2012-01-13 876 浏览
今早來到鰂魚涌區工作,工作完之後還有一點空餘時間,便馬上找一間茶餐廳吃一個Quick breakfest了.過了馬路,看到連續有幾間食店,看見茶餐廳便馬上衝入座.看到早餐也只不過是$20. 於是我便揀選了火腿通粉+火腿煎雞蛋牛油方包.火腿煎雞蛋牛油方包還未到,先來了通粉,本人很急地先吃一口通粉. 嘩,詁不到好熱呀!看清楚menu,原來本店是採用豬骨湯底,可惜通粉裏的豬骨湯底不太出,問心,如果不留意,真的不知他採用豬骨湯底,和其他茶餐廳的湯底也是大同小異,但$20的早餐,也在這物價高漲的同時,有這麼多的通粉,內裏尚算多的火腿(曾吃過火腿通粉的火腿只有幾小片)再加上火腿煎雞蛋牛油方包及奶茶,總算吃了一個飽飽的經濟早餐之後北上前往深圳和一大朋友按摩唱K一天遊了.

過了馬路,看到連續有幾間食店,看見茶餐廳便馬上衝入座.

2011-11-19
$20 (早餐)
2010-06-29 706 浏览
上星期某天師傅放飯時又諗唔到食咩好, 但就淨係想試一間從未試過嘅食店, 於是想起呢度最近開左間新食店! 呢間食店師傅其實想試左好耐, 可惜遲遲都未試, 點解呢? 皆因食店面積頗細, 而人流亦算多, 為免等位, 所以 師傅依然未試; 是次經過湊巧又冇咩人, 合附晒師傅嘅條件, 就試一試啦!入到食店環境真係十分細, 有少少逼, 出入絕對唔方便, 可幸師傅雖肥但亦甚為瀟灑, 所以進出亦不成問題; 坐底後睇下有咩好食啦, 見到呢個午市人氣推介, 就比佢吸引住, 都唔知點解師傅次次去親茶餐廳就梗係鍾意食呢樣野, 所以是次亦不例外, 午市人氣推介之黑椒雞扒飯配熱檸茶!等左唔係好耐就有得食, 黑椒雞扒飯賣相一般, 入口再試下黑椒汁, 黑椒唔香而味道亦不算辣, 黑椒汁味道一般, 未算吸引; 而雞扒只得一塊, 亦唔算好大, 但斬件上感覺份量幾多, 不過其實都係假象; 雞扒就煎得香脆, 可惜十分薄身, 肉身亦唔滑, 仲有少少韌同鞋, 蒜蓉味亦頗重, 雞扒水準甚差, 唔掂; 至於杯熱檸檬茶, 茶底非常澀口, 但檸檬味亦香, 令到杯熱檸茶不至太差!總括黎講食物質素一般, 以黑椒雞扒飯黎講就絕不合格, 環境一

總括黎講食物質素一般, 以黑椒雞扒飯黎講就絕不合格, 環境一般, 服務又係普通, 係勝在價位便宜, 廿五蚊碟飯, 熱飲加五蚊, 相比起隔壁幾間真係平兩至三蚊架, 即係差不多十個巴仙, 唔怪得咁多人黎啦; 不過對師傅黎講真係唔得, 是次午市人氣推介食得絕不暢快, 所以一定冇下次, 喊臉亦由此誕生!
餐牌
熱檸檬茶
黑椒雞扒飯
餐牌
2009-12-23 552 浏览
果日上完堂,係附近見有茶餐廳,點之俾我遇到3個同學,就坐係出面吸煙區到。呢排都係破戒,叫左個生炒雞絲飯。見到碟野,都好色彩繽紛吓~佢有蛋﹑青椒﹑洋蔥﹑雞絲等等,食落去都ok既,唔算太多油,但覺得有d雞絲有脂肪係度,唔係幾好我就一路食,一路吸二手煙,勁唔開心!只好當我唔好彩,遇到同學。
果日上完堂,
係附近見有茶餐廳,
點之俾我遇到3個同學,就坐係出面吸煙區到。

呢排都係破戒,
叫左個生炒雞絲飯。

見到碟野,
都好色彩繽紛吓~
佢有蛋﹑青椒﹑洋蔥﹑雞絲等等,
食落去都ok既,

唔算太多油,
但覺得有d雞絲有脂肪係度,

唔係幾好
我就一路食,一路吸二手煙,
勁唔開心!
只好當我唔好彩,遇到同學。

2009-12-20