2022-07-09 29 浏览
喺The One行行吓街,求其入咗間餐廳食,估唔到有驚喜。幾個朋友都唔係好肚餓,所以就叫咗幾樣嘢食一齊share,埋單發覺性價比幾高,下次有機會再嚟試埋其他嘢食~喺手機落單嗌嘢食之後冇幾耐好快就上菜,首先嚟咗個牛舌沙律,牛舌份量比想像中多,唔止一啲餐廳咁好孤寒得幾粒,同埋粒粒都肉厚多汁,燒到啱啱好,唔會過熟咬唔開,亦都冇筋,下次去想試埋個和牛沙律。第二道叫咗蟹肉闊意粉,係我覺得咁多嘢食中最好味。首先同沙律一樣,蟹肉份量超級多,幾個朋友share都夠食。另外佢主打手打意粉,啲意粉比平時食到嘅有咬口,少少煙韌,幾有蛋香,必嗌之選。最尾叫咗個甜品tiramisu,因為我本身唔太好甜品,覺得呢個甜品中規中矩,唔會太甜。

2022-07-07 44 浏览
同朋友係附近睇完戲,所以就係the one到食野。睇呢到既餐牌都幾多選擇,主打西餐。叫左個熟成厚切牛舌沙律,好香! 呢個味道有少少日式咁,有D麻油香,仲有D蒜片,牛舌又真係全部都好厚切,而且唔會UN,成個配搭都好fresh。主食都叫左蟹肉意粉,係手打闊意粉來的,唔知係咪因為咁,比平時的有咬口。蟹肉撕成碎塊,基本上每食一啖意粉,都一定有蟹肉,yumyum!而且仲好香蒜味,食到唔停口! 另外都叫左Margherita pizza,份量都OK,薄批邊,幾脆口。甜品都有好幾款,掙扎左好耐要食邊款,見waffle都好正咁,但最後簡Tiramisu,呢到既Tiramisu同平時既賣相都幾唔同,不過佢個咖啡味唔算好濃,岩曬比較怕苦既我! 面個D cream仲好smooth! 見佢都好多野飲好吸引,不過今次好飽了,就冇叫左。下次再黎會叫埋野飲試試佢!
2022-07-06 36 浏览
What a surprisingly traditional Japanese restaurant in TST😍十分推介👍🏻The decoration is beautiful and stunning 🤩 it is also very eye-catching too ! We ordered this beef 🥩 (和牛)with salaD 🥗 And the meat is yummy ! We love the taste so much ❤️💖 the sauce is perfect match with the beef & salad 😍It is fresh . Of coz , we won’t miss this signature dish- Shrimp 🍤 spaghetti 😋 very yummy ~ must give it a try as it is very special . Very special . The sauce is strong . 扭紋意粉All set include a 味增湯 & potato 🥔 salad

It is quite full for 2 ppl👍🏻👍🏻worth trying

2022-07-05 35 浏览
今日又去了『The one』閒逛,人流比之前好多了。行了數層,太多美食佳餚,有新的店,特色的店,左選右擇,最終落腳於『五要素食堂』。開闊的店面,無間隔的設計,溶入在商場之內,簡約美一覽無遺。這裡以牛肉為主,Pizza為從,漢堡為輔,飲料為特色。各司其職,配搭得宜。前菜薯蓉沙律,一啖一清新,一咀一嚼,開胃益脾。主食是"黑毛和牛丼",雖然它有“特大黑毛和牛丼”,不過基本的份量已經足夠,如果大家好吃牛肉,當然建議可以叫特大份,這樣也可以和朋友分諸同好。牛肉煙韌適中,有炭燒香味,再沾些許檸檬清香,令人回想在日本吃牛肉的經歷,水平最少在七八成上下,當然調味略重是要注意一下。忘了加一個青森温泉蛋,因為珍珠米煮得很好,水份足夠,夠彈牙,如果再沾少少蛋醬,其妙無窮。叫了一杯凍静岡草莓拿鐵,之所以是特色,三層分佈,奶蓋,拿鐵,草莓各有分工,互有替補,奶蓋襯托草莓的清淡,草莓分擔咖啡的濃郁,咖啡溶入在奶蓋的香滑。希望大家不會覺得太淡味,會欣賞其中配搭。
前菜薯蓉沙律,一啖一清新,一咀一嚼,開胃益脾。
题外话/补充资料: 希望喜歡的朋友,關注本號。 吃盡天下美食為樂。
2022-07-04
2022-07-02 19 浏览
The One日式和牛丼飯🇯🇵#kiugor食日本菜 #kiugor食在尖沙咀🚩五要素食堂 尖沙咀彌敦道100號The ONE3樓L308號舖燒美國黑毛和牛丼青森溫泉玉子🥩和牛切得薄身而且肉質夠嫩 加咗少少乾蒜片 紫菜同黑芝麻 燒到7至8成熟 一啲都唔難咬 珍珠米仲索曬和牛嘅燒汁 撈埋溫泉蛋超級香~~ 丼飯有配火箭菜同埋一細塊檸檬可以 中和返比較油膩嘅和牛同燒汁凍靜岡草莓拿鐵🍓拿鐵微甜 泡沫份量適中唔會太多 飲落有淡淡嘅士多啤梨香味#hkfoodie #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #hongkongfoodie #hongkongfoodblogger #香港美食 #尖沙咀cafe #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #香港好去處 #放假好去處 #打卡好去處 #人氣美食 #吃貨日記
The One日式和牛丼飯🇯🇵

凍靜岡草莓拿鐵🍓
拿鐵微甜 泡沫份量適中唔會太多 飲落有淡淡嘅士多啤梨香味

2022-06-27
2022-07-01 41 浏览
夜晚係尖沙嘴打算食個快飯,見到The One有間丼飯就go go go!係牛舌同黑毛和牛丼之間糾結咗好耐,最後都係揀牛舌啦!同好多鋪頭一樣,雖然有實體menu睇,但落單都係scan QR code自己落就ok.等咗一陣就上菜啦!//厚切牛舌丼配青森溫泉玉子//+$18 要咗定食(有湯同薯蓉)啲牛舌超!級!好!食!厚切個口感真係無得頂,加埋啲蒜片好惹味!分量仲要唔少!超級推介!個洋蔥湯就偏鹹少少,薯蓉都幾butter。.口痕嗌多個日本和牛薯餅🤣分量好多有四大舊個餡又係好creamy,食到有和牛粒、薯蓉。食完超級飽肚!個醬有少少酸鹹味,但唔係好估到係啲咩🤣Overall都係個唔錯嘅dinnerI will be back for the 厚切牛舌!
係牛舌同黑毛和牛丼之間糾結咗好耐,最後都係揀牛舌啦!

等咗一陣就上菜啦!
//厚切牛舌丼配青森溫泉玉子//
+$18 要咗定食(有湯同薯蓉)
熟成厚切牛舌i丼配青森溫泉玉子

啲牛舌超!級!好!食!
厚切個口感真係無得頂,加埋啲蒜片好惹味!
分量仲要唔少!
超級推介!
個洋蔥湯就偏鹹少少,薯蓉都幾butter。

口痕嗌多個日本和牛薯餅🤣
分量好多有四大舊

Overall都係個唔錯嘅dinner
I will be back for the 厚切牛舌!
2022-06-29 30 浏览
今天工作來到尖沙咀,午膳時間烈日當空,真會把人熱溶了。炎炎夏日,最好就是行商場,和同事來到「The One 」的「五要素食堂」食lunch。餐廳有室內和室外,天氣咁熱,一定無人坐室外啦!店前有幾張大餐牌,午巿套餐選擇多,也有甜品和特色飲品。洋蔥菇湯和沙律薯蓉都好味《燒熟成厚切牛舌丼》丼飯有新鮮沙律菜伴碟,牛舌份量多,味道香濃,較煙韌,喜歡彈牙和有牙力的朋友,可以一試。《燒雞肉丼》雞肉丼除了有沙律菜,還有很多紫菜絲,雞肉有日式照燒汁的味道。
店前有幾張大餐牌,午巿套餐選擇多,也有甜品和特色飲品。

洋蔥菇湯和沙律薯蓉都好味

《燒熟成厚切牛舌丼》

《燒雞肉丼》

2022-06-28 31 浏览
我發現呢度既兩人餐真心抵食,但我今次獨自一人快樂,叫唔到。我只叫了一個和風煙肉pizza,有紫菜同埋焗到香脆有油香既煙肉,只是9吋,已經好夠我一人食。中意意式工藝既批式,好chewy.甜品係matcha紅豆窩夫,主要係面頭有好多matcha粉,紅豆好有驚喜,煮到好綿密甜甜地,而個cream就咸咸地,正呀!窩夫其實仲有咸點,都好有睇頭咁,但因為我叫左主食,所以想試甜點。見佢平日午餐menu都幾抵食。
2022-06-26
2022-06-24 50 浏览
Happy Friday好心情,所以去左The One呢間Fifth Element Shokudo食個靚Lunch。兩個人分別點左美國黑毛和牛丼同熟成厚切牛舌丼,兩個丼飯都有另加青森溫泉玉子。加配定食就會有埋濃厚男爵薯仔沙律同日式洋蔥湯,兩樣都OK,日式洋蔥湯都幾濃味。兩個飯既牛肉都幾Juicy,唔會太油,牛舌都幾好,但我鍾意和牛多D。兩個飯都有配火箭菜同烤蒜片,都算幾豐富。另外叫多左個靜崗柚子胡椒雞翼,雞翼上既胡椒好惹味,同有柚子汁滲透左既雞肉好配合。飲品就只係要左個Iced Mocha,奶味偏重,都OK。
飲品就只係要左個Iced Mocha,奶味偏重,都OK。
2022-06-24
午餐
2022-06-24 52 浏览
星期五無飯帶,同老公一齊出去食lunch。我揀左間餐廳地點好方便,位於The One 3/F既Fifth Element Shokudo。餐牌上大致上分為飯、扒類、沙律、手工意粉、雞翼、薄餅、小食、甜品、飲品既類別,唔駛驚揀唔到岩心水既野食。我地揀左兩個丼飯,一款雞翼同一杯野飲。日式洋蔥湯好濃黑椒同胡椒味,食濃厚男爵薯仔沙律開下個胃先。美國黑毛和牛丼青森溫泉玉子溫泉玉子篤爛再撈飯食最正,lunch食到一片片和牛有種高級既享受,和牛幾有牛味,仲有沙律菜伴碟。熟成厚切牛舌丼青森溫泉玉子牛舌有好多粒,而且粒粒都好厚身,但又一啲都唔韌,唔錯。靜岡柚子胡椒雞翼有5件,都幾大隻,胡椒味幾出,炸得幾香脆。凍咖啡摩卡叫返杯凍飲消下暑,咖啡味比朱古力味出啲,面頭有奶泡做裝飾。
星期五無飯帶,同老公一齊出去食lunch。
我地揀左兩個丼飯,一款雞翼同一杯野飲。
日式洋蔥湯好濃黑椒同胡椒味,食濃厚男爵薯仔沙律開下個胃先。
日式洋蔥湯&濃厚男爵薯仔沙律
美國黑毛和牛丼青森溫泉玉子
美國黑毛和牛丼青森溫泉玉子
熟成厚切牛舌丼青森溫泉玉子
牛舌有好多粒,而且粒粒都好厚身,但又一啲都唔韌,唔錯。
熟成厚切牛舌丼青森溫泉玉子
靜岡柚子胡椒雞翼
有5件,都幾大隻,胡椒味幾出,炸得幾香脆。
靜岡柚子胡椒雞翼
凍咖啡摩卡
叫返杯凍飲消下暑,咖啡味比朱古力味出啲,面頭有奶泡做裝飾。
凍咖啡摩卡
2022-06-24
2022-06-23 24 浏览
呢間喺The One樓上,佢哋都有好多款式,睇到我花多眼亂🤓-午市套餐(平日限定12:00~16:30)美國黑毛和牛沙律 $128我今日唔想食咁飽所以冇叫飯叫咗沙律😁但佢個沙律都好好食,食得出材料好新鮮,蕃茄應該係醃過嘅,咬落去一咬爆汁,好fresh~黑毛和牛熟度啱啱好,濃郁肉香,軟嫩口感❤️-肉桂富士蘋果日式窩夫 +$38濃郁既肉桂蘋果,仲好重手比好多cream我,唔通知道我鍾意食cream🤣配埋窩夫一流呀!

午市套餐(平日限定12:00~16:30)
美國黑毛和牛沙律 $128
我今日唔想食咁飽所以冇叫飯叫咗沙律😁
黑毛和牛熟度啱啱好,濃郁肉香,軟嫩口感❤️
肉桂富士蘋果日式窩夫 +$38

2022-06-21 61 浏览
呢日同女朋友喺尖沙咀睇完戲諗食咩好,見到間餐廳明明係一d 西式菜式為主,偏偏做到好日系幾得意,見晚餐時間尚早可以walk-in 就即刻試下先!原來大部份食材都係日本產,係真.和洋食屋,月手機落咗order 之後好期待佢嘅手勢!其實除咗京都宇治抹茶出名之外,靜岡抹茶都好有名氣架!第一次試到呢種抹茶嘅Matcha Latte,抹茶味濃郁,估唔到都可以咁好飲!薯條點味噌醬咁特別?仲要有蟹肉!隻醬嘅蟹味好出,拎嚟點薯條有驚喜,鹹香味配搭幾好,薯條面仲有紫菜粒點綴,超正!牛舌燒得啱啱好,外脆內軟,入口好甘香,落埋檸檬汁夠晒fresh!想講佢個米係用富山縣天盛米,係從來未試過嘅飯。係珍珠米無誤,但係粒粒分明唔會一pat 飯咁,有口感得嚟又香!呢兩樣跟丼飯加$18就有,但係一d 都唔hea 嘅薯仔沙律,調味上平衡得好好,鹹鹹地又有青瓜、洋蔥同沙律菜補充口感,加埋芝士碎,幾種香味係個口入面齒夾留香,絕對唔比其他菜式失色!係洋蔥湯胡椒味太搶,d 洋蔥味同菇味出唔到,少少可惜。當然要有甜品埋尾啦!d 蘋果同肉桂煮到焦糖化,上到枱係超香!女朋友係肉桂控即刻好興奮切嚟食。食落去連個窩夫都有驚喜!唔係脆口即散個
呢日同女朋友喺尖沙咀睇完戲諗食咩好

凍靜岡抹茶拿鐵

其實除咗京都宇治抹茶出名之外,靜岡抹茶都好有名氣架!

濃厚男爵薯仔沙律、日式洋蔥湯

呢兩樣跟丼飯加$18就有,但係一d 都唔hea 嘅薯仔沙律

肉桂富士蘋果日式窩夫

。食落去連個窩夫都有驚喜!唔係脆口即散個種,係少少煙韌但又少少脆,牛油味好足,配埋cream 就唔會太乾,成件事好perfect!

Feel 到佢所有嘢食都好盡善盡美
,呢種味道足以令我會想番兜好多次!嗰日見到隔離枱食緊Pizza好吸引,下次會想試埋!

濃厚男爵薯仔沙律、日式洋蔥湯
肉桂富士蘋果日式窩夫
2022-06-21 55 浏览
呢排有套戲好旺場,為咗要買到靚位,今晚收工就過左去尖沙咀買定戲飛,再食返晚餐先返屋企!地點方便嘅The One有非常多餐廳,今晚就揀咗日式洋食 — Fifth Elements。餐廳算半開放式,感覺幾開揚,未入餐員工就已經好客氣地招呼,而估唔到嘅係,員工全部都係講英文,令我有置身係西餐廳嘅感覺🤣熟成厚切牛舌丼($88)呢度用料幾用心,用咗日本產富山縣天盛米,粒粒珍珠米食落好香,落咗少少醬同紫菜增加風味,牛舌煎到外面好香,入面肉質好軟嫩又juicy,加埋炸蒜片一齊食真係幾正!另外,加$18可以加配定食,有濃厚男爵薯仔沙律同日式洋蔥湯,個人好鍾意個薯仔沙律,有洋蔥、青瓜同薯仔,面頭芝士味超濃!蟹肉味醬薯條 ($68)非常特別嘅送酒佳餚,新鮮炸起嘅超香口薯條,蘸一蘸有唔少蟹肉嘅沙律醬,完全食到停唔到口!肉桂富士蘋果日式鍋夫 ($68 )全部係自家製日式鍋夫,比起平時食嘅牛油味同蛋味冇咁濃,比較脆身,配埋好香嘅肉桂同酸酸甜甜嘅富士蘋果,係好好嘅飯後甜品。凍靜岡抹茶拿鐵($42)奶味好香但抹茶味唔算太濃。下次黎要約多幾個朋友試吓佢嘅手工製作薄餅、創意料理同飲下酒!

濃厚男爵薯仔沙律
日式洋蔥湯
肉桂富士蘋果日式鍋夫
濃厚男爵薯仔沙律
日式洋蔥湯
肉桂富士蘋果日式鍋夫
2022-06-20 30 浏览
餐廳位於The One裡面,相當就腳,建議去之前就訂左先。燒美國和牛丼肉主要係半生熟,加上蒜頭同埋燒肉汁,份量啱啱好。甜品抹茶大倉紅豆窩夫好重抹茶味,加埋帶甜嘅紅豆同埋好脆嘅窩夫,鍾意甜品嘅唔可以錯過。
餐廳位於The One裡面,相當就腳,建議去之前就訂左先。

燒美國和牛丼
肉主要係半生熟,加上蒜頭同埋燒肉汁,份量啱啱好。

甜品
抹茶大倉紅豆窩夫
2022-06-19 29 浏览
同朋友係尖沙咀行街 兩個人黎the one 呢間日式cafe 食野😍我係俾lunch menu 個咖哩吸引左入黎🥰 而lunch set 本身包咗洋蔥湯仲有薯仔沙律,薯仔沙律有芝士碎 洋蔥 青瓜 好fresh 好開胃❤️ 得一款咖喱揀 係慢煮牛舌 一上菜好香 碟飯好熱好香 係日式甜甜地既咖喱 半生熟蛋又滑🥰🥰🥰朋友就食特大黑毛和牛飯 份量好多 唔駛咩汁 牛味已經好出色 🤤 而我覺得最正係雞翼呀 食lunch set 加$38就有5隻雞翼 我覺得呢個係勁抵加 雞翼好香脆 入面juicy 。有幾隻味道揀 我地揀左 蒜蓉牛油 無得輸。 雖然呢到店員都唔識講廣東話 係自助落單 但係佢哋都好有禮貌。
同朋友係尖沙咀行街
兩個人黎the one 呢間日式cafe 食野😍