2021-04-24 696 浏览
〔 焙茶餡蜜 〕 $78 .焙茶的茶香好出, 由於小編真的很小吃甜食, 一手把他們的黑糖通通倒進碗入面,真係甜死自己🤣🤣, 佢地既黑糖完全冇偷工減料,玉丸子唔會黏口,蒟蒻有小許爽口.〔 焙茶啫喱雪糕 〕 $58 .同焙茶餡蜜唔同嘅地方係雪糕, 軟軟嘅雪糕口感變得不一樣,都係一個不錯嘅選擇.下次試再黎試咸食(好味指數: 9/10)
〔 焙茶餡蜜 〕 $78 .

〔 焙茶啫喱雪糕 〕 $58 .

下次試再黎試咸食

(好味指數: 9/10)
其他
2021-04-21 614 浏览
來到銅鑼灣,因為趕時間,見到這間餐廳沒有排隊,可以快食快走,所以立刻入去試試。其實這間餐廳出名係日本綠荼飲料及甜品,但係因為午餐時段,所以便試試他們的午餐系列。我點了他們的牛肉湯烏冬試吓。牛肉及烏冬的質素一般般,冇乜多大驚喜。套餐是可以加茶,便試吓蘋果綠茶,茶反而不錯。因為太飽的關係,沒有試到他們的招牌甜品,下次再試吧。
牛肉湯烏冬

蘋果綠茶

因為太飽的關係,沒有試到他們的招牌甜品,下次再試吧。
蘋果綠茶
2021-02-28 998 浏览
同朋友係銅鑼灣行左陣街,見累就入左呢間店抖下咁岩朋友係抺茶控佢一見到出面的食物模型就比佢拉左入去食朋友點左呢個,自己一個人食哂仲要一邊食一邊讚,話好正宗我自己點左以下呢款首先我自己唔係抹茶控,所以點返唔好咁大抺茶味既野呢個我要大讚,唔太甜唔係好濃抺茶味,清清的我很喜歡提一提要加一既!但星期六下午去,少服務人員要等好耐先有服務環境算唔錯,坐的舒服另外食野要限時如果你想長坐建議你要問下 用餐時間多少唔會比你長坐的
同朋友係銅鑼灣行左陣街,
見累就入左呢間店抖下
咁岩朋友係抺茶控
佢一見到出面的食物模型
就比佢拉左入去食

特濃抹茶雪山
朋友點左呢個,自己一個人食哂
仲要一邊食一邊讚,話好正宗

我自己點左以下呢款
首先我自己唔係抹茶控,
所以點返唔好咁大抺茶味既野
呢個我要大讚,唔太甜
唔係好濃抺茶味,清清的
我很喜歡

黑糖珍珠焙茶特飲

提一提
要加一既!
但星期六下午去,少服務人員
要等好耐先有服務
環境算唔錯,坐的舒服
另外食野要限時
如果你想長坐
建議你要問下 用餐時間多少
唔會比你長坐的
2021-02-27
特濃抹茶雪山
黑糖珍珠焙茶特飲
2021-01-27 724 浏览
京林屋Kyo Hayashiya 係京都百年老店,有超過200年歷史,身為抹茶控嘅我,今日就去左試吓啦!.📌秘製抹茶蕨餅$88抺茶粉同黑糖蜜另上,可以見到蕨餅光滑,但蕨餅本身味道較淡,如果唔怕苦可以加多啲抹茶黃豆粉,令口感更豐富,增添甘澀味。再配上黑糖蜜🍯,但味道偏甜,有少少喧賓奪主!口感帶點爽,Q彈滑溜,但唔煙韌!蕨餅味道獨特性唔高!.總括黎講,未必會再回頭,個人偏好Via Tokyo多啲😉 或者可以試下呢度既lunch set!
京林屋Kyo Hayashiya 係京都百年老店,
有超過200年歷史,身為抹茶控嘅我,
今日就去左試吓啦!
📌秘製抹茶蕨餅$88

抺茶粉同黑糖蜜另上,可以見到蕨餅光滑,

2021-01-22
2021-01-12 600 浏览
京林屋Kyo Hayashiya+日本菜+ 甜品/糖水🏠overall/環境/ 服務:+ 員工快手 有禮 主動加水‼️黑糖珍珠抹茶雪糕$56好食指數:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 對比起via Tokyo 抹茶雪糕 比較重少少奶味 味道獨特性唔高 不過都幾好食 ✅ 黑糖唔會好甜 不過又唔係同抹茶好夾✅ 珍珠細細粒 正正常常‼️京式鰻魚飯 $128好食指數:⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️✅ 超級失望 最近食過唔少鰻魚飯 今次算係其中一個好差✅ 鰻魚肉又乾又硬 食落去就應該唔係即刻燒 唔多合格✅ 雖然上哂色 D飯完全冇味咁...... 📍銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1203號舖Shop 1203, 12/F, Hysan Place, 500 Hennessy Road, Causeway Bay⏰星期一至日 11:30 - 20:00☎️ 電話號碼 35801838📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵

京林屋

大份指數:⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️
✅ 超級失望 最近食過唔少鰻魚飯 今次算係其中一個好差
✅ 鰻魚肉又乾又硬 食落去就應該唔係即刻燒 唔多合格
✅ 雖然上哂色 D飯完全冇味咁......

📍銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1203號舖

⏰星期一至日 11:30 - 20:00

☎️ 電話號碼 35801838

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2020-12-14 620 浏览
依間京林屋係京都抹茶百年老店,身為抹茶控嘅我,一定要黎試吓啦!今次我帶左媽咪同我一齊去試,我地點左:1. 林屋焙茶芭菲用料豐富,有焙茶雪糕,白玉丸子,啫喱等等,雪糕茶味香濃,有回甘,非常幼滑,鍾意焙茶嘅朋友必試👍2. 抹茶啫喱雪糕抹茶雪糕非常濃郁,口感幼滑,唔會太甜,啫喱Q彈,茶味十足,食完想再encore😍

今次我帶左媽咪同我一齊去試,我地點左:
1. 林屋焙茶芭菲

2. 抹茶啫喱雪糕
2020-11-21 664 浏览
同事話要試下京林屋,同事唔講都唔知,原來衣間野除左甜品,lunch都有咸食lunch set, 我選左食曼魚飯,佢曼魚都幾肥尾,冇咩骨,飯係紅紅地咁既珍珠米,食落少少咸味煙煙un un, 同事選左個樣樣都有少少既日式小菜,而餐有跟miso湯同一杯日式茶,茶有好幾款,有培茶,有綠茶,煎茶,佢好有日本的味道,就係用日式茶壺上,有埋個計時⌛️俾你睇,可以知幾時就局夠味,可以飲。整體黎講佢需要唔平,但味道,服務各方面都符合佢既價位
甜品黎講呢間野有d貴...綠茶雪冰份量幾足,食到底都仲係好夠多綠茶糖醬,有味👍🏻不過百幾蚊食個咁低成本的冰,始終覺得唔值😅至於另一杯佢的綠茶凍都好好食,唔算苦澀,但其他配料就屬一般貨色🤨還好吧~
甜品黎講呢間野有d貴...

2020-11-18 367 浏览
#日本料理 #日式甜品好似去左日本咁呢間餐廳勁有日本feel🇯🇵 食物精緻,好似置身於日本一樣過足旅行癮🥳價錢又唔算好貴有熟食有甜品每樣都食到日本的味道,好感動😭甜品「雪山」賣相吸引,打卡一流👍🏻
2020-11-15
  • 雪山
2020-10-25 516 浏览
👣 京林屋👣—🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵 ‼️‼️‼️焙茶控請注意‼️‼️‼️京林屋係有過200年歷史的抹茶老字號主打抹茶焙茶類甜品🍰係希慎廣場foodcourt出面 食飽野之後😋就可以嚟呢到食下甜品同朋友繼續吹水!不過其實呢間野入面都有定食同飯之類嘅選擇😂但要注意堂食限時60分鐘架咋🕑——————————————————————————⭐️⭐️# 特濃焙茶雪山 HKD 98⭐️⭐️足夠兩個人食嘅雪山🗻不過呢個係碎冰既質地🧊不是平時碎雪糕既口感食嘅時候淋上黑糖汁 更加清甜😜雪山上面有大大球焙茶雪糕🍨焙茶味香濃郁 雪糕質地幼滑好好食😋雪山底部入面仲有焙茶味啫喱 紅豆蓉 同埋兩粒白玉丸子🍡好煙韌味道:🌕🌕🌕🌗🌑價錢:💰💰💰打卡:📸 📸 📸⭐️⭐️# 焙茶芝士蛋糕 HKD88⭐️⭐️蛋糕芝士味濃 頗creamy 加上焙茶味適中不會帶苦味😙餅底薄而脆 不會太硬身不過份量比想像中細件 價錢相對較貴😂除了蛋糕外還配有一球焙茶味雪糕🍨兩粒白玉丸子同甜甜的紅豆粒粒😜雪糕的味道跟雪山上面那一球焙茶雪糕是一樣的!不過就溶得有點快!還未拍

👣 京林屋👣
—
🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵

‼️‼️‼️焙茶控請注意‼️‼️‼️

京林屋係有過200年歷史的抹茶老字號
主打抹茶焙茶類甜品🍰
係希慎廣場foodcourt出面
食飽野之後😋
就可以嚟呢到食下甜品同朋友繼續吹水!
不過其實呢間野入面都有定食同飯之類嘅選擇😂

不過份量比想像中細件 價錢相對較貴😂

除了蛋糕外
還配有一球焙茶味雪糕🍨
兩粒白玉丸子同甜甜的紅豆粒粒😜
雪糕的味道跟雪山上面那一球焙茶雪糕是一樣的!
不過就溶得有點快!
還未拍照就已經溶化了一點點!😂

𝗔𝗹𝗲𝗿𝘁:跟餐配自選茶🍵的話
套餐價會是HKD108

味道:🌕🌕🌕🌕🌑
價錢:💰💰💰💰
2020-10-01
  • 焙茶芝士蛋糕
2020-10-01 666 浏览
天氣好熱,行一陣街已經出哂汗,突然想食刨冰解下暑降降温!嚟到希慎廣場12樓嘅京林屋,店內店外都係充滿和式風格,以淺木色作主調,配上柔和燈光同木製傢俱,感覺非常舒適。❤️特濃焙茶雪山$98雪山份量都唔算大,兩個人share啱啱好!刨冰質感幼細,有入口即溶嘅感覺,唔會食到冰粒。刨冰上有一球焙茶雪糕,雪糕嘅牛奶味重過焙茶味,好幼滑。有一細樽焙茶糖漿比你淋上去,食落啖啖焙茶香,唔會太甜。驚喜嘅係原來雪山入面有紅豆蓉,焙茶啫喱同兩粒白玉,增加咗層次感,不過味道方面都係正常發揮,無咩特別。好食度:⭐️⭐️✨(2.5/5)✅適合影相呃like✅透心涼,好消暑❤️桃味焙茶(熱) $42menu上嘅相係用茶壺裝住焙茶,結果上枱係用紙杯裝住茶包。份量少,少咗焗茶嘅步驟,味道相對較淡。失望!好飲度:⭐️(1/5)餐廳推薦度:⭐️⭐️(2/5)餐廳有最低消費,每人要至少點一份食物/飲品。價格略貴,性格比和食物質素唔高。

❤️特濃焙茶雪山$98
特濃焙茶雪山

好食度:⭐️⭐️✨(2.5/5)
✅適合影相呃like
✅透心涼,好消暑

❤️桃味焙茶(熱) $42
桃味焙茶
好飲度:⭐️(1/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️(2/5)
下午茶
2020-07-17 900 浏览
京林屋(Kyo Hayashiya)是京都抹茶百年老店之一,主打手打抹茶- 天下の昔、抹茶蕨餅、林屋抹茶芭菲及特濃焙茶雪山等多款甜品。在香港也有兩間分店。抹茶雪糕的特點是甜中有澀,雪糕中混入了抹茶香。但很多坊間的抹茶雪糕的甜味都蓋過了抹茶味,失去了其特色。而京林屋的抹茶雪糕就成功中和了甜味和抹茶味,不會讓甜味喧賓奪主,亦不會因為抹茶味太濃而讓人覺得難以入口。夏天消暑好物,甜而不膩。唯一可惜的是,甜點份量太少,價錢相對昂貴。
唯一可惜的是,甜點份量太少,價錢相對昂貴。
2020-06-25 836 浏览
係銅鑼灣食完晚餐未夠喉,就直落食埋甜品🍰🍵🍡🍨因為較夜已經食唔到soufflé,最後揀嚟揀去揀咗呢間🍵🍵🍵·💚抹茶芝士蛋糕 配自選茶 $108可能啱啱食飽飯嘅關係,食芝士蛋糕有啲漏,但味道係好食嘅🤣抹茶同芝士比例啱啱好👏🏻兩者都食得出~·💚特選林屋抹茶餡蜜 $98有抹茶雪糕、抹茶蕨餅、抹茶啫喱、寒天、白玉、紅豆好豐富呀,樣樣都鍾意,尤其蕨餅同啫喱較為出色,寒天口感似透明涼粉😂,紅豆太甜唔啱我地🙈·🤎焙茶卷蛋 配自選茶 $108焙茶卷蛋正常發揮,我鍾意嘅反而係個焙茶雪糕🥰,濃濃嘅茶味,又唔會太甜🤩白玉夠煙韌食得過癮🍡🤣·🤎🍵焙茶 朝薰
💚抹茶芝士蛋糕 配自選茶 $108
💚特選林屋抹茶餡蜜 $98
有抹茶雪糕、抹茶蕨餅、抹茶啫喱、寒天、白玉、紅豆
🤎焙茶卷蛋 配自選茶 $108
🤎🍵焙茶 朝薰
2020-06-03
作為抹茶迷點都要去一次京林屋,餐廳主打抹茶食品,例如:抹茶奶昔、抹茶蕨餅、抹茶芭菲、特濃焙茶雪山等等,每樣都係手打抹茶製作,係日本已經係百年老店,唔知係香港又維持幾耐------1. 京式鰻魚飯 $128 4/10鰻魚飯應該係呢到既熱門菜,見好多人都有推介,但期望愈大失望愈大,表面睇鰻魚色澤都唔錯,但食落係非常硬,唔似係即叫即燒,我想像鰻魚應該係軟腍肥美,可惜真係唔好食😖2. 鯖魚定食 $78 6.5/10定食有京林屋首創的焙茶飯,珍珠米吸收焙茶香味,食落有淡淡的茶香😋幾特別,而鯖魚絕對比鰻魚好,但食落魚質鞋口乾身,可能處理得有點耐3. 玫瑰蘋果煎茶 7/10店員會先解釋如何泡茶,旁邊溜斗計時泡茶時間,味道清香,蘋果味好香😊入口舒服,解膩係一個不錯選擇4. 抹茶芝士蛋糕 0/10先唔評論味道,我同朋友食食下發現有尖既膠片係蛋糕內😨店員wavie左甜品收費,但對餐廳真係失去信心...試一次就算
------
1. 京式鰻魚飯 $128 4/10

2. 鯖魚定食 $78 6.5/10

3. 玫瑰蘋果煎茶 7/10

4. 抹茶芝士蛋糕 0/10
2020-06-19
2020-06-11 571 浏览
喺希慎食完午餐之後,就心思思想食個甜品當下午茶🍰 見到呢一間日式甜品店都頗多人光顧 甜品款式亦都十分吸引 所以就入嚟試試-甜品款式多到花多眼亂 主要都係以抹茶🍵同焙茶☕️為主 最後揀咗人氣嘅焙茶卷蛋😋 份量比想像中大 蛋糕體鬆軟可口 裏面嘅奶油唔會過甜 焙茶味道很濃郁另外亦會有雲呢拿雪糕、2粒mochi同紅豆粒 雖然單價偏高 但食材食得出真係幾高質 焙茶味十分香濃 對甜品高要求嘅朋友們推薦你們來試試~