觀塘平價良心日本餐廳 — 丼瀛▫️🦐手作炸籽蝦餃豆腐丸($48)豆腐碎裏面有蟹籽粒粒,咬落軟嫩得黎又有少少口感🤏▫️🦪焗蠔($38)芝士味濃郁,生蠔食落唔腥▫️🍣碎蔥吞拿魚腩海膽卷($78)吞拿魚腩份量好多,飯卷中間包左青瓜,令整個卷層次更豐富▫️🥒芝士翠玉瓜($32)好多汁!😍▫️🍚海之幸丼($178)面頭舖上飯素及三文魚籽,刺身嘅三文魚、油甘魚、吞拿魚都好厚切!牡丹蝦亦好爽口大隻!▫️🦀軟殼蟹野菜米紙卷($78)唔易散開▫️🍹青蘋果梳打特飲🍏($32)🍹百香果梳打特飲($32)
觀塘平價良心日本餐廳 — 丼瀛
▫️
🦐手作炸籽蝦餃豆腐丸($48)
豆腐碎裏面有蟹籽粒粒,咬落軟嫩得黎又有少少口感🤏
▫️
🦪焗蠔($38)
芝士味濃郁,生蠔食落唔腥
▫️
🍣碎蔥吞拿魚腩海膽卷($78)
吞拿魚腩份量好多,飯卷中間包左青瓜,令整個卷層次更豐富
▫️
🥒芝士翠玉瓜($32)
好多汁!😍
▫️
🍚海之幸丼($178)
▫️
🦀軟殼蟹野菜米紙卷($78)
唔易散開
▫️
🍹青蘋果梳打特飲🍏($32)
🍹百香果梳打特飲($32)
2022-06-25 31 浏览
天氣咁熱,最適合食日本菜😆 今日係觀塘工廈搵食,見到日升中心多咗好多食肆,仲有一間日式居酒屋,餐牌選擇都唔少👍🌟丼瀛特選丼$188帶子,牡丹蝦,三文魚腩,吞拿魚腩,魚籽,海膽鋪滿晒,好鮮甜,海膽一啲都唔腥,大滿足🤩🌟碎三文魚松葉蟹肉卷$68蟹肉好鮮甜配搭三文魚食落味道好夾,略嫌一份得四件唔夠喉添🤭🌟雜錦天婦羅$78份量唔少,有蝦,南瓜,冬菇,茄子,如果再脆啲就更正😆🌟芝士年糕$48咬落好煙韌,芝士流晒出嚟,熱辣辣好好味😋🌟溫室蕃茄豆腐沙律配胡麻$35擺盤有心思,紅白相間,令人食慾大增,下面仲有好多沙律菜,好新鮮👍🌟茶碗蒸$76/2打開碗蓋好香蛋味散出來,口感滑溜😋佢哋仲有多款午餐便當可以外賣自取,價錢仲好抵呀,一定要推介俾係觀塘返工嘅朋友仔👍👍

🌟丼瀛特選丼$188

🌟碎三文魚松葉蟹肉卷$68
蟹肉好鮮甜配搭三文魚食落味道好夾,略嫌一份得四件唔夠喉添🤭

🌟雜錦天婦羅$78
份量唔少,有蝦,南瓜,冬菇,茄子,如果再脆啲就更正😆

🌟芝士年糕$48
咬落好煙韌,芝士流晒出嚟,熱辣辣好好味😋

🌟溫室蕃茄豆腐沙律配胡麻$35

🌟茶碗蒸$76/2
打開碗蓋好香蛋味散出來,口感滑溜😋

2022-06-20
  • 丼瀛特選丼
2022-06-24 56 浏览
第一次去到中海日升中心覓食,原來呢度都幾多嘢食,係一個好好既觀塘覓食點。環境唔算高級豪華精緻,係普通到唔普通,餐具都係普通黑色膠碟膠筷既日式餐廳。不過!!!食物高質喎!!!絕對媲美高級豪華既壽司刺身店!大推佢呢度d刺身。我地叫左:季節空運5點刺身盛 $398(廚師發板空運魚半條,油甘魚2切,三文魚2切,帆立貝1隻,赤蝦2隻)赤蝦大大隻,超級鮮甜,好味到連個蝦頭都食清埋。油甘魚、三文魚、帆立貝全部都好厚身,超級新鮮。最正就係廚師發板空運魚。切得好靚,仲要砌到成隻鳳凰咁,個presentation好得!!另外一讚就係呢度既service,店員特登介紹今日既廚師發板空運魚,係魴鮄。(仲好nice寫畀我哋睇個字點寫lol)特登拎出黎俾我哋睇本身條魚係咩樣,又細心介紹。魴鮄屬於白身魚, 粉紅與白色交集的魚身肉質紮實、富彈性,軟滑緊緻,味道唔算好濃,但清清甜甜好好味。另外仲叫咗芝士焗蠔,同銀鱈魚乾,送啤酒一流!!!所以千祈唔好睇店面裝修普通,食物高質,絕對值得一試!!
第一次去到中海日升中心覓食,
原來呢度都幾多嘢食,
係一個好好既觀塘覓食點。

環境唔算高級豪華精緻,
係普通到唔普通,餐具都係普通黑色膠碟膠筷既日式餐廳。
不過!!!食物高質喎!!!
絕對媲美高級豪華既壽司刺身店!

大推佢呢度d刺身

我地叫左:
季節空運5點刺身盛 $398

赤蝦大大隻,超級鮮甜,
好味到連個蝦頭都食清埋。
油甘魚、三文魚、帆立貝全部都好厚身,超級新鮮。

最正就係廚師發板空運魚。

另外一讚就係呢度既service,
店員特登介紹今日既廚師發板空運魚,
係魴鮄。
(仲好nice寫畀我哋睇個字點寫lol)
特登拎出黎俾我哋睇本身條魚係咩樣,又細心介紹。

魴鮄屬於白身魚,
粉紅與白色交集的魚身肉質紮實、富彈性,軟滑緊緻,
味道唔算好濃,但清清甜甜好好味。

另外仲叫咗芝士焗蠔,
同銀鱈魚乾,
送啤酒一流!!!

所以千祈唔好睇店面裝修普通,
食物高質,
絕對值得一試!!
季節空運五點刺身盛
鍋燒烏冬
芝士焗蠔
銀雪魚乾
2022-06-21 32 浏览
最近都經常係觀塘區搵食🤭🤭今次行遠小小去佐工廈區,食日式丼飯🍱🥰店舖除咗有丼飯之外,仲有特色壽司杯、刺身、小食、串燒同卷物等,多種選擇🥰✨瀛丼特選丼 $188呢款丼飯用佐高腳杯配盛裝起賣相吸引而且好豐富😍😍分別🈶️ :三文魚、劍魚腩、牡丹蝦、海膽、三文魚籽、帆立貝海膽鮮甜份量多🥰劍魚腩厚身肥美撈埋三文魚籽,鹹鹹香香☺️更好味✨牛油果軟殼蟹卷 $68配搭牛油果🥑外軟內脆,酸酸甜甜味道清新✨海膽熔岩 $48鍾意食海膽應我見到是日廚師推介小食🤭海膽熔岩當然是要試吓啦😆外層炸得酥,入面包住海膽一啖咬落,煙煙韌韌好彈牙最後仲嗌咗兩款小食✨芝麻雞翼 同✨芝士焗蠔即製熱辣辣,醬汁份量剛剛好甜而不膩👍🏻
最近都經常係觀塘區搵食🤭🤭
今次行遠小小去佐工廈區,
食日式丼飯🍱🥰
店舖除咗有丼飯之外,
仲有特色壽司杯、刺身、小食、串燒同卷物等,多種選擇🥰

✨瀛丼特選丼 $188
呢款丼飯用佐高腳杯配盛裝起
賣相吸引而且好豐富😍😍
分別🈶️ :
三文魚、劍魚腩、牡丹蝦、海膽、三文魚籽、帆立貝
海膽鮮甜份量多🥰劍魚腩厚身肥美
撈埋三文魚籽,鹹鹹香香☺️更好味

✨牛油果軟殼蟹卷 $68
配搭牛油果🥑外軟內脆,
酸酸甜甜味道清新

✨海膽熔岩 $48
鍾意食海膽應我見到
是日廚師推介小食🤭海膽熔岩
當然是要試吓啦😆
外層炸得酥,入面包住海膽
一啖咬落,煙煙韌韌好彈牙

最後仲嗌咗兩款小食
✨芝麻雞翼 同✨芝士焗蠔
即製熱辣辣,醬汁份量剛剛好
甜而不膩👍🏻
  • 丼瀛特選丼
草莓梳打白桃梳打清爽的梳打飲品 把炎熱的夏天降溫漂亮的漸層色 女生們肯定很喜歡攪拌後 果醬和梳打混合後也不會太甜 剛剛好的水果飲品三文魚蟹籽炒飯炒飯的熱度很夠 把米飯拌開 裡面還飄熱氣有三文魚 蟹籽拌炒蛋飯每粒米飯都粒粒分明 都沾滿蛋液裡面有木魚碎和玉米配合口感上更豐富 甜鹹相交的互襯是很日式的炒飯 花之戀原切三文魚包裹著蟹籽壽司每口嚐到海鮮的鮮甜味 層次也會增添兩種不同口感的海鮮併起來三文魚軟嫩有嚼口 蟹籽就小小顆的能讓口感都比較特別 互相襯托下整體不會很突兀築地壽司杯以特別的方法呈現壽司的擺放 在杯子裡把米飯放在底部海鮮都佈在上面好像在吃布丁那樣 海鮮都很新鮮 牡丹蝦大而甜海膽 三文魚 蟹肉等等高山菜豚肉味噌湯清湯類的味噌湯底 裡頭加了少許蔬菜能夠識湯底更鮮甜因為烹調時間沒有很長 所以豚肉還保持鮮嫩豚肉本身肥瘦相宜 膩感不會太強蔬菜也讓湯頭和肉更帶出鮮甜味有點像日式家庭湯焗蠔鮮蠔上面佈滿芝士奶醬去焗烤表面已烤到焦香 蠔已經吸收醬汁
草莓梳打

表面已烤到焦香 蠔已經吸收醬汁
築地壽司杯
高山菜豚肉味噌湯
2022-06-16 39 浏览
觀塘工廈林立,呢度勝在地方大,坐得舒適,好多一家大細黎。🥢燒河豚乾:炭燒魚乾脆脆地又惹味,好啱送酒。 🥢天龍卷:上枱幾有氣勢,好似神龍飛舞😳。原來係火炙三文魚卷着天婦羅🍤,加埋三文魚籽點綴,每件都好滿足!🥢什錦天婦羅:炸蝦蝦肉新鮮,夠爽口,有埋炸冬菇、南瓜、茄子🍆🥢牛油果🥑軟殼蟹手卷、碎蔥吞拿魚腩手卷:卷物餡料都是滿滿的,味道正常。🥢三文魚蟹籽炒飯:粒粒三文魚加上鰹魚絲,係惹味的炒飯,啱晒食熟食既朋友。🥢高麗菜豚肉味噌湯:味噌湯唔會起咸,反而帶點蔬菜🥬的甜味。味道 : 🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)
觀塘工廈林立,呢度勝在地方大,坐得舒適,好多一家大細黎。

🥢燒河豚乾:炭燒魚乾脆脆地又惹味,好啱送酒。

🥢高麗菜豚肉味噌湯:味噌湯唔會起咸,反而帶點蔬菜🥬的甜味。

味道 : 🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2022-06-15 45 浏览
今日去左觀塘食日本菜,見到餐廳有好多likes,緊係要去試下~吉列廣島蠔吉列廣島蠔一共有4隻,配有沙律醬!外皮炸得酥脆可口,入面既蠔香甜幼滑。好好食!忌廉芝士鰻魚卷同行朋友好鐘意食鰻魚,呢個卷係佢至愛,上面係鰻魚,包住清新青瓜同濃滑忌廉芝士,好夾好好食丼瀛特上築地壽司杯壽司杯有7個口味,有三文魚腩、蟹腳、海膽拖羅蓉、赤蝦、帶子、鱆紅魚同芥辣八爪魚,食材好新鮮,我十分鐘意清蒸茶碗海鮮湯用海鮮熬製既湯,鮮味十足~白桃梳打白桃清甜,梳打解膩!
吉列廣島蠔

忌廉芝士鰻魚卷
丼瀛特上築地壽司

清蒸茶碗海鮮湯
用海鮮熬製既湯,鮮味十足~

白桃梳打
白桃清甜,梳打解膩!
2022-06-14
  • 丼瀛特上築地壽司杯
2022-06-13 835 浏览
早前見過foodie朋友介紹呢間位於觀塘駿業街嘅Fusion Style日式料理店見佢地食物種類都算多上星期同為食魚阿妹去開apm行街街所以順便去試一下😁餐廳由apm行過去唔洗10分鐘,位置方便👍🏻而且呢度唔會好似apm嘅餐廳咁多人雖然呢間餐廳無論裝修,師傅,食物同服務都明顯地唔係正宗不過我覺得間中支持一下香港人開嘅日本野都唔錯呀☺️ #香港人加油 可能行完街太肚餓所以我地都order左唔少野👉🏻成枱都係🤣咁多野食我個人比較喜歡以下兩款菜色:🐱丼瀛特上築地壽司杯 $268呢個相信係必點菜色~~一來可以打卡影相二來味道都唔錯呀😌刺身以呢個價錢黎講都算可以👍🏻🐱天龍卷 $98呢個係三文魚卷天婦羅嘅Maki Roll配上師傅特製嘅酸辣汁醬🌶個人覺得味道頗特別,幾中意不過為食魚阿妹覺得味道有點奇怪,係個人口味喔😛其餘食物都正常~~如果係觀塘區返工或者居住嘅朋友仔我都建議可以黎試試呀~當然你唔好expect佢地品質好比正宗日本料理啦😂係相對比較港式Fusion Style嘅味道👉🏻Come & Try & You will know
見佢地食物種類都算多
上星期同為食魚阿妹去開apm行街街
所以順便去試一下😁

餐廳由apm行過去唔洗10分鐘,位置方便👍🏻
而且呢度唔會好似apm嘅餐廳咁多人
雖然呢間餐廳無論裝修,師傅,食物同服務都明顯地唔係正宗
不過我覺得間中支持一下香港人開嘅日本野都唔錯呀☺️
#香港人加油

可能行完街太肚餓所以我地都order左唔少野👉🏻成枱都係🤣

咁多野食我個人比較喜歡以下兩款菜色:

丼瀛特上築地壽司杯

🐱丼瀛特上築地壽司杯 $268
呢個相信係必點菜色~~
一來可以打卡影相二來味道都唔錯呀😌
刺身以呢個價錢黎講都算可以👍🏻

🐱天龍卷 $98
呢個係三文魚卷天婦羅嘅Maki Roll
配上師傅特製嘅酸辣汁醬🌶
個人覺得味道頗特別,幾中意
不過為食魚阿妹覺得味道有點奇怪,係個人口味喔😛

雜錦天婦羅

牛油焗雜菌

明太子醬燒玉子

其餘食物都正常~~
如果係觀塘區返工或者居住嘅朋友仔我都建議可以黎試試呀~
當然你唔好expect佢地品質好比正宗日本料理啦😂
係相對比較港式Fusion Style嘅味道
👉🏻Come & Try & You will know

2022-06-09
丼瀛特上築地壽司杯
雜錦天婦羅
明太子醬燒玉子
想搵間好坐啲嘅餐廳,最緊要唔會好太迫、又唔會好嘈嘅地方同朋友坐耐啲傾吓計。我而家發現呢一間隱蔽嘅🏮日式居酒屋?(我都唔確定佢係唔係🫢)。佢喺商場一樓比較入嘅地方,雖然都知道中海日升有好多餐廳,但係估唔到呢度連居酒屋都有!雖然唔係太似居酒屋,似普通日式食店。餐廳座位編排非常闊落,每張枱之間都有充足嘅空間👍🏻👍🏻乾淨整齊講返食嘢,坐低店員我主動同我哋介紹今日推,同有咩魚返👍🏻詳細得來好合理,冇hard sale我哋要食貴嘅套餐。因為只有我同朋友兩個人所以我哋叫咗一個五點刺身盛同一個金龍卷。金龍卷賣相都幾好靚炸蝦都做得好好,但值得一讚嘅就係嗰個五點刺身🤤🤤🤤🤤賣相超吸引而且廚師發板嘅半條刺生,魚味清新得來好香,加埋特別配製嘅柚子醬油,清甜鮮味😍(雖然已經唔記得咗係咩魚)而其他刺身都切得好厚好足料,而且新鮮肥美。同朋友傾咗一陣計,覺得仲未夠喉就再嗌多咗個野菜天婦羅🥗包括金菇、冬菇、紫洋蔥、南瓜、紫薯、秋葵、紅蘿蔔雖然訂座時有話90分鐘用餐時間,但我同朋友坐多左陣,職員都好好繼續幫我哋加水,又冇吹三催四👍🏻👍🏻👍🏻服務態度超好,刺身都正,呢個價錢好抵食!推介推介~我自己都會再幫襯❤️

牛油果金龍卷

五點刺身盛

野菜天婦羅
牛油果金龍卷
五點刺身盛
2022-06-12 45 浏览
地點在Apm 附近,商埸全是食店,店內舒適闊敞。友人點了些刺身飯,築地壽司杯概念獨特,刺身尚可。天婦羅天婦羅海蝦,南瓜、海蝦、冬菇、番薯、茄子,炸皮薄而香口,天婦羅汁亦可解膩感。明太子醬燒玉子加上明太子醬,味道香濃帶鹹香,玉子香滑帶甜。天龍卷外觀如龍一般,所以取其名天龍卷。是炸蝦的卷物,頂層是炙燒三文魚及魚子,淋上特製醬汁,亦有外軟內脆的口感,米飯煙韌,天婦羅炸蝦、青瓜絲、紫菜、火炙三文魚,配上微辣的醬汁,炸蝦配火炙三文魚是絕配,新鮮炸起的蝦肉更香脆。豚肉蔬菜豚肉鮮甜配爽脆的蔬菜,湯頭亦是清甜。串燒

地點在Apm 附近,商埸全是食店,店內舒適闊敞。

友人點了些刺身飯,築地壽司杯概念獨特,刺身尚可。

天婦羅

明太子醬燒玉子
加上明太子醬,味道香濃帶鹹香,玉子香滑帶甜。

豚肉蔬菜
豚肉鮮甜配爽脆的蔬菜,湯頭亦是清甜。

串燒
2022-06-11 39 浏览
平時去觀塘成日都會經過中海日升中心同大商場唔同呢度有好多特色小店 呢日約左日本達人黎丼瀛食刺身😋🌟季節空運(五點)刺身盛 ($398)呢款刺身盛最大嘅特色係有半條廚師發板嘅空運魚 保證選材新鮮當造😚今次嘅魚係橫筋笛鯛 🐟味道甘香 鮮味十足 肉質細嫩爽口加上柚子醋同蔥花 更顯魚脂嘅甜美外亦減淡油膩感覺師傅亦都將一片片嘅刺身砌成一隻鳥🦢 為食客帶來視覺享受至於其他刺身都好高質拖羅油脂細膩 魚香濃郁 入口即化🐟帶子刺身肉厚 口感豐腴得黎又有彈性 冇雪藏味甜蝦肉質飽滿 鮮甜可口🦐三文魚亦夠曬新鮮👍🏻🌟野菜照燒雞扒稻庭烏冬 $98食完刺身再食個烏冬暖下胃🍜稻庭烏冬夠滑溜 亦都唔易吸晒D湯發脹至於湯底味道濃郁 配埋照燒雞扒就啱啱好🐔🌟青蘋果梳打 ($32)青蘋果梳打造型精美🍏依家炎炎夏日飲就啱晒店舖寬敞 空間十足而且仲有留言板可以留低你嘅心聲💛
平時去觀塘成日都會經過中海日升中心
同大商場唔同呢度有好多特色小店
呢日約左日本達人黎丼瀛食刺身😋

🌟季節空運(五點)刺身盛 ($398)
今次嘅魚係橫筋笛鯛 🐟

🌟野菜照燒雞扒稻庭烏冬 $98
食完刺身再食個烏冬暖下胃🍜
稻庭烏冬夠滑溜 亦都唔易吸晒D湯發脹
至於湯底味道濃郁 配埋照燒雞扒就啱啱好🐔

🌟青蘋果梳打 ($32)
青蘋果梳打造型精美🍏
依家炎炎夏日飲就啱晒

店舖寬敞 空間十足
而且仲有留言板可以留低你嘅心聲💛
2022-06-07 49 浏览
呢日同男友放工後行松本清,之後我地就搵左間日本野醫肚,估唔到環境幾靚之餘,野食都唔錯🥰>清蒸茶壺海鮮湯:第一次飲湯係用茶壹上🤣加少少檸檬汁後個湯好鮮甜,入面仲有蝦、帶子、魚塊+菇,足料得黎又夠哂鮮味!>油甘魚頭連鮫:燒油甘魚鮫超級好味,食日本野見到menu有我就即點,燒完後油甘魚充滿魚油香,外皮金黃香脆、肉質細嫩多汁,加少少檸檬汁/點醬汁食都好夠味😋>特選(六點)刺身盛:個擺盆好巨型,打卡一流😍有赤身、劍魚腩、油甘魚、三文魚、甜蝦+帆立貝,用料豐富,食到好滿足,覺得帆立貝+甜蝦最好味😆>野菜照燒雞扒稻庭烏冬:稻庭烏冬煙韌彈牙,湯底有豆乳味幾好飲,燒雞扒都幾大塊,食落啖啖肉,個醬汁甜甜地幾開胃。>雞皮餃子:居酒屋常見小食,餃子炸完後,外皮金黃酥脆,內餡多汁爽滑,share 食都OK。店內有好多連豬+Pepe裝飾,影相都幾靚的。
呢日同男友放工後行松本清,
之後我地就搵左間日本野醫肚,

估唔到環境幾靚之餘,
野食都唔錯🥰

>清蒸茶壺海鮮湯:
第一次飲湯係用茶壹上🤣
加少少檸檬汁後個湯好鮮甜,
入面仲有蝦、帶子、魚塊+菇,
足料得黎又夠哂鮮味!

>油甘魚頭連鮫:
燒油甘魚鮫超級好味,
食日本野見到menu有我就即點,
燒完後油甘魚充滿魚油香,
外皮金黃香脆、肉質細嫩多汁,
加少少檸檬汁/點醬汁食都好夠味😋

>特選(六點)刺身盛:
個擺盆好巨型,打卡一流😍
有赤身、劍魚腩、油甘魚、
三文魚、甜蝦+帆立貝,
用料豐富,食到好滿足,
覺得帆立貝+甜蝦最好味😆

>野菜照燒雞扒稻庭烏冬:
稻庭烏冬煙韌彈牙,
湯底有豆乳味幾好飲,
燒雞扒都幾大塊,食落啖啖肉,
個醬汁甜甜地幾開胃。

>雞皮餃子:居酒屋常見小食,
餃子炸完後,外皮金黃酥脆,
內餡多汁爽滑,share 食都OK。

店內有好多連豬+Pepe裝飾,
影相都幾靚的。
  • 燒油甘魚頭連魚鮫
  • 清蒸茶壺海鮮湯
2022-06-06 47 浏览
觀塘都有唔少良心餐廳,有得揀緊係要撐吓!草莓梳打特飲有唔同水果口味,仲有得揀乳酸口味,不過我想清新啲就叫咗草莓梳打木魚花炸豆腐即炸豆腐,而且豆腐都幾有豆味,出乎意外溫泉蛋松葉蟹肉野菜沙律蟹肉份量都唔少,沙律醬酸酸甜甜,夠哂開胃丼灜特上築地壽司杯第一次咁食壽司,果然係香港特色,當中最推薦係海膽吞拿魚蓉、蟹膏蟹肉、生蝦,全部都好新鮮忌廉芝士鰻魚卷一向都鐘意食卷物嘅我,大推呢個,外面嘅鰻魚好有質素,燒得好香,入面嘅忌廉芝士同埋青瓜都好夾!
觀塘都有唔少良心餐廳,有得揀緊係要撐吓!

草莓梳打

木魚花炸豆腐
即炸豆腐,而且豆腐都幾有豆味,出乎意外

溫泉蛋松葉蟹肉野菜沙律
蟹肉份量都唔少,沙律醬酸酸甜甜,夠哂開胃

丼灜特上築地壽司

忌廉芝士鰻魚卷
2022-06-06 47 浏览
同事生日,齊聲話趁開返堂食去慶祝下,大家都喜歡食日本野,揀咗丼瀛,餐廳位於觀塘商廈內,主打各式日本料理,如日式火鍋、壽司、炸物等,選料新鮮、份量十足。香桃蟹籽沙律,青瓜絲新鮮爽口!配上甜甜的蜜桃和蟹籽,加埋沙律醬,味道清新又開胃。什錦天婦羅,天婦羅外層粉漿薄而脆,大蝦爽口彈牙,炸蔬菜有酥脆的口感。天龍卷,賣相好吸引,壽司中間係天婦羅炸蝦, 上面鋪上火炙三文魚同三文魚籽, 加上特製醬汁,有多重口感又好味!特上蒲燒原條鰻魚爆丼,鰻魚是用上原條厚size,超大而且味道一絕,魚身新鮮肉嫩有肉汁,配埋鰻魚汁甚惹味!
同事生日,齊聲話趁開返堂食去慶祝下,大家都喜歡食日本野,揀咗丼瀛,餐廳位於觀塘商廈內,主打各式日本料理,如日式火鍋壽司、炸物等,選料新鮮、份量十足。

2022-06-05 44 浏览
觀塘海日升中心而家多咗好多嘢食,所以今次嚟試吓呢間日本菜,睇吓正唔正先。〈牛油果金龍卷〉🥑🦐🌯呢款卷物係入面係炸蝦,然後表面佈滿牛油果片同蟹籽,配搭清新之餘仲好飽肚。〈海之幸丼〉🍣🐟🐠🦐🦀呢款刺身飯有好多款新鮮嘅刺身,包括有三文魚、赤身、油甘魚、赤蝦,同埋蟹肉同三文魚籽,刺身鮮甜又厚身,我仲好欣賞啲三文魚籽一啲都唔腥,正!〈雜錦天婦羅〉🍘天婦羅分別有南瓜、海蝦、冬菇、番薯同埋茄子,炸衣薄得來仲好香口,脆卜卜,點埋天婦羅汁,就更加好味道。〈燒帆立貝〉🍢喺出邊好少食到呢個煮法嘅燒帆立貝,餐廳好細心咁將帆立貝設成一粒粒,再加埋明太子沙律將一齊燒成,絕對係其中一款必食推介。〈溫室蕃茄豆腐沙律配胡麻醬〉🍅🥗豆腐嘅大豆香味好濃,配埋蕃茄成件事好Juicy,胡麻醬嘅份量亦都好夠,所以食到最尾都唔會覺得好淡口。〈水果梳打〉🍇🍌🍹飲品方面,有各款水果嘅乳酪同埋梳打選擇,我同朋友就揀咗香檳葡萄同埋青蘋果,好欣賞餐廳沖得杯飲品唔會太甜,但係又會好有水果嘅味道,首推葡萄味。

〈牛油果金龍卷〉🥑🦐🌯

〈海之幸丼〉🍣🐟🐠🦐🦀