2022-11-06 223 浏览
趕時間,在附近找到這間小店醫肚。店鋪很小,店內有兩張高櫈,門外也放了摺檯櫈夠兩人坐。店鋪以輕食為主,有炸雞、沙律、熱狗等,我選了蛋牛牛角包。本以為是咸牛肉,但感覺像是牛肉碎。蛋炒得有點過老,漏出的蛋汁令牛角包濕濕的感覺,口感一般。另加$20可以有薯格和特飲,薯格即炸,夠熱又夠脆,為牛角包挽回點分數。😅店鋪位處後巷,用餐期間聞到煙味,原來有人在店外附近抽煙,連店內都聞到,於是急急吃完就離開。店鋪環境和食物質量都一般,雖然如此,如果趕時間的話,我也會過來幫襯的,因為真的夠方便。
2022-10-19
下午茶
2022-08-11 301 浏览
元朗隱蔽爆脆牛角包 今日呢間係元朗千色旁邊小巷入面 店面細細只有2個坐位既小店 主打熱狗同牛角包 見到店內有 #綠領行動 推廣環保既活動 #全民絕膠 如果外賣 自備餐盒 餐具 杯 袋 全單減$4 (餐牌睇圖).⭐️蛋牛牛角包$42👍🏻佢地出品既牛角包 出品熱辣辣👍🏻咬開做到勁鬆化 爆脆 係會食到成地碎果種👍🏻滑蛋半熟 仲有小小蛋汁feel 表面加左少少香草好高質既牛角包 有驚喜.跟餐加佢哋嘅 薯條同汽水 小$15/大$20薯條用左即炸粗薯 仲要幾大份.除此之外 仲有$20 學生熱狗餐 好抵食.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_元朗#hkfunfoodrecord黃店 .#豐衣足食 (元朗) @greeners_action地址:元朗西菁街9號富盛大廈地下91號舖 .⭐️評分:味道:4.5/5 高質牛角包環境:2.5/5 店面細細服務:3.5/5抵食:3.5/5.‼️想睇更多資訊‼️ig/mewe: hkfunfoodrecord‼️fb:funfunfoodrecord.#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foo
⭐️蛋牛牛角包$42
抵食:3.5/5
‼️想睇更多資訊
‼️ig/mewe: hkfunfoodrecord
‼️fb:funfunfoodrecord
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #吃貨 #食評 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #元朗美食 #牛角包 #一日一黃店 #熱狗
#全民絕膠 #走塑 #買外賣帶盒走餐具 #環保
2021-11-25 767 浏览
今日同朋友由大埔踩單車到元朗揾食,夜晚食完晚飯仲想搵野食下,就搵到呢間豐衣足食熱狗店,搵食途中睇餐牌見佢有啲特色牛角包,一於就去會一會佢。雖然店鋪唔大,但都提供有幾個位方便大家住坐食。今次我地叫蛋牛牛角包,加套餐要左細薯條同埋可樂,埋單$57。野食新鮮整起,薯條好夠熱同脆,牛角包都唔錯呢。今次我地就冇叫熱狗呢,下次再入元朗就要試下呢。大家如果入開元朗,都可以試下呢間。

雖然店鋪唔大,但都提供有幾個位方便大家住坐食。

蛋牛牛角包(連套餐)
蛋牛牛角包(連套餐)
2021-10-17 576 浏览
最近大部份時間都係元朗國因為懶出得遠,呢間係我好中意既牛角包蛋沙律牛角包 $45次次黎都食呢個,佢嘅牛角包好多款式,最緊要佢係即叫即焗,就算放左一陣都仲脆,蛋沙律啲醬多到好好食,好推介。黑松露薯條 $38呢個唔會好似平時嘅黑松露咁重煤氣味,而且唔會好似平時咁膩,幾好食。冷芝士撈冬 $45胡麻醬嘅撈烏冬就成日食,凍嘅烏冬加芝士真係第一次,仲配埋啲煙肉,芝士好多但係冇諗過都係唔會好膩。蟹子沙律 $40我最愛呀,唔多介紹,愛吃的人就會吃。蜜桃茶 +$18你個蜜桃茶唔係平時加糖漿嘅味道,不但唔會好甜,仲會飲到蜜桃,值得加分。粉紅特飲 期間限定嘅粉紅特飲其實就係雜果賓治,但佢真係有粉紅色,平時出面飲嘅多數係得橙色呢間小店是💛的,你懂啦!成日去元朗都幫襯佢,因為佢既牛角包我好中意食呀
最近大部份時間都係元朗國
因為懶出得遠,呢間係我好中意既牛角包

蛋沙律牛角包 $45

黑松露薯條 $38

冷芝士撈冬 $45

蟹子沙律 $40
我最愛呀,唔多介紹,愛吃的人就會吃。

蜜桃茶 +$18

粉紅特飲

呢間小店是💛的,你懂啦!
成日去元朗都幫襯佢,因為佢既牛角包我好中意食呀
2021-10-16 432 浏览
豐衣足食 (元朗)元朗西菁街9號富盛大廈地下91號舖元朗有很多好嘢食,之前已經吃過一次這間熱狗店,覺得可以翻㦸,途經過來,我特登叫了兩個餐。蒜粒雞粒配粉紅特飲$20這個餐很抵吃,蒜粒雞粒配上一杯大大杯的粉紅特飲!蒜香味深濃,配上嫩滑雞粒。飲品不太甜,適中的甜度,清清涼涼。翠玉瓜蟹籽沙律$40非常大碗的沙律,蟹籽的量很多,翠玉瓜爽甜,配上沙律醬,非常適合夏天使用。雙重芝士熱狗$38叫得做雙重芝士,芝士的份量當然是非常多,鋪滿一整個熱狗上面的蓉蓉芝士,非常吸引。本身熱狗又行底,所以配上芝士吃,特別滋味。熱狗上還有一些菇,挺特別。吞拿魚牛角包$40牛角包脆口,裏面是滿滿的吞拿魚,加上有沙律醬和粟米,完全不油膩。

豐衣足食 (元朗)
元朗西菁街9號富盛大廈地下91號舖

蒜粒雞粒配粉紅特飲$20

翠玉瓜蟹籽沙律$40

雙重芝士熱狗$38

吞拿魚牛角包$40

2021-10-16
假日去拜訪朋友的新居,順道當然要去元朗行下,去朋友介紹的熱狗店。12 點開門,我們準時12 時到達,新鮮熱辣做第一位客人,店員細心有禮。芝士煙肉碎薯條 $35對住條真係無法抗拒,再淋上濃郁的芝士汁,$35 真係超抵食。原味熱狗$30粗香腸配熱狗包真的完美。蒜味雞粒 以為是普通雞粒,食落有驚喜,好juicy 碎蛋牛角包$42 未食早餐的我,食碎蛋牛角包真係來得合時。粉紅特飲有菠蘿果粒,加橙汁再加汽水,分外清新解渴。下次入元朗,都會再幫襯,抵食。

芝士煙肉碎薯條 $35

芝士煙肉粒薯條

原味熱狗$30
粗香腸配熱狗包真的完美。

蒜味雞粒
以為是普通雞粒,食落有驚喜,好juicy

碎蛋牛角包$42
未食早餐的我,食碎蛋牛角包真係來得合時。
粉紅特飲
有菠蘿果粒,加橙汁再加汽水,分外清新解渴。

下次入元朗,都會再幫襯,抵食。
芝士煙肉粒薯條
  • 粉紅特飲
  • 原味熱狗
  • 蛋牛牛角包
3K
2021-10-07 180 浏览
元朗有不少熱狗店,但牛角包熱狗就比較少見啦,是日又黎到豐衣足食食佢個熱狗包包。無黎一排食品種類又多左,有個翠玉瓜沙律,咁得意唔係青瓜沙律?哈哈。唔知食咩好,見到枱面有呢個期間限定餐牌,就試呢個組合啦。下午茶時段唔多人,可以坐到店內唯一一張枱,哈哈,正呀~現場即點即食好味過外賣好多㗎。每日量産嘅碎蛋沙律牛角包,牛角包烘熱左十分鬆脆,蛋沙律混左粟米甜甜地同牛角包好夾喎,仲用上自家調配嘅沙律汁,看似普通但真係好好味。另外加左呢個蒜粒雞粒,睇落都係炸雞粒黎啫…點知食落有驚喜。一粒炸雞夾住一粒蒜頭一齊炸,雞粒吸滿蒜香超香口,加上雞肉嫩滑多汁,又係超好味。最後就係呢杯粉紅特飲,諗起粉紅教主個杯,嘿嘿…不過兩者係無關係嘅。味道似係橙味同西柚味嘅梳打水?無問店主唔係好肯定,但有汽又多凍,啱哂食炸物飲嘅。咁好味,多多支持小店啦~
唔知食咩好,見到枱面有呢個期間限定餐牌,就試呢個組合啦。
另外加左呢個蒜粒雞粒,睇落都係炸雞粒黎啫…點知食落有驚喜。

咁好味,多多支持小店啦~
2021-10-06
2021-10-01 82 浏览
We ordered the 蛋牛牛角包($42) and 熱溶芝士熱狗 ($36) and I thought both were really tasty! The cheese on the 熱溶芝士熱狗 has a really nice flavour and the sausage didn't taste like the really cheap, nasty kind, it was the smoky kind. The 蛋牛牛角包 comes really highly recommended on OpenRice but I thought the cheesy hot dog was actually better. It wasn't bad, the egg was cooked to perfection and was really silky, I just liked that the other one had more meat?Lowkey wish they made the 熱溶芝士 filling with the croissant
Lowkey wish they made the 熱溶芝士 filling with the croissant bread, that would be amazing.
2021-10-01
外卖自取
  • 熱溶芝士熱狗
2021-06-12 158 浏览
假期的午餐下午茶。叫左一個芝士熱狗和一塊炸雞皮。個熱狗上面既熱溶芝士好好味,唔太漏。。芝士下仲有d菇菌。感覺味道唔會太重。。中和返醬同芝士既濃味。。幾好。而熱狗內的腸係豬肉雞肉腸。。個腸好juice。唔會太乾。味道唔算好咸。。麵包有少少脆脆地。。好有咬口。見佢有炸雞皮。就叫左塊試下。。雞皮真心比較油。。味道都有少少偏濃味。。。不過可以接受。唔係勁咸個隻。。。炸粉都唔算太厚身。。整體黎講。。。個熱狗都幾好。。唔會太細舊。。而個雞皮就一般般。。不過不失。
假期的午餐下午茶。

叫左一個芝士熱狗和一塊炸雞皮。

麵包有少少脆脆地。。好有咬口。

芝士熱狗
2021-05-29
15 分钟 (外卖自取)
芝士熱狗
2021-05-23 179 浏览
就係元朗千色匯附近既橫街小店店面不大只可容納2人吧位門口亦有2張小枱可各坐2人後街有小小陰涼不時都會有微風吹過但今日中午實在太熱只適合傍晚後時份店內外有大量文宣 同路人小店更加值得支持$45 翠肉瓜蟹籽熱狗老細推介新熱狗 用冰凍既蟹籽沙律為主菜更用左少見既翠肉瓜絲代替容易出水既青瓜爽脆度比青瓜更強 味道上都略為少甜 好夾做沙律即使翠肉瓜可刨絲範圍較少 但創意十足呢度既熱狗包應係原正狗焗爐多士脆身既感覺唔係間間可以做到熱辣辣既熱狗加上凍冰冰既沙律感覺都幾搭蟹籽份量都超多 沙律汁唔會太甜今日天氣咁熱連薯條都唔多想食 但食完個熱狗感覺涼返小小$30 原味熱狗法式面包一樣烤到成隻脆卜卜熱狗腸原味唔加其他配料都好好味$45 翠玉瓜蟹籽沙律食完2隻熱狗後老婆話想encore 凍冰冰沙律份量好大兜仲加多左粟米 蟹籽又係爆多呢個冰凍沙律真係好解暑
就係元朗千色匯附近既橫街小店

2021-05-23
午餐
翠玉瓜蟹籽沙律
2021-05-08 125 浏览
喺老闆娘熱情嘅推薦下就試左佢地嘅新品:蟹子熱狗超足料,材料又夠新鮮,入口卜卜脆嘅蟹子配搭上軟身嘅熱狗包,口感上係雙重嘅享受翠玉瓜絲夠多,食晒成個都無咩罪惡感食熱狗唔一定係邪惡先正嘅,清新嘅食材都可以食得好開心吞拿魚熱狗呑拿魚份量好夠,再加爽口又甜嘅粟米好match蟹子沙律食材新鮮,簡單又經典嘅配搭,好食雞翼最鍾意係呢個雞翼,佢嘅size比一般出面餐廳食到嘅大d,皮脆肉又多汁,拎上手完全唔油膩,最正嘅係雞皮表面d粉,勁惹味,值得encore

喺老闆娘熱情嘅推薦下就試左佢地嘅新品:蟹子熱狗
翠玉瓜絲夠多,食晒成個都無咩罪惡感
食熱狗唔一定係邪惡先正嘅,清新嘅食材都可以食得好開心

吞拿魚熱狗
呑拿魚份量好夠,再加爽口又甜嘅粟米好match

蟹子沙律
食材新鮮,簡單又經典嘅配搭,好食

雞翼

2021-05-07 60 浏览
💖番度元朗買外賣做晚餐,去呢間bookmark左好耐嘅家庭👪經營嘅牛角包熱狗店💕咁啱佢哋出咗新款,決定試吓!1⃣️翠玉瓜蟹子熱狗🌭️ $45💖本來打算要佢哋嘅牛角包🥐,咁啱發現佢哋renew左menu,決定買新款試吓。翠玉瓜🥒切成絲,加上蟹柳🦀同蟹籽,最上面淋左沙律醬🥗,感覺好似食緊蟹子沙律,口感豐富,清新爽口。加埋熱狗,好快有飽肚嘅感覺,搭配好新鮮特別,但係唔突兀。2⃣️炸雞翼(4隻)🐔 $25💖炸雞翼香口,酥脆表層金黃,炸到好似魚鱗咁。雞肉嫩滑,雞皮同雞肉都有好濃郁嘅香草味,幾特別。3⃣️蜜桃茶🍑 $25💖我嘅至愛!蜜桃茶🍵香甜,茶味唔苦澀,有陣清香味。蜜桃份量好多,俾咗差唔多1/3杯,良心店😂💕,咬落軟淋淋,茶香滲透落去,配埋原先嘅蜜桃香味,甜味啱啱好!💖望咗menu發現佢好多款式搭配都好特別,下次想再試冇食到嘅牛角包🥐。店主好似係個媽媽👩,態度好nice。

1⃣️翠玉瓜蟹子熱狗🌭️ $45

2⃣️炸雞翼(4隻)🐔 $25

3⃣️蜜桃茶🍑 $25

2021-04-06 83 浏览
去開元朗搵食嘅朋友都知道,千色店附近有好多好正嘅小食店。今次我就試吓依間「豐衣足食」,係疫市開張,絕對要支持下!舖位好細,店內只有2個座位,主力做外賣生意,主打熱狗、牛角包、炸物等等。🌭-今次瘦編試咗個蛋牛牛角包($42),職員介紹用本地新鮮農場雞蛋、鹹牛肉、芝士片做餡,咬落口口感好豐富。另外仲叫咗個熱溶芝士熱狗 ($36),芝士包括車打芝士同馬蘇里拉芝士混合成嘅芝士碎,熱辣辣有拉絲嘅感覺,食唔停口!🧀-最近做緊優惠,買一個熱狗/牛角包就可以加$20轉做套餐,有菠蘿特飲配薯格,勁抵!菠蘿特飲好清新,唔會太甜,同熱狗好夾。薯格新鮮炸起,好脆!🍍-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)-➡️ 豐衣足食 (元朗)📍 元朗西菁街9號富盛大廈地下91號舖

味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
➡️ 豐衣足食 (元朗)
📍 元朗西菁街9號富盛大廈地下91號舖
.之前睇 某雜誌 介紹過🤩已經bookmark咗勁想try try!.襯放假帶埋寶寶去試下,順便之後去元朗農場玩小店環境唔大,但麻雀雖小✨五臟俱全💞lucky 去到嗰陣有位(之後keep住有客到店,不過買外賣多).小店最熱賣係 #hotdog & #牛角包 #兩樣都想試但寶寶敏感唔食得包,所以今次揀咗熱狗先😆#勁大件 #辣肉醬熱狗 #愛辣人士 #必食 #辣度夠而且夠香勁惹味🤤真心勁好食 #快速消滅咗 😋.小食嗌咗[炸雞亦]🐔勁癲佢用 #無激素 勁放心俾寶寶食真係有心小店❣️成本高都照用!而且無激素雞亦係巨隻啲😍.#限時優惠 做緊$20脆薯格+菠蘿特飲🍍薯仔控即order😆菠蘿特飲好正!食炸野啱哂!解渴✨.#值得一試 #足料 #用心製作 👍🏻掋我bookmark專登入來元朗食😆🔥加油💪🏻....

之前睇 某雜誌 介紹過🤩
已經bookmark咗勁想try try!
襯放假帶埋寶寶去試下,順便之後去元朗農場玩
小店環境唔大,但麻雀雖小✨五臟俱全💞
小店最熱賣係 #hotdog & #牛角包 #兩樣都想試
但寶寶敏感唔食得包,所以今次揀咗熱狗先😆
#勁大件 #辣肉醬熱狗 #愛辣人士 #必食 #辣度夠
薯仔控即order😆菠蘿特飲好正!食炸野啱哂!解渴✨
#值得一試 #足料 #用心製作 👍🏻
掋我bookmark專登入來元朗食😆🔥加油💪🏻
2021-03-30 74 浏览
位置:在元朗大商場千色店後面的一條小巷,是挺偏僻。環境:面積很小,店內只有在收銀台前有兩個吧台座位,外面只有一張黑色的桌椅,兩個座位,不過店主在玻璃門外放置了幾盆蘭花,乾淨整齊。服務:主要是做外賣,堂食不多有座位坐,所有食物是即叫即製,所以需要等侯,呈上時是熱辣辣。午市:主打熱狗款式的食物,期間限定只需$20可以有菠蘿特飲和薯格,好吸引!我點叫了一個傳統的辣肉醬熱狗$38配期間限定套餐及炸雞粒$25(小)。我喜歡這款熱狗是帶有小辣,長度比普通熱狗店長一些,麵包較普通,中間是司華力腸,上面舖有蕃茄蓉和芥末醬,吃不出有肉醬,但味道不錯,能媲美齊柏林熱狗。另外是套餐價比齊柏林熱狗更便宜,性價比高!薯格份量不小,炸得澄黃色,上面灑有少許鹽和蔥花,比KFC更好吃。而炸雞粒一口大小,跟薯格一樣炸得深色,很香口。菠蘿特飲的杯底有很多菠蘿碎肉,不甜,很健康!

位置:在元朗大商場千色店後面的一條小巷,是挺偏僻。

環境:面積很小,

午市:
主打熱狗款式的食物,
期間限定只需$20可以有菠蘿特飲和薯格,好吸引!

菠蘿特飲的杯底有很多菠蘿碎肉,不甜,很健康!
2021-03-26