2006-02-28
本來老公出黎尖沙咀接我諗住入西貢食海鮮,點知尖沙咀大塞車,咁啱見到有錶位.咁就臨時決定係尖沙咀食.當晚間間都爆滿!見到半島出面仁氣個女仔話仲有位, 情人節當晚都唔爆係有D担心,但係泊左車唔想再左等右等於是都入去啦.入到去裝修得幾靚個邊已經無位,佢地話有房,去到真係笑左出黎,一間三佰尺左右既房放左12張雙人枱,可以想像有幾迫,一定要側身行先得.坐低無人理,因為間房只有一個男仔睇,佢得一對手,無辦法.水無餐牌無.坐左一陣已經見到好多人坐低又起身走,又有人罵個D待應.咁費事諗叫左個三佰幾既情人節餐諗住會快D.見到隔離枱催左三次都無水飲,我地都催左三次杯特飲先到,但係我飲左一啖無辦法再飲落去.仲差過葯水,佢地自己有無試過架?咁都可以比人飲?唔怪得叫特飲-真係"特別難飲"!15分鐘后刺身到,但係無豉油,又催左二次仲要發火咁先有.刺身一句講晒唔新鮮.UNY好好多.有個唔知咩蘿蔔湯,一樣唔好飲,無咩味!跟住係鳯翼雙飛(釀雞翼),呢個係全晚最好的,但係都係普通,因為唔熱,唔知放左幾耐先拎出黎.之后就係漫長既等候時間(半小時),催左唔知有無四五次,先上個菠蘿炒飯同炒牛柳,同樣唔熱,唔係!係凍!個菠蘿炒飯
15分鐘后刺身到,但係無豉油,又催左二次仲要發火咁先有.刺身一句講晒唔新鮮.UNY好好多.有個唔知咩蘿蔔湯,一樣唔好飲,無咩味!跟住係鳯翼雙飛(釀雞翼),呢個係全晚最好的,但係都係普通,因為唔熱,唔知放左幾耐先拎出黎.之后就係漫長既等候時間(半小時),催左唔知有無四五次,先上個菠蘿炒飯同炒牛柳,同樣唔熱,唔係!係凍!個菠蘿炒飯真係細到!唔係個菠蘿細,而係佢無刮走晒D肉.一個人都唔夠食,唔好話兩個人.最后係抺茶布甸, 但係我都無食到,因為個賣相真係好差.唔知點形容.
我地唯有埋單去第度食甜品, 但係呢個時候個菠蘿炒飯同炒牛柳又再上多一次,我話黎左, 佢話應該係一人一個, 我真係莫名其妙,係咪攪錯左呢?咁點解會分開上(前后最少20分鐘)??但係我都無點食到,已經成肚氣,唔想食啦.到最后個一刻我真係差D喊左出黎,覺得情人節食飯食到咁好慘好唔開心!但係望見隔離個枱(我地一齊坐低到我地走佢地個甜豉油火鍋都未到-都有一個半鐘有多,好彩佢地掛住打PSP,但係都催左大約有7次)同后面張枱(等左好耐都等唔到壽司拼盆,最后因為趕睇演唱會而叫埋單唔等,但係呢個時候個壽司拼盆立即出現,佢地情願比錢立即走都無食過.個WAITER仲問人地要唔要打包走,但係佢地都唔等.係我一定唔比個壽司拼盆既錢)咁我都已經叫不幸中之大幸架啦.
真係請我都唔會再黎!!生命無TAKE TWO!千祈咪亂試!!仁氣無人氣!!如果我當時無食仁氣,就唔會係度同你地講呢番說話!!