2021-03-18 157 浏览
Always visit for their spicy pot or fish slicesDecided to have some homemade style dishes todayAnd hopefully to be relatively healthy-Mapo Tofu Unlike those you can have in hk style restoThis is full of spiceThe tingly feeling is real! Last really long inside your mouthTofu is also silky smooth Best to pair with a bowl of plain white rice-Dry fried String Beans with Minced PorkCredit to thisBeside the enormous portionIt’s moist inside with meaty flavourDefinitely the best friend of the tofu

-Mapo Tofu
This is full of spice
The tingly feeling is real!
Tofu is also silky smooth

Credit to this
Beside the enormous portion
2021-03-17 147 浏览
在中環下班後本身想約朋友去happy hour,但經過斜路看到十二味,便打算吃個酸菜魚才去喝酒。十二味有多間分店,中環店的位置很方便,店舖新穎但水準與其他分店一樣好。去十二味,酸菜魚要必點,三百塊不用就有一大盤,很花算,大概夠2-3個人的份量。魚很嫩滑的,又有鮮味,配料有薯粉及菇類,口感都煙韌。另外,我們另加了乾煸四季豆,出乎意料的好吃,不過能吃辣的朋友,可以點中辣或以上,我們點了小辣,覺得不夠,但因為火氣夠,一樣好吃。下次經過或者午餐都會再去吃。
  • 酸菜魚
  • 乾煸四季豆
2021-03-13 300 浏览
放工落嚟老蘭,唔好以為大胃今次又去曳先得㗎,今次係嚟做正經嘢㗎,人生大事呀,醫肚呀!竟然今次唔係嚟飲酒,係食酸菜魚有辣有唔辣,有得揀先至係老闆,大胃從未遇到唔辣嘅酸菜魚,呢間竟然有得揀唔辣,錫身嘅我表示好滾動。究竟唔辣嘅酸菜魚又好唔好味呢?其實對我嚟講冇影響,魚肉一樣嫩滑,薯粉依然好索味彈牙,仲食得放咗大啖咗𠻹就算唔需要解辣,大胃仍然好想食四川甜品,冰粉必定要食,呢碗冇落到山楂粉,反而係用葡萄乾吊味,口應黐牙啲紅糖糍粑亦係指定動作,外脆內綿,點上糖漿,欲罷不能唔好以為呢壺係酒,其實一啲酒味都冇而係有淡淡米香同桂花味,飲落心境都平靜啲另外酸梅湯個名好有趣,擺上檯就知個名點解,咁大杯,咩慾望都滿足晒啦周圍都係功夫熊貓咁,多食川菜有助防疫

人見人愛酸菜魚

幺妹兒冰粉

紅糖糍粑

紅糖糍粑亦係指定動作,外脆內綿,點上糖漿,欲罷不能

桂花冰釀

唔好以為呢壺係酒,其實一啲酒味都冇

而係有淡淡米香同桂花味,飲落心境都平靜啲

慾望酸梅

周圍都係功夫熊貓咁,多食川菜有助防疫
2021-03-12
人見人愛酸菜魚
幺妹兒冰粉
紅糖糍粑
桂花冰釀
  • 酸菜魚
  • 慾望酸梅
2021-02-19 303 浏览
自從開左中環分店後平均一個星期都會去食一次十二味,價錢便份量大又好食係我一直支持的原因,亦會推薦朋友去食!不過今日食個碟雞翼乾鍋一黎就見到個樣好似擺左一段時間,平時好多蓮藕薯仔片木耳,今次只係得伶仃幾塊,仲要係好碎同細塊,食食下見到有田雞,有少少懷疑究竟係未食剩再翻炒
係我一直支持的原因,亦會推薦朋友去食!

雞翼乾鍋
2021-02-17
午餐
雞翼乾鍋
2021-02-02 305 浏览
唔知係咪太多人食他們的午餐,所以超忙。今日我哋叫的午餐,冇乜顏色。外賣的份量比起堂食少,質量都好似差一點。好似師傅日日的心情都不一樣,好飄忽。都係喜歡奧運站的那一間,味道和質素都十分好。中環的店舖,午餐的價錢貴,如果叫app外賣一定要加錢叫罐裝飲品,但是就不准叫好飲的酸梅湯,好失望。同事們都覺得份量少,但又不便宜。只是白飯大大碗。可能堂食會比較好些。
唔辣酸菜魚午餐
田雞干鍋
武隆尖椒雞
2021-02-01 233 浏览
Breakfast lunch dinner 每日都要諗!已經好久沒有出街食飯,今日一於罷煮,兩小口子食酸菜魚😂😂出街通常都會選擇在家比較難煮嘅菜式😝😝我哋都喜歡食辣,川菜是首選,難得蘭桂坊附近開咗酸菜魚店😋😋古色古香,入到餐廳已經有一種辣嘅氣味😬😬人見人愛酸菜魚,選了中辣,剛剛好!又麻又香,辣度適中!鱼片鮮嫩,刀工很好,完全沒有骨!酸菜亦爽脆,寬粉彈牙,配菜分量都很多!喝口湯,不錯!口水雞也夠辣,雞肉鮮嫩的,但是感覺也沒有很香的雞味,加上花生芝麻香蔥,不錯的配搭還可以吧!酸菜魚是十分推薦的,在香港吃了那麼多盤的酸菜魚,這間真算不錯!

出街通常都會選擇在家比較難煮嘅菜式😝😝
我哋都喜歡食辣,川菜是首選,難得蘭桂坊附近開咗酸菜魚店😋😋

古色古香,入到餐廳已經有一種辣嘅氣味😬😬

酸菜亦爽脆,寬粉彈牙,配菜分量都很多!
喝口湯,不錯!

2021-01-30 226 浏览
究竟幾時先可以通關😞😞我太掛住太二酸菜魚啦🤣🤣經過蘭桂坊,見到這間酸菜魚專門店,十二味口碑不錯!就來試試堂食只限兩人,不能夠試很多菜式當然要先點這個,人見人愛酸菜魚-小辣,份量很多呢,二百幾蚊來講算係抵食😍😍魚肉嫩滑,配上新鮮青花椒,又麻又香,而且配菜都幾多,又唔會太油另外點左個腩肉炒花菜,這個不過不失,份量都多,口感爽脆,獲氣欠奉加上環境古色古香,一串串辣椒掛喺場上面,很有食辣的氣氛!
究竟幾時先可以通關😞😞我太掛住太二酸菜魚啦🤣🤣

經過蘭桂坊,見到這間酸菜魚專門店,十二味口碑不錯!就來試試

加上環境古色古香,一串串辣椒掛喺場上面,很有食辣的氣氛!
2021-01-29 165 浏览
晚餐叫了一個a la carte的香辣鍋,有30款配料選。由於我是田雞fans,所以叫了兩客田雞配料,超滿足。其他選擇了滷水肥腸,四季豆及鮮腐竹。肥腸好香脆,四季豆及腐竹好入味。當然堂食比較好味,因為外賣個底會朔晒啲油。在舖頭吃就會10分乾身香脆。好飽呀!
好飽呀!
外卖送餐
疫情over一年啦😭😭仲要禁晚市!唯有食個早飯啦😬今日放假行開中環,見到蘭桂坊這間川菜十二味,喺其他地區都有好多分店,開到嚟我地頭,梗係要試下啦😁😁牆上掛滿辣椒好有食辣嘅氣氛呀!見到做會員有九折優惠仲送酸菜魚🤩🤩要下次用嘅!食飯不忘防疫!🤛人見人愛酸菜魚加寬粉分量超多呀!目測應該有兩至三條魚的魚片吧!肉質好嫩,火候都剛剛好,每一塊魚片都不會過老😋😋寬粉吸上湯汁,非常到位😌湯汁拌飯力士地道嘅食法😝😝大盤花菜,出到去食川菜都必點嘅項目😂😂夠火候,不過略嫌硬咗少少!腩肉亦可以再焦一點,辣到足夠酸菜魚真係人見人愛🥰🥰下次再嚟試下其他菜式
疫情over一年啦😭😭仲要禁晚市!唯有食個早飯啦😬

食飯不忘防疫!🤛

人見人愛酸菜魚加寬粉

寬粉吸上湯汁,非常到位😌湯汁拌飯力士地道嘅食法😝😝

大盤花菜,出到去食川菜都必點嘅項目😂😂
夠火候,不過略嫌硬咗少少!腩肉亦可以再焦一點,辣到足夠

酸菜魚真係人見人愛🥰🥰下次再嚟試下其他菜式
2021-01-22 160 浏览
十二味其實我真係已經食過好多次,次次都係水準之上。尤其而家疫情唔可以返大陸,想食下d好食既中國菜唯有黎呢度。霸王七椒蝦超大隻既蝦,咬落去啖啖蝦肉,食落感覺超滿足。而且蝦身彈牙爽口。可惜朋友唔太食得辣,小辣完全滿足唔到我,真心食川菜唔辣真係唔過癮。下次黎一定會encore呢碟!武隆尖椒雞其實個味道非常唔錯,d雞又嫩滑,但係d雞跺得有d碎,所以食落有d麻煩,食好耐都未食完。十二味既冰粉真係我係香港食過最好食既冰粉!冰粉清涼嫩滑,果種甜味仲帶有淡淡花香。其他地方果d冰粉一係無味,一係得一種死甜既味道。

武隆尖椒鷄

武隆尖椒雞
冰粉

武隆尖椒鷄
冰粉
2021-01-18 154 浏览
外賣自取午餐酸菜魚,拎到返公司仲係超級無敵熱,好好食!魚片份量都夠,又多酸菜,好惹味。但個白飯真係好難食,一pat pat但又生哂骨,食兩啖都頂唔順。。。上兩星期外賣過四季豆餐,啲白飯好好食㗎,希望下次係正常返。

上兩星期外賣過四季豆餐,啲白飯好好食㗎,希望下次係正常返。
2021-01-12 220 浏览
好耐冇幫襯,因為午市時段實在太多人了。好彩有得叫外賣,在Deliveroo叫了田雞麻辣香鍋及口水雞。在送外賣平台叫午餐是沒有飲品送的。但是如果你去店裏買外賣,便有飲品送,好喜歡飲他們的酸梅湯。田雞麻辣香鍋($82)很香口,但田雞像是油泡後放落去的,沒有辣味的。配菜就很多,有蓮藕,辣椒,薯仔及大豆芽。配菜炒得很有味,配白飯一流。還叫了川式口水雞($86), 散叫,沒有白飯,覺得是一般般,略貴了一點。不是很辣,只是有很多油。下次寧願叫武隆尖椒雞,反而多一些東西吃。
田雞麻辣香鍋

川式口水雞
2021-01-10 186 浏览
疫情底下,想搵間餐廳安心坐低食下野,都變成一個好難實現既願望🙈呢日經過蘭桂芳,無左一貫既熱鬧,冷冷清清,好不習慣。見到呢間十二味係蘭桂芳既路口坐陣,都想入去支持下。舖頭樓面非常之中國風,店內裝修好有風格。民以食為天,呢個時候見到真係好係心聲...店舖用QR code睇餐牌,非常環保👍🏻亦減少接觸病菌嘅風險👍🏻口水雞一上菜口水雞顏色鮮艷奪目。花生,芝麻都會好多,令到口感多層次。麻味同辣味分都好出色。雞肉亦好嫩滑。整體亦唔會有好油膩嘅感覺。干扁四季豆炒到唔油膩又乾身比較少,但係佢地做得非常之好,豆非常之乾水而且就鑊氣。辣味冇冚過豆本身嘅味道,再加上豬肉碎非常入味,撈飯一流👍🏻蔥油拌麵麵一上到枱,就聞到蔥油嘅香味。麵本身嘅質地唔諗非常之有口感,而且視覺上成碗麵都唔係好油膩。但每條麵都掛滿蔥油嘅香味,香而不油膩👍🏻

舖頭樓面非常之中國風,店內裝修好有風格。

民以食為天,呢個時候見到真係好係心聲...

乾扁四季豆

干扁四季豆
葱油拌麵

蔥油拌麵

2020-12-04
葱油拌麵
2021-01-04 200 浏览
朋友話帶我食香港版嘅太二,就係中環呢間十二味個酸菜魚。一坐低,店員就會好熱情甘同我哋介紹返用app落單。我哋叫咗一個人見人愛酸菜魚,一上枱個賣相真係同太二無分別,好足料,好多舊魚,超多酸菜,麻椒,藤椒。試咗一啖個湯底,一入口個酸味好突出,酸菜酸may may,一啖又一啖吾停口,同朋友即刻嗌左一人一個白飯。個人覺得同太二都有九成相似,好有驚喜。乾煸肥腸,有一個細心位,就係可以揀辣度同少鹽,我哋就叫咗少辣同少鹽。肥腸一上枱,鍋香味十足,本來我都怕會太肥太油膩,但真係無後悔叫呢個,肥腸炸得好乾身,外面層皮係比較脆口,入面就仲保留返肥腸嘅軟林口感,成舊肥腸完全被啲醬料包裹住,鹹辣度啱啱好,一定要試呢個。

2021-01-02 107 浏览
超開心!十二味喺中環開咗分店平時覺得山長水遠去西環或者堅尼地城食都覺得好唔方便~終於有個就腳點 一入到黎忍唔着叫咗個大盆花菜仲記得呢個上一次係好好食 佢由一塊塊薄身的豬肉同白椰菜花炒埋一齊 非常香口 食落去唔會有罪惡感感覺營養好均衡!辣度方面可以揀唔辣去到大辣好啱一家大細食呢個呢度都有唔同嘅飲品可以挑選手機裏便可以一目了然 最後上枱嘅係我最鍾意食嘅紅糖糍粑賣相真係非常吸引總共有六舊糍粑同兩位朋友每人兩舊 份量啱啱好咬落去煙煙韌韌 黃糖唔會太甜 而且係熱食如果食咗辣野嘅朋友叫咗呢個甜品食完一定會感到幸福感爆燈!
超開心!十二味喺中環開咗分店

一入到黎忍唔着叫咗個大盆花菜

仲記得呢個上一次係好好食
佢由一塊塊薄身的豬肉同白椰菜花
炒埋一齊 非常香口 食落去唔會有罪惡感
感覺營養好均衡!
辣度方面可以揀唔辣去到大辣
賣相真係非常吸引總共有六舊糍粑
同兩位朋友每人兩舊 份量啱啱好
咬落去煙煙韌韌 黃糖唔會太甜 而且係熱食
如果食咗辣野嘅朋友叫咗呢個甜品
食完一定會感到幸福感爆燈!

2020-10-23