2021-09-24 181 浏览
最近發現《十二味》開了很多分店,真的全港九新界都有它的蹤影,這次去了裕民坊新店,裝修都一樣很別緻,充滿中式設計風味,而且遠距離就聞到香香的川藤椒味🌶,真的讓人食慾大增😋—————————————-乾煸肥腸 中辣 $98這個價錢這個份量,絕對是良心價🤩超級大份,比手掌大很多很多,而且不只是辣椒多,肥腸也很多,兩個人都吃不完,中辣辣度剛剛好,不會辣到吃不了,肥腸外脆內軟,不會炸得很乾,洗得也非常乾淨!川式口水雞 小辣 $73十二味的辣度是香港人的辣度,我們叫了小辣,是吃得舒服的辣味,不會很辣,口水雞有花生🥜所以吃得很香口,雞很嫩滑,辣油也很香,不錯👌🏻幺妹兒冰粉 $26吃川菜後,想解辣最好就是吃冰粉,冰粉是記憶中的味道,甜甜冰冰涼涼的啫哩,有提子乾,份量也是一大碗,小朋友一定很喜歡💕————————————————環境:👅👅👅👅食物:👅👅👅👅性價:👅👅👅👅服務:👅👅👅

—————————————-

性價:👅👅👅👅
服務:👅👅👅

乾煸肥腸
2021-09-23 1740 浏览
觀塘裕民坊開了之後, 中午放飯時間我都很喜歡去這裏揾食🥢, 今次到三樓的十二味, 之前在其他分店食過, 很喜歡這間新派川菜。 🔸店內環境光線柔和, 座位舒適, 空間感十足。 🔸午餐價錢很抵吃,蒜泥青瓜$43、田雞麻辣香鍋$56、 酸菜魚$73、 熱情果梳打$8、 檸紅茶。😋😋😋 ▫️蒜泥青瓜🥒 ~ 大熱天時最喜歡吃涼拌小食,青瓜口感清甜爽脆, 蒜香味突出。 ▫️酸菜魚🍲~ 酸菜魚的肉質非常嫩滑, 還有我喜歡的酸菜, 越食越開胃呀! ▫️田雞麻辣香鍋🥘 ~ 滋味可口的田雞, 已經有一段時間冇食過了, 濃香入味的香鍋, 配菜有土豆片、蓮藕片、芽菜和雲耳,拌飯好正! ▫️熱情果梳打🍹 ~ 跟午餐加$8就有好大杯的熱情果梳打, 入口清新又好飲。 ▫️檸紅茶🧃 ~ 跟午餐的紙包裝飲品不用加錢,都是一個幾好的選擇。 每次食川菜都會首選十二味, 價錢相宜, 我最喜歡辣度可以選擇, 走辣亦得, 口味自己選。🥰

蒜泥青瓜

熱情果梳打

檸紅茶

2021-09-23
蒜泥青瓜
熱情果梳打
檸紅茶
  • 蒜泥青瓜$43、田雞麻辣香鍋$56、酸菜魚$73、熱情果梳打$8、檸紅茶
2021-09-22 31 浏览
十二味 (裕民坊YM²) (觀塘)十二味係一間食川菜既餐廳,主打各種麻辣料理,最出名就係酸魚,全部都大大份,要兩個人一起share先食得晒,見到係香港都有十幾間分店,而觀塘呢間係新分店嚟。平日7點左右已經坐滿晒。係自己scan qr code 睇menu 同落order既。上茶速度都算幾快。川香回鍋肉 小辣 $98有唔同辣度揀,我唔係好食得辣,只係揀咗小辣,食落去唔算好辣,不過有啲麻,味道係幾香,好啱用嚟送飯,不過如果就咁食就有啲鹹。肉似係豬腩片,有啲肥肉,仲有大量嘅蔥同辣椒,水煮牛肉 小辣 $148面頭有大量辣椒,如果鍾意食辣嘅朋友一定好鍾意食。都係有得揀辣度既,我哋都係揀咗小辣,一開始食嘅時候唔係好辣,但食到尾就會覺得又麻又辣🤣除咗牛肉之外,下面仲有寬粉、芽菜、青瓜等配料。牛肉嘅份量比想像中多,兩個人share都啱啱好乾煸四季豆 $68用咗欖菜肉碎炒四季豆,算係呢幾款入邊冇咁重口味嘅一道餸,都係可以自己揀辣度。份量都幾多下,落咗唔少花椒落去炒,所以成味餸都好香。紅糖糍杷 $48個人覺得呢款甜品好好食,建議後上會好啲,因為即刻炸起嘅時候食,外皮脆,而裏面係軟既 ,如果凍咗嘅話外皮就會
十二味 (裕民坊YM²) (觀塘)

川香回鍋肉 小辣 $98

水煮牛肉 小辣 $148

乾煸四季豆 $68

紅糖糍杷 $48
個人覺得呢款甜品好好食,建議後上會好啲,因為即刻炸起嘅時候食,外皮脆,而裏面係軟既 ,如果凍咗嘅話外皮就會有啲啲硬,個口感會冇咁好。糍杷可以點埋紅糖一齊食,唔會太甜,個味道好夾。

#觀塘美食 #觀塘 #川菜 #foodiehk #hkfoodie #hkfood #foodhk #food #foodie #香港美食 #美食 #食 #食べスタグラム #食好西 #topcitybiteshk #topcitybites #hkfood #hkeat #hkig #十二味
2021-09-20 49 浏览
麻辣香鍋係我以前係美國就超級鍾意食既麻辣菜式之一。最近發現香港越黎越多,而且quality都好高,所以今次就去左裕民坊既【十二味】試下。佢地用QR code落單,食物選擇唔係算太多,但都係非常經典既麻辣菜式。比如酸菜魚、水煮牛肉等等。我一心想食麻辣香鍋就叫左自選麻辣香鍋。佢地既菜全部都係big size,兩個人叫一份其實都好夠,加多個飯,或者再加個甜品就好夠。 自選麻辣香鍋 Base經典香辣鍋 中辣:個base個人覺得你本身正常食得辣(姐係大概譚仔1-3小辣左右),其實大辣都ok。因爲第一次食,所以先叫左中辣,其實唔算太辣,但偏鹹。所以一定要配飯! 雞軟骨:以呢個價錢分量算好多,肉骨比例不錯,脆口! 蓮藕片:爽脆入味,好有咬口! 土豆片:略嫌土豆片偏軟,個人比較鍾意食爽脆D既。 木耳:無另外D食材禁入味,但如果覺得偏鹹,其實都可以balance返。而且好爽口 寬粉:分量比較少,好吸味,但吸油都好勁 另外飲品叫左加多寶 環境會比較窄同好熱,我覺得始終食辣野,冷氣要夠先好。有D似想快D趕人走禁,呢part有待改善!

2021-09-17 65 浏览
看見觀塘鬧市區新開了一間大型的購物商場裕民坊, 想必會有大量美食進駐了, 所以今晚放工後便來了看看, 結果選擇了這間十二味。人見人愛酸菜魚(配粉條)點了一份小辣的酸菜魚, 配料另加了粉條增加飽肚感。大大碟的酸菜魚佔了枱面很多的空間, 泡椒份量豐富, 湯底鮮美清甜微辣, 魚片肉連魚皮吃鮮甜新鮮, 絕不是坊間有些餐廳用便宜的龍脷柳來代替, 透明的粉條口感堅韌, 掛湯力一流, 而且湯底裡面還有大量清甜翠綠的萵筍, 絕對令人吃得滿足。蔥油拌麵另外點了一份拌麵, 這碟炒得鑊氣十足, 麵條乾濕度適中, 不會黏在一起影響口感, 而且蔥油醬汁的確惹味, 遠遠已飄來陣陣香氣。百分百純椰青水這罐罐裝的椰青水, 想不到還真的挺好喝, 有清甜的椰子味但卻不會過甜過膩, 用以解辣是一流的。幺妹兒冰粉最後甜品點了一碗冰粉, 清澈透麗的透明冰粉, 光看它的外表已經覺得透心涼, 加了紅糖及提子乾大大豐富了它的味道層次感。

人見人愛酸菜魚(配粉條)

蔥油拌麵

百分百純椰青水

2021-09-16 78 浏览
今日收工終於有時間去行吓觀塘裕民坊新開嗰個商場,個商場就冇乜嘢閒但環境就好靚好新淨,我哋揀咗十二味食酸菜魚👍🏻而家十二味味都有好多分店,觀塘呢一間景觀好好,喺3樓平台嘅位置,望住出邊嘅花園食飯,特別賞心悅目😍人見人愛酸菜魚+小辣配粉條,食酸菜魚係必須要配粉條嘅,因為真係好啱味,份量好多,兩個人食其實都食唔晒,酸菜同埋魚片都好好食,魚片份量好多,我本身裏面都已經有雞髀菇同埋萵筍,如果兩個人食,一個酸菜魚加兩碗飯就已經夠晒飽啦👍🏻👍🏻

2021-09-16 51 浏览
觀塘新開了一個新商場 裕民坊,進駐了不少新餐廳,而十二味也在這𥚃開了新分店,於是和朋友來吃晚餐。餐廳環境新淨寬落,也有不少人排隊。餐廳用QR code 電話落單,簡單快捷。人見人愛酸菜魚配寬粉酸菜魚份量很大,用上很大個碟裝,一端上檯已經香氣撲鼻。魚肉嫩滑鮮甜,吸收湯底精華。湯底酸辣適中,酸菜味道濃郁,惹味可口。寬粉彈牙爽滑,還配有萵荀和辣椒等。蔥油拌麵蔥油和豉油很入味,香濃惹味,麵質爽滑彈牙,很香甜,配有炸香蒜等,惹味濃郁。幺妹冰粉冰凍可口,冰粉晶瑩剔透,彈牙滑溜,入口即溶,配有紅糖粉等,香甜美味。椰青水清甜解膩,有淡淡的椰子水味,口感清新。

人見人愛酸菜魚配寬粉

蔥油拌麵

幺妹冰粉

椰青水
清甜解膩,有淡淡的椰子水味,口感清新。
2021-09-16 33 浏览
好耐冇食十二味,見到分店越開越多,疫情前久唔久都會返深圳食酸菜魚,而家香港都開到成行成市。今日係觀塘分店,已經較早去7點左右,餐廳入面都已經坐滿人,要暫時門口拎飛等,不過都算快,10分鐘左右。兩人一坐低已經有目標叫咩,事原對上一次來食酸菜魚,見隔離枱叫左盆巨型辣鍋。今次決定左叫麻辣滷水香鍋$198,一上枱好震撼,而家麻香氣撲鼻,今人食欲大振,兩個人應該食唔曬。有五種材料,包括滷水豬手、雞腳、薯仔片、蓮藕片和打左結的海帶。每樣配料都好入味,但已經叫左小辣,可是越食越辣,後勁凌厲。

2021-09-15 45 浏览
同朋友都好鍾意食酸菜魚見呢間新開左我地就黎試一試佢呀點左~酸菜魚(有粉條)個湯底幾香似尖沙咀分店個水準魚肉如常地好滑又無咩細骨(呢個好讚呀)小辣辣度正常呀同朋友仔都覺得要小小辣先惹味份量其實都多兩個人食叫多個小食都好夠飽粉條索晒湯好入味呀~小食蒜泥青瓜好多蒜泥呀青瓜正常啦唔算整得超好味但唔差呀
同朋友都好鍾意食酸菜魚
見呢間新開左
我地就黎試一試佢呀

點左
~酸菜魚(有粉條)
個湯底幾香

但唔差呀
2021-09-06
  • 酸菜魚
2021-09-14 48 浏览
觀塘裕民坊發現*十二味*踪影。十二味係一間川菜餐廳🔥。想食酸菜魚🐟。唔一定要一大班人。為食妹👧🏻自己一個人都可以食。Order食物係Scan Qr Code落單。入到餐廳見到好多戴住mask嘅熊貓🐼。好攪笑😬。午市套餐💟酸菜魚🐟一人份嘅酸菜魚🐟。酸菜魚可以揀辣or唔辣。辣度仲有得揀小辣。中辣。大辣。自由度甚高😬。先喝一口湯。味道酸酸辣辣。魚片大片冇骨。可以放心食😋套餐包埋前菜同飲品。免收加一。幾抵食👏。配可樂+$5解辣必點🥰。
觀塘裕民坊發現*十二味*踪影。十二味係一間川菜餐廳🔥。

午市套餐💟酸菜魚🐟
先喝一口湯。味道酸酸辣辣。魚片大片冇骨。可以放心食😋
套餐包埋前菜同飲品。免收加一。幾抵食👏。
配可樂+$5
解辣必點🥰。
2021-09-14 1691 浏览
裕民坊依個新商場開左一段日子第一次黎搵食依度咩餐都搵到都有依排興既酸菜魚揀繼續湊酸菜魚熱,所以就黎十二味食lunch平日十二點幾黎到都仲有唔少位坐底就有口罩套,同埋用Qr code 落單十二點幾大約坐左一半人後面有個百子櫃,夠中式feel落完單,好快就送野飲熱情果梳打好大杯,只係加$8桂花冰釀相對細杯左d, 但個杯好特別,好似古代用黎飲酒甘,貼題之後就上主食,lunch set 都包埋碗白飯牛肉香鍋份量都多,肉相對少d好多配菜,例如豆芽,蓮藕,薯仔片整係食配料都夠飽我地點小辣,味道岩岩好,唔會好鹹,又有刺激既辣味蓮藕同薯仔片都夠淋身,又夠薄,夠索味牛肉都係偏淋酸菜魚份量又係唔野少,都有成十塊魚片,質地好滑,吸哂酸菜底d 味湯底夠酸又有少少辣,好食!配菜仲有萵荀添~兩個人可以整係食酸菜魚加碗飯都夠飽呀最後叫埋個糍粑甜品,熱辣辣炸得好脆,入面夠軟身面頭仲灑左d 黃糖,再貼紅糖漿食甜甜地,食埋真係好飽啦!我地走個陣點幾鐘,就全場full 哂啦想食真係早少少過黎呀!
裕民坊依個新商場開左一段日子
第一次黎搵食
依度咩餐都搵到
都有依排興既酸菜魚揀

繼續湊酸菜魚熱,所以就黎十二味食lunch

平日十二點幾黎到都仲有唔少位

坐底就有口罩套,同埋用Qr code 落單

十二點幾大約坐左一半人

後面有個百子櫃,夠中式feel

落完單,好快就送野飲

熱情果梳打,桂花冰釀

熱情果梳打好大杯,只係加$8

牛肉麻辣香鍋

之後就上主食,lunch set 都包埋碗白飯

牛肉香鍋份量都多,肉相對少d
好多配菜,例如豆芽,蓮藕,薯仔片
整係食配料都夠飽
我地點小辣,味道岩岩好,唔會好鹹,又有刺激既辣味

蓮藕同薯仔片都夠淋身,又夠薄,夠索味
牛肉都係偏淋

酸菜魚

湯底夠酸又有少少辣,好食!
配菜仲有萵荀添~
兩個人可以整係食酸菜魚加碗飯都夠飽呀

紅糖糍粑

最後叫埋個糍粑甜品,熱辣辣炸得好脆,入面夠軟身

面頭仲灑左d 黃糖,再貼紅糖漿食
甜甜地,食埋真係好飽啦!

我地走個陣點幾鐘,就全場full 哂啦
想食真係早少少過黎呀!
2021-09-13
午餐
2021-09-12 62 浏览
二人前,點了一條酸菜魚,理應足夠,但我們竟多點兩味,未吃過的我們又不知道十二味的份量有多大,答案是挺大的,最後把豆角幾乎全數打包🤣! ➡️ 酸菜魚加寛粉。重點之重的酸菜魚,夠酸又夠威,魚塊軟腍,明顯是重口味之選。正! ➡️ 腰果辣炒雞丁 。不要被那紅紅的外表欺騙,看似非常非常的辣,因為他們用以大量紅辣椒來炒,吃的時候只要挑玉冰給腰果來吃便何,香脆美味又可口。 ➡️ 乾煸四季豆 。分量極多,味道濃厚,夠辣又唔會太辣,而且肉碎很香。隔日把它返熱來吃也不錯,只要落鑊炒一炒便行了。 只要登記做會員便可享有優惠,不過要留意的是不同級數的會員所獲得的優惠也不一樣,不要看漏眼那個「起」字😅。

2021-09-12 76 浏览
十二味已經開到周圍都係㗎啦,所以對佢個品質都幾有信心雖然未食過,今次去咗觀塘呢間分店食,係新開嘅,喺新嗰幢豪宅,環境好chill,落地玻璃出邊有個公園仔咁樣,食完出去散吓步,仲可以去行吓樓下新商場都幾正。至於室內就當然係舒服啦因為新裝修新舖頭,坐都坐得舒服,空間感十足。味道呢,係我鍾意嘅重口味囉,如果唔係我都唔會食啦,酸菜魚個魚同埋酸菜都係重點,嗰個魚細細塊好滑冇腥味,酸菜就夠晒酸咸,我覺得蓮藕湯都好好味,但係我當然唔敢飲晒啦!雖然要加錢叫寬粉,但係好值得嘅。我見網上面冇乜人講話食辣炒雞丁,但係個樣又幾好味喎好似,最後都叫咗,我覺得好香口,鍾意食香口嘢重口味嘅人一定要試。雖然食辣嘢但係都要食下啲菜健康下嘅,干扁四季豆到係我食川菜時必點嘅!
2021-09-12 34 浏览
係觀塘見完客,撞正女朋友都準時收工🤟🏻快快係周圍搵晚餐食。聽佢講之前試過十二味嘅lunch,話味道幾正宗,上openrice睇完原來裕民坊就已經有新分店,於是趁時間仲早,快快拍個靚拖食個靚飯。去到好好彩仲未滿座,好快有得入本身想試下食佢好出名嘅酸菜魚,但女朋友話想試下其他先,因為我地2個人食唔到咁多~皮蛋首先上菜嘅係皮蛋!真係超級超級鐘意溏心皮蛋,好香濃,搭配起個辣油底真係愈食愈滋味。口水雞口水雞同樣出色,無雪藏味,雞皮薄得黎肉都好嫩,女朋友勁讚呢個口水雞😂😂另外我都仲嗌左杯桂花清釀黎飲,好香桂花味亦唔會過甜,唯一缺點係份量太小啦🤓唔夠喉。最後都叫左個去食川菜必嗌嘅冰粉甜品作結😎。下次有機會會再黎試下佢比較出名既酸菜魚
係觀塘見完客,撞正女朋友都準時收工🤟🏻快快係周圍搵晚餐食。

去到好好彩仲未滿座,好快有得入

皮蛋

口水雞

最後都叫左個去食川菜必嗌嘅冰粉甜品作結😎。
下次有機會會再黎試下佢比較出名既酸菜魚
2021-09-12 45 浏览
收工去觀塘新地標凱匯行下,順便去新開十二味食飯。職員服務態度友善,上餐好快🙂酸辣土豆絲🥔份量很大一碟,叫左小辣完全唔辣,土豆炒得爽脆,味道偏酸。。。。。。。霸王辣子雞🐔腰果炸得好香口,雞件炸完要炒好干身,偏細粒似一口雞,惹味人見人愛酸菜魚🐠魚肉嫩滑唔鞋口,配菜足料,味道偏酸,好開胃,叫左小辣完全唔辣,鐘意食辣可以叫重味D熱情果梳打🍹超級大杯,價錢唔貴,味道酸甜酸甜,岩晒用配食辣野,讚😋
酸辣土豆絲🥔
霸王辣子雞🐔
腰果炸得好香口,雞件炸完要炒好干身,偏細粒似一口雞,惹味
人見人愛酸菜魚🐠
熱情果梳打🍹
超級大杯,價錢唔貴,味道酸甜酸甜,岩晒用配食辣野,讚😋