2010-02-01 9 浏览
星期日去了行濕地公園,跟住返元朗周圍行下,同去左B仔涼份食下午茶。去到B仔涼粉,超級多人,好多人在等位,鋪頭的人不會幫你安排座位,變左要自己入去搶位,呢樣野唔係幾好。好不容易有位坐了,但是地下超多垃圾,衛生好差。我們叫了雞翼尖和鮮雜果涼粉,雞翼尖好辣好油,10蚊份都已經有超多雞翼尖,但係都尚算OK。個鮮雜果涼粉有三種生果,有芒果、火龍果同西瓜,味道都尚算OK。好彩睇餐牌無細心睇,無發現有B仔類,如果唔係叫左個58蚊的B仔涼粉一定食唔晒,如果多人去的話可能可以。整體印象係污糟同逼,食物普通。

整體印象係污糟同逼,食物普通。
2010-01-31
2010-01-12 14 浏览
10/01/2010 驟雨我和嘉豪近來離不開的話題都是去那裡食東西, 我們近來都講想去元朗逛下街, 元朗除了老婆餅出名, 還有什麼呢?嘉豪就建議去食"B仔涼粉", 但他都未食過!他說常常都好多人光顧, 店內店外都好多人食甜品, 不少人慕名而來, 也因為有"佳記"的屹立此地, 令不少甜品鋪不斷在元朗開張, 令元朗更熱鬧下午時份, 我們也走了幾條才找到"佳記",店舖的出面入面都坐了不少客人, 之後我們都是等了一會兒已經有座位了, 我們一來到當然是食招牌甜品啦! $58 的B仔涼粉有幾大碗呢?所以我倆都只是叫了一個"B 仔"先, 恐怕都吃不消了!等了不久, 好大個"B 仔"終於來了, 一見都已經令我嘩了一聲, 那麼大的份量的"B 仔"真是令人嚇了一跳, 我都未試過一次可以食了8-9種水果落肚, 可令你增加不少維他命C了我嘗試取了第一粒西瓜, 其他生果也因此而好容易傾倒下來, 於是我們向"阿姐"取了幾支竹簽&碟, 將一些水果先放碟上, 再去食內裡的涼粉和其他水果, 這種方法去完成食個B仔涼粉會輕鬆一點!讓我們先探討一些水果先, 賣相是相當美麗, 顏色都好鮮艷, 可是大部都是來自罐頭, 例如桃,
10/01/2010 驟雨

讓我們先探討一些水果先, 賣相是相當美麗, 顏色都好鮮艷, 可是大部都是來自罐頭, 例如桃, 菠蘿, 龍眼, 亞答子, 大樹菠蘿, 椰果都是來自罐頭, 其他生果包括有西瓜, 蜜瓜, 哈密瓜, 香蕉, 奇異果&木瓜, "B仔涼粉"的份量真是可以足三個人食都可以了, 有點失望的是有些水果質素較差, 西瓜是有點已爛, 奇異果好酸, 有些蜜瓜較生, 大樹菠蘿較硬 ,亞答子好甜, 最美中不足之處是整個"B仔涼粉"太過甜, 好多糖水浸住些涼粉, 真是甜到漏, 我也不時隔開些糖水去食些涼粉了!

雖然終於可以食到"B仔涼粉", 但這些水果不是太新鮮,$58有這個份量的甜品都算抵食了, 水果的質素店員應該真是要細心選擇了,否則食完個"B仔涼粉"之後都冇下次了, 今次我們兩人都吃不消了, 不過都好滿足, 最要改善的是店員的笑容, 入到店內, 店員個個都是木口木面!!

"B仔涼粉",
佳記甜品
門外都坐滿了,最前的一枱都是食"B 仔涼粉"的
B 仔類的甜品 (好大份量的, 最好預三個人食)
好大個B仔涼粉(招牌甜品)
這一面
另一面,好似一座"花果山"
裡面總有亞答子&龍眼,涼粉都好多
最好用竹簽&碟去食水果,因為水果會不斷傾倒
2010-01-10
$58 (其他)
佳記甜品
門外都坐滿了,最前的一枱都是食"B 仔涼粉"的
B 仔類的甜品 (好大份量的, 最好預三個人食)
好大個B仔涼粉(招牌甜品)
這一面
另一面,好似一座"花果山"
裡面總有亞答子&龍眼,涼粉都好多
最好用竹簽&碟去食水果,因為水果會不斷傾倒
2010-01-09 17 浏览
飯後架車不知去那兒好...特然想起聞名已久的 B 仔涼粉,好﹗走一趙試試吧 - -嘩﹗真是客似雲來,餐牌也沒看便先落單招牌甜品,份量不少, 可是以罐頭生果為主,唉 ~ 吃後有點失望...沒有因此而結賬,多點幾款再試,有點意外收獲,腸粉、魚蛋、芒果糕、紅豆糕 (還是紫米糕記不清楚) 很美味,而糕點吃完再外買回家跟家人享用,真的回味哦...
飯後架車不知去那兒好...
特然想起聞名已久的 B 仔涼粉,
好﹗走一趙試試吧 - -
嘩﹗真是客似雲來,
餐牌也沒看便先落單招牌甜品,
份量不少,
可是以罐頭生果為主,
唉 ~ 吃後有點失望...
沒有因此而結賬,
多點幾款再試,
有點意外收獲,
而糕點吃完再外買回家跟家人享用,
真的回味哦...
2009-11-10
$40 (宵夜)
2009-12-25 26 浏览
23/OCT食完晚餐後,肚子已經達到接近9成飽,到Pan同學來到join我們時,便陪他吃點東西,近近地便去附近的B仔,妹子個人認為B仔腸粉真的很棒~中學時期和同學吃了不少呢~1)白果腐竹糖水只有Pan同學食,妹子則再沒有空間了,看到腐竹已經煲到溶了,變到碎濕濕,不知好吃與否?2)腸粉+辣魚蛋(混醬)釗同學胃容量都不差耶~剛吃完晚餐沒多久再來個腸粉,妹子都受不到引誘吃了2條腸粉和魚蛋!腸粉真的好吃到沒話可說,辣魚蛋都有少許辣,細粒魚蛋當然好吃過那些用粉做成的大粒魚蛋喇!3)腸粉+魚蛋+香腸(花生醬+芝麻)Pan只吃花生醬同芝麻,可是送上時阿姐來了個混醬的,之後叫他拿走條香腸(因沒有沾上醬料),然後再補回一碟新的~B仔出名夜晚多人,預左無服務可言,加大部份工作阿姐不是香港人,自然不能相提並論喇~
23/OCT

1)白果腐竹糖水

2)腸粉+辣魚蛋(混醬)

3)腸粉+魚蛋+香腸(花生醬+芝麻)

白果腐竹糖水
腸粉+辣魚蛋(混醬)
2009-12-16 8 浏览
食左幾次B仔,有食過涼粉,雞翼尖,雞翼,魚蛋等小食都食過晒其實雞翼尖真係吾錯!!糖水通常都大大碗!生果好甜;好彩我比較鍾意食甜野~未覺得有何不妥;不過涼粉其硬;每次咬到牙交都甩..基本上冇咩特別;想試留連PANCAKE;不過我諗冇下次LU*
食左幾次B仔,有食過涼粉,雞翼尖,雞翼,魚蛋等小食都食過晒
其實雞翼尖真係吾錯!!糖水通常都大大碗!

生果好甜;好彩我比較鍾意食甜野~
未覺得有何不妥;不過涼粉其硬;每次咬到牙交都甩..
2009-10-15 25 浏览
去完安娜鋸扒, 個肚都幾飽, 諗住入開元朗就食埋甜品先走三個大人+ 一個BB, 叫左一個蘆薈涼粉+ 一碟雞翼尖SHARE食跟住叫亞姐比隻碗仔匙更我地, 果時仲早, 無咩人幫襯, D亞姐可能嫌我地叫得少野呱, 叫左佢3次都唔理我地 一D應有服務態度都無, 谷鬼氣自己去攞, 蘆薈涼粉 ($19.00)--D蘆薈係罐頭, 浸糖水浸到好甜, 唔好食雞翼尖 ($10.00)--OK啦, 不過食完勁口渴相比之下又新街分店D職員好D, 起碼唔會十問九唔應, 就係貪佢近搭車咋,下次寧願行遠D去又新街果度喇
去完安娜鋸扒, 個肚都幾飽, 諗住入開元朗就食埋甜品先走

一D應有服務態度都無, 谷鬼氣自己去攞,

雞翼尖 ($10.00)--OK啦, 不過食完勁口渴

2009-10-14
$10 (其他)
2009-09-02 45 浏览
去完大榮華食飯好想再食下糖水我們嚟咗b仔涼粉~因為友人話呢度既腸粉同魚旦好味喎~我有心思思~ 所以叫咗嚟食(其實都己經好飽架)另一位友人話不如叫d嘢食share食我吔又叫咗益力多芝士脆餅我同honey share 芒果涼粉食呀~d芒果好甜~ 甜到有點兒怪(似浸咗糖水咁既.......)益力多芝士餅都幾特別喎~ 芝士味不重, 食到益力多味呀~友人既楊支甘露好足料, 食唔晒 (同人share就差唔多)腸粉其實ok, 但我不明白為什麼會同魚旦一齊放在碟, 將咖喱汁溝入腸粉到..好奇怪呀~
去完大榮華食飯
好想再食下糖水
我們嚟咗b仔涼粉~

因為友人話呢度既腸粉同魚旦好味喎~
我有心思思~ 所以叫咗嚟食(其實都己經好飽架)

另一位友人話不如叫d嘢食share食
我吔又叫咗益力多芝士脆餅
我同honey share 芒果涼粉食呀~
d芒果好甜~ 甜到有點兒怪(似浸咗糖水咁既.......)

益力多芝士餅都幾特別喎~ 芝士味不重, 食到益力多味呀~

友人既楊支甘露好足料, 食唔晒 (同人share就差唔多)

楊支甘露
芒果涼粉
腸粉魚旦
益力多芝士餅
$20 (宵夜)
楊支甘露
芒果涼粉
腸粉魚旦
益力多芝士餅
2009-08-23 6 浏览
食完晚飯同朋友去食糖水, 始終係b 仔既中式糖水最好食! 綠豆沙 $12: 唔係太甜, d 豆起曬沙, 好食! 椰汁西米露 $12: 好足料, 芋頭煲得夠林, 椰汁同西米唔似其他地方就咁撈埋就上, 真係好食的...其實只要簡岩野食, b 仔都唔係咁差姐...
食完晚飯同朋友去食糖水, 始終係b 仔既中式糖水最好食!

綠豆沙 $12: 唔係太甜, d 豆起曬沙, 好食!

其實只要簡岩野食, b 仔都唔係咁差姐...

2009-08-22
2009-08-18 6 浏览
抱住好期待的心情去試B仔涼粉,點知B仔涼粉同出面一般的什果涼粉無分別D生果用罐頭的,NOGOOD-X-"D涼粉太甜,NOGOOD-X-" B仔涼粉出名原因可能只係份量比人地大姐
D生果用罐頭的,NOGOOD-X-"
D涼粉太甜,NOGOOD-X-"
B仔涼粉出名原因可能只係份量比人地大姐
2009-06-23
2009-07-25 25 浏览
今晚屋企人買B仔大菜榚做下宵夜甜品食咁多次B仔大菜榚都好足料,今晚個大菜榚好少,仲要砌到細細粒,平時大大舊,一家三口食一round仲有大把大菜榚食唔完!今次食完一round已經差唔多冇了.失望 , 想食大菜榚點知邊左食水果盤!
今晚屋企人買B仔大菜榚做下宵夜甜品
食咁多次B仔大菜榚都好足料,
今晚個大菜榚好少,仲要砌到細細粒,
平時大大舊,一家三口食一round仲有大把大菜榚食唔完!
今次食完一round已經差唔多冇了.
失望 , 想食大菜榚點知邊左食水果盤!

2009-07-25
$20 (宵夜)
2009-07-23 12 浏览
琴日因為要番教會,之後我咪早D去食下野囉.環境OK啦,有部電視,唔驚一個人悶親我叫左紅酒提子脆脆餅,因為突然想食D苦苦地既野,同埋叫左一杯木瓜奶,可能自己對個cake太高期望,唔知咩係脆脆餅咁得意,但係其實平平無奇,不過味道都唔錯啦!但係木瓜奶就唔係幾好,雖然大杯,但係得少少木瓜味,奶味可以話完全冇咁滯=)
琴日因為要番教會,
之後我咪早D去食下野囉.
環境OK啦,有部電視,唔驚一個人悶親

我叫左紅酒提子脆脆餅,因為突然想食D苦苦地既野,
同埋叫左一杯木瓜奶,
可能自己對個cake太高期望,唔知咩係脆脆餅咁得意,
但係其實平平無奇,不過味道都唔錯啦!
但係木瓜奶就唔係幾好,
雖然大杯,但係得少少木瓜味,
奶味可以話完全冇咁滯=)
2009-07-22
  • cheese cake(脆脆餅)
2009-07-23 9 浏览
3個人食完金田去埋b仔~..3個人都食唔曬真係好大,,,,咩生果都有...大樹波蘿好好味生果都好新鮮有哈蜜瓜.蜜瓜watermelon.....椰果吾少得既就係涼粉每樣都好清甜建議share食 =〕
3個人食完金田去埋b仔~..3個人都食唔曬
真係好大,,,,
咩生果都有...大樹波蘿好好味

生果都好新鮮

每樣都好清甜
建議share食 =〕

2009-05-29
2009-07-17 8 浏览
朋友請食外賣D生果比D糖水浸到好甜+冇晒TEXTURE尤其係木瓜浸到好似香蕉咁 林BED BED食完D生果再食底下D涼粉都冇味道可言味道方面一打開個蓋就聞到有陣好似酒精嘅味食食下D味變到好似蚊怕水最後唔想食嘅時候聞落好似豉油味以前就唔鍾意食B仔 一黎生果唔凍二黎D生果甜到漏會食都係志在大大兜成班FD一齊不下不下ANYWAY , 以後點都唔會再食B仔= =
朋友請食外賣

一黎生果唔凍
二黎D生果甜到漏
會食都係志在大大兜
成班FD一齊不下不下
ANYWAY , 以後點都唔會再食B仔= =
2009-07-16
2009-07-14 26 浏览
d生果真係唔錯!!好甜好新鮮.....尤其西瓜同大樹菠羅魚蛋d汁係唔錯, 但未夠入味^^"士多啤莉沙冰....飲完勁冰涼啊...........不過酸左d^^不過咁先夠原味
d生果真係唔錯!!好甜好新鮮.....
尤其西瓜同大樹菠羅
魚蛋d汁係唔錯, 但未夠入味^^"
士多啤莉沙冰....飲完勁冰涼啊
...........不過酸左d^^不過咁先夠原味
新鮮
2009-07-13
新鮮
2009-07-12 1 浏览
雞翼尖差不多每檯都叫, 有一檯既三個男仔仲要一人一碟, 夠曬誇, 亦證明有幾好食。大量蒜加辣椒, 仲有唔少油, 食完第一隻你就會想食第二隻, 食唔停係去佳記必叫腸粉食過深水步既腸粉後, 呢度真係差天共地, 無得比, 份量又唔算特別多蘿蔔叫錯左...蘿蔔雖然係有腩汁, 但似係分開整, 腩汁唔入味, 好普通下次再試試其他小食
雞翼尖
係去佳記必叫