周六早上, 弃掉庸懒, 驱车直上大帽山🗻 为既只系一碗餐旦面🍜 你可以叫呢份情怀叫任性😎但我认为只系一份繁忙都市中既小小生活态度😜 由元朗方向出发, 径经石岗、锦田、上村後见到军营既巴士站转入单程小路, 系狭窄既单程车路上兜转, 最後系郊野公园旁见到农场鲜奶公司既大门, 历时20分钟左右, 走入山林中既深处, 谂起从前学既诗句: 「身在此山中, 云深不知处」🌫️ 泊车位置唔多, 大约10架左右, 不过周六早上人流唔多, 主要系行山客🧗‍♂️同几架同场既车輌🚙  车场旁边有个小山坡, 一大片绿色放养左几头草羊🐐 优哉悠哉咁食咁草🌱🌿 远望过去见到巍峨既山峰, 未知是否嘉道理农场上方既观音山⛰️ 另一边有顶部份, 放咗十张胶枱左右, 头顶有几把风扇, 然後另一边有个小卖部咁既窗门, 嘢食都系餐蛋面、肉丁面、烧卖、茶叶蛋咁; 其实黎呢度既重点都系要饮佢既自家品牌牛奶 「农场鲜奶有限公司」, 分别有全脂奶、低脂奶同脱脂牛奶🥛  现场只有全脂奶有细盒, 饮落既香醇系比其他牌字高, 几年前有人嘈过佢话唔系真牛奶, 亦都唔系香港农场生产, 但我又觉得22世纪都黎紧, 稍有常识都明白👨‍🎓 咁细既农场点去生

现场只有全脂奶有细盒, 饮落既香醇系比其他牌字高, 几年前有人嘈过佢话唔系真牛奶, 亦都唔系香港农场生产, 但我又觉得22世纪都黎紧, 稍有常识都明白👨‍🎓 咁细既农场点去生产到咁大既量🤔加上今时今日卫生要求咁高, 又点样唔用高温消毒既牛奶拿出去卖😑出处系边我唔介意, 反正渣车过黎就系要山中一杯奶既味道🥰

全脂奶半公升

餐旦面见到好多COMMENT都话普通💁‍♂️确实佢再叻都只系一碗餐旦面, 但系温热既汤面、微焦既餐肉、真系流心既荷包旦, 呢份心意, 配埋个无敌山景❤️此情此刻, 你活在当下, 只系同碗面既专注交流, 无价💸

餐肉蛋出前一丁面

另外要左个姜汁撞奶系超惊喜😮姜味唔算浓, 但系佢既质地系滑到滗起左, 放番落去都唔见痕迹, 入口「雪」一声就滑落喉咙, 甜度个人认为系刚刚好🎉

姜汁撞奶(热)

临尾撤退, 亦非常幸运地只遇到一次对头车, 好轻易就避到, 提番句, 渣车技巧唔太熟就谂谂先好上黎喇, 单程路避车唔太易🚫

两碗面、一盒细奶加埋个姜汁奶, 合计99蚊, 以此情景展开周未, 写意也

2019-08-17
全脂奶半公升
姜汁撞奶(热)
  • 餐蛋面
  • 姜汁撞奶
  • 农场鲜奶
终於到访有名既香港本地农场鲜奶!为咗杯奶同餐蛋面入到去石岗果头,冇揸车真系唔建议特登走入嚟,牛奶系好饮,不过朝圣完打卡就算,太远了,如果真系嚟,留意营业时间啊!环境真系好隔涉,不过可以理解,因为系农场,都会比较偏僻,见到有人真系行入黎,我估系搭巴士落车再行半小时左右,系香港咁热既天我真系顶唔顺,加上冇冷气好似大排档咁,我估客源有三款,一、真系呢只奶既fans;二、揸车人士;好似我呢啲贪得意想试一次既人。餐牌就系岀前一丁、乌冬同奶制品,唔好期望有咩咁特别。农场鲜奶全脂 $32(一公升)一啲都唔羶,好易入口,奶味又够浓,虽然$32真系唔平,但唔系咁易饮到。餐肉蛋岀前一丁面 $30就系普通既餐肉蛋岀前一丁面,自己屋企煮岀嚟既味,冇乜特别。我谂如果系行入嚟既人,岀哂汗好肚饿下食会觉得份额美味。五香肉丁捞冬 $30都系一碗好简单既五香肉丁捞冬,乌冬冇煮到腍哂都弹牙。雪糕 $25、双皮奶 $27另外试左雪糕同双皮奶,雪糕影相就比友人食左一啖,雪糕奶味十分浓,但贵左少少,双皮奶都唔错,入得嚟逢奶制品都必试。总括而言,都系果句,有揸车,又住元朗咪星期六日无野做果阵贪得意入黎食碗饮杯奶再买几盒走,如

餐牌

就系岀前一丁、乌冬同奶制品,唔好期望有咩咁特别。

农场鲜奶全脂 $32(一公升)
农场鲜奶全脂

餐肉蛋岀前一丁面 $30
餐肉蛋岀前一丁面

五香肉丁捞冬 $30
五香肉丁捞冬

都系一碗好简单既五香肉丁捞冬,乌冬冇煮到腍哂都弹牙。

雪糕 $25、双皮奶 $27

总括而言,都系果句,有揸车,又住元朗咪星期六日无野做果阵贪得意入黎食碗饮杯奶再买几盒走,如果唔系,无必要唔洗走入嚟,面食都系自己整到既味,虽然牛奶真系好饮,市面亦好难买到,但朋友同我讲系高级超市好似都买到,当然呢到买平啲,但计返条数,车钱都系返到,系高级超市买都唔买比贵好多,我都系试过就算,买奶会去返超市买。
2019-10-08 122 浏览
无论任何环境都少不免会影响个人的心情,昨日出走东涌,走到雷公田的农塲,尝一口姜汁撞奶,再喝一啖农场鲜奶 ; 就像回到儿时的感觉,很满足,天父赐予的大自然,每样食材都是上天赋予的。在这小小的开放茶座,虽无冷气雅座,也没有侍应招待,但当你倦时、饥渴时,毫无疑问是一个休憩的补给站。

农场鲜奶 + 姜汁撞奶
2019-10-07
$25 (其他)
2019-08-26 339 浏览
星期六夏日炎炎不特止,仲有一号风球热死辣辣,但见天气阳光太好,所以冒住晒黑既危机决定勇闯效外,晏就未食lunch就渣车入场黎农场鲜奶喂羊仔同试下好出名既「鲜奶」,先讲下喂羊仔可以买$3一束长草去喂羊。 跟住就买左两盒500毫升既全脂鲜奶(正常),同埋叫左个芒果布甸食。芒果布甸好滑而且果肉好多,真系媲美唔少甜品店。估唔到去到郊外都可以食到咁好味嘅甜品系惊喜嘅一点鲜奶真系我试过人生以来最好味嘅鲜奶,非常鲜味,好饮过维记同十字牌好多,但500毫升饮饮下真系好饱,饮到有啲想呕😂 喂羊仔好好玩 平时香港好少有呢啲地方俾我地亲亲大自然同动物,最紧要仲有咁好味出名嘅牛奶饮,值得推荐大家一定要来试一试!
2019-08-24
2019-08-24 111 浏览
一直都好想喂羊,适逢今个假期都得闲,就去左想去好耐农场鲜奶。 虽然羊唔多,不过喂过程好近距离同羊接触,$3 一扎葱都喂到好耐。玩完之後,就去左买想试好耐芒果布甸同牛奶。真心觉得牛奶好新鲜好好味,芒果布甸都好出色。如果行开元朗都建议周末入去玩下
2019-08-24
  • 农场鲜奶
难得假期有好天气,即兴同男友出去亲亲大自然我地系元朗搭71小巴去到河背总站到落车,然後行大概2小时到就黎到农场鲜奶有限公司啦就算沿途几辛苦几晒同自己讲就快有得饮鲜奶喂羊咩咩即刻有动力好多💪🏼去到餐厅当然要叫主打最出名既农场鲜奶啦😝分别有全脂,半脂同脱脂拣🤤我地就叫左全脂叹下,味道果然好浓郁,淡淡既牛奶味~~本身谂住叫炖奶好可惜卖晒,太受欢迎了😭唯有叫个姜汁撞奶补翻数😋行左咁耐先黎到都值得架😆💪🏼当系做完运动黎奖励下自己,呢到系唔错既选择😝😝食饱饱仲可以喂下羊咩咩添,咩~~~~
难得假期有好天气,即兴同男友出去亲亲大自然

全脂鲜奶

全脂鲜奶
2019-07-14 162 浏览
今次同男朋友两个揸住架电单车捐窿捐嗱去搵好野食佢就带左我黎呢个农场鲜奶到食餐蛋一丁面啦—————餐牌上有既食物种类唔多包括有两款汤面两款捞乌冬几款小食同几款甜品。今次我地就叫左一个餐肉蛋出前一丁面($30)同12蚊8粒既烧卖两样食物味道都唔差 烧卖可以配上XO酱辣油 弹牙得来又十分惹味!而餐蛋面呢 蛋仲系流心嘅 仲有两大块餐肉________________不过黎到农场鲜奶点可以唔试吓饮佢哋嘅鲜奶呢除咗有全脂1L装之外仲有500ml嘅包装同埋仲有低脂同脱脂选择添饮落奶味10分浓郁。可惜就系位置比较偏僻如果唔系揸车应该都唔会再嚟啦
今次同男朋友两个揸住架电单车捐窿捐嗱去搵好野食

今次我地就叫左一个餐肉蛋出前一丁面
($30)

同12蚊8粒既烧卖

两样食物味道都唔差
烧卖可以配上XO酱辣油 弹牙得来又十分惹味!
而餐蛋面呢 蛋仲系流心嘅 仲有两大块餐肉

饮落奶味10分浓郁

可惜就系位置比较偏僻
如果唔系揸车应该都唔会再嚟啦
2019-07-07 150 浏览
难得今日有司机一於去呢到其实一直想嚟呢到食野听讲d奶好好饮但地方偏僻 所以冇去过饮奶就要试全脂奶好滑好浓奶味加个餐蛋面餐肉2面都有煎好香脆一d都唔油腻加埋只蛋煎得啱啱好一吉就流晒d蛋黄汁出嚟捞埋一齐食一流食完再加多个甜品姜汁撞奶重要系即叫即撞第一啖 好重姜味 食食下又唔多觉可能已经习惯左好真系好滑好滑除左滑都唔知用咩形容😂走果阵买多盒大奶同牛奶糖走个糖都好重奶味 唔太甜唔似平时食开既好甜遮晒d奶味食完野 个个都乖乖汁番好d碗去指定地方先走人走既时候重买左d草去喂羊仔
难得今日有司机
唔似平时食开既好甜遮晒d奶味
食完野 个个都乖乖汁番好d碗去指定地方先走人
走既时候重买左d草去喂羊仔
2019-06-17 137 浏览
难得细佬今日放假,可以带我同屋企人去偏远少少既地方郊游。今次就去左雷公田同石岗军营附近。到左行左一阵,就带左我地去远近驰名既农场鲜奶有限公司。呢间类似士多形式,有好多张圆枱摆晒出黎,我地一搵到位就即刻排队,叫左最出名既双皮奶,芒果布甸同鲜牛奶。佢既双皮奶好香奶味,入口都好滑下,而芒果布甸都浓味足料,不过就细杯左少少,牛奶就坦白讲同超市十字牌牛奶分别不大。最值得赞既其实唔系食物,而系环境,系郊外行到好热好攰,可以抖一抖,食返少少冻野,真系好享受。而且仲有好几只羊仔系栏入边,小朋友仲可以喂佢地,见到特别兴奋,所以呢度一边享受大自然,一边食野医下肚补充体力,真系好好既选择。

2019-05-19 744 浏览
之前系网上都成日见人讨论,难得等到放假,终於可以去试下啦!黎个元朗半天郊游!系元朗市区有小巴搭黎,大概半个钟唔洗就黎到总站雷公田,落车就见到农场鲜奶既牌,行5至10分钟到就会到。一路沿途行过去,一路吸收下难得既新鲜空气,对於我地啲都市人黎讲,日日返工放工,放假真系要去啲郊外既地方,呼吸下新鲜既空气、放慢自己既脚步,被自己身心灵放松下😌😌经过郊野公园、见到个生态园牌,再行多阵就会到喇!呢个就系大门,入面就系农场公司喇!入到去左边系食野既地方,见到好多人带小朋友一家大细黎、有啲就带狗仔,约埋班狗友一齐黎。入口右边就系迷你农场,有山羊仔🐃同龟🐢可以买啲草拎黎喂羊仔,所以带小朋友黎都系一个几好既选择黎👍🏻👍🏻我地坐低就叫左芒果布丁🍮、鲜奶炖蛋、驰名既餐蛋面同埋当然唔少得试下农场鲜奶啦!好耐无食过芒果布丁,芒果肉份量多又够甜,不过就食唔出鲜奶既香味,可能比芒果味盖晒。反而鲜奶炖蛋就食到鲜奶果种奶香、而且味道唔算好甜,值得推介👍🏻驰名既餐蛋面更加唔洗讲就知好食啦!餐肉煎得岩岩好,脆得黎唔会太乾,只蛋仲系荷包蛋,夹落去蛋黄岩岩好仲有少少流心、但又唔会太生完全唔熟咁,加埋公仔面又唔会太淋,成件事简直系

经过郊野公园、见到个生态园牌,再行多阵就会到喇!

呢个就系大门,入面就系农场公司喇!

餐蛋面
鲜奶、芒果鲜奶布丁🍮、鲜奶炖蛋

驰名既餐蛋面更加唔洗讲就知好食啦!餐肉煎得岩岩好,脆得黎唔会太乾,只蛋仲系荷包蛋,夹落去蛋黄岩岩好仲有少少流心、但又唔会太生完全唔熟咁,加埋公仔面又唔会太淋,成件事简直系perfect match!再加埋盒鲜奶,超香奶味又唔会好假既味,行10分钟入黎食都抵呀!不过农场比我想像中细啲,但系同小朋友一家大细👨‍👩‍👧‍👦或者情侣👫放假拍拖黎就系一个远离尘嚣既好选择👍🏻👍🏻

2019-04-20
餐蛋面
  • 餐肉蛋出前一丁
2019-05-08 232 浏览
其实几年前已经去过农场鲜奶有限公司都饮牛奶同埋食布丁,不过因为呢度真系好偏僻,如果冇朋友或者自己揸车嚟嘅话就真系好唔方便。隔咗几年终於有机会再嚟,发现佢水准都未过,同之前一样咁好食!呢度嘅牛奶好好饮全部都系自家制,牛奶布丁唔好睇佢外表好似皱晒皮咁,但系佢都系好好食架!今次仲试埋佢啲烧卖,食完一碟又一碟。而芒果布丁一样咁好食,我问过员工有冇花奶,佢同我讲话因为啲布丁定系用牛奶做嘅,所以根本唔需要加花奶!食落发现佢真系冇讲大话。如果大家有机会或者有时间都真系要去试吓,顺便买几盒牛奶走,返屋企慢慢叹!
2019-05-04 221 浏览
带住2只柴犬去左农场食野,好多人都有带动物过去,又有一家大细甘过去食野,3人叫左主食,甜品。来到农场必叩既牛奶,细支500ml,大支1l,都几好饮,唔会好甜,有奶香。主食,餐蛋面,麻油味唔重,感觉都系差少少,但量好多,好饱肚,再加埋枝奶,真系其他都食唔到啦但其实可食埋甜品架,叫左软雪糕,同热炖奶。雪糕比起出面,系有唔同既,第一啖就发现佢既甜,系有唔同既,有d似炼奶味😂然後都觉得都可以接受既。另一碗炖奶,好滑好甜好q。可以叫既,我见好多人都叫左姜汁奶,如果有兴趣,可以试下。门口附近有几只黑羊可以喂,好岩家庭活动
3人叫左主食,甜品

餐蛋面及牛奶

但其实可食埋甜品架,叫左软雪糕,同热炖奶。

软雪糕,热炖奶

门口附近有几只黑羊可以喂,好岩家庭活动
2019-05-04
  • 炖奶
2019-04-21 170 浏览
农场鲜奶有限公司📍元朗.餐肉蛋出前一丁 $30 (8.5/10)有两大块厚切午餐肉😍😍 好有诚意 煎香过好香口 🤤🤤🤤而只蛋个蛋黄🍳仲系流心嘅 出前一丁唔会话太淋 各方面都做得好好👍🏻👍🏻 系个出色嘅出前一丁 不过就唔好太大幻想 因为就系普通出前一丁嘅味🤣🤣🤣.另外可以用两三蚊买札草🌱🌱喂下啲羊咩咩 同羊仔影下相👍🏻👍🏻🤪 ❗️❗️注意 通常公众假期先开 唔系会摸门钉架喇!!😢😢
农场鲜奶有限公司📍元朗
餐肉蛋出前一丁 $30 (8.5/10)
❗️❗️注意 通常公众假期先开 唔系会摸门钉架喇!!😢😢
餐肉蛋出前一丁
「农场鲜奶有限公司」位於大榄郊野公园内,除非行山、或者 BBQ,即使早已听闻大名,交通实在不方便,唔会专程到来。大年初二朋友揸车去元朗亲子游,打算顺道朝圣,但也因为农历新年假期而休息!原本以为错过了这次机会,也不知什麽时候才会再次到访 ⋯⋯ 当日真的想不到,才两个月之後的今天,因为报名参加了另一个亲子游,其中一个景点就是石岗军营及雷公田村,即是「农场鲜奶有限公司」所在地,终於可以朝圣了!上次朋友揸车,可以驶入小路、进入郊野公园烧烤场地、再直接驶入「农场鲜奶有限公司」;今次坐旅游巴,就要自己行入去了。全程大约15分钟,沿途是郊野公园范围,并没有明显指示牌;由於只有一条路,应该唔会行错。行到「农场鲜奶有限公司」大闸门口,映入眼帘是间一层高、麻石板外墙的小厂房,再往上走终於见到半露天小茶档。唔肯定因为假日特别多行山人士、抑或全部都系亲子游一众团友,简陋茶档座无虚席。虽然当日阳光普照,幸好茶档搭建在一棵大树下面,加上瓦通铁皮顶遮荫及吊扇,环境尚算清幽凉快。茶档以自家品牌农场鲜奶驰名,铁皮档也砌了一幅砖墙,扫上黑白乳牛花纹图案。餐牌只有两页,第一页当然是远近驰名的各款鲜奶制品,另一页则是茶餐厅必
餐牌只有两页,第一页当然是远近驰名的各款鲜奶制品,另一页则是茶餐厅必有的热卖食品餐蛋面及三两款小食 ⋯⋯ 始终位处行山路线的中途补给点,兼卖餐蛋面也非常正常。
雪柜内有一盒盒全脂奶、低脂奶及脱脂奶。据了解,自家品牌鲜奶只在这里发售,外面并没有分销店;所有奶源来自深圳自家农场,由於产量少,对品质自然有较高要求,较坊间其他大品牌的大规模生产优胜。
餐厅同时兼卖含有鲜奶成分的护肤霜,不过似乎唔系太受欢迎。
以独市生意来锐,餐肉蛋出前一丁($30)价钱尚算合理;只不过,唔系好肯定是否真的采用出前一丁,因为豉油汤底颜色偏深,不是正常日清麻油味出前一丁的汤底,莫非自家特别加料调制?面条爽口中略为偏腍,很有住家炮制出前一丁风味。午餐肉是典型茶餐厅货源,咸香结实,并非含有金华火腿及脂肪的火腿猪肉。最欣赏是那一只反底半生熟荷包蛋,不小心自己弄穿了蛋黄,见证流心蛋黄;需知道坊间很多茶餐厅的所谓煎蛋,只是徒具荷包蛋外型,其实鸡蛋黄已经完全熟透。
餐肉蛋出前一丁
香浓奶茶($15)表面有一层泡沫,其他茶餐厅罕见。呷一口奶茶,茶味非常普通,甚至觉得只是普通即冲奶茶或茶包;不过,奶味就非常香浓,原因简单,采用自家品牌新鲜牛奶冲泡,当然远远胜於采用淡奶冲调的港式奶茶 - 即使淡奶品牌如何出名、质素如何优良,新鲜牛奶的口感幼滑程度可能略有不及,味道则肯定更优胜。奶茶表面的那一层泡沫,可能正是撞入鲜奶的效果。
香浓奶茶
山长水远来到这里,冇理由唔品嚐利用名物「农场鲜奶」的新鲜制品。担心饮新鲜牛奶肚子会不舒服,拣了一碗热炖奶($22)。今日天气比较酷热,大部份人都拣冻炖奶($22),但要味觉及嗅觉皆可品嚐奶香的话,就必须透明热力传递。热炖奶新鲜即叫即炖,等了10分钟左右。表面雪白滑溜,完全没有任何气泡;搯起每一羹鲜奶,内里同样完全没有气泡;炖鲜奶的时间刚刚好!鲜奶刚刚凝固,但又同时保留了少少流质;口感幼滑,比冰花炖鸡蛋更滑溜,表层略嫌削身,靠近碗底的炖奶稀稠度就刚刚好。味道充满鲜奶纯天然香甜,无添加任何糖分。自家生产「农场鲜奶」果然不愧为名物。
热炖奶
之前店员已经好心提醒,小心大树的果实掉下 ⋯⋯ 不幸言中,食了一半左右,一粒果实「噗」一声掉入碗中!搯走果实,继续食!
酒店餐厅或《米之莲》星星餐厅装修富丽堂皇有品味、员工服务殷勤贴心、食材顶级罕有,要呃 like 当然较为容易,只不过,价钱同样顶级。至於「农场鲜奶有限公司」这种小餐厅,甚至只能够称之为小茶档,冇装修、冇服务,食物款式选择奇少、没有什麽烹调技巧,出品并非特别出色,竟然也有如此多好评;某程度赢在特殊地利位置及口碑,再加上自家品牌、小规模生产、独市的市场效应下,营造了一个成功的市场推广策略 ⋯⋯ 「农场鲜奶有限公司」的成功,就是天时地利人和相互配合的结果。
2019-04-05
2019-03-17 251 浏览
今天天朗气清,有太阳、有微风相当舒服,适合一家大细去郊游! 一直有朋友介绍这个地方的牛奶和撞奶很好吃,於是揸车入去试试。餐蛋面和五香肉丁捞乌冬不错,冻全脂牛奶、茶叶蛋和姜汁撞奶就值得一试,奶类制品香滑,茶叶蛋味浓。小朋友还可以喂养小羊羊,她们很开心!场地附近还有生态园参看,吃饱饱可以「消脂」一番才离开
今天天朗气清,有太阳、有微风相当舒服,适合一家大细去郊游!
小朋友还可以喂养小羊羊,她们很开心!
场地附近还有生态园参看,吃饱饱可以「消脂」一番才离开