今日行完大帽山就搭多几个站巴士去雷公田村,喺村口见到话农场唔开放直至另行通知即刻好灰,但系横掂都嚟到都谂住入去睇吓,点知原来只系冇堂食,可以买外卖喺出边食!有失而复得嘅感觉。其实喺村口度应该加多句: 「只欢迎买外卖。」门口好易认:有一大旧石油上好似黑白牛嘅pattern. 好欣赏佢嘅创意,简单又易明。就买咗炖奶,我嗰个系热,又滑又浓,朋友冻热都食左,话热好食啲。之後饮佢嘅牛奶,平时我唔饮牛奶,今次朋友俾咗啲我试,真系好少牛奶冇嗰浸”so”味。可能只做外卖关系,餐牌只有几样选择。我可以试到佢嘅炖奶同牛奶已经非常满足,为今日嘅旅程画上一个完美嘅句号。P.s.喺村口直行大约10-15分钟就去到农场,村口有绿色小巴去锦上路西铁站,对面亦有51号巴士出荃湾

2020-11-14
外卖自取
2020-07-27 1364 浏览
好耐好耐以前嚟过食餐蛋面 ( 都几好食㗎) , 今次食完下午茶先至揸车经开附近,但系都心思思去食姜汁撞奶🤭呢度适合驾车人士, 有免费车位,带埋小朋友 一家大细啱哂 因为农场嗰度养咗几只羊,可以好平买 饲料 俾小朋友喂羊 姜汁撞奶,有冻有热,热系即刻整嘅, 拎出嚟之後要等佢凝固 好食呀!有姜味,又唔太甜,又够滑 另外买咗两只茶叶蛋畀小朋友食,再加多盒鲜奶 又有得玩又有得食,小朋友都好开心 🤗如果想知道呢度有冇开门,最好就上去佢facebook专页嗰度睇下,佢会有最新消息😉

呢度适合驾车人士, 有免费车位,带埋小朋友 一家大细啱哂
因为农场嗰度养咗几只羊,可以好平买 饲料 俾小朋友喂羊

姜汁撞奶,有冻有热,热系即刻整嘅, 拎出嚟之後要等佢凝固
好食呀!有姜味,又唔太甜,又够滑

另外买咗两只茶叶蛋畀小朋友食,再加多盒鲜奶

又有得玩又有得食,小朋友都好开心 🤗

姜汁撞奶+茶叶蛋

鲜牛奶

2020-06-25
姜汁撞奶+茶叶蛋
鲜牛奶
  • 姜汁撞奶
2020-07-02 823 浏览
话说 想带我三个女重拾当年爸爸妈妈拍拖嘅地方。於是就揸车入黎同佢地食个早餐。我地一黎度好在有位,虽然天气热但小朋友见到有羊就开心到咩都唔记得。我地叫左呢度出名嘅牛奶,买左大盒装,一家五口刚好一人一杯,果然同平时系超市饮嘅其他大牌子唔同。仲叫左个姜汁撞奶,小朋友就唔啱食啦,但妈妈我就十分喜欢,姜味浓,牛奶香滑。炖奶就小朋友抢住食。茶叶蛋,本身系妈妈我好中意食,我剥完壳之後d女一人一啖就食哂...仲话好好味叫我再买.....不过又真系整得好味嘅,睇只蛋嘅颜色都知已经腌左一段时间。另外仲有叫左碗叉蛋面,不过冇咩特别,仲算贵,三十几蚊一碗,不过预左啦,黎呢度主要目的都系牛奶姐。
话说 想带我三个女重拾当年爸爸妈妈拍拖嘅地方。

於是就揸车入黎同佢地食个早餐。

炖奶就小朋友抢住食。

姜汁撞奶,炖奶,鲜牛奶

茶叶蛋

姜汁撞奶,炖奶,鲜牛奶
茶叶蛋
2020-06-26 670 浏览
呢个农场我留意咗好耐,一直都冇机会去,因为佢净系开星期六日同埋公众假期,就算平日你有时间去都冇用。一去到就听到好多羊仔声咩咩叫,你可以买草喂饲羊仔,佢哋好得意,不过好臭。好多父母带埋小朋友来玩,我觉得情侣都可以当系一个消遣活动。我净系试咗佢最出名嘅姜汁撞奶同埋炖奶,前者姜味好浓,但同时保留着牛奶香,姜亦唔会太辣,至於炖奶就真心出色,好滑好香牛奶味,我另外仲买咗500毫升嘅鲜奶饮,本人非常推荐,超香醇,好滑口,如果锺意饮奶嘅人一定要试
好多父母带埋小朋友来玩,我觉得情侣都可以当系一个消遣活动。
姜汁撞奶,炖奶
2020-06-25
2020-01-05 2432 浏览
元朗牛奶农庄🐄牛奶好清好饮,姜汁炖奶好味, $35一支牛奶沐浴露🧴抵👍🏻出边路边卖菜阿姐自家制蜜糖黄皮陈皮 $60一贯好好味,农场鲜奶芒果布甸好好味,屋企人另外仲买咗6支农场牛奶拎走
农场鲜奶餐蛋米粉姜汁撞奶牛奶芒果布甸牛奶沐浴露,唔使,
农场鲜奶餐蛋米粉姜汁撞奶牛奶芒果布甸牛奶沐浴露,唔使,
2019-12-15 1659 浏览
今日来到元朗,下午茶时间,朋友推介去食甜品。揸车上去餐厅,几经辛苦,终於来到,果然无令我失望!我地叫左姜汁炖奶,好滑好香,真系好好好食,在香港其他地方,真系食唔到!价钱合理,仲要系即点即撞,热腾腾,值得大家去试另外,我地试埋自家农场出的牛奶,味道同外面买的牛奶真系唔同!好香好浓,如果我住元朗,真系想买多几枝牛奶返屋企饮餐厅仲有面食,我地试左午餐肉蛋公仔面,价钱偏贵,但好有诚意,午餐肉和蛋都煎得好香好脆!食完可以食喂下羊仔,吸收下新鲜空气
姜汁炖奶
姜汁炖奶
2019-12-13 1299 浏览
平日番工咁辛苦, 於是决定今个周末同朋友去左亲亲大自然!⛰ 我地一行6人👫👫👫由大帽山山腰开始行, 沿甲龙林径行至雷公田, 之後就到左农场鲜奶!🐮🐄🍼 一入到去农场鲜奶范围, 即刻就俾旁边草地上面既羊咩咩吸引住, 🐑 一只只羊懒懒闲咁摊系度晒太阳, 好似好疏乎咁。有D就系度食草, 睇住佢地食草, 好治癒。再向前行少少就到左小食亭啦, 墙身系乳牛既黑白纹🐄, 好衬呢度既主题! 我地去到既时候唔算好多人, 但都有3-4枱客人。有D带住小朋友, 有D就带住狗仔。不过我相信佢地同我地黎既目的都一样, 就系为左食呢度既奶制品!🤤冻炖奶 ($22)本来天气咁冻, 应该要食热野。不过行山行到个人热哂, 最後都系跟大队, 叫左个冻炖奶。虽然炖奶表面有一层巢左既薄膜令佢既外观无咁好睇, 但其实食落去系 超 级 好 食!!!! 🤩🤩🤩 成日都听人讲话牛奶是炖奶的灵魂, 食完呢个由农场鲜奶整成既炖奶之後, 我绝对相信呢句说话系真既。先讲个质地, 呢个炖奶用匙羹不起既时候震腾腾, 好似啫喱咁, 放入口之後就好似一团棉花咁散开, 好滑溜。另外就系佢既奶味好香好浓郁, 食得出用既牛奶脂肪率好高, 绝对拍得住日本果

冻炖奶 ($22)
冻炖奶

先讲个质地, 呢个炖奶用匙羹不起既时候震腾腾, 好似啫喱咁, 放入口之後就好似一团棉花咁散开, 好滑溜。另外就系佢既奶味好香好浓郁, 食得出用既牛奶脂肪率好高, 绝对拍得住日本果只3.6 北海道牛乳。👍🏻👍🏻👍🏻

热姜汁撞奶 ($22)

男朋友叫左碗热姜汁撞奶, 因为系即叫即整, 所以上枱後要等起码2分钟先凝固。我试左两啖, 感觉姜味适中, 唔会好Kang, 最重要系佢质地好滑溜, 唔错!
2019-12-08 837 浏览
正值秋天嘅乾爽天气,梗系去行山嘅大好季节啦 嗰朝由大帽山一路行过嚟,嚟到农场鲜奶有限公司嘅时候已经系行程嘅尾站lu,咁都要食吓野休息吓啦!呢度都唔难搵到,一路沿住甲龙古道郊游径(或者有啲人会沿住荃锦公路行)就嚟到!以下系餐牌~听讲农场鲜奶有限公司嘅鲜奶有好浓奶味,order嘅时侯有得拣冻或者热嘅,嗰日天气都热热地,行完山所以都系拣咗冻嘅!500mL同人share都够饮,一人一杯仲有剩添!饮冻嘅唔系好感受到奶嘅浓度,如果嗌热嘅应该会好啲!另外我地仲叫咗热炖奶同埋芒果布甸 热炖奶就真系食得出浓浓嘅奶味啦!而且每一啖都感受到真系落足料!有种浆住个口嘅感觉嫁。另外芒果布甸要$23,但份量都几细同埋味道一般,就唔太推荐了有机会嚟呢边行山就唔好走宝啦
正值秋天嘅乾爽天气,梗系去行山嘅大好季节啦

以下系餐牌~

全脂奶500mL

另外我地仲叫咗热炖奶同埋芒果布甸

热炖奶($22)/  鲜奶芒果布甸($23)

有机会嚟呢边行山就唔好走宝啦
2019-11-30
全脂奶500mL
热炖奶($22)/  鲜奶芒果布甸($23)
2019-11-26 567 浏览
星期日投票後有时间就去咗八乡饮茶饮完茶兴起揸车去雷公田食炖奶,每次黎到都大排长龙...排咗10分钟左右然後order 炖奶同埋要自己搵位所以我地兵分两路一个排队一个搵位。我妈话佢地自家制姜汁撞奶好好食但系我同朋友都唔锺意食姜所以我地冇叫。由於系新鲜制作炖奶要等2分钟凝固咗先食得炖奶好滑好有奶味👍🏻
新鲜牛奶
2019-10-08 373 浏览
无论任何环境都少不免会影响个人的心情,昨日出走东涌,走到雷公田的农塲,尝一口姜汁撞奶,再喝一啖农场鲜奶 ; 就像回到儿时的感觉,很满足,天父赐予的大自然,每样食材都是上天赋予的。在这小小的开放茶座,虽无冷气雅座,也没有侍应招待,但当你倦时、饥渴时,毫无疑问是一个休憩的补给站。

农场鲜奶 + 姜汁撞奶
2019-10-07
$25 (其他)
2019-08-26 611 浏览
星期六夏日炎炎不特止,仲有一号风球热死辣辣,但见天气阳光太好,所以冒住晒黑既危机决定勇闯效外,晏就未食lunch就渣车入场黎农场鲜奶喂羊仔同试下好出名既「鲜奶」,先讲下喂羊仔可以买$3一束长草去喂羊。 跟住就买左两盒500毫升既全脂鲜奶(正常),同埋叫左个芒果布甸食。芒果布甸好滑而且果肉好多,真系媲美唔少甜品店。估唔到去到郊外都可以食到咁好味嘅甜品系惊喜嘅一点鲜奶真系我试过人生以来最好味嘅鲜奶,非常鲜味,好饮过维记同十字牌好多,但500毫升饮饮下真系好饱,饮到有啲想呕😂 喂羊仔好好玩 平时香港好少有呢啲地方俾我地亲亲大自然同动物,最紧要仲有咁好味出名嘅牛奶饮,值得推荐大家一定要来试一试!
2019-08-24
2019-08-24 324 浏览
一直都好想喂羊,适逢今个假期都得闲,就去左想去好耐农场鲜奶。 虽然羊唔多,不过喂过程好近距离同羊接触,$3 一扎葱都喂到好耐。玩完之後,就去左买想试好耐芒果布甸同牛奶。真心觉得牛奶好新鲜好好味,芒果布甸都好出色。如果行开元朗都建议周末入去玩下
2019-08-24
  • 农场鲜奶
周六早上, 弃掉庸懒, 驱车直上大帽山🗻 为既只系一碗餐旦面🍜 你可以叫呢份情怀叫任性😎但我认为只系一份繁忙都市中既小小生活态度😜 由元朗方向出发, 径经石岗、锦田、上村後见到军营既巴士站转入单程小路, 系狭窄既单程车路上兜转, 最後系郊野公园旁见到农场鲜奶公司既大门, 历时20分钟左右, 走入山林中既深处, 谂起从前学既诗句: 「身在此山中, 云深不知处」🌫️ 泊车位置唔多, 大约10架左右, 不过周六早上人流唔多, 主要系行山客🧗‍♂️同几架同场既车輌🚙  车场旁边有个小山坡, 一大片绿色放养左几头草羊🐐 优哉悠哉咁食咁草🌱🌿 远望过去见到巍峨既山峰, 未知是否嘉道理农场上方既观音山⛰️ 另一边有顶部份, 放咗十张胶枱左右, 头顶有几把风扇, 然後另一边有个小卖部咁既窗门, 嘢食都系餐蛋面、肉丁面、烧卖、茶叶蛋咁; 其实黎呢度既重点都系要饮佢既自家品牌牛奶 「农场鲜奶有限公司」, 分别有全脂奶、低脂奶同脱脂牛奶🥛  现场只有全脂奶有细盒, 饮落既香醇系比其他牌字高, 几年前有人嘈过佢话唔系真牛奶, 亦都唔系香港农场生产, 但我又觉得22世纪都黎紧, 稍有常识都明白👨‍🎓 咁细既农场点去生

现场只有全脂奶有细盒, 饮落既香醇系比其他牌字高, 几年前有人嘈过佢话唔系真牛奶, 亦都唔系香港农场生产, 但我又觉得22世纪都黎紧, 稍有常识都明白👨‍🎓 咁细既农场点去生产到咁大既量🤔加上今时今日卫生要求咁高, 又点样唔用高温消毒既牛奶拿出去卖😑出处系边我唔介意, 反正渣车过黎就系要山中一杯奶既味道🥰

全脂奶半公升

餐旦面见到好多COMMENT都话普通💁‍♂️确实佢再叻都只系一碗餐旦面, 但系温热既汤面、微焦既餐肉、真系流心既荷包旦, 呢份心意, 配埋个无敌山景❤️此情此刻, 你活在当下, 只系同碗面既专注交流, 无价💸

餐肉蛋出前一丁面

另外要左个姜汁撞奶系超惊喜😮姜味唔算浓, 但系佢既质地系滑到滗起左, 放番落去都唔见痕迹, 入口「雪」一声就滑落喉咙, 甜度个人认为系刚刚好🎉

姜汁撞奶(热)

临尾撤退, 亦非常幸运地只遇到一次对头车, 好轻易就避到, 提番句, 渣车技巧唔太熟就谂谂先好上黎喇, 单程路避车唔太易🚫

两碗面、一盒细奶加埋个姜汁奶, 合计99蚊, 以此情景展开周未, 写意也

2019-08-17
全脂奶半公升
姜汁撞奶(热)
  • 餐蛋面
  • 姜汁撞奶
  • 农场鲜奶
难得假期有好天气,即兴同男友出去亲亲大自然我地系元朗搭71小巴去到河背总站到落车,然後行大概2小时到就黎到农场鲜奶有限公司啦就算沿途几辛苦几晒同自己讲就快有得饮鲜奶喂羊咩咩即刻有动力好多💪🏼去到餐厅当然要叫主打最出名既农场鲜奶啦😝分别有全脂,半脂同脱脂拣🤤我地就叫左全脂叹下,味道果然好浓郁,淡淡既牛奶味~~本身谂住叫炖奶好可惜卖晒,太受欢迎了😭唯有叫个姜汁撞奶补翻数😋行左咁耐先黎到都值得架😆💪🏼当系做完运动黎奖励下自己,呢到系唔错既选择😝😝食饱饱仲可以喂下羊咩咩添,咩~~~~
难得假期有好天气,即兴同男友出去亲亲大自然

全脂鲜奶

全脂鲜奶
2019-07-14 308 浏览
今次同男朋友两个揸住架电单车捐窿捐嗱去搵好野食佢就带左我黎呢个农场鲜奶到食餐蛋一丁面啦—————餐牌上有既食物种类唔多包括有两款汤面两款捞乌冬几款小食同几款甜品。今次我地就叫左一个餐肉蛋出前一丁面($30)同12蚊8粒既烧卖两样食物味道都唔差 烧卖可以配上XO酱辣油 弹牙得来又十分惹味!而餐蛋面呢 蛋仲系流心嘅 仲有两大块餐肉________________不过黎到农场鲜奶点可以唔试吓饮佢哋嘅鲜奶呢除咗有全脂1L装之外仲有500ml嘅包装同埋仲有低脂同脱脂选择添饮落奶味10分浓郁。可惜就系位置比较偏僻如果唔系揸车应该都唔会再嚟啦
今次同男朋友两个揸住架电单车捐窿捐嗱去搵好野食

今次我地就叫左一个餐肉蛋出前一丁面
($30)

同12蚊8粒既烧卖

两样食物味道都唔差
烧卖可以配上XO酱辣油 弹牙得来又十分惹味!
而餐蛋面呢 蛋仲系流心嘅 仲有两大块餐肉

________________