2019-11-07 465 浏览
我到 竹园村临记车仔面,叫猪胫饭套餐,菜心,橙汁。费用$58,之前食餸好多人价钱合理,但今日发现餸太少,问职员太少,佢话公司改左份量,减少左价钱不变,我日後不会叫,因为员工对答不礼貌
2019-11-07
2019-10-01 342 浏览
Cart noodles is a pretty popular item in Hong Kong. I guess it's due to the power of  completely creating your own bowl of noodles is why it's so popular. 临记车仔面 (English name: Good Take Cart Noodles) seems to have created a more mainstream fast food concept.  The menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge and you order and pay at the cashier, where you pick up your meal at another counter just like  places like Cafe de Coral.But for some reason, people here don't order the ca

But for some reason, people here don't order the cart noodle option. They all seem to order the predetermined fish ball noodles with fish cake, vegetables and fried fish skin vermicelli for $17. Yes, it's due to the fact this costs $17, the residents here would rather order this as it's super cheap! Portion size is pretty big. Bigger than I am used to so thus couldn't really finish all the noodles. However, it tasted pretty bad. The fish balls were so soft and spongy. The soup just tasted like MSG and nothing else. The fish cakes were ok and the skin was crispy enough. I guess for $17, you really shouldn't complain as it is cheap. But it's not like I would really want to come back any time soon.

2019-09-25
2019-09-29 247 浏览
都有好一段时间冇去过黄大仙,今日见冇乜嘢做咁就出去搵一个老朋友,唔知系咪我太耐冇去呢个地方,定抑或依家真系冇乜人行街,真系好似周围都冇咩人,泊车又容易行街有冇人,你可以话系舒服啲又可以话冷清清,今日帮衬左一间较为新嘅车仔面,最简单就系食个牛腩米粉,牛腩分量足够汤底香浓,米粉分量足够性价比高,但系对於我来讲可能都系旧式啱我口味!
2019-08-30 283 浏览
早排7月中行黄大仙时,突然醒起竹园有间车仔面仲有蕃茄汤选择,就突登由黄大仙步行上竹园。经过20几分钟终於行到上去,见到个门口放咗好多盅头饭同粥既poster,个阵仲以为佢咗多元化做咁多样野,排队排到我时我望望个menu 搵极都搵唔到我最想食既 车! 仔!面! 所以我就失望而回走去竹园街市搵食

2019-08-21 251 浏览
竹园街市出面 临记 茶餐厅格局铺头名车仔面 但系冇卖车仔面嘅……自助式冇待应 先买票後自取食物碗筷好几张枱都未执嘢 枱面酱料剩少少 有啲乱乱咁……牛丸/鱼旦粉 $17可选 河粉 米粉 米线 但冇面 冇面 冇面鱼旦2粒 鱼片2片 鱼皮2片 炸鱼角1件 多料嘅 鱼旦靓 弹口唔系死实媲美九龙城德X鱼蛋粉$37 还要好(个人感觉 不喜勿插🙏)汤底唔渴喉两住米粉分量少 要饱肚可能要食2碗跟油菜 $10 只有菜心 冇得拣 老菜1堆用碗上 几条菜未剪断 乱放咁 唔食也攞有盅头饭 $18 都好大盅 都多料 可试
竹园街市出面 临记 茶餐厅格局
铺头名车仔面 但系冇卖车仔面嘅……
自助式冇待应 先买票後自取食物碗筷
好几张枱都未执嘢

枱面酱料剩少少 有啲乱乱咁……
牛丸/鱼旦粉 $17

可选 河粉 米粉 米线 但冇面 冇面 冇面

媲美九龙城德X鱼蛋粉$37 还要好
(个人感觉 不喜勿插🙏)
汤底唔渴喉

鱼旦汤米👍$17 油菜心$10👎
  • 鱼旦汤米粉
  • 鱼旦汤米👍$17油菜心$10👎
2019-08-11 122 浏览
因为妈妈去咗旅行所以冇人煮饭俾我食跟住就落咗去街市睇下有咩食又系食$16嘅餐不过今次系食河粉 唔系食饭就系竹园街市 邮局对面呢个应该系竹园来讲最抵嗰个鱼蛋河粉之前明明河粉好多 依家就越来越少仲要真系少咗好多料咁佢就有两粒鱼蛋 两块鱼皮 两块 同埋一旧鱼片头咁佢个汤底呢都几好饮嘅系鱼汤 不过都重味精整体来讲呢 都OK嘅 不过如果俾我拣我会食佢嘅饭因为好似抵啲 佢啲饭呢就一个$18最抵 每日都有唔同嘅 今日就系北菇蒸鸡饭 同埋凤爪排骨饭
因为妈妈去咗旅行所以冇人煮饭俾我食

整体来讲呢 都OK嘅 不过如果俾我拣我会食佢嘅饭

因为好似抵啲 佢啲饭呢就一个$18最抵
每日都有唔同嘅 今日就系北菇蒸鸡饭 同埋凤爪排骨饭
2019-07-18 97 浏览
鱼蛋河粉🍜$16自家制鲜竹卷🙈$10 $16一碗鱼蛋河😮全日供应😝确实抵食👍另外加$7有饮品😉鱼蛋河真系几足料☺鱼蛋两粒,片头一件,鱼片三块,仲有两块鱼皮同菜😎味道都几好😝自家制鲜竹卷,味道一般🙈油炸食物,无乜特别,可以唔驶试😂天水围丶沙田同蓝田都有分店😎临记车仔面 (黄大仙)黄大仙竹园道15号竹园南邨竹园商场地下S002号舖
鱼蛋河粉🍜$16
自家制鲜竹卷🙈$10

$16一碗鱼蛋河😮
全日供应😝
确实抵食👍
另外加$7有饮品😉

鱼蛋河真系几足料☺
鱼蛋两粒,片头一件,鱼片三块,仲有两块鱼皮同菜😎
味道都几好😝

自家制鲜竹卷,味道一般🙈
油炸食物,无乜特别,可以唔驶试😂

天水围丶沙田同蓝田都有分店😎

临记车仔面 (黄大仙)
黄大仙竹园道15号竹园南邨竹园商场地下S002号舖
2019-07-05 106 浏览
临记推出了16蚊的粉面,前排的就系鱼蛋粉了,堂食16蚊,外卖就加1蚊,所以我有时都会买返屋企食,用完的外卖碗仲可以留返带饭返工时,一物二用。今次我就买左一碗鱼蛋粉返去了,虽然系16蚊,系其实一啲都唔细碗,对一个女仔嚟讲一定够饱,男仔就当然睇返食量啦,佢有两粒鱼蛋,仲有鱼片、鱼片头同埋鱼皮,料方面都真系丰富,潮州白鱼蛋虽然未必有人地手打个啲咁弹牙,但系弹牙程度都ok。至於河粉都几多,对我嚟讲都够饱,汤底方面个鱼汤都几清甜好味,配河粉真系一流,而且就算外卖佢系会分碗,不怕返到屋企河粉索晒汤而胀晒,当然鼓励大家用外卖盒尽量循环再用,或自携外卖盒去购买。而鱼皮佢地都系另上的,所以唔会淋左,不过我个日个包鱼皮就好明显有新有旧,因为有一块同啲碎比较淋,但另外两块就卜卜脆,明显唔同味,好味好多。

2019-06-27 173 浏览
妈妈不在家,独个儿晚饭。喜欢吃面的我,随意到家楼下的面店。店名写上「临记车仔面」,但是进内後发现餐牌是没有车仔面!不过不想再找别的店,便看看餐牌上有没有其他想吃的食品。最後选择了「牛腩面加牛丸河粉」,要求了走葱花,另外加了一个小食「自家制鲜竹卷」,饮品点了「冻柠茶走甜少冰」。首先,店舖是快餐店的形式,先付款後取食物,其实店内食客占全间店舖只是三份之一,但等食物的时间比一般粉面店还要等长一点。到了叫我的筹号,看到取餐处的摆放位置没有一碗是有牛腩的!於是跟服务人员说了。不过这不是重点,重点是我很讨厌吃葱花,说了不要还加了!冻柠茶走甜也没有走!鲜竹卷一条分开三小块,但可以有热有冻,不是我摆放长时间而冷却,吃第一口是冻,吃第二口是暖,吃第三口是热!翻热也可以翻到一条有三个温度!有人请也不会再来!
妈妈不在家,独个儿晚饭。
喜欢吃面的我,随意到家楼下的面店。

冻柠茶走甜也没有走!

有人请也不会再来!
2019-06-27
2019-06-06 138 浏览
系而家叫一碗饭食都要4-50蚊既时代竟然仲有十几蚊一碗既蒸饭真系好少见!!呢间临记之前都食过一次未转menu之前有车仔面拣而家就只有粉面同小食但就多左个18蚊蒸饭!简直就是良心企业凤爪排骨饭($18)只系需要18蚊!就可以食到蒸饭份量同平时酒楼食到既差唔多凤爪2只加5块排骨饭香质素一流捞埋d酱汁 味道非常出色性价比超高友人点左一碗牛根牛腩河,腩汁好出色而牛根爽滑弹牙,不错不错忟到好淋滑而且腩汁味道出色河粉既质素都值得一赞爽口弹牙
系而家叫一碗饭食都要4-50蚊既时代
竟然仲有十几蚊一碗既蒸饭真系好少见!!

呢间临记之前都食过一次
未转menu之前有车仔面拣
而家就只有粉面同小食
但就多左个18蚊蒸饭!简直就是良心企业

凤爪排骨饭($18)
只系需要18蚊!就可以食到蒸饭

份量同平时酒楼食到既差唔多
凤爪2只加5块排骨

饭香质素一流
捞埋d酱汁 味道非常出色
性价比超高

友人点左一碗牛根牛腩河,腩汁好出色
而牛根爽滑弹牙,不错不错
忟到好淋滑而且腩汁味道出色

河粉既质素都值得一赞
爽口弹牙
2019-05-29
2019-06-06 123 浏览
装潢都算系新式,比人一种好舒服乾净既感觉一入到去先睇menumenu好简单粉面同小食我就叫左五宝汤河,另加牛根同紫菜呢度系自落单比钱再等叫number既即叫即整有d似南记等左大约5分钟记见到自己个number五宝汤米线份量都算多同大份五宝每一种丸都有一粒另有鱼片2片呢个价钱都算唔错汤好清甜,唔系味精汤面质较硬,如果钟意淋身面既可以系落单既时候同店员讲炸鱼皮我地叫左小食黎share呢个真心推荐口感爽脆而且唔算重口味
装潢都算系新式,比人一种好舒服乾净既感觉
一入到去先睇menu
menu好简单
粉面同小食

我就叫左五宝汤河,另加牛根同紫菜
呢度系自落单比钱再等叫number既
即叫即整有d似南记

等左大约5分钟记见到自己个number

五宝汤米线
份量都算多同大份
五宝每一种丸都有一粒
另有鱼片2片
呢个价钱都算唔错

汤好清甜,唔系味精汤

面质较硬,如果钟意淋身面既可以系落单既时候同店员讲

我地叫左小食黎share

呢个真心推荐
口感爽脆而且唔算重口味
2019-05-21
2019-06-01 112 浏览
今日同婆婆去竹园邨探远房亲戚,临走前同婆婆食个下午茶,本身我喜欢食车仔面,而且之前食过蓝田分店,所以行左入去嚟间食进去後见到座位比蓝田店更阔落,坐得更舒服安坐後,走出去睇发现暂时只有传统粉面,而没有车仔面不过传统粉面又平又抵食,而且鱼蛋河全日也特价$16最後因为我同婆婆也喜欢食牛,叫了五香牛腩河同五香牛筋河五香牛腩河-五香牛腩河加入腩汁後,超好味,另加了牛丸同萝卜,牛丸超爽,非常弹牙,萝卜很淋再吸了汤和腩汁五香牛筋河-加入大量腩汁,牛筋烟韧而不硬,另加了紫菜同墨鱼丸,墨鱼丸又脆又重墨鱼味,紫菜吸了汤汁更好味炸鱼皮-很脆,浸在汤中一至两秒,在未淋前,快食最正,又脆又吸到汤的味道,同腩汁的味道叫任何粉面+$10可换郊外油菜一碟,所以加了碟菜心,很淋,连茎也是淋,这代表菜心很鲜嫩

进去後见到座位比蓝田店更阔落,坐得更舒服

安坐後,走出去睇发现暂时只有传统粉面,而没有车仔面
不过传统粉面又平又抵食,而且鱼蛋河全日也特价$16

最後因为我同婆婆也喜欢食牛,叫了五香牛腩河同五香牛筋河

五香牛腩河

菜心
五香牛腩河
菜心
2019-05-29 93 浏览
成日大鱼大肉既饭局过後,中间都会想食返d正常少少既野,好似港式粉面呀车仔面个d呢间我都有成日食开,贪佢平平地又坐得舒服,平日通常都系一家大细开餐多,而我谂唔到食乜就会系度快快手解决一餐。牛筋墨丸米 $37好多牛筋,铺到成碗米粉都系咁滞,非常之软腍又入味,而且唔会太胶,好味!另外加多两粒墨丸,都系大大粒,食到有墨鱼粒,系靓既墨丸个汤沟咗腩汁而且米粉又索味,个汤同米粉都好够浓味,唔系完全清汤咁,啱晒我口味。另外嗌左碟菜心,不过原先都已经有一条,都真系几足料几有良心😂自制鲜竹卷 $10炸过既鲜竹卷都几好食,外面香脆,不过入面d料就唔系好多,整体个味都ok la

牛筋墨丸米 $37

自制鲜竹卷 $10

2019-05-27 115 浏览
临记系香港都几多分店,今次要讲下系黄大仙屋村既舒适分店~装修新颖既车仔店面,但美味依然😋必食佢个鱼蛋河$16最紧要系有香脆鱼皮,用匙装系面,唔怕被汤浸淋,配埋弹牙鱼蛋同鱼片,今时今日食都一碗16蚊仲咁有质素既鱼蛋河实属罕见!五宝汤河$33两碗鱼蛋河既价钱,但餸唔系多好多,个人建议,叫鱼蛋河後再加餸,会抵d~五香牛筋河$30汤底已经好够味,牛筋淋得黎有胶汁,绝对推荐!牛筋有几大旧,值回票价~香脆炸鱼皮$17自家制鲜竹卷$10临记既炸物都好值得叫黎食,食得出无翻炸,脆到咬落去有声😍
鱼蛋河

黑芝麻豆浆
自家制鲜竹卷

香脆炸鱼皮$17
自家制鲜竹卷$10
临记既炸物都好值得叫黎食,食得出无翻炸,脆到咬落去有声😍

2019-05-24
牛筋
自家制鲜竹卷
2019-05-25 67 浏览
抵食街坊粉面铺!去开黄大仙搵朋友, 肚仔饿就系附近睇下有咩食经过附近见到间粉面铺几新净, 感觉唔错就入去食个下午茶🍜鱼蛋河竟然只要$16, 呢个年代真系好少见😮於是嗌左个鱼蛋河+牛腩($7)+牛筋($7)+紫菜($5), 先$35等於其他铺一餸面既价钱另外再嗌左个"自家制鲜竹卷" ($10) 同埋冻柠茶 (跟面+$7)😋😋😋买野食好似快餐店咁系门口落左单, 跟住自助系取餐位等嗌号码唔驶就拎到, 仲送多2块炸鱼皮🥰碗粉既整体味道唔错, 鱼蛋几弹牙牛腩同牛筋都炆到好淋又入味 加埋辣椒酱食, 正👍🏻特别要提既系佢个腐皮卷, 新鲜煎起热辣辣脆卜卜, 好好味一定要食🤤🤤冻柠茶叫左少甜又真系唔会太甜, 唔错👌🏻
抵食街坊粉面铺!

去开黄大仙搵朋友, 肚仔饿就系附近睇下有咩食

经过附近见到间粉面铺几新净, 感觉唔错就入去食个下午茶🍜

鱼蛋河竟然只要$16, 呢个年代真系好少见😮

买野食好似快餐店咁系门口落左单, 跟住自助系取餐位等嗌号码

唔驶就拎到, 仲送多2块炸鱼皮🥰
碗粉既整体味道唔错, 鱼蛋几弹牙
牛腩同牛筋都炆到好淋又入味 加埋辣椒酱食, 正👍🏻

冻柠茶叫左少甜又真系唔会太甜, 唔错👌🏻