2022-06-18 559 浏览
呢幾年素食餐廳越開越多,食素食都可以有好多選擇😆 南丫島餐廳選擇唔算多,而👧🏻覺得呢間素食可以一試❣️pizzaPizza 可以自己揀sauce 同topping,有十款可以揀,選擇都幾多,呢次就揀左蘑菇、粟米同素火腿😆 整體味道唔錯,pizza 餅底好脆👍 蘑菇同粟米嘅配搭好多汁,唔會話好dry,由於係素食嘅關係,成個pizza唔會好油膩,👧🏻個人就幾鐘意👍❣️意式焗野菜千層麵煙煙靭靭嘅千層麵入面夾住好多唔同嘅蔬菜,芝士好拉絲😆😆 千層麵配有蕃茄醬,搭埋沙律一齊食,口感同層次都幾豐富😆❣️南瓜湯呢個南瓜湯好神奇,入面唔係得南瓜,仲有薯仔碎同蘑菇碎,好好飲!睇得出廚師嘅用心👍📌服務同人情味濃厚👍👍👍👍

❣️pizza

❣️意式焗野菜千層麵

❣️南瓜湯

📌服務同人情味濃厚👍👍👍👍
2022-05-19 411 浏览
農舍是南丫島內的素食餐廳,每日都會提供3個set lunch。蘑菇湯你會食到有一粒粒打碎的磨菇粒。凍檸茶這是mvp,檸檬已經打碎在茶中,飲起來檸檬味十分濃,應該有少量檸檬皮的成份在內,但不會有苦澀味。芝士白汁翠玉瓜千層麵同行朋友食了覺得雖然不錯,但比之前蕃茄醬版遜色,不過外觀上,千層麵焗得似模似樣。咖喱雜菜竹炭手工烏冬咖喱汁少少辣,味道不錯,雜菜的種類很多,而雜菜的處理手法似日本的湯咖喱,雜菜都是煎過再要鹽黑椒調味。如果自己做過手工麵都知道,自制的手工烏冬會比現成的實淨,因為全個麵都十分飽肚。整體很好,菜的種類多加上咖喱和竹炭麵,成個顏色好豐富好吸引。但麵就有一點雜,這就關乎麵粉的筋性了。全單$334,價錢不平。但已經是我在南丫島必食的餐廳之一。

蘑菇湯
你會食到有一粒粒打碎的磨菇粒。

凍檸茶

芝士白汁翠玉瓜千層麵

咖喱雜菜竹炭手工烏冬

全單$334,價錢不平。但已經是我在南丫島必食的餐廳之一。
2022-05-16
  • 凍檸茶
2022-05-10 268 浏览
繼續南丫島之旅♡♡♡ 睇完風車行返落山已經熱到溶咗, 嗱嗱臨搵間餐廳飲杯涼浸浸嘅嘢, 見到 ❥⧽農舍 ❥⧽ 就即刻入去喇。餐廳最入面嘅座位有少少異國 feel, 都坐得幾舒服。職員可能都見到我地熱辣辣, 好熱心咁將d 風扇吹向我地。𓊈炒蛋芝士墨西哥卷配薯角𓊉呢個素菜整得好好食呀, 面層芝士焗得好香濃, 裡面嘅餡料比想像中豐富, 有蕃茄粒, 菠菜, 炒蛋同芝士, 味道好夾有層次。𓊈New York Cheese Cake𓊉賣相普普通通, 味道偏甜, 不過口感順滑。𓊈Mango Lassi𓊉最期待嘅飲品竟然最後先送到, 杯嘢飲都幾重芒果味, 唔會太甜。✧✧ 整體食物都唔錯, 職員好健談友善, 如果食素嘅朋友值得一去。

𓊈炒蛋芝士墨西哥卷配薯角𓊉

𓊈New York Cheese Cake𓊉
賣相普普通通, 味道偏甜, 不過口感順滑。

𓊈Mango Lassi𓊉

下午茶
炒蛋芝士墨西哥卷配薯角
Mango  Lassi
2022-04-22 265 浏览
上星期好友約我去南丫島行山仲好細心搵定素食餐廳 🥰•我哋喺中環四號碼頭上船往榕樹灣半個鐘一班坐半個鐘就到好方便·碼頭同近大街嗰日都幾多人我哋先去咗農舍坐低食嘢·農舍係南丫島榕樹灣大街嘅一間素食餐廳入面座位已經full晒我哋坐咗喺出面雖然比較簡陋但有風景望吓吹下海風都舒服·我哋點咗 margarita pizza香草蕃茄野菜燴意大利闊面配埋湯同沙律·沙律正正常常用醋拌加咗紅菜頭·南瓜湯好好飲除咗香濃嘅南瓜味將食得出有蘑菇同薯仔碎同埋薑味味道同口感都有層次用心之作·Margarita Pizza 幾好味薄身脆餅底·香草蕃茄野菜燴意大利闊面味道還可以但整體偏乾一捲起意粉就斷開 😅·食飽飽之後喺大街同埋沿途嘅小攤檔睇咗一陣野就開始由榕樹灣行去索罟灣唔算難行但都多斜路·沿途都幾多景點可以影相觀景亭、風車、沙灘石灘、山頂位我哋行吓影下大約兩個幾鐘開心又健康嘅一日
上星期好友約我去南丫島行山

喺大街同埋沿途嘅小攤檔睇咗一陣野
就開始由榕樹灣行去索罟灣
唔算難行但都多斜路
沿途都幾多景點可以影相
觀景亭、風車、沙灘石灘、山頂位
我哋行吓影下大約兩個幾鐘
開心又健康嘅一日
Margarita pizza
西西里茄汁野菜闊意大利粉
南瓜湯
Margarita pizza
南瓜湯
2022-01-30 640 浏览
今日與三五知己去小島放鬆下身心🌝出及前已搵定餐廳🍴唔大魚大肉😌所以揀定呢間素食餐廳是日餐湯特飲:黃金萬両Egg Benedict是日素pizza千層麵薯條🍟伴番茄意粉🍝全部都幾好,唔會重口味又唔會好齋啲意粉🍝同平時有肉嘅比較佢係少左陣肉味嘅油膩感覺多左唔同蔬菜🥬 fresh嘅感覺😌另外職員服務態度好好見我拎住蛋糕🍰又未食得落話可以幫我哋keep多陣,行完先返黎拎返咁我哋就唔洗拎住周街走好感恩
今日與三五知己去小島放鬆下身心🌝

是日pizza

是日素pizza

芝士焗薯條伴蕃茄意大利麵

薯條🍟伴番茄意粉🍝

全部都幾好,唔會重口味
又唔會好齋

啲意粉🍝同平時有肉嘅比較
佢係少左陣肉味嘅油膩感覺
多左唔同蔬菜🥬 fresh嘅感覺😌

另外職員服務態度好好

見我拎住蛋糕🍰又未食得落
話可以幫我哋keep多陣,行完先返黎拎返

咁我哋就唔洗拎住周街走
好感恩

黃金萬両
是日pizza
芝士焗薯條伴蕃茄意大利麵
🤢🤯中伏之選。南丫島超難食素食西餐💀🤮🍴農舍📍南丫島榕樹灣大街26號地下趁放假入南丫島行下,見到呢間餐廳好多好評,所以一早plan左試一試。🔅芝士洋蔥大蘑菇漢堡 伴 香焗薯條+田園沙律🍔🥗🍟👎🏻個法包好硬又好韌,包的質感同芝士、洋蔥、大蘑菇完全夾唔到,睇佢個樣真係估唔到咁難食,入口個配搭勁奇怪🤢🤢🤮仲有就係,完全諗唔明點解佢個名會叫漢堡,既無漢堡的餡 (漢堡排),亦無漢堡的外形,不如改名叫法式三文治會貼切啲🙄🙄👎🏻個香焗薯條(角)好燶,啲邊又硬,難食❗️😵🔅Create your own 自我創意 Pizza (菠菜/ 蘑菇/ 洋蔥) 🍕原本以為呢個Pizza會好少少,但點知個批底是勁韌,唔係平時外脆內韌嗰種喎,係韌+硬嗰種。。。。🤢菠菜、蘑菇同洋蔥的味道是正常的,但一夾埋個批底,個配搭又係變得勁奇怪😖最後我地只係食晒pizza啲料🥵🥵🔅蘋果甘筍冷壓果汁呢個唔記得咗影相,但呢杯Cold pressed juice真心係全餐飯最正常的🤣🐷🐷整體評價: 中大伏,真係完全諗唔明點解咁多人推薦🤭🤭搞笑的是,Pizza 嗰頁menu仲要寫住Maybe the best pizza you ever
🤢🤯中伏之選。南丫島超難食素食西餐💀🤮

🍴農舍
📍南丫島榕樹灣大街26號地下

芝士洋蔥大蘑菇漢堡 伴 香焗薯條+田園沙律

🔅芝士洋蔥大蘑菇漢堡 伴 香焗薯條+田園沙律🍔🥗🍟

👎🏻個香焗薯條(角)好燶,啲邊又硬,難食❗️😵

Create your own pizza 自我創意” Pizza (菠菜/ 蘑菇/ 洋蔥)

最後我地只係食晒pizza啲料🥵🥵

🔅蘋果甘筍冷壓果汁

🐷🐷整體評價:
中大伏,真係完全諗唔明點解咁多人推薦🤭🤭
搞笑的是,Pizza 嗰頁menu仲要寫住Maybe the best pizza you ever try。。🤣🤣🤣🤢🤢🤢🥱🥱

2021-12-29
2021-12-08 406 浏览
襯平日少人d 就揀左農舍試下 係榕樹灣碼頭一落船行入去就好易見到一入到可能係平日 唔算多人 可以walk in 直入去到待應就好好禮貌講解今日有咩推介既menu 有咩有 有咩沒坐既環境都好闊落 好舒服 餐廳燈光唔算好強入到去就叫左個餐 芝士磨茹西多 芝士超多 多士係岩岩焗起 所以外皮好脆好好食 又唔會膿 👍🏻 跟餐既沙律都ok加左個cappuccino , 好快就上到菜 , 咖啡好滑同香 👍 價錢都唔貴由頭到尾待應都好好禮貌 值得一讚👍
襯平日少人d 就揀左農舍試下

由頭到尾待應都好好禮貌 值得一讚👍
芝士磨茹焗西多
芝士磨茹焗西多
2021-11-29 257 浏览
在香港食Pizza真係食到嘴都wea,呢間舖頭話『可能係你一生人食過最好食的PIZZA』。。。咁勁?真係要試下。點知。。。真係好好食!個CRUST啱啱好,美國個面成日都見到啲最好食嘅pizza都係用磚頭做嘅焗爐。因為令到啲餅皮特別脆,我問過大廚,佢話係普通焗爐。做到咁好,真係冇話可說。仲有佢哋有杯雪糕加咖啡,好X正,會成為我以後嘅必食!
仲有佢哋有杯雪糕加咖啡,好X正,會成為我以後嘅必食!
2021-10-27
  • 雪糕加咖啡
2021-09-23 846 浏览
餐廳素食為主 走粗獷型但味道好既路線 仲有靚景既小店2樣食物都係黑色既!牛肉橄欖黑豆竹炭薄餅 用竹炭粉加入麵團打成既獨有黑色PIZZA 再灑滿牛肉碎同黑豆總之連食材都係深色既,焗出黎賣相就係一盤黑色既PIZZA賣相平凡,但係夠曬型, 咬一口,批底濃濃既黑豆香氣,口感又脆又煙韌!味道好豐富!素墨汁手工麵 墨汁麵條加上滷蛋等食材,簡單而美味既一道清新麵食麵身彈牙,散出淡淡既墨汁香氣~stress buster ,好refreshing好清新!消費$300G/F, 26 Main Street, Yung Shue Wan,, Lamma Island
餐廳素食為主 走粗獷型但味道好既路線 仲有靚景既小店
2樣食物都係黑色既!

牛肉橄欖黑豆竹炭薄餅
總之連食材都係深色既,焗出黎賣相就係一盤黑色既PIZZA
麵身彈牙,散出淡淡既墨汁香氣~
消費$300
2021-07-24 690 浏览
到南丫島郊遊,聞說餐廳素食為主,不妨一試。餐廳位置接近碼頭,容易搵到,內裡充滿著離島風情,可以優哉游哉地享受一個brunch,思考人生🤣❇️Happy Cow 有機薑黃豆奶飲~據說可以抗發炎、抗氧化、清除自由基🌀味道的確很特別,喝下去有暖暖的感覺,若然冬天喝可以暖胃😂繼而口裡便散發著薑黃的辣味(非常輕微),但卻沒有遮蓋豆奶的香味,值得一試👍😋
到南丫島郊遊,聞說餐廳素食為主,不妨一試。

❇️Happy Cow 有機薑黃豆奶飲
~據說可以抗發炎、抗氧化、清除自由基

嚟到南丫島,呢間農舍位置又接近碼頭,當然就要嘆個Brunch先啦!裡面環境好有離島風情,而最深印象,係店主待客嘅親切感🥰佢好nice,有問必答!推介咗當日嘅嘢食畀我,係南瓜蓉湯同千層麵。另外朋友叫咗奄列,正!食飽飽,叫咗手沖咖啡細嚐,慢慢坐,感受慢活。而其實...一坐低嗰陣,因為天氣太熱,我首先叫咗杯凍朱古力!而驚喜嘅係,朋友叫咗杯凍檸茶都好出色!喺農舍嘆咗兩個鐘,見到店主同隔離鄰舍互相交流,好羨慕呢種親切互助嘅關係呢!大家有機會都嚟嘆下!
嚟到南丫島,
呢間農舍位置又接近碼頭,
當然就要嘆個Brunch先啦!

裡面環境好有離島風情,
而最深印象,係店主待客嘅親切感🥰
佢好nice,有問必答!

推介咗當日嘅嘢食畀我,係南瓜蓉湯同千層麵。

另外朋友叫咗奄列,正!

食飽飽,叫咗手沖咖啡細嚐,慢慢坐,感受慢活。

而驚喜嘅係,朋友叫咗杯凍檸茶都好出色!

大家有機會都嚟嘆下!

2021-05-03 831 浏览
某個WEEKEND 來到南丫島,SEARCH 了一下見到這間素食的餐廳,決定試試。叫了個SPECIAL MENU 入面的竹炭PIZZA,材料有黑豆和芝士,另外要了SUNNY DAY (類似早餐) 和兩杯咖啡。我覺得不過不失,竹炭PIZZA 比較失望,不知是否吃不慣素食的味道,覺得十分淡的,沒有什麼味道,加上不像正式PIZZA 香口。我們只有兩個人SHARE,每人要吃三塊,感覺像吃了很多沒什麼味道的面包。另外的SUNNY DAY 我覺得正常水準。

另外的SUNNY DAY 我覺得正常水準。
用餐时段
2021-04-02 810 浏览
第一次幫襯,原本被餐牌上既可麗餅吸引但原來今日冇可麗餅。叫左芝士茄醬蘑菇多士配沙律菜,菠蘿素火腿咖喱炒飯,鮮榨蘋果汁,檸檬撻。多士焗得好脆,脆得黎又唔係好乾,當聽到用刀切開份多士時發出既聲音已經係一種享受。菠蘿素火腿咖喱炒飯有少少辣,入面有荳角,紅蘿蔔,蛋,醃蘿蔔,面頭仲有芫荽!(我是芫荽黨員)好欣賞佢有咁多種食材在一份食物中,令味道同口感都好豐富。而且多士同炒飯呢兩款食物都係非常好味。下次黎南Y島都會再幫襯。
第一次幫襯,原本被餐牌上既可麗餅吸引但原來今日冇可麗餅。
芝士茄醬蘑菇多士
菠蘿素火腿咖喱飯
2021-04-01
芝士茄醬蘑菇多士
菠蘿素火腿咖喱飯
今日嚟到南丫島⛰🏭食海鮮餐以外嘅餐廳仔/Cafe主要集中喺榕樹灣大街一帶,整體氣氛亦都比較悠閒。行咗一陣想揀有一間有正餐食嘅Cafe,就入咗去農舍。餐牌上有得散叫,有早餐午餐Pizza小食,亦都另外有一塊黑板寫咗幾款嗰日嘅Chef’s Special. 我就揀咗Chef’s Special嘅Thai Basil素肉碎手工麵。農舍嘅大部分食物都係素食,而呢一個手工麵對我嚟講我覺得係一款有特色嘅泰式加西式素食fusion菜。送餐上嚟一眼睇就已經覺得賣相非常吸引,似係一款好特別嘅意粉。食落素肉碎好香口,雖然係素,但同平時嘅泰式辣肉碎講唔出有咩分別😆 而且泰式香料亦都非常之足料。至於手工麵就又彈牙又煙韌!成個配搭無比地夾。份量其實都唔細,但因為那六歲好香加埋彈牙嘅意粉,最後唔捨得浪費食晒全部!呢款Chef’s Special我真係極推薦!尤其係鍾意食手工意粉又鍾意食泰國菜嘅人,應該一定會鍾意。Chef’s Special餐牌包一杯飲品,咖啡味道雖然唔算好出色但整體都不錯。媽咪嗌咗一份breakfast set, 當中應有盡有,亦都味道不錯。
今日嚟到南丫島⛰🏭
行咗一陣想揀有一間有正餐食嘅Cafe,就入咗去農舍。

Thai  Basil素肉碎手工麵

Thai  Basil素肉碎手工麵
2021-02-03 1005 浏览
早排天氣涼涼地又放假,就去咗南丫島親親大自然,吹下海風chill吓😌lunch揀左一間素食cafe,原來南丫島都有咁靚嘅cafe🤩三隻蛋奄列 配蕃茄+蘑菇奄列好大份😆 上到枱先知原來仲有多士同沙律,本身仲擔心會唔飽,但原來係岩岩好😆 奄列內面唔係全熟,仲有少少蛋汁咁,調味雖然只係簡單嘅鹽同黑椒,但加埋蕃茄同蘑菇就一啲都唔單調😋 多士烤到脆卜卜,仲毫不吝嗇地俾咗一大舊牛油🤩 沙津就正常冇乜特別另外加咗杯iced mocha,咖啡味好香,加埋cream飲落好滑好好味😋如果咁啱去開南丫島絕對可以一試👍🏻

三隻蛋奄列 配蕃茄+蘑菇

如果咁啱去開南丫島絕對可以一試👍🏻