2018-12-21 235 浏览
吉列豬扒並不易整,通常好容易乾掙掙的和肉質鞋,所以要食外脆內軟,有肉汁的吉列豬扒,這間吉列豬扒專門店可以話係我首選午市套餐的吉列豬扒份量也非常十足,大大塊豬扒拌揶菜𢇁,而面鼓湯的材料也適中而食之前,還有手作仔要做,就系要磨芝麻 ,哈哈😄原來除左吉列豬扒好味之餘,吉列大蝦也炸得非常鬆脆,而蝦肉也美味拌菜的椰菜也有兩款醬汁選擇:西柚汁或紫菜汁兩款醬汁都帶微酸,淋上菜絲上食,會令人開胃😋食慾大增,yummy

而食之前,還有手作仔要做,就系要磨芝麻 ,哈哈😄

拌菜的椰菜也有兩款醬汁選擇:西柚汁或紫菜汁

2018-12-02 269 浏览
今次去左好多朋友都話好食既丼吉食晚飯叫左:1. 吉列豬扒吉列蠔定食2. 吉列豬柳吉列帶子定食果然好有水準個吉列皮厚度岩岩好,咬落非常鬆脆有好幾隻醬料俾你點特別欣賞佢個吉列蠔好鮮配埋任食既生菜絲,成個餐唔會好有肥膩感我地加左三次聽講飯都可以添食但我就無試最後仲有生果送,perfect!Advantages: 好味, 環境舒服, 適合情侶約會定食可以一齊上方便share食Disadvantages: 限時個半鐘, 價錢較貴
今次去左好多朋友都話好食既丼吉食晚飯
叫左:
1. 吉列豬扒吉列蠔定食
2. 吉列豬柳吉列帶子定食
果然好有水準
個吉列皮厚度岩岩好,咬落非常鬆脆
有好幾隻醬料俾你點
特別欣賞佢個吉列蠔
好鮮

配埋任食既生菜絲,成個餐唔會好有肥膩感
我地加左三次

聽講飯都可以添食但我就無試
最後仲有生果送,perfect!

Advantages: 好味, 環境舒服, 適合情侶約會
定食可以一齊上方便share食

Disadvantages: 限時個半鐘, 價錢較貴

2018-12-01
  • 吉列蠔
2018-10-23 381 浏览
我一直都好鍾意食日本嘅吉列豬扒,每一次去日本旅行,都會特登做 research 搵當地啲熱門店試下。返到嚟香港,要用日本嘅價錢食番當地嘅水準當然無可能。如果要止下癢嘅話,我會揀嚟呢間,剛好朋友有九折卡,就撞日成行。我哋4個人叫咗一個大蝦,炸蠔,豬柳同豬扒嘅三人餐,再額外加多個一人份量嘅豬柳餐。店員提議擺埋一齊,所以就有咗呢碟大堆頭。再加埋無限添食嘅椰菜,勉強叫做有菜有肉。呢度啲豬扒炸漿鬆化,肉汁鎖得好,依然係香港嘅 benchmark。

2018-10-11 315 浏览
食物一流,環境水準一流,當然一分錢 一分貨。值得推薦,豬扒一D都唔乾,好有肉味好juicy, 鰻魚也不能錯過。留肚食仿日本米,不吃不可。會員生日7折,生日蛋糕免切餅費,侍應態度有禮,隨和,最好多推折扣優惠活動,吸引更多非會員。
庆祝纪念
生日
用餐优惠
優惠券
2018-10-05 300 浏览
好耐都無食番哩間吉列豬扒啦。今日lunch 終於再黎食,好難成日食,因為set lunch 既價錢都幾貴,要成2xx 一個,但佢一向都高質,所以好耐好耐先再食一次。好鍾意哩度既自己芝麻自己磨,係好肚餓等食時,有d 野做分散注意力其實係可以自己選擇粗幼芝麻粒。加埋佢個醬就一流,酸酸地。吉列豬柳拼大蝦一如作風,水準好高,炸到剛剛好,吉列炸醬唔厚佢有兩個前菜。。。。佢有薯仔沙律,份量ok.我好鍾意個螺肉,正。刺身係超新鮮,三文魚勁肥美。生菜就任加,好似無甘熱氣甘
好耐都無食番哩間吉列豬扒啦。

其實係可以自己選擇粗幼芝麻粒。

加埋佢個醬就一流,酸酸地。

吉列豬柳拼大蝦
一如作風,水準好高,炸到剛剛好,吉列炸醬唔厚

佢有兩個前菜。。。。
佢有薯仔沙律,份量ok.
我好鍾意個螺肉,正。

刺身係超新鮮,三文魚勁肥美。

生菜就任加,好似無甘熱氣甘

2018-10-05
午餐
2018-09-28 259 浏览
一直聽朋友講呢間野既炸物好好食 但一直見到佢個價格已卻步 食個晏晝要百六蚊 😂但今日朋友拉大隊去食 就試下喇!呢度午餐有幾款揀 我揀左吉列豬扒配炸蝦呢度飯同菜任加 真係可以食到你勁飽平時食炸野會食到好濟, 但呢二件豬柳份量岩岩好 , 入口鬆軟 唔油 。 真心可以食多2件 , 炸蝦 蝦頭仲有蝦膏 , 仲甘甘地 可以撈多幾口飯。仲有另外一樣野就係 呢度好多汁比你蘸。 西柚醬/芝麻醬/豬扒汁 , 撈飯同撈菜 都好好食。總括而言,值得一試。 唔錯既體驗👍🏻同埋呢度食晏唔多人 好寧靜 好舒適
但今日朋友拉大隊去食 就試下喇!

呢度午餐有幾款揀 我揀左吉列豬扒配炸蝦
呢度飯同菜任加 真係可以食到你勁飽

仲有另外一樣野就係 呢度好多汁比你蘸。
西柚醬/芝麻醬/豬扒汁 , 撈飯同撈菜 都好好食。

總括而言,值得一試。 唔錯既體驗👍🏻
同埋呢度食晏唔多人 好寧靜 好舒適
  • 吉列豬扒定食
2018-09-23 2379 浏览
一直對日式吉列豬扒念念不忘,很想吃到質素好的,所以選定了丼吉,用OpenRice訂枱時留言希望坐窗口位,當天餐廳都有安排到真好,因為坐位多以卡位,還有麻布簾遮住很有私隱度,窗外是九龍公園綠油油的風景,陽光普照令人特別開懷。午餐有定食、烏冬、蕎麥麵及丼飯選擇,價錢由$98-138,我們就選了兩個吉列定食,其後,店員就送上一碟滿滿的椰菜絲,可以配餐廳自製的紫菜汁和柚子汁,紫菜汁有點像中式的蔥油香濃惹味,開胃消滯一解油膩感。另外,也有炒香了的芝麻,讓食客用陶瓷做的磨,慢慢磨細再加入豬扒醬汁,等一會兒用。吉列漢堡、吉列大蝦伴豬柳定食$138,吉列豬扒定食 $138午餐很快就送上,托盤上有主菜、麵豉湯和酸菜,厚切的吉列豬柳炸得非常鬆脆,肉質也很淋十分讚賞!大蝦彈牙,也吃到有一點蝦膏,也不會是霉壞了的一種,可是蝦腳有點變黑,不是太感吃。漢堡弄得很軟熟,配外層的吉列脆口感挺不錯。我最喜歡的還是粒粒飽滿白飯粒,為整個午餐加分!最後,餐廳部分店員談吐上不太友善,感覺不太好吧,所以未能給個好評。丼吉日本吉列專門店餐廳星期一至日: 11:30-15:00, 18:00-22:30地址: 尖沙咀彌敦道100號

吉列豬扒定食
吉列漢堡、吉列大蝦伴豬柳定食

地址: 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L401舖
電話: 26680282
分店: 尖沙咀、中環、銅鑼灣、沙田、元朗
吉列豬扒定食
吉列漢堡、吉列大蝦伴豬柳定食
2018-09-16 185 浏览
是日同男友到尖沙嘴the one逛街,肚餓於是搵左呢間日本料理店食。裡面環境不錯,我地坐在窗邊位,點了兩份定食,一份是內脆內軟的炸帶子定食,另一份是滑蛋豬排定食。炸帶子表皮香脆但裡面不會和皮分開,可見它的炸粉份量剛好。滑蛋都夠滑、炸豬排可口而不油膩,甜醬油味道剛好,送飯一流。最後加杯手抹茶雪榚,好味😍。
最後加杯手抹茶雪榚,好味😍。
2018-09-11 174 浏览
本身不喜歡吃炸物,但對這個豬扒真的念念不忘。今次是第二次惠顧,但兩次都覺得十分好味,第一口咬落豬扒,嗰種鬆化程度,真的令我有飞上天的感覺,真係好食到想跳舞,真係大滿足好感動,就算當刻幾煩燥,天熱到令我幾燥底,一口豬扒已經可以令我開心哂。另外椰菜新鮮爽脆鮮甜,柚子醬同紫菜醬都好味,但就覺得紫菜醬味道再夾啲,可能是有油的關係吧~ 柚子醬就是健康之選。另外還點了甜品,荔枝雪巴白酒啫喱,荔枝雪巴清甜,白酒啫喱覺得有啲蜜糖味,不過總之就係好食。跟餐還叫了黑糖薑茶,應該是日式的關係,日本人唔多嗜辣,我就覺得唔辣兼味淡。飲開港式中式台式嗰啲薑茶就會覺得完全唔係嗰回事,但佢淡淡既薑味都好和諧既。
2018-08-08 397 浏览
欣賞位: 食完第一輪之後到尾聲,佢會主動幫我哋換過曬所有熱茶,我覺得好細心囉!在香港無食日本吉列豬扒已經好耐,今次特登嚟尖沙咀的專門店食,食完有驚喜! 因為啱啱去完日本返嚟,都好掛住想食番日本嘢。呢間吉列豬扒做得非常之好,材料有質素。味道醬汁都好惹味, 炸蝦係新鮮炸起,因為食落去感覺到肉彈牙,大蝦真係好大隻,唔係迷你蝦! 炸豬扒好厚身,配芥末好食!沙律菜refill的確好!呢個餐係三人前嘅餐, 我哋四個人分享都好飽。好豐富呀,四個女仔分享啱啱好。而且,仲有甜品西瓜,i like it 食完炸嘢有甜嘅西瓜!

炸豬扒好厚身,配芥末好食!
沙律菜refill的確好!
2018-07-15
  • 吉列大蝦
2018-07-10 444 浏览
一行三人,叫左一個三人餐,有豬扒,有蠔,有蝦,唔知係咪太內無食,今次食覺得超好味,仲食左兩碗飯,有d過份啦😅😅減肥大計又要postpone啦! 不過真係好滿足! 另外,椰菜絲好幼細,混合埋佢地d sauce ! 真係食得我好滋味!隻蠔炸完都好大隻,唔會淨食炸粉,仲好有肉食!今次有訂位,所以不用等位,服務好好!食得好開心!

今次有訂位,所以不用等位,服務好好!食得好開心!
2018-07-03
2018-07-01 499 浏览
週年紀念日例牌是要食餐勁的。原本訂了另一家日本餐廳,但突然被告知大厦停水,今天沒法營業,所以臨時改了這家店。餐廳接受Openrice app訂位,十分方便。餐廳以吉列豬扒聞名,所以當属必點。我們两大两小,於是點了一份三人前魚生拼盤和三人份吉列定食。餐廳很講究,建議先進食新鮮魚生,再吃相對較肥膩的吉列。而且吉列是在我們吃完魚生才開始炸,雖然等了十多分鐘,但更欣賞他們對出品的埶著。魚生新鮮,所以色澤光滑鮮嫩,但份量不多。吉列外脆內軟,配上清新的蔬菜絲沙拉,簡單得來又不平凡。

2018-07-01
午餐
庆祝纪念
纪念日
  • 吉列豬扒定食
2018-06-07 2010 浏览
We saw a lot of tonkatsu restaurants come and go over the years but Tonkichi Tonkatsu Seafood (丼吉日本吉列專門店) manages to stand its ground since I moved back to Hong Kong more than a decade ago.Deep-fried pork loin set ($218) - I've been getting my fix for Japanese breaded pork loin in Japan these days so my visit to Tonkichi Tonkatsu has been far and few in recent years. Still think they have the best tonkatsu in the city. The batter was really nice and crispy, the pork with just enough fat to keep
Deep-fried pork loin set ($218) - I've been getting my fix for Japanese breaded pork loin in Japan these days so my visit to Tonkichi Tonkatsu has been far and few in recent years. Still think they have the best tonkatsu in the city. The batter was really nice and crispy, the pork with just enough fat to keep me happy. Delish!
Deep-fried pork loin set
Deep-fried oysters and pork loin set ($282) - Of course I had to get myself some deep-fried oysters from Hiroshima. These were very fat and creamy. I thought even better than the pork loin.
Deep-fried prawn ($66 each) - Another one of my favorite that I decided to order as a "side dish".
The tiger prawns were so meaty with nice bouncy texture. Just perfect with the crispy batter.
Deep-fried prawn
I gave Jelloman a lot of credit for coming up with our dinner venue tonight. It's been so long that I almost forgot how good these breaded pork and seafood tasted. This was a nice reminder tonight.
Deep-fried prawn
(1)为什么猪扒基本上都是肥肉,咬都咬不动,基本上无法下咽。这还是第一次吃到很多肥肉的猪扒,怎么香港其他的猪扒不是这样。(2)服务态度特别蛮横,连基本对客人尊重都没有,一点都没有日餐馆服务员优雅、亲切的服务态度,做日本菜,也要多学习人家礼貌优雅的服务。
2018-06-05
2018-05-22 1576 浏览
已很久沒有光顧這店,許多時也想來這回味回味 但有的朋友怕炸物熱氣; 有時自己懶走遠 今天借故歸還機頂盒……和蝦子餅來這兒回味一番!從前去過的分店在地庫……第一次光顧The One分店,在Openrice看到食友們的照片,打電話預約時著店員盡量安排窗邊座位於預約時間準時到達, 店員帶我們到窗邊卡位坐。雖然只是4樓,但視野算廣闊……可看到九龍公園景觀。面對如此景色……心情開朗一點、飯也好吃一點看著餐牌,選擇恐懼症會發作……什麼都想試 之前吃過鹿兒島吉列豬扒, 還記得這個非常好吃,吉列層酥脆、鹿兒島豬肉質鬆化又Juicy 最後我們選了午市吉列豬扒 丼、吉列海老蕎麥麵加2件吉列蠔,另加刺身三盛……吃吉列當然唔少得配啤酒 點餐完畢,店員亦好細心講解各項醬汁運用配搭!食物一一送上,刺身三盛只是配菜……我急不及待試試吉列蠔 表面觀察吉列蠔炸得金黃夠乾身,吃一口……一如既往外層酥脆蠔肉Juicy, 有爆漿感覺 喝口啤酒,人生夫復何求? 吉列蝦也出色,大大隻造型夠搶鏡。吉列層同樣酥鬆脆、蝦肉彈牙凍食蕎麥麵有質感葱再多些更好 !吉列豬扒其實也不錯,若是論造型、味道,吃過鹿兒島豬……真的回頭不了!
已很久沒有光顧這店,許多時也想來這回味回味
但有的朋友怕炸物熱氣; 有時自己懶走遠
今天借故歸還機頂盒……和蝦子餅來這兒回味一番!

看著餐牌,選擇恐懼症會發作……什麼都想試
點餐完畢,店員亦好細心講解各項醬汁運用配搭!

食物一一送上,刺身三盛只是配菜……我急不及待試試吉列蠔
喝口啤酒,人生夫復何求
凍食蕎麥麵有質感
葱再多些更好