2017-07-09 1152 浏览
懷住期待嘅心情,外賣左麻辣燙同埋回鍋肉,二百幾嘅麻辣燙,味道聞落係好香,但得小量蔬菜、幾舊好韌嘅肉同幾粒鵪鶉蛋。回鍋肉貴得黎又好少又韌。好失望,絕對冇下次。好sad

外卖送餐
2017-06-18 922 浏览
I am a huge fan of spicy Sichuan food in general, and was absolutely thrilled to find this restaurant. It's a chain in HK, I think, although each of their branches specialize in a different thing. This particular restaurant specializes in spicy crayfish and spicy stir-fry (meaning you pick separate ingredients to put in the stir-fry and they fry it up for you in one giant steamy wok of spicy goodness). I loved everything we ordered.  The spicy sour soup is utterly out of this world--completely h
I loved everything we ordered.  The spicy sour soup is utterly out of this world--completely head and shoulders above any other spicy sour soup I've ever had in the US and in HK/China, not just from superior ingredients (they use a lot of seafood) but also from the way the subtle flavors of the fresh seafood and the strong spiciness of the peppers and vinegar all come together in a piping hot, joyous dance of flavors that makes one want to weep for sheer joy. The spicy stir-fry with bespoke ingredients were kind of like a dry hot-pot, and I particularly loved the chicken soft bone, the black fungus and the fresh tofu skin, which all effectively soaked up the spicy oil and sauces at the bottom of the bowl, enough to make my nose run and my taste buds cry with joy.
We ended up having to take a lot of leftovers home, which meant we enjoyed this meal for two, three days after our visit... possibly one of the more memorable meals I've had in HK in quite a while.

2017-06-11
2017-05-28 783 浏览
一向鍾意食麻辣嘢,以往只識去譚仔,而家又多一個好選擇了。今日過銅鑼灣發現一間十二味麻辣小當家,我見有多款麻辣食品,所以入去一試。叫咗蒜泥青瓜$28黃師傅拿手清香魚$208剁椒蒸魚頭$98豆漿$10冷鍋串串$88 整體食物及麻辣度適中,食完唔會好似的譚他咁好口乾的感覺,下次出開銅鑼灣必定再幫襯。
蒜泥青瓜$28

剁椒蒸魚頭
豆漿
冷鍋串串
2017-05-27 517 浏览
睇完戲我仲有啲肚餓,就同幾個friend諗住食小小野,醫下肚。有人話想食辣野咁我哋就行咗去小當家。九點幾枱枱都食得7788我哋就啱啱坐低,因為已經食過晚飯,我哋就淨係嗌左師傅拿手清香魚同涼拌黑木耳。黑木耳又爽又脆,汁都調得好味。清香魚果然係師傅拿手嘅,其實就同酸菜魚差唔多,加左青辣椒同青花椒,D魚湯煮到奶白色,多咗一份清新感覺。魚肉鮮味同D湯汁一齊送飯下次會想正式食一餐,試多D野!

黑木耳又爽又脆,汁都調得好味。

下次會想正式食一餐,試多D
野!
2017-05-27 528 浏览
同朋友係銅鑼灣行完街後,就介紹朋友去試下十二味麻辣小當家,之前食過已經覺得水準好好,加上朋友嗜辣,於是便帶她來!一如以往,點了個幾乎每枱必點經典香辣鍋($37,選了小辣,之後按個人喜好加入喜愛的配料。我們選了鹵水豬手($38)、鹵水肥腸($38)、四季豆($18)、豆皮($28)和薯粉($18)香辣鍋香味混勻鍋中,就是把所點的材料炒成,再加入香料和調味,麻麻辣辣,麻香味滲入配料當中,非常好吃!另外點了蔥花蛋炒飯($48)炒飯乾爽可口,粒粒有咬口,配合欖菜、惹花和蛋,非常美味!

薯粉($18)

另外點了蔥花蛋炒飯($48)
炒飯乾爽可口,粒粒有咬口,配合欖菜、惹花和蛋,非常美味!

2017-04-26 627 浏览
今晚同男朋友慶祝生日,知道佢鐘意食辣就特登訂左《十二味麻辣小當家》同佢試下。去到原來餐廳係分開左兩邊,一邊係食乾鍋、米線另一邊就係食川菜嘅。因為前幾日先食左乾鍋所以咁我地今晚就試下川菜喇。入到去坐低一陣大少就決定左食咩喇,我地叫左十二味特色沸騰魚、涼拌土豆絲、酸辣木耳同埋四川冰粉。十二味特色沸騰魚(小辣)入面有幾種唔同嘅新鮮辣椒同辣椒乾加埋花椒八角,初初食落唔覺得辣但愈食就愈辣,食到出哂汗。魚啖啖肉好滑但有些少骨,整體上好惹味,會拎你食幾碗飯。 酸辣木耳微辣重酸味,帶少少酒香,好開胃。涼拌土豆絲小辣,薯仔絲十分爽口而且好入味,推介! 四川冰粉初初叫個陣以為真係凍嘅少黎...黎到先知係甜品。食落好冰涼兼且有好香甜嘅桂花味,解辣一流,一食就唔覺

十二味特色沸騰魚(小辣)
酸辣木耳
微辣重酸味,帶少少酒香,好開胃。
涼拌土豆絲
小辣,薯仔絲十分爽口而且好入味,推介!

2017-02-10
庆祝纪念
生日
  • 冰粉
今天早出門口,十點多便覺得很餓,再加上最近工作壓力大,於是決定放肆一下,和朋友約去吃麻辣香鍋。這是我第二次光顧這店,十二點半到都不用等位。這餐廳是兩間店相連,一間吃麻辣鍋,一間吃牛肉麵。我們到達時被安排坐牛肉麵那邊,桌上放著特色調味料。不過我們的香鍋很夠味,所以沒有用。下次吃牛肉麵可試試。上次我光顧了自選香鍋,但感覺選的菜式都不大入味,因而顯得性價比不高。今次決定試試抵食午市套餐。我們叫了兩個套餐,一個香鍋一個川菜。酥肉香鍋- 酥肉有點肉炸豬肉條,肉的份量不多,但很多粉。不過香鍋是很入味,而且內有各種配料,海帶、麥牙菜、蓮藕、土豆等,全都很入味,很香口。而且香鍋份量挺大,比起自選香鍋抵食很多。口水雞 - 份量很多,都挺入味,不過味道比起其他口水雞沒有特別過人之處。但我們兩人吃一個香鍋和一個口水雞份量就剛剛好。如果兩個香鍋,會略嫌太多配菜,會悶。還是朋友選擇得好隨餐還有飲品,我選了豆漿。味道有點甜,不過都可以接受。最後付款後的收據還有驚喜,上面的字句「人生所有的不開心都是因為沒吃飽」。挺有意思的,吃飽後我又更有動力去努力工作了!
酥肉香鍋
酥肉麻辣香鍋
口水雞
隨餐還有飲品,我選了豆漿。味道有點甜,不過都可以接受。
2017-03-28
酥肉麻辣香鍋
2017-03-12 1283 浏览
辣癮起,約老友記去止止癮,上網睇睇有邊間好,九龍區好幾間都試過,今次黎遠少少港島區試試依個小當家先 鋪頭唔係好大,但坐得舒服陳皮金橘蜜老友記叫既,唔係好甜,淡淡陳皮香,唔錯四川冰粉我就叫冰粉準備一陣食辣降降溫,淡淡桂花香,唔會好甜,冰粉其實冇咩味,但滑捋捋好順喉主角出場喇!黃師傅拿手清香魚好大盤呀,魚好滑好滑,個湯底好香,有胡椒香,又有啲酸酸地,開胃,入面仲有啲金菇同薯粉,好鬼好食呀好在我地冇再另外叫麵條類野,唔係一定食唔哂 鹵水拼盤依個份量少,味道亦很普通,索價太高,性價比很低四川樟茶鴨香脆富油香,濃濃煙燻味,依個幾好食紅糖糍粑新鮮熱辣炸出黎,外脆內軟, 煙靭軟糯,非常好食,上面仲有啲黃豆粉,再加上紅糖醬一齊食2個人棒住個肚走! 如果唔係有啲遠既話,依度都會係我食辣既首選!

鋪頭唔係好大,但坐得舒服

陳皮金橘蜜
老友記叫既,唔係好甜,淡淡陳皮香,唔錯
主角出場喇!

黃師傅拿手清香魚
好在我地冇再另外叫麵條類野,唔係一定食唔哂
鹵水拼盤
依個份量少,味道亦很普通,索價太高,性價比很低
四川樟茶鴨
香脆富油香,濃濃煙燻味,依個幾好食
紅糖糍粑
2個人棒住個肚走!
如果唔係有啲遠既話,依度都會係我食辣既首選!
  • 紅糖糍粑
  • 黃師傅拿手清香魚
#香鍋🌶(HKD69)✔️👅:7/10✏️ Lunch Set香鍋大大鍋都係$69 仲包一碗飯同湯 今次就試左散叫 可以揀經典香辣/麻辣/醬香等辣到好爽皮🤗😍🔥 配料方面推介雞軟骨 肥腸 豆皮 寬粉等比較索辣味既❤️#川式口水雞🐥(HKD78)✔️👅:7/10✏️ 唔錯啵!辣得黎雞味都係度!雞件滑身之餘雞皮薄嫩 份量都多~⭐️ 隔離仲有貴陽牛肉粉 有機會介紹下
#香鍋🌶(HKD69)
✔️👅:7/10
#川式口水雞🐥(HKD78)
✔️👅:7/10
⭐️ 隔離仲有貴陽牛肉粉 有機會介紹下
2017-01-23 975 浏览
無辣不歡既我難得約到個辣妹陪我食飯,我就揀左銅鑼灣呢間餐廳!好彩平日7點半去到都唔算太多人~唔洗等位就有得坐。我地得2個人,所以試唔到幾多野,淨係叫左一個麻辣香鍋。鍋底我地就揀左經典大辣,然後點左d配料(蓮藕、土豆、羊肉、茄子....)。我諗大家睇相都feel到佢唔惹小😂😂佢確係夠辣~而且我地叫左薯粉...佢索左d辣汁夠晒正~呢餐岩晒我口味~夠辣夠麻夠香!平時我係出面都係食開水煮魚...辣子雞...估唔到今次呢個乾鍋又幾特別👍🏻

好彩平日7點半去到都唔算太多人~唔洗等位就有得坐。
我地得2個人,所以試唔到幾多野,淨係叫左一個麻辣香鍋。
我諗大家睇相都feel到佢唔惹小😂😂
佢確係夠辣~而且我地叫左薯粉...佢索左d辣汁夠晒正~
呢餐岩晒我口味~夠辣夠麻夠香!
平時我係出面都係食開水煮魚...辣子雞...
估唔到今次呢個乾鍋又幾特別👍🏻
2016-11-30 1160 浏览
男友看見一篇MENCLUB BLOG文說來這挑戰辣麵, 他平日明明好少吃辣, 今日竟然提議來這挑戰, 不過我是辣味愛好者, 當然大同意!首先預備了一個凍烏龍茶以防太辣點了公仔麵都煮得幾彈牙, 點了心型魚蛋, 磨菇, 蘿蔔, 魚皮餃, 結果是大部分配料都吃不到味道, 只有滋滋辣味!!!不過用料不差, 蘿蔔沒有渣, 魚皮餃入面的肉有點魚香, 魚蛋夠彈牙, 不過幾乎一淡麵一淡茶!烏龍茶不夠解辣, 下次點椰汁先得了!
首先預備了一個凍烏龍茶以防太辣

烏龍茶不夠解辣, 下次點椰汁先得了!
2016-11-29 7045 浏览
我地一行六人,驚係銅鑼灣食晚飯會冇位,所以朋友特意致電訂檯但冇人聽咁我就用open rice裡面既book位功能book檯~第一次用,有D緊張我咁岩早到,就再安全D行去餐廳再confirm book位啦~年輕既侍應生好細心咁幫我mark低資料,話轉頭會睇返open rice update booking, 仲叫我放心~係附近行左陣,再行返黎睇下餐牌先~其實一開始我都唔係好了解食咩~只知道有川辣既食物~張餐紙上有分店既地址~咦~我原來都去過其中一間分店食烤魚BOR~睇餐牌其實都唔係好知食咩~剛巧店內有幾個顧客,望到佢地既食物係一大碗咁上檯餐牌上既"hotpot"並唔係打邊爐既意思香鍋即係師傅係廚房炒好,再送上檯~首先我地嗌左三個小食:虎皮尖椒紅油香口但唔辣,最辣係佢地核~但又唔係粒粒核都辣到跳舞~睇你好唔好運啦~椒本身都幾香甜既~乾煸四季豆咸咸肉碎,寧舍開胃~四季豆軟硬適中GOOD!酸辣木耳有驚喜~入口微酸,後來既辣味十分頂癮!食過唔停!好勒~到主菜:秘製醬香鍋我地揀左蝦、海帶、魚蛋、寬粉、茶樹菇得味道不太濃,香口我食左一蝦肉質麻麻,感覺不太新鮮經典香辣窩(小辣)我地揀左雞亦、豬扒、寬粉

係附近行左陣,再行返黎睇下餐牌先~

其實一開始我都唔係好了解食咩~只知道有川辣既食物~
張餐紙上有分店既地址~
咦~我原來都去過其中一間分店食烤魚BOR~

餐牌上既"hotpot"並唔係打邊爐既意思

香鍋即係師傅係廚房炒好,再送上檯~

首先我地嗌左三個小食:

虎皮尖椒
紅油香口但唔辣,最辣係佢地核~

但又唔係粒粒核都辣到跳舞~睇你好唔好運啦~

椒本身都幾香甜既~

乾煸四季豆
咸咸肉碎,寧舍開胃~

四季豆軟硬適中

GOOD!

酸辣木耳
有驚喜~

入口微酸,後來既辣味十分頂癮!

食過唔停!

好勒~到主菜:

秘製醬香鍋
我地揀左蝦、海帶、魚蛋、寬粉、茶樹菇得

味道不太濃,香口

我食左一蝦
肉質麻麻,感覺不太新鮮

經典香辣窩(小辣)
我地揀左雞亦、豬扒、寬粉、金菇、茄子等

十分香口,川辣感覺十足

小辣不太辣

又係十分之開胃之選~

雞亦係炸既,感覺不太匹配

相反金菇同茄子有驚喜~

佢地吸晒醬汁精華~

食完繼續再食~

黃師傅拿手清香魚
魚微腥但冇骨,但湯底不太辣

配上白飯又有微妙既化學作用~

係極好食!

咦~個白飯都係驚喜喎~

口感硬得黎爽口一粒粒

而且有飯香味

果然有誠意~!
2016-11-25 919 浏览
今日去銅鑼灣行街,順便去食個午餐。去左十二味麻辣小當家食麻辣燙。麻辣燙,已經好耐冇去大陸食過啦。超級期待!原來係要揀至少五樣送先可以叫一碗麻辣燙。叫左少辣,酥肉,豆卜,金錢肚,冬瓜,同蟹柳。哇,好大碗呀!份量多,岩曬我。見到成個麻辣燙都係香料。一上菜就聞到好香。個人覺得,其實叫左小辣,慢慢就會越食越停唔到口,因為小辣會比我感覺嘴有少少麻,跟住就越食越快,幾開胃!好惹味,如果再少油d就完美!不過呢d野食要多油先夠香,所以好矛盾。但理唔到咁多,因為好惹味,所以食得好過癮。食到覺得有少少油,就飲下呢杯茶,fresh之餘又解辣,正!酥肉又幾得意,我幾鐘意個口感,脆脆d,麻辣湯底已經滲入酥肉表層,所以酥肉一入口,麻辣味好正,肉質自己有有陣香味,呢個感覺幾特別。整體黎講算唔錯,下次想食辣會再黎!

份量多,岩曬我。見到成個麻辣燙都係香料。一上菜就聞到好香。

食到覺得有少少油,就飲下呢杯茶,fresh之餘又解辣,正!

整體黎講算唔錯,下次想食辣會再黎!
話說近來出了一款號稱全球第二辣的韓國即食麵,全球VLOGGER(包括小弟)紛紛出片試食,看來崇尚激辣的風潮不減!那位試食BUDDY今日就邀請我來了銅鑼灣的十二味,說要再度挑戰四川麻辣!四川麻辣跟即食麵那種刺激於舌的辣不同,反而是麻痺感凝聚整個口腔,嗜辣朋友值得一試!不過如果無膽的話就只叫清湯好了,因為這裡的小辣也不是開玩笑的。除了辣湯粉外,還可以點麻辣乾鍋,也就是直接用辣油煮菜,不加水。煮好後菜色表面像炒熟般乾身,所以辣味更集中更刺激!人山人海!原湯底是豬骨湯,只點了小辣,但辣度已經是小弟極限!辣湯底非常油膩,十足的四川風格,輕輕嘗一口湯底已經知道非同小可!店家薦的出前一丁掛湯力不足,建議寬粉或薯粉,口感更彈牙又掛湯!肉類方面我推薦酥肉,爽口之餘非常鬆化,亦較易讓辣味入滲。金錢肚,肥牛亦有同樣效果。丸類/餃類比較不容易沾上辣味,算是不能吃辣者的緩衝。蔬菜方面要非常小心,大部分都好掛湯,即是好辣!當中蛙蛙菜,豆卜,蒿荀,芋絲,生根可說是必試之選!保證閣下一試難忘。恕小弟無能,點了一罐全天然椰汁解辣,因為真的非常辣!總結最後,整碗粉我就吃了整整45分鐘才完成,吃完咀唇紅腫,心跳加速,但真的

人山人海!

店家薦的出前一丁掛湯力不足,建議寬粉薯粉,口感更彈牙又掛湯!

丸類/餃類比較不容易沾上辣味,算是不能吃辣者的緩衝。

恕小弟無能,點了一罐全天然椰汁解辣,因為真的非常辣!

總結

最後,整碗粉我就吃了整整45分鐘才完成,吃完咀唇紅腫,心跳加速,但真的好爽!
2016-11-09 2868 浏览
每隔一段日子,總會心癮起想吃米線。經常留意著,滿心找機會開拓。這次辣妹二人組團,選了間專吃川菜的,向麻辣燙挑機~劃點單自選,超過50款配料,選擇困難症又發作。價錢按食材逐款計,限定最少5款,結果迎來大堆頭的巨碗。碗口快跟得上筷子的長度了,傻眼了……點了三肉兩素的配料,翻動一下,幾乎找不到麵底。素系配料特多,鋪有一堆大愛的海帶 ($8),看得樂了。鮮腐竹 ($6)更是誇張,居然有小山的份量,番本有餘。大辣豬骨湯底,味道偏麻辣系。可是,這真的是大辣嗎?不約而同,說怎麼像是小辣似的,太清了,讓加多寶 ($15)沒了用武之地……沖著米線而去,卻選了寬粉 ($15)。挖出來看,比海帶還闊呢!跟朋友的薯粉相比,一條頂幾條。吃起來超彈牙的說,很喜歡這質感。不過沒弄鬆,黏在一起要小心點吃……就是肉系配料,相對下失色了。鹵水肥腸 ($18)算是不錯,炆得軟淋,中間有清理過。酥肉 ($18)和嫩牛肉 ($24)單價高,份量反而較少。入口無根,就是肉味偏淡,酥肉炸粉有點厚。朋友的那碗,亮點是心形魚蛋 ($16/3粒)。爽甜彈牙,比一般魚蛋好吃。好不容易吃光,飽得開始發呆,卻又忍不住加了四川冰粉 ($26)作

這次辣妹二人組團,選了間專吃川菜的,向麻辣燙挑機~

劃點單自選,超過50款配料,選擇困難症又發作。

價錢按食材逐款計,限定最少5款,結果迎來大堆頭的巨碗。
麻辣燙
碗口快跟得上筷子的長度了,傻眼了……
麻辣燙
點了三肉兩素的配料,翻動一下,幾乎找不到麵底。

素系配料特多,鋪有一堆大愛的海帶 ($8),看得樂了。

鮮腐竹 ($6)更是誇張,居然有小山的份量,番本有餘。
鮮腐竹
大辣豬骨湯底,味道偏麻辣系。可是,這真的是大辣嗎?
加多寶

寬粉
就是肉系配料,相對下失色了。

鹵水肥腸 ($18)算是不錯,炆得軟淋,中間有清理過。
鹵水肥腸
酥肉 ($18)嫩牛肉 ($24)單價高,份量反而較少。

入口無根,就是肉味偏淡,酥肉炸粉有點厚。
酥肉、嫩牛肉
心形魚蛋
好不容易吃光,飽得開始發呆,卻又忍不住加了四川冰粉 ($26)作飯後甜品

混著桂花和提子乾吃,口感滑溜,但有點過甜,是因為幫助解辣嗎?其實不需要喔……
四川冰粉
整體來說,味道和單價其實可以接受,尤其推介素系配料。

不過最少5款食材的限制著實奇怪,加起來偏貴。

女生一人一碗,根本會吃撐的喔~若沒這限制就好了……
2016-10-21
鮮腐竹