餐厅: 華姐清湯腩
资讯:

2024-02-29 490 浏览
叫左個淨腩外賣,成170幾蚊,點知個外賣仲細過我個拳頭,諗住可能真係好好食,點知打開柴到不得了,舊舊都好似𡁻香口膠咁,真係垃圾到不得了,街邊求其揾檔幾十蚊既粉麵都無佢咁垃圾!千祈唔好俾名氣呃左去食,自己本身極少會寫食評,但呢間垃圾真係太過離譜!價錢貴,份量少,個重點係仲要咁難食!連啲街邊幾十蚊碗淨腩既粉麵都不如,希望呢間垃圾快啲執笠,唔好影衰哂!完全不建議去食,遊客千萬不要去吃,極度難吃,牛腩又乾又柴!

完全不建議去食,遊客千萬不要去吃,極度難吃,牛腩又乾又柴!
2024-02-28
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
已經食過幾次, 我覺得係時候要俾返個交代佢😂因為太多人嘅關係, 都係買外賣返去食慢慢歎😍叫左雙拼牛腩, 墨魚丸 河粉第一件事, 飲啖湯頭先, 好鮮美第二件事, 落佢果包辣椒油, 無得輸😬牛腩燉煮至最軟嫩嘅部位, 肉質鮮美, 有著濃郁嘅牛肉香氣, 墨魚丸彈牙嘅口感和鮮味為湯河增添了豐富嘅層次, 而粉麵通常我都揀河粉或者米粉, 今次揀左前者, 牛腩和墨魚丸加入湯河嘅風味and湯汁完美融合,營造出濃郁的湯河口感和豐富的口味層次, 與濃郁的高湯夾到發發聲💯

已經食過幾次, 我覺得係時候要俾返個交代佢😂
因為太多人嘅關係, 都係買外賣返去食慢慢歎😍

叫左雙拼牛腩, 墨魚丸 河粉

第一件事, 飲啖湯頭先, 好鮮美
第二件事, 落佢果包辣椒油, 無得輸😬

2024-01-14 596 浏览
「清汤牛三宝粉 」汤头甜的很奇怪,粉是完全没味道,牛筋勉强咬的动,但是吃到两块里面有血腥味,牛腩超级塞牙,牛肚也咬不烂,什么玩意儿下午来居然还要排队还要拼桌果然网红排队店都是坑多走两步另一家好吃一百倍好嘛墙上那么多米其林真的讽刺
下午来居然还要排队还要拼桌
果然网红排队店都是坑
多走两步另一家好吃一百倍好嘛
墙上那么多米其林真的讽刺
清湯牛三寶粉
2023-12-15 604 浏览
天后必食-華姐清湯腩!呢間向來都排好多人,今日早咗放工,18:45就去到排得比較前。首先緊係飲湯先。佢一上到枱,啲味已經好香好清,果然一飲就覺得好清甜,係用咗蘿蔔去煮嘅湯味,仲再加上牛腩嘅腩汁,會飲唔停,當然最後都係有食晒碗麵飲晒啲湯~牛腩啲紋好靚,煮得好淋,啲腩汁索晒入去,每咬一啖都食到湯汁嘅味。再加上牛腩嘅肥膏同油脂,完美昇華咗,少少哋好香嘅牛騷味,令人想一食再食!入面好多人食另一款,入去就聞到好香,我下次會想試埋魚蛋同咖哩!
天后必食-華姐清湯腩!

2023-11-06 907 浏览
下午三點先食lunch,好彩既就係去邊都唔洗排隊.上次嚟天后就食咗八寶,襯仲記得個味道同口感就嚟食華姐作比較.今次點咗一份崩沙腩米,$65,姐姐好有禮貌咁講,唔一定有㗎,有嘅就盡量畀你.崩沙腩米-賣相就好好,牛腩屬於軟熟,有好多位一咬就爛,,最少冇咩有un 過.但未去到入口好鬆化.牛味唔算好濃.肉質同口感有明顯差別,比起八寶來講,但價錢兩間差1/3嫁.個人覺得層次上唔同.如果有預算嘅話我會食八寶,但華姐都係一個唔錯選擇.我雖然鐘意華姐既湯多d(因為清湯),但食完有口渴.
下午三點先食lunch,好彩既就係去邊都唔洗排隊.

2023-10-21 738 浏览
見出邊成日有人排隊,諗住一定冇死。聽講當年係一間很好食嘅食店。講緊10年前左右。叫咗一碗崩沙腩麵,油菜,雲吞。崩沙腩冇乜味,真係好清,啲面都好清淡,我應該自己屋企都煮到。有菜林到就嚟爛,應該係比老人家食嘅軟餐。雲吞,食完一隻之後就唔想食第二隻。本身都唔係特別腌尖嘅食客,就算平都唔會再食,何況價錢算係中上。見入面嘅食客大致上都不是講廣東話,所以可能應該係社交平台過分賣廣告所致。當地香港人應該唔需要食呢種質素。求其一間茶餐廳都好食嗰佢。係求其一間。
2023-10-18 627 浏览
曾經兩間最喜愛既清湯牛腩店,大埔的群記和天后的華姐,前者早年因疫情已結業,一直遺憾沒有在結業前再光顧一次。華姐因為遷居到大西北已多年沒光顧,難得今日舊地重遊當然要去回味一下,可惜的是舖頭依舊在,牛腩已全非。點的是淨爽腩一碗,來的卻是又乾又柴的牛腩,又韌又痴牙,細細碗仲要收$162。其實近年知道佢地已成為小紅書網紅店都預左水準一定會下降,只是估唔到墜落至如斯境況。唉⋯看來回憶的味道還是讓它保留在回憶中比較好。
2023-07-30 1196 浏览
很鲜,很快就排到了,真的很好吃,种草.听说萝卜也好吃,店里挺小的,位置地铁站出来就是了很方便找.一开始是被推荐的,真的很值得打卡的美食,下次去香港还会再去的.喜欢,都是要拼桌的,里面很忙
2023-07-22
等候时间
2 分钟 (堂食)
  • 清汤牛腩面
2023-07-25 973 浏览
以前間唔中都會嚟食返碗牛腩麵,可惜自從通關後永遠都排滿左大陸人。舖頭本身就坐得迫,食餐飯都左閃右避。服務亦不見得特別貼心。清湯牛腩係幾好食既,但是價錢也不算平。通常叫個麵,再加菜加魚皮,$百幾蚊一個人出嚟都係食唔飽。老實講,個人認為如果排隊超過2枱人都不值得等。總括然而,呢間舖頭已經淪陷,並非俾香港人食的餐廳,不用再來。
2023-07-18 794 浏览
七一去維園無意中經過肚餓,見到有間麵舖,都唔知係米芝蓮,舖頭好細重要排隊,坐低叫碗腩粗,好難食,環境衛生條件差,張枱好污糟地下癡立立,湯底好咸粗麵一般牛腩失望,唔使錢免費都唔會再去。
2023-06-18 843 浏览
先說結論:總體還行今天算是特地去打卡這家店,位置很好找地鐵站出來對面就看到了。周日下午六點多去的,需要等位,大概十分鐘左右就可以用餐。點的是牛腩清湯麵,麵是我喜歡的口感,應該是竹笙面吧。牛腩還是可以的,有肥有瘦,口感也合適。就是那個湯不是我想像中的清湯,味道有點齁鹹,感覺是香料放多了樣子,不像是那種熬出來的鮮湯,另外就是蘿蔔好多渣渣,不懂是不是皮沒刮乾淨,屬於順路路過可以去打卡的店,但是專門去打卡稍稍有點不值得
先說結論:總體還行

牛腩清湯麵
2023-06-10 774 浏览
一直認為吃飯最重要是為了開心,但是這是人生有史以來最不開心的一頓。我第一次慕名而來,點了一份清湯牛三寶,蘿蔔和青菜,最後上菜時,上了一份牛腩,我吃了兩口發現怎麼全是牛腩,我立即叫個服務員過來,服務員硬說我點的是牛腩,不肯換。我立刻起身,一口都懶得再吃。對,這不是fine dining,但這不代表不需要服務。這樣服務態度,好吃和不好吃已經不重要。吃東西最重要是心情,一頓讓人不愉快的飯,我真的不如不吃。

2023-06-08 483 浏览
呢間華姐清湯腩同其仔人氣食店一樣,多少少人排隊就開始當人客豬咁劏。價錢貴到無朋友不突止,清湯腩味道直頭差到暈。明白大家重好懷念以前華姐味道,但是真係唔好再有期待,以前口味已經一去不返。
2023-06-08
等候时间
2 分钟 (外卖自取)
2023-06-03 523 浏览
一向都覺得華姐清湯腩好味,雖然環境永遠都是這樣逼、常常都坐滿人,但因為食物美味所以都是值得的。但就因為環境太逼,所以即使媽媽喜歡吃,也因為現在要坐輪椅不再適合去。但最近一次幫襯就覺得十分失望,我們現場吃牛腩和菜肉雲吞麵依然很好吃,於是叫了一碗外賣牛腩粗麵回家給媽媽享用,落單時特別講明想要稔滑些給老人家吃,包好了我們相信他們就沒有特別打開檢查。回家打開一看,嚇了一跳,因為碗中根本八成半是肥肉及筋,只得一、兩件黏著很少很薄很薄的肉。媽咪吃時就說又肥又硬。明明說給老人家吃,竟然近乎全是又肥又硬冇乜肉的所謂「牛腩」!這麼昂貴,卻將本來就應該棄掉不能上枱的給信任他們的客人,如斯不老實,不是太過份嗎?

• 清湯牛腩河
  • 清湯牛腩麵
  • 菜肉雲吞
2023-05-30 397 浏览
經過天后 見到依間舖嘅門口貼咗連續好多米之連嘅獎狀。心諗唔通真係勁好食🧐🧐小小嘅店舖都坐滿哂不同國家嘅遊客 咁我就試咗一碗清湯腩 一試佢個湯底 勁有驚喜👍🏻👍🏻🤤個湯底好清 係另一啲舖頭係食唔到。雖然有少少貴 但我覺得值