2023-07-08 369 浏览
在太古城等着看電影便選擇去一家日式魚生飯餐廳,這裡的食物選擇非常豐富。餐廳的套餐包括了魚生飯、烏冬和炸物,一次滿足了多樣的喜好。首先,讓我來談談魚生飯。這道菜是這家餐廳的招牌,味道鮮美而且非常健康。魚生飯的飯粒軟糯,配上新鮮的生魚片和各種蔬菜,非常美味。每一口都充滿了海鮮的鮮甜味道,令人回味無窮。而且,這道菜的份量適中,既可以滿足飢餓,又不會過於沉重。接著是烏冬。這道湯麵的湯頭鮮味濃郁,配上彈牙的烏冬麵和豐富的配料,增添了一份滿足感。烏冬的份量也十分慷慨,足以填飽肚子。這是一道非常適合搭配魚生飯的湯麵,讓整個套餐更加豐富多樣。最後是炸物。套餐包括了炸鰻魚和炸蝦。這些炸物外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁,非常美味。無論是作為主菜或者配菜,都能為整個套餐增添一份脆口的口感。總的來說,這家日式魚生飯餐廳的食物選擇豐富,套餐組合得非常合理。無論喜歡魚生飯還是烏冬還是炸物,都能夠在這裡找到自己喜歡的口味。我非常享受這次用餐的體驗,推薦給所有喜愛日本料理的食客。

如果你問我,想吃一碗高質又新質的海鮮丼去那裡好呢🤔?! 我一定會推薦你去太古的 🇯🇵北海丼ℍ𝕠𝕜𝕜𝕒𝕚𝕕𝕠𝕟哦!!! 餐廳主打北海道直送新鮮海產👅,與北海道最大規模的水產供應商合作💕,每日即日運送,愛嚐鮮的朋友仔,不能錯過囉~ 丼飯選擇豐富,有熟食丼,又有魚生丼✨。當然還有刺身、小食和甜品等等啦☺️!「 五點刺身拼盤🐟$238 」 新鮮又鮮美的刺身,有牡丹蝦、帶子、三文魚、大吞拿魚腩及油甘魚😆。款款都質素高,當中最愛肥美的大吞拿魚腩,入口即化呀💖~ 「 吉列帶子伴三文魚子及他他醬💧$78 」 酥脆可口的吉列帶子,超大一顆😍!!! 加上晶瑩剔透的三文魚子及他他醬,就更好吃了。 「 宮崎豚肉胡麻沙律🥗$98 」 有驚喜的宮崎豚肉,肉質鬆軟又甘甜。沙律菜量多,配上我最愛的胡麻醬,多多都吃得下! 「 炸蟹餅🦀$88 」 外酥內軟綿綿的炸蟹餅😳,口感一流。絲絲蟹肉,令人好滿足。 「 極上海鮮丼🍚$328 」 色彩豐富的極上海鮮丼,有10種食材😍,口水流了吧!!! 有海膽、帶子、牡丹蝦、蟹鉗、三文魚子、三文魚、吞拿魚腩、赤身吞拿魚及白身魚😝,你最愛那一款呀~ 「 沖繩豚足丼🐽$198 」 沖繩豚足丼
如果你問我,想吃一碗高質又新質的海鮮丼去那裡好呢🤔?!

「 五點刺身拼盤🐟$238 」

「 吉列帶子伴三文魚子及他他醬💧$78 」

「 宮崎豚肉胡麻沙律🥗$98 」

「 炸蟹餅🦀$88 」

外酥內軟綿綿的炸蟹餅😳,口感一流。絲絲蟹肉,令人好滿足。

「 極上海鮮丼🍚$328 」

「 沖繩豚足丼🐽$198 」

沖繩豚足丼都好有驚喜!! 豚足充滿骨膠原,滷得軟腍又入味😋,必點之選呀!!!
2023-05-19
2023-04-23 631 浏览
I wasn't a Japanese food lover but passing by seeing their neat don meal sets, I walked in without noticing considering haven't had sashimi quite some time. I ordered the assorted dice sashimi don with angus beef udon served with eel tempura and chilled tofu. Don was definitely not mini for me😅 maybe only on the rice side🤔 It was loaded with diced sashimi. Looked and tasted fresh. Tender but not chewy. Sashimi could be tasted from good fresh quality source. Udon was alright, nothing special. Al

Udon was alright, nothing special. Al dante as it should be. Beef was a bit tough for me😅 Not the best one I guess.
Eel tempura was delightful. It was a surprise. Such oily fish wasn't cooked to be tased heavy. Thin coating of batter but holding its shape on every bite. Crunchy and flavourful. Good job 👍🏾
Chilled tofu was nice as it should be. Cold with hint of soya taste. A nice side to pair with the eel tempura.
Miso soup was alright. At least not salty as many restaurants served.

Staff were nice and friendly. Very polite just like how a traditional Japanese restaurant staff shall be. Helpful and efficient that refilling tea without ask, approach once you were ready to order.

A restaurant with quality food and respectful service. 👍🏾
2023-04-21 2207 浏览
今次呢間係太古城嘅日本料理餐廳🍴裝修簡約又坐得舒服😍而且啲食物質素水準好高添❤️好喜歡呢🥳🐠極上海鮮丼 $328🌈呢個🈚️🉐️輸嘅極上海鮮丼真係超新鮮💯濃郁海水味嘅海膽令人回味無窮😋魚生新鮮程度爆燈👍物有所值🥳好推介呀🥳🐷沖繩豚足丼 $198🌈估唔到今次係呢間餐廳個Menu見到以前喺沖繩食過好正嘅沖繩豚足丼呀🥰佢哋嘅豚足炆煮真係超甘香又夠曬林🐷充滿住沖繩地道嘅風味💯回憶返晒嚟呀👍🦪鮑魚伴鮑魚肝醬 $98🌈呢個鮑魚使肉質軟嫩👍點埋用鮑魚肝做成嘅肝醬一齊食😋嘩!真係不得了💯唔單止食到鮑魚濃郁嘅鮮味✅口感同埋層次感都非常之豐富🥳絕對保一個夠曬睇頭又正嘅餐前小食呀🥳🐖宮崎豚肉胡麻沙律 $98🌈 宮崎嘅豚肉出名係軟腍又夠肉香👍豚肉片切得夠薄🔪好容易食得黎又有咬口💯加埋蒜片、生菜、松子、芝麻同埋我最愛嘅胡麻醬✅非常之咁惹味呢🥳🥤綠茶可樂 $32🌈我第一次飲呢個綠茶可樂🥤呢個將綠茶放咗入去可樂入面💯原來就出現咗呢個不可思議嘅口感同埋味道❤️未試過可以一試🥳🎃豆腐雪糕拌南瓜小丸子 $98🌈呢個超級豐富嘅甜品🍮紅豆量適中✅加埋豆腐同埋南瓜蓉夠曬特別呀💯佢哋嘅小丸子勁好彈牙呀😋豆腐味仲好香濃添🥳

🐠極上海鮮丼 $328

🎃豆腐雪糕拌南瓜小丸子 $98

• 極上海鮮丼
  • 豆腐雪糕拌南瓜小丸子
2023-04-05 686 浏览
第一次食送左張coupon, 本身食set 都唔算貴,但用coupon就要散叫,點左個刺身飯,另外一款有2 個細碗飯,燒牛肉及韓式刺身角切飯,全部都好好食,咁嘅價錢性價比好高
之前路過 留意到呢間餐廳都幾多人食最近朋友仔話有呢到嘅coupon咁就啱哂啦可以去試吓🤑今次試咗佢地嘅全新迷你鴛鴦丼烏冬套餐唔洗選擇食丼飯定烏冬 一次有哂🥰鴛鴦套餐仲有個特別嘅點 就係配菜方面都相對豐富啲😳.🍴迷你角切魚生丼 •安格斯牛肉湯烏冬 $188 💛8.5/10跟 鰻魚天婦羅 同 冷豆腐燒汁鰻魚軟糯香甜 其實唔炸一樣好食👍🏻角切魚生份量充足 鋪滿成個迷你丼飯嘅頂層😌安格斯肥牛肉味濃郁同烏冬嘅香濃豬骨湯底夠哂夾😛.🍴迷你醬油漬赤身吞拿魚丼 •韓風豚肉烏冬 $198 💛8.5/10跟 唐揚炸雞 同 白身魚海苔沙律炸雞香脆juicy但唔油膩🐥白身魚同吞拿魚品質新鮮厚身大大片極滿足😙烏冬嘅韓風泡菜湯底 帶有微微甜辣 食落更開胃😋.✨冇睇清楚條款 落單時店員提醒先知原來呢個系列唔用得優惠卷🥹不過懶得再諗 唯有留返下次再用結果消費完又送多咗幾張coupon🤣✨
之前路過 留意到呢間餐廳都幾多人食
不過懶得再諗 唯有留返下次再用
結果消費完又送多咗幾張coupon🤣✨
午餐
2023-01-27 1475 浏览
本來呢間舖係充滿重要回憶既舖頭,每次去太古城都會食,但今次真係好失望!我同友人食完之後,都分別屙左4次同7次,係屙水個種,個肚勁痛,友人更加係由星期三到今日都仲係個肚唔舒服。我食既係熟既饅魚飯,友人食既係便當。先唔講味道同食物質熟,講返烹調上,當中友人份炸雞係好牛,末熟。另外,啲飯係勁水,好似糊仔咁,一啲都唔粒粒分明,放入口個陣都唔知自己係食緊粥仔,定食緊飯飯,好辛苦。食完飯相當唔開心,以前經常食甚至推薦比人既一個舖頭會退步成咁。係時候同回憶講再見…
我同友人食完之後,都分別屙左4次同7次,係屙水
個種,個肚勁痛,友人更加係由星期三到今日都仲
係個肚唔舒服。
我食既係熟既饅魚飯,友人食既係便當。先唔講味
道同食物質熟,講返烹調上,當中友人份炸雞係好
牛,末熟。
另外,啲飯係勁水,好似糊仔咁,一啲都唔粒粒分
明,放入口個陣都唔知自己係食緊粥仔,定食緊
飯飯,好辛苦。食完飯相當唔開心,以前經常食甚至
推薦比人既一個舖頭會退步成咁。
係時候同回憶講再見…
2023-01-25
2023-01-15 1016 浏览
今日睇完戲經過太古城,見到北海丼唔係好多人排隊,所以又食吓,次次都係食佢嘅魚生丼,今日發覺原來出咗一個二人套餐$498😍有一個shabu shabu兩碗迷你飯仲有兩條炸池魚,都幾抵食。😍二人套餐包括左和牛shabu shabu和牛入口即溶加埋壽喜燒湯湯底,真係不得了!🍲洋蔥雞肉丼啲雞肉雞肉調味都好好,加埋爆香左嘅洋蔥,香噴噴。啱晒鍾意食熟食嘅朋友。🍣醬油切角三文魚丼雖然魚生切到細細舊,但仍然充滿鮮味,加埋啲特製醬油汁同埋日本米,正👍

😍二人套餐包括左和牛shabu shabu

和牛入口即溶加埋壽喜燒湯湯底,真係不得了!

🍲洋蔥雞肉丼啲雞肉

🍣醬油切角三文魚丼

2023-01-13
2022-12-11 913 浏览
星期四晚喺太古城行左陣街,有d肚餓,經過呢到望下menu點知有驚喜⋯做緊信用卡買一送一優惠(指定menu),平時淨係捨得食lunch menu,即刻入左黎食!水準如平時好,魚生新鮮,推介呀。
水準如平時好,魚生新鮮,推介呀。
2022-12-08
  • 招牌北海丼
2022-11-19 879 浏览
晚餐黎到北海丼食飯,真係好好食,呢度主打既係日式料理,而我今日就選擇左食魚生丼,真係Very Good。首先佢有個面史湯,入面既料又好足好好飲,再黎仲有豆腐加埋入去一流呀。仲有配料有炸物、天富羅,兩樣都好好食,雖然係熱氣左少少,但都好值得食。重點黎到個魚生對啦,勁足料,勁多魚生,有三文魚,好香滑,而且仲有帶子,勁鮮味呀,重中之中係吞拿魚,平時吞拿魚係好多榨係個口入面越咬越多榨,但呢度既吞拿魚係勁好食。
2022-11-17
呢間位於太古城中心嘅丼飯店除咗岀名裝到滿瀉嘅三文魚籽丼之外,仲有好多唔同組合嘅丼,食材唔單止有刺身,仲包括牛肉同豚肉,花多眼亂啊😳😶‍🌫️貪心想試多啲可以揀三色迷你丼,不過飯量唔好睇少吖🤣-🦐招牌北海丼 $298包羅萬有嘅丼,入面有牡丹蝦、海膽、三文魚籽、帶子、蟹鉗、鮑魚、油甘魚同甜蛋😍份量都唔少,丼飯上放到滿一滿😚飯底仲有中華沙律同飯素,保証可以食到一乾二淨😆 刺身方面,魚類柔軟鮮甜冇筋,海膽濃郁唔腥,比較奇怪係甜蛋有啲似濕咗嘅海棉蛋糕,同埋飯壓得有啲實影響口感🤔抵唔抵食見人智喇~🦀迷你北海三色丼 $298🐟迷你吞拿魚三色丼 $288-🍣北海丼🏡地址: 太古太古城道18號太古城中心3樓313號舖☎️電話: 2577 0828🕙營業時間: 11:30-23:00 (Mon-Sun)———————————————🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔🌿鍾意我的分享請 ᴄᴏᴍᴍᴇɴᴛ, ʟɪᴋᴇ, ꜱʜᴀʀᴇ & ꜱᴀᴠᴇ ❤️🌟繼續關注我的貼文請𝙁𝙤𝙡𝙡𝙤𝙬 @bobowannaeat (ㆁωㆁ*)
🦐招牌北海丼 $298

🦀迷你北海三色丼 $298
迷你北海三色丼

🐟迷你吞拿魚三色丼 $288
迷你吞拿魚三色丼

🍣北海丼
🏡地址: 太古太古城道18號太古城中心3樓313號舖
☎️電話: 2577 0828
🕙營業時間: 11:30-23:00 (Mon-Sun)
———————————————
🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔
迷你北海三色丼
2022-10-13 687 浏览
喜歡去些優靜的地方與家人享用晚膳,經過太古城的北海丼,地方舒適環境恬靜就決定與家人在此吃晚飯,那裡有些迷你海膽三文魚子飯及雞烏冬套餐,迷你套餐好處就是有烏冬有飯有魚生又有炸物,滿足了我們的食慾,還叫了一份迷你吞拿魚三色丼,豬骨湯烏冬沙律及吉列炸雞,最驚喜的是久違了的吞拿魚蓉,好耐未有品嚐過,二百多元的套餐可以品嚐高質素嘅食物感到物超所值,聽聞他們的甜品雪糕是自家製的產品,值得一試與別不同。還值得一提的,是他們的服務態度殷勤,有賓至如歸的感覺, 北海丼已成了我們家人的飯堂。
2022-09-25
2022-10-11 423 浏览
呢間嘢冇乜特別我覺得裝修係麥當勞同一蘭之間嘅高級版話晒都係1957 group 裝修點都有啲水準嘅地方感覺尚算舒服光猛得來帶點柔和食物質素就一般未去到難食冇乜特別食物有啲擺位影相唔錯我相信呢一間都係俾啲後生情侶行完街,聚一聚當佢一間高級快餐店
呢間嘢冇乜特別
我相信呢一間都係俾啲後生情侶
行完街,聚一聚
當佢一間高級快餐店

2022-10-06 392 浏览
喺太古城睇完戲,又係搵嘢食嘅時候,見到3樓有間北海道直送嘅日本餐廳"北海丼Hokkaidon" 門口有一堆客人等入座,睇見人頭湧湧,門口餐牌有四款迷你日本丼正在推廣,賣相相當吸睛,梗係唔好錯過啦 店內裝潢清優雅緻,光線柔和伴隨着輕音樂,令人未食嘢都感受到舒適感我哋坐嘅位對住開放式廚房,睇住廚師密密不停手為客人精心製作食物Menu 附有精美食物圖片,花多眼亂,選擇困難症又發作,我哋鍾愛魚生,最後梗係離不開魚生食材,點選「全新迷你鴛鴦丼烏冬套餐」嘅其中一款「迷你角切魚生丼.安格斯牛肉湯烏冬配鰻魚天婦羅.冷豆腐」,仲有唔少得嘅人氣之選「漁師丼」,朋友仲話要試下香蔥吞拿魚腩卷「迷你角切魚生丼.安格斯牛肉湯烏冬配鰻魚天婦羅.冷豆腐 」角切魚生雖然細細舊、細細舊,不失新鮮味道,安格斯牛肉有牛肉味、烏冬爽滑軟嫩、薄薄天婦羅包住厚厚鰻魚肉,口感厚實而不油膩「漁師丼」食材有海膽、深海池魚、牡丹蝦、帶子、甜蛋,魚生食材新鮮冇得彈,海膽入口即化、綿密、鮮甜,深海池魚肉質結實爽口、魚味十足,牡丹蝦、帶子鮮甜軟滑,甜蛋入口軟綿綿,令人有種食緊蛋糕嘅感覺,精心製作,配搭相得益彰香蔥吞拿魚腩卷一般,卷物餡料用咗吞拿
,賣相相當吸睛,梗係唔好錯過啦

店內裝潢清優雅緻,光線柔和伴隨着輕音樂
,令人未食嘢都感受到舒適感

我哋坐嘅位對住開放式廚房
,睇住廚師密密不停手為客人精心製作食物

Menu 附有精美食物圖片

香蔥吞拿魚腩卷一般,卷物餡料用咗吞拿魚腩蓉、幼幼蔥絲、少許黃蘿蔔絲,吞拿魚味唔夠突出

侍應有禮及高效率,密密為我哋添加熱茶,非常體貼

環境清優、食材新鮮、廚師用心、侍應體貼、整體滿意、值得推介
迷你角切魚生丼.安格斯牛肉湯烏冬配鰻魚天婦羅.冷豆腐
漁師丼
香蔥吞拿魚腩卷
2022-09-29
迷你角切魚生丼.安格斯牛肉湯烏冬配鰻魚天婦羅.冷豆腐
漁師丼
忙左幾個星期,日日做12個鍾冇同過屋企食飯🥲終於衝完個project kickoff,可以去食餐好😋放工飛的去左太古城中心,join埋屋企人食飯,環境同空間幾好,坐得舒服自在😌前菜叫左唐揚魷魚圈,鮮蟹肉飛魚子沙律,炸蟹餅,同埋香葱呑拿魚腩卷。炸物全部熱辣辣,最正炸蟹餅,入面超多蟹肉🤩叫左一份迷你吞拿魚三色丼,豬骨湯烏冬,有齊沙律🥗,味噌湯,吞拿魚丼,吉列炸雞排同豬骨湯烏冬,勁豐富🤩仲有,職員服務態度好好,好勤快有service👍🏻

仲有,職員服務態度好好,好勤快有service👍🏻
2022-09-27
  • 迷你吞拿魚三色丼