2024-09-11 433 浏览
以前係呢一頭返工、間唔中都會嚟呢一間度食嘢、今日星期六黎開圍方行街、 點知間間食肆都人山人海、於是就決定黎食第一個點既當然係食返佢既招牌生煎包$30 4隻 ,呢個真係一試難忘,首先食佢嘅時候要好小心,因為佢真係會爆汁,記得第一次同同事食嘅時候,真係爭啲焫親個嘴,首先咬開一小啖之後,可以先飲咗佢嘅湯汁,再慢慢食佢脆脆嘅外皮,真係好好食!!另外點咗蟹黃生煎包 $18一隻,呢一款嘅湯汁就冇招牌嗰隻咁多,但係都會有爆汁既感覺,食嘅時候都係要小心,而我自己係好鍾意食蟹黃嘅嘢,呢個加左豐富蟹黃嘅味道,出乎意料地夾,都係非常推介酥炸小雲吞$25,一碟有12粒,原本都驚食唔晒,鍾意佢嘅口感,因為原來係細細粒嘅,一口吞到嘅size,外皮非常之酥脆,唔使驚食唔晒,因為會一口接一口麻醬手撕雞絲粉皮$35 ,唔知道原來係咁大兜,開頭都驚食唔晒,但佢嘅麻醬係非常之足夠,而佢嘅粉皮係晶瑩剔透,非常煙靭,夾埋青瓜同埋雞絲一齊食,唔會有好膩嘅感覺作為甜品咁叫咗手工豆沙窩餅$28,一上碟已經將佢切成八嚿細細嚿,外皮非常之酥脆,夾埋內裏嘅紅豆去食,唔會過甜,食到咁飽再食佢,都係能夠清哂成碟最後最後仲要提嘅就係原來買滿$6

最後最後仲要提嘅就係原來買滿$60 ,就可以任飲豆漿,原本我地嗌咗一罐可樂,但係見店員非常親切咁幫店內嘅食客添豆漿,先至發現原來有呢一個服務,於是就請店員俾一杯我哋飲,豆漿好有豆味,微甜,凍凍地,好飲!!

• 蟹黃生煎包
  • 麻醬手撕雞絲粉皮
2024-09-10 417 浏览
這家生煎已經收藏了很久在香港有很多分店 選了個離家近的下了班後來試一下了~他們家的生煎包真的超級好吃!包皮香脆,餡料肉很多很鮮美湯汁鮮甜,吃的時候要很小心一不小心就噴得一臉都是汁了!蔥油雞扒拌面雞扒炸得酥酥脆脆的 肉質嫩滑拌面蔥油味很足 而且麵條份量超級多!麻醬手撕雞冷面麻醬味很香濃雞絲跟面的量也是很驚人的 吃不完店內吃滿$60就可以無限量喝豆漿豆漿不會稀稀的,豆味很濃厚不會太甜,很好喝 續了好多杯~一喝就知道是自制而不是工業科技的味道大圍這家服務好好 店員會經常幫忙添豆漿
這家生煎已經收藏了很久
在香港有很多分店 選了個離家近的
下了班後來試一下了~

他們家的生煎包真的超級好吃!
包皮香脆,餡料肉很多很鮮美
湯汁鮮甜,吃的時候要很小心
一不小心就噴得一臉都是汁了!

蔥油雞扒拌面
雞扒炸得酥酥脆脆的 肉質嫩滑
拌面蔥油味很足 而且麵條份量超級多!
麻醬手撕雞冷面麻醬味很香濃
雞絲跟面的量也是很驚人的 吃不完

店內吃滿$60就可以無限量喝豆漿
豆漿不會稀稀的,豆味很濃厚
不會太甜,很好喝 續了好多杯~
一喝就知道是自制而不是工業科技的味道
大圍這家服務好好 店員會經常幫忙添豆漿

2024-09-05 490 浏览
大圍呢間「劉興記」之前聽過佢哋嘅生煎飽出名,今日放工就過嚟試吓。我哋大約6:00到,都算快有位,過咗半個鐘就開始人多要等位。~蟹黃生煎包(1隻) $18上枱熱辣辣,煎到金黃色,咬一啖已經feel到啲肉汁流出嚟,加埋蟹黃嘅鮮味,好正!~麻醬手撕雞粉皮+招牌生煎包 $54招牌生煎包一樣咁有水準,真係每隻都咁juicy咁好味。手撕雞粉皮都唔錯,呢個套餐都幾抵食,份量算多。~糖醋炸排骨菜飯 $46排骨炸得啱啱好,淋上糖醋,惹味。~低糖豆漿豆漿新鮮,叫任何套餐或滿$60或以上,豆漿任飲,好抵!不過我refill咗一次已經好飽😂。

~蟹黃生煎包(1隻) $18

~麻醬手撕雞粉皮+招牌生煎包 $54

~糖醋炸排骨菜飯 $46
排骨炸得啱啱好,淋上糖醋,惹味。

~低糖豆漿
呢次我去咗大圍一間超人氣小店,試咗幾款特色小食。大熱天時,門口都好多人等位,我就知道沒去錯><蟹黃生煎包 🦀🥟 呢款生煎包真係好香濃!底部煎得香脆,內餡係鮮甜嘅蟹黃同肉餡,咬落去仲有少少湯汁,食得真係好滿足。豆漿任飲,可以飲多幾杯!麻醬手撕雞絲粉皮 🥒🐔 呢道菜色彩繽紛,粉皮滑溜,麻醬香濃。手撕雞絲好嫩滑,配埋麻醬同青瓜絲,食落口感層次好豐富。雞絲酸辣湯 🌶️🍲 呢碗湯酸辣得嚟又唔會過辣,酸味同辣味平衡得剛剛好。醋係可以自己加減的,雞絲份量足夠,配埋脆口嘅竹筍同木耳,真係一碗暖胃嘅好湯。天氣涼食呢碗真係正!好抵食,超大腕!劉興記生煎包專門店 地址 大圍積信街27號地舖G/F, 27 Chik Shun Street, Tai Wai營業時間星期一至日 11:00 - 21:00#hkfoodie #hkfoodies #hkfoodieblogger #hkblogger #hkig #hkfood #hongkongfood #hkigers #香港美食 #吃貨 #hkfoodblogger #foodiehk #相機食先 #hkiger #美食 #香港好去處 #foo
蟹黃生煎包 🦀🥟
麻醬手撕雞絲粉皮 🥒🐔
雞絲酸辣湯 🌶️🍲
地址
大圍積信街27號地舖
營業時間
星期一至日 11:00 - 21:00
#hkfoodie #hkfoodies #hkfoodieblogger #hkblogger #hkig #hkfood #hongkongfood #hkigers #香港美食 #吃貨 #hkfoodblogger #foodiehk #相機食先 #hkiger #美食 #香港好去處 #foodshare #foodism #discoverhongkong #hongkonger #instafoodgram #hkigfood #hkkol
2024-09-01 316 浏览
叫咗招牌生煎包,汁係多嘅,但啲肉有好大陣騷味,有加胡椒粉,但都去唔到陣騷味,唔明點解咁多人話好食之前食過其他分店都唔係咁,有啲失望,所以不會再幫襯了。另外仲叫咗個雞絲粉皮,係熱嘅,麻醬偏多,味道都係麻麻地。
之前食過其他分店都唔係咁,有啲失望,所以不會再幫襯了。

另外仲叫咗個雞絲粉皮,係熱嘅,麻醬偏多,味道都係麻麻地。
2024-08-28 380 浏览
自從大圍分店開了之後,日日夜夜都大排長龍。有見及此,我都特意地5時半就到達,誰知最後還是等了半小時才能入坐。———————————————————————點了它的熱賣皇牌套餐S2。本身以為是前菜size的雞絲粉皮,竟然裝滿了一個湯碗!味道正常~麻醬味十分足夠,雞絲份量都多,但沒想到佔據整碗雞絲粉皮最多位置的是竟然是青瓜!比粉皮還要多!我想我頭十口都只是食到青瓜。生煎包美味多汁,一咬下去,當中的肉汁猶如開水龍頭般流出來,肉餡本身都很大粒鮮味,包皮煎得香口,又薄又脆。另外值得一讚的是點了套餐就可以無限添飲豆漿,豆漿有豆味,甜度只屬少甜,相信大部分食客都會滿意。———————————————————————劉興記價錢公道,味道中上,難怪分店愈開愈多。
———————————————————————

麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包2隻

———————————————————————
劉興記價錢公道,味道中上,難怪分店愈開愈多。
2024-08-18
麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包2隻
2024-08-28 296 浏览
早排去旅行去左上海,愛上吃上海菜,所以返到黎香港都搵左間黎吃,止下癮😆劉興記,好出名,唔洗講😂😂吃完發現真係難怪佢咁出名,好吃過上海好出名個間大壺x 😂🤩山煎包叫左招牌同蟹粉,兩隻都好多汁,佢仲要講明無汁一定換比你,可以見到對自己出品好有信心😝真係好好味!包既皮一啲都唔厚,好香,煎得剛剛好👍叫左糖醋排骨菜飯同蔥油雞扒菜飯,份量都是好多,雞扒炸到好香口,糖醋排骨好好味,開胃,配菜飯一流👍👍最後一定要講,佢叫夠$60就有豆漿任添😋啲豆漿飲落有渣嫁,真係真材實料👍👍堅好味過係上海吃😂😂

堅好味過係上海吃😂😂
2024-08-26 383 浏览
二訪這間人氣食店舖頭出晒名經常大排長龍當晚6:30 到已經要排15分鐘招牌生煎包$20(2隻)生煎包係即叫即煎,包底煎到非常香脆咬開超多汁看到枱上的牌子寫著「一口爆汁, 來這家店, 千萬別穿新衣服!」 笑咗 ~麻醬手撕雞絲粉皮 $35麻醬手撕雞真係有雞味,粉皮都好滑溜溜手工豆沙窩餅 $28由於不是太多上海食店都有豆沙窩餅吃所以看到都要點這個窩餅煎得脆香口任何套餐或者滿$60 或以上就可以豆漿任飲
二訪這間人氣食店
舖頭出晒名經常大排長龍
當晚6:30 到已經要排15分鐘

招牌生煎包$20(2隻)
生煎包係即叫即煎,包底煎到非常香脆咬開超多汁

麻醬手撕雞絲粉皮 $35
麻醬手撕雞真係有雞味,粉皮都好滑溜溜

手工豆沙窩餅 $28
由於不是太多上海食店都有豆沙窩餅吃
所以看到都要點這個
窩餅煎得脆香口

任何套餐或者滿$60 或以上就可以豆漿任飲
2024-08-20 395 浏览
之前買過食過幾次招牌擔擔麵,覺得好濃郁,面軟硬適中,汁又濃稠今日再食,面太淋,咬落覺得小爛,似乎煮耐左,汁都稀左同食落冇咁濃香,同之前比較,差左(返去5分鐘內路程,唔存在浸得太耐嘅程況)
(返去5分鐘內路程,唔存在浸得太耐嘅程況)
2024-08-20
5 分钟 (外卖自取)
2024-08-19 394 浏览
垃圾中嘅垃圾,外賣平台 叫咗個鹹肉菜飯同埋兩隻生煎包, 90幾蚊都唔緊要,個菜飯小到嚇死人,真係垃圾中嘅垃圾,咁樣做生意真係完全對唔住良心希望你哋嘅廚房自己反省一下唔好做衰自己

外卖送餐
2024-08-16 579 浏览
第一次幫襯,所有食物無味,仲以為自己味覺有事,問我先生,佢都話冇🙄 問佢可以比少少豉油我,落去菜飯度,唔想晒左d飯,店員話冇,只有排骨汁,但帶酸昧的,如何𤏪飯? 佢話廚房都冇豉油🙄!另外炸豬扒乾而無味🙄 所謂出名生煎包硬、凍,無湯汁!非常之難食🫤 不推薦不回頭🫠

生煎包,排骨菜飯
2024-08-13 491 浏览
呢間餐廳主打生煎包。迷你雞絲酸辣湯+生煎包,套餐價錢$59,包括六隻生煎包同雞絲酸辣湯~~~酸辣湯酸香開胃,雞絲嫩滑,爆汁生煎包,生煎包內裡多汁,咬一口湯汁四溢。晚市仲有凍豆漿任飲。另外,招牌擔擔麵$42,擔擔麵麵條彈牙,花生醬香濃,辣味適中。麻將手撕雞粉皮$35,麻將醬香滑濃郁,手撕雞嫩滑,粉皮清爽。呢度嘅中式小吃選擇多樣,夠哂平。平日晚市都幾多人,好快就有一條長龍。要排隊入去食,所以建議早啲去~~

呢度嘅中式小吃選擇多樣,夠哂平。
2024-08-10 456 浏览
生煎包的確係多汁,但食到陣臊味。第一次食豬肉都有哩陣味,個人就係唔鍾意。 雞肉酸辣湯都唔太好飲,雞肉係就咁放面,唔係一齊煮。 個場好熱,好熱,好熱。 我開頭諗係咪特登冷氣開得細,但見係較咗15度,不過冷氣機好多塵,好污糟。額外叫咗個炸雲吞…都係唔太好食
額外叫咗個炸雲吞…都係唔太好食

2024-08-10
[ 劉興記生煎包專門店 ] 呢間正宗上海生煎包專門店近幾個月超高人氣!港九新界都有分店,招牌生煎包新鮮即煎,粒粒爆汁😍。✿ 招牌生煎包 $30 (4隻) / $45 (6隻)✿ 蟹黃生煎包 $18/隻生煎包有兩款口味,搓皮至包餡都係全人手,保留原始風味👍。煎製後加黑芝麻、蔥花增加香味。兩款生煎包頂部鬆軟,包底煎至金黃脆口,包裡多汁到爆汁!豬肉餡料較少肥肉,肉質鬆軟。「蟹黃生煎包」將蟹膏🦀、蟹肉混合豬肉,味道鮮甜😋。✿ 雞絲酸辣湯小雲吞(6粒) $32除咗生煎包亦都有上海小雲吞,一口一顆方便食。酸辣湯酸辣平衡有層次,湯羹有雞絲、竹筍絲、木耳等,足料飽肚。✿ 秘製上海炸排骨 $22 🐷豬排炸得金黃酥脆,肉嫩多汁。總結🫦 店內生煎包新鮮即煎,每粒都熱辣辣爆哂汁,另外有菜飯、湯麵、酸辣湯等上海菜式,價錢親民👌。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿劉興記生煎包專門店地址:大圍積信街27號吉慶樓地下✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 劉興記生煎包專門店 ]

✿ 招牌生煎包 $30 (4隻) / $45 (6隻)
✿ 蟹黃生煎包 $18/隻

✿ 雞絲酸辣湯小雲吞(6粒) $32

✿ 秘製上海炸排骨 $22 🐷
豬排炸得金黃酥脆,肉嫩多汁。

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 蟹黃生煎包
  • 招牌生煎包
.#foodie #hk #hkfoodie#HTB美食推介【大圍馳名上海菜|🥟排長龍招牌爆汁生煎包】皇牌1 (上海炸豬扒湯麵+招牌生煎包+低糖豆漿) $54🐨上海炸豬扒湯麵推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐炸豬扒一樣係新鮮炸起,所以相對等嘅時間會耐少少。炸豬扒係薄身一咬落去好軟唔會好韌,有少少嘅肉汁唔會太乾身~湯麵就相對比較清淡,但係麵質好彈牙。.🐨招牌生煎包推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐招牌係名不虛全,基本上一落單已上菜嘅速度~一上枱嘅時候熱辣辣,咬落去爆曬啲汁出嚟!!!包皮煎得好香,底部有香脆嘅口感、上面就似小籠包咁皮薄~.🐨低糖豆漿推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐低糖豆漿有驚喜,飲落豆香好濃,而且質地好濃稠,飲落口有漿住嘅感覺~!只要嗌套餐或者超過$60,仲可以免費添飲添😋😋.🐨蟹黃生煎包 $18推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐由於知道餐廳特別出名生煎包,所以都試埋佢另一款蟹黃版,食落蟹黃味好出、好鮮甜,相對地冇招牌咁多汁,但感覺味道就更加平衡~建議大家嚟都一定要加配!!——☼——☼——☼——☼——☼——劉興記生煎包專門店📍地址:大圍積信街27號地舖🐨推薦度:😋😋😋😋😋/5 🪸環境:👾👾👾👾🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻📸食物打卡度:💡💡💡
.#foodie #hk #hkfoodie
🪸環境:👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB大圍 #HTB上海菜
#大圍美食 #大圍 #上海菜 #爆汁 #生煎包 #豆漿 #蟹黃 #美食推介