2018-07-15 169 浏览
👉🏻whipped cream🍞💲18超滑嘅cream💛💛一咬落去啲cream湧晒出嚟🤤我食到好香蛋白味😹個包都有返咁上下厚度所以都幾有滿足感🤣但個包本身嘅質感就一般 少少粉🤔不過其實佢個包好細 唔係好夠飽🤣
👉🏻whipped cream🍞💲18
2018-07-01 198 浏览
第二次黎食八天堂,兩次都係堂食正餐。八天堂出名既係忌廉包,無諗過正餐比想像中好食~唔洗等位又可以慢慢坐,同埋以自助形式唔洗加一服務費。咖哩汁幾好味,微辣,但魚柳厚粉左啲。跟餐有個湯同柚子梳打,都唔錯。鰻魚比想像中高質👍🏻 茶漬飯就正正常常最後食完正餐就試下出名既忌廉包~ 買左蜜糖味:幾好味,唔會太甜,但價錢有啲貴,要30蚊,間中食下都可以既。整體黎講,係尖沙咀算係抵食既正餐,食物質素都唔錯,如果諗唔到食咩會再黎食~
第二次黎食八天堂,兩次都係堂食正餐。
八天堂出名既係忌廉包,無諗過正餐比想像中好食~
唔洗等位又可以慢慢坐,同埋以自助形式唔洗加一服務費。
吉列魚柳咖哩飯

咖哩汁幾好味,微辣,但魚柳厚粉左啲。
跟餐有個湯同柚子梳打,都唔錯。
蒲燒鰻魚茶漬飯

鰻魚比想像中高質👍🏻 茶漬飯就正正常常

最後食完正餐就試下出名既忌廉包~ 買左蜜糖味:

2018-06-24
1K
2018-06-28 2316 浏览
係尖沙咀行街,行行下吹下水不知不覺已到晚飯時間,冇心水餐廳想去,咁岩經過八天堂,好奇睇下呀。 以忌廉包出名,再看餐牌,都幾岩食,一於試下了。 店子分了兩個位置,有個是餐廳內堂,有個外面的位置。 外面位置,玻璃架內陳列了丘比公仔,好可愛呀。 點指定食物有小禮物送。 自助斟水。 MENU。 等餐中。 雜菌蟹膏味噌烏冬+餐飲(柚子梳打或煎茶),$88。 柚子梳打,清新的柚子味。 付熱湯。 賣相看似普通雜菌烏冬,食落有少許蟹膏味,少但鮮味不算太突出,雜菌份量多,但菇味道比較淡,烏冬實淨彈牙,中等水準。 八天堂西多士,$58。 賣相十分吸引,面層的焦糖薄脆香甜,味道有點似焦糖燉蛋,西多士口感軟綿﹐內餡忌廉軟滑,幾好味呀。 忌廉包,$18。 既然是這裡的名物,一於試下,麵包軟身,少許濕潤,內餡好多忌廉,香甜軟滑,幾好味呀。 熟食味道普通,甜品幾好味,環境坐得幾舒服,這裡是自助式,用餐後要記得自己清理返收盤呀。

以忌廉包出名,再看餐牌,都幾岩食,一於試下了。

店子分了兩個位置,有個是餐廳內堂,有個外面的位置。

外面位置,玻璃架內陳列了丘比公仔,好可愛呀。

點指定食物有小禮物送。

自助斟水。

MENU。

等餐中。

雜菌蟹膏味噌烏冬+餐飲(柚子梳打或煎茶),$88。

柚子梳打,清新的柚子味。

付熱湯。

八天堂西多士,$58。

忌廉包,$18。

2018-06-18 160 浏览
今日想試這個聞名已久的忌廉包, 於是獨自坐車到尖沙咀買。 "一個包姐, 使唔使去到咁盡? 有冇咁好食?´´ 他拋了一句。 不試怎知道?八天堂位置其實比較偏遠, 出地鐵站後還要走約10分鐘的路程, 其實有點麻煩。 不過, 為甜品我絕對能豁出去! 今日時間尚早, 還有很多味道選擇, 朱古力榛子味, 紅豆牛油味, 吉士味, 抹茶味, 峰蜜味和限定口味: 金奶油和叉燒包。 每個售價約$18-33左右不等, 不便宜哦!但山長水遠來到, 只買一兩個很對不起自己吧? 最後選擇困難症下選了4款口味: 朱古力榛子紅豆牛油吉士金奶油總計要$107, 好貴哦!本來想買回公司做下午茶, 但心急的我邊等車就邊開動了。 朱古力榛子味麵包鬆軟, 忌廉餡料澎湃, 很幼滑, 不過沒絲毫朱古力榛子味, 失望紅豆牛油味麵包鬆軟, 甜度高一點, 但不死甜, 忌廉餡料澎湃, 很幼滑, 不過紅豆味不夠濃, 食到一半突然發現一片微硬的牛油, 其實我想說不加牛油更好, 因為牛油塊跟紅豆忌廉無論在味道和口感上都格格不入, 一般。金奶油味聽店員介紹過, 入面除奶油外, 還特別選用了生梅果醬。 麵包鬆軟, 忌廉餡料澎湃, 很幼滑, 但可惜

不試怎知道?

朱古力榛子
紅豆牛油
吉士
金奶油

朱古力榛子味

紅豆牛油味

金奶油味
聽店員介紹過, 入面除奶油外, 還特別選用了生梅果醬。 麵包鬆軟, 忌廉餡料澎湃, 很幼滑, 但可惜忌廉跟果醬感覺格格不入。 果醬味太濃和比較甜, 把奶油味完全蓋過, 忌廉包變果醬麵包, 有點落差呢!果醬味道麻麻。

吉士味

麵包同樣鬆軟, 忌廉餡料澎湃, 很幼滑, 不太甜, 富奶香, 但味道上都只是一個普通忌廉包的味道, 沒驚喜之處。

整體而言, 忌廉包味道其實很一般, 不太值這個價格, 大概是抱有期望而試吧!所以失望感更大。

試過就好!

外卖自取
午餐
2018-06-16 117 浏览
Just walked by and something caught my attention, their ice cream, such eye catching and mouth watering.🤤So I have ordered two ice cream.🤣When I was lining up I noticed the chefs were japanese, so I took a look at their work behind the scene. I can tell how much dedication and effort they have put in every dishes, well organised😯😮👍🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦Mikan Yuzu Citrus Sundae Their milk ice cream are phenomenal, layers and layers of Yuzu jelly and ice cream, with crunchy cereal in between.🤤Such harmon

🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦

Such harmony😋

🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦

Coffee Jelly Parfait - Its their signature ice cream

Coffee Jelly Parfait

What's amazing about this pafait it's the combination that it has, a mixed blend ice cream of espresso and milk from Japan.🇯🇵
A layer of cake which taste outstanding on its own but instead giving the parfait an extra twist.🤔 The main attention of the parfait must be the caramelised custard pancake freshly made once ordered, the cruspy and sweetness of the caramel matches the softness of the pancake, following by the smoothness of the custard.😋🤤 It's a firework in my mouth.🌋

* Highly Recommended
Coffee Jelly Parfait
2018-06-10 187 浏览
前年去日本時,朋友很客氣地買了給我們食。每一件都非常好吃,令我回味無窮。今年初去cheese cake factory 食飯時,見到旁邊有這店時我超高興。暗忖一定會回來食。而今次終於有時間!香港的售價都幾貴。一個包都$28-$32不等。朋友說在日本買是140日元呢..😱現在還有香港限定的叉燒包。不過我來的目的是重溫甜點的美味,所以還是沒試。這兒的環境非常舒適,光線柔和。而且還附有自助水壺,很貼心的服務。我點了紅豆味。我見包裝日文寫可以加熱。於是叫收銀幫一幫忙。她們的服務態度都好友善和願意提供協助。之前在日本時吃冷的。今次熱食的感覺很不同,但不亞於我在日本時食的水準。包包外層非常柔軟。原來熱食有另一番風味,好像在吃梳乎厘的感覺。但加熱後的內涵有點不協調。因為牛油、忌廉和紅豆的溶點和液態不同。我輕輕咬了一口。𥚃面的牛油率先漏晒出來。🤦🏻‍♀️唔係唔好食,但同時在食緊水、泡沫和漿的三種不同狀態,食落有種分離感。我很滿意這兒地方寬敞。坐幾耐都可以。由於沒有加一服務費,所以食完要自己處理。我走時才發現店外還有另一區域可以坐。一樣很闊落,不過我比較喜歡店內暖和的燈光。不過好坐歸好坐。$30買一個唔飽

而今次終於有時間!

不過好坐歸好坐。$30買一個唔飽的包仔食...我會寧願儲錢去日本時順便買返一打吃🤣
2018-05-26 125 浏览
每次經過海港城都會忍不住到八天堂買個忌廉包吃,那鬆軟的麵包和軟滑的忌廉夾心實在叫人著迷,今天發現推出了新口味 - 南高梅忌廉包。貪新鮮的我馬上要了一個,熟練地從中間掰開,便能看見橙黃色的南高梅果醬,南高梅是日本的殿堂級青梅,果肉柔軟甜美,製成果醬再配合忌廉包同吃也很不錯,果味清香,甜度適中。另一款新產品是南高梅梳打,杯底除了有南高梅果醬外,還有啫喱添加口感,吃一口忌廉包,再喝一口梳打,一個完美的下午茶~

2018-05-17
2018-05-21 137 浏览
位於尖沙咀的八天堂,是一間來自日本廣島的忌廉包店。很喜歡吃麵包,特別是日本的麵包,知道推出新囗味,當然要嚐嚐吧。金奶油忌廉包x紀州南高梅梳打特飲$68在炎炎夏日中,品嚐凍冰冰的奶油忌廉,實在是一大享受。忌廉稠密濕潤,南高梅醬幼滑香濃,爆醬香甜,麵包超鬆軟,下午茶之選阿。曾經買過兩盒送禮請朋友和同事吃,人人大讚哦。.................八天堂 尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖
位於尖沙咀的八天堂,是一間來自日本廣島的忌廉包店。

金奶油忌廉包x紀州南高梅梳打特飲$68

曾經買過兩盒送禮請朋友和同事吃,人人大讚哦。

.................
八天堂
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖
2018-05-16
❣️天時暑熱 來八天堂嘆南高梅忌廉包‧南高梅梳打特飲 醒神開胃❣️日本忌廉包專門店「八天堂」✨今個月推出南高梅口味忌廉包,南高梅梳打特飲✨✨而家呢個天氣!悶悶熱熱!飲完酸酸甜甜既南高梅即時醒神哂😜平時我 #大胃倩 一定會自私食😝不過…見哥哥最近好乖乖..行得食得玩得又訓得😄完全唔扭計!好啦!今次帶埋哥哥一齊食好野!甜品喔!大人細路都無法抵擋喔😎🌟南高梅忌廉包「Golden cream bun(金のくりーむパン)」🌟外層麵包香軟,忌廉綿密,入口即溶💗金黃色的南高梅忌廉果醬,甜而不膩,酸酸甜甜,感覺清新,醒神開胃👍🏻🌟南高梅梳打特飲「金のくりーむパン」🌟飲之前記得要先攪勻😋底層有好多南高梅果醬啫喱!(哥哥食到停唔到口!) 南高梅酸酸甜甜,加上口感清爽的梳打,消暑必選👍🏻食完南高梅開左哥哥個胃😜所以要買多個朱古力忌廉包俾哥哥!仲有仲有..加多杯分牛奶雪糕添!入口綿密細滑!牛奶係用咗8.0牛奶,所以牛奶味非常濃郁!哥哥自己食哂一杯添😝

🌟南高梅梳打特飲「金のくりーむパン」🌟

嘆南高梅忌廉包
嘆南高梅忌廉包
2018-04-27 1254 浏览
邊在品嚐沾麵之時,收到太太來電,說如方便的話就到外幫她買點小吃來讓她充飢過過口癮。小弟腦中的電燈泡忽然亮起,馬上就想起自己一路蠻想試的這裡....這兒除了有人所共知的忌亷包之外,還有堂食服務供應一系列的輕食如沙律及意粉等,就如一般的和風cafe無異....但今次我來的目的,便只是為那一堆不同口味的忌廉包....大部份的口味,最低限度都要索價二十八大洋。有幾款較新較特別的,更要賣至三十多....此時不禁也自問 : "那樣貴,真的值嗎 ?"不過同一時間又想 : "唔試過又點知呢 ?"....於是乎一口就買了五款來試....五款口味裝在簡約精緻而實淨的紙盒中,有時真不得不佩服日本人包裝食物的手法....各款味道,我最有興趣試的,是當中唯一屬新開發的"鹹包",亦是唯一需要翻熱來吃的一種....這一個日式的叉燒包,基本上皮的做法和其他忌廉包是一樣,只不過是將饀料換成是叉燒而已。驟眼睇,外表就如普通餐包無異;用手按下,感覺的確甚軟綿,咬下去有如一咲風似的,很輕盈;味道帶微甜,屬典型的和式風格....至於饀料,用的是日式叉燒,食落竟覺有頗重的酒味;內裡加入頗多的青蔥而叉燒粒份量算是蠻多的;不過要彈的

但今次我來的目的,便只是為那一堆不同口味的忌廉包....

至於饀料,用的是日式叉燒,食落竟覺有頗重的酒味;內裡加入頗多的青蔥而叉燒粒份量算是蠻多的;不過要彈的是饀料整體都是乾乾的,沒有太多的醬汁去滋潤一下口腔....

將剩餘的包放進雪櫃中繼續冷藏,翌日就拿出來經室溫暖一下後就再試埋其他口味....

在一眾包之中,最對版的仍是原味。的而且確,忌亷的確奶味濃郁且軟滑非常,甜度上亦很高,嚐甜者一定會喜歡它;至於那些紅豆、草莓以及栗子口味,食後卻只覺嚐不到有很濃郁的這三款味道,十分普通....

太太邊食邊搖頭,小弟也滴汗了....

二十多三十大洋的一個這樣小的忌廉包,大家認為值嗎 ?
2018-04-05 150 浏览
日本名店果然名不虛傳,忌廉包拎上手實在而且有份量,唔係食空氣。包身鬆較而且有彈性。栗子味道正路,忌廉確實好滑,無渣。難怪紅豆奶油味係人氣王,真係好好食,凍食不是不可,但加熱真係好食幾倍,加熱後奶油溶成漿,一搣開奶油漿流晒出來,味道似燉蛋味,甜而不膩,紅豆味就唔太濃,走淡香路線。十幾蚊食一個又唔算太貴,但就諗唔出咩理由會返來再食,味道好食但又未至於一定要回頭購買,唯一諗到就係隔離cheese cake factory排隊排到餓就可以買住一兩個來醫肚。餐廳似乎要諗下點樣可以做到成為consumer嘅first choice喇!
2018-03-30
2018-03-27 183 浏览
今日同朋友諗住搵少少野食,又唔想食太飽,係水牌度見到呢間cafe,就諗住試下😀Cafe係自助形式,自己去counter點完餐,店員就會比個提示器你,野食ready就會震。我點咗明太子烏冬,跟餐配埋飲品,我揀咗柚子梳打加埋個湯就食得個湯係暖暖地,又唔係凍又唔係熱。個味道ok,無咩特別,但烏冬個質地好食呢杯柚子梳打,個樣好靚漸變色😂飲落幾refreshing , 有淡淡嘅柚子味。朋友叫咗呢個pancake, 睇落好似好細份,但食落都飽肚。個質地係似梳乎厘,入面軟林林嘅另外叫咗玉桂咖啡,配返個pancake整體來說,食物就普通啦。但平日下午茶時間,人唔算多,想搵個靜靜地嘅地方輕食同傾計都ok

我點咗明太子烏冬,跟餐配埋飲品,我揀咗柚子梳打

加埋個湯就食得

個湯係暖暖地,又唔係凍又唔係熱。
個味道ok,無咩特別,但烏冬個質地好食

呢杯柚子梳打,個樣好靚漸變色😂
飲落幾refreshing , 有淡淡嘅柚子味。

個質地係似梳乎厘,入面軟林林嘅

另外叫咗玉桂咖啡,配返個pancake

2018-03-26
2018-03-20 226 浏览
同朋友喺八天堂隔離間長龍餐廳食完晚飯後, 行咗出門口. 原本想行返入去買蛋糕返屋企做甜品.  但望到八天堂有限定士多啤梨忌廉包, 又諗起之前有朋友推介呢間包包, 就買嚟試下, 仲另外買定份三文治星期六做早餐.  士多啤梨忌廉包 $32外層麵包軟棉棉, 但內餡味道普通, 唔突出, 有D失望. 價錢貴.雞肉蛋三文治 $24雖然尺寸唔大, 但麵包比較厚身, 麵包軟棉棉, 有淡淡香濃奶味, 內餡份量剛好, 好味.價錢合理. 會再買嚟食.下次經過會再試吓其他款式.

士多啤梨忌廉包 $32

雞肉蛋三文治 $24
價錢合理. 會再買嚟食.
雞肉蛋三文治

下次經過會再試吓其他款式.
2018-03-16
外卖自取
2018-03-13 153 浏览
朋友話之前想食好耐但可惜搵唔到間舖,今日行開附近就決心要試下店舖都幾舒服,提供座位可以俾大家慢慢品嚐。以自助形式售賣,大家可以先到店門前揀想食既”包”之後再拎去俾錢見佢有個期間限定士多啤梨忌廉包,對士多啤梨都有D興趣又見佢poster好似顯示”原粒”士多啤梨,即使$32都試下喇!重點黎喇~一邊食一邊期待果粒士多啤梨但食極都係得士多啤梨醬~老實說,小妹都真係幾失望,因為一心睇到Poster有Show到原粒士多啤梨,以為真係有士多啤梨但原來一切皆幻覺講返個包,質感的確幾軟熟,係OK既~只可惜小妹叫既士多啤梨個醬甜左D但個甜度都可以接受而且現場仲有熱食提供,環境唔錯,同朋友食個簡單下午茶都幾好
朋友話之前想食好耐但可惜搵唔到間舖,
今日行開附近就決心要試下

店舖都幾舒服,
提供座位可以俾大家慢慢品嚐。以自助形式售賣
,大家可以先到店門前揀想食既”包”之後再拎去俾錢

見佢有個期間限定士多啤梨忌廉包,
即使$32都試下喇!

重點黎喇~一邊食一邊期待果粒士多啤梨但食極都係得士多啤梨醬
~老實說,小妹都真係幾失
望,因為一心睇到Poster有Show到原粒士多啤梨
,以為真係有士多啤梨但原來一切皆幻覺
士多啤梨忌廉包

講返個包,質感的確幾軟熟,

而且現場仲有熱食提供,
環境唔錯,同朋友食個簡單下午茶都幾好