係中環做野,日日都見到有人龍,直至無哂遊客,人龍就唔見左😂lunch time 1230落到去,有小小人龍出現,大概5分鐘唔使就入到去👍🏻睇左食評,當然有哂心理準備。預期唔會太好,但都係想試下,話哂都係出名,旅遊書推介。牛腩一般,其實食唔出係咪新鮮牛腩,但河粉真係好差,一啲都唔滑,我同事話10蚊就抵食🤣🤣🤣但佢開左咁多年,係有佢成功既地方。只係口味人人不一,所以我覺得一般岩我口味喇!但都係一個好既體驗!不用排長龍既人龍店😊
  • 清湯牛腩河
2020-10-18 902 浏览
It's good when you don't have to line. But is it that good - no. It is not worth the hype. Curry beef brisket is a bit salty but otherwise it is pretty good deal and tasteDefinately an establishment to go to when no line and support it so it stays aliveIf you are on Gough St and you want to have Hong Kong food then go Kau Kee and not the tomato soup CCT opposite as Kau Kee is better. Otherwise Zagin on Gough Street is best thing in sheung wan

Curry beef brisket
前2天9月23日専程坐車到上環九記嘗嘗清湯牛腩麵,到座後叫了2碗清湯牛腩麵,來了2碗都是粗面,原來現時没有幼麵的選擇。麵硬口感差,湯底味精重及甜味太重,十分奇怪為何甜味咁重,牛腩味淡粗鞋,牛腩順纹切法奇怪,令牛腩肉質口感太韌不好吃。。。以前人山人海的九記清湯牛腩去了哪兒呢???收費每碗成惠$55元正,收費與食物質素完全不符比例!!!怪不得全店客人疏落,不用排隊等侯便有位。真的完蛋了,照片也没拍便速速结賬離去。之前看到的差評也设在意,原來是真實寫照。。。。其他地点收費三,四十元的清湯牛腩,比九記的清湯牛腩還好很多。
2020-09-23
2020-09-17 1088 浏览
十幾年冇食今日路過,點知真係令我懷疑從前嘅我,啲牛腩一個字柴,個湯又甜又怪而家連對筷子都換咗即棄餐具,用即棄餐具真係會冇咁好食㗎,不過原來佢巳經唔好食!我會完全忘記佢

2020-09-17
2020-09-15 931 浏览
限聚令放寬、昨日同老友記即興落九記隊翻碗麵,唔使排隊,馬上入閘。先叫碗咖喱伊,20年來從來未試過食剩半碗、啲面煮得過諗,嗰啲牛腩望落去好似全部一絲絲以為已經問得溶化,點知全部攝牙,啖湯大不如前,沒有咖喱的香味,食食吓仲送條頭髮俾我再來一碗淨爽、咁多年來不嬲不是每舊係爽就係人都知,總會俾啲下欄嘢你,但爽腩完全唔掂,一啲都唔爽,唔入味、太多肥油淨河粉:湯永遠係靈魂,飲落去同之前簡直天淵之別,好像飲師姑尿一樣淡而無味舊夥計同我講雖然我哋人腳有少少變動但係最緊要牛腩冇變........PS : 去之前請你煲一煲 「暗花」先好去

PS : 去之前請你煲一煲 「暗花」先好去
2020-09-13 641 浏览
住了香港那麼多年從來沒有去這家店吃。第一因為地點比較偏僻,而且一直聽到這家店很多人排隊,所以一直沒有過來嘗試。今天周末剛巧到附近吃晚餐,看到這家店終於鼓起勇氣入內。由於是下午茶時間所以基本上沒有什麼人不用排隊。這家店在是香港開了80年的老字號。全店只買一款產品就是牛筋腩面。點了最有名的咖喱牛筋腩伊面,份量不大但已經要60元實在不算便宜。牛筋腩非常多而且煮得非常嫩滑,咖哩的味道簡直就是齒甲留香,又辣又香口。最驚喜的是伊面,很少店鋪會用伊麵配上牛筋腩這種做法。伊麵泡在咖哩汁內。完全吸收了咖喱的味道實在超級好吃。這次的偶遇簡直就是太值了。

2020-09-12
  • 咖喱牛筋腩伊面
2020-06-10 1932 浏览
食了一個清湯午腩河($55)1. 味道平平牛腩有臘鴨味牛腩偏肥湯河上有一厚厚油層河粉太碎了桌上沒提供辣椒油2. 對服務有保留可能因為我問左樓面加凍飲是正價($25)就唔要,所以我飲一啖自攜樽裝茶,還沒有放上枱,正想放回袋,佢立即提我餐廳不可飲自攜飲品😂其實佢啱嘅,揸正嚟做講真,大把清牛腩河做得好過佢平過佢,這牛腩河性價比太低了。例如尖東兩間扎根多年粉麵舖。呢個價錢,不如食一係例分家雲吞麵,細碗但高質👍
食了一個清湯午腩河($55)

1. 味道平平
牛腩有臘鴨味
牛腩偏肥
湯河上有一厚厚油層
河粉太碎了
桌上沒提供辣椒油

2. 對服務有保留

呢個價錢,不如食一係例分家雲吞麵,細碗但高質👍
清湯牛腩河
清湯牛腩河
完全唔掂 好失望 只呃到遊客首先佢分量太少 d麵女仔要食碗半先飽 男仔要食兩碗其次d湯完全唔掂 我覺得佢係太好生意所以搞到唔夠湯 所以d湯好淡跟住就係服務態度差 一入去就催你落單 坐得又唔舒服 收銀條友串過碼頭孤里比錢我都唔會食第二次!
完全唔掂 好失望 只呃到遊客
首先佢分量太少 d麵女仔要食碗半先飽 男仔要食兩碗
比錢我都唔會食第二次!
2020-06-04 1527 浏览
聽見九記牛腩重開,兩公婆作為老顧客好開心又可以嚟食牛腩伊,兩個人食咗三碗牛腩湯伊麵。九記牛腩嘅牛腩其實唔算十分好,但佢個湯底好好。宜家啲牛腩質素已經比以前自由行盛行時候好番好多,部位接近崩沙腩。喺九記要食好啲嘅牛腩要用天價食佢嘅爽腩。

清湯牛腩伊麵
清湯牛腩伊麵
2020-05-29 800 浏览
久しぶりに行くと筋が分からず迷ってしまった。 この暑い中 余計に動くと息苦しくたまらない。 マスクが熱苦しく、本当はカレーを食べよう思っていたが、それどころでないのでレギュラーメニューの上湯牛腩 。 麺は伊麺にした。シンプルだがスープの油に旨味ありあっさりながらコクがある。日本の凝った拉麺もいいがこの味は捨てがたい。今は、誰も並ばず不人気店のような人の入りで、昔の2時間待ちは嘘のように思える。 甘〜い 凍奶茶もいつも以上に美味しく思えた。

上湯牛腩伊麺
2020-05-29
上湯牛腩伊麺
2020-04-01 1977 浏览
📍Sheung Wan📍..Lunch time 又俾我格離大廈做野既bestie帶我去好出名😣😣😣排哂長龍😣😣😣😣既九記牛腩🤩🤩🤩🤩🤩, 我記我幾年前一直經過都想試, 無奈人龍太長,所以一直都無去, 今日唔知點解得3個人排, 太好彩了😉😉...📍清湯咖喱河💰Within HKD 80.00 📌味道:7.8/ 10 分牛肉入味, 唔鞋口, 佢一碗份量唔大, 麵唔多建議同d staff講話多蔥🤩🤩呢個係signature 黎, 同朋友黎share 可試多幾種味🤗...📍咖哩牛根河💰Within HKD 80.00📌味道:8.5/10分(由於我太重口了, 所以會中意呢個多小小, 好好彩我地點既兩碟都算入味, 牛根係會有肉味, d 根好淋好好食🥺😭❤️...我覺得香港大部分茶記既牛腩麵做得唔差, 市場上大部分都做到7.5/10 分以上水準. ..呢間九記好食。 但老實講, 佢係未到好似外邊講到咁驚豔咁驚喜, 我未必會排哂長龍專燈黎食, 佢係好食, 但我都有d失望, 朋友外界網上都大部分誇大左個味道....🤷‍♀️...📍環境:6/10分(乾淨整齊)📍Outdoor area is not ava
📍Sheung Wan📍
📍清湯咖喱河
📍咖哩牛根河
💰Within HKD 80.00
📌味道:8.5/10分
📍環境:6/10分(乾淨整齊)
📍Outdoor area is not available** (No smoking)
📌不可帶寵物黎餐廳🐶 (outdoor area)
📌要加1
2020-03-13 1508 浏览
一向佛系(不愛排隊或挑非繁忙時段去)的我,雖然久仰“九記”大名多年也隱忍不動。因為要去上環辦些私事,想起疫情爆發對餐飲業的影響,決定趁機一訪“九記”,果然唔使排隊 座位仲好鬆動雖然吃過的朋友告訴我,說最好吃的就是最貴$188的爽腩,但因為只一個人就做罷。試一下最基本的清湯牛腩河,碗不大(起碼比市面一般的粉面店細碗) 河粉應該是向外面拿貨,質量中等不過不失,不算最滑的。牛腩燉得好腍,好彩的係有幾塊近坑腩(牛腩 Random斬,當然沒可能全部靚位,想食靚野就俾$188食爽腩啦🤭),故有幾塊腍的來都有咬勁。那$55一碗的牛腩河賣㸃是什麼?應該是湯底,比一般清湯濃郁真材實料,甘甜牛味濃,所以明白為什麽他家碗細,那樣才不用給太多湯你🤭惜貨&孤寒得很😅😅睇過好多食評話差、覺得物不所値,但我覺得比一般的粉麵店係好食😋😋 一碗老老實實冇花巧的牛腩粉因為有預期的味道,再好食都唔會曉飛(除非好似分子料理,食物嘅外形同味道完全唔match才會有驚艷) 如果我家樓下嘅粉麵店都買到35蚊的話,42-46是我給的合理價,另外的$$就是給他的名氣和尊嚴(㸃解同街的外國餐廳一個小食可以賣的好貴?㸃解市面上有些垃圾拉麵

睇過好多食評話差、覺得物不所値,但我覺得比一般的粉麵店係好食😋😋 一碗老老實實冇花巧的牛腩粉因為有預期的味道,再好食都唔會曉飛(除非好似分子料理,食物嘅外形同味道完全唔match才會有驚艷) 如果我家樓下嘅粉麵店都買到35蚊的話,42-46是我給的合理價,另外的$$就是給他的名氣和尊嚴(㸃解同街的外國餐廳一個小食可以賣的好貴?㸃解市面上有些垃圾拉麵都60+)

很多人覺得他家的牛腩麵唔抵食!絕對係因為九記當旺時環境逼擠,一張小圓桌要坐5個人😳😱 誰説環境不影響食物的味道?起碼如我,可以在一個悠閑寬鬆的環境進食,故還是很期待以后有機會再來食下佢最貴的爽腩😋😋

PS:飲品要廿幾一杯,我就不建議在他家叫,去對面勝香園再食多餐奶茶脆脆好過
2020-03-12
2020-03-10 1406 浏览
今日專誠來拜會這間遠近馳名的牛腩麵店,網上有很多好評,又有很多明星光顧,以往都要排隊。最近受疫情影響,很多名店終於都不用排隊了。設有最低消費額。牛腩河粉$55份量極小,只是比飯碗大小小,所以有少少驚訝。湯底呈淡啡色,聞起來有牛香,一嘗起湯汁,是清淡之餘,有濃郁的牛香而不肥膩,你都可以在碗中見不到油光,真是好好飲的湯,所以我是第一次在吃牛腩河時會喝完所有湯水,真是好棒的湯底。至於牛腩都煨得好軟霖,但不稱得上勁好吃,河粉都滑溜,還好。我們雖然不用排隊,但需要搭桌,而我搭桌的朋友就吃了兩碗牛腩麵,還飲完所有湯水。所以真正的美食是反映在碗底。

牛腩河粉$55

牛腩河
2020-03-09
牛腩河
2020-02-16 1012 浏览
I came here the other day shortly before it closed, and dined by myself. You are able to get all sorts of variations of beef noodles, but I opted for 伊麵 and 肥牛. This alone was $60 hkd, though I got an additional side order of vegetable which was $25.The noodles come out extremely quickly. There isn’t a whole lot of food to be honest, but the portion isn’t small either. The soup was actually really salty, and while I was fine with it, I think for most people the soup would probably be too much.Un

Unbelievably, the vegetables were even saltier. I think I would probably avoid this next time, because the quality of the vegetable you get is not worth the amount you pay for it, though it is already fairly cheap.

In short, I would eat here again, but I think this place is slightly overrated.
2020-02-15
$60 (宵夜)
2020-02-10 1095 浏览
自由行及國內遊客盛行了網紅店打卡以後(因為大眾點評和小紅書等的普及),超級討厭排隊的我過去幾年基本上都沒有在店裏吃過,真係好想吃非不得已就打包坐喺車度食。今天經過中環,直行直入坐低點菜,沒有了以前吹你落單跑來跑去的熱鬧。收銀姐姐態度好好,夥計恭恭敬敬,沒有了以前生意多到唔願做的氣焰。見唔到門口個位精通四五國語言的阿姐很是懷念,以前買外賣🥡,站在她旁邊,一打十,說完普通話說英文連韓文日文都琅琅上口,如今遊客沒有了不知道他是否成為首名裁員呢?朋友問我點解張相影得咁衰,其實佢哋已經好慘了實在不忍心光明正大rub it in 風水輪流轉,有誰又會想過我們香港旅遊業有這一天?入返正題,牛爽腩仍然好味但湯就真係喊左啲,晚上不停口渴

入返正題,牛爽腩仍然好味
但湯就真係喊左啲,晚上不停口渴
  • 上湯牛爽腩