2019-03-24 309 浏览
上一次食完蕨餅,念念不忘。今天再為蕨餅而來。選了面對九龍公園的窗口位,感覺好清新!心情舒暢我們兩人貪心的點了三個甜品。分別係芭菲,紅豆湯和必點的蕨餅。 抹茶🍵蕨餅如常配上黑糖醬和抹茶醬蕨餅依舊柔軟,很喜歡入口的感覺黑糖醬甜度是淡淡的,不會很甜抹茶醬,無乜甜味的,濃濃抹茶抹茶蕨餅,適合喜愛抹茶的朋友,十分抹茶!太抹茶了🍵另有黃豆蕨餅的,我自己比較喜歡💕焙茶芭菲賣相吸引,兩個人食會好d很甜的由面層到底面層就是軟綿綿的忌廉接著是焙茶蛋糕蛋糕下是脆脆米和似年糕的小丸子小丸子下是紅荳蓉和焙茶雪糕🍦年糕紅荳湯紅荳湯配上鹹鹹酸酸的配菜紅荳湯是很甜,很甜,很甜的真的很甜,所以要講三次年糕是一大件,十分之黏韌,會痴牙的配菜的鹹酸味可中和湯中的甜味

抹茶🍵蕨餅
如常配上黑糖醬和抹茶醬

蕨餅依舊柔軟,很喜歡入口的感覺
黑糖醬甜度是淡淡的,不會很甜
抹茶醬,無乜甜味的,濃濃抹茶

抹茶蕨餅,適合喜愛抹茶的朋友,十分抹茶!太抹茶了🍵
另有黃豆蕨餅的,我自己比較喜歡💕

焙茶芭菲
賣相吸引,兩個人食會好d
很甜的

由面層到底
面層就是軟綿綿的忌廉
接著是焙茶蛋糕
蛋糕下是脆脆米和似年糕的小丸子
小丸子下是紅荳蓉和焙茶雪糕🍦

年糕紅荳湯
紅荳湯配上鹹鹹酸酸的配菜

紅荳湯是很甜,很甜,很甜的
真的很甜,所以要講三次
年糕是一大件,十分之黏韌,會痴牙的
配菜的鹹酸味可中和湯中的甜味

2019-03-02
2019-03-10 385 浏览
一行三人去喝下午茶三點多的時候來到要大概等15分鐘門口非常之漂亮呢每人最少要叫一樣食品自己叫了個軟雪糕 要雙色(烘茶味再加抹茶味) $88來到的時候還附送了生茶啫喱 小丸子和紅豆雪糕味道果然很濃 淡淡茶香不停湧出來 抺茶味道不錯 但我個人認為烘茶更加出色 吃下去不會太苦 但味道是回甘的 再配上小丸子一起吃 QQ的非常好另外紅豆蓉也中和了它的味道~一啖紅豆蓉一啖雪糕 很滿足呢雖然我覺得價錢稍貴 但是味道確是不錯得閒食一次亦無妨
一行三人去喝下午茶

雖然我覺得價錢稍貴 但是味道確是不錯
得閒食一次亦無妨

2019-03-09
2019-03-07 316 浏览
身為抹茶&焙茶控,上個月我同另一位茶控(C小姐)專登飛去宇治丶京都歎茶,今個月我哋茶癮又發作喇~ 好彩尖沙咀有中村藤吉 每次我同C小姐嚟呢度都一定會點抹茶芭菲同焙茶芭菲去過中村藤吉位於宇治嘅本店,我同C小姐一致認為宇治本店限定芭菲(以粗竹筒盛載)賣相絶對勝於呢度嘅芭菲,但論味道,呢度真係好食過本店嘅芭菲. 原因係呢度嘅芭菲份量細啲,而且配料無咁滯,本店嘅抹茶芭菲加咗好假味嘅檸檬果醬(係嘉頓瑞士卷檸檬味),完全同抹茶雪糕丶紅豆唔夾! 呢度嘅芭菲做得好balance,一層層食落去味道好和諧. 抹茶同焙茶比較我鍾意焙茶芭菲,個after taste比較好 如果唔鍾意太甜,就千祈唔好點抹茶latte,日本人口味比較嗜甜,但呢個latte又唔可以少甜.至於服務方面,我哋覺得身為日本餐廳就應該秉承日本水準,宇治本店嘅侍應好留意每位客人嘅需要,但呢度嘅侍應比較懶散又無笑容,希望日後會有改善

每次我同C小姐嚟呢度都一定會點抹茶芭菲同焙茶芭菲

Matcha  latte

2019-03-05
  • 抹茶芭菲
2019-02-13 469 浏览
🍍抹茶嘅食品一向都有一班擁躉🤘🏻,鍾意食抹茶野嘅朋友亦唔會對百年老店中村藤吉陌生,佢嘅抹茶甜品好食就唔洗講,今次一於試吓個抺茶蕎麥麵定食。-🍵抺茶蕎麥麵定食 $118 蕎麥冷麵煙韌彈牙,沾上鰹魚汁,味道鮮美,加埋青蔥同芥末,食落去又會有另一番體會,多重味覺享受🤤定食會跟埋漬物、日本米🍚、輕量版生茶啫喱,生茶啫喱配埋唔太甜紅豆蓉同埋🍡白玉,絕對為全餐飯做咗一個最完美嘅總結🥢-每位客人都需收取💰$10茶費,冇加一收費,敬請留意❕-*美麗華商場一期即係無印良品嗰邊,大家唔好行錯啊✨
🍍
抹茶蕎麥麵定食
🍵抺茶蕎麥麵定食 $118
每位客人都需收取💰$10茶費,冇加一收費,敬請留意❕
*美麗華商場一期即係無印良品嗰邊,大家唔好行錯啊✨
抹茶蕎麥麵定食
2019-01-31 492 浏览
中村藤吉是京都有名的抹茶店,香港有分店當然要回味一下!之前一直都很喜歡他的抹茶雪糕,十分好吃,今天想試新東西又無食午餐,就選了抺茶蕎麥麵~麵條味道十分新奇衝擊,用上好的蕎麥面加入中村藤吉的抹茶粉,沒有平時食蕎麥麵的單調,雖然抹茶味不是極濃郁,但帶了點抹茶的陣陣清香,比起甜點十分特別!麵條很有嚼勁,QQ的很彈牙。醬汁不是平時冷面那麼稀身,有一點勾芡的濃厚感,涼涼的面配搭上咸度剛好的醬汁,爽口的感覺不會有拉面的油膩感,很棒的一道輕食!
抹茶蕎麥麵
抹茶蕎麥麵
2019-01-26 352 浏览
中村藤吉遠道由日本到香港分店,早早已經成為香港抹茶迷既checklist,香港總店由The One搬了去美麗華,講左咁耐今天終於一試!今日6點左右去蕨餅已經售罄了,如果大家想試一定要早d去呀!今次就試了焙茶芭菲,是日本非常流行的甜品,而這個焙茶芭菲則除了使用店內的特制焙茶外,還使用了焙茶軟雪糕、焙茶果凍、紅豆蓉、白玉丸子、脆脆玄米、紅桑子、糖漬栗子、焙茶雪糕、焙茶蛋糕及鮮忌廉砌成。濃濃既焙茶味,正呀。
今日6點左右去蕨餅已經售罄了,如果大家想試一定要早d去呀!

• 焙茶芭菲
2019-01-13 417 浏览
中村藤吉係日本京都宇治一個好歷史悠久既餐廳,佢地主要係提供一系列與抹茶🍵相關既茶同埋甜品。小編其實上上年已經特等去京都探訪總店,已經真係一試難忘。尖沙咀,雖然有好多美食但講到甜品又做得出色,我就覺得真係無幾間啦。小編今次就試左佢地既抹茶厥餅,軟綿綿既口感但又唔會過份痴住你d牙,外層既抹茶口感可謂細膩。加埋d黑糖漿同埋抹茶糖漿,多種味道在口中融合埋一起。真係口齒留香!小編個人就非常之驚喜同埋打從心入面推介依個甜品!如果你地黎食,真係唔好錯過!

2019-01-10 411 浏览
節日前到尖沙咀shopping, 攰了搵個地方休息下。早前在尖沙咀美麗華酒店地舖拜訪過抹茶雪糕🍦,對這間抹茶店念念不忘。這家中村藤吉以茶為主,門口細細,內里空間適中。有一排面向九龍公園的窗口位,不拍曬不妨一試。抹茶是綠茶的其中一種。不愛綠茶的我,愛上了這里的淡而不濃的抹茶味。我們點了一個黃豆蕨餅和甜品拼盤。蕨餅有六件,跟黑糖漿和抹茶漿兩種味都十分配合蕨餅個人比較愛黑糖戲肉........蕨餅一試難忘軟硬度文字間表達唔到但緊記不要放太耐,蕨餅放久,質感不一樣。宇治金時甜品拼由培茶,抹茶蛋糕,小丸子,糖栗子,抹茶雪糕配紅荳蓉組成大愛我會再去食蕨餅的。

我們點了一個黃豆蕨餅和甜品拼盤。

蕨餅有六件,跟黑糖漿和抹茶漿

兩種味都十分配合蕨餅
個人比較愛黑糖
戲肉........蕨餅一試難忘
軟硬度文字間表達唔到

但緊記不要放太耐,蕨餅放久,質感不一樣。

宇治金時甜品

由培茶,抹茶蛋糕,小丸子,糖栗子,抹茶雪糕配紅荳蓉組成
大愛

我會再去食蕨餅的。
2018-12-22
下午茶
2019-01-03 426 浏览
今天去了中村藤吉總店,位於尖沙咀美麗華廣場3樓。中村藤吉是一間在日本京都宇治的餐廳,1854年就開始營業,歷史悠久,主要提供高品質的綠茶和甜點,十分受歡迎。它跟伊藤久衛門並列為京都的知名老店。我們點了京之精選($98)和黃豆粉厥餅($88)。京之精選裡面有雪糕、紅豆蓉、栗子、兩款蛋糕、白玉。蛋糕十分鬆軟,不油膩。個人很喜歡吃白玉,因為口感很好,配搭其他東西一齊吃有不同的感覺。 黃豆粉厥餅,口感很爽,不粘牙,可以配沖繩黑糖漿或者綠茶蜜糖漿。其實我覺得不配糖漿的甜度剛剛好,建議每種吃法都要嘗試喔!甜點跟茶真的是很好的搭配,茶的苦澀中和甜度,甜點也帶出茶的清香。 其實,中村藤吉店的食物款式很多樣化,下一次來臨,我希望可以嘗試一下蕎麥麵和其他的抹茶。

我們點了京之精選($98)和黃豆粉厥餅($88)。

2019-01-03
  • 京之精選
  • 黃豆粉蕨餅
2019-01-02 243 浏览
呢間一直想打卡好耐嗌左兩款比較地道嘅日式甜品蕨餅口感好好 軟熟得嚟仲保留度少少煙韌度淋上抹茶醬或黑糖醬都好好味年糕抹茶甜湯原味抹茶湯帶有點苦澀紅豆偏甜兩者之間中和得啱啱好 Like!
呢間一直想打卡好耐
嗌左兩款比較地道嘅日式甜品
蕨餅口感好好
軟熟得嚟仲保留度少少煙韌度
淋上抹茶醬或黑糖醬都好好味
年糕抹茶甜湯
原味抹茶湯帶有點苦澀
紅豆偏甜
兩者之間中和得啱啱好 Like!
2019-01-01 311 浏览
近排多假期成日周圍「搵食」,所以突然手癮發作,但一睇原來對上一篇食評已係 N 年前嘅事 Anyway,回歸之作,就先介紹我近期至 Like 嘅食店啦。時間尚早所以冇乜人,而餐廳裡面分咗 bar 枱同普通枱,我就揀咗可望到栢麗大道嘅 bar 枱,感覺影相會靚啲。一坐低就有一壺茶,茶芥盛惠 $10。跟住研究咗陣點咗兩樣嘢:抹茶蕎麥麵,主要想係食塊日式腐皮,啲麵隱隱有綠茶味,味道OK;旁邊仲有碟酸醃菜,呢款唔啱我口味,但都試咗少少主角登場!!! 作為抹茶控嘅我,其實主要係為呢杯抹茶芭菲而嚟,靚到好似平時喺櫥窗見到嘅食物 display 咁。靚之餘仲要超足料又好味,面層 cream 嘅下面有綠茶雪糕 (俾蛋糕遮住咗)、脆米、丸子、紅豆... 雖然食完個麵飽飽地,但好彩仲有第二個胃 貴就貴啲,仲要係甜品貴過主食(哈~),不過值得

腐皮蕎麥麵

抹茶芭菲

貴就貴啲,仲要係甜品貴過主食(哈~),不過值得
腐皮蕎麥麵
抹茶芭菲
2018-12-26 333 浏览
自從美麗華地鋪的中村藤吉結業後,已經有好一段時間沒光顧中村藤吉,難得今日出來尖沙咀,一定要再訪😍!飯後與朋友來到美麗華分店,不用排隊,稍候片刻,便被安排入座。入座後,店員告知每人最低消費為一項甜品🍦或飲品,如店員在入座前已告知會更好吧...店內燈光鮮明,裝修具和式風格,擺設上可見用心,座位之間寬敞,有適量空間,非常適合朋友聚舊,慢慢暢所欲言。宇治金時冰 (抹茶&焙茶)$98上枱時,我們都嚇呆了,不是抹茶和焙茶嗎?原來抹茶和焙茶汁已在旁,是由自己加下去的。冰上面有雙色雪糕,一半抹茶,一半焙茶,雪糕幼滑,茶味濃郁,只是經過拍照打卡後,雪糕已融化了不少,另外還有些紅豆和白玉。值得一讚的是冰刨得極為幼細,粒粒都是差不多大小,絕不會鞋口。兩邊味道比較下,焙茶較為出色,對今天的抹茶有點失望了。抹茶茶味濃郁,很甜,但不甘甜。焙茶茶味突出,有烘焙過茶葉的焦香味焙茶雪糕 $63只有兩球雪糕,可見價錢定位上很進取。把熱哄哄的焙茶淋上雲呢拿雪糕後,雪糕變得十分入味,焙茶味香濃,雪糕不甜不膩,剛好。惟融解速度很快,要儘快吃完!題外話:雖然沒有收取加一服務費,不過是有收茶芥的,$10一位。

宇治金時冰 (抹茶&焙茶)$98

焙茶雪糕 $63

2018-12-22 184 浏览
Imported from Kyoto daily, these wobbly green tea jellies are aromatic and refreshing. Laced with a strong matcha taste with the perfect amount of bitterness, it pairs well with the creamy green tea ice cream, sweet red bean paste and chewy shirotama.
2018-12-16 220 浏览
We came here for afternoon tea on Saturday afternoon. We ordered - shaved ice with matcha / brown sugar syrup- hojicha ice cream set- matcha ice cream setThe ice cream sets were delicious. The ice cream is served with two wagers which are designed to “sandwich” the ice cream. It also is served with matcha jelly, dumplings and sweet red bean paste. The shaved ice is probably best for summer. And the syrup is a bit messy to pour! I would recommend pouring just a little at a time.Unfortunately
- hojicha ice cream set
- matcha ice cream set

Unfortunately you cannot order takeaway so one has to be patient and line up for a table.
I would come here again!
Hojicha  ice cream  set
Matcha  ice  cream  set
2018-12-15
下午茶
Hojicha  ice cream  set
Matcha  ice  cream  set
2018-12-16 321 浏览
有一晚同男朋友經過尖沙咀,突然好想食甜品咁啱商場裏邊有呢間好出名抹茶嘅店舖,就二話不說衝左入去啦🙈🙈🙈可能係較早時間,店裏面都冇乜人, 好安靜🙈枱上面提供茶壺自己斟茶,焙茶超香,飲左有回甘嘅味道好想買焙茶嘅茶葉返屋企🥰🥰我就叫咗個生茶啫喱,首先一嚟到沒茶雪糕已經有少少開始溶,要立刻食。啫喱要配上紅豆同小小雪糕 口感層次簡直一流!當然唔少得好彈牙嘅小湯圓😍😍😍超級滿意呢一個甜品!男朋友點左個抹茶加焙茶嘅軟雪糕佢呢一個反而冇咁易溶化,兩個口味一齊食係非常之夾嘅!唔會太甜之餘仲會有回甘嘅味道!當然唔少得湯圓配紅豆嚟食啦💕如果再有時間經過尖沙咀一定會再嚟食呢一間!希望下一次可以試吓佢哋其他抹茶嘅甜品~
有一晚同男朋友經過尖沙咀,突然好想食甜品

可能係較早時間,店裏面都冇乜人, 好安靜🙈

枱上面提供茶壺自己斟茶,焙茶超香,飲左有回甘嘅味道

好想買焙茶嘅茶葉返屋企🥰🥰

當然唔少得好彈牙嘅小湯圓😍😍😍
超級滿意呢一個甜品

生茶啫喱

男朋友點左個抹茶加焙茶嘅軟雪糕
佢呢一個反而冇咁易溶化,兩個口味一齊食係非常之夾嘅!

唔會太甜之餘仲會有回甘嘅味道!

當然唔少得湯圓配紅豆嚟食啦💕
抺茶加焙茶軟雪糕