2021-07-26 573 浏览
我就嗌咗芝士竹輪壽喜燒($115)我朋友就嗌咗台式麻辣鍋($115)我哋都加咗一碟紐西蘭羊肉片($68)同埋一個辛辣麵($15)(其實嗰個鍋本身都包咗一個粉絲/飯,但係因為我個friend食麻辣鍋所以好想食辛辣麵)咁首先講咗我嗰個鍋先啦呢個鍋就包括咗好多嘢食嘅(牛肉,蟹棒,芝士竹輪,南瓜,粟米,雞蛋,娃娃菜,炸枝竹,鳴門卷,冬菇,金菇,蛋餃,芝士魚豆腐,蜂巢豆腐)其實都真係好耐冇食過芝士竹輪(自從冇得食吉野家之後,如果想食芝士竹輪嘅話不妨試吓呢個鍋)同埋嗰個蛋餃比我想像中吸引☺️☺️而呢個餐食落去甜甜地,配牛肉同埋其他配料就更加正❤️❤️(牛肉都比我想像中多)同埋用呢個湯底淥粉絲會更加入味之後我就講吓我朋友食嗰個麻辣鍋啦(小辣)(佢嗰個鍋就包括左牛肉,麻辣鴨血,爆汁牛丸,蟹籽丸,娃娃菜,炸枝竹,鳴門卷,冬菇,金菇,蛋餃,芝士魚豆腐,蜂巢豆腐)我覺得呢個湯底食落去真係麻多過辣嗰個aftertaste真係好勁🌶🌶但係我覺得呢個湯食牛肉或者羊肉會吸引啲(佢嗰種麻辣係會令你好想一直食落去嗰種🤣🤣)呢個湯底配辛辣麵我就真係覺得有啲辣之後就講埋我哋加嗰個羊肉片啦我覺得份量都算幾多,有十幾塊左右‼️‼️而且食落
我就嗌咗芝士竹輪壽喜燒($115)
我朋友就嗌咗台式麻辣鍋($115)

咁首先講咗我嗰個鍋先啦
同埋嗰個蛋餃比我想像中吸引☺️☺️
同埋用呢個湯底淥粉絲會更加入味

之後我就講吓我朋友食嗰個麻辣鍋啦(小辣)
我覺得呢個湯底食落去真係麻多過辣
嗰個aftertaste真係好勁🌶🌶
但係我覺得呢個湯食牛肉或者羊肉會吸引啲
(佢嗰種麻辣係會令你好想一直食落去嗰種🤣🤣)
呢個湯底配辛辣麵我就真係覺得有啲辣

之後就講埋我哋加嗰個羊肉片啦
我覺得份量都算幾多,有十幾塊左右‼️‼️
而且食落去唔算太羶👍👍
嗰個味道幾啱啱好

嘢飲方面我就加咗$7飲芋香奶綠
飲落去都幾重芋頭味☺️☺️
而我朋友就飲咗凍低糖紅茶
  • 芝士竹輪壽喜燒
  • 台式麻辣鍋
2021-07-24 220 浏览
佐敦莊士倫敦廣場地下嘅十二鍋主打一人份台式小火鍋!共12款鍋物套餐 配飯/粉絲+低糖綠茶$115起,其中一款就會係神秘湯底不定時更換。期間限定果款,而家做緊濃郁芫荽鍋不過我對芫荽就無特別喜愛,所以就無試。真係睇佢地唔出呢兩杯野係唔同呢,店員送上黎時都有質疑過下。菠蘿四季春 +$7菠蘿味唔算甜,但幾有四季春茶味!幾好飲~檸檬冬瓜茶 +$7睇佢地唔出呢兩杯係甘唔同嘅野呢台式沙茶牛肉鍋 (牛肉、牛丸、貢丸、台灣麵線、娃娃菜、炸枝竹、鳴門卷、金菇、冬菇、芝士魚豆腐、蜂巢豆腐)牛丸、貢丸幾濃味高質,台灣麵線好幼身,吸收晒沙茶汁嘅精華!一品酸菜白肉鍋 (腩片、酸菜、花枝丸、貢丸、娃娃菜、炸枝竹、鳴門卷、金菇、冬菇、芝士魚豆腐、蜂巢豆腐)酸酸辣辣幾滋味,腩片份量好多!鹽酥甜不辣 $22份量好多,煙煙韌韌幾好味。配 #滷肉飯 /烏冬 +$7 份量好多夜市雞皮捲 $36 有8件,用雞皮包住雞扒,皮脆肉嫩。
佐敦莊士倫敦廣場地下嘅十二鍋主打一人份台式小火鍋

期間限定果款,而家做緊濃郁芫荽鍋
不過我對芫荽就無特別喜愛,所以就無試。

真係睇佢地唔出呢兩杯野係唔同呢,店員送上黎時都有質疑過下。
菠蘿四季春 +$7
菠蘿味唔算甜,但幾有四季春茶味!幾好飲~

檸檬冬瓜茶 +$7
睇佢地唔出呢兩杯係甘唔同嘅野呢

台式沙茶牛肉鍋

牛丸、貢丸幾濃味高質,台灣麵線好幼身,吸收晒沙茶汁嘅精華!

一品酸菜白肉鍋
酸酸辣辣幾滋味,腩片份量好多!

鹽酥甜不辣 $22
份量好多,煙煙韌韌幾好味。

配 #滷肉飯 /烏冬 +$7
份量好多

夜市雞皮捲 $36
有8件,用雞皮包住雞扒,皮脆肉嫩。
2021-07-19
  • 夜市雞皮捲
  • 鹽酥甜不辣
  • 滷肉飯
2021-07-22 1669 浏览
原來台式一人一鍋已經好耐無食過,再睇番小弟自己嘅食評,對上一次已經喺兩年幾前嘅事,然而,對呢一類一人火鍋嘅形式感覺唔錯。今晚約咗其中一個「死佬」飯聚,選址就番佢,所以,揀咗嚟到佐敦嘅「十二鍋」。貪其位置又近港鐵佐敦站,但小弟又可以揀搭屯馬線返美孚,夠晒方便。餐廳內裡嘅環境其實晌鋪面一眼望得晒,裝修簡約明淨,部份牆身嘅花磚幾靚,但最緊要喺夠乾淨企理。因為限聚條件下,大致上以4人位為主,我哋揀咗張較入角落位置嘅4人枱,靜靜侷更方便傾偈。既然喺主打台式嘅一人鍋,咁就梗喺先介紹火鍋選擇啦,共12款湯鍋套餐,有晒圖做參考,而且,更列清楚鍋內有咩配料,其中第12鍋喺期間限定,而呢期就喺濃郁荽茜鍋。每一款套餐包括埋白飯或韓國粉絲(+$7可升級為滷肉飯或烏冬)、 凍低糖紅茶或綠茶(同樣,可+$7轉為餐牌中$28或以下飲品)。除火鍋之外,仲有多款特色小食、加點食材及麵飯主食,所以,如果喺一家人或兩夫婦等組合,大可唔需要一人一鍋,而改加點其他配料及主食。然而,目測所見,幫襯嘅都喺以年輕人居多,因為百零蚊就可以食到飽一飽。既然喺台式餐廳,台式飲品自然成為另一亮點。飲品餐牌中,有近成30款飲品,由經典純茶、手
既然喺台式餐廳,台式飲品自然成為另一亮點。飲品餐牌中,有近成30款飲品,由經典純茶、手調特飲、經典奶茶、果汁梳打、特色奶雪……等等。不愁無選擇,梗有一款啱你心水
落好單,店員就會送上4款調味料俾客人佐食,包括生蒜蓉、辣椒油、豆瓣醬及沙茶牆,當然,豉油早已晌枱上備用。 不過,小弟嘅湯鍋自覺夠晒味,亦唔多需要再額外提味。
調味料
夜市雞皮捲 $36

本來我哋打算叫兩個鍋就算,不過,見呢一款小食大家都未食過,平常去啲台式餐廳都好似無,當然點一客試試。外層嘅雞皮煎到好脆口,又帶少少油香,卻唔覺肥膩,再咬落去,裡面嘅雞肉好嫩滑,真喺有啲驚喜。
芝士竹輪壽喜燒 $115

友人點咗壽喜燒湯底,所以,味道帶少少甜味,但感覺又幾清,唔會影響食材嘅原味。晌餐牌已標明有牛肉、蟹棒、芝士竹輪、南瓜、粟米、雞蛋、娃娃菜、炸枝竹、鳴門卷、香菇、金菇、蛋餃、芝士魚豆腐、蜂巢豆腐等十多種配料,雖然無真正數過,但目測都差唔多,一大鍋樣樣有啲,完全滿足到港人嘅樣樣都想試嘅心態,再加埋啲韓式粉絲,真喺一鍋「豐」,加上食材用料不賴,份量又十足,老友算喺大食之人,都話食到好飽、好滿足。
黑糖奶茶 +$7

指定嘅兩款飲品佢都麻麻哋,所以,加錢轉飲黑糖奶茶,佢話茶味唔錯,雖然唔似港茶奶茶咁濃郁,但都頗芳香,加上黑糖嘅香味,整體嘅感覺幾好。
黑糖奶茶
蟲草花藥膳羊鍋 $115

有羊肉,就梗喺揀呢個蟲草花藥膳羊鍋,加上喺蟲草花同藥膳,心理上都養生啲嘛,哈哈。同樣,餐牌都列明晒有咩配料,包括羊肉片、蟲草花、鮮淮山、濃汁豬肉丸、爆汁牛肉丸、冬瓜、娃娃菜、炸枝竹、鳴門卷、香菇、金菇、蛋餃、芝士魚豆腐、蜂巢豆腐,一大鍋,真喺睇見都開心。個藥膳味唔會好似肉骨茶嗰類咁重,入口醇香;配料咁多,就唔逐個講喇,但基本上都唔喺平貨料,羊肉就OK啦,可能放得耐咗,開始有少少韌,但啲豬肉丸、牛肉丸、芝士魚豆腐真喺好好食。
滷肉飯 +$7

我個餐由白飯轉咗滷肉飯,不過,都喺叫嚟一齊試。飯面鋪滿滷肉,睇落啲滷肉少少肥咁啦,但跟飯撈勻嚟食,就唔喺好覺,而入口味道香濃,滷肉口感鬆化,加上飯粒軟熟,整體嚟講喺唔錯。
滷肉飯
菠蘿四季春 +$7

今次無飲珍珠奶茶,改試呢款菠蘿四季春,其實,果茶我一向都啱,加上今次食啲味道稍濃嘅藥膳湯鍋,飲啲清新嘅果茶就更好。冰涼嘅四季春,口感清爽,滲出陣陣清甜嘅菠蘿香甜味。
菠蘿四季春
初初入座時間早,入座率約五成,走嘅時候已差唔多滿座,材料豐富,份量十足,服務貼心,都哋吸引客人嘅因素,加上定價相宜,又近地鐵,所以,都無怪乎好生意。但願疫情唔好再出咩亂子,咁大家就可以好好過日子。
滷肉飯
2021-07-18 76 浏览
疫情之下想同朋友一齊打邊爐時一人小火鍋感覺會非常適合總共有12個鍋可以選擇每個鍋份量大小都幾適中鍋+飯/粗粉絲+凍低糖紅茶/凍低糖綠茶=$115🥢台式麻辣鍋🥘鍋入邊嘅配料會有鴨血、牛、爆汁牛丸、鳴門卷、百葉豆腐、金菇等可以有大中小辣度選擇我揀咗小辣,亦都食到有麻辣嘅味道湯底偏濃🥢胡椒豚骨濃湯鍋🍲入邊有豬腩片、鴨血、貢丸、菇、冬瓜等湯底飲到明顯嘅胡椒同豬骨湯味喜歡胡椒味嘅人就可以試吓呢個鍋🥢墨花臣雙色腸 $42即係墨汁花枝腸同埋台灣腸腸仔煎到好香而且外脆內軟墨汁花枝腸入面有一粒粒細細嘅花枝,食落好有咬口隨碟跟咗好多蒜片蒜片加埋腸食原來好好味😋🥢塔香鹽酥雞 $42鹽酥雞粒大大粒炸粉唔算多,炸到好香脆入面嘅雞肉粒都幾Juicy🍹低糖紅茶&冬瓜茶紅茶味好突出似台灣珍珠奶茶果種香濃茶底🧋而冬瓜茶不會很甜非常解渴🍹
疫情之下想同朋友一齊打邊爐時
一人小火鍋感覺會非常適合

總共有12個鍋可以選擇
每個鍋份量大小都幾適中
鍋+飯/粗粉絲+凍低糖紅茶/凍低糖綠茶=$115

🥢台式麻辣鍋🥘
可以有大中小辣度選擇
我揀咗小辣,亦都食到有麻辣嘅味道
湯底偏濃

🥢胡椒豚骨濃湯鍋🍲
入邊有豬腩片、鴨血、貢丸、菇、冬瓜等
湯底飲到明顯嘅胡椒同豬骨湯味
喜歡胡椒味嘅人就可以試吓呢個鍋

🥢墨花臣雙色腸 $42
即係墨汁花枝腸同埋台灣腸
腸仔煎到好香而且外脆內軟
墨汁花枝腸入面有一粒粒細細嘅花枝,食落好有咬口
隨碟跟咗好多蒜片
蒜片加埋腸食原來好好味😋

🥢塔香鹽酥雞 $42
鹽酥雞粒大大粒
炸粉唔算多,炸到好香脆
入面嘅雞肉粒都幾Juicy

🍹低糖紅茶&冬瓜茶
紅茶味好突出
似台灣珍珠奶茶果種香濃茶底🧋
而冬瓜茶不會很甜
非常解渴🍹

2021-07-18 47 浏览
約左鐘意打邊爐既朋友見面 佢推薦黎佐敦食依間十二鍋 貪佢一人一鍋夠衛生 又抵食⚜️美肌鍋(牛乳) $115牛乳湯底好濃郁 仲有花膠 蟲草花 鮮淮山 養顏又滋陰配左粗粉絲 最後食個陣索曬啲湯汁好好味😆⚜️台式麻辣鍋 $115湯底又麻又辣夠晒惹味鴨血滑溜唔腥 爆汁牛根丸好食蜂巢豆腐吸收埋麻辣湯底精華🥰⚜️台式麻辣鴨血 $38由於非常喜歡鴨血嘅關係所以嗌左一碟鴨血鴨血偏薄身所以都更能吸收到啲湯汁令鴨血更加入味❤️⚜️墨花臣雙色腸 $42墨汁花枝腸好特別 juicy得黎又保留到花枝既彈牙口感台灣腸好耐冇食過食完真係好似去咗台灣一轉🍹低糖紅茶紅茶味香濃 唔算太甜👍🏻

⚜️美肌鍋(牛乳) $115

• 美肌牛乳鍋
  • 台式麻辣鍋
  • 麻辣鴨血
2021-07-16 104 浏览
位於佐敦莊士倫敦廣場的「十二鍋」,係一間主打台式一人火鍋的餐廳🍴店內裝潢簡潔整齊,設有寬敞卡座,顧客能舒適地用餐餐牌上有12款不同口味的台式火鍋套餐,更設有期間限定:芫荽雞肉湯鍋台式麻辣鴨血一客價值$38,合共有六件。鴨血鮮嫩彈牙,好吸湯,台式麻辣辣度適中,唔係好食得辣嘅我都OK台式沙茶牛肉鍋食台式火鍋梗係要揀沙茶醬湯底!湯底鹹香滋味,別具風味~配粉絲盡吸湯底精華,夠晒飽肚!豐富嘅配料有爆汁牛丸、芋泥貢丸、台灣麵線、牛肉、娃娃菜、蛋餃、金菇、冬菇、炸枝竹、芝士魚豆腐、蜂巢豆腐等等,勁足料!牛肉口感軟嫩,充滿牛肉香一品酸辣白肉鍋湯底加入左酸菜,微微酸辣,味道頗獨特!鍋裏面仲有豬腩片、濃汁豬肉丸、麻辣鴨血等等~豬腩肉片肥瘦相間,啖啖肉,香濃豬肉味在口裏徘徊,好好食哦芋香奶綠走甜少冰,更能突顯出芋頭香氣,同時有陣陣綠茶香貴荔翠綠清雅脫俗的綠茶加入荔枝糖水,味道清新,消脂解膩

台式麻辣鴨血

一品酸辣白肉鍋

芋香奶綠

走甜少冰,更能突顯出芋頭香氣,同時有陣陣綠茶香

貴荔翠綠

清雅脫俗的綠茶加入荔枝糖水,味道清新,消脂解膩
2021-07-13 49 浏览
“一品酸辣白玉鍋”($115)“台式麻辣鍋”($115+$7滷肉飯)“夜市雞皮捲”($36)“墨花臣雙色腸”($42)其實個人都幾鍾意食台式一人一鍋喺openrice搵搵吓見到呢間十二鍋好似幾正咁😍終於忍唔住搵晚去咗食😛叫得做十二鍋,當然有12款鍋啦🤣Menu上有11款係常規款,最後1款就係期間限定嘅🤩晚市$115就包咗1個鍋+飯/粗粉絲+凍低糖紅茶/綠茶另外+$7仲可以轉滷肉飯/烏冬😙我地就要咗一品酸辣白玉鍋🐷+台式麻辣鍋🌶1個跟粗粉絲,1個就要咗滷肉飯🍚飲品就紅茶綠茶各一杯🥤先講個一品酸辣白玉鍋,配料有:豬腩片🐷,酸菜,麻辣鴨血,濃汁豬肉丸,花枝丸🦑,娃娃菜🥬,炸枝竹,鳴門卷,冬菇🍄,金菇,蛋餃,芝士魚豆腐,蜂巢豆腐豬腩片肥瘦適中,入口十分腍滑😍酸菜都畀得多,仲幾好食🤤食哂啲餸忍唔住潷咗好多湯嚟飲🤣而台式麻辣鍋其實都係大同小異,有:牛肉🐮,麻辣鴨血,爆汁牛丸,蟹籽丸,娃娃菜🥬,炸枝竹,鳴門卷,冬菇🍄,金菇,蛋餃,芝士魚豆腐,蜂巢豆腐雖然就唔算好麻,但個辣又幾香🌶鴨血加上麻辣湯呢個配搭真係冇得輸🤣雖然睇落細細鍋咁,但加埋飯/粉絲其實都幾夠飽😆但貪心嘅我地仲叫咗2款小食🤤分別係雞皮捲同
“夜市雞皮捲”($36)
“墨花臣雙色腸”($42)

其實個人都幾鍾意食台式一人一鍋
另外+$7仲可以轉滷肉飯/烏冬😙

我地就要咗一品酸辣白玉鍋🐷+台式麻辣鍋🌶
1個跟粗粉絲,1個就要咗滷肉飯🍚
飲品就紅茶綠茶各一杯🥤

先講個一品酸辣白玉鍋,配料有:
豬腩片🐷,酸菜,麻辣鴨血,濃汁豬肉丸,花枝丸🦑,娃娃菜🥬,
炸枝竹,鳴門卷,冬菇🍄,金菇,蛋餃,芝士魚豆腐,蜂巢豆腐
豬腩片肥瘦適中,入口十分腍滑😍
酸菜都畀得多,仲幾好食🤤
食哂啲餸忍唔住潷咗好多湯嚟飲🤣

而台式麻辣鍋其實都係大同小異,有:
牛肉🐮,麻辣鴨血,爆汁牛丸,蟹籽丸,娃娃菜🥬,
炸枝竹,鳴門卷,冬菇🍄,金菇,蛋餃,芝士魚豆腐,蜂巢豆腐
雖然就唔算好麻,但個辣又幾香🌶
鴨血加上麻辣湯呢個配搭真係冇得輸🤣

雖然睇落細細鍋咁,但加埋飯/粉絲其實都幾夠飽😆
但貪心嘅我地仲叫咗2款小食🤤
分別係雞皮捲同雙色台灣腸
雞皮捲喺香港好少見,好掛住台灣🥺
食落個皮超香脆又唔油膩,入面啲肉夠嫩滑🤤
雙色腸即係墨汁花枝腸+普通台灣腸
啲腸煎到個面微脆,食落好香口🥰
配上蒜片一齊食超正😚
叫咁多嘢食最後埋單先三百幾蚊,都幾抵食😛
2021-07-12 49 浏览
呢間餐廳有12款火鍋🍲晏就嚟食每鍋都係一樣價錢 💰$88包咗一個鍋 飯/粗粉絲 低糖紅茶/綠茶+$7可轉做滷肉飯/烏冬/台式特飲就咁叫一人一鍋 個份量都夠食嘅如果嫌唔夠食嘅仲可以叫啲台式小食😆✨美肌牛乳鍋(💰$88+7+7)湯底幾重牛奶味🐮🥛幾清甜又唔鹹🤤而配料有花膠 蟲草花 鮮淮山 感覺幾滋潤😆鍋裏面仲有雞肉 蜂巢豆腐 娃娃菜 金菇 冬菇 芝士竹輪 炸枝竹 鳴門卷 蛋餃 芝士魚豆腐啲配料同個湯底好夾 食落唔錯啊😋😋另外 +$轉咗要烏冬🍜同菠蘿四季茶🍍🍵烏冬送上枱時已煮好 熱辣辣嘅🔥 但放落鍋煮多陣 可以吸湯 食落就更好味😙而杯嘢有淡淡嘅菠蘿味 唔會太酸&太甜嘅.✨芝士竹輪壽喜燒(💰$88+7+7)湯底係啲甜甜地嘅醬油味 用嚟淥牛肉就啱晒😆鍋裏面仲有雞蛋 蜂巢豆腐 南瓜 粟米 娃娃菜 炸枝竹冬菇 金菇 鳴門卷 蛋餃 芝士魚豆腐 蟹棒 芝士竹輪 再+$要滷肉飯同草莓四季春 食完幾滿足☺️✨塔香鹽酥雞(💰$42)炸到幾酥脆 又唔會太乾身😙.✨墨花臣雙色腸(💰$42)呢碟小食有墨汁花枝腸同台灣香腸前者就食落煙韌啲 而後者就香濃啲😆.✨鹽酥甜不辣(💰$22)炸得幾香脆 而且口感煙韌🤓.Menu:
呢間餐廳有12款火鍋🍲
晏就嚟食每鍋都係一樣價錢 💰$88
包咗一個鍋 飯/粗粉絲 低糖紅茶/綠茶
+$7可轉做滷肉飯/烏冬/台式特飲
就咁叫一人一鍋 個份量都夠食嘅
如果嫌唔夠食嘅仲可以叫啲台式小食😆

✨美肌牛乳鍋(💰$88+7+7)
湯底幾重牛奶味🐮🥛幾清甜又唔鹹🤤
另外 +$轉咗要烏冬🍜同菠蘿四季茶🍍🍵
烏冬送上枱時已煮好 熱辣辣嘅🔥
但放落鍋煮多陣 可以吸湯 食落就更好味😙
而杯嘢有淡淡嘅菠蘿味 唔會太酸&太甜嘅
✨芝士竹輪壽喜燒(💰$88+7+7)
湯底係啲甜甜地嘅醬油味 用嚟淥牛肉就啱晒😆
鍋裏面仲有雞蛋 蜂巢豆腐 南瓜 粟米 娃娃菜 炸枝竹
冬菇 金菇 鳴門卷 蛋餃 芝士魚豆腐 蟹棒 芝士竹輪
再+$要滷肉飯同草莓四季春 食完幾滿足☺️

✨塔香鹽酥雞(💰$42)
炸到幾酥脆 又唔會太乾身😙
✨墨花臣雙色腸(💰$42)
呢碟小食有墨汁花枝腸同台灣香腸
前者就食落煙韌啲 而後者就香濃啲😆
✨鹽酥甜不辣(💰$22)
炸得幾香脆 而且口感煙韌🤓
Menu:
2021-07-12 34 浏览
莊士倫敦廣場開咗一間台式一人一鍋嘅火鍋店🍲一人一鍋最好就係可以都揀返自己想食嘅湯底😆一人一鍋分別可選12 鍋其中一鍋再配一個主食 可揀白飯或者粉絲再配一杯飲品 可選低糖紅茶或者綠茶 或加配其他台式飲品🥤仲可以追加其他配料💁🏻‍♀️除咗一人一鍋之外 仲有好多台式小食可以選擇❤️台式沙茶牛肉鍋 $115湯底個沙茶味香濃之餘仲唔會好油❤️面頭仲加左香香嘅台灣麵😋另外仲有 牛肉爆汁牛丸 真係一咬超多汁✨芋泥貢丸 加埋一齊食真係好夾 又唔會蓋過對方嘅味道🤤娃娃菜 炸枝竹 嗚門卷 冬菇 金菇 蛋餃 芝士魚豆腐 蜂窩豆腐 好豐富😍老薑麻油雞鍋 $115湯底嘅薑味 唔會整到好辣但係出到香香薑味❤️而且加埋麻油 更野味😋啲雞仲好滑✨好嫩🐓一樣有台灣麵線 爆汁牛丸 芋泥貢丸嫁😍另外仲有 雞肉片 有骨魚皮 娃娃菜 炸枝竹 鳴門卷 冬菇 金菇 蛋餃 芝士魚豆腐 蜂巢豆腐一樣好豐富嫁🤤現切特級牛肉 $98牛肉味真係好香濃 脂肪肉質均勻咬落幾嫩滑 又唔老❤️正墨花臣雙色腸 $42小妹推介✨✨ 兩款腸都好香脆 咬落係脆皮架 分別係墨魚花枝腸同台灣香腸 再配上蒜片 墨魚花枝腸好煙韌台灣香腸就夠濃味小妹好鐘意個花枝腸😌😌
莊士倫敦廣場開咗一間台式一人一鍋嘅火鍋店🍲

墨魚花枝腸好煙韌
台灣香腸就夠濃味
小妹好鐘意個花枝腸😌😌
2021-07-09 52 浏览
自從疫情之後真係少咗同朋友打邊爐,因為衛生既關係😆但見到呢間十二鍋,每人一鍋,自選喜歡嘅口味,又唔使食人口水味😆😆幾好,價錢又唔貴都抵食!而且地點方便,食完可以繼續行街街🤭🤡..▫️ 一品酸菜白肉鍋 $88 ⭐️ 強烈推介⭐️本身自己真係偏愛吃酸味味既湯底,我見到呢個就想嗌!🌷$88黎講,真係算係性價比高!入邊有豐富嘅材料,包括豬腩肉、酸菜、鴨血、豬肉丸、花枝丸、娃娃菜、炸知足、鳴門卷、冬菇、金菇、蛋餃、芝士魚豆腐、蜂巢豆腐😳真係材料多到呢…..😍當中我覺得最好食係蛋餃同芝士魚豆腐,而鴨血都唔錯,呢個價錢仲包埋滷肉飯一碗及飲品,係學生哥唔錯嘅選擇🥰至於湯底恰到好處,不過我個人來講,如果酸味更重就會更加出色👏🏻👏🏻🥰..▫️台式沙茶牛肉鍋 $88呢一款沙茶牛肉鍋同上面嗰個一樣都材料豐富,湯底都好濃郁,望落去賣相都幾吸引😲但係我始終都覺得酸菜鍋會比較出色啲,味道更加突出!🤭✨但係平心而論, $88都真係覺得幾抵,材料包括牛肉、爆汁牛丸、芋泥牛丸、台灣麵線、娃娃菜、炸知足、鳴門卷、冬菇、金菇、蛋餃、芝士魚豆腐、蜂巢豆腐😳當中台灣麵線就比較少見啲!而家價格包含既滷肉飯都好大碗,認真闊綽!.▫️芫荽魚肉捲

▫️ 一品酸菜白肉鍋 $88

▫️台式沙茶牛肉鍋 $88

▫️芫荽魚肉捲 $45
芫荽魚肉捲好彈口✨可以當小食或打邊爐嘅配菜,雖然芫荽味唔係好重,不過我都幾鍾意食!😂😂份量都幾多,可以一試

▫️麻辣鴨血 $38
麻辣鴨血啲堂食黎講,只需$38😲😲我真係覺得好抵,份量好多,如果平時鍾意食小辣既人比較啱食,麻辣味唔算話勁重,鴨血無腥臭,都算入味👌🏻

▫️鹽酥雞$42
呢間餐廳啲小食都真係唔係好貴,鹽酥雞份量同樣都好多,我哋食到最後先食佢,竟然仲保持最脆口,唔錯唔錯😆😊只係略嫌唔夠重口味~~🤭🥰
2021-07-09 55 浏览
打邊爐我最喜歡就係自私食 🍲一人一鍋就最好不過😏因為可以揀自己鍾意既湯底🤤南瓜控既我黎到無理由唔要黃金南瓜鍋啦~鮮甜既湯底👍🏻仲有爆多料 我咁大食都好飽🥲南瓜煮到好腍 成個湯都好重南瓜 仲有南瓜蓉添😋有豬腩片 蟹籽丸 濃汁豬肉丸 芋泥貢丸 芝士魚豆腐等等每個鍋都配左唔同既配料 係fix左架 全部都係店家精心挑選黎配唔同既湯底💜.朋友揀左惹味十足既台式麻辣鍋🌶有牛肉 鴨血 爆汁牛丸 炸枝竹 蛋餃等等呢個湯底屬小辣 連鴨血都好入味 超正啊😍.全部鍋都配白飯/粉絲 + 飲品想試其他配料仲可以追加的飲返杯低糖紅茶 再食熱辣辣既邊爐 一大享受啊~.呢度仲有各款台式小食❤️鹽酥雞炸得外脆內軟 仲大大粒架‼️九層塔都好香脆😋Lamlam脷 吃不停。
打邊爐我最喜歡就係自私食 🍲一人一鍋就最好不過😏
因為可以揀自己鍾意既湯底🤤
南瓜控既我黎到無理由唔要黃金南瓜鍋啦~
鮮甜既湯底👍🏻仲有爆多料 我咁大食都好飽🥲
南瓜煮到好腍 成個湯都好重南瓜 仲有南瓜蓉添😋
有豬腩片 蟹籽丸 濃汁豬肉丸 芋泥貢丸 芝士魚豆腐等等
朋友揀左惹味十足既台式麻辣鍋🌶
有牛肉 鴨血 爆汁牛丸 炸枝竹 蛋餃等等
呢個湯底屬小辣 連鴨血都好入味 超正啊😍
全部鍋都配白飯/粉絲 + 飲品
想試其他配料仲可以追加的
飲返杯低糖紅茶 再食熱辣辣既邊爐 一大享受啊~
呢度仲有各款台式小食❤️
鹽酥雞炸得外脆內軟 仲大大粒架‼️
九層塔都好香脆😋Lamlam脷 吃不停。
2021-07-05
點解叫12鍋因為佢有12款湯底-🌟火鍋套餐|💰115連一個鍋,飯/麵,紅/綠茶.🍼美肌鍋(牛乳)🌟雞肉片|花膠|蟲草花|鮮淮山|芝士竹輪|花枝丸|娃娃菜|枝竹|鳴門卷|冬菇|金菇|蛋餃|芝士魚豆腐|蜂巢豆腐記得喺台中食過一次就一試難忘依度個牛乳湯底都好夠濃郁呢ε-(´∀`; )又清甜入面仲有花膠同埋鮮淮山!😉夠哂健脾養顏🌟淮山好粉綿而且素晒味又帶甜🌟花膠夠晒膠質又夠嫩滑!唔係爽口個隻!🌟蟲草花份量好多而且甜甜地好正!🌟蛋餃喺我台灣嘅時候好鍾意食既野!依到竟然有!大家一定要黎試🌟芝士魚豆腐同埋芝士竹輪卷好香芝士味!魚味都好香🌟蜂巢豆腐索晒湯嘅味ε-(´∀`; )🌟花枝丸好多花枝而且好大粒有口感,帶甜.🐮台式沙茶牛肉鍋🌟牛肉|爆汁牛丸|芋泥貢丸|台灣麵線|豆腐,菜等等…沙茶味好夠濃!香得來但係又唔會蓋過色彩嘅味道🌟最最最正係佢有芋泥貢丸!估唔到入邊有咁多芋泥牛肉味香得黎!芋泥味都夠出!帶少少粉綿.🐏羊肉片|💰68好嫩夠羶味!超香.🍍菠蘿四季春好清香嘅菠蘿味又唔會太甜!加埋四季春茶底解膩一流.每個鍋都好多料🤣芝士竹輪唔使去_野家都食到啦┻━┻︵╰(‵□′)╯︵┻━┻-除咗以上火鍋仲有藥膳、麻
點解叫12鍋因為佢有12款湯底

🌟火鍋套餐|💰115
連一個鍋,飯/麵,紅/綠茶

🍼美肌鍋(牛乳)
記得喺台中食過一次就一試難忘
依度個牛乳湯底都好夠濃郁呢ε-(´∀`; )又清甜
入面仲有花膠同埋鮮淮山!😉夠哂健脾養顏
🌟淮山好粉綿而且素晒味又帶甜
🌟花膠夠晒膠質又夠嫩滑!唔係爽口個隻!

🌟蟲草花份量好多而且甜甜地好正!

🌟芝士魚豆腐同埋芝士竹輪卷好香芝士味!魚味都好香

🌟蜂巢豆腐索晒湯嘅味ε-(´∀`; )

🌟花枝丸好多花枝而且好大粒有口感,帶甜

🐮台式沙茶牛肉鍋
🌟牛肉|爆汁牛丸|芋泥貢丸|台灣麵線|豆腐,菜等等…
沙茶味好夠濃!香得來但係又唔會蓋過色彩嘅味道

🌟最最最正係佢有芋泥貢丸!估唔到入邊有咁多芋泥
牛肉味香得黎!芋泥味都夠出!帶少少粉綿

🐏羊肉片|💰68
好嫩夠羶味!超香

🍍菠蘿四季春
好清香嘅菠蘿味又唔會太甜!加埋四季春茶底解膩一流
除咗以上火鍋仲有藥膳、麻油雞、麻辣等等🥰下次要來黎再試!仲有好多台灣小食,好台式🥰而家限時仲有芫荽湯底!鍾意香菜嘅朋友仔可以去食
我真係好鍾意台式養生嘅湯底🥰哈哈!呢度夠涼爽😂嘆住冷氣打邊爐真係好正!👍🏻性價比超高,食材高質
2021-07-07 27 浏览
與尖沙咀另一間人氣臭臭鍋相似價錢和那間相比,這間稍為貴這裡有12款口味口味多👍🏻$115包飲品,加$7可轉特飲足料,飽肚,味道不錯,可一試-台式麻辣鍋 -養生藥膳羊肉鍋
與尖沙咀另一間人氣臭臭鍋相似
價錢和那間相比,這間稍為貴
這裡有12款口味
口味多👍🏻
$115包飲品,加$7可轉特飲
足料,飽肚,味道不錯,可一試

-台式麻辣鍋
-養生藥膳羊肉鍋
2021-07-06 108 浏览
台式火鍋店一人一煱,岩哂而家疫情時間,安全得黎又可以選擇自己鍾意嘅湯底 👍🏻 呢到仲要有成 12款、快啲黎試哂佢啦!芝士竹輪壽喜燒 📍$88湯底係甜甜地醬油味,配有好多唔同種類嘅蔬菜,蟹捧、芝士竹輪、南瓜、粟米、娃娃菜、魚豆腐、枝竹、冬菇、金菇等等…真係數都數唔哂 🙈 當然面頭仲有壽喜燒不可或缺嘅生雞蛋啦,同牛肉一齊食就最夾架啦 🥰 食呢個煱,梗係配粉絲啦!可以吸收哂啲精華呀嘛台式沙茶牛肉鍋 📍$88沙茶沙底整得岩岩好呀 👏🏻味道夠濃但又唔會過鹹,材料都好豐富架 😬有牛丸、芋泥貢丸、娃娃菜、枝竹、冬菇、金菇、蛋餃、豆腐、牛肉,食得好滿足唔夠食嘅話仲可以散叫其他嘢架

芝士竹輪壽喜燒 📍$88

台式沙茶牛肉鍋 📍$88

唔夠食嘅話仲可以散叫其他嘢架
台式沙茶牛肉鍋
因為中午1點好多心水餐廳未開,見十二鍋唔算貴就去試吓,點知中哂伏!先講唯一放得入口既夜市雞皮卷,都即炸既,不過只值$20,我冇記錯當日係假日,所以以正價$42叫,唔太值$42! (正常有2條,圖中係食了1條)跟著到無味唔麻唔辣既麻辣鴨血鍋,肉cheap就預咗,不過啲肉都少得可憐!諗住食配料?都係超級唔好食!連基本米血糕都冇,一啲台味都冇~清水藥膳羊肉鍋,又係啲肉少得可憐,仲要個湯底連雞粉都冇落咁款!真係清水碌菜同丸咁,完全冇味!總之就好難食😞

夜市雞皮卷

無味麻辣鍋