今日收工同屋企人相約黎太子覓食,太子站D出口一出轉右直行3分鐘就到,平日夜晚黎都好多客,不過唔洗等位,入到黎店員立即招待介紹唔同魚類俾我哋揀,怕多骨既建議揀大骨原條魚,有8種口味選擇,各有特色!佢地另有特色雞煲,鮑魚雞煲、醉雞煲、剁椒雞煲、泡椒雞煲,中意食雞煲既可以黎試下,見都幾多人食,岩哂中意惹味香口既人。除左招牌烤魚同雞煲外,仲有小炒類,涼拌小吃和串燒。由於即叫即烤鮮魚,所以坐低就要即刻叫喇之後可以慢慢點埋小炒、小食、串燒,呢幾樣上菜都正常速度,可以食住先泡椒味烤魚原條鱸魚大大條,新鮮經烤過既魚同坊間只炸熟既魚,食落唔同口感,烤過既魚皮配上滿佈老干媽風味既豆豉食落非常香口,魚油滲出湯底,令整個湯底更有鮮味。泡椒和大紅袍辣椒佈滿整條魚面,我哋叫左小辣,下面有卡式爐熱住,真係越食越想食,好過癮!烤魚旁邊配有小量配菜,薯粉、新鮮腐皮、豆芽、芹菜。2個人食都好夠食👍燒白蟮白蟮十分新鮮肉質爽彈,用燒汁配搭得宜,店員話下次為我哋用鹽燒,相信會更突顯出白蟮既鮮味,就好似傳統日式既製作方法。大汗羊肉串羊肉味道不羶,調味香得黎唔會太咸,仍食到羊肉鮮味,而且啖啖肉都幾大串,脂肪不多卻帶有羊脂香氣,製作

除左招牌烤魚同雞煲外,仲有小炒類,涼拌小吃和串燒。

由於即叫即烤鮮魚,所以坐低就要即刻叫喇

泡椒味烤魚
泡椒烤鱸魚(原條)

大汗羊肉串
羊肉味道不羶,調味香得黎唔會太咸,仍食到羊肉鮮味,而且啖啖肉都幾大串,脂肪不多卻帶有羊脂香氣,製作方法和選料都下了功夫。

涼拌萵荀絲
萵荀絲煮得不會過老,青脆得黎冇青味,調料酸味方面配得非常適合,令人越食越開胃!
涼拌萵荀

泰國虎啤
屋企人提議飲番2杯啤啤佢,估唔到泰國啤酒係咁清咁易入口,一向唔飲啤酒怕苦既我都幾驚喜

泰國虎啤

聽店員講花臉啤酒都好多客人點,$32 2支都幾抵,下次都想試試佢!

真心推介中意食烤魚既人黎試下佢地既烤魚,比出面好多川菜既魚質都新鮮,即烤既鮮魚的確食得出有分別。而家唔洗上深圳先食到正宗既巴蜀口味,成日食酸菜魚得多都厭啦~試下泡椒、剁椒、鮮青椒味烤魚係唔錯既選擇嚟

2023-05-11
泡椒烤鱸魚(原條)
涼拌萵荀
2023-05-11 289 浏览
今日森仔想食辣野,就決定食酸菜魚:八一蕃巴蜀烤魚店。餐廳🍴位於太子,由地鐵站行過去大約五分鐘,算幾方便。佢嘅裝潢較傳統,有種古色古香嘅中國餐館😆全用木製枱椅,別有一番風味。森仔急不及待的叫左一道香辣味烤魚,選取海鱸魚🐟因為知道佢比較少骨,方便進食!啱晒我呢啲鍾意❤️食魚,又怕骨嘅人。係眾多口味中(如:香辣,麻辣,泡椒,豆豉,鮮青椒🫑,酸菜和蕃茄),森仔聽從師傅推介,最受歡迎👏嘅一定係試香辣烤魚😉果然不負所望,整個烤魚端上枱時,架勢十足,一大盤原條烤魚,香辣味撲鼻,令人食指大動,垂涎欲滴。在原條魚身上有著各種香料及配菜,包括大量辣椒仔及豆豉,京蔥,芫荽,腐皮和寬條麵等,正正子!而海鱸魚🐟肉質嫩滑,沒有腥味,魚味雖不太濃,但已經足夠了👌🏻成條魚真係原條開邊上枱,份量絕對足夠兩個成年人食😉此外,森仔亦叫了一些火鍋配料,用來作打邊爐。薯仔🥔片,份量足夠,足足有一個嘅薯仔,配上香辣湯底炆製,正!手打烏冬同樣煙靭有咬口,而份量也足夠,經過香辣湯底炮製後,夠晒入味,別有一番風味👍🏻👍🏻同時,亦叫叫左牛肉串燒和羊肉串燒,試一試廚師🧑‍🍳燒烤嘅手勢😍兩個均燒得恰到好處,肉質不錯,不會過硬。森仔最欣賞嘅係羊
今日森仔想食辣野,就決定食酸菜魚:八一蕃巴蜀烤魚店。
餐廳🍴位於太子,由地鐵站行過去大約五分鐘,算幾方便。

成條魚真係原條開邊上枱,份量絕對足夠兩個成年人食😉

此外,森仔亦叫了一些火鍋配料,用來作打邊爐。

兩個均燒得恰到好處,肉質不錯,不會過硬。
森仔最欣賞嘅係羊肉,選用不加仼何醬汁,只加了孜然粉加一些點綴,已經非常美味。食到其羊嘅膻味和孜然嘅香味,正!

• 烤魚
呢間算係我近期食過最啱口味嘅酸菜魚😍-酸菜味烤草鯇魚 細邊 微辣$258魚唔算多骨 全部都係大骨 好易挑無乜幼骨👍🏻👍🏻👍🏻酸菜超好食😍配料有大荳芽 豆皮 寬粉等全部都好入味而且個魚湯飲落口唔會好咸好口喝👍🏻餐牌上面只有大中小辣選擇 店員見我地好緊張辣度過辣即刻表示可以幫我整個微辣🥳🥳超級好🫶🏻 唔太食得辣嘅朋友都可以叫微辣試一試少少興口 但係比起唔辣真係香好多😳-黑豚肉片 $68-娃娃菜 $38-米線 $20本身睇到OpenRice有米線 朋友想另外叫一個魚湯米線不過原來午餐先有 所以我哋直接叫咗米線家樂酸菜魚度好食過連鎖店米線😍同魚湯好配😻😻-李乾蘋果茶 $59/壺好解辣🥰🥹

呢間算係我近期食過最啱口味嘅酸菜魚😍

好解辣🥰🥹

2023-05-10
  • 酸菜味烤魚
2023-05-08 7 浏览
太子砵蘭街由地鐵站D出口地面位行3分鐘就到weekday 非正餐時間是可以包場的舊電影裡會出現的店舖「鳳梨罐頭的賞味期限」這樣風格的店舖 如果陰天時間來 停在門口的銀色復古私家車看起來會更加復古一點午市12-16 超長待機時間一人bb鱸魚套餐(女生的話 應該是無法吃完的所以一人套餐就已經好抵食小辣辣度 ➕千張豆皮(千張真係太稀有了呢原本配菜有洋蔥 少量豆芽 青蔥這個辣度基本感受唔到辣 偏香味的感覺一定要點香辣味旺菜➕白飯➕零度汽水🥤可自助加入超濃郁白魚湯
太子砵蘭街由地鐵站D出口地面位行3分鐘就到

這個辣度基本感受唔到辣 偏香味的感覺
一定要點香辣味
旺菜➕白飯➕零度汽水🥤
可自助加入超濃郁白魚湯
旺角不嬲都好多好嘢食次次經過呢間舖頭都會聞到好香嘅烤魚雞煲味,所以今日就入嚟試下佢好出名嘅烤魚香辣海鱸魚🐟店員好好細心同我哋介紹每一款魚,海鱸魚冇咁多骨肉嫩,所以今次就試咗香辣味烤魚,見到啲人都話呢個好食,係新鮮魚現烤製的今揀咗小辣,一雙本好大本而且成個月上面都鋪咗滿滿嘅辣椒同豆豉🌶️,好香。一路食啲辣椒一路煲,所以越食越辣,要嗌杯可樂先得🤣海鱸魚確實我唔太多骨而且都幾嫩口,條魚好大條,兩個人食都食得好飽,底下仲有啲紅薯寬粉,建議早啲就撈嚟食,因為煲得耐會浸哂啲辣油會好辣~燒白鱔外皮烤到脆卜卜,上面仲有好好味嘅燒汁調味,肉滑又有彈性,推介夫妻肺片好足料,滷水汁調得好好,好正宗!今次叫咗一條魚、夫妻肺片同埋串燒,兩個食都好飽,夾埋都係$450蚊,晚餐嚟講又抵又飽肚,不錯

香辣海鱸魚🐟

燒白鱔
外皮烤到脆卜卜,上面仲有好好味嘅燒汁調味,
肉滑又有彈性,推介

夫妻肺片
好足料,滷水汁調得好好,好正宗!

2023-05-07 1 浏览
📍八一蕃巴蜀烤魚店 (太子)朋友好中意食烤魚🤭今次收工出太子同佢一齊食~呢到既烤魚係新鮮魚現烤 我地簡左原條烤鉗魚 酸菜味(小辣)呢隻魚基本上無乜碎骨 得條大骨 同朋友食烤魚多數都簡佢 因為佢知我唔中意啲魚好多骨😂啲酸菜好好食~同烤魚好夾 店員話啲酸菜係自家製唔係買返來架!~條魚好大條 烤魚食落都好滑 我地仲叫左粉皮 好掛湯好好味🤪 一條都無剩咁食曬夫妻肺片 呢個調味好好食 勁岩我口味🤣 又好入味 酸酸地又唔會太麻 真係要試下🤭地址: 太子砵蘭街436號地舖
📍八一蕃巴蜀烤魚店 (太子)
朋友好中意食烤魚🤭今次收工出太子同佢一齊食~
呢到既烤魚係新鮮魚現烤 我地簡左原條烤鉗魚 酸菜味(小辣)

地址: 太子砵蘭街436號地舖
2023-05-07 5 浏览
太子站D出口一出就勁多餐廳每次想食中式野都會諗起佢 選擇多價錢又貼地今晚就去左八一蕃 主打烤魚雞煲仲有串燒等等小店仲免收加一 真係幾抵食串燒雞牛豬 即叫即燒 有燒汁同沙嗲兩種醬汁 串燒火喉啱啱好 豬頸肉勁正 燒到個邊少少焦香夠晒脆肉質好爽口 沙嗲汁好香花生醬味 勁香牛肉比想像中嫩 同燒汁都好夾豆豉味烤魽魚呢度嘅烤魚係即叫即烤 所以要等耐少少揀左魽魚 鍾意佢夠少骨 啱晒唔識食骨嘅朋友肉質勁嫩滑 魚腩位層脂肪勁香魚油配料方面 腐皮大豆芽芹菜寛粉樣樣都有嫌唔夠喉 加多份寬粉 索晒湯汁勁正勁惹味 夠晒彈牙
太子站D出口一出就勁多餐廳

肉質勁嫩滑 魚腩位層脂肪勁香魚油

配料方面 腐皮大豆芽芹菜寛粉樣樣都有

嫌唔夠喉 加多份寬粉
索晒湯汁勁正勁惹味 夠晒彈牙

烤魚惹味,令人難以抗拒。八一蕃巴蜀烤魚總店位於荃灣,而太子分店開業已經有七年了。餐廳環境簡潔,餐枱餐凳清一式以木為主,店員服務態度有禮,到店後會介紹每款魚之肉質和湯底。本店採用新鮮魚現烤,確保肉質新鮮鮮味,今次選了骨少肉嫩既原條海鱸魚配蕃茄口味。烹調口味共有6款,另外更可自選辣度,任你選擇。一大盤烤魚,震撼眼球,整條鱸魚體積頗大,肉質新鮮鮮味,並沒有魚腥味,配上啖啖蕃茄,十分開胃。烤魚窩湯底鮮甜,還附寬粉、腐竹、大豆芽、香芹,另外可自選其他配料。自選配料選上芋絲、白蘿蔔,吸收了湯底之精華,兩款食材味道大大提升!當晚享用晚餐時全店滿座,如想試試這店的烤魚可先訂座留位,避免久等。八一蕃巴蜀烤魚店(砵蘭街)📍太子砵蘭街436號 地舖#foodie #hkfoodie #blogger #foodblogger #hongkong #hkrestaurant #princeedward #foodporn #instafood #香港美食 #香港餐廳 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #相機食先 #太子美食 #烤魚 #雞煲

烹調口味共有6款,另外更可自選辣度,任你選擇。

八一蕃巴蜀烤魚店(砵蘭街)
📍太子砵蘭街436號 地舖

位於太子砵蘭街的八一蕃巴蜀烤魚店,是一家值得推薦的好餐廳。這裡的烤魚香辣好味,我們點了小辣,咸鮮適中,讓人食指大動。特別推薦他們的涼拌魚皮,口感脆爽,配上大蔥更是美味。餐廳強調使用新鮮魚現場烤製,確實能夠品嚐到鮮味十足的美味。此外,餐廳環境地道,裝潢簡約而不失風情,讓人倍感舒適。如果您想品嚐正宗的川菜,這裡也是不錯的選擇。總體而言,八一蕃巴蜀烤魚店是一家值得推薦的好餐廳,不妨前去一試。餐廳地址:太子砵蘭街436號地舖
位於太子砵蘭街的八一蕃巴蜀烤魚店,是一家值得推薦的好餐廳。

餐廳強調使用新鮮魚現場烤製,確實能夠品嚐到鮮味十足的美味。

2023-05-05 4 浏览
店名: 八一蕃巴蜀烤魚店地址: 太子砵蘭街436號地舖太子站D出口,行2分鐘環境: 4/5價錢: 4.5/5味道: 5/5呢間位於太子嘅烤魚店,除左有烤魚,仲有鮑魚雞煲食,大家唔夠飽的話,仲可以額外加配料,佢哋另外仲有荃灣分店添~酸菜味烤原條海鱸魚(少辣)+金針菇❤️❤️❤️❤️❤️$318+$48佢地嘅烤魚係原條新鮮魚現烤,肉質食落口完全唔會話散,而且好新鮮,完全唔會好霉🥰老闆推介我哋食酸菜味,加少辣,酸菜味湯會比較清,食落唔會話太油,加少少辣感覺就更惹味😍鍋入面本身有芹菜,寬粉同豆皮,我哋加左金針菇落去煮,煮完啲菇索哂魚湯嘅精華,好入味🤩👍🏻豬頸肉串/牛柳串(沙爹汁)❤️❤️❤️❤️❤️$20/$20不論係豬頸肉定係牛柳,上枱個陣仲係熱辣辣,豬頸肉一串有3大舊,食落爽口唔油膩,而牛柳食落淋身,唔會韌,同樣都好入味😎大推!☺️涼拌萵荀❤️❤️❤️❤️$48蒿荀切成絲,之後浸左係帶少少酸味嘅醉入面,當餐前小食食,好清爽開胃,可以中和翻主菜比較濃味嘅烤魚😌🥳#stitchfoodie太子#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港
店名: 八一蕃巴蜀烤魚店

豬頸肉串/牛柳串(沙爹汁)❤️❤️❤️❤️❤️
$20/$20

涼拌萵荀❤️❤️❤️❤️

#stitchfoodie太子

#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋 #打邊爐 #香港拉麵 #香港川菜 #香港台灣菜 #珍奶 #吃貨 #hkcafe #香港越南菜
2023-05-04 4 浏览
今日和友人去太子八一蕃巴蜀烤魚店食魚, 這兒的烤魚是新鮮即烤而非油炸,花的工夫和時間更多,也更健康。烤魚可選鯇魚、海鱸魚和魽魚,朋友怕魚骨,所以我們選了海鱸($318/條),貪它骨少肉嫩。這選擇非常正確,原條海鱸好大條,中間劏開平放在烤盤上,魚肉非常厚身如嫩滑,啖啖肉。湯底有8種選擇,有辣有唔辣,名適其適。友人嗜辣,於是選了剁椒味。切碎了的泡椒、辣椒、薑蓉、蒜蓉和辣豆瓣醬等鋪滿在魚身上,非常惹味。雖然是小辣,但隨着剁椒醬在湯中溶解後,會愈滾愈辣,這時可以加入魚湯中和一下。奶白色的魚湯是店家自己淆煮的真正魚湯,加入魚湯後用來烚菜和蘿蔔($36/份),好好食。餐廳除了罐裝和支裝飲品,還有水果茶和4款自家煲飲料,有山楂楊梅/李乾蘋果/ 酸梅湯/夏枯草($59/壺)。我們選了山楂楊梅,開胃健脾,生津止渴,解熱解辣,非常推薦。這間烤魚店還供應雞煲和串燒。在等候烤魚上枱前,我點了一份燒白鱔($38)。白鱔肉嫩,上面掃滿店家的秘製醬料,正。

這間烤魚店還供應雞煲和串燒。
在等候烤魚上枱前,我點了一份燒白鱔($38)。
白鱔肉嫩,上面掃滿店家的秘製醬料,正。
2023-05-03 14 浏览
餐廳位置好方便,一出地鐵站行約5分鐘就到。雖然係新鮮魚現烤嘅烤魚店,但都有雞煲提供架❤️鮑汁雞煲 (半隻) $268雖然我唔食得辣,但都揀左香辣小辣😝食雞煲點都要有啲辣先夠惹味。雞煲汁好濃郁,味道香辣而不失麻,再添加埋鮑魚汁,鮮味好突出。雞肉肉質唔「柴」,燜煮後仍然嫰滑多汁,好惹味!食完個雞煲就開始加湯打邊爐,叫左3款食物🫶肥牛 $78肥牛肉味濃郁,油脂相對少,肉味齒頰留香,口感鮮嫩。午餐肉 $58將午餐肉放到火鍋湯底滾熱,讓午餐肉吸盡湯底精華,令味道更香濃。寬粉皮 $28寬粉皮薄滑順口同煙韌,放入火鍋裡面煮時,能吸滿飽飽的湯頭,相當滋味。

鮑汁雞煲 (半隻) $268
雞肉肉質唔「柴」,燜煮後仍然嫰滑多汁,好惹味!
鮑汁雞煲 (半隻)

食完個雞煲就開始加湯打邊爐,叫左3款食物🫶

肥牛 $78
肥牛肉味濃郁,油脂相對少,肉味齒頰留香,口感鮮嫩。
肥牛

午餐肉 $58
肥牛,午餐肉

寬粉皮 $28
寬粉皮

2023-05-02
鮑汁雞煲 (半隻)
肥牛
肥牛,午餐肉
寬粉皮
烤魚真係食極都唔厭,今次嗌咗"原條魽魚"麻辣小辣,魽魚肉厚,食落比較有口感。老闆知道我哋唔食得辣,仲專登整個BB辣我哋食👍🏻餐廳環境闊落,坐落好舒服,而且店員服務非常周到,好細心去講解返每一樣菜。今次係我第2次嚟呢到,一直都好鍾意佢地嘅烤魚同雞煲,佢地仲有少量燒烤,當然都要嚟試埋啦😍 有多款肉類選擇,真係非常吸引❗仲有各款打邊爐配菜,樣樣都想試下次再去要試埋佢個雞煲先得,睇相都覺得吸引,食落應該唔會失望。

2023-04-30 19 浏览
今日就同朋友去咗太子既八一蕃巴蜀烤魚店食飯🐟 呢度嘅烤魚全部係新鮮魚現烤, 除咗烤魚之外仲有雞煲食, 烤魚都有唔少湯底選擇我哋就揀咗鉗魚配酸菜湯底(BB辣) 面頭都有唔少辣椒喺到, 辣味仲越煮越出湯底酸菜味超級濃郁之後再加埋豬紅, 吸埋啲湯汁, 口感滑嫩👍烤魚份量幾大, 魚比較多肉少骨, 啖啖肉岩哂我😋肉質非常嫩滑, 外層烤香左幾惹味另外我都叫做啲川式小食同埋串燒麻辣牛舌比較薄身, 麻辣味香濃燒白鱔外層燒到金黃色, 口感微脆, 好香魚油味😋
今日就同朋友去咗太子既八一蕃巴蜀烤魚店食飯🐟
呢度嘅烤魚全部係新鮮魚現烤,
除咗烤魚之外仲有雞煲食, 烤魚都有唔少湯底選擇

我哋就揀咗鉗魚配酸菜湯底(BB辣)
面頭都有唔少辣椒喺到, 辣味仲越煮越出
湯底酸菜味超級濃郁
之後再加埋豬紅, 吸埋啲湯汁, 口感滑嫩👍

另外我都叫做啲川式小食同埋串燒
麻辣牛舌比較薄身, 麻辣味香濃
燒白鱔外層燒到金黃色, 口感微脆, 好香魚油味😋
2023-04-30 14 浏览
👧🏻Wodafoodie in Prince Edward 我平日好鍾意幫襯小店 有人情味之餘又食到廚師自家製既風味今次試左呢間係太子既舊式小店 有驚喜!🤩✨ 🐥鮑汁雞煲 $398兩個人太肚餓 叫左一隻雞😆清遠雞 浸左落鮑汁滾左好耐都唔會鞋口重點係個鮑汁‼️真係好傑身 超濃郁‼️同平時罐頭鮑倒出黎個d 差天共地😆好食到我加左好多汁送白飯!🥰💯呢個雞煲仲可以揀唔辣 食落都無咁熱氣~估唔到小店出品既雞煲都咁好食😋雞煲仲會送時菜一份 食到咁上下可以加湯打邊爐一定要食菜或豆卜 索曬汁 好惹味👍🏻✨鴻福堂飲品 $18/1✨白飯 $15📍 八一蕃巴蜀烤魚店 (砵蘭街) (太子)太子砵蘭街436號地舖
👧🏻Wodafoodie in Prince Edward

清遠雞 浸左落鮑汁滾左好耐都唔會鞋口
重點係個鮑汁‼️真係好傑身 超濃郁‼️
同平時罐頭鮑倒出黎個d 差天共地😆
好食到我加左好多汁送白飯!🥰💯
呢個雞煲仲可以揀唔辣 食落都無咁熱氣~
估唔到小店出品既雞煲都咁好食😋
雞煲仲會送時菜一份 食到咁上下可以加湯打邊爐
一定要食菜或豆卜 索曬汁 好惹味👍🏻

✨鴻福堂飲品 $18/1

✨白飯 $15

📍 八一蕃巴蜀烤魚店 (砵蘭街) (太子)
太子砵蘭街436號地舖
  • 鮑汁雞煲