝦- 雖然賣相不算非常吸引,但其實都有水準,烤過後都幾大隻,蝦肉彈口,蝦膏更加係好濃味,配埋蒜蓉真係一流!✨前菜- 有4款前菜(可以refill),店員上碟時大讚柚皮魚仔,食過後真係覺得幾好,本身魚仔好重魚香味,柚皮更加吸曬醬料精華。- 不過去到有無呢款前菜真係講運氣。✨拌冷麵- 冷面本身好彈口,甜甜辣辣嘅味道配上芝麻、蘿蔔絲好refreshing間中去食下高水準烤肉,感受下韓國氣氛,的確不錯!🤩🤩

🐷護心肉

🐷梅花肉

🦐蒜蓉大蝦
蒜蓉大蝦

✨前菜
- 不過去到有無呢款前菜真係講運氣。
✨拌冷麵

間中去食下高水準烤肉,感受下韓國氣氛,的確不錯!🤩🤩
蒜蓉大蝦
2022-12-20 13 浏览
香港燒肉店🔥有好多,但想食地道韓式燒肉嘅咁就要去尖沙咀✨南大門✨!南大門由韓國人🎎打理,用嘅醬汁同醃製方法都係地道韓國🇰🇷手法,就連泡菜都有濃濃嘅韓國味😍😍😍!當然啦~除左燒肉緊係仲有其他韓國食物,當中我最愛食同可以係咁encore 嘅生牛肉🥩!配料同牛肉配合得好好👍🏻👍🏻👍🏻!雖然飛去韓國🇰🇷都好近,但心思思想食韓國野🍽️我一定會去南大門過下口癮🤭#南大門 #韓燒

#南大門 #韓燒
°o‧° ° ᴺᵃᵐᵈᵃᵉᵐᵒᵒⁿ ᶜᵘⁱˢⁱⁿᵉ一想食韓國嘢就唸起韓國街但係去到韓國街就花多眼亂唔知揀邊間好🫣今次無意中揀咗而間韓國餐廳好高質就算黎食Lunch都超級多款式🥺🥺🥺餐廳先送來三碟前菜,分別有泡菜,醃油麥菜,醃蘿蔔絲,每碟分量好似手掌咁大碟⏻ Beef Lunch Set $250❶牛肉款式+❶款主食+ ❷款飲品🔖牛板腱肉+拌冷麵+韓國甜米水牛肉望落去非常新鮮肉質粉嫩,油花分佈幾均勻超軟腍,牛味都幾濃ꔘ拌冷麵~配上韓式辣醬,青瓜片酸蘿蔔絲,同雞蛋味道清清地份量十足真係4個人share都食得曬⏻ Pork Lunch Set $200❶豬肉款+ ❶主食+ ❷飲品🔖五花肉+海鮮豆腐湯(跟白飯)+汽水花紋肥瘦均勻,食到層層口感仲有少許肉汁建議加一少片泡菜再包埋生菜食,非常滋味ꔘ海鮮豆腐湯~湯頭飲落幾鮮甜帶有啲麵豉味配合嫩滑嘅豆腐簡直係同白飯最佳配搭⏻ 甜辣醬炸雞半份$130(6件)炸雞係即叫即炸,炸得好香脆炸漿唔會太厚身甜辣醬好惹味又唔會太辣肉質非常juicy 配埋波浪薯條(好難得)雖然係燒肉店但炸雞係要必點🙌🏻🙌🏻🙌🏻📍南대門 尖沙咀金巴利道75號東南大樓地舖
°o‧° ° ᴺᵃᵐᵈᵃᵉᵐᵒᵒⁿ ᶜᵘⁱˢⁱⁿᵉ

⏻ Beef Lunch Set $250
❶牛肉款式+❶款主食+ ❷款飲品
🔖牛板腱肉+拌冷麵+韓國甜米水
牛肉望落去非常新鮮
肉質粉嫩,油花分佈幾均勻
超軟腍,牛味都幾濃
ꔘ拌冷麵~
配上韓式辣醬,青瓜片
酸蘿蔔絲,同雞蛋
味道清清地
份量十足真係4個人share都食得曬

⏻ Pork Lunch Set $200
❶豬肉款+ ❶主食+ ❷飲品
🔖五花肉+海鮮豆腐湯(跟白飯)+汽水
花紋肥瘦均勻,食到層層口感
仲有少許肉汁
建議加一少片泡菜再包埋生菜食,非常滋味
ꔘ海鮮豆腐湯~湯頭飲落幾鮮甜帶有啲麵豉味
配合嫩滑嘅豆腐
簡直係同白飯最佳配搭

⏻ 甜辣醬炸雞半份$130(6件)
炸雞係即叫即炸,
炸得好香脆炸漿唔會太厚身
甜辣醬好惹味又唔會太辣
肉質非常juicy 配埋波浪薯條(好難得)
雖然係燒肉店

炸雞係要必點🙌🏻🙌🏻🙌🏻

📍南대門
尖沙咀金巴利道75號東南大樓地舖

2022-12-15 29 浏览
係韓國人🇰🇷主理嘅舖頭,入面嘅嬸嬸叔叔都係正宗嘅韓國人,所以嘢食都當然正宗啲啦❤️播住韓文歌再食住韓燒,差啲以為自己去咗韓國!-🥒一開始落咗單,嬸嬸已經拎咗啲前菜出嚟比我地食住先,我最中意食嘅就係佢啲翠肉瓜。嬸嬸再幫我地落咗啲洋蔥、南瓜、矮瓜燒住先💕🥩我地嗌咗佢個牛肉拼盤set B(💰630),有以下呢幾款🐮:-▫️醬醃特級牛肋骨👍🏼▫️特級牛肋骨👍🏼▫️醬醃板腱肉👍🏼👍🏼▫️牛肋骨肉跟餐仲可以揀要泡菜湯/大醬湯🫕我地就要咗大醬湯,非常足料,宜家咁凍嘅天氣飲啖湯就啱哂啦🤤頭先講咗一開始嬸嬸就擺低咗啲前菜,啲生菜勁新鮮🥬,包住啲牛肉同泡菜一啖擺落口,簡直係正呀🤩ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ🍗除咗bbq set,我地仲叫咗半份原味炸雞(💰120) 個炸雞比我地預期中仲好食💕嚟到熱辣辣,個皮好脆,肉質鮮嫩,極度推介💛順帶一提,啲薯條都好好食呀🍟,唔會炸到好油,夠哂熱同薯味😋🥘食韓國嘢又點少得石鍋拌飯呀(💰95),係好正宗嘅石鍋拌飯,唔需要太多花巧嘢,但大家記得要落埋韓式辣醬!🌶️怕辣嘅人都唔洗好驚,自己就住份量落,其實個醬係甜多骨辣嘅😁🙋🏻‍♀️以上份量我地係兩個人食嘅,係有啲飽得濟,但你要我揀嗌少一樣我又揀唔出🤣

▫️醬醃特級牛肋骨👍🏼
▫️特級牛肋骨👍🏼
▫️醬醃板腱肉👍🏼👍🏼
▫️牛肋骨肉
ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ

🙋🏻‍♀️以上份量我地係兩個人食嘅,係有啲飽得濟,但你要我揀嗌少一樣我又揀唔出🤣所以最好就係叫多啲人食,咁就可以食多啲唔同嘢啦😉
呢間韓式餐廳嘅裝修真係同韓國嘅燒肉店好似✨店員仲要係韓國人 真係好似去左轉旅行咁🧳.嗌完野食 店員就會拎四碟韓式前菜嚟😍翠玉瓜係最好食嘅 微鹹 仲食到瓜嘅清甜味🥒大豆芽辣辣地幾開胃🌶️泡菜同醃蘿蔔就太濃味 前者偏鹹辣 後者應該搵鯷魚汁醃 甜甜鹹鹹 冇晒蘿蔔味😿.📌BBQ午市套餐 $200有lunch set都抵食 包一份豬肉, 一個主食同兩杯嘢飲🫶🏻1️⃣上肩肉 豬味較濃郁 肥瘦均勻 唔會好似五花腩咁肥 又唔會好似瘦肉咁乾鞋 食落好嫩滑🥩2️⃣護心肉 +$140另外加多咗一份豬肉 價錢會平啲🤑兩個人一人食一碟肉就啱😎可能佢厚切啲 相對冇上肩肉咁嫩口 比較鞋😢用生菜包住泡菜,蔬菜同烤肉 真係超正🥬.📌紫菜包飯 (set)好有住家包壽司嘅味道🤣飯係就咁白飯 冇芝麻油嘅香味 紫菜都腍左🍙但入面嘅內餡都幾足料 有雞蛋, 青瓜, 醃蘿蔔, 牛蒡, 紅蘿蔔絲同腸仔🥚🥒🥕.📌辣海鮮年糕鍋 $280冬天食番個暖笠笠嘅火鍋一流🍲再加埋辣醬 飲啖湯 即刻熱晒🥵魷魚好爽滑🦑海蝦肉有啲霉🦐蜆肉好細粒仲有沙😩年糕有齊條狀同片狀 條狀會硬身有咬口啲 後者就滑啲煙韌啲 兩種口感 年糕配韓式湯果然最夾🤍仲有啲紅蘿蔔同椰菜 好清

韓式前菜, 蔬菜盤

📌BBQ午市套餐 $200
1️⃣上肩肉
豬味較濃郁 肥瘦均勻 唔會好似
五花腩咁肥 又唔會好似瘦肉咁乾鞋 食落好嫩滑🥩
上肩肉

2️⃣護心肉 +$140
護心肉

用生菜包住泡菜,蔬菜同烤肉 真係超正🥬
BBQ午市套餐

📌紫菜包飯 (set)
紫菜包飯

📌辣海鮮年糕鍋 $280
冬天食番個暖笠笠嘅火鍋一流🍲再加埋辣醬 飲啖湯 即刻熱晒🥵
辣海鮮年糕鍋
魷魚好爽滑🦑海蝦肉有啲霉🦐蜆肉好細粒仲有沙😩年糕有齊條狀同片狀 條狀會硬身有咬口啲 後者就滑啲煙韌啲 兩種口感 年糕配韓式湯果然最夾🤍仲有啲紅蘿蔔同椰菜 好清甜 再煲耐啲 索晒個香辣湯 好惹味🥕🥬
辣海鮮年糕鍋

📌甜米水 (set)
第一次飲 味道幾香甜 仲有啲米粒喺入面 幾得意🍚
📌Cola Light (set)
韓式前菜, 蔬菜盤
上肩肉
BBQ午市套餐
紫菜包飯
辣海鮮年糕鍋
位於尖沙咀韓國街,座位寬敞,坐得幾舒服。店長店員都講韓文,有種回到韓國感覺。坐底先上四碟前菜:傳統泡菜、辣豆芽、涼拌翠玉瓜同辣醬蘿蔔。前菜應該自家醃,尤其傳統泡菜同辣醬蘿蔔,味道濃烈,配生菜包肉幾夾。🔸BBQ Lunch Set $320套餐價錢豐儉由人,最平豬肉燒烤餐 $200就有,豬牛款式都頗多,連小腸、豬皮都有。睇完成份Menu,覺得牛肉餐性價比高啲,包一款牛肉、兩個主食同兩個飲品,人均$180有找 (包埋加一!),個人覺得加多份肉,三人食都夠飽。🔸韓國烤牛肉 以火鍋方式上台,都頗大盤。旁邊放滿椰菜、蘿蔔、蔥...中間鋪上牛肉、粉絲。牛肉類似肥牛部位,以黑椒燒汁調味,食落軟腍,唔乾柴。🔸醬醃板腱肉 (跟餐 +$200)有約十片,醃過既牛肉鬆軟入味,板腱位置有彈性,肉味濃郁。🔸護心肉 (跟餐 +$140)算係豬既稀有部位,每頭豬只可切出約手掌大小。肌肉量較多又冇咩指肪,所以食落較有嚼勁。🔸拌冷麵 (辣)幾大碗,清甜冰凍既梨湯拌韓式辣醬,麵質軟彈,食落清爽消膩,最岩食完重口味燒肉後食。🔸石鍋拌飯中間有隻流心太陽蛋! 石鍋夠熱,放一陣已經起左好多飯焦,推薦記得落麻油 (台上有的)!!
前菜

🔸BBQ Lunch Set $320

🔸韓國烤牛肉
韓國烤牛肉

🔸醬醃板腱肉 (跟餐 +$200)
有約十片,醃過既牛肉鬆軟入味,板腱位置有彈性,肉味濃郁。
醬醃板腱肉

🔸護心肉 (跟餐 +$140)
護心肉

🔸拌冷麵 (辣)

🔸石鍋拌飯
中間有隻流心太陽蛋! 石鍋夠熱,放一陣已經起左好多飯焦,推薦記得落麻油 (台上有的)!! 更加香。

2022-12-10
午餐
韓國烤牛肉
醬醃板腱肉
石鍋拌飯
天氣突然轉冷,想吃一點暖暖的。在尖沙咀婚紗街有多間著名的韓國餐廳,我們就入了這間韓式燒肉餐廳。由韓國人經營,餐廳除咗有燒烤之外仲有熱鍋,好適合今日的狀態心情。下單後,店員好快就遞上傳統韓式伴菜:泡菜、醃菠菜、芽菜,全部都好入味,是韓國的味道,食完仲可以refill。//傳統辣醬醃五花肉(180g) $150////辣雞肉(180g) $140//先來一點烤肉,餐廳亦奉上生菜供我們包住肉食,減少罪惡感。五花肉原條上,五花肉上已醃製好的傳統辣醬,原條烤到七至八成熟再剪開,再烤至金黃,放在生菜上,再加一匙韓式辣醬放進口,是韓國的味道,偶爾吃吃也不錯。另外叫了一碟辣雞肉,放入燒烤鑊炒,香氣撲鼻,微辣的口感配飯一起吃就最perfect。//培根泡菜煎餅 $130//圓形的泡菜煎餅貌似pizza, 已切開成八小塊,微微的燶邊,好多好多泡菜以致煎餅呈深橙色,薄餅泡菜香味十足,咬落啖啖泡菜味而口感煙韌,一點也不覺得油膩,兩個人好快就清空一整碟。//韓式牛肋骨湯 $110//另外叫了個熱湯,這個牛肋骨湯非常非常之入味,經過長時間熬煮而成,牛味好出,入口即暖入心,是冬天必吃佳品。//米酒 $100//韓國

//傳統辣醬醃五花肉(180g) $150//
//辣雞肉(180g) $140//

//培根泡菜煎餅 $130//

//韓式牛肋骨湯 $110//

//米酒 $100//
韓國人都鐘意飲酒,去韓國旅行基本上沒有一餐不喝酒,韓國米酒也是韓國歷史十分悠久的傳統酒類,是使用蒸熟的糯米發酵釀製而成,米香酒醇。好耐無𣈱飲韓國米酒,食烤肉食熱鍋配米酒是最好不過。

2022-11-27 22 浏览
之前經開尖沙咀,一直都想去食😛店員大部份都係韓國人🇰🇷真係有種置身於韓國嘅感覺😃店內環境寬敞,坐得又舒適😌而且係超乾淨,無乜燒烤嘅油煙味👍牛肉BBQ午市套餐😋$250韓國烤牛肉🐮石鍋拌飯☺️Coke Zero🥤Korean Pear Juice🍐有牛肉同豬肉選擇,款式種類都幾多😋價錢都係由$200起✌️包肉類一份,跟主食同飲品😉最後叫咗份牛肉BBQ套餐😛牛肉就食韓國烤牛肉🐮用火鍋盤上,份量十足😌表面已經佈滿預先醃好嘅肉片😙旁邊有蔬菜同韓式粉絲等配料😉牛肉味道鮮嫩香甜,滋味又夠Juicy😍主食就要石鍋拌飯😙配料新鮮,自行加入韓式辣椒醬😉一邊撈,一邊發出的霹靂啪啦嘅悅耳聲音🥰口感又脆又香又辣☺️跟2罐飲品,有汽水同韓式飲品可以揀🥤牛小排(去骨.180g)🥩$200護心肉🐷$140之後想食埋韓燒😁結果另外加咗牛肉同豬肉各一份😚牛小排,肉質鮮嫩,肉汁豐富,牛味濃郁😍護心肉係豬橫膈膜同肝之間嘅肌腱部分😇每隻豬只會產出200-300g左右😁油份不多,口感豐厚,爽滑彈牙😛南대門 (尖沙咀)尖沙咀金巴利道75號東南大樓地舖
之前經開尖沙咀,一直都想去食😛
店員大部份都係韓國人🇰🇷
真係有種置身於韓國嘅感覺😃
店內環境寬敞,坐得又舒適😌
而且係超乾淨,無乜燒烤嘅油煙味👍

牛肉BBQ午市套餐😋$250
韓國烤牛肉🐮
石鍋拌飯☺️
Coke Zero🥤
Korean Pear Juice🍐

有牛肉同豬肉選擇,款式種類都幾多😋
價錢都係由$200起✌️
包肉類一份,跟主食同飲品😉
最後叫咗份牛肉BBQ套餐😛
牛肉就食韓國烤牛肉🐮

火鍋盤上,份量十足😌
表面已經佈滿預先醃好嘅肉片😙
旁邊有蔬菜同韓式粉絲等配料😉
牛肉味道鮮嫩香甜,滋味又夠Juicy😍
主食就要石鍋拌飯😙

配料新鮮,自行加入韓式辣椒醬😉
一邊撈,一邊發出的霹靂啪啦嘅悅耳聲音🥰
口感又脆又香又辣☺️
跟2罐飲品,有汽水同韓式飲品可以揀🥤

牛小排(去骨.180g)🥩$200
護心肉🐷$140

之後想食埋韓燒😁
結果另外加咗牛肉同豬肉各一份😚

牛小排,肉質鮮嫩,肉汁豐富,牛味濃郁😍
護心肉係豬橫膈膜同肝之間嘅肌腱部分😇

每隻豬只會產出200-300g左右😁
油份不多,口感豐厚,爽滑彈牙😛

南대門 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道75號東南大樓地舖

今日帶咗屋企人去我中學時期食𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡的飯堂食,好耐冇嚟食,唔知道質素有冇差到🤣🤣裝潢設計🖤時尚舒適,雖然係韓國燒肉店,但都唔會充斥着油煙味🫶🏻餐廳由韓國人打理,❤️叔叔嬸嬸𝐤𝐞𝐞𝐩住都係很好客,親切有禮,服務態度唔錯🥰🧡𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐒𝐞𝐭 ✨包𝟏 牛肉 + 𝟏 主食 + 𝟐 飲品 ($𝟐𝟓𝟎)➡️板腱肉🥩+ 水冷麵🧊+ 雪梨汁🍐𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭好抵食,板腱肉望落去幾新鮮💗肉質粉嫩,油花分佈幾均勻,大小適中食落好𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲,超軟腍,牛味香濃🤤包入生菜🥬配泡菜、大醬⋯⋯一齊食大滿足~\(●´ϖ`●)/近排好迷戀食水冷麵😂 覺得燒肉同水冷麵好搭,🤭好似可以冇咁熱氣依間的份量都幾好多🌟跟自己口味加配白醋同芥末食撈黎食🥢❄️味道酸酸爽爽,又夠凍,好開胃🐮烤牛肉八爪魚火鍋🐙𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐁𝐮𝐥𝐠𝐨𝐠𝐢 𝐎𝐜𝐭𝐨𝐩𝐮𝐬 𝐇𝐨𝐭 𝐏𝐨𝐭 ($𝟑𝟓𝟎): 4.5/5🍲擺得好有心思,火鍋都好精緻牛肉一片一片砌成一朵花咁🌺🐙有原隻八爪魚,大量牛肉片,同一些金菇椰菜🍄八爪魚爽口彈牙,點埋大醬/辣椒醬食,正❣️🤩估唔到牛肉片嘅質素都唔錯,一啲都唔隨便火鍋𝐤𝐞𝐞𝐩住煮咁耐都可以保持軟腍👍🏻另外湯底好鮮甜,更可以根據自己鍾

🧡𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐒𝐞𝐭
✨包𝟏 牛肉 + 𝟏 主食 + 𝟐 飲品 ($𝟐𝟓𝟎)
➡️板腱肉🥩+ 水冷麵🧊+ 雪梨汁🍐

𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭好抵食,板腱肉望落去幾新鮮
💗肉質粉嫩,油花分佈幾均勻,大小適中
食落好𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲,超軟腍,牛味香濃🤤
包入生菜🥬配泡菜、大醬⋯⋯一齊食
大滿足~\(●´ϖ`●)/

近排好迷戀食水冷麵😂
覺得燒肉同水冷麵好搭,🤭好似可以冇咁熱氣
依間的份量都幾好多🌟
跟自己口味加配白醋同芥末食撈黎食🥢
❄️味道酸酸爽爽,又夠凍,好開胃

🐮烤牛肉八爪魚火鍋🐙

🍲擺得好有心思,火鍋都好精緻
牛肉一片一片砌成一朵花咁🌺
🐙有原隻八爪魚,大量牛肉片,同一些金菇椰菜🍄
八爪魚爽口彈牙,點埋大醬/辣椒醬食,正❣️
🤩估唔到牛肉片嘅質素都唔錯,一啲都唔隨便
火鍋𝐤𝐞𝐞𝐩住煮咁耐都可以保持軟腍👍🏻
另外湯底好鮮甜,更可以根據自己鍾意的辣度加返調味辣醬❤️‍🔥❤️‍🔥

🥄韓式拌飯🍳
𝐁𝐢𝐛𝐢𝐦𝐛𝐚𝐩 ($𝟖𝟓): 4/5

韓式拌飯配上七彩顏色的配菜🌈
令人食慾大增,再加上🌶️靈魂辣醬攪勻食
風味十足,🍳太陽蛋配上口感爽脆的蔬菜
食到一啖接一啖,好開胃💓

📍 南대門 (尖沙咀)
🐰: 4.3/5

#eatwithkeikei #南대門
#sweetiedaily_tst

2022-11-26 11 浏览
🔺 南대門 嚟到喺香港有好多分店嘅南대門💙店主兩夫妻都係韓國人態度親切 而且裝修都好韓國地道🇰🇷.烤牛小腸🐄呢個牛小腸係比較特別👍🏻喺燒肉店一般都比較少見!燒到佢焦焦地😍幾香口同爽脆😄.板腱肉🐂每一塊都切得好厚 牛味比較濃🤨🤨.護心肉🐖配搭生菜加點佢個大醬嚟食都唔錯👍🏻.我地叫左兩個lunch set🥳😆😆仲有兩個主食 海鮮大醬湯同紫菜包飯味道都唔錯 份量亦好多👌🏻😀😀
🔺 南대門
我地叫左兩個lunch set🥳😆😆
仲有兩個主食 海鮮大醬湯同紫菜包飯
味道都唔錯 份量亦好多👌🏻😀😀
2022-11-26 125 浏览
-韓國街來講 香港人應該無人不知吧?今次朋友同朋友來左試食呢間由韓國人主理既餐廳佢之前已經食過 話泡菜煎餅正喎🤩對我來講韓國野仲有一個好好既地方⋯會提供凍水🤣有時夏天行街熱辣辣 入餐廳食飯⋯😜侍應自動自覺送上冰凍水真心正㗎!點餐後店員就會安排好所有小菜 泡菜 茄子 芽菜 唔夠可以refill咖我地有叫燒肉 店員都會幫你加蔬菜燒住先.❇️牛肉拼盤set (牛肉眼/ 牛肋骨肉/肩胛肉/板腱肉)跟餐湯可以揀泡菜湯/大醬湯 我地選擇左前者新鮮滾熱辣 超香濃泡菜味👍🏻 🤩唔清楚系邊到產既牛⋯就系幾好味!大部分肉質都系juicy又嫩 油脂分布平均 食完唔會好膩口旁邊仲有鹽同3款醬汁自行加 韓式辣醬最岩我口味😋❇️ 醬油蟹其實都好少食韓國醬油蟹 可能系第2,3次?蟹都幾大隻 唔會太咸 🦀️啖啖肉之餘 蟹膏都唔少 2個人叫一隻岩岩好👍🏻😋 ❇️芝士泡菜烤牛肉煎薄餅味道的確幾正宗 佢系軟身嗰種餅底 外皮微脆 我見到煎餅上嗰啲芝士 我心入邊已經諗一定食唔晒我食左一塊已經覺得好膩 朋友食左兩塊都KO左🤣最後要打包

韓國街來講 香港人應該無人不知吧?
今次朋友同朋友來左試食呢間由韓國人主理既餐廳
佢之前已經食過 話泡菜煎餅正喎🤩
對我來講韓國野仲有一個好好既地方⋯會提供凍水🤣
有時夏天行街熱辣辣 入餐廳食飯⋯
😜侍應自動自覺送上冰凍水真心正㗎!
我地有叫燒肉 店員都會幫你加蔬菜燒住先
❇️牛肉拼盤set (牛肉眼/ 牛肋骨肉/肩胛肉/板腱肉)
跟餐湯可以揀泡菜湯/大醬湯 我地選擇左前者
新鮮滾熱辣 超香濃泡菜味👍🏻
🤩唔清楚系邊到產既牛⋯就系幾好味!
大部分肉質都系juicy又嫩 油脂分布平均 食完唔會好膩口
旁邊仲有鹽同3款醬汁自行加 韓式辣醬最岩我口味😋

❇️ 醬油蟹
其實都好少食韓國醬油蟹 可能系第2,3次?
蟹都幾大隻 唔會太咸 🦀️啖啖肉之餘 蟹膏都唔少

我食左一塊已經覺得好膩 朋友食左兩塊都KO左
🤣最後要打包
  • 牛肉拼盤
  • 醬油蟹
金巴利道滿街都係韓國餐廳 有啲花多眼亂 今晚我哋揀咗間由韓籍夫婦主理嘅韓食店-🍕培根泡菜煎薄餅 $130煎餅嘅圓形外圍脆卜卜 焦香味好誘人😚 薄餅咬落柔韌 底部唔油膩 正好有泡菜嘅酸辣爽脆  中和一下 青紅辣椒絲🌶冇想像中咁辛口 整體味道同口感都正-🍗蜜糖牛油蒜蓉炸雞 半份$130🍾柚子燒酒 $80燒酒有12度 柚子味甜甜地易入口 用嚟配炸雞 一樣過癮 半份雞有七件左右 外皮酥香 淋上蜜糖🍯同檸檬片🍋 味道討好又開胃 雞肉超級軟嫩-🥘部隊鍋 $280材料唔矜貴 但係一樣澎湃😍 午餐肉/腸仔/拉麵唔少得 仲有我like嘅年糕同韓式餃子🥟 原鍋用清湯上 湯底嘅辛辣度 自助調製
金巴利道滿街都係韓國餐廳 有啲花多眼亂
今晚我哋揀咗間由韓籍夫婦主理嘅韓食店