香港半島酒店的下午茶除了大堂茶座外,地庫的The Peninsula Boutique & Café也有供應下午茶❤️The Peninsula Boutique & Café可以預先訂座,省卻排隊等位的時間👍🏻而且下午茶供應時間由早上11點45分開始至下午6點30分,可以根據自己喜歡的時段享用下午茶~☺️但餐廳座位不多,只有5張枱,所以一定要提前訂座喔‼️The Peninsula Boutique & Café的裝潢以翡翠綠色為主,設計高級,環境昏暗,很有格調~💚而店內的巨型熊已經換上聖誕裝扮了,超可愛!🧸💖 打卡位✔️網上預訂了平日下午1點半,並點了聖誕限定的午後敘享下午茶套餐,兩位用的價錢為$768,價錢包括茶或咖啡~☕️如果想享用聖誕限定飲品,可以以$28升級至蘋果肉桂鮮奶咖啡,或以$58升級至熱紅酒🍷🎄節日限定午後敘享🎅🏻鹹點:百里香香菌批鵝肝無花果三文治紅加侖子蟹肉多士煙三文魚青瓜三文治甜點:朱古力慕絲聖誕球開心果慕絲雪花馬卡龍軟雪糕經典英式烘鬆餅下午茶雖然不是三層架,但賣相也好美~😍特別喜歡小熊端着2粒macaron的設計,太可愛了!💖而且每款食物都做得很精緻~🤩最驚喜的是食物質
但餐廳座位不多,只有5張枱,所以一定要提前訂座喔‼️

而店內的巨型熊已經換上聖誕裝扮了,超可愛!🧸💖 打卡位✔️

🎄節日限定午後敘享🎅🏻

馬卡龍
軟雪糕
Afternoon  Tea  Set
Mulled  Wine

下午茶雖然不是三層架,但賣相也好美~😍
特別喜歡小熊端着2粒macaron的設計,太可愛了!💖

而且每款食物都做得很精緻~🤩
最驚喜的是食物質素很高,沒有不好吃的!😋
重點是甜點都不會太甜😌👍🏻

但最可惜的是用餐時間只有90分鐘🥹 吃+拍照+聊天的話時間會有點趕呢!🥲

值得一讚的是職員服務態度超級好,他們就算忙,幫忙拍照時也很耐心,而且很有禮貌呢!☺️

The Peninsula Boutique & Café
地址: 尖沙咀梳士巴利道22號半島酒店商場地庫7-9號舖
下午茶
Afternoon  Tea  Set
Mulled  Wine
  • 軟雪糕
2023-12-22 156 浏览
一年一度半島聖誕下午茶🎄雖然lobby 聖誕氣氛好似濃厚d,但係個人依然幾鍾意boutique and cafe 人少少靜靜地👍🏻 仲可以同門口嘅聖誕大熊仔影相🐻下午茶依家已經容易左book 好多🤣 今次黎個聖誕下午茶那樣野食都唔錯!/Afternoon Indulgence (Festive Delight) $768 for two persons/半島嘅scone 真係頭三位好食!影完相都仲係暖暖地,非常鬆軟,佢嘅clotted cream 同埋jam 都好好食,味道最合我心意🤣 另外我好鍾意黎個下午茶鹹點同甜點嘅比例!唔會太多甜點👍🏻 鹹點方面有香菌批、鵝肝三文治、蟹肉多士、煙三文魚青瓜三文治,每一款都各有特色,好好食👍🏻 甜點就有朱古力慕絲聖誕球同埋開心果慕絲雪花,朱古力個個口感順滑,朱古力味道濃郁 🍫 反而開心果個個我覺得佢味道唔算突出👌🏻 另外下午茶仲跟左兩粒macaroon 同埋兩倍牛奶軟雪糕,雪糕牛奶味道依舊濃郁,但係口感就唔同左,唔係以前個種軟滑嘅軟雪糕🍦

2023-12-17 155 浏览
今日嚟到尖沙咀的半島精品店,享用季節限定套餐。呢度座位好寬躺,好適合一班閨蜜傾偈。我品嚐了甜咸點,芒果慕絲配桂花啫喱和檸檬紫蘇餅,鹹點中的百里香香菌批、蟹肉香葱撻,這3道係我最鍾意。我非常欣賞這些美食,每件事都到係用心製作,飾物及擺盤都非常精美。午後飯享(季節限定)from 11:45am to 6:30pm daily每日上年十一時9十五外登大時半•包括經典英式烘鬆餅、軟雪糕•馬卡龍,咸甜美點和飲品各2份•甜點•芒果慕絲配桂花啫喱•檸檬紫蘇餅•鹹點•百里香香菌批•蟹肉香葱撻•煙三文魚青瓜三文治•火腿、瑞士芝士,番茄三文治•自選飲品升級至限定飲品•抹茶拿鐵配軟雪糕醇(每杯加38)•升級至半島香檳(每杯$175)半島精品店與咖啡廳 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道22號半島酒店商場地庫7-9號舖

午後飯享(季節限定)
from 11:45am to 6:30pm daily

•鹹點
•百里香香菌批
•蟹肉香葱撻
•煙三文魚青瓜三文治
•火腿、瑞士芝士,番茄三文治

•自選飲品
升級至限定飲品
•抹茶拿鐵配軟雪糕醇(每杯加38)
•升級至半島香檳(每杯$175)

半島精品店與咖啡廳 (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道22號半島酒店商場地庫7-9號舖
2023-12-03 180 浏览
又到聖誕,這cafe也造了特色旦糕迎接聖誕。開心果慕絲旦糕這個聖誕樹真可口!開心果慕絲口感香滑輕盈,充滿空氣感,加上開心果香,味道輕甜,配上脆香杏仁餅底,真美味。朱古力慕絲旦糕這朱古力慕絲旦糕比Godiva好吃,朱古力慕絲十分香滑,有牛奶朱古力風味,但不甜膩,當中又有果醬甜香,不錯吧。Flat white這奶白咖啡口感香滑,加上燕麥奶的淡淡奶香,咖啡味道甘香,沒什麼酸味,幾OK。Earl grey吃旦糕配 earl grey 幾好,-大壺,伯爵茶茶香幽幽,口感順滑,正好解膩。

又到聖誕,這cafe也造了特色旦糕迎接聖誕。

開心果慕絲旦糕

朱古力慕絲旦糕

Flat white

Earl grey
2023-12-02
午餐
2023-11-24 238 浏览
食物:1.蘑菇撻非常好食2.蟹肉包個包應該放咗好耐 好硬3.煙三文魚三文治好食4.鬆餅好食 竟然有提子好食過冇提子嘅鬆餅5.chocolate mousse cake非要有驚喜 入口即溶 非常好食 甜但唔漏 唔會太甜6.其他另外個綠色蛋糕好一般7.無花果鵝肝醬三文治好食8.macaroon 以為會好酸 估唔到微酸微甜好食9. 牛奶雪糕非常好食,入口即溶,超重奶味飲品:Peninsula afternoon tea with milk 好甘香 唔濃 好好飲 飲完每一啖之後條利都會好甘甜Staff:多謝服務員Sonya and Sun 令我同老公有個perfect tea time 就算老公係素食者,Sonya同Sun 都非常細心照顧到我老公同我分別嘅膳食安排!thanks a lot!
食物:

2023-11-22
生日
Yea  set
超重牛奶味入口即溶雪糕
聖誕節到啦🎅🏻!!!! 🧸半島熊熊都換上新裝啦,好可愛呀(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)~🇭🇰半島精品店𝐓𝐡𝐞 𝐏𝐞𝐧𝐢𝐧𝐬𝐮𝐥𝐚 𝐁𝐨𝐮𝐭𝐢𝐪𝐮𝐞 都推出了大量璀璨奪目節日禮物💝,是時候準備過聖誕節囉~有每年必買的驚喜聖誕日曆📆,有精緻高貴的禮盒,又有放滿朱古力的彩球掛飾🍪🍫,快點來買吧~全新的節日下午茶也已經推出,記得去試啦~購物滿𝟏𝟓𝟎𝟎港元,即可獲贈精美手繪玻璃聖誕彩球一個*。半島精品店及咖啡店,每售出一份節日限定下午茶,就會捐出𝟓美元予小彬紀念基金會,好有意義呀!*數量有限,送完即止。

全新的節日下午茶也已經推出,記得去試啦~

*數量有限,送完即止。
2023-11-21
一般喜歡下午茶high tea 的人都必定會到半𡷊酒店大堂排隊等下午茶,下午茶最重要是吃個靚茶和吃鬆餅。但這次被介紹來到地下一層的精品店及咖啡廊,才發現原來還有可訂座不排隊的半𡷊酒店下午茶。餐廳位置不多,不訂位的話,基本上很難有座位,加上餐廳下午6:30關店,機會更加難度。High tea的食物大同小異,scone鬆餅是重點,微熱的鬆餅,令你更能享受到即時溫暖和鬆軟的美味。蛋糕新鮮,不過甜,很合適健康人士之選。可惜的是咸點的麵包都比較硬,難令人感興趣。
蛋糕新鮮,不過甜,很合適健康人士之選。
可惜的是咸點的麵包都比較硬,難令人感興趣。
2023-11-12 210 浏览
尋日同朋友去咗The Peninsula 嘆番個下午茶🫖今次嘅下午茶並唔係位於半島酒店大堂,而係要去到地庫商舖個層嘅精品店。店入面只有五台,所以環境比較幽靜,而且亦都會設有時間限制(1.5小時)。成個下午茶set會包兩杯飲品,我同朋友分別嗌matcha latte同埋ice coffee,不過不失而食物方面令到我哋好surprise🥰尤其係香菇批、朱古力mousse同埋開心果蛋糕而且店員都好有禮貌,仲提我哋要食趁熱食咗個Scone先🤣
尋日同朋友去咗The Peninsula 嘆番個下午茶🫖

而食物方面令到我哋好surprise🥰
尤其係香菇批、朱古力mousse同埋開心果蛋糕

而且店員都好有禮貌,仲提我哋要食趁熱食咗個Scone先🤣
2023-11-07 176 浏览
上個月訂朱古力蛋糕時,送咗張$50 代用券,祇可堂食蛋糕或单叫外賣飲品. 咁我就加$30 外賣咗杯Mocha, 味道嘛嘛, 可可粉似未溶, 唔怪得去咗幾次都無咩客, 完全不用等位, 個人評價, 蛋糕同咖啡真心無咩特別, 絕無甚麼性價比, 祇是名店效應吧了.
2023-11-06
15 分钟 (外卖自取)
用餐优惠
優惠券
2023-09-30 232 浏览
一年一度的中秋又到了,晚上一家人圍著吃月餅是少不了的。今年除買了傳統的月餅🥮外,還選購了我喜歡吃的奶黃月餅。迷你月餅是現今流行的應節食品,一口一個,非常滿足。除此之外,還可用刀切開分享,不需吃太多;各適其適,任君選擇。半島精品店的迷你奶黃月餅一盒八個。禮盒設計典雅大方,是中秋佳節送禮的好選擇。半島可謂是開啟了奶黃月餅的先河,口裨甚佳。迷你奶黃月餅賣相討人,外皮的牛油酥皮牛油味道香濃,奶黃餡料甜味不算太甜,鹹甜味濃郁軟滑,非常好吃,可以説是滋味無窮!

半島可謂是開啟了奶黃月餅的先河,口裨甚佳。

外卖自取
2023年9月26日 (星期二) 1:30pm 33°C 半島餅店設於酒店地庫,感覺高格調,優雅舒適、集餐飲與品味於一身的全新匯聚點。其顏色設計以墨綠色為主調,配搭金色支架,奢華獨特,店內典雅的法式裝修,營造寫意自在的氣氛。 食客可於裝修時尚高雅、氣氛溫馨隨和的半島精品店與咖啡廳享用由專業咖啡師用心沖泡的精品咖啡,可以一邊品嘗由著名糕點團隊傾力製作的蛋糕酥點,一邊在琳琅滿目的食品與禮品中尋找新的生活靈感,還可以悠閒地坐下來享受閱讀樂趣或感受慢活時光。 燈光明亮,環境整潔乾淨,各款蛋糕賣相精緻,擺放齊整,一目了然。 店員主動介紹各款鹹甜美點,擺放有利位置,搬開椅子,更用寶麗萊相機為本人拍攝即影即有相片,十分貼心。 店員贈送書籤,以作紀念。 為慶祝 ※懶懶熊大聯盟※ 14週年,特地選擇此餅店。 本人於 1 個月前網上訂位,所以抵達後不用排隊輪候。 當天食客很少,所以本人可以自由選擇座位,用膳時間亦不限,由 1:30pm 至 4:00pm,慢慢享受英式貴婦的時光。 人數:2人 HK$800.8 不用排隊【 下 午 茶 時 間 / 價 錢 】:1:30pm – 4:00pmHK$728 /

2023年9月26日 (星期二) 1:30pm 33°C

店員贈送書籤,以作紀念。

為慶祝 ※懶懶熊大聯盟※ 14週年,特地選擇此餅店。

本人於 1 個月前網上訂位,所以抵達後不用排隊輪候。

人數:2人 HK$800.8

芒果慕絲配桂花啫喱

蟹肉香蔥撻

火腿、瑞士芝士、蕃茄三文治

煙三文魚青瓜三文治

鹹點 - 百里香香菌批、蟹肉香蔥撻、火腿瑞士芝士番茄三文治、煙三文魚青瓜三文治。蟹肉香蔥撻,蟹肉混入蛋黃醬,軟滑之中帶爽口感覺,而百里香香菌批的香氣清新,好適合夏天吃。

甜點 - 夏日水果為主題,有芒果慕絲配桂花啫喱、檸檬紫蘇餅配士多啤梨鮮果同果醬,鮮甜美味。趣緻可愛的熊仔捧著兩款馬卡龍,芒果和伯爵茶味,味道更甜。

半島精選名茶 - 清新茶香味,不會太濃。

意式泡沫咖啡 - 香濃提神,『P』字更具酒店特色。

朱古力軟雪糕

朱古力軟雪糕 - 朱古力味濃滑,冰冰凍凍,非常適合炎夏。

《 贈 品 》:

店員主動用寶麗萊相機為本人拍攝即影即有相片,十分貼心。

《 影 片 》:

芒果慕絲配桂花啫喱
蟹肉香蔥撻
火腿、瑞士芝士、蕃茄三文治
朱古力軟雪糕
2023年9月26日 (星期二) 4:00pm 33°C 半島餅店設於酒店地庫,感覺高格調,優雅舒適、集餐飲與品味於一身的全新匯聚點。其顏色設計以墨綠色為主調,配搭金色支架,奢華獨特,店內典雅的法式裝修,營造寫意自在的氣氛。 食客可於裝修時尚高雅、氣氛溫馨隨和的半島精品店與咖啡廳享用由專業咖啡師用心沖泡的精品咖啡,可以一邊品嘗由著名糕點團隊傾力製作的蛋糕酥點,一邊在琳琅滿目的食品與禮品中尋找新的生活靈感,還可以悠閒地坐下來享受閱讀樂趣或感受慢活時光。 燈光明亮,環境整潔乾淨,各款蛋糕賣相精緻,擺放齊整,一目了然。 店員利用膠紙固定盒子內的蛋糕,免得東倒西歪,可算貼心。 為慶祝 ※懶懶熊大聯盟※ 14週年,特地選擇此餅店。 人數:2人 HK$280 不用排隊 拿破崙 - 香脆的千層酥皮夾著新鮮幼滑吉士忌廉,滋味無窮。 賣相梅花間竹,層層疊疊,每層均鬆脆無比,使人極度喜愛。香甜美味,吃到停不了呢。果然是奢華五星級酒店的『熱賣好味拿破崙』,確實當之無愧!【推介之選】❤❤❤《 影 片 》:《 環 境 》:《 門 面 》:【 溫 馨 提 示】:❶ 所有蛋糕都需要之前電話 / 網上預訂,不設即場

2023年9月26日 (星期二) 4:00pm 33°C

店員利用膠紙固定盒子內的蛋糕,免得東倒西歪,可算貼心。

為慶祝 ※懶懶熊大聯盟※ 14週年,特地選擇此餅店。

人數:2人 HK$280

不用排隊

《 影 片 》:

《 環 境 》:

《 門 面 》:

【 溫 馨 提 示】:

所有蛋糕都需要之前電話 / 網上預訂,不設即場售賣。

售賣毛公仔、餐具、禮品等
2023-09-26
纪念日
2023-09-17 169 浏览
🍵半島迷你名茶奶黃月餅 $388/6個半島酒店嘅奶黃月餅就好出名,但原來冇乜朋友知道酒店仲有出茶味月餅。茶味香濃,非常適合想食月餅又怕甜嘅朋友🫰🏻今年嘅名茶奶黃月餅包括兩款口味,荔枝紅茶🩷味道較濃,荔枝同紅茶味都突出,果香雖重但唔會甜。半島早餐茶🤎味道較清新,食多少少都唔會有滯感。奶黃打碎融合係皮同餡之中,餡入面仲有少少茶葉粒嘅口感,係非常高質嘅月餅😍
🍵半島迷你名茶奶黃月餅 $388/6個

2023-08-31 254 浏览
🧚🏻‍♀️🍰港女生日下午茶🫖✨提前一星期網上book位冇難度!雖然只剩下5點嘅位,但剛好可當作早啲食嘅晚餐,而且5點應該係最後一輪下午茶,可以坐耐啲啲!本身係網上訂位都寫定咗係慶生的。到場後先決定叫寫咩名,職員都好nice,十分配合要求!另外,職員都好樂意幫忙影相,會留意影相小細節,幫忙擺好食物位置又提醒食客身邊嘅物件擺放!影相服務令人非常滿意!🌟Afternoon Tea🌟。唔飲咖啡嘅人叫咗☕️熱朱古力飲~有精美嘅拉花❣️。scone鬆軟香口!配搭嘅cream同果醬亦好好味!(🍓jam 係有果肉的)scone有兩款,原味同提子乾~。鹹點嘅🦀蟹肉撻、🍄香菌撻都係好足料!一口撻滿滿肉!。甜點嘅每一款都做得好好,甜而不膩!當中,🌿桂花啫喱芒果慕絲🥭最佳,清新嘅味道非常適合夏日的感覺!。🍨牛奶雪糕超級出色!好濃郁嘅牛奶味!(💛面頭有片金鉑係有啲extra,但嚟半島食下午茶就係要extra啦🤣)😣唯一少少失望係鹹點有兩款三文治!覺得下午茶食一款三文治就足夠…會想試另外的鹹點食品!
🧚🏻‍♀️🍰港女生日下午茶🫖✨

🌟Afternoon Tea🌟
。唔飲咖啡嘅人叫咗☕️熱朱古力飲~有精美嘅拉花❣️
。鹹點嘅🦀蟹肉撻、🍄香菌撻都係好足料!一口撻滿滿肉!

Peninsula  afternoon  tea  and  hot  chocolate
Afternoon tea
牛奶雪糕
2023-08-26
生日
Afternoon tea
牛奶雪糕
  • 軟雪糕
2023-08-27 116 浏览
半島酒店的迷你奶黃月餅一盒4個 $248最近朋友送了半島月餅給我剛好肚子餓了就先拆一個來吃餅皮充滿牛油香氣 而且質地有點酥酥的奶黃內餡反而沒那麼驚艷(覺得跟皇玥/美心那些差不多)
半島酒店的迷你奶黃月餅一盒4個 $248
最近朋友送了半島月餅給我
剛好肚子餓了就先拆一個來吃

餅皮充滿牛油香氣
而且質地有點酥酥的
奶黃內餡反而沒那麼驚艷
(覺得跟皇玥/美心那些差不多)