上次係荃灣分店食完個lunch 對呢間又抵食又好味嘅餐廳已經念念不忘🙈咁岩今日係到行行下 又見到佢嘅分店 就入去食埋個dinnerDinner 就有另外一d set 食就係自選松梅竹菊餐 選擇真係勁多 搞到我地諗勁耐先揀到😂我地要左個松梅竹菊餐 $172松- 雜錦拉麵呢個拉麵咩餸都有 一次過試曬唔同口味🤤🤤梅- 凍豆腐鋪滿左木魚碎嘅凍豆腐 配芝麻醬 真係冇得彈👍🏻👍🏻👍🏻竹- 自家製餃子 (6隻)每隻都好多餡 蒸得金黃香脆 好味🤤🤤🤤菊- 北海道南瓜炸薯餅呢個炸薯餅真係期待以上外脆內軟 南瓜蓉個味甜甜地 點埋沙律醬 正呀👍🏻👍🏻👍🏻之後我地仲叫左個鹽燒三文魚扒 $58好大份 燒得岩岩好熟 好味😚再加左枝可樂 +$5估唔到係玻璃樽裝 零舍唔同😂😂Dinner 都係好抵食 食左咁多野先一百幾蚊 正👍🏻👍🏻

Dinner 就有另外一d set 食

就係自選松梅竹菊餐 選擇真係勁多 搞到我地諗勁耐先揀到😂

我地要左個松梅竹菊餐 $172

松- 雜錦拉麵
呢個拉麵咩餸都有 一次過試曬唔同口味🤤🤤

梅- 凍豆腐
鋪滿左木魚碎嘅凍豆腐 配芝麻醬
真係冇得彈👍🏻👍🏻👍🏻

竹- 自家製餃子 (6隻)
每隻都好多餡 蒸得金黃香脆 好味🤤🤤🤤

估唔到係玻璃樽裝 零舍唔同😂😂

Dinner 都係好抵食 食左咁多野先一百幾蚊 正👍🏻👍🏻
  • 北海道南瓜炸薯餅
2017-06-06 80 浏览
對上一次黎食都好耐之前,剛巧舊同事聚會就再光臨,今次再黎發現有新的裝修,感覺更潮更日本,好鍾意個咁型的燈罩。環境甚為舒適,有卡位。以前十分流行睇的日本漫畫,係我的中學年代,可以懷緬一下。有好多套餐選擇,晚市黎講相當抵食,兩個人食松梅竹菊都係$172者,精打細算的我計過後等於送個小食。另外,串燒即叫即燒,非常吸引。自家製手包餃子大有6隻,皮薄,煎得好香脆,餡料新鮮,美味。芝士年糕($38)的cheese味道濃厚,年糕再厚D就好啦。札幌螃蟹拉麵甚為大碗,配料十足,有海苔、粟米、芽菜、糖心蛋,麵質和湯底都唔錯。雞泡魚干好好味,有嚼勁,香噴噴的魚味,送啤酒一流。串燒雞翼將骨打邊燒,容易D食,香口又惹味。串燒大鱔($48)肉質肥美,調味適中,仲有2串,抵食。這個拉麵串燒夜很不錯。

環境甚為舒適,有卡位。

以前十分流行睇的日本漫畫,係我的中學年代,可以懷緬一下。

自家製手包餃子大有6隻,皮薄,煎得好香脆,餡料新鮮,美味。

雞泡魚干好好味,有嚼勁,香噴噴的魚味,送啤酒一流。

串燒雞翼將骨打邊燒,容易D食,香口又惹味。

串燒大鱔($48)肉質肥美,調味適中,仲有2串,抵食。

這個拉麵串燒夜很不錯。
  • 串燒大鱔
  • 雞泡魚干
  • 松梅竹菊
2017-05-23 1046 浏览
這天約了好友夜晚到中環一起參加試酒會,原本約定一起在中環先吃些東西;但好友下午有事要到荔枝角辦一趟,也順道轉了場地來個酒會前聚餐;交由好友選定菜式與餐廳,最後其選了一間叫元札幌拉麵的食店;用Openrice大神查看了正確位置,原來在荔枝角地鐵站過去也挺方便!我在五時四十五分左右到了食店,而好友則在早幾分鐘前入座;由店面整個環境來看,是走親民路線;由裝潢到燈光,以及座位鋪排,都是走簡約舒適的路線;坐下來之後,好友說已一早看了餐牌,心水是個二人套餐;我也看了一趟餐牌,尤其是牆壁上也有一系列木雕餐牌;而對比之下,二人套餐似系在時間上與份量上也好控制,於是就著侍應生來落單;叉燒炒飯打頭陣;用珍珠米做成的炒飯做到粒粒分別,又有適當的粘性;叉燒肉粒為主的調味適中,趁熱來吃相當不俗;原本套餐是元拉麵,好友屬意加錢轉海鮮拉麵,這決定或許是正確的;配料還算豐富,有爽彈的中蝦與頗鮮甜的帶子;拉麵筋性較重一點,吃起來有點咀嚼感;湯底調味較淡,正好可配合海鮮料的清鮮!燒鯖魚的本身食材用料不錯,而且將油份都逼了出來;配著質地也夠實淨的魚肉,蘸點兒醬油,擠一兩滴檸檬汁,作袪腥提鮮之用,吃起來整體效果相當不俗!炸魷

我在五時四十五分左右到了食店,而好友則在早幾分鐘前入座;

叉燒炒飯
海鮮拉麵
配料還算豐富,有爽彈的中蝦與頗鮮甜的帶子;
燒鯖魚
燒鯖魚的本身食材用料不錯,而且將油份都逼了出來;
燒鯖魚
炸魷魚圈
炸魷魚圈則顯得較濃味,好友與我分食了一個之後,認為可作稍後的試酒會之用,便決定了將其打包留食;
雜錦串燒
雜錦串燒的小食拼盤作為壓軸而上;
燒香菇
其中燒香菇的香味與質感最為討好;吃起來水份的比例控制得很好,令到口感較綿潤!
雞肉串燒
雞肉串燒的本味較淡,但吃起來仍感嫩滑;
墨魚肉串燒
墨魚肉串燒的做到爽彈且味也鮮,也屬不錯;
雞中翼串燒
雞中翼串燒的本味與油份俱足,尤其有雞皮的滋潤,更添多一層口感!
總結此餐,與好友在一個簡約舒適的拉麵店中,吃了個物值比相當高的套餐,感覺也是開心的!

飯後水杯指數(食店食物調味濃淡度,5杯為最濃),本人給予3杯,以此類日式食物來說值得一定程度的推薦!
2017-05-09
叉燒炒飯
燒香菇
雞中翼串燒
有同team新同事上班,上司叫我想想午餐要到哪裡吃,之前幾次都是飲茶,好厭,所以今次我揀了吃拉麵!我們來到了元札幌拉麵,午餐主打套餐和定食!我選了浦燒鰻魚定食,新同事選了餃子拉麵餐!另外我們再加了一點小食,點了三文魚刺身和芝士春卷!三文魚刺身有五片,厚切,頗肥美的,抵食又新鮮!芝士春卷卜卜脆,很香口!芝士是半流心的!定食非常豐富,除了主食,還有沙律、漬物、麵豉湯和茶碗蒸!要一讚是茶碗蒸的蛋很滑!鰻魚燒得非常好,好香,,上面還有五香粉,醬汁調得很好,一口軟綿綿的鰻魚加一口日本珍珠米,覺得上午的辛勞都飛走了!新同事說他的拉麵套餐也很不錯,拉麵彈牙,叉燒甘香,肥瘦適中!湯底也不會讓人感到口渴!餃子我嚐了一件,餃子皮香脆,裡面挺juicy,不錯呢!這裡的套餐和定食選擇真的不少,不只拉麵,能迎合不同人的口味,而且味道也很不錯,以後可以再吃其他set!吃飽了又要努力工作了!

我們來到了元札幌拉麵,午餐主打套餐和定食!

我選了浦燒鰻魚定食,新同事選了餃子拉麵餐!
另外我們再加了一點小食,點了三文魚刺身和芝士春卷!
三文魚刺身有五片,厚切,頗肥美的,抵食又新鮮!

芝士春卷卜卜脆,很香口!芝士是半流心的!

定食非常豐富,除了主食,還有沙律、漬物、麵豉湯和茶碗蒸!

要一讚是茶碗蒸的蛋很滑!

餃子我嚐了一件,餃子皮香脆,裡面挺juicy,不錯呢!

吃飽了又要努力工作了!
2017-05-15
2017-05-10 498 浏览
好少去茘枝角,因為舊同學生左BB,所以今天週末就約埋其他同學一起去探望她,佢就住在宇晴軒,一班舊同學聚在一起又聊了半天。不打擾BB沖涼睡覺,我們就走了,經過宇晴軒商場,見到一間拉麵店,名叫元札幌拉麵,突然想起去日本旅行時,好想食返碗拉麵回憶下,於是就和同學走進了拉麵店。餐廳座位寬敞。自選套餐組合比較低雜錦拉麵配迷你义燒炒飯:拉麵爽口,材料有溫泉蛋、蟹柳、豬軟骨、义燒、粟米、海帶,湯底是用本地豬拳骨、雞架、蔬菜熬煮,很鮮甜。迷你义燒炒飯:夠穫氣,用义燒、蛋等材料切粒炒,很美味!义燒拉麵配自家製手包餃子(細):义燒是用豬的梅肉,加上自家醬汁煮成,非常入味,軟嫩多汁。自家製手包餃子:皮薄,餡料鮮味。套餐加5蚊可以有樽裝汽水一枝。章魚小丸子:小食的小丸子,加埋木魚絲和沙律醬,惹味可口!

餐廳座位寬敞。

自選套餐組合比較低

迷你义燒炒飯:夠穫氣,用义燒、蛋等材料切粒炒,很美味!

自家製手包餃子:皮薄,餡料鮮味。

套餐加5蚊可以有樽裝汽水一枝。
章魚小丸子:小食的小丸子,加埋木魚絲和沙律醬,惹味可口!
2017-05-06
  • 义燒拉麵
  • 自家製手包餃子
2017-05-10 135 浏览
同朋友叫咗一個松梅竹菊套餐share凍豆腐分量十足, 簡單好味呢個餃子喺個餐單度寫住推介嘅煎到脆卜卜, 入面仲加咗玉豆,好有口感好鍾意食呢一個南瓜薯餅,好正,外脆內軟,甜甜地,夠厚實,份量足雜錦拉麵, 有蟹條,豬軟骨,叉燒各一件,仲有海帶同栗米。湯清甜!好耐冇食過呢一款嘅拉麵, 令我諗番起味千拉麵, 記得細細個時,第一次食嘅拉麵都係呢一隻三文魚扒, 呢個係次選嚟 本身係想叫牛肉漢堡扒 可惜佢哋話冇……… 三文魚扒有啲overcooked整體嚟講都幾好,埋單200幾蚊,分量都十足,我同另外一個女仔都食得非常飽
同朋友叫咗一個松梅竹菊套餐share
凍豆腐

凍豆腐分量十足,
簡單好味

呢個餃子喺個餐單度寫住推介嘅

煎到脆卜卜, 入面仲加咗玉豆,好有口感

好鍾意食呢一個南瓜薯餅,
好正,外脆內軟,甜甜地,夠厚實,份量足

雜錦拉麵

三文魚扒

三文魚扒, 呢個係次選嚟 本身係想叫牛肉漢堡扒
可惜佢哋話冇………
三文魚扒有啲overcooked

整體嚟講都幾好,埋單200幾蚊,分量都十足,

我同另外一個女仔都食得非常飽
凍豆腐
雜錦拉麵
  • 南瓜薯餅
2017-05-09 43 浏览
呢排日日捱頹can都食到個你頹晒,難得今日早收唔洗ot所以同fd去食拉麵。閒日食冇咩人,靜靜地幾好,又坐得舒服,唔似有d拉麵店好逼。拉麵六七十蚊已有交易,仲有小食套餐都幾抵。我要左一份煎餃子,雖然驚喜不大,不過味道都正常。蟹棒拉麵,有四隻都算多,麵質亦夠彈牙,最中意隻糖心蛋,生熟度剛好!友人都食拉麵套餐,叫左碟雞軟骨串燒,都係即叫即燒,不過鹽太重手同埋燒得乾身左d。三文魚骨都幾多肉,唔錯。加五蚊仲有汽水,都幾抵飲!埋單250幾,食左咁多野食,性價比都合理

閒日食冇咩人,靜靜地幾好,又坐得舒服,唔似有d拉麵店好逼。

拉麵六七十蚊已有交易,仲有小食套餐都幾抵。

我要左一份煎餃子,雖然驚喜不大,不過味道都正常。

三文魚骨都幾多肉,唔錯。

加五蚊仲有汽水,都幾抵飲!

埋單250幾,食左咁多野食,性價比都合理
2017-05-07 378 浏览
今日來到荔枝角吃午餐日本拉麵就是今天之選點了叉燒拉麵和牛油拉麵牛油拉麵先融化整塊牛油再食湯底為味噌咸度適中昆布大塊爽口拉麵麵質本身一般沾上牛油後帶牛油香而不油膩叉燒豬肉厚度適中。入味鬆化且豬肉味濃炸南瓜薯餅口感綿密南瓜蓉份量足味道濃郁麵衣炸得鬆脆乾身上枱時仍相當燙口溏心蛋溏心效果理想蛋白部分軟滑帶微甜燒三文魚骨肉質不過不失重點還是在骨能輕易咬開骨頭吸食骨髓骨髓本身的滋味自不用說。自家製餃子偏細隻不過明顯比市售急凍餃子多肉汁和鮮味餃子皮雖薄煎過變得稍硬很易夾總括而言以價位來說是很划算的一餐
今日來到荔枝角吃午餐

日本拉麵就是今天之選

點了叉燒拉麵和牛油拉麵

牛油拉麵先融化整塊牛油再食

湯底為味噌咸度適中

昆布大塊爽口

拉麵麵質本身一般

沾上牛油後帶牛油香而不油膩

叉燒豬肉厚度適中。

入味鬆化且豬肉味濃

蛋白部分軟滑帶微甜

燒三文魚骨肉質不過不失

重點還是在骨

能輕易咬開骨頭吸食骨髓

骨髓本身的滋味自不用說。

自家製餃子偏細隻

自家製餃子
南瓜炸薯餅
  • 炸南瓜薯餅
2017-04-16 145 浏览
元札幌拉麵是一家香港人開的日式拉麵店,成立於2012年,主打北海道拉麵,另外亦有小食、炸物、咖喱飯等供應!該店現有3間連鎖分店,位於荃灣、紅磡及我今天光顧的荔枝角分店。我吃過這裡的拉麵,因為本人對拉麵喜好不大,所以改試他們的午市日式套餐。這裡的午市套餐選擇很多,除了傳統的日式定食外,還有蓋飯套餐及拉麵套餐。 午市燒鯖魚定食 HK$62 (4/5分) 最後還送上使用日本雞蛋做的茶碗蒸,感覺非常窩心!

午市燒鯖魚定食 HK$62 (4/5分)
最後還送上使用日本雞蛋做的茶碗蒸,感覺非常窩心!
2016-12-26 467 浏览
個人來說 最中意既係燒肉定食/飯豬肉片用洋蔥 蒜 等炒得好香加上好好味既肉汁 撈飯一流價錢雖然唔平 但份量都足料拉麵有得揀淡口 or 濃味平時都揀淡口淡口無咁咸 感覺健康啲啲但係仍然好夠味既麵質都頗彈牙然後通常都會有d唔係餐牌到點既特別小菜最中意最推介都係燒鯖魚 燒黃花 燒三文魚總而言之 燒魚係正既魚新鮮 唔腥控制火候幾好 唔會太燶但又香脆得黎 肥美唔會燒到魚肉都乾埋中意食燒魚既話一定要試下大概$8X-9X一碟燒魚咩魚呢就要睇時令問下老細推介邊種都得鯖魚多骨啲 黃花肥美少骨啲 三文魚頭啲肉都好滑老老實實燒魚呢比起附近一間「大X屋」平靚正
個人來說 最中意既係燒肉定食/飯

燒肉飯
燒肉飯
  • 燒魚
2016-10-06 547 浏览
好同事請食lunch, 行行下就黎左呢度,就食拉麵啦,叫左份豬扒蛋飯。 豬扒就較林身,很少脆,中間層有好多蛋加洋蔥汁,都幾好味,有蛋香帶點滑,低層就係飯,一般,白米飯都係日本好味點。另外叫了一份小食,餃子,還不錯,皮不會太厚,肉都幾香口,點埋個汁食還好。 開心滿足謝謝好同事既lunch
開心滿足謝謝好同事既lunch
2016-09-08
2016-08-26 484 浏览
在家附近試試這以曰本食物為主的食店,有sofa卡位幾舒服,餐牌有個叫梅蘭菊竹餐,其實即在每字的眾多美食内選一個,梅字選了豬軟骨拉麵,骨湯濃郁,豬軟骨亦淋,但其實最特別是那半隻蛋,非常美味,蘭字是選了迷離义燒炒飯,香氣漂浮口中,有質感,菊字選了雜錦串燒,有4串,至香口是開了邊的雞翼串,竹字選了燒魷魚,燒得香口,還可點曰本豉油,水準之作。
竹字選了燒魷魚,燒得香口,還可點曰本豉油,水準之作。
2016-08-26
2015-04-18 1051 浏览
同朋友收工後搵食,想食日本嘢,又唔想食放題,同事介紹去咗呢度 可能呢度始終唔係旺區,夜晚都唔係太多人,啱晒我呢啲鍾意靜靜地食飯嘅人 呢度主打札幌拉麵,我同同事叫左套餐,二百蚊有飯有面重有兩個小食,真係超抵呀 我試左牛油拉麵,湯底好濃,應該唔係溝粉嘅湯底,面底爽滑,隻半熟蛋超正 朋友試左個豬扒丼都話唔錯 小食要左炸雞同餃子,都屬高水準之作,絕對值得再嚟 P.S.食完先醒起唔記得影相

朋友試左個豬扒丼都話唔錯

小食要左炸雞同餃子,都屬高水準之作,絕對值得再嚟

P.S.食完先醒起唔記得影相
2015-04-07
  • 牛油拉麵,炸雞
2015-01-01 730 浏览
扎幌元拉面叫左2 個lunch set, 計埋VIP 折扣, 盛為$176區內要食拉面既都無咩選擇, 而扎幌元拉面就提供信心既選擇. 如果要講味道, 元拉面唔可以講話好好食, 店食有張貼可選擇濃湯或淡湯底很, 如果唔刻意選擇, 一般都自動係淡湯底. 甘元拉面也很細心地有清潔既調味盤在桌上, 最中意佢個蒜泥醬, 我次次都落曬成樽...(本人係蒜蓉痴...)今次叫左扣牌牛油拉面, 不過不失la, 另外就係蒜片牛肉粒定食, 都係so far so good 啦, 唔會難食, 旦食得安心.各位可會問點解唔好食而我仍然會比好評, 原因係 1) 我喜歡元拉面既服務, staffs 都友善, 環境亦清潔整齊 (2) 食肆有時唔需要話野食好好好好味也會有回頭客, 因為服務分都佔好大比重
扎幌元拉面
今次叫左扣牌牛油拉面, 不過不失la,

2015-01-01
2013-07-12 493 浏览
這天拉麵癮起, 奈何這區真的搵食艱難! 難得找到一間好像有名一點的拉麵店, 而且每次經過都有人排隊的, 便決定一試! 到埗後, 竟然不用掛隊^v^, 便開心坐下. 點了lunch set: 雜錦拉麵 + 煎餃子 + coke zero. 等著的時侯四圍看一下, 環境頗整潔, 直到此刻都是滿意的.到食物出場了. 老實地, 這樣子的煎餃子小人真的聞所未聞, 見所未見. 侍應放下時, 小人還以為是未煮的!! 整蝶餃子只是僅僅微溫, 最離譜的是整隻都是白色的, 好像煎也沒有煎過!! 小人望一望鄰桌的是正常樣子的, 便以為是廚師上蝶時反錯方向, 誰料夾起後每一邊都是白色的; 一咬下去, 滿咀是油; 此刻, 中伏的感覺開始了......接著的雜錦拉麵, 也好不到那裡去. 雖然幼身麵條爽度OK還能接受, 但是水汪汪的湯頭完完全全不夠味, 一點也不濃郁, 後來即使狂加七味粉及蒜蓉等亦無補於事, 連出前X丁的湯也比它更有味道!!豚肉是全瘦的, 幸好亦能入口溶化.溏心蛋OK, 滑溜但是沒味道的.蟹棒、荀和紫菜都過腍, 不好吃.還有一"舊"好像是豬軟骨的東西, 但口感像牛孖筋.吃完只覺得像吃了碗內容亂七八糟

豚肉是全瘦的, 幸好亦能入口溶化.
溏心蛋OK, 滑溜但是沒味道的.
蟹棒、荀和紫菜都過腍, 不好吃.
還有一"舊"好像是豬軟骨的東西, 但口感像牛孖筋.
吃完只覺得像吃了碗內容亂七八糟的車仔麵及差得不能再差的餃子. 唉~~ 又一破地獄之體驗!!
午餐