上星期見到呢間野午市咁多人排~~咁就一心諗住今個星期去試下啦....見到個menu 小籠包24蚊4隻已經覺得唔平~~所以都有d 期望...所以order 左一客啦...仲有個酸辣面....等左幾耐下先有個面到...份量...一般...但係\"糊椒\"味好鬼重...唔係咁like~~但係個湯都ok 既..跟住食飽個面...等左2個字先有小籠包黎....滿心期待咁試啦...點知....一咬落個頂到已經失望...乾既...再咬...先有汁....我男友個個仲慘....一夾已經串左...~~24蚊4隻呢款小籠包我覺得超唔值...隔離個間上海鋪都仲好d~~又耐又貴...最大問題係要收茶介....飲茶咩....又無一壼係到比我地自己倒....仲有個加一...同你四捨五入....超唔cur
仲有個加一...同你四捨五入....超唔cur
2007-12-08 17 浏览
早幾日去左屯門嘅上海婆婆,味道真唔錯,一心諗住老豆鍾意食上海嘢,响我大力提議下,今晚就去左美孚嘅分店幫親, 点知一去到門口就有d唔對勁, 点解無人排隊(上次去屯門等左半個鐘), 心諗可能美孚多嘢食掛? 点知入到去只安排到一張6人枱坐8個人, 我家人個個係份量級, 点坐呀? 準備轉地点之時,隔籬枱走, d waiter 好好,比埋我地!好,叫嘢食, 保持(屯門)水準只有小龍包同醉雞! 其它就.....拉面淋姐姐,叫1碗辣1碗唔辣,結果就2碗都唔辣,啲九黄鱔糊唔得.....結論係同一連鎖店出品可以大大不同,有時間不防去屯門嘅上海婆婆試吓,美孚就一次過算啦.....
2007-11-24 6 浏览
成日收多錢幾蚊幾蚊收多左都唔知... 大家食飽要計計數///
2007-07-29 4 浏览
剛剛搬到美孚,和婆婆及媽媽食飯,看到很多人排隊,本來好期待食物的質數,但係叫左幾樣野,每樣都好失望,松子魚是腥臭的,婆婆粒粒炒飯太salty,每碟食物都好牆份量,都唔明白點解咁多人排隊...
剛剛搬到美孚,和婆婆及媽媽食飯,
看到很多人排隊,
本來好期待食物的質數,
但係叫左幾樣野,
每樣都好失望,
松子魚是腥臭的,
婆婆粒粒炒飯太salty,
每碟食物都好牆份量,
都唔明白點解咁多人排隊...
2007-07-29 3 浏览
平均約100元一個人,但味道不好吃,松子魚是腥臭的,婆婆粒粒炒飯太salty,每個食品的分量也很少...真不明白為什麼有那麼多人排隊...
平均約100元一個人,
但味道不好吃,
松子魚是腥臭的,
婆婆粒粒炒飯太salty,
每個食品的分量也很少...
真不明白為什麼有那麼多人排隊...
2007-04-25 13 浏览
見客人挺多的,环境不错,食物的樣子也還吸引,就進去吃,大失所望。說是上海菜,雞絲粉皮還不如一些廣式酒樓好,兩面黃也不黃也不脆,尤其不能接受小籠包,每個都破,無論我多小心去夾。要知道小籠包就是要吸那個汁才過癮。絕對不算上海菜,可能比較合香港口味,人還不少。
絕對不算上海菜,可能比較合香港口味,人還不少。
2007-04-09 9 浏览
2/23/2007 1:00pm同3位同事從荔枝角黎到呢度lunch,今次都係第一次試.去到人幾多, 要等.食物都等了頗耐.小籠包: 都算熱辣, 湯汁味道可以, 但仍有改善空間.炒蛋白: 都算滑, 用黎送飯不錯黃金炒飯: 可取的是飯粒粒分明, 可惜配料不多.火腿百頁小棠菜:, 百頁份量頗多, 味道則一般. 較淡.餃子: 認真麻麻, 皮厚且不滑, 味不夠鮮.4個人共$200多, 又食得不太飽.(都不是大大碟)食上海野附近會有更好既選擇.
2/23/2007 1:00pm

同3位同事從荔枝角黎到呢度lunch,今次都係第一次試.
去到人幾多, 要等.食物都等了頗耐.

小籠包: 都算熱辣, 湯汁味道可以, 但仍有改善空間.
炒蛋白: 都算滑, 用黎送飯不錯
黃金炒飯: 可取的是飯粒粒分明, 可惜配料不多.
火腿百頁小棠菜:, 百頁份量頗多, 味道則一般. 較淡.
餃子: 認真麻麻, 皮厚且不滑, 味不夠鮮.

2007-03-16 9 浏览
有三個月沒光顧這兒。今晚同事們組團入馬場,我因為作感冒而退下火線,結果跟女伴到這兒吃街坊晚餐。兩個人好難叫野食,點了「雪菜肉絲炒年糕」、「炒桂魚」、「椰菜炒回鍋肉」,埋單$191 。街坊食店而言,唔算便宜,但環境不俗,服務不算太差,久不久來一次還可以。食物味道唔差,賣相漂亮企理,有點味精,但沒辦法,有點油,上海菜嘛!
2007-02-05 7 浏览
乜都唔講,只係講杯茶我已經火滾!! $2 蚊一位茶錢,絕對唔係什麼白片菊花,只係俾一杯茶餐廳既茶都要收$2 蚊一位,有冇過份左少少?上海粗炒- 任何一間上海食肆都有的菜式,d 油多到嚇死我,麵質"un" 而無味,d 耶菜仲好似未炒熟咁。上海炒年糕- 又係無味...... 都唔知係我個口有問題定係師傅唔識煮,d 年糕好似擦字膠咁"un"。"亂"雞x麵- d 雞唔錯,不過,我未食過咁稀既"亂"雞x麵,一d 口感都冇。員工態度唔洗講,差到不得了,落左order 4 個字d 野都未到,我叫waiter 幫我跟跟,佢一句就達過黎: 我入去吹會俾人鬧架,你等下啦,好趕咩.... 之後一邊行開一邊仲口up up .....到結帳時,總數$182,我俾$200,佢找番一張十蚊紙同4個$2蚊俾我,我拎走張$10紙,佢就即刻9秒9想"come" 埋果$8蚊走人,我即刻叫停佢,佢仲妙咀望住我,當然,最後我$1蚊都冇留低!!

2007-01-24 13 浏览
昨天晩上,我一家大細決定唔煮飯,一齊出街食飯,樓上樓下,所以我哋一向都有去上海婆婆食飯,但今次比我感覺好差,食物水準就冇變,但態度差左,冇笑容態度又唔好,比以前好有分別。記得之前有一次去食飯,有一款食物好鹹,向經理投訢,個經理好有禮貌立即更換,今次雖然食物冇問題,但好似換左個經理,他冇笑容態度唔太好,經理態度唔好,下屬又點會好啦,我相信我下次會去選擇其他新嘗試。
2006-11-18 15 浏览
一週後,與爸媽再來這兒食。週日晚上七點鐘,四人枱要等近十五分鐘。埋單二佰頭,經濟實惠。翻抄「酸辣湯」($18 / 一位),老媽說很酸,我覺得酸和辣都好勁!銀芽鱔糊($58):仍然足料,下飯超一流。椰菜回鍋肉($48):足三位用,五花肉肥瘦適中,好好味。雪菜炒年糕($42):好味!高力香蕉豆沙($28):需十多分鐘製作時間,但師傅手勢唔差,質地一流。絕對會翻抄!白飯($6),略乾和硬。茶($2 / 位):但唔見會主動加茶。埋單$22x,無叫魚,所以平好多。
銀芽鱔糊($58):仍然足料,下飯超一流。
椰菜回鍋肉($48):足三位用,五花肉肥瘦適中,好好味。
雪菜炒年糕($42):好味!
埋單$22x,無叫魚,所以平好多。
跟老爸媽到這兒吃晚餐。週日晚上七點半,要在門外等十數分錢才有吉枱。點了:「酸辣湯」($18 / 一位份量):好酸好辣,好濃味,好足料。但唔係人人受得了。「韮王鱔糊」($58):好味,下飯一流。「炒年糕」($42):都OK ,老媽說年糕唔乾,濕度剛好,QQ 的。「雞絲粉皮」($32)係一些簡單菜式,只要醒醒定定,呢樣野其實幾難整得難食!「松子魚」($88):差得很!甜酸汁料很造作,吃兩口巳經受不了,嗆喉!魚無肉,炸起得團粉。炸功唔得,咬一口即「咇」油,恐怖。吃一半已經想放棄。八十八蚊,完全唔值。另加一個白飯($12)。茶($2 / 位)。埋單$282,略去那條「松子魚」,其他都OK。人手不足。應該會再幫趁。
點了:
「韮王鱔糊」($58):好味,下飯一流。
應該會再幫趁。
2006-09-18 7 浏览
醉雞- 雞肉幾滑,酒味唔重, 唔怕會醉...小籠包- 皮薄.鍋貼- 煎得幾靚唔.上海炒年糕- 唔夠乾身...年糕幾有口感!不過整體講...味精幾重!裝修幾好呀, 又坐得舒服, 係美孚大多數都係茶餐廳格局, 即係坐得唔舒服.
醉雞- 雞肉幾滑,酒味唔重, 唔怕會醉...
小籠包- 皮薄.
鍋貼- 煎得幾靚唔.
上海炒年糕- 唔夠乾身...年糕幾有口感!
不過整體講...味精幾重!

(非会员)
500幾尺地方裝修設計的唔錯。食物都ok不過不失"四川炒年糕"真係可以叫唔錯。不過服務人員唔足夠,四個人服務唔曬整間店,叫好多次先有應!
2006-03-30 11 浏览
昨天(2006年3月28日)特意從荔枝角乘車到美孚的上海婆婆吃午飯。點了set lunch,涼伴粉皮.嫩雞煨麵.熱豆漿,涼伴粉皮夠彈牙.但麻醬太重手,嫩雞煨麵的湯汁很特別,有芡汁的質感,頗滑,但略嫌太淡,引不起食慾。還有,熱豆漿亦是淡茂茂的。嘗過同行同事的麻婆豆腐,反而味道頗佳,甜甜地,沒有辣味,但很惹味。環境頗舒服,人流較少,午巿時間不用等位,但不夠人手,點菜時等了一會,才有服務員serve。結賬大約每人$40
結賬大約每人$40