2024-03-14 51 浏览
今日去遠啲去咗元朗天水圍行街,咁行街行行下非常肚餓,見到一間泰國餐廳。睇落去好光猛好乾淨,所以就入去坐下,見到餐牌好多選擇。最後揀咗一個豬肉粒飯,味道不錯,唔係好辣😊。
2024-01-04 177 浏览
最近去咗一間泰式餐廳,爆點連場!老實講,個肚足足滿足返!🥢冬蔭功湯就黎咗一個啱啱好嘅量,湯底正宗得滯,飲落去微辣微酸,好提神!🍲然後嗌嘅無骨豬手,喂,講真,冧死咗!雖然無咁瘦身,但啖啖肉,係骨頭旁邊瀨嘅味,超正!🐷點緊口水嘅同時,眼光一轉,見到芒果白糯米飯嘅糯夠軟糯,外加新鮮肥美嘅芒果,真係甜入心肺!🥭最後嚟個辣椒膏炒蜆,蜆肉飽滿多汁,辣椒膏帶勁惹味,辣味剛好夠kick。最後提提你哋,佢哋嗰泰式奶茶,夠香夠滑,完美收場!🍹食物美妙好食,氣氛亦唔錯,下次試埋其他菜式!(食評中滲入些港式口味的形容詞和表達方式,同時不過於專業或文學化,力求親民易懂,描述食物時強調口感和味道的直接感受。)

2023-12-06 179 浏览
天水圍一向比較少泰國餐廳,今次就嚟到位於T town嘅呢間亞萊泰,睇到呢到有得食比較少見嘅泰式蒸烏頭,即刻嚟試試呢到嘅水準先~泰式鮮青檸蒸明爐烏頭💰HK$188個湯汁酸辣度剛剛好,入口好嫩滑嘅魚肉配埋啲酸酸辣辣嘅汁都幾夾,食得出烏頭嘅鮮甜美味~馬拉盞炒通菜💰HK$78份量都算多,啲菜唔會老,口感爽脆,食落好夠鑊氣~香辣肉碎生菜包💰HK$88肉碎肥瘦都好均勻,味道正宗,酸酸辣辣咁,但略嫌有少少偏辣~

泰式鮮青檸蒸明爐烏頭💰HK$188

馬拉盞炒通菜💰HK$78
份量都算多,啲菜唔會老,口感爽脆,食落好夠鑊氣~

香辣肉碎生菜包💰HK$88
肉碎肥瘦都好均勻,味道正宗,酸酸辣辣咁,但略嫌有少少偏辣~

2023-10-20
  • 馬拉盞炒通菜
  • 泰式鮮青檸蒸明爐烏頭
2023-11-15 181 浏览
要求將自己嘅垃圾帶走,話我哋唔衛生,但係我哋喺佢話完之後已經乖乖將垃圾拎走,仲要係我哋準備走出門口時,話我哋無家教!見我哋係學生,就凈係話我哋😡為我帶來一次極差的用餐經驗!雖然食物味道尚可,但絕對不會再次光臨!😬😡
2023-11-15
2023-11-15 135 浏览
食過其他分店覺得好食,天水圍比較少泰國🇹🇭菜堂食,某日閒日夜晚嚟食完全唔洗等位直入。無骨豬手肉夠淋身入味,超好食,光速清碟🤤雜菜粉絲不過不失,正常雜菜煲味小食拼盤(小)真係份量細嘅小食😹飲品做緊指定產品買一送一,正常發揮。因為當晚冇乜人,同朋友一路坐低閒談,實在泰舒服😌

無骨豬手
肉夠淋身入味,超好食,光速清碟🤤

雜菜粉絲
不過不失,正常雜菜煲味

小食拼盤(小)
真係份量細嘅小食😹

飲品做緊指定產品買一送一,正常發揮。

因為當晚冇乜人,同朋友一路坐低閒談,實在泰舒服😌
  • 鐵板泰式滷水無骨豬手
原本諗住外賣點餐嘅,不過見到佢有堂食promotion,咁今次就嘗試吓食堂食啦!點咗佢個招牌蛋咖喱蟹肉枕頭包,味道非常好,價錢$148都算唔錯,呢個推介!另外仲點左一份花膠粉絲煲,特價$98份量足,但係味道就一般飲品買一送一,點咗佢個泰式招牌奶茶,茶香茶味濃非常好飲!整體感覺用餐良好,可以再試!
另外仲點左一份花膠粉絲煲,特價$98份量足,但係味道就一般
飲品買一送一,點咗佢個泰式招牌奶茶,茶香茶味濃非常好飲!
整體感覺用餐良好,可以再試!
2023-10-04 186 浏览
差!已經係下午茶時間, 舉手20秒都冇人應機,後來有一位後生仔來回叫我等等,咩料呀!啲服務好都咁,香港飲食業真係靠佢地死得,學下隔離韓樂咁,比我唔怪得香港人北上消費!咁既服務唔好怪人😡
2023-10-03 149 浏览
有次同朋友黎食午飯,閒日黎,無乜人,舉手示意叫餐,有個束起馬尾戴眼鏡既侍應態度好差語氣咁話“我見到你啦!唔洗再舉手喇!”見到又唔黎,又唔叫其他人黎,仲要咁既態度,唔會再去食
2023-09-05 190 浏览
啲野食好難食,咖哩好似水咁,普通奶茶咖啡都極度難飲,仲要服務態度差到爆炸,一啲禮貌都無,入去食嘢簡直貼錢買難受,以前食都唔係咁差,而家越來越差🤦‍♂️我絕對唔會再去依間野,不推薦大家去食
2023-08-19 210 浏览
服務態度超差。係現今市道都服務咁差,真係吾明點點解服務業咁對顧客,真係令人好失望,好差嘅顧客體驗。明明好多位,都要迫埋一齊,又話無安排調位理由係落左單,吾可以改單,真係令人好失望。
2023-03-31 982 浏览
2023 3 31今日一家大細去左呢間天水圍亞萊泰食晚飯 首先我地叫左5樣嘢 包括有:菠蘿炒飯 其實味道真係一般般 冇乜味馬拉盞通菜 一開頭食有少少鹹 之後就越食越鹹 份量又少生菜包(豬肉) 份量少都算 啲豬肉同白烚真係冇乜分別 一啲味都冇青咖哩雞 成個鍋得兩舊青椒 4舊細細舊既雞 其餘全部青咖哩冬陰公湯 飲左一淡 已經成碗倒左 超鹹 一個字鹹頂吾順 我就叫左服務員黎 話啲湯好鹹 服務員就二話不說話幫我地換成鍋冬陰公。結果成鍋冬陰公 勁重椰汁味同鹹 跟本係飲吾到 直頭吾知飲緊啲乜結果。。算拉 一家大細買m記食以後都吾會再幫襯啲間嘢。。不喜勿插。。

2023 3 31
今日一家大細去左呢間天水圍亞萊泰食晚飯
首先我地叫左5樣嘢 包括有:

菠蘿炒飯 其實味道真係一般般 冇乜味

馬拉盞通菜 一開頭食有少少鹹 之後就越食越鹹 份量又少

青咖哩雞 成個鍋得兩舊青椒 4舊細細舊既雞 其餘全部青咖哩

冬陰公湯 飲左一淡 已經成碗倒左 超鹹 一個字鹹

結果。。算拉 一家大細買m記食

以後都吾會再幫襯啲間嘢。。

不喜勿插。。
2023-03-31
2023-03-16 651 浏览
呢間泰國餐廳都幫襯過幾次,入面空間都幾大而且座位都多,所以比起商場內其他餐廳,呢間都比較容易有位。多數都係嚟食午餐或下午茶,款式都幾多選擇。我最常叫嘅食物之一就係海南雞飯餐。不過我覺得呢度嘅海南雞質素比較唔穩定,而今日再食,雞肉色澤有啲暗啞,肉質唔夠滑。個湯偏咸,而個黃薑飯煮得比較濕又冇乜飯香,整體味道一般。家人叫咖喱雞扒飯,咖喱汁有好香椰子味,但冇乜辣味,入面仲有幾舊薯仔,滿滿一碗汁,而且最好就可以分開汁上,鍾意落幾多就幾多。雞扒肉質都算淋同入味,又唔會太乾身,個人認為呢度嘅咖喱質素相比海南雞餐穩定得多!

2023-03-16
2023-02-17 524 浏览
住喺樓上,經常會去呢間餐廳食飯,價錢親民,食物質素也都不錯,唯獨是店員姐姐比較多,經常大聲談笑風生,其實這樣也會影響客人食慾,有時只想靜靜地一個人吃飯~我想這也是餐廳能進步的空間!
2022-11-12 1010 浏览
外賣 泰式小食拼盤 (小)餐牌上雖然係寫有四款食物,雖然括號係小,但每款只有一件從來冇試過外賣買一個泰式拼盤係精緻版到每款只有一件,仲要切開一半當兩件但份量會唔會少得可憐 ,仲要80蚊,每款平均二十蚊,我以後唔會再幫襯佢
外賣 泰式小食拼盤 (小)
餐牌上雖然係寫有四款食物,雖然括號係小,但每款只有一件

泰式小食拼盤(小)
2022-11-12
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
  • 泰式小食拼盤
高度獲眾人喜愛的 #泰式料理 ,吃很飽、環境乾淨、交通方便。⋯⋯⋯🔴推薦必點🟡可有可無💬我們不喜歡⋯⋯⋯🔴椒麻雞真的很好吃,雞腿好嫩,外皮酥脆,內裡多汁,好吃到大家想再點一份。🔴鳳梨蝦球蝦子大,清爽不膩。🔴炒空心菜這裡的菜都表現超棒。🔴炒高麗菜這裡的菜都表現超棒。🔴涼拌大薄片酸甜口味很下飯,這道菜在最後才上我們一樣吃光,單吃不膩很爽口。🟡檸檬魚味道不重感覺是不夠酸,但肉質不錯。🟡打拋豬比較台式的口味,滿下飯的。💬月亮蝦餅就是無記憶點的一道菜,不驚豔、不好吃、不會想再點。💬綠咖哩雞同上。綜合以上,現在加入小食泰Line會員會送飲料喔,泰奶或是紅茶擇一,吃飯還可以累積點數下次使用喔~小食泰的水是有檸檬清香的,自取;餐具也是自己拿喔,上菜速度蠻快,飯不是吃到飽但蠻大碗。小食泰讓我覺得用心的地方還有餐具,可以看到我們桌上的盤子有很多是魚形狀的,我是很重擺設的人,這點有加分!這次來的大家一致喜歡小食泰,我們會再回來吃我們喜歡的料理

⋯⋯⋯🔴推薦必點🟡可有可無💬我們不喜歡⋯⋯⋯
🔴椒麻雞
🔴鳳梨蝦球
蝦子大,清爽不膩。
🔴炒空心菜
這裡的菜都表現超棒。
🔴炒高麗菜
這裡的菜都表現超棒。
🔴涼拌大薄片
🟡檸檬魚
味道不重感覺是不夠酸,但肉質不錯。
🟡打拋豬
比較台式的口味,滿下飯的。
💬月亮蝦餅
就是無記憶點的一道菜,不驚豔、不好吃、不會想再點。
💬綠咖哩雞
同上。

這次來的大家一致喜歡小食泰,我們會再回來吃我們喜歡的料理