2006-04-18 10 浏览
tofu toast - 話好好食咩? 又唔覺得係, 係幾特別囉, 不過冇一種令我心掛掛想再去食既衝動囉Veggie pizza - 好多cheese, 幾大份, 呢個就幾好食, 岩我口味d環境? 係幾正, 有書睇, decoration都特別, 服務都幾好, 有遊客唔係入去食野, 只係參觀呀, 佢地都好好咁介紹講解, 成個氣氛, 成個環境係相當討好, 入南丫島一定要去feel下.

(非会员)
2006-04-17 13 浏览
去了南丫島逛,第一餐就選擇在此吃,那天人很多,唯有座室外。我們2個人叫了:Mushroom on toast,很多菇,很好吃,想不到材料只是菇也可以弄得如此美味,而且麥包也不是我們平時食開的那一種,但非常好吃。Chips,粗薯條,有少許薯皮,完全沒有調味,所以我們自己加鹽及用蕃茄醬吃,十分美味,而且份量頗大,最後要打包呢!在這裡打包要加$2,因為這處的盒是用特別物料製造,很環保的!
去了南丫島逛,第一餐就選擇在此吃,那天人很多,唯有座室外。

我們2個人叫了:

2006-04-10 10 浏览
睇完網友既食評, 來到南丫島, 點都要來一試真係超正!!!個湯真係唔錯, 但麵包更好, 妳香蒜蓉味mushroom toast, 無懈可擊再加上一份veggie pizza, 香濃芝士+ 新鮮蕃茄之後來一杯咖啡, 女友要了apple & lemon gingerok, quite goodstrongly appreciate the relaxing and friendly atmosphere
睇完網友既食評, 來到南丫島, 點都要來一試
真係超正!!!
個湯真係唔錯, 但麵包更好, 妳香蒜蓉味
mushroom toast, 無懈可擊
再加上一份veggie pizza, 香濃芝士+ 新鮮蕃茄

ok, quite good

2006-04-08 8 浏览
實在太好食,又再因為佢入南丫島一遊。今次本來想食番上次個salad,但係新黎waitress妹妹落錯單,俾左個最普通o既salad bowl我地。=( 有少少失望,不過salad bowl清清地都好味。另外我地試左lasagna!超好味!有菠菜同什菌。當然唔少得o既係濃郁o既cheese啦!!!!!!真係一試難忘!!(不過我都係掛住上次個沙律多d!冇壞!俾值口自己再去一次!=p)
實在太好食,又再因為佢入南丫島一遊。

2006-01-08 12 浏览
o係我o既要求下,南丫島之旅o既晚餐於此~ 依度店小小,氣氛好relaxing,仲有好多書同games可以玩~ 是晚,我同男友一邊玩鬥獸棋/波子棋,一邊食野~ 我o地總共食左: Mushroom Toast-真係勁好味!!我食到o既係有史以來最口味最rich o既mushroom味,但同時又係食過以o黎最漏o既素菜~ 男友一向唔鍾意食素,都覺得勁好食,但食第二件時都嗌飽lu~Veggie Pizza-無左眾多o既肉餡,取而代之係加倍o既cheese(both cheddar & mozzarella)同蕃茄。效果?味道仍然豐富,滋味一樣出色!聽講o係意大利食最正宗o既pizza都係只有芝士+蕃茄,但都好好食,依家我相信lu~Mango Yogurt Cheesecake-食完兩份dish其實都好飽~ 但Mango加Yogurt o既combination真係好吸引,所以都叫左一件~ 件cake size幾大,帶有yogurt獨特o既味道,係幾特別幾好食~Earl Grey Tea-估唔到食素都可以咁full!我叫左杯茶解滯,味道都幾好~ 又食又玩,不知不覺就兩個幾鐘,又係時間同南丫島s

又食又玩,不知不覺就兩個幾鐘,又係時間同南丫島say bye~ 好滿意依一餐依個ending,推介俾想食想玩想fun想relax o既朋友!
2005-12-19 404 浏览
睇openrice食評已經成為生活一部分,縱然成日出去吃吃喝喝,但從來無諗過要寫下乜野食評。到過<南島書蟲>,終於忍唔住要寫下食評一則。12月4日係我同朋友仔相約入南丫島交遊o既大日子!!因為食評盛讚呢間餐廳,我終於的起心肝訂定檯一試呢度有幾好食~(因為上次入黎係等唔到位。)去到餐廳,俾聖誕裝飾吸引,坐在入去。但唔知係咪開左暖氣,覺得有d侷,所以我地坐在出去。微涼o既秋風為是日午餐添了點分數。我同朋友仔叫左3樣野,一個veggie salad(唔係太記得d名)、一個tofu & mushroom on toast、一個有香蕉同埋nuts o既shake(唔記得係sunshine定係bookworm)。先講講個toast,因為好多人讚所以一定要試,但食落冇想像中咁好食(雖然的確係唔差~),可能因為油左少少。個salad就真係marvelous!!!!好清新、好豐富!!可能因為我同朋友仔都係愛蔬果之人,所以特別喜歡呢個salad。仲有跟salad有兩片小麥包同樣令人一試難忘。最後個shake都令人好滿意。因為佢係用荳奶開,比鮮奶多一種香味,味道適中,有香蕉o既甜味、亦有nu

我同朋友仔叫左3樣野,一個veggie salad(唔係太記得d名)、一個tofu & mushroom on toast、一個有香蕉同埋nuts o既shake(唔記得係sunshine定係bookworm)。先講講個toast,因為好多人讚所以一定要試,但食落冇想像中咁好食(雖然的確係唔差~),可能因為油左少少。個salad就真係marvelous!!!!好清新、好豐富!!可能因為我同朋友仔都係愛蔬果之人,所以特別喜歡呢個salad。仲有跟salad有兩片小麥包同樣令人一試難忘。最後個shake都令人好滿意。因為佢係用荳奶開,比鮮奶多一種香味,味道適中,有香蕉o既甜味、亦有nuts o既香味。

餐廳服務算係可以,可能係我地坐在o係出面o既關係,冇乜人理。但服務態度都算係唔錯!

總括o黎講我地非常滿意呢個午餐。
2005-11-21 22 浏览
同男友入黎Lamma '梳夫". Lunch 就揀呢度開飯. 叫了Sauteed Mushroom Toast.唔洗再講.正.Creamy..( 你唔怕肥會好欣賞的).Veggie Chicken Nuggets..話明係Veggie 當然無需談肉質and 肉汁.實卜卜咁囉. 一般. Mango Yogurt Cheesecake. 覺得冇以前咁好食. 唔夠芒味囉. 另加一杯Sunshine Shake. Mixed Fruit 有Banana, Mango.............仲有D Organic Seeds( 唔在行. 所以睇完Menu 已唔記得) BTW, 留意檯面上個瓶橄欖紅醋汁. 點飽飽好好食咖!!!
BTW, 留意檯面上個瓶橄欖紅醋汁. 點飽飽好好食咖!!!
2005-11-12 19 浏览
拍拖四週年的日子同男友決定入南丫島一遊, 既然入南丫島, 當然要來這裏一試.一入門口感覺幾"書蟲", 可能因為靠牆的一列書柜. 坐低打開menu樣樣都想食, 但記得其他食友講過這裏食物的份量唔細, 經過左揀右揀, 要左我至愛的mushroom on toast同tofu burger. Mushroom toast完全係我杯茶, 鮮冬菇加白汁, 好好味, 而且用左麥包做多士, 兩樣我都好鍾意食. 雖然有少少漏, 但都俾我清晒 Tofu burger真係好"高", "高"唔係因為"雙層"的關係, 而係個包本身"脹卜卜"的, 加埋個豆腐扒, 仲有伴碟大大份的沙律, 成個dish好有睇頭. 但食落個豆腐扒就唔太0岩口味, 結果食剩左片"包頂" -__-", 但沙律加左桌上任用的蕃茄醬olive oil後, 都俾我地清埋^_^ 結果飽到食唔到cake呢><"食物水準唔錯, 但當日只得一人睇鋪, 一腳踢, 招呼就普普通通咋. 而且當時都有六成客人, 但只開一部冷氣, 果日又熱喎, 所以環境一項今次要扣點分呢~

2005-11-07 17 浏览
我同我男朋友, 搬左入lamma island住,都食過呢間,我地一入到去0既感覺...好warm,好full,,,整體感覺好好,未食野,,就已經覺得掂,,哈哈...到食野喇,,,我地一睇個manu,,,嘩,,都好似幾貴喎,,唔,,,又唔係貴0既,,唔平囉,,,,,,我叫左一個salad and soup0既combo set,男友因為唔舒服,冇胃口,only叫左杯coffee,,,,個combo set一黎到,嘩,,,,,好大碟呀,真係冇欺場,salad係西式0個D,,即係要自己落dressing,,好fresh,,好正,,而湯就係唔知咩咩南瓜湯,唔係creamy0個D,,,有少少中式,呢個就一般,,嘩,,原來仲有包架,,,一塊塊,整得好脆,,又熱,,又香,,perfect呀,,,,食完之後,我地仲叫左一個mango yogurt cheese cake,,嘩嘩嘩,,呢個真係不得了呀,,好食到爆,,,佢唔係硬身0既cake,係一pat pat,mango味濃,yogurt味都好正,真係好甲,,,,我一定會在食多次!!!哈,,,,奇遇記,,,我在此餐廳撞到舊同學,佢0向度做waiter
未食野,,就已經覺得掂,,哈哈...

唔,,,又唔係貴0既,,唔平囉,,,,,,

哈,,,,奇遇記,,,我在此餐廳撞到舊同學,佢0向度做waiter,,做左年幾,,仲請左杯chocolate我飲,,都幾好飲架^^
2005-10-02 83 浏览
20051001 1pm同男友入南丫島行山. 行前先醫肚. 最近又on diet, 食齋都不失為一個好選擇. 男朋友今餐就慘o的, 要陪我無得食肉.2人order-* 我食Shepherdess Pie Combo($70) - 有餐湯, 餐湯一般, actually 就係果o的減肥餐單o既雜菜湯, 平時自己都有煲o黎飲, 入到南丫島都見到, 有o的驚. 蒜蓉麥包toast 好香口, 讚, 豆蓉批味道不俗但份量太大. 好漏. 菜好新鮮, 好似都係organic.* 男友食mushroom garlic sauce on toast (咁上下啦個名, $50) - 連餐飲, 男友要了iced tea, 超香口個蘑菇, 勁好味. 不過又係份量太大, 有o的漏.* 我飲apple & celery juice ($20) - 漏o左單, 等足30 mins. 同埋我原來真係唔受得芹菜, 仲諗住懶健康添 飲o左半杯就放低.室內冷氣位全full, 坐室外風扇位, 有得食煙但無食. 服務十分極端, 男侍應同老闆都好好禮貌好招呼, 有漏單情況出現但係都OK, 因為佢地好禮貌. 但2位女侍就超級不知所
20051001 1pm

2人order-

飲o左半杯就放低.

室內冷氣位全full, 坐室外風扇位, 有得食煙但無食. 服務十分極端, 男侍應同老闆都好好禮貌好招呼, 有漏單情況出現但係都OK, 因為佢地好禮貌. 但2位女侍就超級不知所謂, 如樓下食友fatfatmum 所言, 睇住佢變臉, 對老外就笑口噬噬, 對我地就掟餐牌落檯兼口黑面黑.

唔明lor, 佢地自己都係中國人, 以為自己係張柏芝可以溝到鬼呀??

埋單$160. food quality 係above average, service 好唔掂, 請有關方面留意.
2005-09-18 9 浏览
Shepherdess Pie Combo($70) 包是日餐湯-青豆湯&麥包蒜蓉多士兩片,好好食~個pie好味,d溶左既芝士加上薯蓉同茄汁豆,正,但係食完真係溜左dd!同男友食住野又玩住鬥獸棋,幾soft!但個女侍應態度唔係咁nice 囉,對d外國人真好nice,對我地好似黑面咁...
2005-08-29 25 浏览
好一個悠閒的星期日, 跟友人到南丫島一日遊~ 才剛到埗就下了一場大雨, 在屋簷下避雨時見到隔鄰這間南島書蟲, 又記得路比的食評, 便心思思進來飲杯咖啡~這裡的佈置和燈光令人很舒服, 一排排的書架上放滿了書, 不愧為南島「書蟲」, 既可以上網, 又可以捉棋, 真的一樂也~點了一個大的蕃茄西芹湯, 一個pizza, 一杯cappuccino, 一杯lemonade~Cappuccino很香, 泡沫上灑上了我最愛的玉桂粉, 好很味~Lemonade用了Perrier造的, 酸味較甜味重, 又有氣, 不是我杯茶~蕃茄西芹湯是用大湯碗盛載, 糊狀的, 西芹味不重, 好像不覺有西芹, 但整體味道濃郁~不知點了那一個pizza, 因為落單時在靚姐姐的建議下, 加了corn, mushroom, cheese…etc, 上檯時只見到好多cheese及材料, 都是十分美味討好~一邊飲一邊捉波子棋, 一邊食一邊玩層層疊, 這裡有點家的感覺~

2005-08-28 14 浏览
The last time when I was there, I had just had a fight with my bf & I skipped off to Lamma alone. It was a December evening, really cold and I was having examination during the time. After being frozen on the beach I stepped into the eatery and took my meal there, green salad and cappicino. What really impressed me was the nice host, who served me with the tasty freshness and cheered me up. I remembered that the eatery was about 2 close and cards could not b entertained when I'm paying the bill
After being frozen on the beach I stepped into the eatery and took my meal there, green salad and cappicino. What really impressed me was the nice host, who served me with the tasty freshness and cheered me up. I remembered that the eatery was about 2 close and cards could not b entertained when I'm paying the bill... & I gotta withdraw cash from the cash depot... haha...
2005-08-18 17 浏览
食完豆腐花,意猶末盡,行到去榕樹灣大街,剛好是時候來個下午茶。一直盼望到訪南島書蟲,喜歡一邊食一邊嗅書卷氣的感覺。入到小店,已有兩三枱外籍人士淺談細嚼。環境十分有家居般舒適的感覺,貼檣書櫃擺滿各類書籍,餐桌佈置隨意,但十分整潔舒適。黑板上滿佈用各色粉筆寫上的today's special,牆上貼上海報、相片,賞心悅目。叫了一件homemade mango yoghurt chesscake,再叫一份tofu with mushroom and onion on whole wheat toast。餐飲叫了凍檬茶及凍架啡。麥包多士內有多種糓類,烘得微脆,很有咬口。面上的是豆腐蓉加洋蔥及磨菇炒成,十分香滑,有點像吃炒蛋,食落有些少架喱香,帶微辣,十分特別,看得出廚師的心思。Mango yoghurt chesscake 簡直令我着迷!乳酪加上芝士,好creamy!內藏芒果肉,微酸,減少了芝士的膩,連鬆化粗糙的餅底一口吃下去,感動得令人流淚。老闆娘問我有何感想,我除了"好好味!"加上滿意的笑容外,己無話可說,因真的難以用墨筆來形容。一面吃一面四周看看,此小店還提供免費上網及card game

一面吃一面四周看看,此小店還提供免費上網及card games。亦可與三五知己捉飛行琪,波子棋等,足以讓你消磨一個懶洋洋的下午。雖然價錢不算便宜,但以環境、服務及誠意來說,我覺得值。
2005-07-27 23 浏览
香港專做有機素食的地方不多﹐南島書虫是當中的代表作。很多食客留意到的都是他的悠閑同埋食物份量豐盛兼好味。而令我愛上這裡的﹐卻是大廚選料背後的認真和講究﹐和周圍好又啟發性的語句﹐這些係香港同類餐聽少有的。Bookworm Cafe 是中環Soho Life Cafe的前身﹐若你喜歡Life或者天下太平的話﹐你絕對會愛上這裡。這裡無論價錢﹐食物﹐服務﹐或純Relax chillout質量﹐都比較出色。飲一杯天然營養Juice﹐或者食一個Salad﹐翻看書架上的Spiritual Development﹐Self-help books﹐Surf 下internet﹐在這裡﹐過了半天你也不會知道。吃蔬菜也可以吃得好講究﹐一開menu﹐你就知道大廚兼老細阿Ken絕對認真講究。地中海菜的鮮味和自然的精粹全部有齊。吃Salad時你會發覺他們用的﹐是一種紅身大粒的Kalamata Olives﹐味道是Green or Black Olive不能比較的﹐香港貨源少兼成本高。伴碟麵包都係專誠找Organic Bakery來入貨的。飲品選擇非常豐富。有Juice有Shake﹐飲品名仲好Clever添。App
香港專做有機素食的地方不多﹐南島書虫是當中的代表作。

飲品選擇非常豐富。有Juice有Shake﹐飲品名仲好Clever添。Appolina 係Apple + Spirulina﹐Carolina係Carrot + Spirulina。飲品也選用了一些少有的材料﹐例如Nature's blessings(一隻勁有營養的Superfood), flax seeds 或pumpkin seed﹐都係比維他命更好的自然mineral suppliment。

飲Light就可以飲果汁Mixes。想飲得特別或者豐富D﹐我絕對推薦飲Shakes。Grace Shake, Sunshine Shake 同埋Shanti Shake都是很好飲兼好健康。有一次見到叫了個Shake﹐不久就見他捧著一個大果藍入來﹐上面有好多水果兼好大梳蕉!整兩杯飲品就差晤多用了半個果藍。

這裡Salad和Pizza的碟頭比較大﹐若晤係太肚餓的話﹐可以飲湯或者食Cake﹐味道一樣好。Homemade Carrot Cake, Cheese Cake和BlueBerry Cake都濃郁﹐Chocolate cake又香又濃又Yummy....

在這裡差晤多叫甚麼都好吃。我特別推介麥麵Salad同埋Vegan Salad同埋一種叫做Dal的飯。肚餓的話吃Burger 或Pizza絕對飽肚。三種Vegetarian Burger口感好得意。有Bean Burger﹐Tofu Burger等等。伴起Olive Oil炸的薯條﹐有排無出面的薯條熱氣﹐美女們可以放心食。

若你有食肉獸朋友的話﹐可以介紹他吃Green Goddess Lasangna。咬慣肉的他/她或者從今以後會考慮多D咬菜。

兩個人食平均都要100-150不等﹐不過以全間Cafe的質數來說﹐我連俾tips也俾得好開心。