2019-02-28 58 浏览
好少去mega box, 成日覺得冇咩野食這次讓我發現新據點, 仲要係My fav—Sushi!!雖然不同公司, 總覺得好似元X的兄弟也同樣送了sushi express的concept十分方便地是用ipad點餐 圖文並茂十分清楚 岩哂我鐘意睇圖點餐的人✨吞拿魚腩壽司紫菜是脆的, 最怕是沐哂的紫菜上面是吞拿魚腩 挺新鮮 份量也不少一口幹掉 滿足✨左口魚裙邊壽司最愛! 不是只有小小的一小片 油脂滿滿的, 油滲著飯裹, 又是另一種滿足✨帶子壽司帶子新鮮, 未去到巨型size 也沒有雪凍既味 值得一試✨雞軟骨串燒燒得香脆 還是熱騰騰的好味是好味 不過有點太油 還滴著油✨燒餃子雞翼同樣的有點太油邪惡的好食 雞冀裹包著餃子 內裹是餃子肉雞皮也不厚 推介✨波子汽水兒時最愛 好耐冇飲 緬懷一番除左正常味, 這裹仍有特別味道可選擇, 例如蜜瓜/士多啤利不過原味才是我的大愛 食物速度快 新鮮 會再encore
好少去mega box, 成日覺得冇咩野食
這次讓我發現新據點, 仲要係My fav—Sushi!!
雖然不同公司, 總覺得好似元X的兄弟
也同樣送了sushi express的concept

✨吞拿魚腩壽司
紫菜是脆的, 最怕是沐哂的紫菜
上面是吞拿魚腩 挺新鮮 份量也不少
一口幹掉 滿足

✨左口魚裙邊壽司
最愛! 不是只有小小的一小片
油脂滿滿的, 油滲著飯裹, 又是另一種滿足

✨帶子壽司
帶子新鮮, 未去到巨型size
也沒有雪凍既味 值得一試

邪惡的好食 雞冀裹包著餃子 內裹是餃子肉
雞皮也不厚 推介

✨波子汽水
兒時最愛 好耐冇飲 緬懷一番
除左正常味, 這裹仍有特別味道可選擇, 例如蜜瓜/士多啤利
不過原味才是我的大愛

食物速度快 新鮮 會再encore
昨日比較遲去食午餐,同同事在Mega Box邊行邊搵野食,行到去呢間九井壽司門口,見到都幾多野食咁,就入去試下。坐低見到每個位前面有餐具自己安排,又有杯及茶包,可自己在座位前的熱水位沖茶。又見到座位前都有一部Pad,俾客人自己睇自己落單,唔駛叫職員黎人手落單,自己一向好鐘意呢類安排既餐廳,覺得呢個安排好好。因為客人唔駛怕職員落錯單,又唔怕叫極都無人黎落單,客人自己快快完成整個落單程序。之後抬頭望又發現有條路軌在座位前,原來食物會由廚房經列車送至客人座位前,客人自己在列車上取食物,覺得呢個方式幾有新意。今日叫左一客「火灸刺身丼定食」($68)及一客「鰻魚卷」($38),等左大約5分鐘就有列車將食物送到。呢個定食上面有玉子、魷魚、火灸三文魚、蟹棒、帶子各兩件,仲有少量魚子。玉子有唔算熱,但食入口有好濃郁蛋味,又有少少燶邊,幾香口。另外覺得刺身都新鮮,都食到本身既咪道,食唔到有異味。(本人唔係好識形容刺身,所以只能咁去形容)個人都幾鐘意食個飯底,因為有少少整壽司既醋,微酸,幾開胃。鰻魚卷覺得好足料,但無影側面相,因為肚餓,又被外觀吸引左,所以掛住食而無影。食入口鰻魚味好濃郁,好好食。但留意有

玉子有唔算熱,但食入口有好濃郁蛋味,又有少少燶邊,幾香口。

個人都幾鐘意食個飯底,因為有少少整壽司既醋,微酸,幾開胃。

食入口鰻魚味好濃郁,好好食。但留意有少少碎骨,大家食既時候留意下。

一食完碟「鰻魚卷」立即有職員黎收碟走,令客人唔需要留空碟在座位上,防礙繼續食野,服務快而好。

總括而言,列車出餐,幾特別同有新意;食物質素好;服務好,可自助落單、出餐時間快、職員收拾又快又好;計埋加一,有咁既食物質素及服務,覺得都合理,呢間餐廳我覺得值得再去。
2019-02-27
2019-02-27 58 浏览
九井壽司嘅感覺令我覺得有啲似元氣,但係佢相比元氣嘅環境仲乾淨啲同光鮮啲☺️佢用高速列車出餐,速度真係好快!而且只要你拎走哂啲嘢食,佢就會自動走,唔似得元氣咁要自己撳掣佢先會走👍劍魚腩壽司( $25)劍魚嘅顏色略帶淡粉紅色,好新鮮嘅感覺!肉質柔軟,脂肪多,味道雖然比三文魚淡,但都好鮮甜,正!必點!鰻魚壽司($25)、芝士蟹籽軍艦($24)呢兩款壽司都係正常食開嘅味道😊😊極上。金之刺身丼($128 )刺身丼,見到就好開胃,所有鍾意嘅刺身都喺裏面🤤🤤仲有啲金箔係上邊,夠晒貴氣!😚🤩呃like一流!鮮帶子海膽迷你丼( $78 )帶子同海膽真係勁新鮮,好味好味好好味💕

劍魚腩壽司( $25)

鰻魚壽司($25)、芝士蟹籽軍艦($24)
呢兩款壽司都係正常食開嘅味道😊😊

極上。金之刺身丼($128 )

鮮帶子海膽迷你丼( $78 )
帶子同海膽真係勁新鮮,好味好味好好味💕
2019-02-27
2019-02-27 49 浏览
平時喺公司食完lunch都會出去周圍行吓散下步,有一次睇到有呢一間日本野位置都幾顯眼,所以今次就啱其他同事嘅時間就一齊去食個日式lunch。壽司都幾新鮮同埋分量唔會話太少夠晒我哋食。
壽司都幾新鮮同埋分量唔會話太少夠晒我哋食。
2019-02-26
2019-02-24 77 浏览
喺成個企業廣場嘅建築群中 只有一兩間壽司店, 而9井算係比較容易見到嘅一間. 喺食品質素上九井算係不過不失,但係我始終覺得 元氣壽司比較好食. 九井用嗰個列車送壽司服務, 而家係不少元氣店上都有. 但係佢都算係比較始,做法嘅一間. 簡單而言如果你喺企業廣場建築群中,想食壽司的話, 九井係你唯一嘅選擇
2019-02-20 162 浏览
呢間咁既壽司鋪真係垃圾之中既垃圾,但係應該比左唔少宣傳費🤔🤔🤔🤔🤔🤔啲飯大部分都係生既,啲三文魚🍣切到到好似用手搣出黎咁,真係未試過咁差既壽司🍣可能明將壽司都要比佢還好!對我黎講成間鋪既賣點只係茶包正常,唔洗等位同有甚麼壽司新幹線適合比小朋友!所以叫左一Round都唔再加野食,食左一舊,我即刻忍唔住申請帳號上黎打呢一篇評論!(從來未試過上網打評論,呢次係第一次)所以,我覺得網絡世界入面真係不能盡信,當然,包括我在內!
所以,我覺得網絡世界入面真係不能盡信,當然,包括我在內!

2019-02-16
  • 煎茶
2019-02-20 68 浏览
今日放學同媽媽去左megabox行街,順便係呢邊食捚晚餐,我地都想食日本野,就揀左九井壽司🍣入面環境好光亮,格局好似元氣高速線嘅感覺,我地用ipad落單後,上面就會顯示食物狀況,仲會知道佢上左火車黎緊,真係好有趣!每枱都有一次ipad小遊戲玩,贏左好似有嘢送或者減錢,我都唔知,因為我lose左😭原條星鰻壽司 $38呢個好正,唔係細細條嗰種原條,都幾肥美!入口嫩滑鮮美❤️鰻魚汁都唔會過咸!火炙三文魚壽司 $20呢款不過不失,$20兩件價錢可觀。豬軟骨烏冬 $68呢個有驚喜!湯底甜甜的味道,挺開胃。重點豬軟骨做得唔錯,有膠原的感覺,肉質入口嫩,骨位食落都係軟的口感👍🏻仲有三大舊!烏冬用左讚歧烏冬,煮得煙韌彈牙,唔會過淋👏🏻極上金之刺身丼 $128牡丹蝦同帆立貝都有兩隻,全部都好鮮甜!三文魚同油甘魚入口軟嫩無筋,鮮味十足,不錯👌🏻海膽唔算好鮮甜,但幾creamy!係丼飯就有點失色,壽司醋拌得不夠均勻,有些地方較硬><!!整體味道唔錯,價錢都唔貴,有機會會再嚟食

原條星鰻壽司 $38

火炙三文魚壽司 $20
呢款不過不失,$20兩件價錢可觀。

豬軟骨烏冬 $68

極上金之刺身丼 $128
整體味道唔錯,價錢都唔貴,有機會會再嚟食
2019-02-18 3224 浏览
小米放假,特地請假一天,湊仔也!去MEGA BOX某樂園玩樂一番,順便在附近午餐。小米看到列車車廂的佈置:吊環 < 小米真係當吊環咁玩!扶手,還有列車形狀的標記,小米就因此被吸引過來。再看門前餐牌,有午餐,下午茶餐,兒童餐,價格合理。看到內裡有多個家庭光顧,應該品質不錯。就座後,小米表示,這店的日語廣播,跟日本車站內的廣播很相似。小米竟然發現這一點,不愧是列車迷,即是<電車男>。此店是電腦點菜,列車自動送餐,唔洗煩,自己搞掂曬,真係好方便。 這裝潢和電子設備都是客觀的環境佈置。  個人主觀感覺:最喜歡餐枱上的筷子櫃桶。 自己手腕受傷,稍為用力就會手腕痛。這個把手是7字形,食指輕輕一勾,即可容易拉出櫃桶,取出筷子!所以環境比高分!註:曽光顧某迴轉壽司大集團,因筷子櫃桶把手<容易跣手>的設計問題,難以拉出櫃桶。食指和拇指要加倍用力,間接要手腕和手肘額外出力,才可拉開筷子櫃桶。 兒童餐~太陽號   兒童餐先上!有炸雞,加州卷,公仔魚蛋。可是小米意猶未盡,另散點一碟炸雞和燒鯖魚! 菠蘿波子汽水  小米向來對罐裝汽水提不起興趣,但在餐牌中發現波子汽水,願意以益力多,來換波子汽水。 物以罕
小米放假,特地請假一天,湊仔也!
去MEGA BOX某樂園玩樂一番,順便在附近午餐。
小米看到列車車廂的佈置:
吊環 < 小米真係當吊環咁玩!
扶手,
還有列車形狀的標記,小米就因此被吸引過來。
再看門前餐牌,有午餐,下午茶餐,兒童餐,價格合理。
看到內裡有多個家庭光顧,應該品質不錯。
小米竟然發現這一點,不愧是列車迷,即是<電車男>。
這裝潢和電子設備都是客觀的環境佈置。
個人主觀感覺:
最喜歡餐枱上的筷子櫃桶。
自己手腕受傷,稍為用力就會手腕痛。
所以環境比高分!
註:
兒童餐~太陽號~有炸雞,加州卷,公仔魚蛋
兒童餐~太陽號
兒童餐先上!有炸雞,加州卷,公仔魚蛋。
可是小米意猶未盡,另散點一碟炸雞和燒鯖魚!
燒鯖魚
菠蘿波子汽水
菠蘿波子汽水
物以罕為貴!平時少接獨波子汽水,而且盛惠廿個大洋。真是物以罕為貴!
特色海膽
海膽,有如蟹黃蟹膏般的甘香,教人一食難忘。
要盡情地享用海膽,必定要配一小口飯,以延長海膽留在舌尖的時間,慢慢咬,慢慢嗒。
這個<特色海膽>做到了!
三文魚籽海膽迷你丼
餐牌注明是特價,馬上眼前一亮。
碗中有二件海膽和粒粒三文魚籽。當然要先食海膽!
而鹹鮮的三文魚籽卜卜脆,撈飯一流。
海鹽燒油甘魚鮫
平常會遇到三文魚餃,而油甘魚鮫則少見,所以特地來一客。
真身:勁大件,勁厚身!
應該是屬於比較難燒熟的呎寸!
幸好厚身魚餃有輕微界花,方便燒熟。
魚主要以胸鰭來撥水游動,所以魚鮫肉質較鮮美。
海鹽燒油甘魚鮫
而魚鮫又連著魚腩位,即是有大量魚油,加上啖啖肉,有肉有脂,正!
豐腴的魚腩,配鹹酸的柚子醋,可中和魚油的肥膩,仲正!
魚油真係勁多,柚子醋的小碗都浮了一層油光了!
再想起魚油含豐富的OMEGA 3,滋潤眼睛,足以鎖水防乾,保証容易上CON。
题外话/补充资料: 原來累積消費四款食品,即是一次性下單,可享一次抽獎機會。 這次抽中了Qoo飲品一盒。
午餐
2019-02-15 110 浏览
行過megabox見好多人排諗住試下點知係失望收場熟食仲好食過壽司d刺身唔新鮮,亦都唔香壽司飯又唔凍得個刺身丼好少少d海膽係正常味道,唔臭既完全唔明點解有咁多讚好
行過megabox見好多人排
諗住試下

點知係失望收場
熟食仲好食過壽司
d刺身唔新鮮,亦都唔香
壽司飯又唔凍

得個刺身丼好少少
d海膽係正常味道,唔臭既

完全唔明點解有咁多讚好
2019-02-12 180 浏览
香港有高速壽司列車好耐,不過一直都冇食過聽講九龍灣megabox有間,就黎試下,順便黎行下街7點左右黎到,唔洗排隊我同媽咪一人叫左個丼,兩年鮑魚壽司同一件軟殼蟹手卷手卷好快就黎左,仲以為要20分鐘製作軟殼蟹唔算脆身,但非常好味,熱辣辣包埋紫菜同飯跟住兩個丼都到啦,帶子比想像中細粒,海膽比想像中多,份量唔多,不過性價比都高,好味!另一個係有甜蝦,帶子,三文魚,海膽,油甘魚,三文魚籽同埋金箔全部刺身都非常新鮮,連本身唔鐘意食海膽既我都覺得好食!
香港有高速壽司列車好耐,不過一直都冇食過
聽講九龍灣megabox有間,就黎試下,順便黎行下街
7點左右黎到,唔洗排隊

我同媽咪一人叫左個丼,兩年鮑魚壽司同一件軟殼蟹手卷

手卷好快就黎左,仲以為要20分鐘製作

軟殼蟹唔算脆身,但非常好味,熱辣辣包埋紫菜同飯

軟殼蟹手卷

鮮帶子海膽迷你丼

全部刺身都非常新鮮,連本身唔鐘意食海膽既我都覺得好食!
極上。金之刺身丼
原隻磯煮鮑魚壽司
軟殼蟹手卷
鮮帶子海膽迷你丼
極上。金之刺身丼
原隻磯煮鮑魚壽司
2019-02-11 2239 浏览
呢幾日放假約左朋友去megabox溜冰,做運動之前就梗係要食野先啦正值中午時份,見到呢間九井壽司既lunch set價錢合理,所以我地就決定入去試一試同平日連鎖壽司店類同,擺放好茶包醬油等俾客人自理而落單形式都好方便,用ipad落單,既可省卻人手又可自己慢慢睇好先落單,想幾時加單都得,方便快捷落單無耐,我地既食物就由一架架高速列車送到啦當日我就order左呢個“火炙刺身丼定食”HKd$68每款定食都會附上一碗沙律同味噌湯經過火炙既魚生油脂更盛,特別係左口魚邊真係入口即溶咁濟,配上帶有酸味既醋飯中和返,實在滋味不已而當中既火炙三文魚厚切又肥美,又係食到我lumlum脷朋友就要左個“蒲燒鰻魚定食”HKd$68+10%份量相當大,而且睇落都好吸引咁啵我地仲要左份“三文魚腩刺身”HKd$40+10%share 又係厚切又大件,肥美程度令人滿足最後仲同朋友一人要左一球“豆腐雪糕”HKd$18+10%做甜品添

同平日連鎖壽司店類同,擺放好茶包醬油等俾客人自理

落單無耐,我地既食物就由一架架高速列車送到啦

當日我就order左呢個“火炙刺身丼定食”HKd$68

每款定食都會附上一碗沙律同味噌湯

而當中既火炙三文魚厚切又肥美,又係食到我lumlum脷

朋友就要左個“蒲燒鰻魚定食”HKd$68+10%

份量相當大,而且睇落都好吸引咁啵

我地仲要左份“三文魚腩刺身”HKd$40+10%share

又係厚切又大件,肥美程度令人滿足

午餐
2019-02-10 1604 浏览
成日都元氣板長爭鮮🍣有時都想試下新野☺️想食好少少既omakase可能要一千幾百落樓😉竟然比我搵到一間九龍灣Mega Box高質壽司😍環境好寬敞,光猛乾淨👍🏻重點係性價比高而且壽司質素都好出色🥰呢道係以ipad點餐 仲有小遊戲玩有得抽獎而壽司係用高速新幹線列車送到座位😍簡直係小朋友天堂🥰呢度嘅茶水都係自助形式磯煮鮑魚壽司 $48 兩件 見佢做緊promotion必叫啦! 超新鮮又彈牙💕原條星鰻壽司 $38 鰻魚足足有20厘米長,而且醬汁烤得好惹味😝特色海膽壽司 $30 海膽豐腴鮮味,入口即溶😍睇顏色都知新鮮三文魚刺身 $35 帆立貝刺身$38 三文魚三件,帆立貝五件🥰非常厚切新鮮😆 大滿足👍🏻👍🏻👍🏻火炙三文魚腩壽司 $22 夠哂肥美😭😭經火灸後三文魚腩的油香直迫喉嚨😭 嗚哇好好食🥰甜蝦龍蝦沙律卷 $32好欣賞佢哋會用啲材料配搭卷物好有驚喜黑松露油甘魚壽司 $22其實油甘魚本身都好出色,估唔到呢上面再加左小小黑松露,令口感超豐富呢😍佢哋仲有其他小食,我就叫咗一款 燒芝士餃子雞翼 $32
成日都元氣板長爭鮮🍣有時都想試下新野☺️
想食好少少既omakase可能要一千幾百落樓😉
竟然比我搵到一間九龍灣Mega Box高質壽司😍

環境好寬敞,光猛乾淨👍🏻重點係性價比高
而且壽司質素都好出色🥰

見佢做緊promotion必叫啦! 超新鮮又彈牙💕

原條星鰻壽司 $38
鰻魚足足有20厘米長,而且醬汁烤得好惹味😝

特色海膽壽司 $30
海膽豐腴鮮味,入口即溶😍睇顏色都知新鮮

三文魚刺身 $35
帆立貝刺身$38
三文魚三件,帆立貝五件🥰
非常厚切新鮮😆 大滿足👍🏻👍🏻👍🏻

火炙三文魚腩壽司 $22
夠哂肥美😭😭經火灸後三文魚腩的油香直迫喉嚨😭 嗚哇好好食🥰

甜蝦龍蝦沙律卷 $32
好欣賞佢哋會用啲材料配搭卷物
好有驚喜

黑松露油甘魚壽司 $22

佢哋仲有其他小食,我就叫咗一款
燒芝士餃子雞翼 $32
2019-02-09
2019-02-08 120 浏览
去德福睇完戲,想食日本野,見到呢間啲食評幾好,於是特登坐Shuttle Bus去MegaBox 9樓試吓呢間特色日本餐廳。佢哋自助下單,又會用兩條輸送帶張order左嘅食物送過嚟你面前食,都真係幾好玩嘅~壽司嘅味道都唔錯... ... 之不過... ...壽司最基本嘅嘢...嗰舊飯團...竟然食到每舊都有啲生米!每一啖都食到好似有啲0銀牙咁既感覺。除此之外,其他價錢味道都OK嘅。「下次唔該煲好啲飯。」因為真係好影響囉~

除此之外,其他價錢味道都OK嘅。

「下次唔該煲好啲飯。」因為真係好影響囉~
2019-02-02 126 浏览
而家一個月有兩張UA戲飛 因為易泊車的關係 所以成日都係會揀 MegaboxMegabox 係一個成日唔知食乜既地方上次係溜冰場果層食過日本野 有點小貴經朋友介線有個壽司店便來試試不用等位 看到有小朋友的人客會安排坐卡位 而我們則坐在 Bar檯形式是用 tablet 再以高速線送上像元氣但好處是不用等點了十三款魚全部也不錯 尚算肥美新鮮也有少見的劍魚腩和馬刀背炸物新鮮炸 很熱的每叫滿四樣食物就可以抽一次獎 (tablet 會自動抽)有三次機會 其中一次抽到了Qoo的蘋果汁是小禮物但是很開心呢埋單三百五(2人) 有點小貴 (還是男友吃得太多呢 哈哈)

Megabox 係一個成日唔知食乜既地方

點了十三款

魚全部也不錯 尚算肥美新鮮
也有少見的劍魚腩和馬刀背
炸物新鮮炸 很熱的

每叫滿四樣食物就可以抽一次獎 (tablet 會自動抽)
有三次機會 其中一次抽到了Qoo的蘋果汁
是小禮物但是很開心呢

埋單三百五(2人) 有點小貴 (還是男友吃得太多呢 哈哈)
2019-02-02
2019-02-02 113 浏览
好耐冇去MegaBox, 一去到發現比起幾年前,呢度真係多左好多餐廳,幾乎乜都有得食,尤其是有。見到呢間九井壽司都幾過癮,又係而家好興嘅高速線系列日式餐廳。整體嚟講,上菜速度快,一般五分鐘內就已經送到。我哋叫咗個帶子海膽丼,分量唔多,不過食材夠新鮮,海膽仲有少許海水味。帶子夠厚身,口感一流。炸蠔炸得啱啱好,炸粉唔會過分地多,搞到成口漿,加埋新鮮熱辣炸好,正!油甘魚㬵燒得好香,啖啖肉,有驚喜,愛食魚一定勁鐘意。

整體嚟講,上菜速度快,一般五分鐘內就已經送到。

油甘魚㬵燒得好香,啖啖肉,有驚喜,愛食魚一定勁鐘意。

2018-12-06