2025-06-25 0 浏览
已很多年沒食此店,  中伏是點了百合綠豆沙,  不是沙是水,  真是糖水, 我是想食到有綠豆的綠豆糖水, 而且感覺綠豆糖水配海帶會好食過配百合吧, 食完真的有些失望, 食店入過米芝蓮真的不一樣, 感覺有點可惜, 因為多年前在永安旁的店, 那時真的很好味, 回憶仍覺好味的港式地道糖水, 真的只能在回憶裡.
2025-06-24
下午茶
2025-06-21 573 浏览
今晚去咗,叫咗一碗紫米露外賣,細碗到呢…. 倒落去個飯碗都唔滿,$37……真係有D過份本身個外賣‘杯’ 都唔大,仲要唔滿…… 好多地方都大碗過佢,味道差唔多或更好無下次
今晚去咗,叫咗一碗紫米露外賣,細碗到呢….

倒落去個飯碗都唔滿,$37……真係有D過份
本身個外賣‘杯’ 都唔大,仲要唔滿……
好多地方都大碗過佢,味道差唔多或更好
無下次

外卖自取
2025-06-15 196 浏览
食完晚餐,轉場去甜品店。見到這間在附近就來試試。佢好大,有2層樓層,環境簡單難清潔度有待改善。我哋點了6碗甜品。有杏仁糊拼芝麻糊、芝麻糊拼蓮子紅豆沙、芝麻糊拼百合綠豆沙、楊枝甘露、薑汁加湯丸及芋茸西米拼花生麥米粥加湯圓。我點的杏仁糊拼芝麻糊好甜,雖然都香杏仁味及有少少芝麻糊,也夠熱,但太甜了。芝麻糊拼蓮子紅豆沙的雙拼甜度剛甜,可惜紅豆粒粒不夠軟棉。芝麻糊拼百合綠豆沙楊枝甘露:芒果肉都幾大粒都算多粒,西米及西柚粒粒,但都是太甜了薑汁加湯丸的薑味香濃又夠熱,暖身。芋茸西米拼花生麥米粥加湯圓服務員哥哥都算好,幫我哋調底冷氣吹風,但我哋用現金俾錢要先落單加俾錢才正式落好單,點知最後阿嫂去收銀處付款,個收銀員又再收一次,好彩我哋問一問,唔係就收double,要小心謹慎!
食完晚餐,轉場去甜品店。見到這間在附近就來試試。

佢好大,有2層樓層,環境簡單難清潔度有待改善。

我哋點了6碗甜品

芝麻糊拼蓮子紅豆沙的雙拼甜度剛甜,可惜紅豆粒粒不夠軟棉。

芝麻糊拼百合綠豆沙

薑汁加湯丸的薑味香濃又夠熱,暖身。

芋茸西米拼花生麥米粥加湯圓

2025-06-13
$40 (宵夜)
2025-06-04 514 浏览
叫咗個黑芝麻糊拼合桃露加湯圓然後叫咗個楊枝甘露黑芝麻糊就勉強可以嘅但係個楊枝甘露完全唔會再返去食呀直程都冇食完,入邊材料非常之少,兩碗都好細,楊枝甘露真係好差可能是但附近一間都好過佢啊
叫咗個黑芝麻糊拼合桃露加湯圓
兩碗都好細,
楊枝甘露真係好差
可能是但附近一間都好過佢啊
2025-05-29 615 浏览
因为小朋友喜欢他们家的甜品,所以来了很多次。杏仁露拼芝麻糊,娃史无前例喝了一碗后意犹未尽又喝了一碗。当然他们家份量相对深圳的彬妈甜品少了很多。几个招牌都还可以,完全可以根据自己喜好去点。芝麻糊也好,红豆沙也罢,都熬的非常细腻,有自己的特色在。比如陈皮红豆沙,里面红豆很优秀而且陈皮的味道也很突出,二者又能平衡的相得益彰。两位选手难分仲伯,各自精彩。温和滋润,喜欢。但也不用特别特意前往,尤其避开晚间排队高峰期。

因为小朋友喜欢他们家的甜品,所以来了很多次。
温和滋润,喜欢。
但也不用特别特意前往,尤其避开晚间排队高峰期。
港式甜品
  • 合桃露加湯圓
  • 芝麻糊拼合桃露
  • 芝麻糊拼杏仁露
2025-05-16 298 浏览
佳佳糖水舖,傳承老香港甜味。麥米粥一入口便驚艷——麥粒軟糯帶微彈,甜度剛剛好!腐竹薏米糖水亦綿滑順喉,真材實料無添加。性價比高!芝麻糊香濃帶細沙感,配薑汁湯圓一流!
性價比高!芝麻糊香濃帶細沙感,配薑汁湯圓一流!
外卖自取
店員態度惡劣,下午6:30來吃,非繁忙時段,也有不少位,拿張凳放下袋不久,就用普通話同你講座埋一邊,聽不明金髮女侍應不正確發音的普通話,以為個個內地人。另一侍應放個籃裝袋,金髮女侍應即取走凳。落單又要掃QR code , 冇服務可言,既坐得唔舒服,又冇禮貌,價錢貴,水準差好多,糖水太稀和甜,3粒湯圓又細,都要加8元,個碗重要崩𠝹嘴,越做越差,真係冇下次。
2025-04-19 220 浏览
叫咗核桃糊紅豆沙,另加$8有3粒細細嘅湯丸,稀nel nel,核桃味唔算好出,紅豆仲少過酒樓食飯送嘅糖水,份量係平時食飯嘅飯碗,性價比好低…店內8成係遊客,出啲咁嘅品質明顯唔care有冇回頭客…

店內8成係遊客,出啲咁嘅品質明顯唔care有冇回頭客…

核桃糊紅豆沙
2025-04-09 454 浏览
闊別兩年冇食佳佳,估唔到今日再食係令我極度失望,估唔到一間傳統糖水舖,充滿情懷,今日經開再食已經淪為一間粗製濫造,淨係比內地人打卡嘅網紅店。叫咗碗綠豆沙,夠膽死可以糖精開水,綠豆沙冇綠豆,冇真材實料之餘,用糖精賺取暴利,利益同質素之間,估唔到呢間傳統中式糖水選擇用低成本欺騙內地遊客,甚至係香港消費者,我真係極度失望,絕對唔會再返嚟食,係絕對唔會!!32$買咗一個教訓,亦都買咗個心痛,勸告香港消費者睇清楚呢間舖頭,我從來唔寫食評,今次真係忍唔住要寫個負評!

每次有朋友響外國返嚟,我都會帶佢去佳佳食糖水,盡下地主之誼,但係今次已經係第二次俾個地中海侍應呼喝,今次真係頂唔順要寫食評,已經好耐冇寫食評,竟然為咗一個地中海嘅侍應,我要重出江湖,再寫食評,響門口佢已經好大聲咁,好冇禮貌呼喝啲食客,老人家都唔放過。叫糖水要用QR code,但係佢個電子叫餐,又唔係咁成熟,如果你支付寶冇錢,或者你唔想入信用卡同埋個人資料,你又要叫侍應落單,落完單,又要走出去比八達通或者現金。眼見啲客走來走去,仲要俾呢個侍應呼喝終於我爆啦,我真係好大聲咁回應佢,佢仲叫我唔好咁勞氣,我話你咁嘅態度,我再勞氣啲都仲得。鬧完佢幾句,佢就收斂咗下啲啲。講到糖水方面而家真係差好多,老闆娘響間細舖時,佢老公負責生產,真係好好食。其實依家啲糖水嘅質素真係周圍都有,冇必要俾人不禮貌對待一肚氣。
喺佐敦想揾間糖水舖食下,雖然見到食評多咗人講佢質素下降,但始終自己冇食過,諗住即管去試吓,點知,真係失望了😮‍💨一坐低,要QR code落單,食之前要網上比錢/即刻去櫃檯俾錢,都算,當你電子化叫咗一碗合桃露,唔係好夠熱,合桃味道唔太出,個甜味有啲怪,食完喉嚨涸涸地..$32買個死心,無下次😮‍💨希望遊客都可以試下其他更好嘅本地糖水舖,我都係去返食地茂館算了

合桃露

2025-03-13 899 浏览
香港人慣咗食完晚餐一定食甜品,同朋友食完晚飯行咗去佐敦食甜品,大家都好鍾意中式甜品。分別嗌咗腐竹雞蛋糖水同埋合桃糊,本身仲想嗌多個糖不甩,但係發現原來餐廳冇。不過佢哋好專注做傳統甜品全部都好食
2025-03-08 809 浏览
因朋友從台灣來港出差敘舊,吃完點心到後,再附近找個糖水店再繼續聊一下,週日下午兩點,人不算太多,排一下馬上有位。這家一直是米其林推薦的糖水舖,在台灣也有分店,第一次試,朋友點了楊枝甘露,價錢偏高;我們各點了紅豆湯跟芋頭西米露,感覺很濃郁很滑順,不過真的沒有非常特別,如果剛好在附近可以一試,不用特別跑一趟芋茸蓮子西米露紅豆沙加湯圓楊枝甘露

芋茸蓮子西米露

紅豆沙加湯圓

楊枝甘露

2025-03-03 804 浏览
佐敦佳佳糖水是其中一間我最喜愛嘅甜品店💞,間唔中就會去食,我多數食他們的芝麻糊/合核糊,加湯圓。*芝麻糊*芝麻糊口感濃郁,黑芝麻的香氣撲鼻,滑順嘅口感帶有幸福的感覺。加上湯圓的外皮柔軟,內餡香甜但唔會過甜,與芝麻糊完美融合,增添了層次感。🥲)*合核糊*合核糊則是另一個驚喜,香濃的合核味道讓人倍感溫暖,搭配湯圓後更添豐富口感。今次因為同肥仔一齊食,就可以叫兩碗,平時自己食就要捱貴 叫雙拼🤣(*我發現佢最近換晒啲碗, 有「佳佳甜品」字 但貴左又細碗左 嗚嗚)可能有多年米芝蓮嘅關係,受歡迎程度高的同時也意味著等待時間也不短,尤其在晚餐時間,今次排隊等位就等左45分鐘(*有時夜啲門口雖然好多人但唔駛3個字就入得,所以其實都係睇彩數)。如果你都係糖水控,有時間可以一試😁

*芝麻糊*

*合核糊*

如果你都係糖水控,有時間可以一試😁
2025-02-15
宵夜
  • 芝麻糊
  • 合桃露
在香港佐敦的「佳佳甜品」,一碗傳承40年的「寧波薑汁糖水湯圓」不僅是招牌甜點,更是冬日裡暖心的味覺記憶。這次特別嘗試了「薑汁湯圓加雞蛋」,從糖水的濃郁薑香到湯圓的細膩口感,再到雞蛋的滑嫩點綴,每一口都讓人感受到老字號對傳統糖水的堅持與用心。---薑汁糖水:老薑熬煮的靈魂精髓** 佳佳的薑汁糖水以「老薑」為核心,薑汁熬得濃稠且帶有微微辛辣感,入口後薑味層次分明,既不過分嗆辣,也不會被甜味掩蓋。湯底中甚至浮著些許薑蓉,增添真實的風土氣息。據說這款糖水是冬季限定,但即便在微涼的夜晚品嚐,也能瞬間驅散寒意,尤其適合香港潮濕的氣候。---黑芝麻湯圓:皮薄餡香,手工製作的誠意** 湯圓外皮薄透軟滑,咬開後黑芝麻內餡如流沙般溢出,香氣濃郁卻不膩口。芝麻餡的甜度與薑汁的微辣形成巧妙平衡,而湯圓的軟糯質感更凸顯了手工製作的細膩。特別的是,店家提供「加雞蛋」的選項,糖水中打入的雞蛋經熱湯輕燙後呈現半熟狀態,蛋黃與薑汁融合後更添滑順口感,為傳統糖水注入新意。---加雞蛋的隱藏亮點:口感與營養的雙重升級** 雞蛋的品質令人驚喜。蛋液在熱糖水中凝結成絲狀,口感滑嫩且帶有淡淡蛋香,與薑汁的辛香形成對比,層次

薑汁糖水:老薑熬煮的靈魂精髓**

---

黑芝麻湯圓:皮薄餡香,手工製作的誠意**

加雞蛋的隱藏亮點:口感與營養的雙重升級**
雞蛋的品質令人驚喜。蛋液在熱糖水中凝結成絲狀,口感滑嫩且帶有淡淡蛋香,與薑汁的辛香形成對比,層次感更加豐富。建議初次嘗試者選擇堂食,既能確保配料完整,也能感受現煮糖水的溫度。

米芝蓮光環下的平價享受**
儘管近年有食客批評部分甜品質素下滑(如糖水過甜或配料不足),但薑汁湯圓作為招牌品項仍維持高水準。一碗加蛋的薑汁湯圓價格約港幣30元上下,以米芝蓮推薦的糖水店而言,定價親民。相較於其他連鎖甜品店,佳佳在傳統風味與創新搭配之間拿捏得恰到好處。

用餐优惠
試食活動