2017-07-16 263 浏览
火炙穴子鰻魚井 $78鰻魚都算新鮮 大小合適加埋鰻魚汁配飯吃也算不錯唔會好多骨 但唔係肉質肥美中規中矩 冇咩特別 可以唔洗試 唯一是飯量很多評分: 6/10🌟蟹皇井 $88 定食+$18(麵豉湯,沙律,小食)這個反而有驚喜 蟹肉很多 蟹鉗也啖啖肉 而且很多鮮味 份量也多 最推介這個評分:9/10🌟三文魚海膽井 $88海膽的份量少得可憐😂 完全是三文魚井 海膽沒有怪味腥味 也算是不錯三文魚也是一般貨色 沒有特別 不推介這個評分:5/10🌟火炙三文魚井 $68有四大塊三文魚外 還有蟹柳及蛋燒三文魚後更好吃 肉質肥美 入口即溶配埋飯食都👍🏻😍呢個質素 價錢實在好抵🙈評分: 8.5/10🌟
火炙穴子鰻魚井 $78
鰻魚都算新鮮 大小合適
加埋鰻魚汁配飯吃也算不錯
唔會好多骨 但唔係肉質肥美
中規中矩 冇咩特別 可以唔洗試 唯一是飯量很多
評分: 6/10🌟

蟹皇井 $88 定食+$18(麵豉湯,沙律,小食)
這個反而有驚喜 蟹肉很多

鰻魚井
蟹皇井定食
火炙三文魚井
2017-07-09 203 浏览
星期天同家人近近哋唻元朗食日本嘢。呢間餐廳細細哋,坐得幾舒服,環境都唔可以,地點就係元朗西鐵站附近。我點咗個五目丼,因為有我至愛嘅拖羅家人就個個都點究極丼,有12款魚生刺身,哈哈個個都貪心得很!分享小食有芝士年糕同吉列蠔,重有可愛服務生介費嘅池魚刺身,樣樣食材都好新鮮,而且非常足料,大滿足!
家人就個個都點究極丼,有12款魚生刺身,哈哈個個都貪心得很
2017-07-09
  • 五目丼
  • 究極丼
2017-05-18 280 浏览
今日元朗行完山搵食,不到七點黎到丼家,好好彩有位,小店座位不多,遲黎就要等啦,而店員亦都想客如輪轉,食剩少少已經想收碟,我地都識做,食完都盡快閃人。三色丼$98有帆立貝、甜蝦、吞拿魚,三樣野味道普通,吞拿魚較軟身,口感一般,或者同放題質素差不多,勝在賣相放得靚靚,飯本身有醋調味過,幾好食,飯量多,加$18轉定食,麵豉湯似自家製,味道幾好,沙律菜就一般,雜果係罐頭,綠色果個小食就不錯。蟹籽蟹肉沙律$48: 蟹肉係幾鮮味既,青瓜絲爽口,蟹籽脆口,加埋又幾好食。芝心軟殻蟹卷$78: 有四件,每件大大份,有蟹柳、蟹膏,軟殻蟹大件又脆,但芝心味道就唔明顯,反而芝士粉芝味較重。杯茶都好好飲,望一望茶包,似有唔同物料在內,味道似有麥香,有層次。總括:價錢平又大件抵食,元朗壽司店一貫作風,不過就唔算正宗啦。

2017-05-17 223 浏览
响門口見到價錢唔係好貴於是乎入去試下(lunch set around68~80蚊同出面真係差唔多), 我地叫咗兩個set lunch, 一個鰻魚飯一個係雜錦壽司( 佢兩個lunch set 包埋兩件炸物,二件反卷同一碗烏冬 最後加碗麵豉湯,( 咁當然呢啲全部都係mini版, 一啖一件))。講番兩個set lunch先, 開頭都以為兩個份量好多, 點知其實好少,如果一個大食嘅女仔應該都唔夠食,壽司個個set lunch會稍為好啲啲(因為有唔小飯), 魚生係新鮮嘅冇水汪汪嘅感覺, 大致上良好,冇乜問題, 只係份量少咗啲,同埋食食下壽司有碗熱烏冬感覺上好怪,( 我諗店主真係要好好諗下佢啲lunch set嘅配搭), 但係鰻魚嗰個真係好少,啲飯大概佔木盒嘅1/2左右( 因為個木盒唔係平底嘅,係有少少高度嘅所以嗰碗飯大概應該都冇平時返屋企食飯嗰個碗咁大), 而且嗰個鰻魚啲汁唔係我哋平時食開嘅汁, 味道偏甜,重好似加咗啲咩汁落去,總之滋味道怪怪哋, 而且個鰻魚係好硬,想咬都咬唔開( 一口即化嘅感覺), 不過佢勝在有幾粒芝麻響度,香d。同埋佢啲時亦都唔係好適應付啲客人, 一對母女入呢個bb好細個,
同埋佢啲時亦都唔係好適應付啲客人, 一對母女入呢個bb好細個,讀緊幼稚園嗰啲,竟然要人打對面坐。。。。 人哋點餵bb呀😅😅😅
我嘅總結係, 如果依個價錢喺元朗有好多更好嘅選擇。
2017-05-06
2017-02-23 958 浏览
性價比高既日本餐廳,另外有叫黑蒜油拉麵,唔記得影相,味道都好好,湯底有黑蒜香味,不會過咸。鰻魚飯即叫即整,熱騰騰的,好好食,味道很好。帶子海膽飯都好食,帶子鮮甜爽口,海膽有鮮甜味,冇腥味,不過同係日本食既海膽仍有少少距離,不過已經好好。蟹肉蟹膏軍艦味道都唔錯,蟹膏香甜。

鰻魚飯即叫即整,熱騰騰的,好好食,味道很好。

蟹肉蟹膏軍艦味道都唔錯,蟹膏香甜。
鰻魚飯
蟹肉蟹膏軍艦
帶子海膽飯
2017-02-18
鰻魚飯
蟹肉蟹膏軍艦
帶子海膽飯
2017-01-21 1277 浏览
通常每一個月總會去兩至三次元朗搵食, 但係好少會行鳳攸北街哩邊, 只會去南街那邊, 今次行過, 見到開左一間食丼既餐廳...發覺近排多左好多哩類既餐廳....餐廳細細, 都有七成 入座率, 總共有三張紙, 有八款丼類, 有小食, 壽司, 麵食...出面既黑板會寫低推介炸紫蘿條, 即炸, 香口, 帶有紫薯既甜味...帶子海膽卷, 海膽雖然唔多, 但新鮮, 冇帶苦味..帶子亦都新鮮, 飯卷中間爽了青瓜蟹皇丼, 加$18可要set, 包左湯, 沙律, 小食...沙侓應該係罐頭生果既沙律, 如果可以用上時令既生果會更吸引, 小食係辣螺肉, 麵鼓湯一般...蟹皇丼包左蟹肉, 蟹膏, 蟹籽...啲蟹肉鮮甜, 好多蟹肉拆左絲, 啲蟹膏撈埋啲飯一齊食...叉燒烏冬, 一上枱, 一聞未食, 已經失望....因為好大陣麻油味, 飲一啖, 完全覺得係食緊一碗出前一丁豬體湯底一樣, 烏冬普通貨仔, 唔彈牙又煮得過火, 叉燒又厚又鞋, 一啲都唔香

炸紫蘿條, 即炸, 香口, 帶有紫薯既甜味...
2017-01-13
2017-01-13 1048 浏览
特選壽司盛配稻庭烏冬 ($78)很高質的壽司!總共有8件壽司 材料非常新鮮 連最容易中伏的海膽也十分鮮甜 黑松露蝦亦非常的香~ 而且壽司飯的醋味和冷熱度適中 Size也是不大不小 配上烏冬和面豉湯 份量剛剛好 很滿足~三色丼配稻庭烏冬 ($65) (8.5/10)用料和味道都很不錯的三色丼 三文魚味道最鮮甜; 丼的飯底醋味夠 飯粒分明 飯量也多;而且份量多 有湯 前菜 稻庭烏冬 也只是這個價錢 很划算
特選壽司盛配稻庭烏冬
特選壽司盛配稻庭烏冬 ($78)

三色丼配稻庭烏冬
三色丼配稻庭烏冬 ($65) (8.5/10)
用料和味道都很不錯的三色丼 三文魚味道最鮮甜;
丼的飯底醋味夠 飯粒分明 飯量也多;
而且份量多 有湯 前菜 稻庭烏冬 也只是這個價錢 很划算
三色丼配稻庭烏冬
2016-12-12 890 浏览
Such a yummy japanese restaurant with good price! I ordered a sushi set, and i am surprised by the fresh sea urchin, thick salmon , shrimp .... they taste all good yet the price set is just $78 ! Such a valuable lunch set that you should not miss! I also love its cozy environment which make you fully relax in a busy afternoon...
Sushi  set
Sushi  set
2016-12-03 782 浏览
本身係望到店舖裝修幾有特色, 同埋食物既賣相好靚, 所以抱住港女心態想試一試~!因為舖面唔大, 所以等左20分鐘先有位火炙穴子鰻魚丼 ($78) 師傅無令我失望, 的確係擺碟擺得好靚, 係有心思既~!但問題黎啦, 成碗丼都係好濃既鰻魚汁味! 係! 你無睇錯我無打錯! 的確係只有鰻!魚!汁!味!條鰻魚本身味道唔差, 但落汁落得好重手, 成碗丼好似只得一隻味咁炸紫薯條 ($42)紫薯味好出好甜, 加左少少盬吊味, 有驚喜 值得一試~!

因為舖面唔大, 所以等左20分鐘先有位
火炙穴子鰻魚丼 ($78)

師傅無令我失望, 的確係擺碟擺得好靚, 係有心思既~!

炸紫薯條 ($42)
紫薯味好出好甜, 加左少少盬吊味, 有驚喜 值得一試~!
2016-12-03
2016-11-24 623 浏览
知道這間刺身飯開了好一陣子,但平時實在太多人排隊,沒機會試...今天趁天氣轉涼了,我在想只有十五度的日子應該較少人會食刺身飯吧~ 果然,今天7時左右到達已不用排隊,店內還有十個以上的座位。邊喝著玄米茶邊看餐牌,刺身丼的款式很多,還有小食及手卷可供選擇,而且價錢不貴。我們點了親子三文魚丼 ($78) 及火炙三文魚丼 ($68),各自在加了$18轉定食 (有湯,沙律及小食)。另外再貪心地點了一客海膽帶子卷 ($68)。嘩,刺身丼賣相非常的好,除了刺身還有不少配料 (炸金菇,玉子和蟹柳),看上去非常的豐富。加$18配的定食亦不錯,小食及沙律份量很多,麵豉湯味道亦不錯。刺身丼內的三文魚刺身非常新鮮美味,我選的火炙三文魚較薄,但火炙的部份剛好是三文魚厚度的三份一,口感很好。火炙三文魚刺身丼配的豉油也有點不同,稠身一點。我亦試了一塊親子三文魚丼的三文魚,非常肥美鮮甜,而且還有不少三文魚籽及一點海膽,非常豐富。海膽帶子卷味道也不錯,兩款配料都非常鮮味,上面有很多蟹籽,中間還有蟹柳,絕對是用心之作。此店刺身丼味道好價錢不貴,性價比很高,絕對可以再來,難怪經常都排長龍。

果然,今天7時左右到達已不用排隊,店內還有十個以上的座位。

另外再貪心地點了一客海膽帶子卷 ($68)。
親子三文魚丼, 火炙三文魚丼, 海膽帶子卷

火炙三文魚刺身丼配的豉油也有點不同,稠身一點。

题外话/补充资料: 此店服務很好,經常加水,但不收加一。另外,此店只有現金。
2016-11-23
親子三文魚丼, 火炙三文魚丼, 海膽帶子卷
  • 刺身丼
2016-10-18 642 浏览
丼家顧名思義就是專門吃飯的地方,分大和標準兩種份量,除此之外還有壽司、刺身和小食。餐廳座位不多,晚飯時段也要等一會兒才有座位。環境算整潔,唯座位略窄。火炙穴子鰻魚丼 $78/標準穴子,又名海鰻或星鰻,跟河鰻不同的是在海水長大,沒那麼厚肉,但肉質較細嫩。這一客穴子丼的賣相很具日本風味,公整的四方木碗,放著大大片火炙穴子,擺盤用心。穴子燒得香口,肉質細緻,魚身不太厚,幸好有不少配菜;米飯應該不是純珍珠米,但口感尚可。另外點了一份炸紫薯條 $42,滿足一下我這個港女。原來是紫皮黃心蕃薯,炸得香脆,蕃薯肉香甜。
丼家顧名思義就是專門吃飯的地方,分大和標準兩種份量,除此之外還有壽司刺身和小食。餐廳座位不多,晚飯時段也要等一會兒才有座位。環境算整潔,唯座位略窄。

火炙穴子鰻魚丼 $78/標準

火炙穴子鰻魚丼
火炙穴子鰻魚丼
近期忙得完全沒有時間和心力再擠出點點腦力和墨水來,但眼看手機內的食物照已經儲得不少,該是時候清清去,來繼續分享下我的覓食生涯~~------------------------------越來越多同學仔出來工作後常感嘆坐得太多,瞬間變成走健康生活路線,令我差不多定期每個周末都會在IG看到一些行山照。我們更重點是為了節省用錢,現在多約姊妹行行山,接觸大自然,不僅低消費,更是有益身心☺️☺️是日相約行完南生圍後,既汗流浹背又饑腸轆轆,馬上跑到市中心開餐。一落橋,一入眼簾的是幾間食肆,唯獨「丼家」這簡潔整齊的日式灰色舖面,吸引著我們朝著它進發。我們站在舖外先看看餐牌,老闆立即出來招呼我們,叫我們進來進來。玻璃門後的餐廳面積不大,主色以灰色牆身與木製椅組作對比,帶出現代日本的簡約美。午餐有多款丼物、壽司盛或刺身盛選擇,發現價錢也十分親民,大概$70-90多,而且每個餐都有麵豉湯、小食及卷物。(心想誤打誤撞都選到不錯餐廳)我再看看身旁的白色小小餐單,發現還有更多款正價特色丼飯或單點卷物、手握壽司、刺身、麵食、沙津和飲品。不想點午餐Set的朋友,可以看看喔~特選壽司盛配稻庭烏冬友人選的壽司盛,一來時我

我再看看身旁的白色小小餐單,發現還有更多款正價特色丼飯或單點卷物、手握壽司刺身、麵食、沙津和飲品。不想點午餐Set的朋友,可以看看喔~
特選壽司盛配稻庭烏冬
友人選的壽司盛,一來時我倆已經被它秀色可餐的擺放吸引得露出心心眼,馬上相機先吃。哈!

友人說壽司握得結實,不會一夾便散,而且食材十分新鮮。

我最怕在香港吃海膽,因以前在香港食過一次不太新鮮而帶點苦澀,由此特地問問友大海膽的新鮮度,她說:「頗不錯唷...」
接著繼續享受的吃吃吃,不太理會我😂😂😂
火灸鰻魚丼配稻庭烏冬
突然想帶點飯氣的我,點的是鰻魚丼。一上枱,又是相機先吃的環節,更甚是我喜歡它的木製餐具和擺盤,帶點點日式又混點文青(?)😂

總括是賞心悅目🌸🌸🌸
鰻魚丼
它厚身肥美的鰻魚配上濃郁帶甜的鰻魚汁更帶出鰻魚油甘豐腴之香,日本米飯粒粒飽滿,份量完全足夠一個女生食用。可惜旁邊點綴的玉子和蟹棒不太甜美,可以再加多點點鮮甜。
火灸鰻魚丼
配菜方面就真心普通,不過不失。

我本來對它的稻庭烏冬有所期盼,但誰知有點失望,因較軟和腍身,而且是熱食,湯底不濃,吃不出它爽口濃郁的味道。

麵豉湯的麵豉粉主要沈了在底部,沒有拌勻,所以飲落似水般淡味。

煎三文骨煎得香口不油膩,小讚!

卷物一如以前所說握得結實,配上香香的芝麻,增加口感。
稻庭烏冬、卷物、煎三文魚和麵豉湯
總結:CP值高,價錢親民與食物質素成正比
真心可以再帶朋友一試(因我看到旁邊點了的三色丼十分吸引,滿滿魚生粒堆積得高高在飯上,又露出心心眼❤️❤️)

難得入元朗,幸好找到好兒吃
同時發現了元朗又是個美食小天堂,多間人氣特色餐廳林立,希望遲點有機會再入來覓食
火灸鰻魚丼
2016-09-16 1014 浏览
這次來到「丼家」不止食佢最出名的海鮮丼,而是吃佢好好味的三文魚。因為之前幾次食佢的海鮮丼,都覺得三文魚油脂好豐富,而且魚味好濃郁,所以今次重點食三文魚。未黎主菜先食個蟹肉蟹籽沙律,味道比一般食到的蟹籽沙律更豐富,蟹味相當濃郁,而且蟹肉份量頗多,每口都啖啖蟹肉。三文魚腩壽司的三文魚油脂好豐富,同海鮮丼的三文魚應該同級數,但就無海鮮丼切得比較厚身。味道好滿足,好鮮味~~~彩虹卷有吞拿魚同三文魚各兩件,雖然近年係日本比較多愛吃吞拿魚,但係香港普遍都係三文魚質素較好,而且丼家的三文魚質素真係無得輸,而且卷上滿滿的蟹籽及三文魚籽,真係好正~~呢個三文魚海膽親子丼(大盛)真係必推介,食材好豐富有鮮甜的海膽、滿滿三文魚籽同五大片厚厚的三文魚,每一口都好滿足~~
蟹肉蟹籽沙律
三文魚腩壽司

味道好滿足,好鮮味~~~
彩虹卷
三文魚親子海膽丼
蟹肉蟹籽沙律
三文魚腩壽司
彩虹卷
三文魚親子海膽丼
2016-09-06 1053 浏览
每次想食都好多人排隊,今晚9點行去望望唔洗排隊即刻同老公去試試我叫左個極上XX丼,老公就叫燒鰻魚飯,2個都係大既,估唔到份量真係好多,我咁大食都食唔哂一個,上層係刺身,下層係魚生飯加小杯冷麵,食材都好新鮮。老公話鰻魚飯都幾好,鰻魚份量多。馬糞海膽無得頂呀,好新鮮真係好似上次係日本食咁正💯廣島蠔壽司原本同老公每人一件,但我已經比個飯K.O.左,食唔落老公話都好新鮮。Total食左$5xx,價錢,質數都ok,下次我想試下蟹肉丼。P.s 佢有指定Set lunch,仲抵食

馬糞海膽無得頂呀,好新鮮
老公話都好新鮮。
P.s 佢有指定Set lunch,仲抵食

2016-08-31
  • 馬糞海膽
#3bad_foodies 又去元朗搵食喪食,去「丼家」食丼。1️⃣胡麻豆腐沙拉,凍豆腐、沙律菜加上胡麻醬,清新,開胃。2️⃣炸紫薯條($42),用紫薯做既薯條,脆脆的,但吾知點解有「可樂味」😂3️⃣芝士軟殼蟹卷($68),卷物上有一條蟹柳,再加上蟹膏,再灑上芝士粉,一啖咬落去,口感十足,媽,太正了吧。4️⃣鰻魚丼(大盛)($138)原條鰻魚上配珍珠飯,再加玉子蟹柳做配菜😍5️⃣蟹皇丼($88),內有蟹肉、蟹腳、蟹籽、蟹柳,喜歡吃蟹既朋友,可以一試 吾洗剝,啖啖蟹肉。6️⃣三文魚海膽親子丼($78),有三文魚、魚子、海膽,足料。7️⃣蝦皇丼($138)(加$18轉定食),牡丹蝦、甜蝦、沙律蝦、櫻花蝦,蝦蝦蝦蝦,再加埋定食,螺肉、沙律、麵鼓湯,滿足了吃貨的肚子。8️⃣手打冷烏冬($32),有一點失水準,烏冬較硬,汁較為甜,一般般。9️⃣最後的吉列炸蝦卷($48),扳回一城,卷物上有甜蝦加櫻花蝦,好櫻花啊🌸內有炸蝦,仲有芝士拉絲😂omg 吃飽也要將他吃掉😁😁😁😁整體環境:😋😋😋🌚🌚(3分)整體味道:😋😋😋🌗🌚(3.5分)整體份量:😋😋😋🌗🌚(3.5分)整體服務:😋😋😋🌗🌚(3.5分)性價比:😋😋😋🌚🌚(3分)翻吃:👍🏻👍🏻👍
#3bad_foodies 又去元朗搵食喪食
整體環境:😋😋😋🌚🌚(3分)
整體味道:😋😋😋🌗🌚(3.5分)
整體份量:😋😋😋🌗🌚(3.5分)
整體服務:😋😋😋🌗🌚(3.5分)
性價比:😋😋😋🌚🌚(3分)
翻吃:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻✊🏻(4分)

2016-08-22
  • 芝士軟殼蟹卷