2020-01-09 244 浏览
去炮台山附近做嘢,約埋老公一齊晚飯。本來提議去食拉麵,不過老公話想試下呢間主打台灣菜的「九份飽」。餐廳裝潢很有特色,設計走懷舊風,店內外都有不少九份的著名景點和裝飾,如昇平大戲院、復古燈籠、舊式雜貨店等,與店名互相呼應。點菜紙一張過,食物選項雖然不算很多,但一目了然,清晰簡單。懷舊魯肉飯 ($40/大):五花肉滷得很入味,帶豐富油脂,但又肥而不膩,入口即溶,完全是正宗台味。最喜愛就是上桌時飯面還配有半隻滷蛋,絕對是佐飯佳品。肉鬆起司蛋餅 ($30):蛋餅烤得剛好,蛋和餅皮貼合,煎蛋厚而嫩,金黃富蛋香,吃起來不油膩。芝士半溶,分量適中,醬汁酸甜醒胃,再加滿滿的肉鬆,非常可口,值得一食再食。台灣香腸 ($35):香腸應該係喺台灣入貨,口味好正宗,腸皮煙韌有咬口,而且煎得好香脆,咬下有肉汁同油脂,味道帶甜,與蒜片一齊享用,辛香微辣,味道超夾。酥炸魷魚 ($42):魷魚即叫即炸, 放上檯時仍熱辣辣,炸粉不算厚,只有薄薄一層,入口一點也不硬,外面夠脆又唔太油膩,內裡軟熟甘香,一場嚟到,當然要食埋甜品先走,於九份芋圓 ($35/冷) 和黑糖花生麻糬之間揀了前者,芋圓份量甚多,非常足料,有三色芋圓、
點菜紙一張過,食物選項雖然不算很多,但一目了然,清晰簡單。
一場嚟到,當然要食埋甜品先走,於九份芋圓 ($35/冷) 和黑糖花生麻糬之間揀了前者,芋圓份量甚多,非常足料,有三色芋圓、珍珠、紅豆、仙草和豆腐花,上桌時大大碗。仙草有清新的草香味,微微爽口;豆腐花口感超滑。芋圓十分煙韌,甚有嚼勁;紅豆煮得非常鬆化,入口有豆香。整體味道十分配合,清淡爽口,不會死甜。
藍莓七喜 ($18):七喜平時就飲得多,但藍莓七喜真係第一次試,原來味道都幾夾,藍莓酸酸甜甜,加埋有汽的七喜,配搭新鮮,飲落可口清爽。
2020-01-09
最近行過炮台山,發現咗一間台灣餐廳,餐廳嘅裝修好吸睛,突然口痕又要醫肚,所以就入咗去試吓。 餐廳裝修以台灣風格紅燈籠為主,好有台灣的感覺 雖然呢間餐廳唔係大,但係都就坐得舒服。 叫咗一款《台灣擔仔米粉》,呢碗野有鹹酸菜、蝦、貢丸、肉操同半隻蛋,非常足料,台灣米粉入口非常爽。  而我老公就叫了一碗《紅燒牛肉麵》,牛肉的做法跟出邊有點不同,驟眼看有點似牛展,湯底味濃。 小食點了一款《蚵仔煎》,分量多,又多蚵仔,十分足料,入口口感豐富。 甜品點了熱的《九份芋圓》,入口不太甜,芋圓好煙軔,熱的比凍的好吃,很有台灣的感覺啊。 因為點了麵食,所以加$10可以有一杯指定的飲品,我還加了珍珠呢,飲得之餘還有嚼勁。

餐廳裝修以台灣風格紅燈籠為主,好有台灣的感覺

雖然呢間餐廳唔係大,但係都就坐得舒服。

2020-01-07
2020-01-06 151 浏览
剛剛上個月去完台灣旅行回來,翻看了手機內的相片,發覺實在很想念當地的美食,於是便相約好友於今晚來這間九份飽細味一番。店內的裝修環境真的有點像台灣當地的食店。台灣香腸食物上菜速度很神速,香腸煎得香脆,肉汁豐富不肥膩。淡水蝦捲鮮嫩大蝦放在裡面炸熟,做法跟春卷有點相似,但這款蝦捲皮更薄更香脆。紅燒牛肉米粉嫩滑五香牛展醃得入味,湯底濃味但沒有味精,吃完不會有口渴感,米粉很幼身爽口,吸湯能力一流。懷舊魯肉飯(大)大大碗魯肉飯只是$40, 非常經濟實惠,魯肉份量足夠鋪滿飯面,汁不會過咸,飯粒富有彈性,口感一流。台式飲品跟餐只是加$10一杯。芋圓仙草豆奶芋圓是台灣必吃的甜品之一,堅韌的質感配上香滑豆奶簡直是絕配,還有一大件嫩滑仙草。
店內的裝修環境真的有點像台灣當地的食店。
台灣香腸
食物上菜速度很神速,香腸煎得香脆,肉汁豐富不肥膩。
懷舊魯肉飯(大)
台式飲品跟餐只是加$10一杯。
2020-01-06 37 浏览
天后嗰邊出名多好嘢食 今晚就搭多一個站 黎到炮台山食台灣菜 呢間餐廳係地鐵站行過去幾分鐘時間 7點零鐘已經滿座 好彩朋友醒目有book定位 店面唔大 無論裝修同檯凳定燈光都別有一番心思 感覺就好似去咗台灣九份嘅餐廳咁 😌睇下餐牌先 懷舊魯肉飯(大)朋友話太耐無食魯肉飯 點都要食個大嘅!魯肉大大粒 鋪滿曬喺飯面 仲配有半隻滷蛋 啖啖飯都係魯肉 好滿足😋紅燒牛肉麵 麵條軟度適中 湯底有紅蘿蔔🥕 清甜唔油膩配料有我最愛嘅嘅通菜 芫西 肉鬆起司蛋餅 蛋餅皮夠薄 滿滿嘅肉鬆再配上濃厚嘅芝士 愛辣嘅可以點少少辣醬台灣香腸 35一片片嘅台灣腸配有生蒜頭🧄 就咁食生蒜頭好谷鼻 香口得黎好爽口 而台灣腸相反好軟熟 配埋竟然好夾蚵仔煎 42蚵仔煎🦪表面煎到少少焦黃 粉漿濃稠度剛好 蚵仔煎嘅配料為🦪蚵仔 蔥花 蛋為主 酥炸鹽酥雞即點即炸嘅鹽酥雞 粉漿唔多 食鹽酥雞最正就係啖啖雞肉 鹹度啱啱好 配返杯飲品一流黑糖花生麻糬 25每次去台灣特別鍾意買麻糬返黎做手信 尤其係現做嘅麻糬 QQ嘅黑糖麻糬裡面包住花生餡料 表面灑滿糖同花生🥜碎 一口一小塊 還不錯吃喔!茉香奶茶 熱 微甜淡淡嘅絲滑茉香奶茶 個人唔鍾意太甜我

睇下餐牌先

懷舊魯肉飯(大)
朋友話太耐無食魯肉飯 點都要食個大嘅!

麵條軟度適中 湯底有紅蘿蔔🥕 清甜唔油膩
配料有我最愛嘅嘅通菜 芫西

台灣香腸 35
一片片嘅台灣腸配有生蒜頭🧄

蚵仔煎 42

酥炸鹽酥雞

黑糖花生麻糬 25

茉香奶茶 熱 微甜
淡淡嘅絲滑茉香奶茶 個人唔鍾意太甜我特別叫咗微甜 (可選正常 少糖 半糖 微糖 無糖) 微糖即三成甜 對我黎講啱啱好 不過天氣凍 好快就凍咗

整體黎講 店面雖然細細 感覺好有人情味 客人多但係上菜快 價錢平民吸引好多人黎堂食/ 外賣 建議早少少黎食 埋單八點鐘已經要等位😋😋

• 紅燒牛肉麵
  • 肉鬆起司蛋餅
  • 懷舊魯肉飯
  • 黑糖花生麻糬
  • 台灣香腸
2020-01-02 677 浏览
難得台灣朋友來香港跨年,當然帶他們周圍食食逛逛,介紹港式食物給他們嚐嚐~但食了幾天後,已經想念故鄉的味道,所以我推介了這間九份飽☺️我們一行四人,點了八樣食物和飲料,真的好食又滿足😋——————————🔹懷舊滷肉飯 (大) $40在香港要食到正宗滷肉飯真是很少,但這間做得不錯,滷肉很肥美,油亮色美,還帶有濃郁的醬香,皮的膠質融化後會有黏答答的口感,朋友們特別喜歡,更表示可以食幾碗~🔸香酥排骨麵 $40這個排骨炸得很酥脆,炸粉不會太厚,所以食起來都唔會太乾或者太油膩;但麵條應該是油麵,有點鹼水味,就不太合我口味~🔹滷味拼盤 $32每次去台式餐廳,都好喜歡叫滷水拼盤。一上菜,發現好抵食,有雞翼、豬𦟌、豬耳、豆腐、雞蛋等等,每樣都滷得好入味,又不會太鹹,不錯!🔸鹽酥雞 $35鹽酥雞份量也不少,味道與香酥排骨差不多,但個人較喜歡前者,因為雞肉嫩滑,外皮不會與雞肉分離,炸粉香脆而不膩,食完也不會有負擔感☺️🔹肉鬆起司蛋餅 $30很少台式餐廳會有蛋餅,但這間還有很多款!餅皮有淡淡的蛋香味,煙韌濕潤,加入肉鬆和芝士,真是絕配,鍾意食辣的朋友,不妨蘸少少台式辣醬,更加惹味😍🔸蚵仔煎 $42蚵仔煎的味道相對
我們一行四人,點了八樣食物和飲料,真的好食又滿足😋

——————————
🔹懷舊滷肉飯 (大) $40
懷舊滷肉飯 (大)

🔸香酥排骨麵 $40
香酥排骨麵

🔹滷味拼盤 $32
滷味拼盤

🔸鹽酥雞 $35

🔹肉鬆起司蛋餅 $30

🔸蚵仔煎 $42
蚵仔煎

蚵仔煎的味道相對較港式,醬汁不是台灣夜市那種紅紅的甜醬,但蚵仔、生菜的份量好足,每啖都食到新鮮的蚵仔,好食😋

🔹胚芽珍珠奶茶 $28
胚芽珍珠奶茶

胚芽珍珠奶茶有淡淡胚芽香氣,珍珠煙煙韌韌,本身應該用糖浸過,食落會有啲甜😋 整體不會太甜,健康的奶茶!
懷舊滷肉飯 (大)
滷味拼盤
胚芽珍珠奶茶
2019-12-22 72 浏览
原來下午3點呢個時間,北角好多餐廳都會落場,行下行下就由北角行到落炮台山搵食,終於搵到間無落場既餐廳 - 九份飽餐廳係一個轉角位,店舖亦不大,坐滿人的,餐廳佈置🏮🏮好有台灣九份既特色懷舊魯肉飯(小)魯肉好入味,肥瘦比例岩岩好,魯肉佈滿一層油光,送飯一流紅燒牛肉麵不是很重藥材味的那種湯底但好濃郁,牛展好腍,配角酸菜竟然係成碗牛肉麵既亮點,好夾好好食台灣擔仔米粉有蝦,鹵水蛋,肉燥,貢丸,好多餸,好豐富,米粉質感有d似香港既瀨粉,不錯台北豬腳飯豬腳仔好腍好入味,份量都唔少,咬一啖成口都好骨膠原既感覺鹽酥雞 & 酥炸花枝丸好酥脆,個脆漿做得不錯,調味亦都岩岩好,好食起司蛋餅蛋皮造得好薄,配埋甜辣醬,好台灣既味道我地叫埋野飲,食到放題咁每人$100都唔洗,香灣台灣餐廳多的是,但好食又抵既真係唔好,呢間真心推介
懷舊魯肉飯(小)
魯肉好入味,肥瘦比例岩岩好,魯肉佈滿一層油光,送飯一流

台灣擔仔米粉

台北豬腳飯
豬腳仔好腍好入味,份量都唔少,咬一啖成口都好骨膠原既感覺

鹽酥雞 & 酥炸花枝丸
好酥脆,個脆漿做得不錯,調味亦都岩岩好,好食

起司蛋餅
蛋皮造得好薄,配埋甜辣醬,好台灣既味道

2019-12-19 207 浏览
放工搵朋友仔食飯,係轉角位見到燈火通明,紅燈籠掛滿嘅台灣山城——九份......飽鋪面細細但入面好多人,我哋都好快咁等到位叫咗啲嘢食share食,第一道係魚丸湯台灣嘢食得多,但係有魚丸肉羹湯嘅真係好少有魚丸結實彈牙,有啲似較firm嘅白魚蛋,加上生菜,芹菜同肉羹煲嘅湯,濃郁得嚟卻係清甜可口主菜叫咗兩款,分別係紅燒牛肉麵同魯肉飯牛肉麵有好豐富配料,台式牛展,雪菜,芫茜湯底顏色唔似平常食嘅紅燒牛肉麵湯咁透明,較為混濁,飲落仲有少少香料味,證明真材實料濃濃嘅湯底加上油麵,真係令人想一嚐再嚐懷舊魯肉飯絕對係古早味嘅代表,豬腩肉切細條,滷好,入味香濃,豬油滲滿其中醬汁唔會蓋過飯嘅一半,水油比例控制合宜,唔會膩,加上醃蘿蔔一小片,細細碗但係飽足小食叫咗蚵仔煎,煎到好香,有正宗台灣夜市嘅風味醬汁係橙紅色,下面有蚵仔,雞蛋,生菜等等嘅配料,混合木薯粉漿,蠔仔嘅香味同蛋黃互相輝映最後甜品我哋揀咗九份芋圓,有大大粒芋圓,珍珠,紅豆,鮮草同豆花芋圓咬落好煙韌彈牙,唔知係咪因為我哋放咗一陣先食,啲芋圓發漲咗,特別大粒浸住嘅糖水顏色雖然黑,但有別以往我哋食開嘅黑糖味,反而帶陣陣嘅蜂蜜味道,感覺清新
鋪面細細但入面好多人,我哋都好快咁等到位
九份魚丸肉羹湯

叫咗啲嘢食share食,第一道係魚丸湯
台灣嘢食得多,但係有魚丸肉羹湯嘅真係好少有

九份魚丸肉羹湯

主菜叫咗兩款,分別係紅燒牛肉麵同魯肉飯
紅燒牛肉麵

牛肉麵有好豐富配料,台式牛展,雪菜,芫茜
濃濃嘅湯底加上油麵,真係令人想一嚐再嚐
紅燒牛肉麵

懷舊魯肉飯(小)

小食叫咗蚵仔煎,煎到好香,有正宗台灣夜市嘅風味

九份芋圓

九份芋圓

• 紅燒牛肉麵
  • 九份芋圓
  • 蚵仔煎
  • 懷舊魯肉飯(小)
2019-12-17 37 浏览
惹味台灣菜@九份飽北角蜆殼街4號宇宙商業大廈地下1-3號舖 夜市情懷, 我本人偏向點小食, 細細份又可以試多幾款, 平日在香港都喜歡街頭小食, 來到這店正好戮回台灣的當地味道$30 肉鬆起司蛋餅, 肉鬆起司真是抗拒不了, 肉鬆甜甜的, 卷好仲有溶化的芝士片, 組合簡單卻美味$35 鹽酥雞 炸符香口再灑上調荐粉, 香口又脆, 而一粒剛好是一口SIZE, 忍唔住一粒粒不停送入口.但味精粉好重手,食完要狂灌水$ 20 涼拌青瓜 (辣) 比較細份, 微辣中又帶點生, 倒是肩開胃$42 酥炸魷魚, 有咬口的魷魚, 腳的部位更具嚼勁,甚是喜歡與它較量!
惹味台灣菜@九份飽

北角蜆殼街4號宇宙商業大廈地下1-3號舖

2019-12-16 51 浏览
台灣嘢食永遠係性價比最高嘅,因為次次叫到成枱都係嘢食,埋單都係每人百幾蚊,所以今日經過炮台山見到呢間台式餐廳就入咗嚟試啦。喺門口等左一陣先可以入座,入面麻雀雖小,但裝修都幾有台灣九份嘅感覺,唔怪得知叫9分飽啦。要知道一間台灣野好唔好食最緊要就係試吓佢嘅滷肉飯,呢碗滷肉飯賣相超級吸引,啲豬肉脂肪同瘦肉嘅比例係一比一,食落嘅感覺肥而不膩,個醬汁又好香濃,口感好好,我叫左大size 份量好足夠,兩個人食都得。另外仲叫咗紅燒牛肉麵,湯底非常之香濃,採用左幼麵,麵既掛湯能力唔錯,每一啖都食到濃稠既牛湯味道。肉鬆芝士蛋餅又係我每一次食台灣野必食既,蛋餅嘅皮非常軟滑,上枱既時候熱辣辣,芝士半溶,不得不提佢包得非常之好,唔會咬嘅時候跌晒入邊啲餡出嚟,值得一讚。台灣香腸調味適中,唔算太鹹,我覺得超級送飯,呢一碟夠我送一大碗白飯。蚵仔煎又係台灣夜市必食嘅食物,蛋皮煎得幾香脆,好足料,食到新鮮既蚵仔。最後叫咗酥炸魷魚,魷魚好有嚼勁,但唔算太難咬因為我箍緊牙都食到。外皮炸得夠酥夠脆,加上少少椒鹽調味,食到停唔到口。賣相好靚,貪得意影左張全家幅。半糖既茉香綠茶熱既東瓜茶總括來講,兩個人嗌到成枱都係嘢食都知不過每

賣相好靚,貪得意影左張全家幅。

半糖既茉香綠茶
熱既東瓜茶

總括來講,兩個人嗌到成枱都係嘢食都知不過每人百幾蚊,去邊度搵咁抵食嘅餐廳呀。
2019-12-13 33 浏览
唔好意思又係介紹台灣菜🙈但👦🏻👧🏻真係太中意台灣菜啦,而今日要介紹既呢間真係好味都令人再三回味。今次嗌左非常多野食可以逐一介紹俾各位朋友仔,分別有台北豬腳飯(加魯肉)、香酥排骨米粉、肉鬆起士蛋餅、炸甜不辣、滷味拼盤、酥炸魷魚、黑糖花生麻糬、黑糖珍珍奶茶同埋綜合水果茶。首先介紹左主食先,台北豬腳飯份量好足夠,一碗飯起碼有四、五隻豬腳,啲豬腳都炆得好淋,就咁食白飯都已經好好味,但中意食魯肉飯既朋友仔一定要試下佢地既魯肉啦;魯肉係另外一個碗仔上既,一碗仔有齊滿滿既肉汁同肉碎,帶啲肥肉得黎又唔會覺得太油膩;排骨炸到酥脆同乾身,排骨同米粉分開上枱唔會浸到淋晒,新竹米粉吸晒啲湯好正😋跟住就係小食既部分,唔知各位朋友仔會唔會同👧🏻一樣特別中意食台灣既小食呢?介紹左香港比較常見既滷味拼盤同炸魷魚先,滷水汁唔會太鹹但好入味,啱晒選擇困難既朋友仔一次可以試多幾樣;炸魷魚除左個炸漿好脆身之外,有少少嚇親👧🏻既係每條魷魚都好長身,而且份量唔少,同朋友開心share就啱晒;甜不辣係👧🏻每次去台灣都一定要食既野,軟淋既口感係香港比較少搵到既,獨特既味道真係會一條接一條停唔到手;最後就係蛋餅,可惜晚餐時間只有一款蛋

跟住就係小食既部分,唔知各位朋友仔會唔會同👧🏻一樣特別中意食台灣既小食呢?介紹左香港比較常見既滷味拼盤同炸魷魚先,滷水汁唔會太鹹但好入味,啱晒選擇困難既朋友仔一次可以試多幾樣;炸魷魚除左個炸漿好脆身之外,有少少嚇親👧🏻既係每條魷魚都好長身,而且份量唔少,同朋友開心share就啱晒;甜不辣係👧🏻每次去台灣都一定要食既野,軟淋既口感係香港比較少搵到既,獨特既味道真係會一條接一條停唔到手;最後就係蛋餅,可惜晚餐時間只有一款蛋餅,想試其他口味要早少少去啦,鬆軟既蛋餅皮包住惹味既肉鬆,加埋軟滑既芝士調味,點埋個微辣既醬汁係絕配👏🏻

麻糬既花生味同黑糖味都好濃郁,而軟糯既口感相信麻糬愛好者亦會中意;👧🏻個日飲既綜合水果茶好適合夏天飲架,飲得出入面用左好多新鮮水果,因為一直食到好多果蓉,不過味道偏甜少少。

每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)
味道 : 4.25 / 5
環境 : 4 / 5
外觀 : 3.75 / 5
價錢 : 3.75 / 5
服務 : 4.5 / 5
回頭率 : 4 / 5
總分 : 24.25 / 30

性價比
去過台灣既朋友仔應該都會感受過台灣人個種熱情助人既好客之度,呢間餐廳除左環境會帶你番去台北九份,店員既熱情同細心更加會令客人好似置身係台灣咁,想係香港呢個鬧市都感受到台灣既味道記得黎試下啦🤤
  • 肉鬆起司蛋餅
  • 滷味拼盤
  • 魯肉飯
  • 台北滷豬腳飯
2019-12-06 95 浏览
本身係芋圓迷, 時常四出尋找台灣美食 ,一嘗芋圓嘅口感。放工時間大約六點半去到, 唔算多人排隊,等候十五分鐘就已經可以入座。 首先點咗一碗大嘅懷舊魯肉飯, 魯肉飯唔會太油膩,肥肉分明,味道剛剛好唔會太咸👍🏻之後再點咗一個 滷味拼盤, 裏面有豬耳雞翼 牛展 豆腐 蛋半隻, 鹵水汁唔太鹹味道剛剛好 。其中最出色嘅係豬耳, 啖啖骨膠原嘅感覺。食完飯同鹵水拼盤又點會夠呢,點多個肉鬆起司蛋餅, 呢一個真係超驚喜,佢裏面仲有芝士, 配搭埋肉鬆,味道非常之好,必試之選。話明係芋圓迷,又點少得個主角 九份芋圓一碗呢。 點咗個 溫嘅芋圓, 芋圓嘅湯唔係紅豆係甜嘅糖水,芋圓嘅口感非常好。但 雖然話係點咗碗溫嘅, 但係豆腐花係冰凍嘅, 而芋圓係暖的, 加埋常溫嘅糖水,口感非常之怪,有啲難受。 最後只係食咗半碗。整體表現係良好嘅,但係糖水有待改善。
本身係芋圓迷, 時常四出尋找台灣美食 ,一嘗芋圓嘅口感。

整體表現係良好嘅,但係糖水有待改善。
魯肉飯 (大)

肉鬆起司蛋餅

九份芋圓 (溫)
2019-12-02
魯肉飯 (大)
肉鬆起司蛋餅
  • 魯肉飯(大)
2019-11-30 83 浏览
星期六日冇嘢做最鍾意就同friend捐窿捐罅去搵嘢食, 尤其是小店,非連鎖式鋪頭就最得我地歡心。今次就去咗位於炮台山同天后中間的九份飽,由兩邊地鐵站行過去都十分方便。 話明小店入面面積當然會好大,大概十數張檯,但有落地玻璃,整體環境仍然舒適。最重要係食物價格非常相宜,幾十蚊碗牛肉麵已經有交易。 今次就叫左兩份主菜,台式小食與及兩杯台式飲品。主菜台北豬腳飯 啲豬腳大大件非常有睇頭而且炆得好入味。 台灣米飯配埋滷豬腳汁非常好食。 紅燒牛肉米粉 紅燒牛肉對版鬆化而肉味濃, 新竹米粉好幼滑好好食 而且喺湯入面又有大大嚿嘅紅蘿蔔好清甜, 淨飲湯食米粉都飽曬 鹽酥雞酥 鹽酥雞做得有水準,炸得香脆不膩, 而且雞肉肉質又好滑身 炸魷魚 炸漿做得好薄香脆, 魷魚爽口鮮甜,食得出勁新鮮 滷水拼盤 一盒鹵水拼盤有齊 豆腐,雞蛋,豬耳朵,牛展,雞翼, 勁足料, 鹵水豆腐實淨有咬口, 豬耳朵亦都好爽 ,雞翼雞蛋食落有鹵水香。 飲品 飲品嘅冰涼同埋甜度都可以自己填喺紙仔度,另外又可以額外加配唔同嘅配料。 黑糖珍珠奶茶 黑糖嘅清甜味非常濃郁, 但係又唔會蓋過奶茶嘅茶味, 珍珠有咬口大小適中。

今次就叫左兩份主菜,台式小食與及兩杯台式飲品。

主菜

台北豬腳飯

啲豬腳大大件非常有睇頭而且炆得好入味。
台灣米飯配埋滷豬腳汁非常好食。

紅燒牛肉米粉

紅燒牛肉對版鬆化而肉味濃,
新竹米粉好幼滑好好食
而且喺湯入面又有大大嚿嘅紅蘿蔔好清甜,
淨飲湯食米粉都飽曬

鹽酥雞酥

鹽酥雞做得有水準,炸得香脆不膩, 而且雞肉肉質又好滑身

炸魷魚

炸漿做得好薄香脆, 魷魚爽口鮮甜,食得出勁新鮮

滷水拼盤

飲品
黑糖珍珠奶茶

綜合水果茶

材料勁豐富有檸檬,柳橙,柑桔,粒粒芒果, 酸甜清新好味。
2019-11-30 78 浏览
今天去炮台山食台灣野,店子細細,但坐到好多客,上菜快,店員以國語溝通,感覺好台。懷舊魯肉飯(大)$40,大大碗的魯肉飯,滿滿的魯肉,兩人share剛好!九份魚丸肉羹湯 $25,魚丸就如白色魚蛋,細細粒彈牙,肉丸有一大舊,配上飯就如一個set!酥炸花枝丸$35,用個籃仔盛住,炸得好香口,加上酥炸用的椒鹽。蚵仔煎 $42,入口確實有台灣味道,有些黏黏的口感,好有鑊氣,不過個汁偏咸。芋圓仙草豆奶$39,去到台式食店,當然要點芋圓,份量好多煙煙韌靭,平時仙草多數配花奶,今次配豆奶都幾特別,淡淡的,不會蓋過仙草的味道,另外仲有啲紅豆、珍珠,食到好飽。珍珠奶茶$23,可以揀甜度,我揀左8分甜不會過甜,珍珠好煙韌,都幾好飲!朋友叫左九份檸檬綠 $25,我自己就一般檸檬飲品,珍珠飲奶茶出色點。

2019-11-29
2019-11-29 79 浏览
入到餐廳,餐廳既環境好特別,我個人喜歡餐廳細細地,好好feel🏮🏮🏮尼個排骨飯,排骨炸得唔錯,不錯有啲dry😕😕成晚好滿意尼個,內面有啲肉鬆,而且個sauce酸酸辣辣咁 幾開胃😬😬😬睇佢個樣以為係炸雞,但原來係炸墨魚球,雖然味道唔係幾濃烈,但係都食到佢個種墨魚味,建議冇點sauce試吓先😛😛朋友認為尼個糖水先係精華但是餐廳第一時間就上左糖水係咩玩法😢😢😢如果餐廳最尾上就好喇😭😭😭

尼個排骨飯,排骨炸得唔錯,不錯有啲dry😕😕

朋友認為尼個糖水先係精華
但是餐廳第一時間就上左糖水
係咩玩法😢😢😢
如果餐廳最尾上就好喇😭😭😭
2019-11-24 62 浏览
今日餐與餐之間太近,晚餐想食小d野,就搵左呢間九份飽。鋪面裝修古式古香,幾有台灣feel,座位不多,我地入去既時候岩岩好仲有一張枱。食物方面,基本上台灣有既食物佢地都有,好多食物既價錢都介乎$3x-$4x,份量唔會話好大碗,岩哂想輕食既我地,又可以叫多幾款。魯肉飯(小)魯肉肥瘦適中,飯用左珍珠米好有口感,沾左魯肉既油香,但一點都不覺得油膩,食完一啖又一啖👍🏻鹽酥雞炸到熱辣辣要攤一陣先食到,外表椒鹽既份量岩岩好,不會太咸,仔細食落帶有小小甜,粉薄香脆。蚵仔煎蚵仔煎貌相不錯,口感同我係台灣食既一樣,雖然蚵仔份量比較少,但當食到蚵仔既時候,鮮味都好特出。

魯肉飯(小)

2019-11-23