餐厅: 南記粉麵 (寶明大廈)
资讯:

2023-08-06 280 浏览
屋企有人病咗,食粥食得多有啲悶。於是就係南記買咗魚肉春捲米線 。雖然都係有啲油,不過就好過食白粥既。南記最平就係呢個單拼米線,呢個魚肉春捲就係最有性價比 ,味道都尚算可以
2023-07-28 273 浏览
首先,米線的質地略為硬身。米線未能融合了湯汁和調味料的風味。米線需要煮得既不軟爛也不過分彈牙,才給人一種令人愉悅的口感。不過這𥚃的酸辣口味絕對是整個菜品的亮點之一。酸味來自醋和某些醬料的結合,以其清爽的味道平衡了辣味的強烈。辣味則來自辣椒和辣椒油的添加,它們為整個菜品帶來了一種醇厚而濃烈的辣味。這種辣味讓我不禁喝了一口湯,立刻感受到一股辣辣的熱量從口腔傳遞到喉嚨。最後,這碗酸辣米線的湯汁非常美味。湯汁濃郁而清爽,充滿了各種調味料的香氣。每一口湯汁都能帶來滿滿的鮮味,配上辣味豬肉和味菜讓人一口接一口。湯汁的酸辣味與米線的融合非常完美,讓整個菜品的味道更加豐富多樣。總之,這碗酸辣米線絕對是一道令人回味無窮的美食。如果麵線能彈牙一點便完美。

南記在香港已經有四十多年歷史,現時全港有數十間分店,其中以魚肉春捲最廣為人知,價錢相宜,由其是下午茶,相信是不少打工仔最喜愛餐廳之一。-___________🏖餐廳狀況🏖___________ 差不多有一年沒有光顧南記了,當時時間大約是八時半,雖然餐廳九半關門,但內裏顧客還有不少,幸好等待食物的時間並不長。☺️- _____________🍽食物🍽_____________🫂招牌清湯河粉套餐 $45推介指數 ■■■□□這個餐點是下午茶的首選,因為只需要大約2x元,現在晚餐套餐要45元,材料有魚肉春捲、牛丸、白魚蛋,是最經典的配搭,味道不過不失。河粉熟度剛剛好不會過淋,怕清湯比較淡的話,可以自行加醋和辣椒油去調配。-🐷 招牌滋選小鍋套餐(酸辣) $65推介指數 ■■■■□酸辣是辣椒紙最喜歡的湯頭,小鍋米線有很多的配料,例如:酸菜、芽菜、腐皮、蔥.....而且南記的酸辣是偏酸酸甜甜,辣味不太重,非常開胃😊💓 滋選小鍋米線有:魚肉春捲、冬菇、辣豬腩肉、魚片……非常夠飽。-🥬 生菜 +$5推介指數 ■■■□□正正常常的一碟生菜,略嫌蠔油味道太重🫠-🥠 春脆Shake脆 +$16推介指數 ■■■■
___________🏖餐廳狀況🏖___________
🫂招牌清湯河粉套餐 $45
招牌清湯河粉

🐷 招牌滋選小鍋套餐(酸辣) $65
酸辣小鍋米線

🥬 生菜 +$5
推介指數 ■■■□□
正正常常的一碟生菜,略嫌蠔油味道太重🫠
蠔油生菜

🥠 春脆Shake脆 +$16
推介指數 ■■■■□
喜歡香口炸物的朋友一定要嘗試😍將南記最有名的春捲炸得香脆後,然後灑上海苔椒鹽,非常吸引~
春捲ShakeShake脆

豆漿(跟餐免費) $0
推介指數 ■■■□□
就是一般來貨的豆漿味道🙃 所以品質正常,配粉麵吃也不錯,大杯一點更加好。
酸辣小窩米線套餐

招牌清湯河粉套餐

_________🌶辣椒紙總結📝__________
整體:🌶🌶🌶
環境:🌶🌶🌶
員工:🌶🌶🌶
食物:🌶🌶🌶
(滿分為五隻🌶)
總括來說,這個價錢在銅鑼灣區來說簡直是非常抵吃,份量夠飽,非常適合上班族。🌶📝吃過不下十間南記分店,基本上味道也差不多,只有偶爾辣度有少許不同,證明他們在品質監管這一環做得還蠻不錯的。
📍南記粉麵
銅鑼灣糖街15-23號銅鑼灣中心地下1-2號舖
人均消費:~$67

#小鍋米線 #麻辣酸辣 #魚肉春捲 #冬菇 #腩肉 #粉麵 #糧尾救星 #銅鑼灣美食 #852 #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkblogger #hk #hkig #hkeat #hkgirl #mschillipaper #為食辣椒紙
2023-07-09
酸辣小鍋米線
春捲ShakeShake脆
酸辣小窩米線套餐
招牌清湯河粉套餐
  • 酸辣小窩米線
  • 春捲Shakeshake脆
收工係銅鑼灣利舞臺附近🥰🥰心思思想食米線🍜🍜🍜以前喺香港仔返工成日都會食南記,今日難得順路經過❤️就決定買返屋企食啦😙😙蕃茄春卷牛腩米線蕃茄湯底酸酸甜甜超開胃🍅🍅🍅加上招牌春卷,🐮🐮牛腩又唔會太硬,米線煮到岩岩好夾埋一齊食超有風味😋😋 唯一係牛腩有d太碎,完整d就更加好😝😝酸辣肥牛小窩米線激量肥牛分量十足🤤🤤🤤加埋酸辣惹味湯底🔥🔥 酸酸辣辣又開胃🤩 作為晚餐嚟講份量真係啱啱好😙😙
收工係銅鑼灣利舞臺附近🥰🥰
心思思想食米線🍜🍜🍜以前喺香港仔返工成日都會食南記,
今日難得順路經過❤️就決定買返屋企食啦😙😙

蕃茄春卷牛腩米線

酸辣肥牛小窩米線

5 分钟 (外卖自取)
2022-12-19 643 浏览
以前嘅招牌可真係好好食,越做越多分店水準就越唔穩定,而家做咁多外賣,水準就更加每況愈下,今次可能係旺區,啲阿姐態度惡劣,招牌湯河啲春卷就冇乜問題,可能因為中央攞貨,但係個湯底認真唔掂, 淡而無味,要落魚露醋同大量辣椒油,進食期間, 幾位排隊等取餐既食客一陣騷動大叫' 嘩! 好大隻呀!' 當然唔會話塊豬扒好大隻😅,廚房同啲阿姐又走出嚟睇,大家估下係乜嘢,我就快手食埋條春卷走人。 總括嚟講嘢食唔得,衛生唔得,效率唔高。
2022-12-19
香港米線連鎖店有好多,除左譚字頭之外,必定非南記莫屬, 南記在香港已經有四十多年歷史,現時全港有數十間分店,其中以魚肉春捲最廣為人知。-___________🏖餐廳環境🏖___________ 是次光顧的分店位於銅鑼灣區,兩點鐘左右不算多人,很容易找到位置,等餐大約5分鐘左右, 基本上店內的裝修與一般南記無誤😆- _____________🍽食物🍽_____________🫂雙拼清湯河粉(春捲+冬菇) $44跟餐配 生菜一碟推介指數 ■■■□□春捲好味彈牙,是回憶的味道,春捲本身調味會比較重,配上清湯河粉,互相中和👍🏻冬菇本身炆得入味,大大粒,非常厚肉,但只有三粒,不夠喉呢!-🐷酸辣豬腩肉小鍋米線+春捲 $43+9推介指數 ■■■■□這個是辣椒紙經常點的配搭,最喜歡他的小鍋米線有很多的配料,例如:酸菜、芽菜、腐皮、蔥.....而且酸辣湯是偏酸酸甜甜,辣味不太重,非常開胃😊豬腩肉本身亦經炆煮過,味道適中💓- _____________🥂飲品🥂_____________豆漿(跟餐免費) $0推介指數 ■■■□□就是一般來貨的豆漿味道🙃 所以品質正常,配粉麵吃也不錯。- _________🌶
___________🏖餐廳環境🏖___________
🫂雙拼清湯河粉(春捲+冬菇) $44
跟餐配 生菜一碟
🐷酸辣豬腩肉小鍋米線+春捲 $43+9
酸辣豬腩肉春捲小鍋米線+春捲冬菇河粉

豆漿(跟餐免費) $0
推介指數 ■■■□□
就是一般來貨的豆漿味道🙃 所以品質正常,配粉麵吃也不錯。
_________🌶辣椒紙總結📝__________
整體:🌶🌶🌶
環境:🌶🌶🌶
員工:🌶🌶🌶
食物:🌶🌶🌶
(滿分為五隻🌶)
📍南記粉麵
銅鑼灣波斯富街96-106號寶明大廈地下E-F號舖
人均消費:~$43

#小鍋米線 #麻辣酸辣 #魚肉春捲 #銅鑼灣美食 #852 #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkblogger #hk #hkig #hkeat #hkgirl #mschillipaper #為食辣椒紙
2022-08-31
酸辣豬腩肉春捲小鍋米線+春捲冬菇河粉
  • 魚肉春捲
  • 酸辣豬腩肉小鍋米線
2022-05-11 924 浏览
究竟有幾鐘意芫茜先可以由麵食到餸再到飲品 全部都係芫茜南記粉麵 最近推岀嘅芫茜蓉湯底米線套餐好過癮 所以真心想試下當中炸豬扒芫茜丸皮蛋芫茜蓉湯底米線湯底非常濃味 連顏色都係芫茜綠入口更加係啖啖芫茜味當中炸豬扒香脆可口 同濃郁芫茜湯底成鮮明對比芫茜丸浸滿湯汁配上芫茜的靈魂伴侶皮蛋成件事又幾match 🤣你以為咁就完?錯!仲有杯創新特飲芫茜「可口可樂」估唔到又唔會奇怪 食落有芫茜味又有可樂味每一口米線都充滿芫茜香氣芫茜控絕對要試下🍜🍜
究竟有幾鐘意芫茜

配上芫茜的靈魂伴侶皮蛋
成件事又幾match 🤣

你以為咁就完?
錯!
仲有杯創新特飲芫茜「可口可樂」
估唔到又唔會奇怪 食落有芫茜味又有可樂味
每一口米線都充滿芫茜香氣
芫茜控絕對要試下🍜🍜

呢幾日天氣又凍咗啲❄️想秋冬暖胃,煲胡椒豬肚湯飲就岩哂🔥南記全新推出『 胡椒豬肚湯•雞翼米線  』🍜身邊好友試過都大讚好入味😋今日lunch time一於試吓先🍴『 胡椒豬肚湯•雞翼米線  』套餐✨有齊「旋風豆腐串」同「香蘭葉桂圓茶」😻仲可以套餐價加配「辣爽爽豬肚」,滋味滿分🎉胡椒豬肚湯湯底以特級白胡椒、豬肚及雞熬製💡配料有爽脆花生芽、嫩滑胡椒雞翼同索滿胡椒湯精華既旋風豆腐串🌟辣爽爽豬肚小食辛辣又爽脆,嗜辣者必試❣️最後飲返杯補氣益血既香蘭葉桂圓茶☕成個人暖笠笠,驅風散寒一流💝
呢幾日天氣又凍咗啲❄️
想秋冬暖胃,煲胡椒豬肚湯飲就岩哂🔥

南記全新推出『 胡椒豬肚湯•雞翼米線  』🍜
身邊好友試過都大讚好入味😋
今日lunch time一於試吓先🍴

『 胡椒豬肚湯•雞翼米線  』套餐✨
有齊「旋風豆腐串」同「香蘭葉桂圓茶」😻
仲可以套餐價加配「辣爽爽豬肚」,滋味滿分🎉

胡椒豬肚湯湯底以特級白胡椒、豬肚及雞熬製💡
配料有爽脆花生芽、嫩滑胡椒雞翼同
索滿胡椒湯精華既旋風豆腐串🌟

辣爽爽豬肚小食辛辣又爽脆,嗜辣者必試❣️

最後飲返杯補氣益血既香蘭葉桂圓茶☕
成個人暖笠笠,驅風散寒一流💝

2021-12-12
午餐
2021-12-14 452 浏览
12月14日,見到仲有張南記coupon喺度,所以就去咗食個下午茶,44蚊雙拼酸辣米線,我揀咗魚腐同埋春捲,魚腐吸收曬嗰啲酸辣湯十分之好味,加埋佢杯凍檸茶冬天食完之後即刻暖笠笠!
2021-12-14
2021-12-08 145 浏览
12月8日,又係銅鑼灣返工,見到有優惠券所以去咗食南記嘅下午茶,40蚊有米線加凍檸茶真係抵食,一如既往有我最鍾意食嘅春捲又有新鮮嘅魚片,加埋嘢味嘅酸辣湯底!食一次之後真係好容易上癮!
魚片春捲酸辣米線
2021-12-08
魚片春捲酸辣米線
2021-09-12 618 浏览
叫外賣自取 去到拎果時問清楚佢係咪一袋, 係咪齊, 個阿姐就話 貼住張紙果份就係返到去發現少左叫佢送返上黎, 話係我自己拎少左, 問左你兩聲係咪一袋, 唔係問你係咪齊, 阿姐聽完俾個阿叔個阿叔仲問我邊個阿姐覆我係依袋, 問我個阿姐叫咩名? 我識佢老鼠? 個阿叔仲話要自己Check齊唔齊, 唔通我碗碗打開睇下岩唔岩先可以走? 果陣放住3個袋, 都問佢係咪1袋, 又話係仲叫我自己行返去拎 痴根豪俾你 永不光顧
阿姐聽完俾個阿叔
個阿叔仲問我邊個阿姐覆我係依袋, 問我個阿姐叫咩名?
我識佢老鼠?
果陣放住3個袋, 都問佢係咪1袋, 又話係
仲叫我自己行返去拎 痴根
豪俾你 永不光顧
2021-09-12
外卖自取
  • bullshit
網上外賣自取只接受信用卡不方便。希望改善,因見鋪頭已接受多種付款方式,例如Alipay, Wechatpay等。用信用卡網購容易發生被盜用情況。在鋪頭購買也排長龍,而且鋪頭不夠冷氣。
2021-08-06 369 浏览
究竟幾耐冇食過南極😂😂每次經過南記都聞到陣味⋯因為多咗消費卷 今次特登用入面滿$50 減$5嘅優惠結果係呃人㗎!根本冇優惠到⋯唔應該俾佢影響食慾所以我一路食一路enjoy香港人嘅味道哩碗牛魔皇套餐,我覺得最易入口嘅係肥牛。其次到牛丸,肉咬兩啖會起渣😂但個湯底👍👍👍👍
究竟幾耐冇食過南極😂😂

每次經過南記都聞到陣味⋯
因為多咗消費卷
今次特登用入面滿$50 減$5嘅優惠
結果係呃人㗎!根本冇優惠到⋯

唔應該俾佢影響食慾
所以我一路食一路enjoy香港人嘅味道
哩碗牛魔皇套餐,我覺得最易入口嘅係肥牛。
其次到牛丸,肉咬兩啖會起渣😂

但個湯底👍👍👍👍
牛魔皇A套餐

配細豆漿
2021-05-01 783 浏览
叫左外賣自取本身都好鐘意食,食物質數吾太差但發現外賣比漏野,職員仲堅持有比!要求檢查已出既外賣。Ok!拎左返去發現真係冇,一句對吾住或吾好意思都冇!仲話而家補返比你啦。呢個係咩態度?職員真係好有問題!!好冇禮貌😡😡
叫左外賣自取
本身都好鐘意食,食物質數吾太差
呢個係咩態度?職員真係好有問題!!好冇禮貌😡😡

2021-05-01
5 分钟 (外卖自取)
2021-04-18 514 浏览
難得去銅鑼灣就去南記 ,掛住南記春卷之後同老公去左食,叫左腩肉加春卷醋辣米線好正,有四條春卷,好味,不過個酸辣湯我覺得麻麻地,無咩酸味,無以前咁好食,米線比出面幼身啲,易入口不過下次我哋都會再去食
難得去銅鑼灣就去南記 ,掛住南記春卷
之後同老公去左食,叫左腩肉加春卷醋辣米線
米線比出面幼身啲,易入口
不過下次我哋都會再去食