2020-08-20 503 浏览
懲罰黃店定懲罰自己?竟然唔駛排隊有得入!之前未有機會食到三鰻完蛋飯,入到去先知原來宜家無左。唯有食個開心浩園餐 - 三眼仔雞扒飯 $49,上枱見到三眼仔有隻眼爆左,係全熟蛋!另外兩隻只係啜到少少蛋黃,失敗。塊雞扒好大塊,炸到少少脆,但肉質老,又硬又柴皮,失敗。連個白飯底都硬身,無埋蔥油得豉油,真係好失望!明明之前食過尖沙咀分店評價唔錯,今次係退步左定分店問題?快餐$45連飲品,叉燒滑蛋飯 叉燒夠大件,但有啲柴皮,滑蛋就正正常常。
懲罰黃店定懲罰自己?
開心浩園餐

塊雞扒好大塊,炸到少少脆,但肉質老,又硬又柴皮,失敗。
叉燒滑蛋飯

2020-08-11 4148 浏览
「光榮冰室」出名原因係人都知,爬文人人都係叫嗰三四款碟頭飯🤣亦見好多人讚價錢好合理性價比高,凍熱飲都唔使加錢,小編充滿期待🤩。三眼仔雞扒飯($49)••••••茶餐廳出品嚟講真係好IGable又gimmick☺️食落就真係好一般😅😅三隻太陽蛋幾好嘅,蛋黃流心,飯粒夠乾身挺身,my cup of tea😁豉油多啲更好。弊就弊在塊炸雞扒👎🏻無醃過無調味,咬到你牙軟嘅白雞肉!💔閣下如果唔食皮的話,塊雞扒係又鞋又無味!連皮食都只係有味少少...點葱油雞扒飯可能會好啲🌚。吉列魚柳 配西多士($33)••••••抵食下午茶!吉列魚炸得唔錯,唔會一叉就炸粉同魚肉分離。西多花生醬餡少得可憐,切開十粒得兩三粒食到有花生醬👉🏻👈🏻不過都比快餐店無花生醬嚟得好嘅😅。糖醬用韓國牌子,甜度較低。茶走••••••一般,接受嘅,煉奶俾得夠,但茶底薄,無乜茶香。凍唂咕••••••傳統冰室飲品,唔苦澀喎,甜度低,不過香一定唔夠朱古力香。

三眼仔雞扒飯($49)
••••••

吉列魚柳 配西多士($33)

茶走
••••••
一般,接受嘅,煉奶俾得夠,但茶底薄,無乜茶香。

凍唂咕
••••••
傳統冰室飲品,唔苦澀喎,甜度低,不過香一定唔夠朱古力香。
2020-08-07 181 浏览
三點三下午茶時間~本身見到門口排咗條人龍,都諗定要轉場,點知好快就入得叫咗個極邪惡嘅西多士,一上檯真係嚇親,極大份配炸魚柳,但係炸得耐得濟,無咁好食不過西多士真係超正,雖然食完可能肥幾磅凍朱古力正常~價錢唔貴,性價比高~ 搵日再去多次試其他嘢先~
三點三下午茶時間~
本身見到門口排咗條人龍,都諗定要轉場,點知好快就入得
叫咗個極邪惡嘅西多士,一上檯真係嚇親,極大份

配炸魚柳,但係炸得耐得濟,無咁好食
不過西多士真係超正,雖然食完可能肥幾磅

凍朱古力正常~
價錢唔貴,性價比高~ 搵日再去多次試其他嘢先~
用餐日期,7月30日,外賣呢一日係禁全日堂食既第2日,亦都係最後一日黎到旺角,無得堂食,都要食飯,咁就搵光榮試下佢個特價飯,仲要包飲品,30蚊,好抵!!12點後供應 番茄炒蛋飯/粟米肉粒飯另外仲有光榮快餐,梅菜扣肉同叉燒炒蛋,不過就45蚊一款,仲有招牌蔥油扒飯比左錢都唔可以係鋪內等,要係門口等外賣,大約5分鐘就有跟編號叫單取貨,肉粒係豬扒粒,仲要粟米多過肉,滿滿都係肉粒,應該係豬扒切丁粒黎既肉粒走甩,健身人都岩食,粟米汁唔算太濃,重口味既人會覺得唔岩鹹但食食下會覺得夠味,飯都超多,一定夠飽肚30蚊無投訴,仲要大大份凍檸檬唔洗加錢,茶味夠濃,檸茶夠香
用餐日期,7月30日,外賣
呢一日係禁全日堂食既第2日,亦都係最後一日
12點後供應 番茄炒蛋飯/粟米肉粒飯
比左錢都唔可以係鋪內等,要係門口等外賣,大約5分鐘就有
但食食下會覺得夠味,飯都超多,一定夠飽肚
30蚊無投訴,仲要大大份
凍檸檬唔洗加錢,茶味夠濃,檸茶夠香
5 分钟 (外卖自取)
2020-07-31 138 浏览
💛 #黃色經濟圈 今次呢間都係同路人一定會認識嘅餐廳~❤️亦都應該唔需要我多介紹佢有幾黃了吧🤣🍴特餐-蕃茄湯排骨粒通粉($44)我去冰室茶餐廳通常都會叫常餐特餐~🤣今次都唔例外~特餐本來仲包左奄列同方包同餐飲😋凍飲仲要唔洗加錢👍🏻湯底本身有啲羅宋湯嘅味都幾濃蕃茄味❤️奄列好大份配牛油方包正👍🏻🍴快餐-川椒回鍋肉飯($45)快餐係成日都唔同有新意嘅選擇~今次揀左回鍋肉飯都幾正幾入味😋回鍋肉都幾香幾辣好辣人士可以一試👍🏻但略嫌細碟左啲男朋友表示唔太夠飽🤣🍴生炸雞翼($22)雞翼炸到好香脆唔會好乾😋咬落都仲好嫩滑juicy❤️📍 光榮冰室 (旺角)旺角花園街3-5號鴻威大厦地下12-13號舖
💛 #黃色經濟圈

🍴特餐-蕃茄湯排骨粒通粉($44)

🍴快餐-川椒回鍋肉飯($45)

🍴生炸雞翼($22)
雞翼炸到好香脆唔會好乾😋咬落都仲好嫩滑juicy❤️

📍 光榮冰室 (旺角)
旺角花園街3-5號鴻威大厦地下12-13號舖
2020-07-25 358 浏览
「又好食, 又抵食, 又親切, 香港人嘅食堂!」食評一開始, 先來一個總結。疫情嚴重, 街沒什麼人, 很多公司都不用上班, 又因為剛好中午12點, 未到繁忙時間, 難得不用排隊就可以食到光榮冰室。未到繁忙時段, 自然食客食得輕鬆啲, 侍應又做得「他條啲」。這點大家是明白的。光榮快餐 B 一份: 蔥油雞扒飯 + 凍檸檬茶($45)。蔥油加特製豉油汁, 光榮嘅招牌其中一部份, 味道不容置疑! 飯質軟硬適中, 又香又夠熱! 大大塊的炸雞脾, 外香脆, 內嫩滑, 用料又新鮮, 份量充足, 一般OL食客很難獨自完成。凍檸檬茶, 正常水準, 茶味略為「澀」。另外點了「全日特餐」: 蜜汁叉燒通粉 + 火腿奄列 + 牛油麵包 + 熱奶茶($45)。蜜汁叉燒很有驚喜, 叉燒肥瘦勻稱, 充滿蜜糖及燒烤香味, 非一般貨色。通粉及湯底, 水準以上。 火腿奄列都好味, 蛋異常香濃, 火候剛好, 內裡是流動的蛋汁, 可惜「薄」了一點。牛油麵包, 正常, 新鮮。熱奶茶, 屬於同區的頂級。「又好食, 又抵食, 又親切, 香港人嘅食堂!」總結, 再講一次。

凍檸檬茶
蜜汁叉燒通粉
火腿奄列 牛油麵包
熱奶茶
2020-07-23 520 浏览
疫情期間, 4人一台,  等左15分鐘先入得不過唔緊要 排得隊 應該無走雞'一坐後 見到牆身      三眼仔雞扒飯MENU都無睇 就直叫 依個餐$49 包凍飲一黎到 真係好大份塊雞扒唔記得影但3隻蛋都遮唔哂塊扒, 咩SIZE自己諗下味道正常, 大路茶記野 多甜醬油是常識吧  食飽, 去槍街睇錶先
疫情期間, 4人一台,  等左15分鐘先入得
不過唔緊要 排得隊 應該無走雞'

一坐後 見到牆身      三眼仔雞扒飯

MENU都無睇 就直叫 依個餐

$49 包凍飲

一黎到 真係好大份

塊雞扒唔記得影
但3隻蛋都遮唔哂塊扒, 咩SIZE自己諗下

味道正常, 大路茶記野
多甜醬油是常識吧

食飽, 去槍街睇錶先
2020-07-18
2020-07-18 2532 浏览
「光榮冰室」最近雖然把分店事務擴張至到「旺角」,在「旺角」「花園街」開了新分店。不過「旺角」分店「光榮冰室」跟「尖沙咀」分店有個明顯的分別,就是「旺角」分店未有製作提供「煲仔飯」食品。不過,即使「旺角」分店「光榮冰室」沒有製作「煲仔飯」,仍然能夠吸引大量年輕的食客,慕名在「花園街」「光榮冰室」店門外面苦苦排隊等候,直到「光榮冰室」侍應安排入座為止。另一方面,食客雖然光顧「旺角」分店「光榮冰室」,還是無可避免地需要跟其他陌生食客「搭檯」,但是起碼「旺角」分店「光榮冰室」,至少還懂得在餐檯之間加插大型透明塑膠膠板,讓食客衛生得到最基本的保障。須知道在現在的香港環境局勢下,跟陌生食客「搭檯」同檯對食,本來就是十分危險的行為。如果食店能夠在餐檯用餐環境,加上適量的保護衛生措施,能夠讓食客食得安心一點,即使「搭檯」不是享受,起碼不用擔驚受怕。當我在「旺角」分店「光榮冰室」排隊的時候,無意中發現「旺角」「光榮冰室」推出了一個,名稱叫做「三眼仔雞扒飯」的食品套餐,令我的興趣大增。由於「光榮冰室」沒有製作和提供,可以讓食客同時食到牛扒跟雞扒的「鴛鴦扒飯」,導致我需要在光顧「光榮冰室」之後,在其他旺角食

由於「光榮冰室」沒有製作和提供,可以讓食客同時食到牛扒跟雞扒的「鴛鴦扒飯」,導致我需要在光顧「光榮冰室」之後,在其他旺角食店裡面尋找「牛腩」粉麵食品。

所以我二話不說,一成功進入「光榮冰室」,坐下之後立刻跟侍應點了一份「三眼仔雞扒飯」套餐,至於套餐裡面的餐飲,我就選擇了飲罐裝「雪碧」汽水。

旺角「光榮冰室」裡面的侍應,很快就把罐裝「雪碧」汽水,直接送到我的檯面面前。不過「旺角」「光榮冰室」送過來的罐裝「雪碧」汽水,竟然還是室溫狀態,完全沒有被雪藏過。

所以「旺角」分店「光榮冰室」侍應直接送過來的罐裝「雪碧」汽水,汽水的實際溫度真的溫暖得,有點讓我感到有點失望。

跟著「光榮冰室」侍應,在送上罐裝汽水之後大概十餘分鐘,終於把傳說中的晚飯套餐食品,用大型塑膠膠碟載起的「三眼仔雞扒飯」,送到我的檯面上。

驟眼看「旺角」分店「光榮冰室」製造的「三眼仔雞扒飯」,表面本來應該看到有三大隻雞蛋蛋黃的「三眼仔」煎太陽蛋,實際製成品竟然只看到「兩隻眼」而已。

於是我在疑惑和好奇的情況之下,詢問路過的「光榮冰室」侍應侍應立刻告訴我,廚房不小心把「三眼仔」煎太陽蛋裡面的其中一枚蛋黃,埋藏了在「雙眼仔」煎太陽蛋底層,所以我才看不到「第三隻眼」。

結果旺角分店「光榮冰室」廚房製作的「三眼仔雞扒飯」,在製作完成和送到我檯面上的時候,「三眼仔雞扒飯」非常不幸地變成了「隱藏版本」「雙眼仔雞扒飯」。

結果我嘗試用旺角分店「光榮冰室」提供的餐匙,從「雙眼仔」煎太陽蛋底層輕輕一撥和揭起之後,立刻發現「雙眼仔」煎太陽蛋的底層,真的還有第三隻煎太陽蛋。

或許我只能夠怨自己倒霉,明明在「旺角」分店「光榮冰室」裡面點一份「三眼仔雞扒飯」,竟然得到了一份實際造型出現少許瑕疵,令整餐飯實際的感覺,最後出現了缺憾。

不過「光榮冰室」直到最後,的而且確是成功製造到一份,有三大隻甜味雞蛋蛋黃,還有不少甜味醬汁作為調味料的三蛋黃煎蛋雞扒飯食品。

而且「旺角」分店「光榮冰室」裡面的廚房,還有在「三眼仔雞扒飯」的表面上,灑下味道感覺很甜的甜醬油,令「三眼仔雞扒飯」整體味道變得非常甜,非常易入口。

不過,我始終覺得「旺角」分店「光榮冰室」裡面的廚房,實際上為「三眼仔雞扒飯」而灑下的甜味醬油份量,還是有可以再多加一點的空間存在。

至於「光榮冰室」「三眼仔雞扒飯」表面上的「隱藏版」「三眼仔」煎太陽蛋,「光榮冰室」廚房把「三眼仔」煎太陽蛋實際製成品的蛋邊,煎到口感非常香脆的狀態。
三眼仔雞扒飯

至於旺角「光榮冰室」「三眼仔雞扒飯」煎太陽蛋裡面的蛋黃,蛋黃裡面的雞蛋蛋黃原味味道感覺也是非常的甜美,跟甜味醬油感覺十分合襯。

最重要的是我認為,「旺角」分店「光榮冰室」廚房製造出來的「三眼仔雞扒飯」,淋在「三眼仔雞扒飯」煎太陽蛋表面上的甜味醬油,其實可以再淋多一點點。

現在「旺角」分店「光榮冰室」為「三眼仔雞扒飯」而淋下的甜味醬油,甜味醬油的實際份量稍嫌還未足夠,我個人對甜味醬油的實際渴求其實很大。

結果「旺角」分店「光榮冰室」廚房裡面的濃厚甜味醬油,只能夠直接淋灑在煎太陽蛋的表面上。「光榮冰室」甜味醬油一到煎雞扒表面上,就立刻宣告行人止步,再無法去到白飯裡面。

「光榮冰室」的甜味醬油,實際上只能夠滲透進入「三眼仔」煎太陽蛋表面上,不單止滲透不到煎雞扒雞肉表面上,也滲透進入不到白飯裡面。

所以「光榮冰室」廚房製造的「三眼仔雞扒飯」,白飯實際上可以沾染到甜味醬油的機會,感覺真的很少,我對碟頭飯食品裡面的甜味醬油,其實都是多多益善。

至於「光榮冰室」「三眼仔雞扒飯」裡面的另一部分食品「煎雞扒」,「煎雞扒」的實際份量比我預期來得還要巨大得多,而且雞扒實際製成品的外層,都被炸到變成了金黃色。

被「光榮冰室」廚房店員放在「三眼仔雞扒飯」白飯表面上的炸雞扒,炸雞扒實際份量和面積都是非常巨大,而且炸雞扒裡面的骨頭,少得近乎沒有。

所以我大可以選擇只使用「光榮冰室」提供的餐匙,代替其他餐具直接從巨大炸雞扒表面上切下來,就可以直接用匙羹,切出一大塊的甜鹹味道炸雞扒。

至於「光榮冰室」「三眼仔雞扒飯」表面上炸雞扒的實際口感,炸雞扒的口感感覺還是頗為香脆,就算甜味醬油曾經去到炸雞扒表面上,也沒有令炸雞扒實際口感變腍。

可想而知「旺角」分店「光榮冰室」裡面,為,「三眼仔雞扒飯」食品而設的甜味醬油,也都稱得上算是「旺角」分店「光榮冰室」裡面的招牌食品之一。
2020-06-19
2020-07-15 240 浏览
旺角食咩好?又想平又想快最好食茶記!旺角茶記一般都要$50起食個午餐,光榮冰室又平又抵食,最衰係要等位,因為太多人食吧!午餐有四款,款款都係$50內包凍熱飲品。我通常都係食開尖沙咀嗰間,今次喺旺角試吓佢好唔好食啊! 叉燒炒蛋飯,最重要係個雞蛋唔可以老,叉燒唔可以太肥亦唔可以太瘦,食落去,雞蛋汁同豉油汁混合起一齊,感覺都幾好,我會比90分。我見隔離枱食個蔥油雞扒飯,又大塊又好食咁,下次一定要試吓。飲咗杯凍檸茶,佢係英國紅茶底,同平時茶餐廳有啲唔同,個人就唔太喜歡。佢侍應唔多大家要俾啲時間等嘢食到

我見隔離枱食個蔥油雞扒飯,又大塊又好食咁,下次一定要試吓。

侍應唔多大家要俾啲時間等嘢食到
2020-07-14
  • 三萬完蛋飯
  • 蔥油雞扒飯
2020-07-03 257 浏览
佢其實就好似其他茶餐廳咁,會有好多menu係牆上面,你可以睇下個期有咩推介。佢地嘅嘢食價錢唔高,但十分足料。蔥油雞扒飯($45)你見到塊雞扒就大過個碗,就知佢塊雞扒係幾咁大啦,佢雞扒係有炸過嘅,因為外面有層脆脆嘅炸皮,所以你一食落就知道係咪即刻整嘅。佢就冇炸過龍,所以唔會好鞋。份量好大,我只係食到一大半已經好飽☺️沙嗲牛肉包($25)麵包係用熱狗既包,加上好多汁既沙嗲牛肉係上面,真係啖啖都有肉。不過我覺得個沙嗲汁太重花生醬味,就有少少怪。套餐全部都有嘢飲,仲要凍飲都唔使加$3😀

蔥油雞扒飯($45)
蔥油雞扒飯

沙嗲牛肉包($25)
沙嗲牛肉包

套餐全部都有嘢飲,仲要凍飲都唔使加$3😀

沙嗲牛肉包
2020-06-27 237 浏览
光榮試業第二日就算排隊都要去食🤣🤣🤣排隊嘅時候開心浩源餐已經賣晒食食吓連雞扒都售罄 真係好誇張😂😂坐喺度見到個餐牌一個早餐蕃茄排骨薯仔通粉包嘢飲$23 咁平去邊度搵呀 🤩🤩🤩平價早餐推介 麥當勞你食個包都$16-20 加多幾蚊有通粉食🥳今日食咗茶餐系列 沙嗲牛肉出前一丁 出前一丁唔使加錢 勁驚訝 😱😱 牛奶炒滑蛋超級多 我懷疑佢用咗三隻蛋🙈🙈🙈仲要係好食 蕃茄薯仔排骨粒通粉 個湯一啲都唔鹹 冇咩味精 食完成餐都唔覺得口渴 超加分 另外蔥油豬扒飯 勁香勁吸引 🤩🤩🤩
光榮試業第二日
沙嗲牛肉出前一丁 出前一丁唔使加錢 勁驚訝 😱😱
牛奶炒滑蛋超級多 我懷疑佢用咗三隻蛋🙈🙈🙈仲要係好食
另外蔥油豬扒飯 勁香勁吸引 🤩🤩🤩
2020-06-26
旺角的光榮冰室應該無尖沙咀的人多,所以今天中午來吃午餐,等了10分鐘左右就有位,環境超多文宣,不算大間,偏向舊式的茶餐廳沒有裝修,所以價錢可以調低吸引客人消費,定位正確。加上老闆超黃背景支持香港人,一定要去一次。開心浩園餐  3/5分   49元1. 賣相吸引,三隻雞蛋在一塊超大的雞扒之上,價錢實惠2. 油分太多,吃到一半已經受不了,雞蛋不算有蛋味(雖然多),是相對較普通的蛋3. 雞扒沒有調味,直接沾上炸粉,確實好大塊,但感覺像吃沒有味道的雞扒4. 想用醬油調味,可惜依然不甜,少許奇怪叉燒炒蛋飯  3.2/5分   49元1. 叉燒好正常,像常餐意粉的叉燒,比較瘦2.  炒蛋奇多,都是沒有蛋味,油分依舊好多3. 味道正正常常,還好價錢公道,甚至便宜,份量夠大,有冷熱飲品,超級黃店的背景,覺得可以支持!

開心浩園餐  3/5分   49元

2.  炒蛋奇多,都是沒有蛋味,油分依舊好多
3. 味道正正常常,還好

2020-06-21
2020-06-23 178 浏览
食lunch時間,等了 10分鐘,等5-10個人路過旺角支持下光榮我一個人食,一張檯已經迫滿4個人,有膠牌分隔4個唔識的人 ,安全夠衛生食物方面,叫了一個特餐44蚊,都抵食! 叉燒米粉: 無咩味道,好普通。西班牙奄列: 我問侍應什麼是西班牙🇪🇸奄列? 原來係蛋入面有香腸同茄汁豆竟然好好味 凍檸檬茶:茶記味道,大杯!正! 總結:滿意但人多,坐得好迫,好多客人都拍攝打卡。 茶餐廳味道,不能期望太高! 所以我都俾高分! 推介俾朋友!
食lunch時間,等了 10分鐘,等5-10個人
路過旺角支持下光榮

食物方面,叫了一個特餐44蚊,都抵食!

叉燒米粉: 無咩味道,好普通。
竟然好好味
凍檸檬茶:茶記味道,大杯!正!
總結:滿意
但人多,坐得好迫,好多客人都拍攝打卡。

茶餐廳味道,不能期望太高!
所以我都俾高分! 推介俾朋友!

2020-06-23
2020-06-11 301 浏览
喺旺角食Lunch,選擇懲罰黃店嘅機會大咗好多,今次揀咗間大牌 - 光榮冰室。雖然今次好早到,但11點左右已經啲外賣Order做過不停,每個人都做緊最正確嘅事。一般茶餐廳裝潢但配上各種各類嘅文宣,非一日之寒,香港人會睇得好清楚。今次揀咩食,梗係最開心嘅「開心浩園餐」(雞扒三蛋飯),上到枱一刻,畀佢嘅份量嚇一嚇。.開心浩園餐 (雞扒三蛋飯)評分:🌟🌟🌟🌟份量十分出色,覆蓋3/4隻碟嘅炸雞扒,3隻好靚嘅太陽蛋,而佢嘅飯當然係茶餐廳最熟習嘅豉油撈飯。雖然佢哋嘅炸雞扒冇好脆嘅口感,好彩雞扒裏面一啲都唔乾同唔嚡。篤爆蛋黃再撈埋啲豉油飯度食係好有屋企感覺。.跟餐一杯凍熱飲品,我杯凍奶茶係一般凍奶茶嘅水準喇!
開心浩園餐 (雞扒三蛋飯)
評分:🌟🌟🌟🌟
跟餐一杯凍熱飲品,我杯凍奶茶係一般凍奶茶嘅水準喇!
2020-06-10 383 浏览
終於到我光榮啦💛見到身邊嘅朋友又三眼仔又鰻魚又滑蛋 個個都讚 我身為一個麻甩長老實在心急如焚朋友一早已經揀定三眼仔 而我本身想三鰻thx 點知阿姐同我講三鰻thx已經落咗畫 好彩記得朋友話過叉燒滑蛋都好正 就呢個啦媽啊 兩個飯都好好味啊 由於我本身係蛋怪 對蛋嘅要求都係奇高 我無諗過喺冰室茶記都食到咁重蛋味咁滑嘅蛋架 而三眼仔下面塊雞扒仲大過塊面 我死都要我個fd分比我食🤪連埋凍飲一個餐都唔洗$50 超值又理想 要encore啊📣
終於到我光榮啦💛
連埋凍飲一個餐都唔洗$50 超值又理想 要encore啊📣